Бисквитки

събота, 27 юли 2019 г.

Враца събра студенти от 4 континента

За мен Враца е специално място, защото това е моят роден край. Това е едно от местата, от които започва България“. Това каза ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ – проф. д-р Христо Бонджолов във Враца пред студентите, участници в 42-то издание на Международния летен семинар по български език и култура. Той посочи още, че това е градът на гениалния поет - Христо Ботев и отправи специални благодарности към кмета на Община Враца – Калин Каменов за гостоприемството.
Групата от над 110 студенти от 36 държави от 4 континента бе посрещната в Регионалния исторически музей във Враца от заместник-кмета Петя Долапчиева, която приветства участниците в семинара и връчи на ректора на висшето учебно заведение, поздравителен адрес от името на кмета на града.
„Изключително много се радвам, че извън пределите на нашата родина има хора, които ценят благозвучието на българския език.  Вие, в качеството си на посланици на науката, сте повод за гордост и радост за всички нас“, се казва в адреса.
В рамките на визитата си в Регионалния исторически музей, чуждестранните студенти се запознаха с историята на града и разгледаха Рогозенското съкровище. Програмата продължава със светлинно шоу в пещерата Леденика.
Международният летен семинар по български език и култура се организира от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ с подкрепата на Министерството на образованието и науката. 
Основната цел на превърналия се в традиционен форум е да утвърждава българистиката в чужбина.

петък, 26 юли 2019 г.

Успешно обучение


Успешно завършиха и четирите обучителни курса на КТ „Подкрепа” – Враца, предназначени за повишаване на квалификацията на безработни лица от територията на Дирекция „Бюро по труда“ – Враца. 
Днес бяха връчени удостоверенията за професионално обучение на успешно издържалите изпитите от групата по специалността „Продава-консултант“. Общо 80 обучаеми получиха своите свидетелства и по специалностите Текстообработване”,„Готвач” и „Озеленяване“.
Обучението обхвана безработни лица от град Враца, селата Косталево, Паволче, Лесура и Фурен. Двама отличници от курс „Оператор на компютър“ вече започнаха работа в Община Враца. Двама души подпомагат Общинско предприятие „Социални и комунални дейности“ – община Криводол като работници в озеленяването, а други четирима Общинско предприятие „Социални дейности“ – Враца като помощник-готвачи.
Независимо от трудностите в организацията, обученията на КТ „Подкрепа“ се стремят да обхванат и безработни лица от селата в общините Враца и Криводол, където всъщност се отчитат високите нива на безработица и обезкуражаване на хората. Очаква се придобитата допълнителна квалификация да ги направи по-конкурентноспособни и да им осигури допълнителни възможности за работа на пазара на труда.
За четвърта поредна година КТ „Подкрепа” – Враца предлага обучения по ключови компетентности и професия, с което на практика разширява набора от социални услуги, насочени не само към синдикални членове, а към всички граждани от областта.

Информацията изготви
Десислава Димитрова
Председател на КТ „Подкрепа” – Враца





Отбелязаха годишнина от рождението на Васил Кънчов

С представяне на паметни дати и събития бе отбелязана 157-та годишнина от рождението на Васил Кънчов. Програмата се организира от училището, носещо името на бележития врачанин.
„Днес почитаме един велик наш съгражданин, който е пример, че всеки от нас може да успее, стига да е постоянен и трудолюбив. Вярвам, че можем ще бъдем горди последователи и наследници на Васил Кънчов, ако сме заедно и с ежедневните си действия работим в името на развитието на нашия град и общност. Нека отдадем почит пред делото му и никога не забравяме, че няма невъзможни неща“ – каза кметът Калин Каменов по време на отбелязването на годишнината.
На честването присъстваха още: заместник областният управител – Робертино Маринов, заместник-кметът Петя Долапчиева, директорът на регионална библиотека „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска, заместник- директорът на СУ „Васил Кънчов“ – Маргарита Гешева, директори на институции, представители на Регионалното управление на образованието, възпитаници на СУ „Васил Кънчов“ и на детски градини от Враца, граждани.
В знак на признателност, пред паметника на видния врачанин бяха поднесени венци и цветя.

сряда, 24 юли 2019 г.

