Бисквитки

събота, 13 септември 2014 г.

ПЛАНОВ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА 6 БЛОК


Плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” започна на 13 септември 2014 г., след като в 01.30 часа 1000-мегаватовата мощност бе изключена от енергийната система на страната.
По време на плановия престой ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности, профилактика на оборудването и системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво.
Годишният ремонт на шести блок се предвижда да приключи в края на месец октомври.

Пети енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” работи със 100% натоварване съгласно указанията на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

петък, 12 септември 2014 г.

Велопоход до “Божия мост” организира РИОСВ – Враца по повод Европейската седмица на мобилността


С велопоход на 19 септември, Регионалната инспекция по околната среда и водите – Враца се включва в инициативите, с които градове от цяла Европа отбелязват Европейската седмица на мобилността 2014 г.
“Нашите улици, нашият избор” е тазгодишното мото на Европейската кампания, част от която е инициативата, организирана от РИОСВ – Враца. Близо 40 ученици от ПМГ “Акад. Иван Ценов”, гр. Враца, ЕГ “Йоан Екзарх”, гр. Враца, СОУ “Христо Ботев”, гр. Враца и СОУ “Отец Паисий”, гр. Враца са поканени да участват в нея. Съдействие при осъществяването й оказват ДПП “Врачански балкан”, велоклуб “Герак”, Спелеоклуб “Стрешеро”. За участие в инициативата е поканена Община Враца.
 Велопоходът ще стартира на 19 септември в 10:00 часа, от площад “Суми” в града. Трасето, по което ще премине шествието на колела, е с дължина 16 километра, като е предвидена междинна спирка с подкрепителен пункт. При “Божия мост”, в землището на с. Лиляче, председателят на спелеоклуб “Стрешеро” ще разкаже на участниците подробности за природната забележителност и особеностите на откритите пещери. Планира се, участниците да се върнат обратно в града около 16,00 часа на същия ден. Всички ученици ще получат тениски и шапки с логото на седмицата.
„Европейската седмица на мобилността 2014“ цели промяна в представата за начина, по който се осмисля градското пространство. Акцент е поставен върху връзката между употребата на земята и качеството на живот. Тази година мотото "Нашите улици, нашият избор“ насърчава хората да създадат град, в който те искат да живеят.

Пресцентър РИОСВ - Враца


МИНИСТЪРЪТ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НАГРАДИ ДИРЕКТОРА НА ОДМВР ВРАЦА



За конкретен съществен принос и висок професионализъм при изпълнението на служебни задачи, свързани със създаването на организация по опазване на обществения ред, живота, здравето и имуществото на гражданите , във връзка с природно бедствие  - наводнение на 01.08.2014 г и 02.08.2014 г. в гр. Мизия, Министърът на вътрешните работи награди Иван Кирилов Иванов – директор на ОД на МВР Враца с  отличие «ПОЧЕТЕН ЗНАК НА МВР – II СТЕПЕН». 

Театърът представя



13.09.`14 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Хитър Петър” от Панчо Панчев

15.09.`14 г. – понеделник ТУРНЕ в Народно читалище
„Никола Вапцаров 1924” – Криводол от 10.30 часа
„Хитър Петър” от Панчо Панчев

16.09.`14 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Шекспир – събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл

16-18.09.`14 г. – ТУРНЕ в Любляна, Словения
Участие в МТФ „Ex Ponto
„Тобелия” от Любомир Джуркович

18.09.`14 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Търговци на презервативи” от Ханох Левин

20.09.`14 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Червената шапчица” от Шарл Перо

Следващата седмица е доста натоварена откъм пътувания за трупата на Драматично-куклен театър – Враца. Акцентът от програмата е участието в един от най-реномираните театрални фестивали в Европа – този, който се провежда в столицата на Словения – Любляна, на който преди година наша продукция спечели ІІ награда.


С Ъ О Б Щ Е Н И Е

      
         Уважаеми жители на гр. Враца,
уведомяваме ви, че поради изграждане на връзка между новоизграден водопровод към съществуващата водопроводна мрежа и полагане на нови водопроводи  по проекта за водния цикъл на гр. Враца,  на 12.09.2014г. от 09:00 до 17:00 часа водоподаването ще бъде спряно в района между „Червения площад“,бул. „Втори юни“ и ул. „Леонова“ в гр. Враца.

Tехнически ръководител на обекта:

четвъртък, 11 септември 2014 г.

РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК СЕ РАЗПАДНА


Националната конференция/конгрес на Реформаторския блок, която трябваше да се проведе тази събота, отпада, съобщиха източници от Движение България на гражданите.
ДБГ на Кунева отказаха участие с религиозно-витиевати аргументи за Кръстовден и тежката предизборна кампания. Зад това очевидно се крие страх от неизбежния избор на Радан Кънев за лидер на блока, което означава окончателната идентификация на уж смесената коалиция с ДСБ. Кунева няма шанс да спечели битката за лидерския пост, а това означава нейната трудно скалъпена партия, която вече изнемогва и откъм финансиране, да се претопи в Реформаторския блок. 
СДС, ръководено от Лукарски, е заплашено от окончателно изчезване, а голяма част от членовете му са подложени на истински психологически натиск от страна на „старите седесари“ като Евгений Михайлов, Едвин Сугарев и Георги Марков. Те искат да отслабят блока, за да подпомогнат консолидацията на десните избиратели около ГЕРБ.
Единствените, които настояват за запазване на блока в този вид, са ДСБ. За тях оцеляването на този политически проект е жизненоважно, особено след като автентичните десебари - като Илко Семерджиев и Юлиан Войнов - се пренесоха при коалиция "Десните". Така ДСБ вече не е единствен носител на дясната идея, каквито претенции имаше лаборантът от Драгалевци. Разпадът на реформаторите е фатален за тъмносините, защото сделката на Костов с Борисов, при която се разменя банкова индулгенция за КТБ и милионите му срещу подкрепа в парламента, зависи от това да има реформатори-депутати, гласуващи под диктата на Командира. 
Според запознати разделителната линия между ДСБ и ДБГ минава и през отношението към ГЕРБ. Кунева открито подкрепя безусловно сътрудничество с Борисов, докато Радан Кънев следва стриктно указанията на ментора си сътрудничеството да бъде дадено едва след решаване на казуса в КТБ в полза на големите вложители. Кунева вече няколко пъти е била засичана в щаба на Борисов в дома му в Банкя, дори самият главен гербер си призна за този факт.
В скандала се намесват и Касим Дал и Корман Исмаилов, които отказват подкрепата си за ГЕРБ, защото са наясно с уговорената съвместна работа на Борисов и ДПС. По тази линия тяхната подкрепа за Радан Кънев, който е уклончив към това "съединение", е категорична. Неслучайно и днес, след дебатите в Кърджали, Кънев изрично похвали представянето на Корман Исмаилов в дебата, докато от страна на Меглена Кунева цареше гробно мълчание. 
Вчера, 10 септември, Меглена Кунева обядва почти без да се крие с Лютви Местан в столичния хотел „Хилтън“. 
Новината за разпада на Реформаторския блок е факт днес.
Кафетата с Местан винаги се оказват пълни с политическа отрова, коментират анализатори.

