Бисквитки

петък, 16 юни 2023 г.

Преминаването по моста в Лютиброд на път III-1602 е безопасно и шофьорите трябва да са спокойни

 

Преминаването по моста над река Искър в с. Лютиброд на третокласния път III-1602 Лютиброд – Челопек е безопасно и шофьорите, и жителите на селото трябва да са спокойни. В момента отсечката е част от обходния маршрут за автомобилите до 3,5 тона поради модернизацията на път I-1 в участъка между Мездра и Лютидол. Трасето е продължение на път III-1004 Паволче – Челопек и е връзка между Враца и второкласния път II-16 през Искърското дефиле.

Преди да бъде определен и въведен обходният маршрут е направен обстоен оглед на трасето и на съоръженията по него. Заключението е, че състоянието им позволява да поеме трафика и е осигурена безопасност на пътуващите. Спирането на движението в двете посоки по път I-1 между Мездра и Лютидол, от 160-ти до 172-ри км, не е най-оптималният подход, но няма по-добър и ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ прави всичко възможно да организира движението по най-щадящ и безопасен за пътуващите начин. Работи се и в постоянна координация с „Пътна полиция“, тъй като обходните трасета преминават през територията на 6 области – София, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен и Видин.

Апелът към шофьорите е да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи. Преминаването по обходни маршрути създава неудобства както на шофьорите, така и на гражданите, през чиито населени места преминава трафикът, но спирането на движението е необходимо, за да се осигури както безопасност при пътуването, така и строителна площадка за модернизацията на новото трасе на път I-1, което ще е двойно по-широко от настоящото.

Инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда основен ремонт на 6,6 км от път III-1602 Лютиброд – Челопек /от км 0+000 до км 6+615/, както и на моста над река Искър в с. Лютиброд. В края на октомври 2022 г. Областно пътно управление - Враца обяви тръжна процедура по ЗОП за изработването на технически проект за основния ремонт на третокласната отсечка. Изготвянето му е първата и задължителна стъпка за предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни работи, които трябва да се предприемат, стойността и срокът им за реализация. При готов проект ще може да се пристъпи към избора на изпълнители на ремонта и на строителния надзор. В момента тръжната комисия продължава работата си по разглеждане на постъпилите 13 оферти. Предстои отварянето на ценовите предложения.

вторник, 13 юни 2023 г.

Близо 11 500 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

 

Хазартните оператори вече имат автоматичен достъп до системата на НАП

6/13/2023

За информация: Людмила Байчева                 

                Тел.:092 66 84 100

 

Над 11 500 граждани са подали заявление за вписване в регистъра нахазартно уязвимите лица от средата на декември 2022 г. до момента

След двегодишно прекъсване, регламентирано със законодателни промени, на 12 декември 2022 г. НАП поднови поддържането на списъка с хора, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост, напомнят от приходната агенция. Регистърът не е публичен, като достъп до него иматограничен брой служители, определени от изпълнителния директор на НАП

За да спазят изискването да не допускат лица, вписани в регистъра, организаторите на хазартни игри заявяват връзка към него през електроннатауслуга „Предоставяне на справка за уязвимите лица от регистъра по чл. 10г, ал. 1 от Закона за хазарта“.

За да улесни бизнеса, НАП даде възможност за извършване на справка чрез директен достъп до регистъра, след като в края на май в е-портала заработинова е-услуга. Чрез нея хазартните оператори могат да обменят информация пряко и автоматично с приходната агенция. Това става възможно чрез софтуерен ключ (API ключ), който осъществява свързаност от типа „система-система“между софтуерите на бизнеса и НАП. За целта потребителите заявяватполучаването му чрез новата услуга „Заявление за ползване/прекратяване на електронните административни услуги, предоставяни от НАП чрез приложно-програмни интерфейси (API)“, която е достъпна с квалифициран електронен подпис (КЕП), уточняват още от НАП.

От приходната агенция напомнят, че всеки, който смята, че не може да контролира времето, прекарано в хазартни игри и средствата, които изразходва за участие в тях, може да подаде Искане за вписване в регистъраДокументът можеда се внесе на място в офис на НАП или да се изпрати по имейл: nap@nra.bgкато в този случай трябва да е подписан с КЕП. В искането има възможност да се посочи конкретен период, за който да се извърши вписването, като той не може да бъде по-кратък от две години.

Повече информация за възможностите за вписване или заличаване отрегистъра, може да получите в рубриката „Отговорен хазарт“ в сайта на приходната агенция, в новия ни подкаст епизод, посветен на темата, в YouTube канала на НАП или от Информационния център на телефони: 0700 18 700 и +359 2 9859 6801 на цена, според тарифите на съответния оператор. В рубриката „Отговорен хазарт“ са публикувани съвети за отговорна игра, както и тест за самооценка на хазартните навици на играчите.