Бисквитки

събота, 3 февруари 2018 г.

Кризисният щаб във Враца се събра заради ураганния вятър



Кризисният щаб за защита на населението при бедствия и аварии във Враца се събра на заседание във връзка с усложнената ситуация в Общината, заради ураганния вятър, който преминава в района. Комисията бе председателствана от заместник-кмета Мария Попова. Присъстваха още секретарят на Общината Нина Дакева, експерти от общинска администрация, представители на РЗСПАБ, КАТ, РУ на МВР, ОП „БКС“.
На заседанието бяха изнесени данни за нанесените щети до момента от стихията. На територията на Община Враца преминава вятър с пулсации от 115,2 км. в час. В три населени места няма ел. захранване – Челопек, Паволче и Згориград, без ток частично са селата Бели извор, Власатица, Девене и Нефела. Вследствие на ураганния вятър в районна на Е-79, преди влизане във Враца, посока Монтана, са преобърнати два товарни автомобила,  а друг, посока София е върху мантинелата.  На ул. „Поп Сава Катрафилов“ дърво е паднало върху движещ се лек автомобил. Част от дърво е паднало и на бул. „Васил Кънчов“. Има съборени два билборда, счупените са витрините на десетки търговски обекти, както и на залата на Драматично-куклен театър. Силният вятър е откъснал и част от покрива на сградата на бившето кино в града. Две лица са с леки наранявания, вследствие на паднали предмети и са обслужени в Центъра за спешна медицинска помощ.
Всички екипи на ОП „БКС-Враца“, пожарната, полицията и Гражданска защита работят за справяне с материалните щети.
Представителите на Кризисния щаб започнаха обиколка на града и на населените места от общината. След един час отново ще се съберат, за да обобщят информацията и да се предприемат мерки за отстраняване на нанесените щети. Обстановката остава динамична. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология се очаква ураганният вятър да утихне към 20:00 ч.
Община Враца призовава гражданите за ограничаване на излизането навън, както и преустановяване на движението с лични автомобили на територията на цялата община.
Сигнали може да се подават на телефоните на Дежурния общински съвет по сигурност: 0885 11 88 57.

петък, 2 февруари 2018 г.

Община Враца с превантивни мерки срещу безразборното разкопаване на улици




През настоящата седмица беше приета Наредба, ограничаваща безразборното разкопаване на улици и елементи на техническата инфраструктура на територията на община Враца.
С цел ефективност при спазване на новия нормативен акт, местната администрация е изпратила писма до всички възложители на строително-монтажни работи, които извършват прокопавания на терени общинска собственост. Дружествата трябва да изготвят инвестиционни програми за 2018 година, в които да са приложени графици за изпълнение на планираните строително-ремонтни дейности.
Община Враца ще съгласува програмите до 31 март 2018г., като дейностите на различните възложители ще бъдат групирани времево, с цел съвместното и паралелното им реализиране.
Всички дружества са уведомени, че извършването на ремонтни работи, които не са включени в инвестиционните програми за годината, са забранени. На юридическите лица и едноличните търговци, нарушаващи разпоредбите на Наредбата, ще бъдат налагани имуществени санкции в размер от 10 000 до 50 000 лв.
Положителните резултати, които се очакват след приемането на Наредбата е  значително намаляване броя на невъзстановените улици, тротоари, зелени площи и др., за чиято поддръжка е отговорна  Община Враца, както и ще се освободят собствени бюджетни средства, които до сега общината влагаше за възстановяване на извършвани прокопавания.







четвъртък, 1 февруари 2018 г.

Спряно вовоподаване

Във връзка с възникнала авария при изпълнението на строително-ремонтните дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца  днес 01.02.2018г. водоподаването ще бъде спряно до 17:00ч в зоната между ул."Ген. Леонов", ул."28 октомври", ул."Илия Кръстеняков", ул."Екзарх Йосиф" и бул."Демокрация".

Програмата на ДКТ-Враца за първата декада на февруари.




01.02`18г. – четвъртък в Камерна зала от 19.00 часа
Симулатор за чифтосване” от Джоузеф Скримшоу

03.02`18г. – събота в Куклена зала от 10.30ч.
Приключение на горската полянка”

06.02`18г. – вторник в Камерна зала от 19.00 часа
Летене” от Оля Мухина

07.02`18г. – сряда в Камерна зала от 19.00 часа  /БИЛЕТИТЕ СА ИЗЧЕРПАНИ/
Симулатор за чифтосване” от Джоузеф Скримшоу

08.02`18г. – четвъртък в Камерна зала от 19.00 часа
Бащата” от Аугуст Стриндберг

10.02`18г. – събота в Куклена зала от 10.30ч.
Червената шапчица”

10.02`18г. – събота в Младежки театър „Н.Бинев” София от 19.00ч.
Тартюф“ по Молиер
Област за прикачени файлове

сряда, 31 януари 2018 г.

Над 5 000 проверки на НАП предстоят в зимните курорти до края на сезона


Нарушенията намаляват до под 10%

Контролната кампания на НАП продължава денонощно в зимните курорти в цялата страна. От началото й  са  извършени над 3000 проверки и наблюдения. Резултатите сочат, че най-много нарушения на данъчните изисквания има в  Пампорово, а най-малко в Банско. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка вече не е най-често откриваното данъчно нарушение, като първенството се държи от несъответствието на наличните пари в каса с отчетените на касовия апарат. Общият брой на нарушенията, открити от НАП от началото на зимния сезон в курортите намалява до под 10 % от проверените, отчитат от приходната агенция, като значителен принос за това има практиката на запечатване на обекти за данъчни нарушения за срок до 1 месец.      
Припомняме, че инспектори на НАП, съвместно с екипи от МВР извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите от началото на туристическия сезон във всички зимни курорти. Следи се и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти, като на постоянно наблюдение са подложени също борси и тържища. Очаква се до края на зимния сезон в Боровец, Банско, Пампорово, Велинград и други курортни селища да бъдат извършени още поне 5 000 проверки, допълват от НАП. В кампанията участва и звеното за фискален контрол, който освен движението на рискови стоки проверява и ползването на луксозни автомобили за лични нужди.
„Намаляването на дела на нарушенията всъщност е добра новина. Целта на НАП никога не е била самоцелно съставяне на актове, а поведение на търговците съобразено със закона“, каза по повод на зимната кампания директорът на „Контрол“ в НАП Васил Панов.