Бисквитки

събота, 2 август 2014 г.

Свикаха Областният щаб за изпълнение плана за защита при бедствия


Областният управител на Област Враца инж. Венцислав Василев свика Областният щаб за изпълнение плана за защита при бедствия. На него присъстваха всички членове на Областния щаб.
Инж. Василев започна заседанието като благодари на всички, които са спомогнали за предотвратяване на по-сериозни последствия след приливната вълна.
„Благодаря на всички екипи на пожарната, полицията, спешния център, гражданска защита, ЧЕЗ, за това че положиха максимум усилия това природно бедствие да бъде овладяно“, каза инж. Венцислав Василев.
Областният управител е обиколил бедстващите райони. Най - опасно за населените места е било времето от 21.00 часа до 23.00, когато е бил пикът на валежите в областта. Най- голямото количество дъжд паднал на територията на община Враца е бил около 90л/ м.
В община Враца има пострадали къщи в Бели извор и Власатица, вследствие подпочвени води. Най – тежко е положението в село Нивянин, община Борован. Нивото на водата е било около 160 см. Хората са евакуирани от залетите къщи със спасителни лодки.
Няма опасност от скъсване на язовирни стени. Води се постоянно наблюдение на нивото на реките Искър, Огоста и Скът, както и на по-опасните язовири на територията на Област Враца.
Бедствено положение е обявено в три общини в Област Враца – Мездра, Борован и Хайредин.
Директорът на областния съвет на БЧК във Враца Гергана Михалчева, заяви че до часове ще бъдат доставени бутилки минерална вода на пострадалите жителите в наводнените населени места. Подготвени са и одеяла и хранителни пакети за нуждите на населението.


Стиляна Стоянова

PR - Областна администрация - Враца


Подписано е Акционерно споразумение


На база на договореностите, постигнати в процеса на преговорите, между „АЕЦ Козлодуй” ЕАД,  американската компания „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС и „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД е подписано Акционерно споразумение за сътрудничество при изграждането на нова ядрена мощност на площадката на атомната централа.

Съгласно решение от заседание на Министерски съвет от 30.07.2014 г., Акционерното споразумение ще влезе в сила след като бъде одобрено от следващото правителство.

Няма бедстващи хора в община Враца

 В община Враца няма бедстващи хора  и това е приоритетна задача до като обстановката в региона се нормализира – това каза кметът инж. Николай Иванов на провела се преди броени минути пресконференция. Единственият смъртен случай, в следствие на бурята, е 25-годишен мъж от с. Тишевица, който е убит от мълния. За последните 24 часа най-голямото количество дъжд за област Враца е паднало в община Враца – 90 литра на квадратен метър. Всички населени места в региона имат електрозахранване. Без вода, поради залети помпени станции или влошаване на качеството на водата, са селата Паволче, Горно Пещене, Тишевица, Вировско, Върбица, Чирен, Баница, Оходен и Девене. До тези села е организирана доставката на питейна вода за населението, а в утрешния ден ще бъдат изпратени и водоноски, от които водата може да се ползва за битови нужди. Съдействие за доставянето на водоноските ще бъде оказано от Областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.
Няма населени места без транспортен достъп до тях с едно изключение. Вследствие на контролираното изпускане на язовир „Мраморчица” е залят пътят за Мало Пещене. Очаква се водата да се оттече и движението да бъде възстановено.
В половината села от общината има множество наводнени дворове и домове, чието отводняване започна още снощи и продължава до този момент. В отводняването са включени екипи на Областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, „В и К” и Община Враца. Осигурени са и допълнителни помпи от строителни фирми. Само в с. Баница не се извършва отводняване, поради частично откъсване от стената на малкия язовир, намиращ се в зоната на стопанските дворове. Започнало е възстановяването на стената на язовира с помощта на екип от 15 човека от противопожарната служба.  В с. Баница отводняването ще продължи утре. „Притеснението ни през следващите дни, във връзка с отводняването, е това, че приливната вълна се движи в посока Бяла Слатина и Мизия и вероятно там ще възникне аварийна ситуация, която може да наложи отклоняването на сили и средства от областните служби за спасяването на хора. Убеден съм, обаче, че ще се справим” – уточни кметът на община Враца. В следващите дни ще се наложи извозването на труповете на домашни птици и животни, което ще се извърши съвместно с Агенцията по безопасност на храните.
Под непрекъснато наблюдение са водоемите в региона. В най-критично състояние като обеми са язовирите „Сухия скът”, „Мраморчица”, „Лесконош”  и водоемът на с. Баница. Всички мерки за безопасността на населението са взети. Жителите на с. Голямо Пещене, с. Оходен и с. Три кладенци, които са в заливните зони, идентифицирани в плана за защита при наводнения, са евакуирани в по-високите части на населените места. Поддържа се постоянна връзка с кметовете на населените места в общината и всичко, което е необходимо за селата се осигурява. Хранителни продукти и одеала ще бъдат осигурени от БЧК за семейства в селата Девене и Оходен. Червеният кръст осигурява и допълнителни количества вода за пиене.
 „Ситуацията започва да се нормализира, но рискове продължават да съществуват, тъй като се очаква валежите да продължат и през нощта. Постоянният режим на координация и заседания на общинския щаб по бедствията ще продължи най-малко през следващите 24 часа. След това започват огледите и оценките на нанесените сериозни поражения по общинската инфраструктура и частните домове, и търсенето на помощ от държавата за възстановяването там, където нямаме собствени сили. На местата, където имаме собствени сили, като моста в с. Три кладенци, започваме работа още от неделя” – обобщи инж. Николай Иванов. Започна възстановяването на един от пешеходните мостове в с. Девене, където един от кварталите остана откъснат и няма връзка с населеното място. Очаква се до края на днешния ден достъпът на хората да бъде възстановен. В утрешния ден екип на Агенция „Пътища” да започне аварийно-възстановителни работи по подкопаните основи на моста при с. Паволче. След края на срещата кметът инж. Николай Иванов тръгна на обиколка в селата Девене, Баница, Горно Пещене, Мраморен и Бели извор.

