Бисквитки

събота, 21 април 2012 г.

Пети и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" са приоритет

Програмата за модернизация на двата 1000-мегаватови блока ще се финансира изключително със средства на АЕЦ "Козлодуй - 250 милиона евро

Александър Николов, изп. директор на АЕЦ "Козлодуй"
Foto Chance Xpress


Удължаването на ресурса на експлоатация на Пети и на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред най-важните в момента енергийни проекти в страната, заяви изпълнителният директор на българската атомна централа Александър Николов пред журналисти в централата.
На 19 април е бил подписан договор за комплексно изследване на фактическото състояние и за оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на двата 1000-мегаватови блока с консорциум между фирмите "Росенергоатом" (Русия) и "Електрисите дьо Франс" (Франция). Общата стойност на договора е 31 243 087 лева или малко по-малко от 16 милиона евро.
Предварителната оценка на бъдещата програма за модернизацията на Пети и на Шести блок за удължаване на тяхната експлоатация с 20 години и с възможност за допълнителна работа още 10 години след това е в размер на 250 милиона евро, съобщи Александър Николов.
Програмата за модернизация ще се финансира изключително със средства на АЕЦ "Козлодуй".
Изпълнителният директор каза, че според предварителни разчети при сегашните цени на електроенергията за 20 години удължаване на експлоатацията АЕЦ"Козлодуй" ще произведе количество електроенергия, равняващо се на 11 млрд. лв.
Цената за удължаване на ресурса, не е малка, но отнесена към бъдещите ползи, е приемлива, смята Николов, който твърди, че може да се стигне до намаляване на цената на произвежданата електроенергия от атомната централа.
Комплексното проучване, анализът и програмата за модернизация ще бъдат готови след 18 месеца и така ще бъде спазено изискването за представяне на документите пред Агенцията за ядрено регулиране четири години преди изтичането на проектния срок за експлоатация и лицензията на Пети блок, който е до есента на 2017 г. Срокът на лицензията на Шести блок изтича през 2019 г., а на експлоатацията - през 2021 г.
БТА

ГЕРБ Враца подари първият сватбен ритуал в новата Ритуална зала


 ГЕРБ Враца подари сватбен ритуал на първата двойка сключила  граждански брак в обновената ритуална зала на пл. „Христо Ботев” във Враца. Младоженците Мария Найденова и Светлин Иванов първи прекрачиха прага  на залата, за да се врекът във вечна вярност. Церемонията се състоя в събота, на 21 април от 17.00 часа.
Председателя на общински съвет Враца инж. Петя Аврамова лично поздрави младоженците, а областният координатор на ГЕРБ Николай Коцев ги зарадва със система за домашно кино.
         ПП ГЕРБ – Враца пожелава на сем. Иванови дълъг и щастлив съвместен живот!

Ден на Земята


о случай отбелязването Деня на Земята-22 април, експерти от РИОСВ-Враца съвместно с ученици от у-ще “Св. Св. Кирил и Методий”гр. Враца извършиха засаждане на 120бр. дръвчета.Мероприятието е организирано със съдействието на община Враца , а посадъчния материал е доставен от ДГС.
Кампанията за засаждането на дръвчетата е организирана от вестник “24 часа” в партньорство с Министерството на околната среда и водите и Министерството на Земеделието и храните под мотото”Да мобилизираме планетата Земя”.

СЪОБЩЕНИЕ


Водоснабдяване и канализация ” ООД гр. Враца уведомява своите потребители от гр. Враца, че поради отстраняване на авария днес: 21.04.2012г. се налага спирането на водоподаването до 12:00ч. в района между ул.”Симеон”, ул.”Васил Кънчов” и ул.”Христо Ботев” в гр. Враца.

Започна плановият годишен ремонт на пети блок

Днес, 21 април, в 2 часа и 02 мин. 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт в съответствие с графика за работа на блоковете, съгласуван с “Електроенергиен системен оператор” ЕАД.
По време на престоя ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности и профилактика на оборудването. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата, 19-та по ред, горивна кампания. Предвижда се ремонтът на пети блок да приключи в края на м. май.
Шести енергоблок – другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй”, работи със 100% от мощността си.

петък, 20 април 2012 г.

Театърът представя


Ето предстоящите заглавия в афиша на ДКТ – Враца през следващата седмица:  Във вторник, на 24 април от 17.30 часа в голямата зала ще бъде показан спектакълът „Дванайсета нощ” от Уилям Шекспир. Както вече ви информирах, ученици и учители от врачанското СОУ „Козма Тричков” организирано постановката. Посещението им е част от участието на врачанското школо в иновативен проект на тема „Училищният граждански кръг – споделена отговорност за позитивна среда в училище”. В разработката, освен СОУ „Козма Тричков”, участва и Регионалният инспекторат по образованието на МОН във Враца.  Проектът има за цел да представи Училищният граждански кръг като нов тип структура, в която си взаимодействат училището, местната власт, културните институции, бизнеса, неправителствените организации и др., както и да подпомогне развитието и утвърждаването на гражданското общество. В сряда, 25 април ДКТ – Враца гостува с 2 представления в Кнежа. От 14 часа в салона на народно читалище „Борба” ще се изиграе детският спектакъл „Малката баба Яга” от Отфрид Пройслер, а от 19 часа възрастната част от публиката в града ще види комедията „Една жена – трима мъже” от Петър Петрович-Пеция. За последно врачанската трупа е играла представления в Кнежа преди 15 години. В четвъртък, на 26 април на голямата сцена в ДКТ – Враца гостува спектакълът на ансамбъл „Българе”, който започва от 19 часа.  Детските представления през следващите 7 дни са: В събота, на 21 април от 10.30 часа в куклена зала ще се играе „Малката баба Яга” от Отфрид Пройслер. След седмица, на 28 април, събота от 10.30 часа в куклена зала е образователното шоу „С огъня игра не бива”

