Бисквитки

събота, 16 ноември 2019 г.

Санкционираха строителна фирма, нарушаваща местните наредби


Сградата на Община Враца ще бъде осветена в лилаво в подкрепа на недоносените деца


Община Враца, съвместно с Фондация „Нашите недоносени деца“,се включва в отбелязването на Световния ден на недоносените деца – 17 ноември. В знак на съпричастност към преждевременно родените бебета и техните семейства в продължение на 30 минути, на 17 ноември /неделя/, от 19.00 ч. до 19.30 ч., сградата на общинска администрация ще бъде осветена в лилаво.
Целта на инициативата е да се привлече вниманието на обществото и институциите към изключително тежките проблеми на недоносените деца и техните семейства и да се ангажират повече хора в борбата за по-малко преждевременни раждания и повече здрави деца.
През месец ноември, десетки забележителности и сгради по целия свят ще бъдат осветени в лилаво по повод Световния ден на недоносените бебета.
Световната статистика показва, че 1 на всеки 10 новородени се ражда недоносено. България също е част от тази статистика, като има региони, в които преждевременните раждания са над 16-17%.                          

Деца и родители се състезаваха в турнира „Мама, татко и аз“

В навечерието на Деня на християнското семейство, за осма поредна година се проведе турнирът „Мама, татко и аз“. Събитието бе открито от заместник-кмета Петя Долапчиева. „Спортът е здраве, възпитание в екипност, доверие в човека до теб и мотивация да покажеш най-доброто от себе си. Пожелавам успех на всички участници, забавлявайте се и никога не се отказвайте от поставените си цели!“ – каза Петя Долапчиева в началото на спортната проява.
В надпреварата участие взеха 36 отбора. Децата и родителите премериха сили в различни състезания, а всички участници  получиха грамоти и предметни награди.
В рамките на турнира бяха предвидени игри и за децата от публиката, както и томбола за родители. 
Празникът се организира от Община Враца, с участието на проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“. Основната цел на проекта е превенция на социалното изключване, намаляване на бедността сред децата на община Враца, чрез инвестиции в ранното детско развитие.



ВРЕМЕННО Е ОГРАНИЧЕНА МОЩНОСТТА НА ПЕТИ БЛОК



Мощността на пети блок на АЕЦ “Козлодуй” временно е намалена до 50% от 9:10 часа на 16.11.2019 г. Системата за автоматично разтоварване на блока, съгласно проектните алгоритми, автоматично е понижила мощността след изключване на една главна циркулационна помпа.
Екипите на атомната централа извършват необходимите проверки на оборудването. Мощността на блока ще бъде повишена до 100% след като бъде потвърдено, че всички системи и съоръжения работят нормално. Няма промяна в радиационната обстановка.
Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор са уведомени за намаляването на мощността на пети блок.
Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

четвъртък, 14 ноември 2019 г.

Осмо издание на турнира „Мама, татко и аз”


В навечерието на Деня на християнското семейство, за осми пореден път ще се проведе състезанието „Мама, татко и аз“, в което ще се включат възпитаници от общинските детски градини. Надпреварата ще се състои на 16 ноември /събота/, от 10.00 ч., а домакин е спортната зала на ППМГ „Акад. Иван Ценов“. 
В турнира ще се включат 36 отбора, като всеки се състои от дете и родител. Децата са на възраст 5 - 6 години. Победителите от всяка серия ще бъдат наградени на финала на турнира, а всички участници след всяка серия ще получат грамоти и предметни награди.
Празникът се организира от Община Враца и е част от дейностите попроект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“.
Основната цел на проекта е превенция  на социалното изключване, намаляване на бедността сред децата на община Враца, чрез инвестиции в ранното детско развитие.

Враца е домакин на Национален университетски шампионат


За четвърти път град Враца ще бъде домакин на Национален университетски шампионат по лекоатлетически крос. Спортната проява ще се проведе на 17 ноември /неделя/, от 10.30 ч. до 13.00 ч. в парка до спортен комплекс „Христо Ботев“. 
В шампионата, който се организира от Асоциацията за университетски спорт "Академик"участие ще вземат над 60 студенти от 9висши учебни заведения в страната: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Национална спортна академия, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Пловдивски университет Паисий Хилендарски", Технически университет, Университет по архитектура, строителство и геодезия и Университетът за национално и световно стопанство.

