Бисквитки

петък, 5 октомври 2012 г.

Врачанският театър представя

 06.10.`12 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Червената шапчица” от Шарл Перо

10.10.`12 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Рейс” от Станислав Стратиев

11.10.`12 г. – четвъртък в ЦДГ „Славейче” от 10.30 часа
„Приключение на горската полянка”

11.10.`12 г. – четвъртък на Голяма сцена от 19 часа
„Парижки лудории” от Жан-Клод Дано

12.10.`12 г. – петък в Камерна зала от 19 часа
„Една жена – трима мъже” от Петър Петрович-Пеция

13.10.`12 г. – събота от 10.30 часа в Куклена зала
„Мечо Пух” от Алън Милн

15.10.`12 г. – понеделник в Камерна зала от 17 и 19 часа
„Храбрият, смел шивач” от братя Грим - ПРЕМИЕРА

16.10.`12 г. – вторник в ОДЗ „Зора” от 10 часа
„Приключение на горската полянка”

17.10.`12 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Шекспир – събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл

18.10`12 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Танго” от Славомир Мрожек

20.10.`12 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Бременските градски музиканти” по братя Грим

23.10.`12 г. – вторник в ТР „Сфумато” - София от 19 часа
„Танго” от Славомир Мрожек

24.10`12 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи -  ЗАКРИТО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

25.10`12 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи -  ПРЕМИЕРА

27.10.`12 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Малки куклени истории” от Рада Москова

30.10.`12 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Шекспир – събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл

31.10.`12 г. – сряда в Народно читалище „Пробуда” – Вършец” от 14 часа
„Храбрият, смел шивач” от братя Грим

31.10.`12 г. – сряда в Народно читалище „Пробуда” – Вършец от 18 часа
„Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи

Приет е областен план за честване на 100 годишнината от Балканските войни

Областен план с мероприятия, свързани с предстоящото честване на 100 годишнината от Балканските войни бе приет на заседание на Областната комисия „Военни паметници“, което се проведе на 4 октомври 2012 г. в Областна администрация Враца. Срещата се ръководи от Заместник областният управител на Област Враца и Заместник председател на Областната комисия „Военни паметници“ инж.Валентин Литов.
Планът бе изготвен на база предложения на общините. Честванията ще започнат от 04.10.2012 г. и ще продължат и през 2013 година с различни инициативи, целящи да направят участниците в тях съпричастни към паметта на загиналите във войните.
Мероприятията включват почистване на паметниците на загиналите воини, заупокой, поднасяне на венци и цветя пред паметните знаци, празнични програми, изложби, мултимедийни презентации пред ученици и обществеността, представяне на книгата „Пътят на 36-ти пехотен Козлодуйски полк през войните 1912 – 1915 година“, радиопредавания, посветени на годишнината и много други.
Издирени са потомци на загиналите от 36-ти Козлодуйски полк, които ще бъдат поканени на тържествен ритуал в с. Росеново, област Добрич, където са погребани техните близки.
Програмата по общини, дати и място на провеждане на мероприятията ще бъде качена на сайта на Областна администрация Враца:www.oblast.vratsa.bg
Жулиета Нелова