Источник: news events

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


На 10.09.2014 г. за времето от 10.30 ч. до 12.00 ч. служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, проведоха СПП с цел пресичане, разкриване и документиране на престъпленията, свързани със съхранението и разпространението на акцизни стоки без български акцизен бандерол /алкохолни напитки и тютюневи изделия/, на територията на ОД на МВР – Враца.
При извършена проверка в частен дом в гр. Враца, кв. Кулата,обитаван  и собственост на П. П. се установи наличието на голям брой цигари  без български акцизен бандерол, от различни марки.Цигарите са иззети от служители на ТМУ – Лом, за вземане на отношение по компетентност и съставяне на АУАН 
В бюлетин №16 е отразено, че на 16.04.13г. в 09.03ч. в РУП-Враца е получено съобщение от жител от гр.Враца, който е заявил, че на същата дата за времето от 01.00ч. до 09.00ч. Н.Л. след използване на подбран или подправен ключ е отключило врата на собствения му л.а Ф-н Голф от който е извършило кражба на авто-сиди, мобилен телефон , флаш памет и 2бр. тон колони с декоративната кора. Автомобила е паркиран на неохраняем паркинг в гр.Враца.Нанесената щета по данни на тъжителя е за 265лв.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
От проведените ОИМ и ПСД се установи, че извършители на кражбата са В. М. от гр. Враца и В. К. от гр. Враца. Част от вещите предмет на кражба са намерени и иззети.
             В. М. и В. К. са разпитани и освободени.
На 09.09.14г. в 13.20ч. в УП-„Дъбника” е получено съобщение ,че  при извършена проверка от служители на електроразпределителна фирма в район Враца на абонатна партида в с.Девене, е установено неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа на ел.табло с електромер на улицата пред дома, с което употребената ел.енергия не се отчита от същия.Дома е собственост и е обитаван от Н. Н. жив. на същия адрес.
От проведените ОИМ и ПСД се установи, че извършител на деянието е Н. Н. от с.Девене.
На 10.09.2014г. в 17,00 часа при извършване на полицейска проверка в гр.Козлодуй от служители на ППД на л.а. „Тойота Лексус” собственост на Ю. П. жив. гр.Козлодуй, паркиран на улица , са установени Ю. П. жив. гр.Козлодуй– водач на автомобила и пътника О.М. жив. гр.Козлодуй. При извършване на полицейска проверка в дясната ръка на О.М. е намерен и иззет прозрачен найлонов плик с размери 4/5 см със съдържаща се в него суха листна зелена маса, реагирала при извършения полеви наркотест на канабис.
По случая в РУП Козлодуй е започнато Д
Данни за станали ПТП
На 10.09.2014г. в гр.Враца около 15:30ч. на к-ще катастрофира т.а.”Ман ТГА” собственост на фирма гр.Брезник, а управляван от Р. Г. от гр.Перник, водач кат.С,Д стаж 28г., който при маневра движение на зад се блъска в ел.стълб и напуска мястото на ПТП без да уведоми МВР.
Убити и ранени – няма.Щети – увреден бетонен стълб / паднал бетон-останала само арматурата/.Причини: движение на зад от водача без да се увери, че пътя е свободен.
Водача не е изпробван за алкохол.
На 10.09.2014г. около 16:25ч. в гр.Враца катастрофират като се блъскат л.а.БМВ318 собственост и управляван от Т. Г. с адрес гр.София, водач кат.В стаж 8г., който напуска мястото на ПТП и л.а.”Мазда Премаци” собственост на Р. З. от гр.Враца, управляван от Н. В. от гр.Враца.
Убити и ранени – няма.
Щети по МПС – 300лв.Щети извън МПС – няма.
Причини: отнемане на предимство от водача Т.Г. и напускане на ПТП.

Водача Н.В. е изпробвана за алкохол с тех.средство „Алкотест Дрегер”7410.Пробата е отрицателна. На водача Т.Г. е съставен акт.

сряда, 10 септември 2014 г.

Във Враца бе открит нов Общностен център

            Нов общностен център отвори врати днес във Враца. Центърът бе изграден по проект „СТИМУЛ – социални, трайно интегрирани, местни услуги за личността” на Община Враца. В него ще се предоставят социални услуги на деца от 0 до 7 години и техните семейства. Финансиран е по проект за социално включване от Световната банка, съгласно споразумение за финансиране между Министерство на труда и социалната политика и Община Враца. Стойността му е малко над 1 милион лева, като от тях 955 000 лв. са от МТСП, а съфинансирането от общинския бюджет е близо 60 000 лева. „Използвам това тържествено откриване, за да благодаря на Министерството на труда и социалната политика и на фирмите, които осъществиха строителните дейности и превърнаха тази сграда в уютно и спокойно място за децата от целевите групи. Искам да пожелая успех на педагогическата колегия, на медицинските специалисти - да постигнат очакваните резултати, поставени в проекта, като един устойчив модел на социална местна политика!” – каза кметът инж. Николай Иванов. На церемонията присъстваха също зам.-министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова, зам.-областният управител Иван Даков, и.д. председател на общинския съвет Златка Карамелска, Митонка Червеняшка началник на отдел в Регионалния инспекторат по образование, кандидати за народни представители и граждани.
         „Радвам се, че съм тук сред вас, за да дадем заедно старта на новата социална услуга в община Враца. Искам да подчертая доброто сътрудничество между екипа на МТСП и Община Враца в реализирането на проекти със социална значимост. Убедена съм, че този център ще бъде един от ярките примери не само за добро сътрудничество между институции, държавни и местни власти, но и за предоставяне на услуги и подкрепа за децата и семействата им” – подчерта зам.-министър Спаска Петрова.
            От 13 август до днес в Общностния център бе предоставяна първата социална услуга – „Допълнителна подготовка за равен старт в училище”. Създадена бе група за лятно училище на 14 деца, на които предстои постъпване в първи клас. Посещавайки лятното училище, децата имаха възможност да доразвият или съхранят придобитите когнитивни и социални умения преди да постъпят в училище.  Основните дейности целяха преодоляване на затруднения в изучаването на български език, по-успешно адаптиране към училищната среда и мотивиране на родителите децата им да имат равен старт при постъпване в училище. За успешното завършване днес малчуганите получиха грамоти, които им бяха връчени лично от кмета инж. Николай Иванов. Водосвет за здравето на всички присъстващи отслужи свещеник Николай Костадинов.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