„Неугасими чувства” на Орфей Петков във Враца


На жената,
която като омагьосана
от любовта ми нимфа
улавяше трепетите на духа ми,
споделяше терзанията
и радостите ми
и лекуваше моята душа
с нежност и светлина…

На 19-ти април в Читалнята на Регионална библиотека „Христо Ботев” бе представена новата стихосбирка на родения в гр. Враца поет Орфей Петков „Неугасими чувства”. Тя е деветата негова поетическа сбирка от интимна лирика, но съдържа и девет нови есета за любовта. „Нежност, светлина, душа, любов… не са просто ключови думи-семантични ядра в лирическия свят на твореца, а митологеми…” – подчерта в своето въведение към „новите любовни лабиринти” на поета краеведът Калина Тодорова. Многобройните му приятели и почитатели, освен в нейно изпълнение, чуха избрани стихове и в изпълнение и на самия автор. Специална изненада поднесоха приятели на филиалната библиотека – учениците от врачанското училище „Никола Войводов” със своя художествен прочит на любими негови творби.

В АЕЦ „Козлодуй” стартира първият етап от подготовката за продължаване срока на експлоатация на пети и шести енергоблокове на централата

В АЕЦ „Козлодуй” стартира първият етап от подготовката за продължаване на
срока на експлоатация на пети и шести енергоблокове на централата с до 20
години. За това информира на среща с министър – председателя Бойко Борисов
и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков изпълнителният
директор на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов.
Между "АЕЦ Козлодуй" ЕАД и Консорциум ОАД "Концерн Росенергоатом" (Русия) -

EDF (Франция) е сключен договор за комплексно обследване на фактическото
състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на
двата 1000-мегаватови блока.
В съответствие с условията на издадените от Агенцията за ядрено регулиране

лицензи на пети и шести блок, за продължаване на експлоатацията след
изтичане на проектния срок на основното оборудване на реакторните
инсталации, АЕЦ "Козлодуй" трябва да изготви и изпълни Програма за подготовка
на блоковете за продължаване на срока на експлоатация. Програмата ще бъде
изготвена на базата на резултатите от направеното комплексно обследване.
Следващият етап ще обхване изпълнението на мероприятията, включени в
Програмата, след което АЕЦ "Козлодуй" ще може да подаде пред АЯР заявление
за нови лицензи за експлоатация на пети и шести блок.
Ескплоатационните срокове на двата блока изтичат съответно през 2017-та и

2019-та година.

Фолклорният събор „Пръски от извора” събра млади таланти във Враца


  Пети регионален фолклорен събор „Пръски от извора” се провежда днес във Враца. „Приемете моите уважения за усилията и неизчерпаемата енергия, вложени в организирането и провеждането на фолклорния събор. Тази родолюбива инициатива печели все повече почитатели, защото е прекрасна възможност за артистична изява и досег до богатството на безценното ни фолклорно наследство. Желая на всички успешно представяне и приятни емоции!” – каза в словото си при откриването зам.-кметът на Враца Красимир Богданов, под чийто патронаж е инициативата. Тази година във фолклорния събор участват над 450 певци и танцьори от различни възрасти. Те представят възродени местни обичаи, народни песни и танци.

Откриха обновената ритуална зала на Враца


          Кметът на Враца инж. Николай Иванов и председателят на общинския съвет инж. Петя Аврамова прерязаха лентата на обновената ритуална зала на Враца. На тържествената церемония присъстваха също врачанският митрополит Калиник, епископ Киприян, зам.-областните управители Цветелина Теофилова и Валентин Литов, зам.-кметовете инж. Красимира Георгиева и Ангел Вълчев, Иван Иванчев и Иван Гусев – бивши директори на „Обредни дейности”, служители, извършвали брачните ритуали през годините, общински съветници и граждани. Епископ Киприян отслужи водосвет за здравето на присъстващите на празника и на всички брачни двойки, които ще преминат през обновената ритуална зала.
Денят бе особено тържествен за 15 семейни двойки, които през тази година имат златна сватба. Те преподписаха своите брачни клетви – „за още 50 години”, както се пошегува един от участниците в церемонията. „Вие трябва да имате заслуженото самочувствие, а ние – респекта,  от това, че сте запазили любовта си толкова години. Благодаря ви, че сте с нас днес. Желая ви здраве, любов, щастие и нека силната връзка по между ви просъществува още дълго” – с тези думи се обърна към семействата инж. Николай Иванов. „На многая и благая лета” – пожела митрополит Калиник. Всички двойки получиха подаръци – копие на своя брачен договор, сключен преди 50 г. и новите си брачни клетви, а също оригинални бутилки с отлежало червено вино, като на етикета на всяка от тях е изписано името на семейството. Водещ на ритуала бе обредчикът Светла Стоянова. Поздравления към двойките поднесе и Радостина Савовска, директор на общинското предприятие „Обредни дейности”. В края на церемонията двойките вдигнаха наздравица с шампанско.