Крими хроника



След издирвателни мероприятия, служители на РУП-Враца разкриха лицата, които на 22.05.2012г., от вила в землището на село Бели извор, откраднали: 2 субуфера, 5 тонколони, бензинова косачка за трева, 20м. ел.проводник, отпадъчно желязо. Кражбата  е извършена от лицата:Д.В./18г./ и А.Н./16г./ от село Бели извор.
         Криминално проявеното лице В.В./18г./ от село Краводер, заедно с други  две лица- Х.В./16г./ от село Краводер и И.И./23г./ от гр Враца, са авторите на кражба извършена на 22.08.2012г., от къща в село Краводер. Трите лица откраднали: медна лозарска пръскачка, меден котел, различни по вид и сечение ел. проводници, радиатор от лек автомобил и различни инструменти. Кражбата  е разкрита от служители на РУП-Враца.
На 21.09.12г., в УП-„Дъбника” е постъпил сигнал от арендатор на земеделска земя  в село Голямо Пещене,  който заявил, че на 20.09.12г., неизвестни лица са  извършили кражба на царевица от обработваните масиви. След издирвателни мероприятия  е установено, че кражбата е дело на лицата: И.И./34-годишна/ и синът й -Г.Г./15г./ от същото село.
По време на специализирана полицейска операция по линия „Наркотици”, в апартамента на  И.П./20г./ от гр.Враца, са открити и иззети пликчета със суха листна маса -канабис. И.П. е задържан в РУП-Враца за срок от 24 часа. Образувано  е дознание.
На 04.10.2012г., в  центъра на село Осен  са открити два леки автомобила”BMW”, които на 01.10.2012г., бяха обявени за противозаконно отнети от дворно  място  в Източна промишлена зона-Враца. Ключалките на вратите на автомобилите са били разбити, а колите са залети с мазна ароматизирана течност.
В  23.55ч. в гр.Враца, при проверка на  лек автомобил “Фиат Пунто”,  управляван от  К.И./35г./ гр. Враца, е установено, че водача шофира след употреба на алкохол-  0,78 промила .
         На 04.10.12 г.,  в РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че в с.Малорад, собственик на къща  е заловил в домът си лице, което проникнало в имота да краде, като за целта разбило входната врата. Крадецът- Т.Т./49г./ от същото село, нападнал с брадва собственика-П.П./54г./, който   при самоотбрана му  нанесъл побой. Т.Т. е транспортиран за оказване на помощ в МБАЛ „Хр..Ботев”- гр.Враца. Образувано   е дознание.
След ОИМ за кражба на  мобилен телефон собственост на жител на село Бъркачево,  е установено, че кражбата  е извършена от 7-годишно момче от село с.Комарево.
         На 04.10.12г., около 19.30ч. в землището на село Габаре,  служители на РУП-Бяла Слатина са оказали съдействие на служители на Държавно горско стопанство, за  задържането на 5 лица от селата Габаре и Търнава, които опитвали да натоварят  в лек автомобил, около 4 куб. метра дърва, без съответното разрешително. Образувано  е дознание.
В магазин за хранителни стоки в село Комарево, полицейски служители са открили 10 кутии цигари,  без български акцизен бандерол.
В РУП - Мездра е получен сигнал за кражба на метални оградни платна на стойност 300 лева. След ОИМ и ПСД е установено, че извършители на кражбата са криминално проявените  и осъждани за кражби лица: А.Н./24г./ от град Мездра; Б.Г./31г./ от гр. Мездра.
         На   пътя. с.Войводово - с.Крушовица, катастрофират: товарен автомобил „Ренос ремарке, управляван от Г.В./26г./  от гр.Габрово и ППС с животинска тяга -конска каруца с водач Б.Г./68г./ от с.Рогозен. Леко ранена  е 70-годишна жена, която пътувала  в каруцата. Причина за катастрофата- неправилна маневра от страна на водача на товарния автомобил. Пробата за алкохол  е отрицателна.
           
 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Завърши реконструкцията на външен водопровод за с. Игнатица



Само за 23 дни екип на ВиК Враца – район Мездра положи полиетиленови тръби с обща дължина 1700м.  от каптажа на водоизточника към с. Игнатица. Нарасналото потребление през летния сезон и зачестилите аварии, наложиха тази реконструкция, която въпреки труднодостъпният терен в гориста планинска местност, бе завършена в максимално кратък срок. 
Общият размер на инвестициите във ВиК-мрежата в община Мездра от началото на годината до сега е в размер на 169 819 лева. Това включва изграждане на редица важни обекти, в това число: напорен водопровод за с. Боденец, участък на водопровод в с. Ребърково, реконструкция на водопровод за с. Елисейна, полагане на 900 метра уличен водопровод за с. Зверино, реконструкция по ул. „Априлов” и водопроводна мрежа за  високата зона в гр. Мездра, реконструкция на водопровода до местността Черепиш. Ремонтирани бяха помпените станции в гр. Мездра, с. Цаконица и с. Кален,  зонирани са селата Върбешница, Кален, както и източната част на гр. Мездра. От началото на годината до сега са отстранени 204 аварии в община Мездра. 
Възстановени са пътни настилки след отстраняване на аварии за над 31 000 лв.