1. На 09.09.2014 г. в 12.24ч. в РУП-Враца е получено съобщение от жителка на гр.Враца, която е заявила, че на същата дата към 11.30ч. непознат човек, чрез обаждане по телефона е въвел в заблуждение Т. И. от гр.Враца за това, че синът й е изпратил колет за който трябва да даде сумата от 1000лв. която е предала доброволно на непознат за нея мъж.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
2. На 09.09.2014г. в 17.10ч. е получено съобщение от жителка на с.Добролево, за извършена кражба от частен дом нейна собственост.
От извършеният оглед се установи, че на същата дата, НИ след взломяване на входна врата на къща е извършил кражба на 1 лаптоп и 1 мобилен телефон.
Започнато е ДП  по описа на РУП-Б.Слатина.
РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ:
1. Във връзка с това, че на 24.08.14г. на тел. 112 е получено съобщение от анонимен детски, които е заявил, че „Има бомба”.
От проведените ОИМ се установи, че извършителя е малолетен жител от гр.Враца.
2. На 09.09.2014г. около 17.18ч. гр.Враца авто-патрул спират за проверка л.а. Пежо-Боксер, управляван от С. К. от с.Маноле. След извършената проверка за алкохол с техническо средство “ Алкотест Дрегер”, същият отчита положителна проба от 2.22 промила. На водача е съставен  АУАН и издаден талон за медицинско изследване. Водача е задържан в РУП-Враца за срок от 24ч.
В  РУП-Враца е образувано ДП.
3. На 01.09.2014 г. в РУП - Мездра е постъпил сигнал от жителка на гр. Мездра, за това, че за времето 31.08.2014 г. до 01.09.2014 г. НИ е извършило кражба на около 100 кг. старо желязо на стойност 40 лв. от селскостопанска постройка.
От проведените ОИМ е установено, че извършител на горепосоченото деяние е Д. С. от с. Руска Бела. Металните вещи са установени в пункт за Черни и цветни метали.
4. На 08.09.2014 г. в 11.20 ч. в РУП – Роман е получено съобщение от техник към фирма за ел.разпределение, за това, че при извършена проверка на адрес в с.Долна Бешовица е установено неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, с което употребената ел. енергия не се отчита. Дома е собственост и е обитаван от М. К.
От проведените ОИМ се установи, че извършител на деянието е М. К. с.Долна Бешовица.
Данни за станали ПТП
1. На 09.09.2014г. около 20:05ч. на новото кръговото кръстовище посока гр.Оряхово катастрофира като се блъска л.а.”Мерцедес Е320CDI” управляван от М. М. от гр.Враца .
Убити и ранени: няма. Щети по МПС:500лв. Извън МПС: Увредени 3 бетонни бордюри, 2 пътни знака, около 9м. метална предпазна мантинела.
Причини: движение с несъобразена с релефа на местността скорост. Водача губи контрол над МПС и реализира ПТП с материални щети, изпробван е за употреба на алкохол с техн. средство „Алкотест Дрегер”, който е отчел отрицателна проба, съставен АУАН по ЗДвП
2. На 09.09.2014г. около 22:05ч. в бензиностанция катастрофира като се блъска л.а.”Сеат Алхамбра” управляван от Р. П. от с.Нефела.
Убити и ранени: няма. Щети по МПС: 50лв. Извън МПС: увредена метална обшивка на остров на бензин колонки на бензиностанция.
Причини: не подсигуряване на достатъчно странично разстояние  при извършване на маневра „Заобикаляне”. Водача е изпробван за употреба на алкохол с техн. средство „Алкотест Дрегер”, който е отчел отрицателна проба, съставен АУАН по ЗДвП
3. На 09.09.14 г. към 11.00ч. в гр.Б.Слатина катастрофират като се сблъскват л а. „Рено”  управляван от И. И. от гр.София и паркиран л. а. ”Сузуки Балено” собственост на Г. Н. от гр.Б.Слатина.
Убити  и ранени няма.
Щети по двете МПС за около 100 лв.Водачът е изпробван за наличие на алкохол с техническо средство „Дрегер-Алкотест”, който е отчел отрицателен резултат.
Причини: неправилна маневра движение назад
4. На 09.09.14 г. към 15.00ч. в гр.Б.Слатина катастрофира товарен автомобил. „Мерцедес” управляван от К. И. от гр.Б.Слатина, като блъска велосипедиста А. И. от гр.Б.Слатина.
Водачите са изпробвани за наличие на алкохол с техническо средство „Дрегер-Алкотест”, който е отчел отрицателен резултат на водача на МПС, а на велосипедиста е отчел 1,26 промила алкохол в издишания въздух.
            Убити  няма. Ранен е водачът на велосипеда който е настанен в ХО на МБАЛ-Б.Слатина с разкъсно контузна рана на главата, без опасност за живота.
            Щети няма.
            Причини: недостатъчна внимателност и предпазливост от водача на МПС спрямо велосипедиста.
5. На 09.09.2014г. в 17.35ч. в гр.Мездра катастрофира като попада в не обезопасена улична шахта л.а”  Мазда”6 управляван от И. Ц. от гр.Мездра.
Убити и ранени няма. Щети:100лв
Водача е изпробван за употреба на алкохол с техн.средство „Алкотест Дрегер” пробата е отрицателна. Издаден е протокол за ПТП.


НАП не изисква данни за банкови сметки и кредитни карти по електронна поща


Във връзка със сигнали от клиенти на приходната администрация за получени съобщения по електронната поща, в които се иска попълване на банкови данни и информация за кредитни карти, уточняваме, че служители на агенцията никога и по никакъв повод не изискват банкова информация и данни за кредитни карти да бъде попълвана в електронни форми или изплащана по електронна поща. Получените от клиентите на НАП електронни писма в последните часове, в които на английски език се съобщава за възстановяване на данък от 977.93 BGN са най-вероятно опит за измама.
Гражданите, получили писмо с подобно съдържание могат да се свържат с НАП за допълнителна информация на телефон 0700 18 700.
НАП е сезирала правоохранителните органи, по случая тече разследване.

СЪОБЩЕНИЕ


Поради отстраняване на авария, днес 10.09.2014г.,  водоподаването ще бъде спряно от 10:00 часа до 14:00 часа в района на площад „Христо Ботев”, гр. Враца.
 
Тел. за връзка: 0879553929

вторник, 9 септември 2014 г.

