Бисквитки

петък, 8 февруари 2019 г.

Заседание за професионалното обучение


Областният управител Малина Николова председателства заседанието на Постоянната комисия по заетост, на което беше съгласуван предложеният от началника на Регионалното  управление на образованието – Враца Галина Евденова Държавен план-прием за учебната 2019/2020 г. в училищата в Област Враца. 
„За осъществяване на политиките на национално и областно ниво в сферата на образованието, Държавният план-прием за учебната 2019/2020 г. е съобразен с преструктуриране на приема по профили и професии в посока на STEM профили, технически и ИТ професии, повишаване процентното съотношение на приетите ученици в VIII клас в професионални гимназии и паралелки с професионална подготовка, предложенията на общините в област Враца за броя и вида на паралелките в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средните и обединените училища, регистрираните в Областна администрация – Враца заявки на работодатели за необходимостта от кадри за 5-годишен период, както и с постъпилите справки от Бюрата по труда на територията на областта за заявени от работодателите работни места. С предложението за Държавен план-прием за учебната 2019/2020 г., съобразено със становищата на общините, са постигнати прогнозните целеви стойности за областта, зададени от МОН за 55,2 % ученици в STEM профили, технически и ИТ професии от общия брой ученици в профилирани и професионални паралелки в областта, както и прогнозните целеви стойности за областта за 67% ученици в професионални гимназии и паралелки от общия брой ученици. С направеното предложение за вида на професионалните паралелки все още не е преодолян стремежът на общините и училищата за предлагане на професии, които са приоритетно предпочитани от учениците, но с тяхното разкриване се получава пренасищане от кадри, които след завършване на средно образование трудно биха намерили реализация на територията на областта. Показателен в това отношение е предложеният прием по професия готвач в 7 от училищата в общините Бяла Слатина, Враца, Криводол, Мездра, Мизия, Роман и Хайредин. Предлаганите профилирани паралелки са добре балансирани и с добри възможности за избор от учениците, като в 50% от тях ще се изучават STEM профили и ИТ професии. Професионалните паралелки в област Враца обхващат 12 области на образование от Списъка на професиите за професионално образование и обучение, като водеща област на образование е „техника“ с 27 % от общия брой 47 професионални паралелки, следвана от „услуги за личността“ – 23 %. В дуална форма на обучение ще се приемат ученици в 10 специалности, в 8,5 паралелки. Новите професии, които се предлагат са по 25 специалности в 18 паралелки. Броят на паралелките със STEM профили е 10, а броят на техническите и ИТ паралелки е 25. Държавният план-прием за учебната 2019/2020 г. в област Враца е балансиран, като са взети предвид предлаганите защитени паралелки, паралелки с очакван недостиг и паралелки в обединените училища, които се формират при по-малък брой ученици“, изрази становището си при откриването на срещата Малина Николова.
Държавният план-прием беше детайлно представен от началника на РУО-Враца Галина Евденова. 
„Искам да подчертая съществената роля на областния управител Малина Николова при изготвянето на оптималния план-прием за учебната 2019/2020 година, в съответствие с реалните потребности на бизнеса и необходимостта от кадри. Проведохме редица срещи във всички общини от областта, също така Информационен ден “Национални и регионални политики при планиране и организиране на държавния план-прием за  учебната 2019/2020 година, съобразихме се със становищата на областния управител и кметовете на общини относно стратегиите, прогнозите, програмите и плановете за развитие на общината и областта. В област Враца през настоящата година седми клас завършват общо 1422 ученици, които през учебната 2019/2020 ще имат възможност да се обучават в 33 учебни заведения. Общият брой на паралелките за област Враца са 67, от които 47 са професионални“, подчерта Галина Евденова. 
За първи път през учебната 2019/2020 г. професионални паралелки ще реализират СУ „Христо Ботев“ – Враца, по професиите изпълнител на термални процедури и асистент на лекар по дентална медицина, ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца по професия приложен програмист и Средно училище „Христо Ботев“ – Галиче по професия техник-животновъд, пчеларство и бубарство. 
Утвърденият от Комисията по заетост Държавен  план – прием за 2019/2020 г. ще бъде предоставен за окончателното му приемане в Министерство на образованието и науката. 
По време на заседанието беше представен и Стратегическият модел за модернизиране на професионалното образование и обучение, разработен в контекста на Проект „Целенасочено изграждане на капацитет за партньорство в професионалното образование и обучение в Дунавския регион за ефективно модернизиране на системите за професионално образование и обучение - Learning by Doing (Учене чрез практика)“. Глобалната цел на проекта е да бъде развит капацитетът на заинтересованите страни в процеса на професионалното образование и обучение чрез укрепване на регионалните, национални и транснационални партньорства в Дунавските страни. Партньори по проекта са Търговско-промишлена палата, Министерство на образованието и науката, Регионалното управление на образованието и 24 партньори от 9 държави от Дунавския регион.
„Професионалното образование и обучение в България е осъзнат държавен приоритет, а дуалната система на обучение може да бъде разглеждана като открита възможност за модернизиране на професионалното образование и обучение, с голям потенциал. Надяваме се представеният на днешната дискусия Стратегически модел, след допълването и обогатяването му от заинтересованите страни, да спомогне за доразвиване на политиките на регионално и национално ниво, а също и да има своя принос в структурирането на ясни отговорности, права и задължения за всички от ключовите участници в професионалното образование и обучение в страните – участнички по проекта“, каза в заключение експертът по проекта Лорета Колева.
Областният управител Малина Николова представи и нов проект за образование, в който се включва Областна администрация – Враца. В подкрепа на професионалното образование, Фондация „Форум за наблюдение и анализ на публични политики“, представлявана от Павлина Петрова, проучи възможностите за участие на областите Враца, Ловеч и Монтана за създаване на Северозападен регионален борд „Образование-бизнес“, обедини усилията на трите областни администрации и кандидатства с проектно предложение за създаване на борда. Проектното предложение е одобрено по ОП “Добро управление“, Приоритетна ос „Ефективно и професионално управление в партньорство с гражданското общество и бизнеса“.
Северозападният регионален борд, който се създава чрез реализацията на проекта,представлява иновативен механизъм за координиране и подпомагане на сътрудничеството между местните власти, социалните партньори и бизнеса при формулирането, изпълнението и мониторинга на регионалните политики в областта на професионалното образование. Проектът ще бъде цялостно представен на стартираща пресконференция в област Ловеч.

