Бисквитки

четвъртък, 24 декември 2015 г.

Републиканско първенство по тенис на маса



            Отборът по тенис на маса  към   СК „Спартак – Враца“ при ОДМВР-Враца взе участие в републиканско първенство по тенис на маса за служители на МВР, което се проведе в град Долна баня от 21 до 23 декември. В състезанието  състезателите на СК“Спратак“ постигнаха следните резултати: в индивидуалното класиране Евгени Първанов се класира на трето място, Иван Максимов на девето място, Петко Петков на десето. При жените Йоана Петрова е трета, а в състезанието по двойки тя  се класира на второ място с партньорка Екатерина Василева от отбора на ОД на МВР –Варна. В  отборното класиране отбора на СК „Спартак – Враца“ зае девето място, като победител е отбора на Главна Дирекция „ПБЗН“.

В първенството  взеха участие 21 отбора от различни структури на МВР и  90 състезатели в индивидуалната надпревара.    
Дамян Петров




сряда, 23 декември 2015 г.

Поздрав от кмета на Враца


Коледари сурвака кмета на Враца

Кметът на Община Враца посрещна коледарски групи от читалищата в селата
Паволче и Челопек, които коледуваха за здраве и берекет на всички граждани
на Враца. Коледарите бяха дарени от кмета според обичая с колаци и баница.

Поздрав за Коледа и Нова година


вторник, 22 декември 2015 г.

1 от 5 Коледен базар дом за хора с увреждания

Младежите от Дома за хора с увреждания село Три кладенци , днес организираха Коледен базар пред Сувенирната палата в град Враца. На него те  предлагаха ръчно изработени от тях : коледни картички, свещници, чорапчета, сувенири и много други, като средствата, събрани в днешния ден  ще бъдат използвани от всички хора с увреждания в Дома. Сувенирите са изработени от младежите и с помощта на Директора на Дома г-жа Румяна Божинова, социалния работник  Ваня Найденова и психолога Велина Първанова. И през тази година Спортно технически моделен клуб -Враца работи с младежите успешно, като представители на клуба подпомогнаха  и тази инициатива.  В Дома за хора с увреждания често се състоят различни благотворителни кампании, като средствата събрани на тях, се използват за нуждите му.
Дамян Петров

Уроци по благотворителност



Съпричастността към нуждаещите се и осъзнаването на необходимостта от благотворителност са част от доброто възпитание и доброто образование, смятат учениците от врачанската природо-математическа гимназия.

В училището са наясно, че идеята за благотворителността не е единствено част от предпразничното суетене преди Коледа, Великден или Деня на детето. Затова инициативите за подпомагане на нуждаещите се на Ученическия училищен съвет към ПМГ „Акад. Иван Ценов“ се случват в рамките на цялата година. В навечерието на Светлите коледни и новогодишни празници обаче сърцата на младите хора сякаш се отварят още повече за доброто. Затова и техните благотворителни акции стават повече.
Първата от тях, вече традиционна, стартира още в началото на месец декември. Нейното име е „Осинови врачанско семейство“, като съорганизатор освен Ученическия училищен съвет беше и Туристическият клуб към гимназията, носещ името „Таралежите“. Целта на кампанията бе подпомагането на децата от социално слаби семейства от Враца с предметни дарения.
Част от утвърдена вече традиция беше и втората инициатива на учениците от ПМГ - посещението в Дома за стари хора „Зора“. Живеещите в него възрастни хора бяха зарадвани с подбрани от децата интересни книги и ръчно изработени коледни картички, които направиха техните празнични дни по-светли.
„Празниците ни правят по-добри, но истинската доброта е онази, която е насочена не само към хората, а и към другите живи същества, които имат нужда от подкрепа“ - убедени са членовете на Ученическия училищен съвет. Като проява на тази своя ангажираност тази година те организираха още една благотворителна инициатива – за набиране на материали, които да подпомогнат дейността на неправителствената организация „Анимал хелп“ - Враца. На приюта за кучета, който тя поддържа, бяха дарени десетки пакети с храна, одеяла, каишки, купички и други пособия от първа необходимост.
С всяка изминала година инициативите за подпомагане на хората в неравностойно положение, на възрастните, на нуждаещите се, на бездомните животни, които подемат учениците от врачанската природо-математическа гимназия стават все повече. Те стават неотменна част от живота в училището, каквито са още задълбоченото усвояване на учебния материал и различните форми на спорт и извънкласна дейност. 

Представиха стихосбирка на Виктория Иванова в клуба на ВМРО



На 21 декември в клуба на ВМРО-Враца на бул. „Хр. Ботев“ 38, Виктория Иванова представи своята осма книга - „Белег от друг живот”. „Тя е лиричен сборник, в който поетесата засяга теми, близки до сърцето на всеки човек, като семейството, любовта, социалните проблеми на съвременното българското общество“, заяви при откриването на срещата народният представител Красимир Богданов.
Виктория Иванова е родена в Бяла Слатина, но живее във Враца и работи в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Христо Ботев”. Член е на врачанското дружество на писателите, а отскоро и на Съюза на българските писатели.
Виктория е един от малкото български творци, превеждани на албански език (петата й стихосбирка – „Пътеводна светлина” се разпространява в Македония и Косово). Има отличия от литературните конкурси „За един по-човечен свят”, „Жени и вино, вино и жени”. Удостоена е с първа награда от „Мелнишки вечери на поезията” (2004). Нейни стихове са публикувани в местния периодичен печат и в литературните издания: в. „Пулс”, в. „Български писател”, сп. „Пламък”, сп. „Везни”, сп. „Современност” (Македония)."
Присъстващите зададоха много въпроси, а самата авторка сподели любопитния факт, че в произведенията и присъстват всички сезони и месеци, с изключение на месеца в който е родена – януари и обеща още нови хубави стихове.
В края на срещата Виктория Иванова раздаде автографи и отправи лични пожелания към всички, които пожелаха да притежават книгата и „Белег от друг живот”.