            

Община Враца преживя втора критична нощ, обстановката се успокоява

     Втора критична нощ преживяха част от жителите на община Враца. След 21.30 ч. снощи започнаха обилни валежи. В селата Девене, Чирен, Горно Пещене, Голямо Пещене и Върбица дъждовете отново бяха с голям интензитет. „Валежите продължиха до към 3 часа през нощта, което доведе до критични ситуации, този път свързани с много високо ниво на водите на няколко язовира –  това са „Мраморчица”, „Лесконош” и водоема на с. Върбица. Високото ниво предивзика по-големи оттоци, които от 2 ч. през нощта до към 6 ч. сутринта увеличиха много нивото на преминаващите реки през селата Върбица и Оходен. Наложи се в с. Оходен и в с. Вировско, които са в потенциално заливаемата зона на язовира в с. Върбица, да бъдат евакуирани хора” – разказа кметът на общината инж. Николай Иванов. В с. Девене отново е преминала висока вълна по реката, която към 2 ч. е започнала да спада. В същото село бе възстановен един от мостовете, който свързва двата квартала. Към 6 ч. тази сутрин нивото на всички водоеми, реки и оттоци започна да спада. Валежите спряха и започна нормализиране на обстановката.
От сутринта продължи отводняването на залети дворове и приземни етажи на къщи в селата Бели извор, Чирен, Горно Пещене, Баница и Мраморен. По разпореждане на кмета бе свикана и започна работа общинска комисия, която ще прави оглед и оценка за щетите на общинската инфраструктура. От понеделник същата комисия, с помощта на кметовете на населените места, ще направи огледи и на пострадалите частни домове. Комисията е разпределена на екипи, които започнаха обиколка на селата. „Очакваме, ако днес повече не вали, обстановката да се нормализира. Всички критични зони ще се успокоят – язовири, реки, оттоци, разливи на реки – и да няма риск от нови наводнения. Най-важното и към този момент е това, че никъде в община Враца няма бедстващи хора” – обобщи инж. Николай Иванов.
През вчерашния ден общински екипи успяха да възстановят навсякъде уличното осветление във Враца, което също пострада от токови удари, превизвикани от бурята и обилните дъждове. Ремонтирани бяха 61 касети за уличното осветление, като всяка касета захранва осветлението на до 5 улици в града.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





петък, 1 август 2014 г.