Ремонтни дейности затварят временно част от ул. „Спортна“


Поради извършване на строително-ремонтни дейности на частен обект, на 15 ноември /петък/, от 09.00 ч. до 17.00 ч., ще бъде спряно движението по ул. „Спортна“, в участъка от пресечката с ул. „Вардар“ до пресечката с ул. „Цено Тодоров“.
Алтернативните маршрути за осъществяване на движението на моторните превозни средства са, както следва:
-Посока бул. „Васил Кънчов“ – по ул. „Вардар“ – ул. „Козлодуйски бряг“;
-Посока ул. „Георги Апостолов“ – по ул. „Цено Тодоров“ – ул. „Авлига“ – ул. „Кръстьо Пишурка“ – ул. „Козлодуйски бряг“.
Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в регламентирания срок и е създадена временна организация за движение.

Безплатни изследвания за диабет във Враца

В Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, във Враца се организират безплатни скринингови изследвания на нивото на кръвната захар. В кампанията се включи заместник-кметът Петя Долапчиева, която призова повече жители на Враца да се възползват от възможността да се изследват за диабет.
В рамките на деня на три места във Враца – фоайе на Градска концертна зала, Търговски център „СУМИ” и фоайе на Пощенски клон в ж.к. „Дъбника”, са обособени пунктове, където всеки желаещ ще има възможността да направи своето безплатно изследване в периода от 10:00 ч. до 16:00 ч. В пункта, намиращ се във фоайето на Градска концертна зала, се изследва и нивото на гликиран хемоглобин.

сряда, 13 ноември 2019 г.

Представители на 4 държави посетиха Община Враца

Делегация от четири държави, които участват по международен проект „LET’S USE ENERGY USEFULLY“ по програма Еразъм+, прие заместник-кметът Петя Долапчиева. На срещата присъстваха преподаватели и възпитаници на учебни заведения от Италия, Турция, Португалия и Унгария участници в проект, чиито партньор е и Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство.Чуждестранната делегация беше придружавана от директора на учебното заведение – Румяна Петрова, която разказа за дейностите по проекта.
„За мен е чест да Ви поздравя от името на кмета на Община Враца – г-н Калин Каменов и от свое име с „Добре дошли“в нашия град. В рамките на своето посещение ще имате възможността да се запознаете с богатото културно-историческо наследство на региона и с прекрасните природнизабележителности. Убедена съм, че ще изградите нови и трайни приятелства, както и ще продължите да работите заедно по още проекти, с които да разширявате Вашите партньорства!“ – каза в приветствието си заместник-кметът.
Срещата продължи с кратко представяне на всеки един от участниците. 
В края на дискусията Петя Долапчиева връчи на ръководителите на групите подаръци, представящи забележителности на Враца.
В рамките на проекта, всеки един от участниците трябва да изготвипрезентации, електронни книги, брошури, свързани с темите по проекта: „Изисквания за екологичен живот“, „Различни състояния на възобновяемата енергия“, „Как да се справим с най-сериозните проблеми, застрашаващи околната среда? и др.

Детска градина „Европейчета“ отбеляза Седмицата на бащата

По повод Националната седмица на бащата, детска градина „Европейчета“ организира „Тиймбилдинг  игри с татко. В мероприятието, което се проведе в спортната зала на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, заедно със своите родители, се включиха над 150 възпитаници на детското учебно заведение на възраст от 3 до 6 години.
В рамките на празника беше организиран благотворителен базар „Любими ястия от приказките“, а по рано през деня във втора Монтесори група „Том и Джери“ се проведе „Приказна викторина с татко“.

Започна гласуването за годишните награди в туризма



Стартира онлайн гласуването, което ще определи победителите в четвъртото издание на Годишните награди в туризма. Община Враца е сред одобрените финалисти в престижния конкурс, участвайки с Традиционния есенен панаир, в категория „Туристическо събитие“.
Онлайн гласуването ще приключи на 6 декември 2019 г. призьорите ще бъдат обявени на церемония на 16 декември 2019 г., в София. Гласуването е еднократно за един участник в една категория.
Годишните награди се организират от Министерството на туризма, като чрез представяне на различни дестинации, събития и забележителности се цели да бъдат популяризирани постиженията в отрасъла.
Всеки желаещ може да гласува на следния адрес: https://tourismawards.bg/.