Заместник кмет участва в тренировка по джудо



Заместник кметът Светозар Луканов взе участие в  тренировка по джудо, която постави начало на новата спортно-състезателна година на врачанския  клуб „Ипон“.  Заниманието се проведе в спортна зала „Вестител“ и бе водено от старши треньора Таня Василева, която преди повече от 20 години е била и треньор на зам.-кмета.  Много емоционално Светозар Луканов разказа на присъстващите състезатели за годините, прекарани в залата, за написаните в нея домаши упражнения, за приятелството. Той призова повече деца да станат от столовете пред компютрите и да опитат от дисциплиниращите тренировки на джудото.  „ С повече старание и целеустременост може да постигнете големи успехи - каза  той пред събраните деца. Може да станете големи спортисти, световни шампиони, може да заслужите черен пояс.  Това, което ще ви даде джудото, нищо друго не би могло“. От мястото си пред редицата млади състезатели, Луканов премина в края на редицата като редови състезател.
            От името на клуба, Таня Василева връчи на зам.-кмета син пояс, който според ранга в спорта отговаря на 2-ро кю. Тя добави, че от „много бързане да влезе в света на големите“, Светозар Луканов не е успял да си получи заслуженото отличие преди 20 години. Старши треньорът изрази и надежда, че с малко повече тренировки, той ще покрие и другите степени, които да му донесат черен пояс и 1-ви дан - отличие в джудото, за което се изисква много старание.
В  тренировката участие взеха 25 състезатели, някои от които абсолютно начинаещи. Най-малките джудисти бяха на 5 години.  Целта на инициативата  бе популяризиране на джудото, а Светозар Луканов призова повече хора да помагат на спорта.
Малко преди края на тренировката, той показа и своите умения, в сферата, в която е експерт - здравеопазването. При едно по-силно хвърляне,  състезател  счупи с крак част от огледалната стена и се нарани. Малко след това той бе превързан бързо и с вещина от зам.-кмета.
Клуб по джудо „Ипон“ – Враца съществува в града от 30 години. Създаден от Михаил Петков през 1980 г., клубът се развива предимно в женско направление и за кратко време прави четири майстори на спорта и множество национални състезателки.  В един от най-силните си периоди „Ипон“ донесе  три балкански титли от едно първенство, златни медали от престижни  турнири, призови класирания в европейски първенства за девойки и жени.
В момента в клуба тренират близо 40 деца и младежи в различни възрастови групи, като най-малките / в предучилищна възраст/ са обхванати в т. нар. „бейби джудо“ група.

Кмет поздрави учителите



         Поздравителни адреси до всички училища изпрати кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Поводът е отбелязваният днес Международен ден на учителя. „Уважаеми учители, приемете искрените ми поздравления по случай 5 октомври – Международния ден на учителя! Училището е духовното огнище на всеки човек! За нас, българите, знанието е значима ценност от векове и затова е така силна почитта пред тези, които го градят. Благородната професия на учителя заслужава признанието, цялото уважение и почитта на всички нас. Вие сте наследници на поколения родолюбиви и всеотдайни радетели на българското образование и с чест и достойнство носите името – Учител! На всички Вас, ваятаели на нашето утре, от сърце желая здраве и сполука, години, богати на нови постижения и признания. Нека в детските очи срещу вас никога да не угасва пламъчето на уважението и обичта! Продължавайте все така дръзновено да отстоявате вярата в образованието като висша  ценност, за едно по-добро европейско бъдеще на нашия град и нашата община! Честит празник!” – се казва в поздравителния адрес.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Заседание на Областен съвет за тристранно сътрудничество в Област Враца