Крими хроника

След ОИМ за кражба на 2 кошера в землището на гр.Криводол, извършена на 31.05.2014г,  е установено, че извършители са лицата: П.А./21-годишна/ от гр.Криводол; И.К./26г./ от с.Ракево. Лицата се укриват от органите на МВР. Обявени са за местно издирване. Работата по случая продължава.
След ОИМ за кражба на дамска чанта с намиращите се в 90 лв., 2 мобилни телефона, фотоапарат, диктофон,  документи от лек автомобил , собственост на жител на с.Хърлец е установено, че извършител на кражбата е 13-годишно лице от село Гложене. Откраднатата парична сума и част от вещите са намерени   и върнати на собственика.
На 31.07.2014г.,  в приемната МВР в с.Бутан се е явил мъж от същото село, който съобщил, че на 21/22.07.2014г., от двора на имота му неизвестно лице  е извършило кражба на  готварска печка на дърва. След ОИМ е установено, че извършител на престъплението е криминално проявеното и осъждано лице Е.Р./40г./ от с.Бутан. Печката  е открита  в друг жител на село Бутан, който  я закупил от извършителя на кражбата.
 В РУП-Козлодуй е получено съобщение от жител на гр. Козлодуй, който  е заявил, че  за времето от 15.07.2014г. до 31.07.2014г. ,от жилището му  е извършена кражба на електрожен, 8 мотики за мото култиватор, части и инструменти за моторни триони. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното лице И.И./37г./ от с.Търнава.
В  21,20ч. в гр.Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил “Мерцедес”, управляван от А.К./58г./ от гр.Козлодуй. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 1,36 промила.
По време на специализирана полицейска операция на територията на РУП-Козлодуй,  в село Гложене  е извършена проверка на лек автомобил ”БМВ”, управляван от К.Ф./49г./ от същото село. Пробета за алкохол на водача  е положителна -  0,99 промила.
За времето от 09.00 ч.  на 31.07.2014 год. до 08.00ч. на 01.08.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  5  питейни заведения, 9 МПС, 17 лица.  Констатирани са 5 нарушения  на ЗДвП 

ОБЛАСТНО УПРАВЛЕНИЕ  ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

За изминалото денонощие на територията на ОУПБЗН-Враца са постъпили 20 сигнала  за произшествия. Екипи на ПБЗН са извършили аварийно-спасителни дейности и спасителни операции- изтегляне на закъсали във водата автомобили, отстраняване на паднали дървета, отводнявания, изваждане на пътници от наводнени автомобили, съпровождане на граждани до  линейки.
 .                                   Регионален говорител на МВР:
                                             Красимир Василев
                                                                         

Потвърдени договорености


На 31 юли 2014 г. бяха потвърдени постигнатите договорености в рамките на преговорите по условията на Акционерно споразумение между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС по проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.
Одобряване от следващото правителство ще бъде условие Акционерното споразумение да влезе в сила.
Това постановява решение от заседание на Министерски съвет от 30 юли 2014 г., на което бе одобрен доклад на министъра на икономиката и енергетиката във връзка със сключването му. Акционерното споразумение влиза в сила окончателно след одобряване от следващото правителство, в т.ч. на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, по съответния надлежен ред. Подготовката на последните два документа все още не е стартирала.
Преговорите по Акционерното споразумение са проведени и завършени в периода януари – юли 2014 г. от създадена със заповед № 92-04/4 от 16.01.2014 г. на Изпълнителния директор на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД Група за управление на проекта.
Акционерното споразумение е етап от проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.
За влизане в сила на споразумението е уговорена поредица от предварителни условия, сред които решение на министъра на околната среда и водите за одобрение на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда; решение на Министерски съвет на България по чл. 45 от Закона за безопасното използване на ядрена енергия и получаване на всички разрешителни, прилагани в Европейския съюз и в България, необходими за реализацията на проекта.
В Акционерното споразумение се предвижда дяловото участие в проектната компания – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, да бъде в пропорция 70% за „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и 30% за „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС.
Планира се проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, имащи опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти.
Споразумението е конструирано по начин, предоставящ множество защити за българския акционер. Разработването на проекта е разделено на отделни етапи и инвестиционните решения на акционерите за всеки етап са обвързани с изпълнението на ключови предварителни условия – национални и европейски законови изисквания, финансови и търговски условия и др.
Преди изпълнението на ключовите условия и получаване на потвърждение от различните финансови институции за отпускането на финансов ресурс за проекта няма да се поръчва оборудване и да се извършват строителни дейности.
В споразумението не са дискутирани държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.
За избор на строител на новата ядрена мощност се предвижда да се проведе открит международен търг.
След съгласуване с „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС, което предстои, Акционерното споразумение ще бъде публикувано в сайта на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД.

