Бисквитки

събота, 24 януари 2015 г.

Почетохме жертвите от бомбардировките на Враца

  Паметта на врачаните, загиналите при бомбардировките през 1944 г., бе почетена днес. На тази дата, преди 71 години, след въздушна атака на града, своя живот са загубили 133 граждани. Панихида в тяхна памет, в храма „Св. Възнесение”, отслужиха траянополският епископ Киприян и врачански свещеници. По време на службата за упокой бяха прочетени имената на жертвите. На траурната церемония присъстваха кметът на Враца инж. Николай Иванов, депутатът инж. Петя Аврамова, областният управител Малина Николова, председателят на общинския съвет Борислав Стоев, бившият кмет на града инж. Чавдар Савов, общественици и граждани. След края на богослужението бяха поднесени цветя пред паметника на геройски загиналите врачани във втората световна война и жертвите от бомбардировките на Враца.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Областна администрация прие официална делегация от Румъния


Заместник областните управители на Враца, г-жа Ирина Иванова и г-н Мирослав Комитски приеха официална делегация от гр. Кълъраш, Република Румъния, водена от Изпълнителния директор на Регионален офис за трансгранично сътрудничество на северната ни съседка г-жа Николета Минку.
На срещата присъстваха представители и експерти от регионалния офис в Кълъраш, а от българска страна – партньорът по изпълнение на проекти с трансгранично сътрудничество г-жа Силвия Врачовска, директор на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и директорът на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация.
На срещата г-жа Минку запозна ръководството и екипа с предстоящото стартиране на Програмата Интерег V - А Румъния - България. Предвиденият бюджет за изпълнение на Програмата е близо 240 млн. евро и  се очаква тя да бъде одобрена от Европейската комисия през месец февруари.
Предстои провеждане на информационни дни в областите в допусната за кандидатстване зона, на които на бъдещите потенциални бенефициери ще бъдат изяснени приоритетите и възможностите за кандидатстване с проектни предложения. След одобряването им, ще бъде свикан Комитета за наблюдение на Програмата, който на свое заседание ще определи датите за поканите за проектните предложения.
От своя страна, г-жа Иванова увери Изпълнителния директор в бъдещи  добри  партньорски отношения между двата екипа и в категоричното намерение Областна администрация да участва в проекти, касаещи културно-историческото наследство на област Враца в Програмата Интерег V - А Румъния - България.
Областна администрация разработва Проект 2(4i)-2.2-17 „Център за координация и управление на действията при бедствия в трансграничната зона“, който ще приключи през ноември 2015 г. Вторият проект -  „Трансграничен център за информация и комуникация Долж- Враца“, има за цел да дигитализира книги и да осигури достъп до виртуална информационна мрежа в библиотеките във Враца и в Крайова.

Надя Гетова
експерт „Връзки с обществеността и протокол“

Среща за представяне на проектозакон

Народният представител от 43-тото Народно събрание – инж.Петя Аврамова и Областният управител на Област Враца Малина Николова организират среща за представяне на проектозакона за предучилищното и училищното образование.
На срещата е поканена Милена Дамянова, Председател на Постоянната парламентарна комисия по образованието и науката и вносител на проекта за нормативен акт, която ще презентира основните моменти от Проектозакона.
За участие в срещата са поканени Началника и експерти от Регионален инспекторат по образованието – Враца, директори на детски и учебни заведения от областта.
Събитието е насрочено за 27.01.2015 г. /вторник/ от 11.00 ч. в Заседателната зала на Областна администрация – Враца.