Санкционираха таксиметрови шофьори

Съвместни проверки на таксиметрови автомобили бяха извършени през тази седмица от Звено „Инспекторат“ към Община Враца, служители на отдел „Автомобилна администрация“ и на Районно управление на МВР. В рамките на акцията са съставени 9 акта на шофьори, осъществяващи таксиметров превоз на пътници. Установени са таксиметрови автомобили без издадени разрешения от Община Враца за извършване на дейността, без пътна книжка и без касов апарат.
При извършване на седмичната акция е установен и водач на автомобил, който е шофирал след употреба на алкохол и без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. На нарушителя е отнето свидетелството за управление на моторно-превозно средство.
Съвместните проверки между институциите, свързани със спазването на общинските наредби, Закона за автомобилния превоз и Закона за движението по пътищата, продължават.

четвъртък, 7 февруари 2019 г.

Литературна нощ на четенето в памет на Васил Левски „За тебе Дяконе”

 
ЗВЕНО „ЦЕНТЪР ЗА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ”                                               
ОБЩИНА ВРАЦА

Младежки център – Враца заедно с клуб „Четящият студент” към ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” - филиал Враца, организират литературна нощ на четенето в памет на Васил Левски под надслов „За тебе Дяконе”,  по повод 146 години от гибелта на апостола.
Събитието ще се проведе на 19-ти Февруари от 17:00 часа и ще продължи до 19:00 часа.
В програмата са предвидени следните дейности:
Представяне на биографията на Васил Левски
Представяне на идеите на Васил Левски и неговите най-прословути фрази
Рецитали на стихове от известни български поети посветени на Васил Левски
Четене на авторски произведения, посветени на Васил Левски
Специален гост на събитието, чрез представяне на авторски филм посветен на живота и делото на Васил Левски, ще бъде Антонина Лозанова – млад и активен представител на кампанията „Бъди човек”,  протичаща в гр. Видин години наред и целяща подпомагането на възрастни хора, чиито резултати доведоха до участието и в рубриката „Достойни за уважение” в програмата на „Шоуто на Слави”.

    

сряда, 6 февруари 2019 г.