Връчиха званието „почетен гражданин на Враца” на бившия футболист Илия Каменов


         Грамота за присъждане на званието „почетен гражданин на Враца” и почетен плакет бяха връчени днес на бившия футболист Илия Каменов. Наградите му бяха дадени от зам.-кмета инж. Николай Йорданов и от председателя на общинския съвет Малина Николова. Призът е за особените му заслуги и личния принос в развитието на спорта във Враца и по повод 75-тата му годишнина. Званието бе присъдено след внасяне на докладна до общинския съвет от кмета инж. Николай Иванов, който е и председател на комисията за разглеждане на  предложенията за удостояване със званието „почетен гражданин на град Враца” и присъждане на „наградата на Враца” за 2014 година. На извънредно заседание на комисията кандидатурата на Илия Каменов е била обсъдена и приета единодушно. Предложението получи пълна подкрепа и от общинския съвет, който на последното си заседание присъди отличието на заслужилия футболист. Илия Каменов благодари на всички за оказаната чест.


    


Работи се на всички проблемни участъци в община Враца

   
            Преди броени минути бяха предприети действията по евакуация на населението в с. Голямо Пещене, поради започнало преливане на язовира на с. Мраморен.
            Всички пътища в община Враца са проходими с изключение на пътя между селата Три кладенци и Лесура, където шосето е наводнено от водата, която изтича от пропуканата язовирна стена на водоема в землицето на Лесура. В региона няма населени места без електрозахранване. Без вода, поради заливане на помпените станции, са селата Девене, Баница и Върбица. В момента се прави организация на населението да бъде доставена бутилирана вода. Голяма част от къщите в селата в общината са наводнени. В повечето кметства има помпи и още през нощта е започнало отводняването, което продължава и в момента. Прави се организация на местата, където няма достатъчно помпи, да бъдат изпратени допълнителни екипи от Областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Нивото на всички язовири в региона се следи. Има готовност при подаден сигнал от преливане да бъдат евакуирани хората.
         Проливните дъждове отнесоха два моста в с. Девене. Незабавно бе изпратена техника и инертни материали.
         Всички подадени до момента сигнали и извършените през нощта дейности от различните институции бяха обобщени на провело се тази сутрин поредно заседание на Общинския щаб по бедствията. На срещата бяха разпределени конкретните ангажименти, които всяка институция поема да извърши в проблемните места. Общинското ръководство благодари на всички за активното съдействие при отстраняването на последствията от падналите поройни дъждове.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Съобщение до гражданите на община Враца


            Уважаеми съграждани, някои медии пускат невярна и непроверена информация, свързана с последиците от поройните дъждове, която всява паника сред населението. Община Враца и всички отговорни институции подават и ще подават своевременно актуална информация за обстановката. При промяна в ситуацията гражданите ще бъдат уведомени веднага.


                                                                                Община Враца


Депутати от ГЕРБ се срещнаха с пострадали от наводнените села във Врачанско


Народните представители инж. Тотю Младенов и инж. Петя Аврамова се срещнаха с жители пострадали от наводнението във врачанските села Паволче, Челопек, Голямо Пещене и Девене. Повредена пътна настилка, съсипана реколта, стотици наводнени къщи, дворове и мазета са последствята от проливните дъждове снощи. Според местните жители ситуацията е трагична, а щетите са огромни.
По думите на инж. Младенов кметовете на тези села незабавно са взели мерки за справяне с бедствената ситуация. „За щастие стихията не е взела човешки жертви. И в четирите населени места виждам огромните усилия, които полагат кметовете, за да осигурят спокойствие и сигурност на своите жители, до колкото това е възможно в такава ситуация“, коментира Младенов.
 „Ще продължаваме да следим обстановката и ще алармираме държавните институции, за да бъде овладяно бедствието, както и да се минимизират рисковете за населението“, допълни още Аврамова.
По-рано днес двамата народни представители от ГЕРБ присъстваха на заседание на общинския щаб по бедствията във Враца.


СЪОБЩЕНИЕ


         Уважаеми потребители от област Враца,

         Следствие на излелите се поройни дъждове и наводненията през последното денонощие на територията на област Враца, много от помпените станции и съоръжения в тях са под вода и съоръженията са аварирали. Следствие на това ще имаме затруднения във водоподаването в следните населени места:
В община Враца - селата Девене, Баница, Чирен, Вировско, Тишевица и Голямо Пещене.
В община Мездра - селата Люти брод, ребърково, Старо село, Царевец и Горна Бешовица.
В община Роман - селата Хубавене, Караш, Кунино, Радовене, Стояновци, Синьо бърдо, Камено поле и Долна Бешовица.
В община Бяла Слатина - селата Соколаре, Комарево, Буковец, Габаре и Драшан.
В община Борован - селата Нивянин и Малорад.
В община Мизия - гр. Мизия.