                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността

 снимки: Община Враца

2.90 промила алкохол


На 19.04.2012г. към 15.44ч. гр.Враца авто-патрул  спират за проверка лек автомобил “Опел Вектра” управляван от Г. И.на 46год. от гр.Враца.След извършената проверка с техническо средство “Дрегер Алкотест 7410”, същият отчита 2.90 промила на хиляда.На водача е съставен АКТ и издаден талон за медицинско изследване за ЦСМП-Враца.Същият   е  дал кръвна проба за лабораторно  изследване.
Г. И. не е задържан в РУ”Полиция”-Враца по здравословни причини
По случая в РУ на МВР-Враца е образувано БП. 
   На 20.04.12г. към 01.50ч. в гр.Враца авто-патрул при РУП-Враца спират за проверка лек автомобил “Мазда -323” управляван от М. И.на 42год. жив.гр.Враца  след извършената проверка за употреба на алкохол с техническо средство “Дрегер Алкотест „ същият отчита 1.58  промила на хиляда.На водача е съставен АКТ и  издаден талон за медицинско изследване за ЦСМП-Враца. Същият   е дал кръвна проба за лабораторно изследване.
М.И. е задържан за срок от 24ч.в РУП-Враца
В РУП-Враца е образувано ДП.
 На 20.04.12г. към 02.20ч. в гр.Враца авто-патрул при РУП-Враца спират за проверка товарен автомобил “Ивеко-Турбо Деили” управляван от А. Б.на 42год. жив.гр.Враца след извършената проверка за употреба на алкохол с техническо средство “ Алкотест Дрегер 7510” същият отчита 1.21 промила на хиляда.На водача е съставен АКТ и издаден талон за медицинско изследване за ЦСМП-Враца.Същият   е дал кръвна проба за лабораторно изследване.
А.Б. е задържан за срок от 24ч.в РУП-Враца
В РУП-Враца е образувано ДП.

Община Враца направи проект „зелени гаражи”


          Община Враца и кметствата на с. Голямо Пещене, с. Лиляче, с. Бели извор, с. Мраморен, с. Върбица, кв. Кулата подготвиха проектни предложения за участие в кампанията „За чиста околна среда 2012”. Седемте предложения бяха изпратени на 19.04.2012 г.
 Целта на кампанията „За чиста околна среда 2012 г.“ е повишаване на екологичната култура и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда. С реализацията на дейностите по Националната кампания „За чиста околна среда” 2012 г.  се цели постигане на резултати на територията на цялата страна. Проектите предвиждат почистване на площадки, междублокови пространства, залесяване и зацветяване на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други, което ще се осъществи с доброволния труд на гражданите. 
 Проектът на Община Враца, под наименованието „Зелени гаражи”, е за изграждане на площадка за деца и възрастни върху гаражни клетки. На нея ще бъдат монтирани различни съоръжения, включително и детска люлка, с възможност да се ползва от деца с увреждания. Ще бъде почистен и залесен район от около 19 дка, в който са разположени 5 жилищни блока и 51 гаражни клетки. Гаражите ще бъдат обновени с рисунки от графити, като за целта ще организираме конкурс за графити на тема: „Аз обичам природата и Враца, а ти?”
 Очаква се чрез реализираните дейности да се постигне повишаване на екологичното самосъзнание, формиране на позитивна нагласа към природата, затвърждаване на умения и желание за опазване на околната среда у гражданите.

четвъртък, 19 април 2012 г.

Нека отбележим заедно Деня на Земята


Нека отбележим заедно един от най-важните празници,свързани с опазването на околната среда-Деня на Земята (22 април), който тази година се отбелязва под мотото “Да мобилизираме планетата Земя”.
Министерството на околната среда и водите съвместно с Министерството на земеделието и храните и  вестник ”24 часа” организират засаждане на дръвчета.Събитието е на 21 април(събота) от 9:00часа .За засаждането ще бъде осигурен посадъчен материал , който ще бъде доставен на място в ЖК ”Дъбника” зад бл. 41. Всички граждани,които проявяват интерес също могат да се включат в инициативата.

Щандът на Враца прикова погледа на археолога Николай Овчаров


С възхищение и бурни аплодисменти бе посрещната възстановката „Царят-жрец Дионис и виното”, с която бе открит щандът на Община Враца в 9-то Международно изложение „Културен туризъм” във Велико Търново. Сред възторжените зрители бяха видният археолог проф. Николай Овчаров, зам.-министърът на културата Георги Стоев и кметът на града-домакин Даниел Панов. „Видяхме един хубав ритуал, в който всичко е дозирано и добре направено до детайли. Направи ми впечатление и абсолютната точност, с която са направени копията на съдовете от Могиланската могила и Рогозенското съкровище, които бяха включени във възстановката. Ритуалът бе едно добро допълнение към представянето на Община Враца. Трябва да го показвате и на вашите гости” – каза след края на представянето проф. Овчаров. Специалните гости бяха посрещнати пред щанда и разговаряха със зам.-кмета на Враца Красимир Богданов. Младите актьори от ТГ „ТЕМП”, които направиха възстановката, почерпиха гостите с вино, поднесено във фиали и питка от еднозърнест лимец, приготвена по оригинална рецепта от преди 8 000 години.
         В тазгодишното издание на международното изложение във Велико Търново участват 15 държави от четири континента и над 40 общини. Освен български представители, свои щандове имат Китай, Индонезия, Франция, Полша, Аржентина, Южна Америка, Унгария, Русия, Румъния и др.
         Врачанското участие днес продължава с представянето на филма „Хляб от Бога, богове от глина” на Искрен Красимиров, който ще бъде излъчен в 15.10 ч. в голямата зала на Община Велико Търново.  В 16 ч. гостите на щанда на Враца ще могат да видят презентацията „Етнографско-възрожденският комплекс във Враца – съхранен бит и вековни традиции”. Във втория ден на изложението – петък – в 11 ч., в същата зала на Община Велико Търново, ще бъде представен продукцията на РТВ „Вестител” - „Българският Стоунхендж”.
         Изложението продължава до 21 април.
 Даниела Хитова,
                                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
 снимки: Община Враца