СЪОБЩЕНИЕ

“Водоснабдяване и Канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на възникнала авария водоподаването ще бъде спряно до 15:00ч. в района разположен между бул."Христо Ботев", ул. "Остри връх", ул."Река Лева" и ул. "Гурко" .
ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

Крими хроника

На 23.01.15г., за времето от 23.00ч. до 03.00ч. на 24.01.15г. на територията на  РУП – Бяла  Слатина е  проведена специализирана операция  с цел: противодействие срещу извършването на тежки престъпления против личността /убийства, грабежи, нанасяне на тежки телесни повреди/ на територията на РУП-Б.Слатина, противодействие на престъпността, установяване на извършителите на престъпления и осигуряване спокойствието на гражданите. Съставен  е един акт по ЗБЛД
За времето от 23.00 ч.на 23.01.2015г. до 01.00 ч. на 24.01.2015г.,  на територията на РУП-Мездра е проведена специализирана операция за противодействие на престъпността, проверка на питейни и увеселителни заведения.  Проверени са 8 питейни заведения, 6 търговски обекта, дворове на учебни и детски заведения.
На 23.01.2015г.,  в 07.15ч. в РУП- Козлодуй е получен сигнал, че около 23,30 часа на 22.01.2015г. в село Хърлец, неизвестно МПС блъснало паркиран лек автомобил ”Мицубиши”. След извършена проверка е установено, че неизвестният автомобил е „Пежо”, който бил управляван от лицето К.Г./27г./ от същото село.
За времето от 09.00 ч. на 23.01.2015 год. до 08.00ч. на 24.01.2015г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  5 питейни заведения, 13 лица, 2 пункта за изкупуване на метали. Съставени са: 1 акт по ЗДвП и 1 акт по ЗБЛД.
На 23.01.2015г., в кметството на с.Караш  е проведена среща с обществеността, органите на местно самоуправление и местната администрация по въпроси свързани с реализацията на стратегията “Полицията в близост до обществото”.
В 14:45ч. в гр.Враца, кръстовището на бул.”Мито Орозов” и ул.”Стоян Заимов” катастрофират: товарен автомобил   ”Ситроен Берлинго” управляван от В.Л./54г./ от гр.Враца, лек автомобил ”Шкода Октавия”, управляван от С.А./54г./ от гр.Враца, лек автомобил ”Опел Вектра”, управляван от Р.С./42-годишна/ от гр.Враца. 
Убити и ранени: няма.
Причини: Водачът В.Л. не спазил дистанция и блъснал  „Шкода”-та, която при удара блъснала третия автомобил. Водачите са изпробвани за алкохол, пробата на В.Л. е положителна- 1,80 промила.

  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


петък, 23 януари 2015 г.

Инж. Петя АВРАМОВА: Пътят за Леденика с приоритет.


Народният представител инж.Петя Аврамова проведе среща с Министър Лиляна Павлова, на която бяха обсъдени най-актуалните теми, свързани с развитието на Област Враца.
Основна тема на срещата бе възможността за основен ремонт и реконструкция на първокласните, второкласните и третокласните пътища в областта, източниците на финансиране и приоритетните мерки, свързани с обновяването и възстановяването на Републиканската пътна мрежа на територията на област Враца. Като приоритетни за рехабилитация и основен ремонт бяха обсъдени третокласните пътища  1002 - Враца – Леденика, 101 - Враца – Лиляче – Криводол – граница Монтана, 134 - Бяла Слатина – Попица – Бъркачево – граница с.Враняк, 103 - Мездра – Роман – граница Община Ловеч, 1031 - Кунино – граница Община Червен бряг. По настояване на инж.Аврамова, министър Павлова прие пътят за пещерата Леденика да бъде приоритетен за осигуряване на финансиране, предвид засиления туристически поток към пещерата.
На срещата стана ясно, че се полагат огромни усилия от страна на Министър Павлова и Министерство на Регионалното развитие и благоустройството за финансирането на първокласен път Мездра – Ботевград.
Във връзка със стартирането на Национална програма за енергийна ефективност  на многофамилни жилищни сгради инж.Петя Аврамова организира на 26.01.2015 г. информационен ден с управителите на етажна собственост. Министър Павлова прие поканата на инж.Аврамова и през месец февруари ще посети Враца, за да представи в детайли Методическите указания за изпълнението на програмата и възможностите пред заинтересованите страни.
Инж.Аврамова сподели задоволството си от проведената среща и заяви, че ефективното взаимодействие и общите цели на законодателната и изпълнителната власт са вярната посока за развитието на регионите.