Всички екипи на ВиК-дружеството са минали на денонощен режим на работа до отстраняването на възникналите проблеми и възстановяване на нормалното водоподаване в тези населени места.

Управител:
Ангел Престойски


четвъртък, 31 юли 2014 г.

Крими хроника

      След ОИМ за кражба на метални два броя CD за лек автомобил и В и К части и метални тръби от покривна конструкция, извършена на 28.02.2014г. от фургон в ж.к.”Младост” в гр.Враца  е установено, че  извършители  са три лица, от които две непълнолетни.
На 30.07.2014г. за времето от  16.00ч. до 24.00ч.,на територията на гр.Криводол, с.Ракево, с.Голямо Бабино, с.Пудрия и с.Краводер е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките населени места на територията на ОД МВР-Враца. Констатирани нарушения няма.
На 29.07.2014г. от 21.30ч.  до 06.00 ч. на 30.07.14г., на територията на  РУП –Б. Слатина е  проведена специализирана операция  за опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките населени места.   Проверени са   13 МПС и 31 лица. Съставен е 2 акт по ЗДвП. 
На 29.07.2014г., в 23,30 ч. в с.Зверино е извършена проверка на лек автомобил ”Фолксваген”,  управляван от В.И./49г./ от с.Оселна. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 0,56 промила.
На 30.07.2014г. в приемната на МВР  в с. Крива бара се е явил 85-годишен жител на същото село, който  е заявил, че неизвестно лице използвайки невниманието му, откраднало портфейла му  с намиращите се в него 110 лв. и лична карта. След ОИМ е установено, че извършители са двама мъже от същото село. 
На 31.07.2014г., в 01.37ч. в гр. Козлодуй е извършена проверка на лек автомобил “Фиат”, управляван от Ц.Ц./27г./  от гр.Козлодуй. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 0,63 промила.
За времето от 09.00 ч.  на 30.07.2014 год. до 08.00ч. на 31.07.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  7 питейни заведения, 19  МПС, 25 лица, два пункта за изкупуване на метали. Съставени са 2 акта по ЗДвП и  4 фиша по ЗБЛД.
                                    Регионален говорител на МВР:
                                               Красимир Василев

                                                                          

С Ъ О Б Щ Е Н И Е


                              
         Уважаеми жители на гр. Враца,
уведомяваме ви, че поради присъединяване на новоизграден главен водопровод на ул. „Ген. Леонов“ по проекта за водния цикъл на гр. Враца -  днес 31.07.2014г.  водоподаването ще бъде нарушено от 09:00 до 16:00ч. в района между бул. „Никола Войводов“, ул. „Христо Ботев“, ул. „Ген. Леонов“ и ул. „Кръстьо Българията“ в гр. Враца.

технически ръководител на обекта:

Община Враца поздрави Илия Драгомир

Ръководството на Община Враца поздрави Почетния гражданин Илия Драгомир по
повод 75-годишния му юбилей. В поздравителния адрес кметът на община Враца
изразява своето уважение за успешната футболна кариера и за годините,
отдадени на футбола, през които са изградени основите на спортната традиция
в родния "Ботев - Враца"!
"Заедно с пожеланията ми за здраве и късмет, приемете моите поздрави за
дългогодишната Ви работа с младите хора, които възпитахте в спортен дух и
оставихте трайна диря в сърцата на поколения врачани и радетели на спорта! -
се казва още в поздравителния адрес.

сряда, 30 юли 2014 г.

Искам си във Франция!