Трета среща на банатските българи в София


За малката банатска българска общност в България срещите в София са знакови – те са напомняне, нови познанства, реклама и най-вече много-много приятни преживявания. През далечната 1984 г. в ЦУМ е организирана първата среща, когато самодейците на Народно читалище „Съединение-1923“ – с.Бърдарски геран изнасят концерт и участват в мащабно организираната проява. През 1998 г. отново Бърдарски геран е организатор на втората подобна среща в София, този път в читалище в район „Илинден“.
Третата среща, след доста дългото прекъсване, вече е факт. Тя се състоя на 17 април 2012 г. и бе организирана от Държавната агенция за българите в чужбина, Дружеството на банатските българи в България, Народно читалище „Съединение-1923“ – с.Бърдарски геран и Народно читалище „Славянска беседа“ – София, което подсигури залата.

Срещнаха се стари приятели, завързаха се нови познанства, обмениха се идеи и най-вече почти два часа публиката и изпълнителите преживяха вълшебството на завръщането и активния живот в общността.
Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи и кмет на Бърдарски геран, прикани всички да се върнат поне за времето на кратката среща в родните си села, откъдето са тръгнали всички банатски българи и да се опитат да намерят сили, воля и желание да им помогнат. Паметта и културата на банатските българи се носи именно от селата, от хората, живеещи там, затова нека връзката между напусналите ги и останалите там, да не се прекъсва, защото е живителна и за двете страни.
От името на Държавната агенция за българите в чужбина приветствие отправи Йордан Колев, референт за българите в Румъния и Сърбия, който от десетилетия работи с банатските българи в трите държави.
Народно читалище „Съединение-1923“ показа мащабността на своята дейност, започвайки от  водещата концерта Мария Караджова, председател на читалището, Певческия състав с ръководител Иванчо Франев, Танцовия състав „Палкенче“ с трите си възрастови формации, солистите Милчо Петров, Антония Ронкова и Цветана Бобойчева.
Младите Александър Живков, Ралица Велчева, Катина Цолова и Гергана Живкова от Дружеството на банатските българи се погрижиха за организацията като домакини и подготвиха почерпката за цялото събрано множество, допринасяйки за неповторимата атмосфера на събитието с грижата и всеотдайността си.
Сред публиката бяха приятели на банатските българи като певеца Илия Луков, историка Благовест Нягулов, написал най-доброто до момента историческо изследване на общността, представители на Министерство на външните работи, журналисти, студенти по антропология и много-много други, които дори да не са банатски българи, докоснали се веднъж до магията на тази общност, остават завинаги свързани с нея.

ГЕРБ Враца ще подари първият сватбен ритуал в новата Ритуална зала


ГЕРБ Враца ще подари сватбения ритуал на първата двойка, която ще сключи граждански брак в реконструираната Ритуална зала. Късмета да прекрачат първи за сватбен ритуал прага на новата зала имат  Мария Найденова и Светлин Иванов. Церемонията ще се състои в събота 21 април от 17.00 часа.
         Идеята да се открие по този начин новата Ритуална зала е на предишното ръководство на Община Враца в мандат 2007 – 2011 г. и е възникнала още при започване на  реконструкцията.
Проектът "Ремонт, реконструкция, интериор и вътрешен дизайн на ритуално-обредна зала" - гр.Враца е на стойност 206 847,69 лв.  и е осъществен през  2011 г.

Националния Маратон на четенето


На 18 април 2012 г. в рамките на Националния Маратон на четенето в Регионална библиотека „Христо Ботев”  се проведоха поредните четения на краеведите от Врачанска област. Както други години, така и сега, представените 14 проучвания бяха разнообразни по теми и предизвикаха голям интерес сред присъстващите. Две от тях – „Първата искрица” на Светлина Берова и „Васил Бенчов – едно от знаковите имена на Бяла Слатина” са посветени на 120 годишнината от основаването на читалище „Развитие – 1892”, която ще се чества през тази година. Разработката „Първите пет години на Окръжна библиотека „Христо Ботев” – гр. Враца (1954-1958) на Блага Атанасова поставя началото на написване история на библиотеката, която през 2014 г. ще чества своята 60 годишнина. С училищна тематика са „СОУ „Христо Ботев” – Враца: Празници и традиции, пренесени през времето” на Мая Антова, „Засилване на интереса на учениците от изследователската работа в Държавен архив” на Зоя Йончева.  
„Любопитни факти от „Изпитна ведомост” за завършен прогимназиален курс на учениците от трети прогимназиален клас при Соколарската народна прогимназия за учебната 1936/1937 г.” поднесе Румяна Цветкова, която представи и самите първоизточници, с които е работила.С историческа тематика са представените „Някои нови данни за Оряховския революционен комитет” на Деница Петрова и „Нови данни за дейността на македонските преселници – зографи във Врачанската епархия след Освобождението” на Весела Пелова”. С родоведска тематика са „Родословието на фамилията архитекти Николови (Стаматови)” на Ваня Желязкова и „Милевият род от Кюстендил през Желево, Торонто и обратно” на Бойка Лозанска. Интересни като теми бяха и „Благовестници: вярвания и наричания, свързани с прелетните птици от Врачанско и Пловдивско” на Калина Тодорова”, „Почетните граждани на Мездра” на Мирослав Гетов”, „Циганите в с. Баница” на д-р Анета Дилова и „Ръкописна книга на Врачанската книжовна школа от 1644 г.” на Кирил Андровски.  В своето представяне „За изселването от Зверино през 1946 г.”  Ивана Захариева представи две карти за пътя на изселниците и установяването им в Добруджа и стари снимки на хора от нейния род, които също са сред тях.
Поднесени много емоционално от участниците и с определен принос към краезнанието във Врачанския край, направените краеведски разработки ще бъдат включени в общ сборник от Вторите и Третите самостоятелни четения, който предстои да излезе през 2013 г.
Блага Атанасова