Стартира изграждането на вертикална планировка на междублоковото пространство на ул. „Ангел Грамчев“

От началото на седмицата започна обновяването на междублоковото пространство в района на блок „Околчица“ №4 .Дейностите бяха инспектирани от заместник-кмета Мария Попова и експерт от строителната дирекция в местната администрация. 
Фирмата-изпълнител ще изгради нова вертикална планировка между улиците „Велико Търново“ и „Ангел Грамчев“. Планирано е обособяването на тротоарни площи и цялостното асфалтиране на участъците пред гаражните клетки. 
В рамките на проверката, Мария Попова обсъди с живущите възможността за облагородяване на част от предблоковото пространство в района и разширяване на детската площадка, чрез участие в проекти и с подкрепата на Община Враца. 



Мария Попова: „С реконструкцията на пространството при бл. „Околчица“ изпълняваме поет ангажимент от преди повече от 16 години“

„Дейностите, които реализира Община Враца в района на ж.к. „Околчица“ са в изпълнение на приетия през 2011 година регулационен план на града. Същевременно с изграждането на вертикалната планировка се разрешава проблем на живущите, който датира от 2003 година“ – това заяви заместник-кметът Мария Попова при среща с граждани и представители на медиите.
Членовете на етажната собственост от блока на ул. „Ангел Грамчев“ №4 коментираха, че с изпълнението на проекта в квартала ще се намери решение на един дълго отлаган във времето проблем. „От 2003 година няколкократно сме сигнализирали местната администрация за лошото състояние на инфраструктурата в района, в това число имаме и предоставен снимков материал, на който ясно се вижда наличието на множество дупки и неравности, създаващи невъзможност за преминаването както с автомобили, така и на пешеходците. Вярваме, че след завършването на строително-ремонтните дейности ситуацията ще бъде значително подобрена и поетапно ще продължи обновяването на междублоковите пространства не само в нашия квартал, но и в целия град“ – казаха още жителите.
Живущите в блок на ул. „Ангел Грамчев“ №2 изразиха своето притеснение по отношение на реконструкцията на пътя и възможността да се създадат предпоставки за по-голям трафик в квартала, както и да преминават тежкотоварни превозни средства, които да зареждат търговски обект, който предстои да се открие. Мария Попова посочи, че към момента се възстановява улица и прилежащ тротоар, които ще обслужват гаражните клетки и предблоковите пространства в района, а не път, по който ще се отклонява трафикът от главния булевард.
Във връзка със спекулациите, че строително-ремонтните дейности се изпълняват в услуга на бъдещия търговски обект, ресорният заместник-кмет заяви, че реализирането на реконструкцията е включено в програмата за капиталови разходи на Община Враца за 2019 година, договорът с фирмата-изпълнител е подписан на 25 септември тази година, а строителната площадка е открита на 16 октомври, като новоизградената инфраструктура не се подобрява пряко за нуждите на търговския обект, а е свързана с исканията на живущите в района за по-добра среда за живот около пространствата пред блока.
В рамките на срещата Мария Попова допълни, че желанието на живущите за ограничаване преминаването на автомобили в близост до блока, може да се изпълни след завършване на дейностите по проекта, като се поставят елементи за градско благоустрояване – бордюри, антипаркинг съоръжения и др.
Към момента строително-ремонтните дейности по изпълнението на вертикалната планировка продължават, като теренът се подготвя за асфалтиране.

Градският транспорт на Враца вече разполага с 14 чисто нови автобуси



Днес, в депото на „Тролейбусен транспорт“ бяха приети последните 3 новопроизведени нископодови автобуси. Към момента по линиите на градския транспорт във Враца се движат 11 от тях, като се очаква до дни да бъдат пуснати в движение и останалите 3, след ка
то бъдат регистрирани.
По този начин ще бъдат обхванати кварталите на града, индустриалните зони, районът на „Крайречен булевард и населените места на Враца.
Успоредно с това започна изпълнението на новата транспортна схема, а екипи на ОП „БКС“ монтират допълнителни спирки и  частично реконструират съществуващите. 
Община Враца и „Тролейбусен транспорт“ припомнят, че срокът за предложения за промени в маршрута на линия №9, която замества маршрутки №2 и №50, е до 22 ноември 2019 година. Желанията за нови спирки, учестен график на превозните средства и допълнителни курсове могат да бъдат подавани на страниците на Община Враца и Тролейбусен транспорт в социалната мрежа, както и на имейл адрес: prvratsa@gmail.com

Три акта за лица, паркирали неправилно

Съвместна проверка на звено „Инспекторат“ и служители на полицията в града установи лица, които са паркирали неправилно превозните си средства на нерегламентираните за това места, както и в зелените площи. На лицата са съставени три акта за неспазване на чл.5, ал.1, т. 10 от Наредбата за осигуряване на обществения ред. 
Водачите са санкционирани и от представителите на полицията заради нарушение на Закона за движението по пътищата.
Проверките ще продължат.

