Бисквитки

петък, 27 декември 2019 г.

АЕЦ „КОЗЛОДУЙ” ПРИКЛЮЧВА 2019 Г. С ПРОИЗВОДСТВЕН РЕКОРД

За АЕЦ Козлодуй” отминаващата 2019-а ще бъде годината с най-високото производствено постижение в експлоатационната история на 5 и 6 блок досега.
От 1 януари до 09:00 ч. днес, 27 декември, при спазване на всички изисквания за безопасност, атомната централа произведе 16 31212 МWh електроенергия. Това надхвърля количеството, отбелязало предишния годишен производствен рекорд, постигнат през 2011 година.
С още 2
40 000 MWh, които се очаква да бъдат генерирани в оставащите до края на декември дни, произведената през тази година електроенергия ще бъде 16 555 000 МWh.
Този резултат на АЕЦ „Козлодуй” се нарежда сред водещите световни постижения на атомни централи, експлоатиращи реактори от същия тип, и поставя достоен финал на 2019-а, в която бяха отбелязани 45 години от началото на експлоатацията на атомната централа.

Стотици инспектори на НАП проверяват зимните курорти


Запечатват до месец обекти за неиздадени касови бележки
За информация: Людмила Байчева                 
                                      Тел.:092 66 84 100

Обичайната контролна кампания започва НАП в зимните курорти. Стотици инспектори на НАП ще извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите. Ще се следи и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти. На постоянно наблюдение са подложени също борси и тържища в близост до курортите. По време на кампанията инспекторите от „Фискален контрол“ ще използват  и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП, като софтуерът  ще посочва обекти, чиито обороти се различават значително от средните за съответния регион. 
В кампанията отново ще бъде използван и подходът на т.нар. открито наблюдение, при който в рамките на дни или седмици в обекта присъства явно проверяващ екип на НАП, като оборотите, отчетени по време на наблюдението, се сравняват с минали периоди и при значима разлика, приходната агенция може да започне ревизия. По време на зимната кампания от НАП ще изследват и имущественото състояние на физически лица собственици или управители на фирми с обекти в зимните курорти, допълват от приходната агенция.   
Зимната кампания на НАП е продължение на наложения подход, използван през лятото по Черноморието. 
„Главната задача на контролната кампания е спазването на данъчните правила и почтена конкуренция. И през тази година неиздаването на касова бележка дори за малка сума освен глоба, води и до запечатване на обекта за срок до един месец. Отчитаме значително намаление на нарушенията, което всъщност е основната ни цел. Апелирам към гражданите да изискват касова бележка за всяка покупка, могат да използват и мобилното приложение на НАП за проверка на фискални бонове“, каза по повод началото на зимната кампания Спас Шишков, директор на „Фискален контрол“ в НАП.    
ТД на НАП Велико Търново, Офис Враца 2019Стр. 2 от 2

понеделник, 23 декември 2019 г.

Имениците на празника Рождество Христово /Коледа\


Райко - 3
Радко – 8
Радослав -  237
Радослава - 68
Радостин – 27
Радостина - 28
Христо – 727
Христинa – 455
Kристинa - 134
Kристиaн - 105
Kристиaнa - 12
Божана - 19
Божин - 11
Божил - 3
Радомир - 6
Младен - 104
Младена – 13
Младенка – 47 
Христово е един от най-големите християнски празници. На този ден честваме раждането на Сина Божий – Иисус Христос. Има поверие, че в коледната нощ небето "се отваря" и човек, каквото и да си пожелае, ще му се сбъдне.

В България празникът е продължение на Бъдни вечер и започва в полунощ с обичая коледуване. В него вземат участие ергени, годеници и наскоро женени мъже. В някои краища на страната го наричат още “Божик”, “Божич” или Коледа.

Обредна трапеза: пача, свинско печено, печена кокошка, кървавица, наденица, кюфтета, сланина, пастърма със зеле, сарми, баница, пита, медени сладки.

неделя, 22 декември 2019 г.

Областният управител на област Враца, по данни на Областен съвет за сигурност, информира обществеността за нанесени щети и проблеми в ел. захранването, възникнали от силен вятър



През изминалото денонощие скоростта на вятъра в община Враца и част от община Мездра, в района на с. Моравица достигна 97 км/ч. 
Силният вятър нанесе щети на сгради и съоръжения в областния град. В близост до кръстовището на бул. „Руски“ са паднали тухли от стена на сграда, част от изолация на бул. “Демокрация“, 23, ламарини от сградата на Военно окръжие, ламаринена конструкция на бул. “Христо Ботев“, 140, улуци и ламарини от сграда на ул. “Ивайло“, 2, както и паднала улична лампа на Крайречен булевард. Щетите се отстраняват от екипи на Пожарна безопасност и защита на населението по подадени сигнали на граждани и институции. ПБЗН – Враца отстранява и паднали дървета на ул. “Текстилец“, ул. “Дико Илиев“, ул. “Васил Кънчов“ – в района на Митницата и Картинг пистата. 
Екипи на ОП“БКС“ – Враца работят по отстраняват паднали ламарини пред бл. “Орбита“, 3 и стълб на уличното осветление пред блок № 11 в ж.к. “Дъбника“.
Без цялостно ел. захранване към момента е с. Челопек , а частично прекъсване, поради паднали жици има на ул. „Стара планина“, ул. „Цар Борис“ в гр. Враца и с. Моравица.
По информация на ВИК – Враца, няма нарушаване на водоподаването в област Враца.
Областно пътно управление – Враца информира, че няма затворени пътища на територията на областта.
По отстраняване на авариите по електро захранването, работят екипи на ЧЕЗ. 
За останалите общини от област Враца, по информация на дежурните по Общински съвети за сигурност, вятърът е бил слаб и няма  постъпили сигнали за нанесени щети.
Сигнали на граждани и институции за нанесени щети и възникнали проблеми се приемат денонощно от Областен съвет за сигурност на тел. 088 411 5313.