Така “заплака” автомобилът ми “Пежо”, когато стъпих на пътя Видин – Лом, след Добри дол и оставих там част от пластмасовите му кори, защитаващи го от корозия. Със сигурност беше прав, след като беше изминал, безпроблемно, 6500 км по пътищата на Европа. Това ме накара да се замисля:
Защо все у нас е така? Защо, даже, в Румъния не е така?
Макар на пръв поглед да си приличаме, в северната ни съседка, много неща не са така:
-          пътищата са сравнително добри, а там където не са, вече се ремонтират, с необходимото качество;
-           наклонът на пътя е спазен и когато вали дъжд не се образуват локви;
-          тревата край пътя е окосена и канавките са почистени;
-          дърветата и храстите са подрязани, така че да не се удрят в каросериите на камионите;
-          в населените места има навсякъде маркировка;
-          всички плакати и агитационни материали за предстоящите избори за Европейски парламент бяха разлепени само на определените места;
-          в селата рядко се виждат обезлюдени къщи, а по улиците им се виждат много деца и се чуват радостните им възгласи;
-          и там се работи по “водния цикъл”, но пътищата са маркирани и обозначени;
-          старите междуселищни комуникации са оставени на доизживяване, но също като и запустелите къщи не са подложени на разграбване;
-          по лицата на хората личи “вярата в утрешния ден”;
-          и още много неща не са така...
Нямам еднозначен отговор за тези различия, но в главата ми непрекъснато се въртят едни мисли: дали у нас това не се дължи на разрушена държавност, на размита отговорност, на неправилно използване на човешките ресурси, на неправилна регионална и социална политика и още много “дали”?
Докато си задавам тези въпроси, природата вече отнема част от скоро ремонтирания път Мизия - Оряхово, вследствие  пренасочване на тировете през Дунав мост – 2, а дупките на околовръстния път на Козлодуй и на този до Лом стават все повече и по-големи поради засиления трафик.
Дали пък отговора не трябва да се търси в астрологията: Министър-председател на Румъния е Виктор Понта/името Виктор означава Победител/?!  Вероятността за вярност на предположението се засилва от съвпадението с името на ръководителя на съседната на Румъния държава - Унгария, доста по-напреднала от нашата, който също е Виктор, само че Орбан. Дали да не си потърсим Виктор по нашите земи, а ако не намерим, да си го отгледаме от малък? Колко му е, да почакаме още малко?
Вече 25 години се опитваме да станем като онези “богоизбрани” държави, с който, в много малка степен, ни свързват бит, дух и култура, а в по-голяма историята на войните и асфалтовите пътища на търговците. За онези, оттатък Атлантика, ако изобщо са чували за нас,  май сме само някаква си територия за експерименти.
Дали не трябва, по-често да общуваме със съседните държави и да се учим един от друг, защото не само границите ни са общи?
Кой да ти каже?

Русчо Янков

Крими хроника


На 29.07.14г., в 22.55ч. в гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген”, управляван от лицето Г.Д./36г./ от с.Рогозен. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1, 54 промила. На територията на селата Паволче, Челопек, Згориград, Лиляче, Бели извор и с.Власатица е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките населени места. Констатирани нарушения- няма. На 30.07.14г., в 02,30 ч. в с.Търнава е спрян за проверка лек автомобил „Сеат”, управляван от лицето Р.А./30г./ от същото село. Установено е, че водача е неправоспособен и шофира след употреба на алкохол- 1,33 промила. За времето от 09.00 ч. на 29.07.2014 год., до 08.00ч. на 30.07.2014г. на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са 5 питейни заведения, 11 МПС, 17 лица, два пункта за изкупуване на метали. Констатирани са нарушения по ЗДвП и по ЗДЛБ. Регионален говорител на МВР: Красимир Василев

ОБЩИНА ВРАЦА ПРИКЛЮЧИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ „УСТОЙЧИВИ И ЕФЕКТИВНИ ОБЩИНСКИ ПОЛИТИКИ”