вторник, 12 ноември 2019 г.

ННов компютърен кабинет откриха във филиала на ВТУ във Враца

Напълно оборудван кабинет за електронно обучение и практика беше открит във филиала на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ във Враца. Символичното прерязване на лентата направиха кметът Калин Каменов, ректорът на висшето учебно заведение – проф. д-р Христо Бонджолов и Илия Кръстев, изпълнителен директор на A Data Pro и председател на Управителния съвет на Българската аутсорсинг асоциация.
Тази година се навършиха 10 години от сътрудничеството ни с фирма „A Data Pro“Обещахме си преди време да направим тези кабинети за компютърно обучение и те вече са фактНадявам се, че съвсем скоро,тук, във филиала във Враца, да бъде открит още един, за да имат възможност студентите да се обучават и практикуват, а тези, които са по-добри да бъдат избрани за работа и да останат да живеят в града“ – каза при откриването проф. Бонджолов и благодари за успешното сътрудничество с ръководството на Община Враца за това, че заедно работят за още по-бързото развитие на региона.
Калин Каменов заяви, че Враца има нужда от качествено подготвени кадри. Образованието се дигитализира и Вие трябва да бъдете подготвени, за да може в бъдеще да бъдете конкурентно способни на пазара на труда, защото работа във Враца ще има.“ – посочи кметът при откриването и допълни, че Враца е един от първите градове в страната, в който се въвеждат облачните системи за събиране на информацияКаменов казаоще, че след няколко месеца ще стартира дигитален хъб в града, ще бъдат открити нови предприятия, ще се разкрият нови паралелки. „Моят апел към Вас е да използвате това, които се прави за Вас и аз съм сигурен, че ще имате по-голяма възможност да си намерите своето достойно място сред професионалисти във Враца и региона. Днес, най-големият проблем не е инфраструктурата, а недостигът на специалисти и затова всяка инвестиция, която е свързана с подготовката и образованието на качествени кадри е важна.“- допълни кметът на Враца.
Новият кабинет за електронно обучение и практика е предназначенпредимно за обучение на студентите от 3 нови за филиала специалности – Педагогика на обучението по български език и информационни технологииПедагогика на обучението по история и информационни технологииПедагогика на обучението по математика и информатика“. От новия технологичен ресурс ще се възползват също така и всички преподаватели и студенти на учебното заведение.
Компютрите, комбинирани с лаптоп и телевизор, са осигурени в резултат от развитието на съвместен проект между Великотърновския университет и фирма „A Data Pro“ ООД.

На тържественото откриване на компютърния кабинет присъстваха още: директорът на филиала във Враца – доц. Рени Георгиева Христова-Коцевапомощник-ректорът Олег Божанов, представители на ръководството на университета, преподаватели, студенти.т кабинет откриха във филиала на ВТУ във Враца
Напълно оборудван кабинет за електронно обучение и практика беше открит във филиала на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ във Враца. Символичното прерязване на лентата направиха кметът Калин Каменов, ректорът на висшето учебно заведение – проф. д-р Христо Бонджолов и Илия Кръстев, изпълнителен директор на A Data Pro и председател на Управителния съвет на Българската аутсорсинг асоциация.
Тази година се навършиха 10 години от сътрудничеството ни с фирма „A Data Pro“Обещахме си преди време да направим тези кабинети за компютърно обучение и те вече са фактНадявам се, че съвсем скоро,тук, във филиала във Враца, да бъде открит още един, за да имат възможност студентите да се обучават и практикуват, а тези, които са по-добри да бъдат избрани за работа и да останат да живеят в града“ – каза при откриването проф. Бонджолов и благодари за успешното сътрудничество с ръководството на Община Враца за това, че заедно работят за още по-бързото развитие на региона.
Калин Каменов заяви, че Враца има нужда от качествено подготвени кадри. Образованието се дигитализира и Вие трябва да бъдете подготвени, за да може в бъдеще да бъдете конкурентно способни на пазара на труда, защото работа във Враца ще има.“ – посочи кметът при откриването и допълни, че Враца е един от първите градове в страната, в който се въвеждат облачните системи за събиране на информацияКаменов казаоще, че след няколко месеца ще стартира дигитален хъб в града, ще бъдат открити нови предприятия, ще се разкрият нови паралелки. „Моят апел към Вас е да използвате това, които се прави за Вас и аз съм сигурен, че ще имате по-голяма възможност да си намерите своето достойно място сред професионалисти във Враца и региона. Днес, най-големият проблем не е инфраструктурата, а недостигът на специалисти и затова всяка инвестиция, която е свързана с подготовката и образованието на качествени кадри е важна.“- допълни кметът на Враца.
Новият кабинет за електронно обучение и практика е предназначенпредимно за обучение на студентите от 3 нови за филиала специалности – Педагогика на обучението по български език и информационни технологииПедагогика на обучението по история и информационни технологииПедагогика на обучението по математика и информатика“. От новия технологичен ресурс ще се възползват също така и всички преподаватели и студенти на учебното заведение.
Компютрите, комбинирани с лаптоп и телевизор, са осигурени в резултат от развитието на съвместен проект между Великотърновския университет и фирма „A Data Pro“ ООД.
На тържественото откриване на компютърния кабинет присъстваха още: директорът на филиала във Враца – доц. Рени Георгиева Христова-Коцевапомощник-ректорът Олег Божанов, представители на ръководството на университета, преподаватели, студенти.