 
14 са офертите за строителен надзор при изграждането на 33 км от пътя Мездра  Ботевград
Отворени са офертите на участниците в обществените поръчки застроителен надзор при изграждането на 33 км от път I-1 Мездра - Ботевград.Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет.Индикативната стойност на поръчката за строителен надзор при актуализацията на техническия проект и строителството на път І-1 (Е-79) Мездра – Ботевградлот 1 от км 174+800 до км 194+122, е 1 800 000 лв. без ДДС.
Отворените оферти по реда на постъпването им в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ за лот 1 са на: 
• ДЗЗД „ИНЖКОНСУЛТПРОЕКТ - СЖС ГРУП“, с участници: „ИНЖКОНСУЛТПРОЕКТ“ ООД, „СЖС България ЕООД и „СЖС Чешка република“ ср.о.;
• ОБЕДИНЕНИЕ „МБ ЛОТ 1“, в което са: „ТЕСТ КОНСУЛТИНГ“ ООД - България, „ИПСИЛОН КОНСУЛТ“ ЕООД - България и „АЙСИ КОНСУЛЕНТЕН ЦИВИЛТЕХНИКЕР“ ООД - Австрия;
• „ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД;
• ДЗЗД „НАДЗОР СЕВЕРОЗАПАД“, с участници: „ПИ ЕС КОНСУЛТ“ ЕООД, „ТРАФИК ХОЛДИНГ“ ЕООД, „ТРИ ЕС“ ЕООД и „ГЕОЕКСПЕРТБЪЛГАРИЯ“ ЕООД;
• „МБ КОСУЛТ“ ДЗЗД, в което са: „КОНТПАС“ ЕООД, „СТРОЛ – 2000“ АД, „ЕН АР КОНСУЛТ“ ЕООД, „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ“ ЕООД и „АРИБАЛ“ ООД;
• ДЗЗД „Мездра Консулт“, с участници: „Трансконсулт – БГ“ ООД и „Рутекс“ ООД;
• „ПЪТИНВЕСТ-ИНЖЕНЕРИНГ“ АД.

За извършването на строителен надзор при допълнителното проектиране и строителството на участъка в лот 2 от км 161+367 до км 174+800прогнозната стойност е 2 340 000 лв. без ДДС.
Отворените оферти за лот 2 са на:
• ДЗЗД „ИНЖКОНСУЛТПРОЕКТ - СЖС ГРУП“, с участници: „ИНЖКОНСУЛТПРОЕКТ“ ООД, „СЖС България ЕООД и „СЖС Чешка република“ ср.о.;
• „МБ КОСУЛТ“ ДЗЗД, в което са: „КОНТПАС“ ЕООД, „СТРОЛ – 2000“ АД, „ЕН АР КОНСУЛТ“ ЕООД, „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ“ ЕООД и „АРИБАЛ“ ООД;
• „ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД;
• ДЗЗД „НАДЗОР СЕВЕРОЗАПАД“, с участници: „ПИ ЕС КОНСУЛТ“ ЕООД, „ТРАФИК ХОЛДИНГ“ ЕООД, „ТРИ ЕС“ ЕООД и „ГЕОЕКСПЕРТБЪЛГАРИЯ“ ЕООД;
• „МБ КОСУЛТ“ ДЗЗД, в коета са: „КОНТПАС“ ЕООД, „СТРОЛ – 2000“ АД, „ЕН АР КОНСУЛТ“ ЕООД, „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ“ ЕООД и „АРИБАЛ“ ООД;
• ДЗЗД „Мездра Консулт“, с участници: „Трансконсулт – БГ“ ООД и „Рутекс“ ООД;
• „ПЪТИНВЕСТ-ИНЖЕНЕРИНГ“ АД.

През октомври миналата година АПИ стартира обществените поръчки за избор на изпълнители при изграждането на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград. Това е една от най-сложните отсечки по направлението Видин – Ботевград предвид терена, през който преминава. Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от настоящото, тъй като в момента има по една лента за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде основно ремонтирано и реконструирано, където е необходимо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в участъците, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н. 
Предвид сложността на проекта индикативната му стойност е близо 302 млн. лв. без ДДС, а средствата са от републиканския бюджет. За първи път при изпълнението на тези обществени поръчки ще се приложи нова схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя след като бъде подписан Акт 16 за завършване на обекта и има издадено разрешение за ползване на новопостроения пътен участък. Целта е бъдещите изпълнители да работят максимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в кратък срок.
Срокът на изпълнение на поръчката е 1096 дни, от които 180 дни за проектиране и 916 дни за строителство.
Направлението Видин – Ботевград /167 км/ е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.



