Бисквитки

петък, 22 януари 2016 г.

Cреща на Асоциацията по водоснабдяване



Областният управител и Председател на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „Вик“ ООД – Враца Малина Николова проведе  днес работна среща с председателите на общинските съвети на десетте общини от областта, членове на Асоциацията. Основна тема на срещата беше разясняването на допълните указания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с дневния ред на  предстоящото Извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията и подписването на Договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставянето на ВиК услуги на потребителите.
          На срещата бяха дискутирани решенията, които трябва да приемат общинските съвети за даване на мандат на кметовете на общини при гласуване на точките в дневния ред на предстоящото заседание на Асоциацията.
          Екипът на Асоциацията предостави също така на председателите на общинските съвети протоколите за разпределение на собствеността на активите – ВиК системи и съоръженията между Държавата и съответната община, съгласно Закона за водите. След приключване на процедурата по оформянето, окончателно подписаните протоколи ще бъдат неразделна част от Договора за  стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията.
          Един от основните приоритети в дейността на Асоциацията по ВиК на обособената територия през изминалата година беше реализацията на процедурата по сключването на Договора със съществуващия ВиК оператор.
       „Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД Враца е третата в страната, на която предстои сключване на Договор със съществуващия ВиК оператор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставянето на ВиК услуги на потребителите. Реализирането на процедурата от своя страна предоставя възможност за кандидатстване по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ и по Програмата за развитие на селските райони.“ – допълни още Малина Николова.
Извънредното заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „Вик“ ООД Враца ще се проведе на 9 февруари.
                                                                                                                         

Съвместна инициатива на кмета на Враца Калин Каменов и фондация „Искам бебе“ събра експерти на работна среща

Възможностите за развитието на фондовете „Ин витро“ в Северозападна България бяха обсъдени по време на работна среща днес в Община Враца. В дискусията взеха участие кметът на Община Враца Калин Каменов, заместник-кметът Петя Долапчиева, регионалният координатор на фондация „Искам бебе“ за Северозападна България Първолета  Николова, както и председатели на общински съвети и здравни комисии от Северозападна България.
По време на срещата представителите на местната власт и експертите обсъдиха нуждата от инициирането на местни фондове „Ин витро”, които са финансирани от бюджета на общините. Към тях могат да кандидатстват двойки, които живеят на територията на съответната община и не покриват медицинските критерии на Държавния фонд за асистирана репродукция. 
Общинския фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства във Враца е създаден през 2014 г. До момента чрез него са подпомогнати 15 двойки, а от началото на 2016-та има постъпили 4 заявления за финансиране.  В резултат на работата на фонда, една от подпомогнатите двойки вече се радва на своето дете. 

На 24 януари се навършват 72 години от бомбардировката над Враца

На 24 януари се навършват  72 години от бомбардировката над Враца. На този ден през 1944 г. 300 бомбардировачи от 15-та въздушна армия на САЩ планират да нанесат удар над София, но поради гъстата мъгла изсипват товара си над Враца, Кунино, Беглеж и други населени места в Северна България. 84 са самолетите, които удрят Враца. В следствие на бомбардировката загиват 124 човека, а 250 са ранени.
Панихида за загиналите ще бъде отслужена на 24 януари 2016 г. (неделя) от 10.30 ч. в храм „Свето Възнесение“, а след това ще бъдат поднесени цветя пред Мемориала на загиналите във Втората световна война и бомбардировката над Враца, намиращ се на бул. „Никола Войводов“.

Община Враца ще раздава топъл чай и утре


Община Враца съвместно с Български червен кръст-Враца /БЧК/ ще продължат да раздават топъл чай и утре /22.01.16 г./. Пунктът ще е разположен в района на Сувенирната палата в града.
Припомняме, че топлата напитка е осигурена от Община Враца и се раздава безплатно от 10 до 12 ч.
Десетки врачани посетиха днес пункта и получиха чай от служители от дирекция „Здравеопазване, социални и младежки дейности“ към общинска администрация и доброволци от младежката организация на БЧК.

четвъртък, 21 януари 2016 г.

До 1 февруари може да се променя вида на осигуряването



До 1 февруари тази година самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от НАП. Срокът изтича на 31 януари, но тъй като той е почивен ден, лицата ще могат да подадат декларация до 1 февруари 2016 г.
Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. Самоосигуряващите се лица  които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.   могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО. Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на обезщетения в определени ситуации (например т. нар. „майчински” при бременност и раждане).
Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.
В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП. При  прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.
Декларациите се подават в офисите на НАП лично или чрез  упълномощено лице или по пощата с обратна разписка.
Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

 Юлия Грънчарова 

сряда, 20 януари 2016 г.

Община Враца раздава топъл чай в мразовитите дни


Във връзка с минусовите температури, утре /четвъртък- 21.01.16 г./ Община Враца съвместно с Български червен кръст-Враца /БЧК/ ще раздават топъл чай. Пунктът ще бъде разположен пред сградата на Сувенирната палата в града. В акцията ще се включат служители от дирекция „Здравеопазване, социални и младежки дейности“ към общинска администрация и доброволци от младежката организация на БЧК.
Топлата напитка, която е осигурена от Община Враца, ще се раздава безплатно от 10 до 12 ч.

ВМРО иска повече средства за сигурност и култура в бюджета на Враца



Общинските съветници от ВМРО ще настояват за промени в предложения проекто-бюджет на Община Враца. Основните предложения които войводите внесоха в срок са свързани с осигуряване на средства за обезпечаване работата на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. Наредба за дейността на формированията беше приета с решение на Общински съвет от 26.06.2015г. Едновременно с това е необходимо да се обезпечат ремонтите на отводнителните съоръжения и опасните диги, за да не се допусне отново бедствената ситуация с наводнението от лятото на 2014 година.
По отношение на културните институции от ВМРО ще настояват за запазване на общинските средства за Драматично-кукления театър и Държавна симфониета - Враца в размера от 2015 година. Войводите предлага увеличение на средствата за читалищата с 20%, с което ще се подобри качеството на културния живот в града и селата, както и отпускането на 5 х. лв. за сондажни археологически проучвания в местността „Манастирски дол“ и некропола в с. Мраморен.
Доказалият ефективността си Общински фонд за подпомагане на асистираната репродукция(Фонд „Инвитро“) трябва да увеличи бюджета си на 35 х. лв.
По отношение на благоустройството, съветниците от ВМРО ще настояват за повече средства за ремонт и рехабилитация на улиците в най-тежко състояние, като улица „Рила“ например. Нужно е облагородяване в районите на таксиметровите стоянки, поставяне на химически тоалетни и др. Заедно с това е необходимо да се подобри работата по справянето с проблема с бездомните кучета и свободно скитащите животни.
ВМРО ще подкрепи исканията на кметовете на населени места в община Враца, за гласуване на конкретно определени по формула средства за всяко село. Принципът на финансова децентрализация на кметствата ще стимулира инициативността и ангажирането на местната общност с проблемите на населеното място.