Днес се проведе заключителна пресконференция за представяне на резултатите от изпълнението на проект „Устойчиви и ефективни общински политики”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма ”Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд съгласно подписан договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №13-13-83/30.10.2013 год. Неговата основна цел е подобряване процеса на разработване, прилагане и мониторинг на общински политики за устойчиво развитие на Община Враца. Обща стойност на проекта след проведени обществени поръчки е 53 622,89 лв., а неговата продължителност е 9 месеца – от 30.10.2013 до 30.07.2014 г. Целевите групи, към които са нсочени дейностите е общинската администрация и структури на гражданското общество в община Враца. На пресконференцията се представиха резултатите от проведено анкетно проучване, което имаше за цел да се установят конкретните препоръки на местната общност относно новите приоритети за развитие на общината за периода 2014-2020 г. Мнението на обществеността се потърси и чрез проведената кръгла маса за обсъждане „Оценка на изпълнения общински план за развитие на община Враца за периода 2006-2013 година” и организираното публично обсъждане на разработения проект на Общински план за развитие 2014-2020 г. Основните резултати от изпълнението на проектните дейности са: ◊ Създадена бази данни от статистическа, социологическа и научна информация за община Враца по идентифицирани ключови теми и области, които да служат за взимането на информирани решения при изработването на интегрирани публични политики, в това число и разработването на стратегически и планови документи; ◊ Изготвена оценка на изпълнения общински план за развитие за периода 2006-2013 г.; ◊ Изготвен общински план за развитие за периода 2014-2020 г., който съответства на актуалните интереси на местните общности, на регионалните и национални приоритети и на Кохезионната политика на Европейския съюз в България; ◊ Изготвена оценка на ефективността на съществуващите механизми за консултиране при разработване на политиките в общината; ◊ Изготвени Наръчник от инструкции, процедури и документи за управление и контрол на плановия процес и реализацията на плановите документи и Наръчник за мониторинг върху изпълнението на политики в община Враца. ◊ 122 експерти от общинската администрация и представители на структурите на гражданското общество са обучени да прилагат правила и методики за мониторинг и контрол при изпълнението на политики от общинската администрация. ◊ Засилване разбирането на обществеността от община Враца за ролята на ЕС, на Европейския социален фонд и на българската държава за подобряване процеса на разработване, прилагане и мониторинг на общински политики за устойчиво развитие на Община Враца. Разработеният чрез проекта общински план за развитие за периода 2014-2020 г.:  ще бъде основа за работа на общинската администрация за период от седем години и ще създаде предпоставки на местно ниво успешно да се прилагат политики на Структурните фондове на ЕС (2014 – 2020 г.) за следващия програмен период;  ще окаже трайно въздействие и върху структурите на гражданското общество, тъй като този стратегически документ обвързва сравнителните предимства и потенциал за развитие на местно ниво с ясно дефинирана визия, цели и приоритети за постигане на устойчиво развитие и по-висок жизнен стандарт на хората в общината. Въвеждането на ефективни механизми за мониторинг и контрол на изпълнението на общински политики:  ще създаде и утвърди административна култура, която ще използва методи, ориентирани към резултатите;  ще позволи на структурите на гражданското общество да осъществяват контрол върху процеса на изпълнение на общински политики и от този процес ще се изгради по-голямо доверие между заинтересованите страни, осъществяващи конкретна общинска политика. Чрез изпълнението на проект „Устойчиви и ефективни общински политики” ще се подобри работата на местната власт и превръщането й в модерна администрация в услуга на гражданите и бизнеса, прилагаща съгласувани и ефективни политики за изпълнение на общи за държавата и за съответната община цели.

понеделник, 28 юли 2014 г.

Информация за избягване на рисковете при сезонна работа в Швеция

Информационна кампания относно условията за бране на горски плодове в Швеция и рисковете, които берачите биха могли да очакват, както и начините за предотвратяване на измами спрямо желаещите да работят в Кралство Швеция. Всички българи, които плануват да работят сезонно в Швеция, трябва да са запознати с факта, че част от прекупвачите на боровинки / които са както шведи, така и българи / извършват нелегитимно изкупуване на плодовете на цени три пъти по ниски от реалните . Необходимо е потенциалните работници да знаят, че в Кралство Швеция съществуват изисквания всеки работник да притежава здравна застраховка, да разполага със средства за издръжка по време на пребиваването си и за завръщане в България, в случай на изпадане в трудна ситуация . Преди заминаване, всяко лице следва да се запознае и със съществуващото национално законодателство, регулиращо ползването на земи и условията за пребиваване на чужди граждани за да не стане лесна жертва на трудова експлоатация . Липсата на предварително подсигурени нормални условия на живот и несигурността по отношение да добива и доходите, както и изискването прекупвачите на горски плодове в Швеция да изкупуват плодовете единствено от лицензирани за това фирми, могат да поставят много български граждани в безизходица, далеч от дома им, без необходимите средства да се приберат в България . Във връзка с това в своето писмо Агенцията по заетостта препоръчва, в интерес на своята сигурност, всеки сезонен работник, преди заминаване да предприеме следните действия : Да проучи агенцията посредник, която му предлага сезонна работа, като списък на агенциите, лицензирани за трудово посредничество е поместен на електронната страница на Агенцията по заетостта. Да се информира за работодателя при когото отива на работа . Да подпише трудов договор, изготвен като на официалния език на работодателя, така и на български език, като предварително се запознае с условията по него . Под никакъв предлог да не предава документите си за самоличност на трети лица . Да се посъветва с Националната комисия за трафик на хора и Агенцията по заетостта, с нейните подразделения по местоживеене, относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина . Да се погрижи да вземе със себе си адрес и телефон на българското посолство в страната и ако попадне в рискова ситуация, незабавно да се свърже с посолството и с местната полиция, за да му окаже помощ . Информация за избягване на рисковете при сезонна работа в Швеция е качена и на двата електронни сайта на Агенцията по заетостта, които са общодостъпни .

СИГНАЛИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

На 27.07.14 г. в 09.00 часа в ОДЧ на РУП-Б.Слатина е получено съобщение от жителка на с.Габаре, за извършена кражба на домашни животни нейна собственост От извършената проверка се установи, че на 26/27.07.14 НИ е проникнал в не заключена стопанска постройка в домът и откъдето е извършил кражба на 4 кокошки и 6 пилета. Започната е проверка по описа на РУП-Б.Слатина. B 16.22ч. на тел.112 е получено съобщение от жител на с.Три кладенци, които е заявил, че на 27.07.14г. около 15.00ч в с.Три кладенци Н.Л използвайки невниманието му е извършил кражба на сумата от 600лв. в банкноти по 5,10 и 20 лв. намиращи се в метална кутия на кухненски бюфет в една от стаите на къщата. По случая в РУП-Враца е образувано ДП. Данни за станали ПТП На 27.07.2014 г. в 03.40 ч. на път III-161, става ПТП с материални щети като л.а. „Ауди Кю-7” управляван от Ц. Ц. от с.Ребърково преди да извърши ляв завой, на пътя пред автомобила излязло диво животно /прасе/. При опит да избегне животното губи контрол над автомобила и излиза от платното за движение, като се хвърля в пропаст от дясно по посока на движението. Убити и ранени: няма. Щети около 400 лв. На водача е съставен АУАН по ЗДвП и е издаден протокол за ПТП. Водача е изпробван за алкохол пробата е отрицателна. B 19.00ч. в гр.Козлодуй, катастрофират като се сблъскват лек автомобил „Ауди-А6” управляван от Б. М. от гр.Козлодуй и мотоциклет „Ямаха” управляван от М. Д. от гр.Козлодуй. Настъпва ПТП с материални щети по двете МПС. Убити и ранени няма. Щети 200лв. Причини отнемане на предимство при завой наляво от страна на водача на л.а. „Ауди-А6”. Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техн. средство “Алкотест Дрегер”, като уреда е отчел отрицателни проби. B 19.35ч. в гр.Козлодуй, катастрофира мотоциклет „Ямаха” управляван от Д. Д. от гр.Козлодуй. Убити няма. Ранен е водача Д. Д. като същият е транспортиран със специализиран превоз до ФСМП-Козлодуй където е установена фрактура на долен ляв крайник. Причини: Загуба на контрол над управляваното МПС. Щети в процес на изясняване. Водача е изпробван за употреба на алкохол с техн. средство “Алкотест Дрегер”, като уреда е отчел отрицателна проба. Извършен е оглед на местопроизшествие, с което е образувано ДП. Oколо 20.05ч. в гр.Мизия при разминаване катастрофират като се блъскат странично л.а. „Опел Корса” управляван от П. В. от гр.Мизия и лек а-л „Мерцедес С 430” управляван от М. Л. от гр.Мизия. Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с „Алкотест Дрегер” - пробите са отрицателни. Убити и ранени-няма. Щети по двете МПС за около - 1200лв. Причини: Движение с несъобразена скорост при дясна крива навлизане в насрещна лента от страна на водача на л.а.”Опел Корса”, като му е съставен АУАН и издаден протокол за ПТП.

Дамян Петров ще кара на Европейско

Hай- елитнияt български автомоделист в радиоуправляемите модели з.м.с. Дамян Петров заминава за aвстрийския град Фехринг, където от 28 юли до 03 август ще се проведе Европейско първенство по автомоделизъм за модели 1:5 Бъги-4WD. В надпреварата ще вземат участие повече oт шейсет участници от Европа. От България освен врачанския пилот Дамян Петров ще карат Светослав Янакиев от СКРУМ Варна , Сивил Антимов и Емил Карамфилов от „Стелди Ер” София.