Благодарност


Майки се обърнаха към Цветанов с молба за изграждане на детска площадка в центъра на Враца


Млада майка връчи на зам.-председателя на ГЕРБ подписка от граждани на Враца с молба да се изгради детска площадка в централната градска част. Искането бе подкрепено от над  140 жители. Тя обясни, че се обръща към г-н Цетанов и областния координатор инж. Петя Аврамова, защото централната
част на Враца е без подходящо място, на което децата да могат да играят, далеч от преминаващи автомобили.
„Имаме доверие в начинанията и отговорността на Вашата партия. Фактите доказват, че само партия ГЕРБ проявява загриженост към проблеми на гражданите от подобно естество. Знаем, че с подкрепата на ГЕРБ бе направена спортна площадка с фитнес уреди, а преди няколко месеца обособихте кът за игра на шах в центъра на града. Разчитаме на Вашата помощ! Време е заедно да успяваме в името на нашите деца!“, се казва още в писмото на младите родители от Враца.
Цветан Цветанов обеща, че ще заедно с кандидатите за депутати от област Враца ще създадат необходимата организация, така че в срок от 30 дни проектът да бъде рализиран. „Така ще продължим модела, на който искаме да заложим – да има повече развлечения, спортни инициативи за младите хора, защото спортът и детските площадки създават добри навици, които могат да бъдат един добър еталон за бъдещето. За нас е важно младите семейства да останат по родните си места, а държавата и всички, които участват в управлението да създадат условията за това!“, заяви Цветанов.



Цветан Цветанов във Враца: Само в такива трудни моменти се разбира кои искат и кои могат да помогнат

Искам да благодаря на всички кандидат-депутати от ПП ГЕРБ, които бяха днес в Георги Дамяново и заедно с други приятели от Перник, София, София – област, Видин, Враца и Монтана успяхме да почистим над 25 къщи в засегнатите домакинства. Смятам, че това бе важен жест от наша страна, с който проявихме солидарност и помогнахме на тези възрастни хора, които няма как да се справят сами. Това заяви зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов във Враца.
Той обясни, че от утре отново ще се включат доброволци от Благоевград и Монтана, като доброволческата акция ще продължи докато не бъдат решени проблемите на хората, нуждаещи се от подкрепа. „Това, което направихме днес е много по-добро от провеждането на концерт, който би създал атмосфера, но в такива трудни моменти се разбира кои могат и кои искат да помогнат“, категоричен бе Цветанов.
„Искам да благодаря на колегите за инициативата и на младите хора, изработили масите. Ние сме на ход и трябва да направим правилния ход, правилния избор, но най-важното е да се гласува и на първо място да се гласува по съвест. Трябва да се обединим в едно, да върнем правилната посока, да наваксаме изгубеното време, защото кандидатите за народни представители от ГЕРБ знаят и могат да работят за бъдещето на Враца“, призова зам.-председателят на ГЕРБ.
Цветанов награди и тримата победители в шахматния турнир, под наслов „Ти си на ход“, който се проведе на пл. „Суми“ във Враца. Вторият в листата на ГЕРБ Враца инж. Тотю Младенов също се включи в оспорваната надпревара, но преотстъпи наградата си на младия си опонент в интелектуалния спорт.

Областният координатор на ПП ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова закри турнира, станал традиционен за Враца с поздрав към участниците и Цветан Цветанов, благодарение на който Враца ще има нова детска площадка. Аврамова напомни, че всички ние сме на ход и ще  направим правилния избор на 05-ти октомври.  „Надявам се врачани да ни подкрепят с номер 9 в интегралната бюлетина“, призова Аврамова.

СЪОБЩЕНИЕ


"ВиК ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на възникнала авария, водоподаването ще бъде спряно от 14:00 до 17:00 в ж.к. "Дъбника", гр. Враца.
За информация тел. 0889 316 774 - Диспечери

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ Враца се включиха в почистването на с. Меляне


Рано тази сутрин кандидатите за депутати от листата на ГЕРБ във Враца и евродепутата инж. Владимир Уручев (ГЕРБ/ЕНП) активно се включиха в почистването на наводненото с. Меляне, Община Георги Дамяново. Те започнаха разчистването на най-засегната къща в монтанското селото, тази на баба Любка.
В последните дни станахме свидетели на изпитанията, пред които стотици жители от различни крайща на страната са изправени. Дойдохме да помогнем на пострадалите от областите Монтана и Видин, които първи се притекоха на помощ, когато Бяла Слатина и Мизия бяха под вода. С това показваме солидарността на партия ГЕРБ“, заяви Тотю Младнов.
Водачът на листата на ГЕРБ Враца инж. Петя Аврамова сподели, че истинската помощ и подкрепа е когато си на място в нещастието. „Нека и останалите политици да последват примера на ГЕРБ и да се присъединят към доброволческата акция!“, призова Аврамова.



Определиха критериите за подпомагане на пострадалите от наводненията в община Враца


            Първо заседание проведе днес новосъзденият обществен съвет към Община Враца. Негов председател е секретарят на Общината Иван Жеков, а членове са 13 представители на общинския съвет, на Областния съвет на БЧК, на дирекция „Социално подпомагане”, на отдел „Социално подпомагане” в общинската адмнистрация и на медиите. Общественият съвет ще трябва да разпредели 41 420 лева, събрани в националната дарителска кампания на БЧК за пострадалите от наводненията и отпуснати за региона от Националния обществен съвет към Червения кръст. Всички членове се обединиха около становището, че искат да разпределят средствата по възможно най-справедливия начин. За целта бяха изготвени критерии, които ще определят каква е степента на нанесените щети на домакинствата, като всеки критерии ще носи определен брой точки.
Първият критерии е „степен на пострадалост” и включва колко е увредено жилището, домакинската техника и обзавеждането, мебелите и покъщината. Степените за увреждането на жилището са три – висока, средна и ниска, в зависимост от това дали сградата е разрушена или се нуждае от основен или текущ ремонт. При оценката на нанесените щети върху домакинската техника ще се гледа първо дали са увредени основните уреди – готварска печка, отоплителна печка, бойлер, хладилник, пералня. При мебелите ще се види дали са станали негодни за ползване леглата, масите, столовете, дюшеците и другото най-необходимо обзавеждане на дома. Вторият критерии е „социален статус”. С предимство ще се ползват самотноживеещите възрастни хора, семействата и домакинствата, в които има инвалид, самотните майки с малки деца, социално слабите семейства, които са регистрирани в службите за социално подпомагане.
         Общественият съвет взе решение да заседава всеки ден до пълното разглеждане на всички постъпили заявления, които са събрани в Община Враца. В срещите ще бъдат поканени да вземат участие кметовете на селата и експертите от общинска администрация, участвали в комисиите, описвали нанесените щети. Утре ще се гледат постъпилите заявления от с. Девене, където има над 40 пострадали къщи.
        
Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника


ВЗЛОМНА КРАЖБА
1.На 08.09.2014г. в 14.05ч. в РУП-Враца е получен сигнал от жителка на гр.Враца която е заявила, че за времето от 06.30ч. до 13.30ч. на същата дата НЛ, чрез разкъсване на комарник е проникнало през незатворен прозорец на приземен етаж на горепосоченият адрес от където е извършило кражба на сумата от 700 лв.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.     
2.На 08.09.2014г. в 16:00ч. в РУП- Враца е получено съобщение от жителка на с. Девене която е заявява, че за времето от 19:30 часа на 03.09.2014г. до 16:00 часа на 08.09.2014г., НЛ след като е взломило стъкло на остъкление на къща в с. Девене е проникнало в нея от където е извършило кражба на 1 електрожен /саморъчно направен/, 1 менгеме, 1 ел. двигател, 1 циркуляр с  шмиргел и неопределен брой метални инструменти.
Нанесената щета е в процес на изясняване.
По случая в РУП- Враца е образувано ДП .
КРАЖБА
1.На 08.09.14г. в ОДЧ на РУП-Б.Слатина е получено съобщение от жител на гр. Бяла Слатина,че на 07.09.14г. в землището на гр.Б.Слатина , Н.И е извършил кражба на 1 крава на стойност около 2000лв.
            Започнато е ДП.
ИЗМАМА
1.На 08.09.2014г. в 15.20 часа в РУП Враца е получено съобщение от жител на гр.Враца който е заявил, че на същата дата неизвестно лице, чрез провеждане на телефонни разговори го е въвел в заблуждение, че е приятел на сина му и е спечелил от лотария в Гърция, но са необходими парични средства, за да внесе печалбата в България. Вследствие на горните действия потърпевшият  е предал сумата от 4000лв. на две непознати лица в 14,30часа в района на ж.п.гара Враца.
В РУП – Враца.е образувано ДП.
ПАЛЕЖ
1.На 09.09.2014г. в 01.44ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от Е. Л.  жив.гр.Враца който е заявил , че на същата дата около 01.30ч. , НЛ е запалило ползваният от него лек автомобил „Ауди А 4” паркиран под навес  находящ се в гр.Враца.Вследствие на пожара автомобила е напълно унищожен , както и паркираният в близост до него лек автомобил”Ягуар” с италиански регистрационни табели, собственост на италиански гражданин и е стопен заден десен калник и броня на лек автомобил „Фолксваген Битъл”, собственост на жителка от гр.Враца.Автомобилите нямат застраховка авто-каско.
Пожара е загасен от служители на РСПБЗН-Враца.
Нанесени щети в процес на изясняване.
Предстои да се извърши оглед в светлата част на денонощието.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП
ПОЖАРИ
1.На 08.09.14 г.. в 04.07 ч.  в РУП-Б.Слатина  е получено съобщение чрез тел.112  за възникнал пожар в с.Тлачене в стопанска постройка собственост на жителка от същото село.
            Вследствие на пожара е изгоряла стопанска постройка около 60 кв.м и намиращите се в нея коза,две  ярета  ,сено,пшеница  ,царевица и бензинов моторен трион с неустановена марка
Пожара е потушен от РСПБЗН-Б.Слатина  .Причините за възникване на пожара е късо съединение  в ел. инсталацията на постройката.
РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
1.На 08.09.2014г., след придобита оперативна информация за лице използвало неистински медицински документи /амбулаторни листове, епикризи, етапни епикризи, лабораторни изследвания и др./ пред Обща ТЕЛК-Враца и издадено в тази връзка Експертно решение на ТЕЛК, с цел използването му за получаване на инвалидна пенсия, служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР-Враца  извършиха проверка, при която бе установено, че лицето представило инкриминираните документи е К. И.от гр. Враца.
В резултат на проведени множество бързи и целенасочени ОИМ и работа по горещи следи, допълнително бе установено, че самоличността на лицето изготвило инкриминираните документи е Ц. Л. от гр. Враца–медицински работник в МБАЛ  гр. Враца.
Във връзка с горното е извършена полицейска проверка в дома на Ц.Л. при която с протокол за доброволно предаване бяха иззети 1  компютърна конфигурация и лазерен принтер, послужили за изготвянето на инкриминираните документи.
От лицата са снети сведения и са освободени. Работата по случая продължава, като събраните материалите ще бъдат изпратени на компетентната прокуратура.
2.На 21.07.2014г. в РУП Враца е депозирана жалба ЗМ от лицето Ц. П. от гр. Троян която е заявила, че на 19.07.2014г. неизвестно лице, след като е проникнало през не заключена входна врата в жилище находящо се в гр.Враца е извършило кражба на дамската й чанта в която са се намирали лична карта, шофьорска книжка, карта за здравни осигуровки в чужбина, портмоне съдържащо сумата от 200.00 лева и кредитна карта. След това на същата дата от дебитната карта предмет на кражба са извършени две транзакции, като е изтеглена сумата от 600.00 лева.
           Нанесената щета по данни на Петрова е за около 900.00 лева.            
           От проведените ОИМ се установи, че извършител на кражбата е лицето П. И. от гр. Враца .От П. И. е снето сведение и е освободен.     
3.На 08.09.2014г. в 18.38ч. в гр.Козлодуй авто-патрул в състав спират за проверка л.а „Рено – Меган Сценик” управляван от Д. И. жив. гр.Козлодуй . При извършената проверка за употреба на алкохол с техническо средство “Алкотест Дрегер 7510”  уреда  е отчел 1,24 промила в издишания въздух.
На Д.И. е съставен 1  АУАН по ЗДвП, издаден му е талон за медицинско изследване, като във ФСМП-Козлодуй в присъствието на дежурния лекар същия е дал кръв за лабораторен анализ.
 По случая в РУП - Козлодуй е започнато БП.
4.На 08.09.2014г. при извършено претърсване на частен дом находящ се в с.Хайредин, обитаван от М. М. в стопанска постройка в двора на къщата е намерена самоделно направена ловна пушка 12 кал. с дължина на цевта 54 см. Оръжието е иззето и се намира на съхранение в РУП – Козлодуй. М.М. е задържан за срок до 24 часа в РУП – Оряхово.
По случая в РУП – Козлодуй е образувано Д:
Данни за станали ПТП
1.На 08.09.2014г. около 09.50ч. по път II-15 гр.Оряхово-гр.Враца катастрофират като се блъскат л.а.”Опел Астра”, управляван от неправоспособният Е. Д. от с.Малорад и л.а.”Фолксваген Венто”, управляван от Ц. К. жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-38год.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-500лв.
Причини:Несъобразена скорост с интензивността на движение от водача Е.Д.
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер-пробите отрицателни.
Съставен АУАН по ЗДвП , протокол за ПТП и протокол за предупреждение по чл.65 ал.1 от ЗМВР.
2.На 08.09.2014г. около 10.30ч. на път II-15 гр.Оряхово-гр.Враца катастрофират като се блъскат л.а.” Форд Фиеста „, управляван от В. И.жив.с.Баница и л.а.”Опел Зафира” управляван от Х. Х.жив.гр.Плевен водач категория „С” стаж-28год.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-150лв.
Причини:Неспазване на дистанция от водача В.И.
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер-пробите отрицателни.
3.На 08.09.2014г. около 12.00ч. на път I-1 Е-79 с посока от с.Люти дол-гр.Мездра катастрофират като се блъскат л.а.”Ауди „Q7 управляван от Л. И.жив.гр.София водач категория „С+E” стаж-25год. и л.а.”Тойота Ланд Круизер” управляван от Д.   С. жив.гр.София водач категория „В” стаж-12год.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-1000лв.
Причини:Неспазване на дистанция от водача Л.И.
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер-пробите отрицателни.
Съставен АУАН по ЗДвП и  издаден протоколи за ПТП.
4.На 08.09.2014год. около 13.20ч. в гр.Враца катастрофират като се блъскат паркиран  л.а.”Опел Вектра” и водач в автомобила М. М., жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-8год. и л.а.”Форд Фокос”, управляван от Р. Е.жив.гр.Враца.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-100лв.
Причини:Водача М.М. отваря задна дясна врата без да се убеди ,че няма да създаде опасност за други участници в движението.
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер-пробите отрицателни.
5.На 08.09.2014г. около 15.25ч. в гр.Враца катастрофират л.а.”Фолксваген Кади” управляван от Т. П.жив.с.Згориград водач категория „СЕ” стаж-16год. като блъска спрелият л.а.”Фолксваген Пасат” собственост на Н. Н.жив.гр.София.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-50лв.
Причини:Неправилна маневра движение на заден ход от водача Т.П..
Петков е изпробван за алкохол с Дрегер -пробите отрицателни.
Съставен АУАН по ЗДвП и издаден протокол за ПТП.
На 08.09.2014г.  около 11.55ч. в гр.Б.Слатина катастрофират като се сблъскват  лек а-л”Опел Вектра” управляван от Т. В. от гр.Б.Слатина и лек а-л „Шкода-Октавия „ управляван от П. Х.от гр.Плевен. Водачите са   изпробван за наличие на алкохол с техническо средство Дрегер-Алкотест-7510  , който е отчел отрицателен резултат за двамата
Убити и ранени няма.
Щети по двете  МПС за около 600 лв.
Причини:неспазване на дистанция от водача Т.В.
На 08.09.2014 г. в 12.15 ч. на главен път 3-101 между селата Гложене и Бутан посока с.Бутан катастрофират като се блъскат л.а.”БМВ 318И” управляван от И. Р. гр.Козлодуй и л.а. „Рено – Меган Сценик” управляван от  Д. К.гр.Оряхово като управлявания автомобил от И.Р.се движи на такова разстояние от движещия се пред него лек автомобил „Рено – Меган Сценик”, когато то намали скоростта не успява да избегне удряне в него.
Настъпва ПТП с материални щети по двата автомобила.
Убити и  ранени няма.
Причини: употреба на алкохол и не спазване на дистанция от водача И.Р..
Щети в процес на изясняване.
Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техн. средство “Алкотест Дрегер 7510, като уреда отчете 0.68 промила на водача И.Р. и отрицателна проба на водача Д.К.