06.02.2019 г.ПРЕСЦЕНТЪР АПИ

Враца отбеляза годишнина от гибелта на Васил Кънчов

С историческа ретроспекция бе отбелязана 117-та годишнина от смъртта на Васил Кънчов. Програмата се организира от училището, носещо името на бележития врачанин, пред паметника му.
Биографията на Васил Кънчов бе представена от Искра Исаева – учител по български език и литература.
На честването присъстваха: кметът Калин Каменов, заместник-кметът Петя Долапчиева, представители на училищното настоятелство, ученици, общественици и граждани.
В знак на признателност, пред паметника на Васил Кънчов, бяха поднесени венци и цветя.


Деветнадесет души от КТ „Подкрепа” – Враца ще представляват региона на Десетия конгрес на Конфедерацията

 Той ще се проведе на 8 и 9 февруари в София.
Официалното откриване ще бъде в Концертна зала България, където преди тридесет години се е състоял учредителния конгрес на КТ „Подкрепа”. Очаква се почетният председател на организацията, д-р Константин Тренчев да открие събитието. Гости от международни синдикати и представители на български и международни институции ще приветстват делегатите на конгреса.
На 9 февруари в Зала 3 на НДК, ще бъдат обсъдени и одобрени стратегическите документи и избрано ръководството на организацията за следващия мандат.

СРС на КТ"Подкрепа" - Враца

НАП Враца обявява трети търг за продажба на култовата дискотека „GO PLAY“ 2/6/2019


На 20 февруари от 14,00 ч. в офис на НАП Враца ще се проведе търг с тайно наддаване за продажба на култовата дискотека в гр.Враца – „GO PLAY“, известна в цялата страна като „Буркана“, ведно с кафене „Антик“. Недвижимият имот е с  площ 964.69 кв.м., първоначалната му цена е 587 650.00 лв. Обектът се намира на ул. „Христо Ботев" № 1 и е разположен на две нива.
За да се включат в наддаването, желаещите трябва да преведат по банков път до 15.02.2019 г., депозит за участие в размер на 20 % от обявената начална продажна цена, т.е. 117 530 лв.
Предложенията за участие в търга се подават на адрес гр.Враца,  ул.”Васил Кънчов“ № 86 всеки присъствен ден от 12.02.2019 г. до 15.02.2019 г от  9 ч. до 17.30 ч.
Огледи на имота ще се извършват всеки присъствен ден от 11.02.2019 г. до 15.02.2019 г., от 09.00 ч. до 12.00 ч., на адрес: гр. Враца, ул. „Христо Ботев" № 1.
Повече информация на телефон 092/66 84 164.
Условията и правилата за провеждане на търга, както и списък на вещите с тяхното описание и продажна цена, може да намерите в сградата на офис на НАП Враца и на страницата на НАП на адрес: www.nap.bg., в рубриката „Продажби".