Близо 36 % от врачанските фирми подадоха декларации по електронен път


До 2 април, когато изтече крайния срок за деклариране и плащане на корпоративния данък, в офис Враца са приети 3 762 декларации, което е със 227 повече от м.г. Ръст се наблюдава и при подадените по Интернет, техния брой се е увеличил с 411, спрямо предходната година, или с близо 45 %.
2 029 клиенти на НАП са използвали алтернативни начини за подаване на декларации, в т.ч. – 1332 подадени с електронен подпис по Интернет, 505 чрез пощата с обратна разписка и 192 – на гише в пощенска станция с входящ номер. Подадените декларации с баркод са 105.
1 552 дружества са декларирали корпоративен данък за внасяне в размер на 5.1 млн.лв.,  140 фирми показват в годишните си декларации разлика за  възстановяване 462 хил.лв.
Внесеният корпоративен данък към 31-ви март е в размер на 1.9 милн. лв., най-голямата декларирана сума е в размер на  132 хил.лв., а най-голямата внесена е 128 хил.лв.
До момента в офис Враца са приети и над 5700 декларации за облагане доходите на физически лица, от тях близо 300 са изпратени по Интернет с електронен подпис, което означава, че подателите ще ползват облекчение от 5% от дължимия данък за внасяне.
До 2 май, когато е крайния срок за подаване на годишните декларации за доходите за 2011 г. остават по-малко от две седмици, очакваме тази година декларациите за доходи да бъдат над 10 хиляди, което означава, че през последните дни, ако не се използват всички възможни начини за подаване на декларации ще бъде затруднено обслужването, поради струпването на клиенти в офиса.
Затова от НАП призовават своите клиенти, да не изчакват крайния срок и да използват алтернативните начини за подаване на декларации – чрез пощата с обратна разписка, на гише в пощенска станция с входящ номер, както и по интернет, подписани с електронен подпис, което дава възможност за ползването на отстъпки върху сумата на дължимия данък, пести време и гарантира коректност на данните.

сряда, 18 април 2012 г.

Областна администрация – Враца стартира втора кампания за набиране на книги

В края на миналата година беше обявена и реализирана кампания за набиране на книги от личните библиотеки на служителите в Областна администрация – Враца.
Събраните 231 тома българска и чуждестранна литература бяха дарени преди Коледа  на четири читалищни библиотеки в селата Комарево, общ. Бяла Слатина, Пудрия и Главаци, община Криводол и Горна Кремена, община Мездра.
Бихме искали да разширим инициативата, като стартираме втора кампания за набиране на подходяща литература, в която каним да се включат служители на институции и организации, както и всички желаещи граждани.
Книгите ще се събират в Областна администрация – Враца, бул. „Демокрация“ № 1, гр. Враца от 23 април до 8 май 2012 година включително.
Събраните томове ще бъдат дарени по повод Професионалния празник на библиотекарите – 11 май на читалищни библиотеки, които имат най-голяма нужда от попълване на библиотечния фонд.
За контакти – тел. 092/66 14 29
Присъединете се към нас, дарете  книги,  за да бъдат прочетени от повече хора.

Община Враца подаде проект по Оперативна програма „Административен капацитет”


 Община Враца внесе на 17.04.2012 г. проектно предложение по Оперативна програма „Административен капацитет”, приоритетна ос І „Добро управление”, подприоритет 1.1. „Ефективна структура на държавната администрация”. Проектът е на стойност 193 000 лева, а безвъзмездната финансова помощ е в размер на 100 %.
Основната цел на проект е оптимизиране на структурата и организационно развитие за повишаване ефективността, ефикасността и икономичността на общинската администрация, както и избягване на дублиращи се функции на административни структури в съответствие с действащото законодателство.
Основната дейност е провеждане на функционален анализ на работата на администрацията, който анализ ще се извърши в строго съответствие с Единната методология за провеждане на функционален анализ в държавната администрация и Наръчника за нейното прилагане, разработена по ОП „Административен капацитет”. Методологията е изготвена на база анализи на правната уредба в българската държавна администрация и на международната практика. Ще бъдат разработени Вътрешни правила за подобряване на организацията, работните процеси и координацията в рамките на една административната структура. В резултат от изпълнението на проекта се очаква:
o       подобряване на обслужването и удовлетвореността на клиентите;
o       идентифициране на начини за намаляване на разходите;
o       намаляване на размера и обхвата на структурите на публична администрация;
o       идентифициране на функции и услуги, които могат да бъдат приватизирани, децентрализирани или премахнати;
o       осигуряване на по-висока ефикасност на дейността на публичната администрация.

