Бисквитки

събота, 4 август 2018 г.

Враца домакин на фолклорен фестивал



За осма поредна година във Враца се състоя фолклорен фестивал, организиран от „Общински съвет на пенсионерите -2004“. Официален гост на празника бе заместник-кметът Петя Долапчиева, която връчи на председателя на организацията Марияна Каменова, поздравителен адрес от името на кмета - Калин Каменов. „Поздравявам организаторите и всички участници във фолклорния фестивал. Продължавайте със същия несломим български дух да популяризирате народните традиции и обичаи и да ги предавате на идните поколения. Честит празник!“- се казва в поздравителния адрес.
В тазгодишното издание на фестивала участват 16 певчески и танцови групи, както и индивидуални изпълнители  от община Враца, Бяла Слатина, Червен бряг, Нови Искър и др. населени места от страната. Празникът се проведе в залата на Народно читалище „Развитие 1869“.

четвъртък, 2 август 2018 г.

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка със строително ремонтни дейности, днес 02.08.2018г. водоподаването ще бъде спряно от 10:00ч до 17:00ч в района между ул."Търговска" и пл."Христо Ботев". 


ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

сряда, 1 август 2018 г.

С тържество, завърши първа част на Лятно училище 3

С тържество, завърши първа част на Лятно училище 3
Общностният център за деца и семейства се превърна в дворец на познанието, в който бъдещи първокласници показаха какво са научили през последния месец в Лятно училище 3. Децата, облечени като приказни герои, представиха пред родители и гости песни, стихове и драматизация на известни приказки.  В края на тържеството те получиха грамоти, медали и подаръци от заместник-кмета на Община Враца – Петя Долапчиева.
На празника присъстваха и 15 бъдещи първокласници, които са втората група деца на Лятното училище. Заниманията започват от 1 август и ще продължат през целия месец.
Лятно училище се реализира по проект на Община Враца „СТИМУЛ за ранно детско развитие”.
 

вторник, 31 юли 2018 г.

Предлага се оптимизация на градската транспортна схема

Извършен мониторинг на съществуващата транспортна схема в града установи дублиране на линии на обществения транспорт във Враца. С цел подобряване качеството на услугата и създаване на удобство за гражданите, управителят на „Тролейбусен транспорт“ – Николай Вълков предложи оптимизация на функциониращите линии в града. Идеята бе обсъдена на транспортна комисия в местната администрация.
Причината за промяна в маршрутите на тролейбусите е породена от факта, че сградите на филиалите на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и на Медицинския университет са с ново местонахождение и не са разположени на територията на бившия Ученически комплекс. Според управителя на дружеството новите локации на висшите учебни заведения значително редуцират пътникопотока към Ученическия комплекс, като по този начин се получава дублиране на линии и осъществяване на курсове без пътници.
Предложението е да съществуват две градски линии – линия №4 и линия №17. Николай Вълков заяви, че тролейбусите по линия №17 ще се движат по същия маршрут, на всеки 20 минути, като крайната спирка ще е обръщалото в квартал „Медковец“. Управителят на „Тролейбусен транспорт“ подчерта, че тролейбусите по линия №4 ще извършват превози на всеки 15 минути, без да има промяна в съществуващия до момента маршрут. С направената оптимизация се предлага да бъдат закрити линиите № 1, № 4 А и № 41, тъй като те се припокриват от маршрута на линия №4.
Предстои предложенията за промяна в градската транспортна схема да бъдат разгледани на заседание на Общински съвет – Враца.

понеделник, 30 юли 2018 г.