Юлия Грънчарова       

Извънредно заседание

Днес, 6 февруари в Областна администрация – Враца се проведе извънредно заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД гр. Враца.
Членовете  на Асоциацията – кметове на 10-те общини в област Враца или упълномощени техни представители и областният управител, представляващ държавата, единодушно гласуваха решение за сключване на Допълнително споразумение № 1 към Договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги между Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ООД гр. Враца и „Водоснабдяване и канализация“ ООД гр. Враца.
„С гласуването на допълнителното споразумение Асоциацията дава ход на процедурата по кандидатстване от оператора с проект по ОП „Околна среда“, за което изразявам благодарност към Вас и общинските съвети от област Враца. Въпреки, че инвестициите са насочени към големите агломерации, над 10 000 екв. ж., е важно да се знае, че подобряването на степента на качеството на отвеждане и пречистване на отпадъчните води се отразява на цялостното качество на водите в цялата област, в т. ч. подпочвени и повърхностни води, които се използват за питейни нужди и от малките населени места и агломерации. Използването на предоставения по линия на ЕСИФ финансов ресурс по ефективен и целесъобразен начин е основен приоритет за всички и разчитам, че ще положим необходимите усилия, в рамките на своите компетенции, да обезпечим безпроблемното протичане на процесите по кандидатстване и изпълнение на проекта, така, че резултатът да повиши качеството на предоставяните ВиК услуги и отправи положителен сигнал към европейските партньори с оглед финансиране на инвестиции в отрасъла за периода 2021 – 2027 г.“, каза след приемане на решението председателят на Асоциацията Малина Николова.
По покана от Главна дирекция „Оперативна програма Околна среда“, операторът се подготвя да кандидатства в процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG161M1OP002-I.016 „Изграждане на ВиК инфраструктура“ с мащабен проект на стойност близо 54 млн. лв. за общините Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Мездра. Взетото от Асоциацията решение за сключване на допълнително споразумение е условие за внасяне на проектното предложение в управляващия орган.
Цел на процедурата е чрез прилагане на регионалния подход при изпълнение на инвестиции във ВиК инфраструктура по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, да се осигури изпълнение на нормативнo установени задължения за постигане на пълно съответствие с изискванията на Директива 91/271/ЕИО на Съвета от 21 май 1991 година за пречистването на градските отпадъчни води. Процедурата е насочена и към повишаване на ефективността на ползване на водите, намаляване загубите на вода във водопреносните мрежи и изпълнение на задълженията по Директива 98/83/ЕО на Съвета от 3 ноември 1998 година относно качеството на водите, предназначени за консумация от човека.

вторник, 5 февруари 2019 г.

 
Утре се отварят офертите за строителен надзор при изграждането на 33 км от пътя Мездра - Ботевград
Утре - 6 февруарисе отварят офертите на участниците в общественитепоръчки за строителен надзор при изграждането на 33 км от път I-1 Мездра -Ботевград. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет.Индикативната стойност на поръчката за строителен надзор приактуализацията на техническия проект и строителството на път І-1 (Е-79) Мездра – Ботевградлот 1 от км 174+800 до км 194+122, е 1 800 000 лв. без ДДС. За надзора при допълнителното проектиране и строителството на участъка в лот 2 от км 161+367 до км 174+800прогнозната стойност е 2 340 000 лв. без ДДС.
На 12 октомври 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за избор на изпълнители при изграждането на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград. Това е една от най-сложните отсечки по направлението Видин – Ботевград предвид терена, през който преминава. Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от настоящото, тъй като в момента има по една лента за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде основно ремонтирано и реконструирано, където е необходимо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в участъците, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, прощадки за отдих и т. н. 
Предвид сложността на проекта индикативната му стойност е близо 302 млн. лв. без ДДС, а средствата са от републиканския бюджет. За първи път при изпълнението на тези обществени поръчки ще се приложи нова схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя след като бъде подписан Акт 16 за завършване на обекта и има издадено разрешение за ползване на новопостроения пътен участък. Целта е бъдещите изпълнители да работят максимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в кратък срок.
Срокът на изпълнение на поръчката е 1096 дни, от които 180 дни за проектиране и 916 дни за строителство.
Направлението Видин – Ботевград /167 км/ е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.


Офертите за осъществяване на строителния надзор се отварят утре - февруари, в сградата на АПИ. За лот 1 в 14 ч., а за лот 2 в 15 ч.




05.02.2019 г.ПРЕСЦЕНТЪР АПИ

Учредиха инициативен комитет за честване на 150 години НЧ „Развитие - 1896“

Заместник-кметът Петя Долапчиева присъства на учредяването на Инициативен комитет за честване на 150 години от създаването на Народно читалище „Развитие - 1896“, чийто председател е кметът Калин Каменов.
 „Предстои една интересна, изпълнена с много събития, юбилейна година за една от емблемите на Враца – Народно читалище „Развитие“. Поздравявам Ви за изготвената програма, която е много богата и обхваща прояви на всички звена на културната институция. Ние от Община Враца ще подпомогнем изявите, защото врачани заслужават заедно да празнуват 150-тата годишнина на читалището“ – каза в своето приветствие към присъстващите заместник-кметът Петя Долапчиева.
Първото събрание се проведе в читалнята на библиотеката към културната институция и бе открито от председателя на читалищното настоятелство Иванка Караиванова. Представени бяха основните дейности, свързани с отбелязването на юбилея, както и художествено-творческите изяви на колективите и звената към НЧ „Развитие - 1896“.
На работната среща присъстваха заместник областният управител Мирослав Комитски, председателят на Постоянната комисия по култура към Общинския съвет Красимир Ангелов, директори на институции, ръководители на творчески състави и представители на читалищното настоятелство.
В рамките на първото заседания бяха направени нови предложения за събития, които ще бъдат конкретизирани на второ заседание, насрочено за месец март. Тогава ще бъде утвърдена и цялостната програма по повод 150-тата годишнина от създаването на НЧ „Развитие - 1896“ във Враца.