понеделник, 11 ноември 2019 г.

Челопек – Първото българско село на книгата е вече факт!



„Добре дошли в Международната организация на градовете на книгата! Благодарение на вашата активност, партньорства с редица институции и организации, непрекъснатата комуникация с нас и постоянство в превръщането на Челопек в село на книгата, заедно с членовете на Управителния съвет единодушно взехме решение Челопек да стане пълноправен член и получи статут на „село на книгата!” Това заяви председателят на организацията Гунел Утерстен от Швеция пред жители и гости на с. Челопек, предизвиквайки сълзи на вълнение и радост. Тя бе категорична, че сдружение „Книгини са съумели да постигнат огромен напредък с подкрепата на кмета на селотоТихомир Тошев, кметa на Враца Калин Каменов и техните съмишленици, сред които се отличават жителите на Челопек и регионалната библиотека. „За по-малко от 1 година вие доказахте, че имате желанието, мотивацията и капацитета да бъдете част от голямото семейство на библиофили от цял свят. Ще запазя в сърцето си топлото посрещане, красивата природа,високия дух и искрено гостоприемство на хората тук”, сподели Утерстен и като съществен признак за устойчивостта на начинанието изтъкна сътрудничеството и обединението на хората. 
Тя бе категорична, че ползите за жителите на населеното място тепърва предстоят. Челопек придобива официално представителство в лицето на Международната организация и неговата популярност сред библиофили и гости от различни краища на света ще нараства.
Гунел Утерстен посети книжарничка „Извор” – първата в селото, и бе впечатлена от уюта, книгите на редица езици, антикварни и употребявани, световна класика, представителния кът със снимков материал и информация за градове и села на книгата по света. Утерстен посети също и затворената детската градина, на която сдружение „Книгини вдъхва нов живот.„Чудесно е, че получавате подкрепа от фирми. Нека има повече като тях – чест е!, призова тя.
Тихомир Тошев подчерта, че от самото начало е застанал зад идеята на сдружение „Книгини” село Челопек да стане първото българско село на книгата, защото освен културен, тя има и икономически аспект. „Очакваме увеличен туристопоток към Челопек и региона. Притежаваме богато културно-историческо наследство, природни дадености, дейна и единна общност. Няма нищо по-естествено от това, родното село на Вазоватагероиня баба Илийца да стане първото българско село на книгата”, заяви Тошев.
Сред световните примери за културата като фактор за регионално развитие, се спряхме на концепцията на „градовете и села на книгата”, довела до просперитета на много малки населени места от всички континенти. Щастливи сме, че днес можем да се поздравим с успех! Благодарим за признанието и високата оценка! Продължаваме още по-усърдно и с искрена любов да работим за достойното представяне на село Челопек иобщина Враца на международно ниво. Благодарим на всички наши съмишленици! Бяхме сигурни, че изборът ни Челопек да стане лице на България е правилен. Това вече е факт!”, споделиха от сдружение „Книгини”, инициатор и двигател на идеята с. Челопек да стане „село на книгата”
„Обръщаме се към всички, които виждат смисъл в делата ни. Ако имате възможност, станете наши дарители, доброволци, наши приятели, призоваха от сдружението.
В рамките на тридневната си визита Гунел Утерстен проведе срещи с Калин Каменов, кмет на Враца, Тихомир Тошев, кмет на с.Челопек, Силвия Врачовска, директор на РБ „Христо Ботев” – Враца, членовете на пенсионерския клуб в селото и посети къщата музей на баба Илийца, храм „Св. Димитър”, връх „Околчица, местността Погледец”, пещера „Леденика”, книжарничка „Извор” – с. Челопек, „Вестителят на свободата”, където присъства на тържественото честване на 142 г. от Освобождението на Враца, Регионална библиотека „Христо Ботев”, Етнографски комплекс „Св. Софрони – Първото българско село на книгата е вече факт!
