Бисквитки

понеделник, 20 септември 2021 г.

СТАРТ на записването за новият курс по програмиране на Враца Софтуер Общество


 

За седма поредна година, Враца Софтуер Общество организира и провежда обучения по програмиране, а тази година курсът ще е в изцяло НОВ формат. Ще бъде подходящ за ученици и възрастни, които са решили да усвоят умения от ИТ сектора или търсят шанс за нова кариера, без необходимост от предишен опит. Има възможност за СТАЖ!


Питаш се какво ново?

нова програма, насочена към дълбочина на разбирането
3 модула - Основи на програмирането, Обектно програмиране и Качествен код
65 занятия 
2 безплатни лекции
много упражнения и практика
удобен за работещи и ученици
възможност за стаж
сертификат

 

Курсът тази година се различава по програмата си - лекциите се фокусират над качеството на разбирането на курсистите, включени са упражнения след всеки две лекции, а лектор ще бъде основателят на Враца софтуер - Теодор Костадинов. Теодор е преподавал в академията в самото ѝ създаване, а оттогава е бил и лектор в СофтУни, на ИТ конференции и редица други ИТ академии. Управител и архитект е на софтуерна компания, има дългогодишен опит в програмирането и е лауреат на наградата на списание Forbes “30 под 30”.

 

Кандидатстването ще бъде отворено до 05 октомври. Желаещите могат да се регистрират тук https://vratsasoftware.com/application/create/1, има и възможност за стипендия! 

 

Екипът на Враца Софтуер Общество има за мисия да даде нови възможности на жителите на града и околните по-малки населени места за предизвикателна и добре платена работа във Враца. Каузата ни продължава да набира скорост с годините, като идеята е все повече хора да могат да си позволят добър стандарт на живот в родния си град, без да се налага да го напускат.

 

Грабни своето място сега - запиши се или препоръчай на приятел!

Изпълнителният директор на НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

9/20/2021

За информация: Людмила Байчева                 

                             Тел.:092 66 84 100

С решения на изпълнителния директор на НАП, издадени от края на май до сега, са спрени общо 14 сайта, чрез които се организират хазартни игри от дружества без действащ лиценз по Закона за хазарта. По-голямата част от тези хазартни оператори имат разрешение да развиват дейността си в държавите Кюрасао, Малта и Филипините, но не и в България

След публикуване на решението, сайтовете посочени в него, следва да преустановятдейността си до 3 дниАко след изтичане на този срок, онлайн платформите са достъпни вБългария и през тях може да се правят залози от потребители в страната, то НАП сезира съда за издаване на разпореждане към доставчиците на интернет услуги у нас да прекратят достъпа до страниците и техните поддомейни

Решенията на изпълнителния директор на НАП, както и разпорежданията на Софийския районен съд се публикуват в рубриката Онлайн хазарт в сайта на приходната агенция.

НАП поддържа и актуален списък на интернет страниците, чрез които се организират хазартни игри от лица, които нямат действащ лиценз по Закона за хазарта.

Над 600 000 запитвания е НАП от началото на годината



 

90% от случаите са получили разрешение от първото обаждане

9/20/2021

За информация: Людмила Байчева                 

                             Тел.:092 66 84 100

 

 

Над 600 000 запитвания са приели експертите от НАП от началото на годината досега по телефон и с имейл чрез Информационния център на Агенцията. Това е с 20% повече, отколкото през миналата година, отбелязват от НАП и отчитат, че повишеният интерес на гражданите и фирмите е свързан с възможността бързо и без необходимост от лично посещение да намерят отговор на въпроса си, само с позвъняване или по електронна поща. 

Почти 158 000 са обажданията на телефон: 0700 17 700. Консултации с данъчен експерт, като например как и кога се декларират данъци и осигуровки, какви са начините за плащане, се извършват всеки делничен ден от 9.00 до 17.30 на цената на един разговор, според тарифния план на абоната. Едва 18 секунди е било средното време на изчакване при приемане на разговор, а средното време на самия разговор е 5 мин. 90% от поставените по телефон казуси са получили разрешение още от първото обаждане, отбелязват от Агенцията.

Други 29 000 запитвания са отправени чрез имейл на електронния адрес на НАП за справки infocenter@nra.bg. На 90 на сто от тях е отговорено експресно в еднодневен срок. 

От приходната агенция уточняват, че клиентите се интересуват най-често от сроковете и начините за деклариране на данъци, уточняване на здравния си статус и търсят помощ как да ползват електронните услуги на НАП. 

На националния телефон 0700 18 700 Агенцията предоставя и автоматизирани справки, които са достъпни 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Чрез тях може да се получи информация къде и как да се платят данъци и осигуровки, да се извърши справка за здравноосигурителен статус, за настоящо пенсионно осигурително дружество и за регистрация по Закона за ДДС.  

От началото на годината досега от автоматизираните справки на НАП са се възползвали повече от 420 000 клиенти, като болшинството са търсили информация за настоящ пенсионен фонд за ДЗПО. 

В условията на действащи противоепидемични мерки в страната, НАП препоръчва на клиентите си да ползват максимално електронните услуги, които предоставя администрацията с персонален идентификационен код или електронен подпис, да търси консултации чрез Информационния център, а посещенията на място в офисите да бъдат само при необходимост.

 

ТД на НАП Велико Търново, Офис Враца 2021Стр. 1 от 2

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

9/20/2021

За информация: Людмила Байчева                 

                             Тел.:092 66 84 100

 

 

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите.

Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация, но преди 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. Физическите лица могат да направят корекции в периода 30 април - 30 септември. Заюридическите лица, едноличните търговци иземеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, този срок започва от 30 юни и продължава до края на септември. Те подават коригиращата си декларация онлайн, чрез електронните услуги на приходната агенция, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или с електронен подпис.  

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи в сайта на приходната агенция -https://nra.bg/wps/portal/nra/nachalo или на телефона на НАП - 0700 18 700 на цената на един разговор или съобразно тарифата на мобилния оператор или на.