                                                                   
                                    
             

понеделник, 8 септември 2014 г.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е


         Уважаеми жители на гр. Враца,
уведомяваме ви, че поради изграждане на връзка между новоизграден водопровод към съществуващата водопроводна мрежа  по проекта за водния цикъл на гр. Враца,  на 09.09.2014г. от 09:00 до 17:00 часа водоподаването ще бъде спряно в района на кв. „Кемера“ и ул. „Подбалканска“ и района, включващ ул. „Крайречен булевард“, ул. „Одрин“, ул. „Петропавловска“, ул. „Тутракан“ и „Червения площад“ в гр. Враца.

технически ръководител на обекта:

ЗАВЪРШИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ ИЗГРАЖДАНЕ И ОБОРУДВАНЕ НА ЛЪЧЕЛЕЧЕБЕН ЦЕНТЪР В КОМПЛЕКСЕН ОНКОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР ЕООД ВРАЦА




Община Враца изпълни проект „Изграждане и оборудване на Лъчелечебен център в „Комплексен онкологичен център” ЕООД град Враца”, договор за безвъзмездна финансова помощ BG161РО001/1.1-11/2011/007, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-11/2011 „Подкрепа за реконструкция/ обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации”.
Изпълнението на проекта започна на 31.01.2012 г. и завърши на 11.09.2014 г., съгласно актуализиран план график на дейностите.
Бюджетът на проекта е 6 270 112,10 лева, като съфинансирането от Община Враца е в размер на 253 015,19 лева (4,04 %). Размерът на безвъзмездна финансова помощ от ОПРР е 6 009 737,19 лева (95,96%), като дофинансирането от Община Враца е 7 359,72 лева, а допълнителното съфинансиране -  395 717,16 лева.
Постигнати са специфичните цели на проекта:
o      Осигуряване на подходяща, обновена, модернизирана и рентабилна инфраструктура в “Комплексен онкологичен център” Враца ЕООД, съобразена с действащите санитарно-хигиенни и технически нормативни изисквания и с бъдещите нужди на населението на град Враца, на област Враца и на Северозападния район;
o      Подобряване качеството на медицинското обслужване в областта на лекуваните болести в “Комплексен онкологичен център” ЕООД Враца;
o      Социално включване и равен достъп на групите в неравностойно положение, с особено внимание към хората с увреждания и рисковите групи население, най-вече  хора от ромски произход;
o      Изграждане на лъчелечебен център в КОЦ Враца, отговарящ на съвременните изисквания за енергийната ефективност на сградата и оптимално използване на средствата за издръжка на лечебното заведение в резултат от спестената енерг

Трайното въздействие на проекта върху целевите групи и региона са следните:
o      Повишено качеството на предоставяните медицински услуги и обновена и модернизирана болничната среда.
o      Осигурени възможности за професионално и качествено лечение на различни по тип и сложност заболявания.
o      Намален болничния престой чрез предлагане на по-качествени здравни услуги.
o      Подобрена профилактика и следователно намален процент на заболеваемостта сред жителите на региона като цяло.
o      Улеснен достъп до основни социални услуги на хората в неравностойно положение чрез изграждане на подходящи архитектурно- достъпни съоръжения; Осигуряването на достъпна среда за хора с физически увреждания гарантира спазването на правата им като пациенти за равен достъп до висококачествени медицински услуги.
o      Отпадане на необходимостта от търсене на качествена здравна помощ в други области и региони с осигуряване на такава в Комплексен онкологичен център Враца ЕООД.
o      Намаляване на вредните емисии в околната среда чрез енергоспестяващи и лъчезащитни  мерки, както и закупуване на нова специализирана медицинска апаратура;
o      Подобрено качеството на живота и социалната среда в областта, което е предпоставка за увеличаване неговата конкурентоспособност и повишени инвестиции.