Ученици „пазаруваха” оригинални съдове от античността и средновековието


          Ученици от три врачански училища днес имаха изключително редкия шанс да се докоснат до оригичални съдове от античността и средновековието. Това стана по време на импровизиран „пазар”, подреден в Регионалния исторически музей във Враца, на който всички те бяха „клиенти”. Всеки ученик можеше да разгледа какво се предлага на „пазара”, да си хареса някой от съдовете и да научи от уредниците на музея как се нарича археологическата находка, от кой период е и какво е било нейното предназначение в древността. С тази оригинална идея във Враца стартира първата по рода си Програма за патриотично възпитание, финансирана от общинския бюджет. Инициативата е под патронажа на зам.-кмета Красимир Богданов. „Пазарът” бе част от първата лекция, по време на която 30-те тийнейджъри научиха повече за керамичното производство през античността и средновековието. В тазгодишното издание на програма са включени ученици от три врачански училища – СОУ „Отец Паисий”, СОУ „Христо Ботев” и Спортното училище „Св. Климент Охридски”.
         В програмата са включени още две теми – за въоръжението и войнските умения през античността и средновековието и за тракийските ритуали, свързани с бога на виното Дионисий. По време на лекциите учениците ще се докоснат до стрели и копия, ще видят възстановка с актьори на дионисиев ритуал и ще пипнат съдове от Рогозенското съкровище, използвано за такъв ритуал. Патриотичната програма предвижда също състезание по стрелба със спортен  лък в местността „Градище” в прохода „Вратцата”. На това място бяха открити античното селище и средновековният град, поставили началото на съвременния град Враца.
Програма за патриотично възпитание има оригинално лого, което е дело на учениците от училището по изкуствата „Отец Паисий”.
         Целта на проекта е да се възпитат учащите се в дух на родолюбие, базирайки са на богатото културно-историческо наследство на град Враца и Северозападна България.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
         

На 18 април се отбелязва Европейския ден за правата на пациента


 Европейският ден за правата на пациента се отбелязва днес - 18 април. По този повод на всички граждани, посетили  днес приемната на РЗОК-Враца бяха раздадени информационни брошури с информация за правата на пациентите, съгласно Европейската харта и бяха разяснени различни здравноосигурителни казуси. Правата на пациента според Европейската харта са 14. Сред тях са право на профилактика, право на достъп, право на информация, право на съгласие, право на свободен избор, право на тайна и поверителност, право на уважение към времето на пациента, право на спазване стандартите на качество при медицинското обслужване, право на безопасност, право на достъп до иновации, право да се избегнат ненужно страдание и болка, право на персонализирано лечение, право на жалби и обезщетение.
Работата с граждани в РЗОК е насочена към запознаване на техните права и задължения като здравноосигурени лица и съдействие за разрешаване на конкретни здравни въпроси. Ежедневно на място – в приемната на РЗОК или на посочените и оповестени телефони на касата, постъпват различни запитвания от пациенти, на които се дава своевременен и компетентен отговор.
Най-често  гражданите с хронични заболявания се интересуват за вида и честотата на диспансерните прегледи, осъществявани за конкретното заболяване от лекарите специалисти, нивото на заплащане от НЗОК на различни лекарствени продукти, включени в Позитивно-реимбурсния списък, лечение по конкретна клинична пътека, за консумативи по КП, които НЗОК заплаща (и които не заплаща), за клинични пътеки за рехабилитация, възстановяването на здравноосигурителните права за лица, работещи в чужбина, процедурата при възстановяване на загубена здравна книжка, въпроси, касаещи освидетелстването и преосвидетелстването от ТЕЛК, вида и обема на профилактичния преглед, извършван от личния лекар и др. Хората се интересуват и за различни изследвания, заплащани от бюджета на РЗОК, както и от стойностите и обемите на заплащаната от РЗОК извънболнична дентална помощ
Ако пациентите не са доволни от медицинската помощ, която получават на всички нива на здравноосигурителната система, могат да отнесат проблемите си до Националната здравноосигурителна каса – 1407 София, ул. „Кричим” №1 или в РЗОК-Враца на адрес -  ул. „Иваница Данчов” 2. Това може да стане и на следните телефони: националния телефон за консултации: 0800 14 800 и стационарен телефон в РЗОК – 092/686-124.

Oткриxa 6 кошера в лек автомобил

На 17.04.12г.,  в 03.50ч. на пътя  между с.Мраморен и с.Баница са  извършени проверки на автомобил „Рено Еспейс”, управляван от Б.С./27г./ от с.Хърлец и  лек автомобил Опел Вектра,  управляван от Г.И./27г./ от с.Хърлец. Във втория автомобил са пътували лицата:  Б.С./49г./ от гр.София,  М.Г./24г./ от с.Хърлец,  В.П./30г./ от гр.Кнежа.  В лекия автомобил „Рено Еспейс са открити 6 кошера с пчелни семейства. Установено  е, че кошерите са откраднати  от землището на с.Горни Вадин.  

вторник, 17 април 2012 г.

491 човека са преминали през Спешно отделение на МБАЛ „Хр. Ботев”


През Великденските празници – от 12 до 16 април, включително, през  Спешно отделение на МБАЛ „Хр. Ботев” АД, гр. Враца са преминали 491 човека. От тях 47 са хоспитализирани за лечение и наблюдение в различни отделения на болничното заведение. Сред преминалите пациенти са и 5 човека, ухапани от бездомни кучета. Пострадалите пациенти са прегледани, раните са обработени и са освободени за домашно лечение.
Като цяло, специалистите от болничното заведение отчитат увеличаване на преминали пациенти с обострени гастритни състояния.
През почивните дни в Спешно отделение на МБАЛ „Хр. Ботев” АД е приет в много тежко общо състояние пострадал от катастрофа мотоциклетист – 30 год. мъж от с. Дрешан, община Бяла Слатина. Същата вечер мъжът е транспортиран към лечебно заведение в София.

