Бисквитки

петък, 23 декември 2022 г.

Близо 450 млн. лева платени през виртуалния ПОС на НАП

12/23/2022

За информация: Людмила Байчева                 

                             Тел.:092 66 84 100

 

Онлайн плащането на данъци и осигурителни вноски е една от най-предпочитаните електронни услуги на Национална агенция за приходите. От началото на годината досега, през т.нар. виртуален ПОС (е-услугата на НАП за плащане с карти), без такси са платени близо 450 млн. лева, а от създаването ѝ през 2018 г. до момента са извършени повече от 2,5 милиона трансакции за почти 1,2 млрд. лв. Във офис Враца от началото на годината са платени с ПОС 9,706 млн. лв.

Електронната услуга Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) в Портала за електронни услуги на НАПОт приходната агенция уточняват, че за плащането чрез виртуалния ПОС терминал не се дължат такси и то се отразява в данъчно-осигурителната сметка на клиента веднага, без обичайното забавяне при банков превод.

Онлайн плащането си остава най-удобният и предпочитан начин за погасяване на задължения. Все повече родители избират да платят данъците и осигуровките си през виртуалния ПОС, тъй като основно изискване за ползването на данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания е да нямат неплатени публични задължения, подлежащи на принудително събиране. От НАП препоръчватизползването на Портала за електронни услуги както за плащане на задължения, така и за подаване на декларации, заявяване на документи, получаване на справки и информация, защото пести време и средства на клиентите

 

 

вторник, 20 декември 2022 г.

Данъчните провериха най-големия пазар на Балканите

Инспекторите са установили 20 нарушения в тържището в Димитровград

12/20/2022

За информация: Людмила Байчева                 

                             Тел.:092 66 84 100

 

Данъчни от звеното за фискален контрол в НАП започнаха масови проверки на най-големия открит пазар на Балканите, който се намира в Димитровград. Акцията срещу укриването на приходи и неспазване на законодателството стартирав 8.30 ч. на 18 декември, неделя. Инспекторите от НАП са проверили повече от 22 обекта, като са установени 2нарушения. Общо 15 от констатираните нередности са неиздаване на касова бележкатрима от търговците са работили без фискално устройство, други не са притежавали свидетелство за регистрация или са издавали документи за продажба без необходимите реквизити. 

Преди да се легитимират, данъчните инспектори са наблюдавали обектите, направили са контролни покупки, приложили са т.нар. способ "таен клиент",вследствие на което са установени нарушенията. На 14 от търговците е наложена административна мярка „запечатване на обект“. 

Проверките на приходната агенция продължават, като целта им е да предотвратят опитите за неотчитане на приходи и да предпазятпотребителите от недобросъвестни търговци. От НАП препоръчват на гражданите да изискват касова бележка при покупка на стоки и услуги, като по този начин те ще гарантират потребителските си права и ще намалят риска търговците да укриват приходи. Потребителите могат да проверят фискалния си бон и дали той е получен в сървърите на НАП, като използват мобилното приложение на приходната агенция - NRA Mobile, достъпно за Android и IOSустройства, припомнят данъчните. Сигнали за неиздаване на документ за продажба, гражданите могат да подават на телефони: 02 9859 6801 или 0700 18 700 на цена, съобразно тарифата на съответния оператор. Повече информация за възможностите за връзка с приходната агенция може да се намери в сайта на НАП.  

 

 

 

понеделник, 19 декември 2022 г.

Спряно водоподаване

 Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца уведомява своите потребители, 

че на 20.12.2022г., във връзка с изпълнение на строително ремонтни 
дейности, водоподаването ще бъде спряно в района на Източна промишлена 
зона от 08:00 до 14:00 часа

Тел.: 092 66 11 19
Тел.: 0889 316 774