Заглавията от театралния афиш през следващите 7 дни


24.01.`15 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Умният, храбър шивач” от братя Грим

27.01.`15 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Родолюбци” от Радослав Дорич

28.01.`15 г. – сряда в Камерна зала от 13 часа
„Умният храбър шивач” от Братя Грим

28.01.`15 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Вик за любов” от Жозиан Баласко

29.01.`15 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Бащата” от Аугуст Стриндберг

30.01.`15 г. – петък в Камерна зала от 19 часа
„Една жена – трима мъже” от Петър Петрович-Пеция

31.01.`15 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Котаракът с чизми” от Шарл Перо



Приемна на Георги Божинов във Враца


Народният представител Георги Божинов от БСП Лява България ще приема граждани във Враца.


Приемната ще бъде в централата на БСП – Враца на 26 януари 2015 година /понеделник/ от 13.00 часа.

Крими хроника



На 17.01.2015г.,  в 20.10ч.  в РУП-Козлодуй е получен сигнал от жител на село Бутан, който  е заявил, че около 19.30ч. на същата дата, непознат мъж е влязъл в къщата на 77-годишна жена и  след използване на физическа сила и заплаха е отнело от нея сумата от 50 лв. След проведените издиравателни мероприятия  е установено, че извършител на престъплението е лицето Л.Т./36г./-криминално  проявен и осъждан за грабеж, с постоянен адрес в село Бутан. В хода на разследването е извършено претърсване  в къщата на бащата на Л.Т., където са намерени  и иззети вещи използвани при грабежа: газов пистолет и дрехи.
На 22.01.2015г.,  около 16.00ч. в с.Бутан е извършена проверка на лицето П.Г./18-годишна/ от същото село. При извършения обиска са намерени 3  пликчета съдържащи суха листна маса- канабис. В жилището на П.Г. са намерени  и иззети  7 пликчета с канабис. Образувано  е досъдебно производство.
След издирвателни мероприятия по сигнал за кражба на  две странични огледала от лек автомобил ”Мерцедес”, извършена на 19-20.12.2014г. в гр. Враца  е установено, че деянието  е извършено от лицата:  В.Д./20г./; Л.Д./17г./; В.Н./16г./ от гр. Враца.
На 22.01.15г., в 13.45ч. е получено съобщение, че на 21.01.15г., от стопанска постройка в двора на частен имот в село Баница, неизвестно лице  откраднало 2 кокошки и заек. След предприетите незабавни издиравателни мероприятия е установено, че кражбата е дело на лицето К.А./35г./ от с.Баница.
 В 22,16 часа в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение, че мъж счупил стъкло на входната врата на жилищен блок на бул. „Никола Войводов” в гр.Враца и прави опит да влезе в блока. Изпратеният на мястото полицейски патрул задържал лицето М.К./32г./ от с.Оходен.

          За времето от 19.00ч. на 21.01.2015г. до 07.00ч. на 22.01.2015г., на територията  на РУП-Враца е проведена полицейска операция с цел: противодействие на престъпността, проверка на питейни и увеселителни заведения, проверка на водачи на МПС и лица пътуващи в тях. Проверени са 13 обекта и 40 лица.  Констатирани са 2 нарушения.
 От 07.00ч. до 18.00ч.., на територията на РУП-Враца е проведена специализирана полицейска операция. Проверени са 60 лица и 11 питейни заведения.  Констатирани са 3  нарушения.
На 22.01.2015г., в 19.20ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от 77-годишна жена от гр. Враца, която  заявила, че около 15,00 часа на домашния й телефон позвънил непознам мъж, който  й съобщил, че синът  е  причинил смъртта на клошар, а  за да избегне наказателна отговорност е необходимо да даде сумата от 10 000 лева. В 17,00ч. жената предала 3 000 лева на непознат мъж, който дошъл пред жилището й. Образувано  е досъдебно производство.
 На 22.01.2015 г., в 22.40 ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение за измама в гр.Б.Слатина. Установено е, че около 18 часа на домашния телефон на 80-годишна жена позвънил непознат мъж, който й казал, че  дъщеря й е катастрофирала, а  за да не я съдят са нужни пари. Малко по-късно пред къщата на жената пристигнал непознат мъж с автомобил/бял цвят/ и взел сумата от 2200 лв. Преди около 2 години същата жена бе обект на опит за телефонна измама, но  тогава своевременно се обади  в МВР и служители на РУП-Бяла Слатина задържаха измамниците.  
За времето от 19.01.2015г. до 22.01.15г., на територията на  РУП –Бяла Слатина е  проведена специализирана операция  с цел противодействие на престъпността, установяване на извършителите на престъпления и осигуряване спокойствието на гражданите.  Проверени са   35 МПС и  65 лица.  Констатирани са 23 нарушения.