Интервенциите по проекта подпомогнаха постигането на европейски облик на лечебното заведение в качеството и достъпа до предлаганите здравни услуги, както и в развитието на по-интензивни превантивни мерки, долекуване и рехабилитация.
Изпълнението на проекта ще осигури подходяща, обновена, модернизирана и рентабилна здравна инфраструктура съобразена с действащите санитарно-хигиенни и технически нормативни изисквания и с бъдещите нужди на населението на град Враца и на територията на областите Враца, Монтана и Видин (както и на Северозападния район).


Тази публикация е създадена в рамките на проект BG161РО001/1.1-11/2011/007 „Изграждане и оборудване на Лъчелечебен център в „Комплексен онкологичен център” ЕООД град Враца”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Враца и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

Учебната година в община Враца ще започне без проблеми


В община Враца новата учебна година ще започне нормално – това обяви днес на пресконференция кметът инж. Николай Иванов. Във всички учебни заведения материално-техническата база е подготвена и е в добро състояние. Санитарно-хигиенните условия са добри и отговарят на нормативните изисквания. „През летния сезон във всички учебни заведения бе извършен частичен ремонт. За подобряване на материално-техническата база в училищата бяха изразходвани 200 000 лв. – целеви средства, разпределени по бюджетите на училищата, включително и над 93 000лв. от собствените им бюджети. Ремонтните дейности навсякъде са приключили с изключение на ремонта в СОУ „Васил Кънчов”, където се изгражда евакуационно стълбище и в ОУ „Христо Ботев”, с.Паволче - там предстои подмяна на дограма. И в двете училища началото на учебната година няма да бъде възпрепятствано” – каза инж. Николай Иванов.
 Частични ремонти, със средства от собствените бюджети в размер на 43 500 лв., бяха извършени в ОДЗ „Детска вселена”, ОДЗ „Зора”, ОДЗ „Знаме на мира”, ОДЗ „Българче”, ЦДГ „Дъга”, ОДЗ „Славейче”, ОДЗ „Единство, творчество, красота”. През летния сезон беше реконструирано отоплението във филиала на ОДЗ „Детски свят” в с.Згориград и през новия отоплителен сезон детската градина ще се отоплява на метан. За това бяха изразходвани 19 000 лв. от капиталовата програма на общината. Предстои ремонт на тротоарната настилка на двора на ОДЗ „Единство, творчество, красота”, подмяна на дограма на ОДЗ „Българче” и други ремонтни дейности,  за реализирането на които ще бъде създадена организация, така  че да не се пречи на работата на детските заведения.
За предстоящия отоплителен сезон е сключен договор за доставка на дърва и въглища за селските филиали на детските заведения, като доставката предстои.
Детските и учебни заведения са кадрово обезпечени.
През тази учебна година 631 са първокласниците, а общия брой на учениците в общинските училища е 7800. 2600  деца ще посещават детските заведения през новата учебна година.
И през тази учебна година за пътуващите ученици до 16 години ще бъде осигурен безплатен транспорт от населените места до средищните училища. Отново ще бъде направена оптимална организация на графиците на училищните автобуси, така че да превозват максимален брой от пътуващите ученици. За останалите ще бъдат осигурени безплатни карти.
Всички училища във Враца, в които има  целодневна форма на обучение, ще ползват услугите на ОП „Социални дейности”. На проведените  предварителни срещи с директорите на училища беше уточнено, че около 1100 ученици ще ползват ученическите столове. От тази учебна година и учениците от  СОУ „Отец Паисий” ще се хранят в собствен стол. В момента се изгражда и оборудва помещение.
Преди 15 септември Община Враца ежегодно подновява съществуващите пешеходни пътеки в районите около училищата и детските градини. Тази година работата на пътните екипи започва днес. При ОДЗ „Единство, творчество, красота” и под СОУ „Христо Ботев” – на ул. „Кръстьо Българията” ще бъдат монтирани гумени ограничители на скоростта. На много места в близост до учебните заведения са откраднати или изкривени пътните знаци. До началото на учебната година там ще бъдат поставени нови пътни знаци.

Супермодерни трактори ще бъдат изложени на врачанския панаир

Един запомнящ се есенен панаир ще преживеят врачани и гостите на града в средата на септември. Панаирът ще бъде разположен в алеите при стадион „Христо Ботев”. На входа му ще са паркирани три огромни трактора – най-новият модел „Ню холанд”, разработка от 2014 година, с мощност 420 конски сили. Техниката ще може да се разгледа отблизо, а най-любопитните - да се чакат в кабината или да се снимат за спомен. Тракторите ще са част от изложението в първите три дни.
Гостите на панаира ще бъдат посрещани с традиционни за региона ястия – различни видове лютики, пърленки, питки, качамак. Ястията ще приготят майстори от селата Челопек, Паволче, Згориград и Чирен. „Свои щандове ще имат занаятчии, търговци, продавачи на захарни изделия. Ще има също атракциони, стрелбища, заведения от типа „скара бира”. До момента заявление за участие са подали 73 фирми, като заявки ще продължат да се приемат днес до 17 ч.” – каза кметът на Враца инж. Николай Иванов. Настаняването на участниците ще е на 12 и 13 септември от 10 до 17 часа. Очаква се изложителите да са над 100. Наемът, който всеки от тях ще плати, е 3 лв./ кв м. на ден, а прогнозираните приходи от наемите ще са към 45 000 лева.
         В панаирните вечери е предвидена богата и разнообразна културна програма. В първата вечер на сцената ще излязат любимите на тийнейджърите „Революция Z”. На 15 септември е концертът на Васил Найденов. Предвидени са също сценични изяви на Иван Дяков,  Теодора, ансамбъл „Вестница” – Беларус и Борис Дали. Всички концерти ще са с начален час 19 ч.
            126-тото издание на врачанския есенен панаир ще продължи до 19 септември. Официалното му откриване ще направи зам.-кмета инж. Николай Йорданов на 14 септември в 18 ч.
  
Обществен съвет ще разпределя помощите за пострадалите от наводненията

Обществен съвет се сформира към Община Враца. Негов председател е секретарят на Общината Иван Жеков, а участници са представители на общинския съвет, на Областния съвет на БЧК и на медиите. Първото заседание ще се проведе на 9 септември от 11 ч. в заседателната зала на Община Враца. Общественият съвет има за задача да направи предложение за разпределение на средствата, които пострадали семейства от наводненията в общината, ще получат от националната дарителска кампания на БЧК. Сумата, която ще бъде разпределена е малко над 41 000 лева. Предложението ще бъде изпратено на Националния обществен съвет на Червения кръст.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





неделя, 7 септември 2014 г.