Центърът за обслужване на гражданите – с ново работно времe


От днес Центърът за административно обслужване в Община Враца е с ново работно време. Той ще работи без прекъсване от 08,00 часа до 18,00 часа. В Центъра работят шест гишета. Промяната е направена с цел улесняване на гражданите, за да се осигури един по-голям времеви диапазон, в който те заяввяват и търсят услуги.  

Общинари ще засаждат фиданки
            По повод отбелязването на Деня на Земята, Община Враца ще се включи в инициативата „Да засадим дърво” на в. „24 часа”. С тяхна помощ и участието на служители от община Враца и кметския екип ще бъдат засадени 100 фиданки. Засаждането ще стане от 9 до 12 ч. на 21 април. Районът, който е определен, се намира от източната страна на жк „Дъбника”, на изхода за Оряхово. Целта е създаването на защитен пояс, който ще е и естетична преграда между жилищния квартал, пътя Враца – Оряхово и индустриалната зона. Ще бъдат засадени сребрист смърч, полски клен, ясенолистен явор, ясен, червен дъб и едролистна липа. Фиданките ще са осигурени от в. „24 часа”.
Заедно с тази инициатива, Община Враца продължава раздаването на фиданки, които се намират в двора на общинската администрация, на инициативни граждани. Във фейсбук е сформирана група от младежи, които също имат инициатива да засаждат фиданки и така да участват в облагородяването на градската среда. От Общината поеха ангажимент да им бъде осигурен необходимият посадъчен материал.

„Общински пазари” откри процедура
Новосформираното звено "Общински пазари " откри процедура по привеждане в законови рамки на ползването на пазарните площадки  и разположените върху  тях    общински временни обекти и съоръжения.
На първия етап  със заповеди с  № 405 и 406/04.04.2012 г. на кмета на Община Враца е обявен публичен  таен търг за отдаване под наем на 49 свободни павилиона.   На следващ етап ще бъдат обявени и останалите 52 павилиона. В договорите за наем са поставени клаузи,  относно ангажиментите на наемателите за опазване и  почистване  на прилежащите пространства. Търговията ще се осъществява в търговските  обекти и на  ограничено предобектово пространство.
В ход е и процедура за  премахване на  павилиони, чиито ползватели са владели неправомерно общински терени и са били некоректни наематели.
Създава се организация  за почистване на терените, освободени от  ползватели , които   не  са  изпълнили задълженията си и след събаряне на павилионите  не са извозили строителните отпадъци .
В   Правилник за организацията и дейността на общински пазари са регламентирани  предназначението на пазарните площадки, забраните за продажби, документите, легитимиращи търговците, редът за предоставяне  на обекти  - сгради, павилиони и маси за сергийна търговия. В него са уточнени също таксите и наеми и цени на услугите. В тях има промени, които ще бъдат подложени на гласуване на следващото заседание на общинския съвет . (За подробности – вижте в другия прикачен файл към писмото, в който е проектът за правилника.)
Община Враца подготвя цялостна концепция за бъдещето на пазарите в града, за тяхното разположение и благоустрояване. Има архитектурна идея, спечелила първо място в конкурс за изграждането на покрит пазар в района на съществуващия в момента „Кооперативен пазар” на ул. „Ген. Леонов”.  Подобен проект ще залегне в концепцията на Общината за европейско финансиране през следващия планов период и ще се търси финансиране за него. В момента се прави подготовка за кандидатстване за техническа помощ за изработването на проекти през следващия планов период , който е след 2014 г. На този етап няма открито финансиране за подобна общинска инфраструктура.
В момента Община Враца цели съществуващите открити пазари да бъдат приведени в един по-приветлив вид, като се премахнат старите, изпочупени павилиони, а останалите бъдат отремонтирани, освежени и поддържани със съвместните усилия на Общината и ползвателите. Това не означава, че ще бъдат закривани или премествани на този етап.


Откриват обновената ритуална зала
На 20 април в 11 часа ще бъде официално открита обновената ритуална зала на Враца. За откриването са поканени всичките 54 семейни двойки от община Враца, които през тази година празнуват златна сватба – 50 години съвместен живот.  От тях до този момент 17 семейства са потвърдили участието си в церемонията.
            През август 2010 г. бе изготвен работен проект за „Ремонт, реконструкция, интериор и вътрешен дизайн на ритуално-обредна зала” - гр.Враца, находяща се в сградата на Дома на културата на пл.Христо Ботев”. След проведена процедура по избор на изпълнител на ремонтните работи, бе подписан договор № С-147/19.07.2011 г. с консорциум „ЛИНТЕЛ-ЧЕХПЛАСТ” Враца. Ремонтът започна на 15.08.2011 г. и завърши на 27.10.2011г. Общата стойност на обновяването е 206 847,69 лв.
            Допълнително бе сключен договор № У-214/28.10.2011 г. с фирма „КРЕО ДЕКОР” ЕООД за изработка и доставка на ритуална маса на стойност 5 358,14 лв.
Съгласно договор № У-216/10.11.2011 г. бе изработено, доставено и монтирано стъклено пано-пластика от „ВИТРАРТ” ЕООД  на стойност 12 500 лв. 
Направено е и лично дарение от управителя на „ЛИНТЕЛ” – инж.Калин Георгиев – електронен роял.
   