Грандиозна културна програма за 130-годишнината на Врачанския есенен панаир


Община Враца подготвя уникална културна програма във връзка с предстоящото юбилейно, 130-то издание на Традиционния врачански есенен панаир. Изложението ще бъде открито на 14 септември с иновативен, модерен и  завладящ спектакъл.
Грандиозното шоу се организира със съдействието на платформа „Фортисимо“. Разделено е на три части и ще започне със златна българска класика, която ще се преплете във фолклорни ритми и ще завърши с незабравима музика от български филми и пищна заря. Двучасовият спектакъл ще бъде изпълнен от великолепния състав на Софийска филхармония под диригентството на Максим Ешкенази, солистите на Ансамбъл „Филип Кутев“ и известни български певци.
В рамките на юбилейното издание на панаира ще се проведе фермерски фестивал, в който ще се включат и представители от Румъния, участници в проект на Търговско-промишлената палата. Заради големия интерес от страната на занаятчии,  ще бъде увеличена търговската площ на панаира. Към момента заявления са подали над 30 търговци.
И тази година на изложението ще бъдат представени специфични ястия от врачанския край, приготвени от майсторските ръце на самодейците от читалищата в общината.
130-то издание на Традиционния врачански есенен панаир ще бъде закрито с мащабен концерт на Ансамбъл „Българе“. Спектакълът е специално изработен за юбилея и пресъздава историята на изложението.

Община Враца възстановява 12 обществени сгради с пари от Правителството


Половин милион лева, отпуснати от правителството, ще бъдат разпределени между обществени и частни имоти, за извършване на ремонт на сгради след нанесени щети от ураганните ветрове през месеците февруари и март.
Общият брой на обществените обекти, които пострадаха от силния вятър са 12, а сумата, за която ще бъдат възстановени е на стойност 405 716,96 лв. В списъка за ремонт са: спортна зала волейбол, втора градска поликлиника-високо тяло, общински гаражи, ДКЦ 1, Драматично-куклен театър, общежитие в кв. „Кулата“, общински пазар на ул. „Генерал Леонов“, спортните площадки в ж.к „Дъбника“ и ж.к. „Сениче“, нефункциониращо училище в кв. „Кулата“, църквата „Света Троица" в село Бели извор и църквата „Света Параскева" в село  Власатица.
За имотите, собственост на физически лица, средствата, които са предвидени са в размер на 58 735,22 лв. Право на обезщетение имат лицата, които отговарят на условията за предоставяне на възстановителна помощ съгласно Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Сума от 6 951 лв. ще бъде предоставена и за възстановяване на улици, пътни и мостови съоръжения в село Лиляче, пострадали при наводнение през 2017 г.
Очаква се в края на м. август, след проведена обществена поръчка, да бъде подписан договор с фирма-изпълнител, която ще извърши строително-монтажните работи на обществените сгради. Общият брой на фирмите-кандидати е 6.

Започват проверки на търговските обекти за разделно събиране на отпадъци


          Община Враца започва проверки на търговски обекти във връзка с изпълнението на Наредбата за управление на отпадъците. Обект на инспекциите ще са търговски центрове, вериги за бързо хранене, ресторанти, хранителни вериги и други.
          Инспекторите ще проверяват начина за управлението на отпадъците, както и наличието на изградена система за тяхното събиране. Съгласно разпоредбите на Наредбата, във всеки обект трябва да има определено лице, което е отговорно за събирането на отпадъците – битови, биоразградими, както и отпадъците от опаковки.
          Проверките на инспекторите ще са с постоянен характер, като при констатирани нарушения първо ще се съставят протоколи, с предписания и срокове. При неизпълнение на разпоредбите, на нарушителите ще се налагат глоби, в размер от 300 до 3 000 лв.
         

Втори блок във Враца със стихотворение на Христо Ботев


Емблематичното стихотворение на Христо Ботев - „Обесването на Васил Левски“ ще бъде изписано на блок във Враца и се обновява по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.
Блокът, който ще увековечи баладата на великия поет се намира на бул. „Христо Ботев“ № 140, блок „Май“ №1.
Строително-монтажните работи, които са на стойност 579 332 лв., с включен ДДС са стартирали и се изпълняват от „ПИ ЕС ПИ“ ЕООД . По-уютни и по-топли домове ще имат още 54 домакинства.
Това е вторият блок в областния център, който ще бъде украсен със стихове на войводата и ще остави патриотично послание на поколенията. По този начин Община Враца продължава родолюбивата инициатива, която започна миналата година, да се изписва Ботева поезия на санирани сгради.
Първият жилищен блок, на който грейна безсмъртната балада на поета революционер „Хаджи Димитър“ е на ул. „Братя Миладинови“ №10 и бе обновен в навечерието на Ботеви дни.

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка със строително ремонтни дейности, днес 30.07.2018г. е спряно водоподаването от 10:30ч до 17:00ч в района на ул."Стефанаки Савов"
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774