Крими хроника


ВЗЛОМНА КРАЖБА
1.На 06.09.14 г. в 09.14 часа е получено съобщение от П. Д.от с.Габаре на складова база, собственост на ЗП -Габаре,че на 05/06 .0914, НИ след взломяване на 2  катинари на входни врати е прониквал в склад откъдето е извършил кражба на препарат за растителна защита в туба от 10 литра,зарядно за акумулаторна батерия,25  гаечни ключове и други инструменти ,всичко  стойност около 500 лева
Започнато е ДП .
КРАЖБА
1.На 06.09.2014 г. в 09.30 ч. в ОДЧ на РУП-Козлодуй е получено съобщение от жител на  с.Гложене за извършена кражба от домът му. След извършена проверка на място е изяснено, че на 04.09.2014 г. Потърпевшият  е установил от домът му липса на  портмоне с личната му карта и дебитна карта. Потърпевшия се съмнява, че вещите са откраднати от жената с която живее на семейни начала Н. С. жив. с.Гложене. До момента Н.С. не е установена.
По случая в РУП-Козлодуй е образувана преписка 
2. На 06.09.2014г. в 21.30 ч. чрез тел. 112 в ОДЧ на РУП- Козлодуй е получено съобщение от жител на . с. Бутан за това, че за времето от 09.00ч. до 17.00ч. на 06.09.2014г. от горепосочения адрес, Н.И.  е  извършил кражба на 1  агне.
        Щети в процес на изясняване.                
            По случая в РУП- Козлодуй е образувана преписка.
ПОЖАРИ
1.На 06.09.2014год. във връзка с отразеното в бюлетин  за възникнал пожар в лек автомобил Ленд Ровeр Фрилендер - 2.0Д собственост на жител  от с.Селановци, а ползван от М. М. жив. в същото село  частично засегнат е и  лек а-л Митцубиши Галант соб. на жител от  с.Селановци, а ползван от М. М. жив. с.Селановци е извършен допълнителен оглед на местопроизшествието.
Причини и щети в процес на установяване.
            Образуваното ДП.
РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
1.На 06.09.2014г. в 03.20ч. в РУП Враца от телефон 112 е получено съобщение от жител на  гр.Враца който е заявил, че в гр.Враца на същата дата  около 03.00ч. в дискотека Н.И. е нанесъл удари с твърд предмет в областта на лицето на В. В. от гр.Враца вследствие на които В.В. е получил порезна рана на носа и счупване на слепоочна кост. В.В. е транспортиран и обслужен в СПО при МБАЛ Враца след което е освободен без опасност за живота.
След проведени БОИМ и действия по разследването е установено, че извършител на деянието е В. Я. жив. гр.Враца. В.Я.е установен и е задържан в РУП Враца за срок до 24 часа.
Работата по случая продължава.
            В РУП Враца е образувано ДП. 
2.На 07.09.14г. в 03.35ч. в РУП-Враца се е явило лицето Н. Г.от гр.Враца която е заявила,че на същата дата около 03.20ч. в  гр.Враца до концертна зала на Община Враца Н.Л след като е използвал сила хванал я е за косата и я изтеглил в тъмната част на близкия  парк е направил опит да извърши блудствени действия с Н.Г.
По случая в  РУП-Враца е образувано ДП.
От проведените бързи ОИМ  в гр.Враца е установено лицето И. П.от с.Баница.
Първанов е задържан за срок от 24ч. в РУП-Враца
3.На 07.09.14г. в 01.40ч. в гр.Мездра на кръстовище екип  при РУП-Мездра спират за проверка л.а. „Сузуки Суифт” управляван от Л. Р. жив.гр.Враца неправоспособен водач/не притежава СУМПС/, При извършената проверка за алкохол с техническо средство Алкотест Дрегер 7410 уреда е отчел положителна проба 1.45 промила  в издишания от водача въздух..На Л.Р. е съставен  АУАН по ЗДвП,АУАН по КЗ и издаден талон за медицинско изследване .Л.Р. не  е дал кръв за мед.изследване.
 Водача е задържан в РУП-Мездра за срок от 24 часа
Образувано е БП.
            4.На 06.09.2014г. в 18.25ч. в гр.Оряхово пред МБАЛ екип на РУП-Оряхово спират за проверка влекач МАН и прикачено полуремарке  с водач Б. П.от гр.Оряхово водач категория „СЕ” стаж -14год. на отчет КАТ-Враца/. При извършена проверка с алкотест Дрегер 7510 същият отчита 2,15 промила алкохол. Издаден талон за медицинско изследване, като водачът отказва да даде кръв за медицинско изследване във ФСМП-Оряхово в присъствието на дежурен лекар. Съставен е АУАН.Уведомен е РП и дежурен прокурор.
Образувано е БП по описа на РУП-Оряхово.     
Данни за станали ПТП
1.На 06.09.2014г.в гр.Враца около 12.00ч. катастрофира т.а.”Форд Транзит” управляван от И. И. жив.гр.Враца водач категория „ВД” стаж-41год. като блъска спреният л.а.”Шевролет Авео” собственост и управляван от Е. Н. ЕГН:жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-19год.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-20лв.
Причини:Неправилна маневра на зад от водача И.И.
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер -пробите отрицателни.
 2.На 06.09.2014г. около 2230ч в с.Власатица катастрофира л.а.”Ауди”А4 управляван от П. И. жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-7год. при неправилна маневра изпреварване излиза от пътното платно като предна и задна дясна гума попадат в изкоп с размери ширина-25см.,дълбочина -50см. и дължина 5м.
Убити и ранени-няма.
Щети по МПС-няма.
Причини:Неправилна маневра от водача П.И..
Водача изпробван за алкохол с Дрегер -пробата отрицателна.
Съставен АУАН по ЗДвП и издаден протокол за ПТП
3.На 05.09.14 г. около 18.00 часа в  РУП-Б.Слатина е постъпил  сигнал  от М. Т.от с.Галиче ,че на 04.09.14 г. на бензиностанция е бил паркирал личният си а-л „Сеат Леон”  и около 21.00  е констатирал ,че а-ла е блъснат в задната си част от неизвестен водач и МПС 
След проведени  разговори със  служители на бензиностанцията се установи ,че нанесената  щета е от лек а-л „Форд Фиеста”  управляван от  Ц. Т.от с.Търнава -правоспособен.
На същият е съставен АУАН.
Причини :неправилна маневра/движение на заден ход / от страна на водача Ц.Т.
Щети по МПС-200 лева

Отложиха състезание на автомоделистите


Вчера в гр.Сливница трябваше да се проведе заключителния трети кръг от държавния шампионат по автомоделизъм за електромодели. За съжаление лошите климатични условия не позволиха това да се случи и родната ни федерация реши състезанието да се проведе на 20 и 21 септември в гр.Шумен.

Тогава ще се проведе и последния кръг от държавния шампионат за модели с ДВГ.