„Програма за патриотично възпитание 2012”
            На 18 април в 11 часа, в малката зала на Регионалния исторически музей във Враца, стартира „Програма за патриотично възпитание 2012”. Това е едно ново начинание, подготвено по проект на представители на музея, с финансовата подкрепа на Община Враца и със съдействието на атракционен парк „Приказката”. В него тази година ще се включат 30 ученици от три врачански училища – СОУ „Отец Паисий”, СОУ „Христо Ботев” и Спортното училище „Св. Климент Охридски”. Целта на програма е възпитаване на младото поколение в дух на отношение към историята, към миналото и към значимите личности и събития от врачанския регион.

„Културен туризъм 2012” – Велико Търново
            На 19 април в 11 ч. във Велико Търново ще бъде открито Деветото туристическо изложение „Културен туризъм”. Община Враца ще има свой щанд в изложението, на който ще бъдат представени рекламни материали, представящи 14 местни културни прояви.  Община Враца ще бъде включена в официалното откриване на изложението и в откриването на филмовия фестивал с двете възстановки „Хляб от Бога” и „Тракийският цар-жрец Дионис и виното”.  Във филмовата програма на фестивала Общината ще участва с два филма, посветени на туристически забележителности - „Българският стоунхендж” на Румяна Попова и „Хляб от Бога – богове от глина” на Искрен Красимиров. Ще бъде направе и презентация, изготвена от Етнографско-възрожденския комплекс във Враца.

Пролетен спортно-туристически празник
            На 21 април в 10.30 ч. е откриването на пролетния спортно-туристически събор „Леденика 2012”. Откриването ще бъде пред хижа „Леденика”. Очаква се в празника да се включат над 800 участници.

Общински фолклорен празник
            На 22 април в с. Мраморен ще се проведе традиционният Общински фолклорен празник. Началото е в 10 ч. Очаква се в надпяването и надиграването да се включат над 450 участници от 19 читалища в община Враца. Ще бъдат връчени награди за първо, второ и трето място.
Даниела Хитова,
 гл. експерт „Връзки с обществеността”

Врачанските полицаи с купа в Монтана


Великденско зонално първенство по стрелба с пистолет между отборите на  Враца. Монтана, Видин, Транспортна полиция и Жандармерия се състоя на 12.04.2012 в Монтана.. Състезанието се организира от Спортната Асоциация на МВР и Областна Дирекция на МВР-Монтана.
На огневия рубеж врачанските полицаи стреляха отлично и завоюваха всички първи места в състезанието.Спортен клуб "Спартак - Враца" е комплексен победител , 1 м.-отбор жени, 1 м.-отбор мъже , 1м. - индивид. - Десислава Иванова и 1м. - индивид. -  Йордан Ценов .
Състав на отбора : Ивайло Флоров,  Николай Милушев първи отбор мъже на СК "Спартак-Вр": Десислава Иванова и Катя Василева - отбор жени; Йордан Ценов и Д. Петров- втори отбор мъже.
Следващо състезание Републикански турнир "Бинев, Трошанов, Ангелов" ще се проведе в началото на м. май в София.

Убиха затворник


След ПСД за смъртта на лишеното от свобода лице Д.Р./33г./ от село Расово, което бе намерено мъртво в килията си в Затвора-Враца е установено, че причина за смъртта е травматичен кръвоизлив на мозъчни обвивки, причинен вследствие на удар с предмет. Установено е, че около 15.00ч. на 15.04.2012г., две лица лишени от свобода са нанесли побой на Д.Д. Работата по случая продължава. Образувано е дознание.

АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” Е ДОМАКИН НА ЗАСЕДАНИЕ НА РЪКОВОДНИТЕ ОРГАНИ НА WANO – МОСКОВСКИ ЦЕНТЪР


На 17 и 18 април 2012 г. в София се провежда заседание на Съвета на директорите и на Съвета на управляващите на Световната асоциация на ядрените оператори WANO – Московски център. В заседанието участват 35 ръководители от атомни централи от Китай, Словакия, Финландия, Чехия, Иран, Унгария, Украйна, Русия, Индия и България,.
Форумът бе открит от Александър Николов, изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, който в обръщението си към присъстващите отбеляза, че за успехите, които отчита българската атомна централа, безпорен принос, наравно с отличната работа на персонала на централата, има и подкрепата на Асоциацията. Александър Николов подчерта, че със своята дейност WANO постоянно доказва силата и решимостта си да продължи да има водеща роля в гарантирането на безопасността и надеждната експлоатация на всички атомни централи в света.
По време на сесиите ще бъде направен обзор на работата на WANO – Московски център, и ще бъде приет отчетът на организацията за 2011 г., ще бъде разгледано текущото състояние на атомните централи от регионалния център и ще бъдат обсъдени организационни въпроси.
На 19 април е предвидено участниците да посетят АЕЦ “Козлодуй”, която е домакин на заседанието.

„Нарисувай Великден – играй с нас!”


В два поредни дни структурата на ГЕРБ радва врачани с весели и забавни игри. Мероприятието бе под надслов „Нарисувай Великден - играй с нас”. В събота врачани боядисваха яйца, като най – красивите бяха наградени. В неделя - на Великден се проведе състезание за най - здраво яйце и най - атрактивен играч. Всички, които се включиха в надпреварата си тръгнаха с подаръци. Голямата награда - уикенд в туристически комплекс „Леденика” край Враца, спечели малката Паола Томова.