„Добре дошли в Международната организация на градовете на книгата! Благодарение на вашата активност, партньорства с редица институции и организации, непрекъснатата комуникация с нас и постоянство в превръщането на Челопек в село на книгата, заедно с членовете на Управителния съвет единодушно взехме решение Челопек да стане пълноправен член и получи статут на „село на книгата!” Това заяви председателят на организацията Гунел Утерстен от Швеция пред жители и гости на с. Челопек, предизвиквайки сълзи на вълнение и радост. Тя бе категорична, че сдружение „Книгини са съумели да постигнат огромен напредък с подкрепата на кмета на селотоТихомир Тошев, кметa на Враца Калин Каменов и техните съмишленици, сред които се отличават жителите на Челопек и регионалната библиотека. „За по-малко от 1 година вие доказахте, че имате желанието, мотивацията и капацитета да бъдете част от голямото семейство на библиофили от цял свят. Ще запазя в сърцето си топлото посрещане, красивата природа,високия дух и искрено гостоприемство на хората тук”, сподели Утерстен и като съществен признак за устойчивостта на начинанието изтъкна сътрудничеството и обединението на хората. 
Тя бе категорична, че ползите за жителите на населеното място тепърва предстоят. Челопек придобива официално представителство в лицето на Международната организация и неговата популярност сред библиофили и гости от различни краища на света ще нараства.
Гунел Утерстен посети книжарничка „Извор” – първата в селото, и бе впечатлена от уюта, книгите на редица езици, антикварни и употребявани, световна класика, представителния кът със снимков материал и информация за градове и села на книгата по света. Утерстен посети също и затворената детската градина, на която сдружение „Книгини вдъхва нов живот.„Чудесно е, че получавате подкрепа от фирми. Нека има повече като тях – чест е!, призова тя.
Тихомир Тошев подчерта, че от самото начало е застанал зад идеята на сдружение „Книгини” село Челопек да стане първото българско село на книгата, защото освен културен, тя има и икономически аспект. „Очакваме увеличен туристопоток към Челопек и региона. Притежаваме богато културно-историческо наследство, природни дадености, дейна и единна общност. Няма нищо по-естествено от това, родното село на Вазоватагероиня баба Илийца да стане първото българско село на книгата”, заяви Тошев.
Сред световните примери за културата като фактор за регионално развитие, се спряхме на концепцията на „градовете и села на книгата”, довела до просперитета на много малки населени места от всички континенти. Щастливи сме, че днес можем да се поздравим с успех! Благодарим за признанието и високата оценка! Продължаваме още по-усърдно и с искрена любов да работим за достойното представяне на село Челопек иобщина Враца на международно ниво. Благодарим на всички наши съмишленици! Бяхме сигурни, че изборът ни Челопек да стане лице на България е правилен. Това вече е факт!”, споделиха от сдружение „Книгини”, инициатор и двигател на идеята с. Челопек да стане „село на книгата”
„Обръщаме се към всички, които виждат смисъл в делата ни. Ако имате възможност, станете наши дарители, доброволци, наши приятели, призоваха от сдружението.
В рамките на тридневната си визита Гунел Утерстен проведе срещи с Калин Каменов, кмет на Враца, Тихомир Тошев, кмет на с.Челопек, Силвия Врачовска, директор на РБ „Христо Ботев” – Враца, членовете на пенсионерския клуб в селото и посети къщата музей на баба Илийца, храм „Св. Димитър”, връх „Околчица, местността Погледец”, пещера „Леденика”, книжарничка „Извор” – с. Челопек, „Вестителят на свободата”, където присъства на тържественото честване на 142 г. от Освобождението на Враца, Регионална библиотека „Христо Ботев”, Етнографски комплекс „Св. Софрони