За времето от 10.30ч. на 19.01.2015г.  до 12.00 ч. на 22.01.2015г., на територията на РУП-Мездра е проведена специализирана операция противодействие на престъпността, проверка на питейни и увеселителни заведения, проверка на водачи на  МПС и лица пътуващи в тях. В хода на операцията са проверени 32 лица 8 пункта за изкупуване на метали, 9 заложни къщи. Разкрита е една  кражба на селскостопанска продукция. 
На 22.01.2015г., за времето от 14.00ч . до 22.00ч. на територията на селата: Долна Кремена, Горна Кремена, Кален, Цаконица, Горна Бешовица е проведена специализирана операция с цел осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места в тъмната част на денонощието. По време на операцията са извършени проверки на 15 лица, 3 питейни заведения, 1 обект охраняван от частна фирма. Нарушения не са констатирани. Проведени са срещи  с кметове на сели 
На  територията на РУП-Бяла Слатина бе проведена специализирана операция по метода ”Широкообхватен контрол”. Проверени са 35 МПС и  65 лица.          Констатирани са 23 нарушения.Съставени са 9 акта по ЗДвП.  
   На 22.01.2015г., в 17.30ч. в приемната на МВР в с.Селановци се е явил жител на същото село, който заявил, че лицето В.Г.//51г./ от същото село, чрез хитрост и ловкост му е отнело сумата от 190лв. След ОИМ в лицето В.Г. са намерени пари, за които не може да даде обяснение за тяхното добиване.
 За времето от 09.00 ч. на 22.01.2015 год. до 08.00ч. на 23.01.2015г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са 5 питейни заведения,  15 лица, 2 пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 3 нарушения.
 На 23.01.2015г., в 03.10ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение, че на ул. „Поп Тодор Врачански” в гр. Враца гори лек автомобил. Огънят  е загасен от служители на РСПБЗН-Враца.  Напълно изгорял е лек автомобил „Опел Вектра”, частично  обгорял е друг лек автомобил, който бил паркиран в близост до горящата кола. Образувано   е досъдебно производство.
     Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

ПОКАНА



УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,


            Във връзка с провеждащ се открит конкурс за проект, с предмет: Идеен проект за реконструкция на Централна пешеходна зона на гр. Враца, с уникален идентификационен номер в АОП: 00814-2014-0024 и в СУПОП: 03-2014-138, ВИ УВЕДОМЯВАМЕ, че представените в процедурата идейни концепции за визията на централната градска част са изложени във фоайето на Градска концертна зала в сградата на Община Враца, ул. „Стефанаки Савов” № 6.

            Съгласно конкурсната програма, един от показателите за оценка на проектите е Публично оценяване от населението, поради което всеки гражданин, желаещ  да участва в оценяването на проектите в горепосочения конкурс, може да гласува за предпочитания от него проект в периода от 28.01.2015 г. до 30.01. 2015 г., от 10:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 19:00 ч.

           
ЗАПОВЯДАЙТЕ, ЗАЕДНО ДА ИЗБЕРЕМ

КАК ДА ИЗГЛЕЖДА НАШИЯТ ГРАД В БЪДЕЩЕ!


С УВАЖЕНИЕ,
ИНЖ. НИКОЛАЙ ИВАНОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ВРАЦА