Инициативния комитет

Заместник областният управител Мирослав Комитски участва в учредяването на Инициативния комитет за тържественото отбелязване на 150-та годишнина от създаването на Народно читалище „Развитие-1869“ – Враца. В утвърденият от Настоятелството на читалището Комитет по честване на годишнина са включени видни общественици, общински съветници, директори на културните и образователни институции в града, ръководители на творческите състави към читалището и Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. Председател е кметът на Община Враца Калин Каменов.
На първото работно заседание бе приета план - програма за честването на годишнината.
Председателят на Читалищното настоятелство Иванка Караиванова представи историческите факти по основаването на едно от първите средища на културата във Враца и запозна присъстващите с предстоящите културни събития и инициативи. Програмата включва срещи с наследниците на учредителите на читалището, с наградени читалищни и културни деятели, библиотечна конференция, множество концерти изяви на художествено – творческите колективи.
Тържественият концерт –спектакъл по повод 150-та годишнина на НЧ „Развитие-1869“ ще се проведе през месец септември в реновираната зала на културната институция. Членовете на Инициативния комитет разгледаха и обсъдиха всички предложения и насрочиха следващото заседание да бъде проведено през месец април.

понеделник, 4 февруари 2019 г.

са отворените оферти за строителството на участък от пътя Мездра - Ботевград
6 са отворените оферти на участниците в обществената поръчка за определяне на изпълнител за допълнително проектиране и строителство на 13,4 км от път I-1 (E-79) Мездра – Ботевград, лот 2 от км 161+367 до км 174+800. 
Изграждането на направлението Видин - Ботевград ще започне от един от най-сложните участъци като терен за преминаване. Поради това строителството на близо 33 км от пътя между Мездра и Ботевград е обособено в два участъка - лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,4 км/. Целта е завършване на отсечката в кратък срок.
Отворените оферти по реда на постъпването им в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ са на:
• ГБС-Инфраструктурно строителство АД;
• ДЗЗД АККОРД КЪНСТРАКШЪНС, с участници в дружеството: „АККОРД СТРОИТЕЛНО ПРОМИШЛЕНА ИНВЕСТИЦИОННА КОРПОРАЦИЯ” АД и ЕР КЪНСТРАКШЪНС” ООД;
• ДЖИ ПИ ГРУП АД;
• „ТРЕЙС ГРУП ХОЛД“АД;
• ДЗЗД „МБ Лот 2 - 2019”с участници: „ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА“ АД, „ВОДНО СТРОИТЕЛСТВО - БЛАГОЕВГРАД“ АД, „ВАХОСТАВ-СК“ а.с.;
• Обединение „ГЕОПЪТ ЛОТ 2“с участници„Геострой“ АД и „Пътстрой-92“ АД.

Пътят между Мездра и Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от настоящото, тъй като в момента има по една лента за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде основно ремонтирано и реконструирано, където е необходимо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в участъците, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н. 
Срокът на изпълнение на обществената поръчка е 1096 дни, от които 180 дни за проектиране и 916 дни за строителство.
Общата индикативна стойност на участъка между Мездра и Ботевград /лот 1 и лот 2/ е близо 302 млн. лв. без ДДС. За лот 1 е 123 000 000 лв. без ДДС и не е пределна, а за лот 2 е 178 800 000 лв. без ДДС и не е пределнаПроектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет. 
За първи път при изпълнението на обществените поръчки за строителство на двата участъка от пътя ще се приложи нова схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя след като бъде подписан Акт 16 за завършване на обекта и има издадено разрешение за ползване на новопостроения пътен участък. Целта е бъдещите изпълнители да работят максимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в кратък срок.
Направлението Видин – Ботевград /167 км/ е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус“, „Тракия и „Струма. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.




04.02.2019 г.ПРЕСЦЕНТЪР АПИ