Над 100 чуждестранни студенти ще посетят Враца


Враца ще бъде част от културната програма на 42-ияМеждународен летен семинар по български език и култура, организиран от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.  110 участници от 36 държави от 4 континента ще посетят града на 27 юли /събота/ и ще се запознаят с част от културните и природни забележителностиОбиколката ще започне в 11:30 ч. от Регионалния исторически музей, къдетостудентите ще имат възможността да се запознаят с историята наРогозенското съкровище, а след това ще разгледат и Куртпашовата кула. Програмата ще завърши със светлинно шоу в пещерата Леденика. Студентите ще бъдат придружавани от директора на Международния летен семинар - ректорът на Великотърновския университет, проф. д-р Христо Бонджолов.
Тазгодишното издание на форума включва обучение и практически занятия по български език, 9 специализирани семинара и културна програма. Две са предвидените екскурзии, и освен Враца студентите ще имат възможността да разгледат и Жеравна.
Основната цел на семинара по български език и култура е да утвърждава българистиката в чужбина. 

вторник, 23 юли 2019 г.

Младежи с увреждания получиха първата си заплата

След едномесечна работа във фирма „Интелигентни системи за сигурност“, трима младежи с увреждания получиха първата си заплата. Със съдействието на Община Враца, те бяха наети на 4-часов работен ден. Дейността им се състоеше в окомплектоване на части и изработване накабелни снопчета за местната фирма. На младежите бе осигурено изнесено работно място в помещение на ул. „Кокиче“ №14 – до Център за обществена подкрепа.
„Благодаря ви за положените усилия и отговорното отношение към работния процес. Искам да ви уверя, че се справяте отлично и нашето партньорство ще продължи“ – коментира управителят на „Интелигентни системи за сигурност“  - Иво Върганов.
„Днес е празник за тези прекрасни младежи, защото получават своята първа заплата, благодарение на добре свършената работа. Това занимание ще осмисли ежедневието им и те ще се чувстват като пълноценни хора, каквито са. Изказвам своята признателност пред Иво Върганов за всичко, което прави за тях. Вярвам, че и занапред ще успеем да привлечем още работници със специални потребности и да им обособим необходимите работни места“ – каза кметът Калин Каменов.
Ирена Христова – родител на Виктор Александров призова кметът Каменов и представителите на бизнеса в града да продължават своята подкрепа за хората в неравностойно положение.
И тримата младежи са със специални образователни потребности, като са ползватели на социалните услуги на местната администрация. Виктор Александров е завършил в СУ „Христо Ботев“ с ресурсно подпомагане, а Борис Борисов се обучава до 10 клас в Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, със специалност „Работник в производството на кулинарни изделия“. Цветанка Апостолова пък е завършила ОУ „Христо Ботев“ – село Паволче, а в момента е настанена в Център за настаняване от семеен тип – 1.
Съвместната инициатива ще продължи.

Ремонтни дейности ограничават временно движението по част от надлеза при КАТ

От 24 юли до 27 юли, от 08:30 часа до 18:30 часа, ще бъде ограничено движението по част от надлеза при КАТ /районът от бул. „Васил Кънчов“ до бул. „Христо Ботев“/, заради извършване на ремонт по пътния участък. 
Алтернативният маршрут за водачите на  превозни средства ще е по булевардите - „Васил Кънчов“ и „Христо Ботев“.
Очаква се ремонтните дейности да приключат до 27 юли /събота/, като екипите ще възстановяват компрометираните участъци по пътното платно. Създадена е и временна организация на движението, със съответните указателни знаци.

Строителни дейности затварят временно част от улица „Петропавловска“


Поради извършване на строително-ремонтни дейности на частен обект, на 24 юли, от 08:00 до 18:00 часа, ще бъде ограничено движението по ул. „Петропавловска“, в участъка от кръстовището с бул. „Христо Ботев“ до кръстовището с ул. „Казашка“.
Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в регламентирания срок и е създадена временна организация за движение.

понеделник, 22 юли 2019 г.

Покана


Златотърсачи се събират на събор в местността „Леденика“

За втора поредна година, местността „Леденика“ във Врачанския Балкан ще бъде домакин на Националния събор на златотърсачите. Събитието ще се проведе на 27 юли /събота/ от 10:00 ч. Поредното издание на събора се организира от Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити /БАТСЗМ/, със съдействието на Община Враца.
Участниците в събора ги очакват много състезания, в които могат да се включат и деца. Ще има томболи и награди, като сред тях са металотърсачи и уреди за промиване на злато.
В рамките на традиционната проява ще се извършва и безплатен компютърен анализ на метеорити.