Резултатите от контролната дейност на Инспекцията по труда във Враца по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд за първото полугодие, представи г-н Румен Младенов - Директор на дирекция «Инспекция по труда», на заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество в Област Враца. Заседанието беше открито и ръководено от г-жа Цветелина Теофилова – Заместник Областен управител на Област Враца и Заместник - председател на Областния съвет. Тя обърна внимание, че след сключването на Споразумение за сътрудничество между Областния съвет за тристранно сътрудничество и Националния институт за помирение и арбитраж, има въведен реално работещ механизъм за ранно оповестяване и превенция на колективни трудови конфликти. Вече има изградена и работеща система за взаимен обмен на информация, съгласно която Съвета има поети ангажименти за периодично предоставяне на информация (на всеки два месеца) в НИПА. Събраните и обобщени за периода 01.01 - 31.08.2012 г. данни от постъпилите информационни формуяри показват, че на територията на Област Враца няма възникнали колективни трудови спорове, през изтеклите месеци не се наблюдават случаи на напрежение и конфилкти между работници и работодатели в областта, които могат да породят социално напрежение.
832 проверки е извършила Инспекцията по труда във Враца, при планирани 374 броя, съобщи г-н Младенов. Не планирани са 458 бр., и те са извършени по извънредни национални кампании, във връзка с осъществен контрол на дадени предписания, проверки от постъпили сигнали от граждани и организации и от разследвани трудови злополуки.
Относно констатираните нарушения, г-н Младенов информира присъстващите, че за първото шестмесечие на 2012 г. общо констатираните нарушения са 3852, от тях неизпълнени предписания – 11. Най-честите нарушения са:
- по организация на ЗБУТ – 1317 бр. (липса на документи, инструктаж и обучение),
- по безопасност на труда – 386 бр. (защитно изпълнение на ел.съоръжения, предпазни и блокиращи устройства, личните предпазни средства, сигнално предупредителни устройства),
- по хигиена на труда – 420 бр. (свързани с измервания на факторите на работната среда, медицински прегледи, здравен анализ, санитарно битово обслужване, физиологичен режим на труд и почивка и др.) и
- по трудови правоотношения – 1724 бр. ( липса на документация, заплащане на труда, работно време, почивки и отпуски, извънреден труд и др.)
В резултат на извършените през периода проверки с цел отстраняване на констатираните нарушения инспекторите по труда са приложили следните принудителни административни мерки: дадени са 3580 задължителни предписания, съставени са 226 броя актове за констатирани административни нарушения от еднолични търговци - 36 бр., юридически лица - 162 бр., длъжностни лица - 5 бр. , работници – 18 бр. и работодатели (физически лица)- 3 бр.
В Инспекцията по труда ежемесечно постъпва обширна информация на магнитен носител от Бюрата по труда за сключени договори по ЗНЗ и се извършват съвместни проверки с представители на бюрата по труда дали работодателите изразходват по предназначение предоставените им средства за наетите лица по нови програми и мерки за насърчаване на заетостта. При извършените проверки не са установени случаи, в които лицата да не изпълняват дейността, за която са наети, получават редовно и трудовите си възнаграждения.
Г-н Младенов поясни, че постъпилите сигнали и жалби в дирекцията през изминалото тримесечие са за нарушения от страна на работодатели относно вписване на данни в трудовите книжки на лицата при прекратяване на трудовите правоотношения, нарушение на чл.245, ал.1 от КТ, относно изплащане на размера на работна заплата и отказ за издаване на документи след прекратяване на трудовото правоотношение. Благодарение на своевременната намеса на дирекцията, констатираните проблеми с изплащане на трудови възнаграждения и обезщетения на граждани са решени.
Факт е, че нарушенията по осигуряване на безопасността на труда са по-малко в сравнение с трудовите, изтъкна Директорът на „Инспекцията по труда. Той допълни, че в резултат на засилената контролна дейност е постигнато положително изменение и безопасността на труда в самите предприятия е станала по-добра. Неспазване на изискванията са по-скоро от страна на работещите, а не от страна на работодателите. Повечето големи предприятия и тези с рискови дейности имат разработени, утвърдени и съгласувани планове и програми за предотвратяване последствията от производствени аварии.
На заседанието на Областния съвет за тристранно сътрудничество бяха представени и междинни резултати по проект за информиране и консултиране на работещи, работодатели и младежи «Подкрепа за достоен труд», реализиран в рамките на Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси»2007-2013 на Агенция по заетостта с бенефициент КТ «Подкрепа» от г-жа Десислава Димитрова – Председател на СРС на КТ «Подкрепа» - Враца.
От самия старт на проекта през 2010 г. до този момент КТ „Подкрепа“ изгради Национална мрежа от Информационни бюра „Достоен труд“, чрез които осигури експертни консултации на територията на цялата страна по: Безопасност и здраве при работа, Обучение и квалификация, Трудови и пенсионно-осигурителни права, Пазар на труда и Младежки дейности. 4 318 са консултираните лица от област Враца за периода октомври 2010 – октомври 2012 г., съобщи г-жа Десислава Димитрова. Най-голям дял имат индивидуалните консултации – 556 броя. 535 са отговорите на въпроси, които са зададени по електронен път от хора търсещи помощ от цяла Северозападна България. Приемните или посещенията на място проведени при група работещи, работодатели и младежи, на територията на Област Враца са 204. На тях са представени презентации или актуална информация, полезна за тези групи. Организирани са и 11 кръгли маси по горещи теми, в които са взели участие и представители на институции като Инспекция по труда, РУСО, Общинска и Областна администрация, Регионален инспекторат по образование, Дирекция „Бюро по труда“, НАП – Враца, БСК, БТПП, Съюз за стопанска инициатива, СНЦ „Дом на науката и техниката“ и др.
Експертите от Информационното бюро са посетили и информирали хора, не само от Враца, а и в Козлодуй, Роман, Бяла Слатина, Хайредин, Борован, Мездра, Криводол, Попица, Паволче и Тишевица. Най-много от услугите на експертите са се възползвали работещи в сферата на образованието, а също и учащи – 629 души, следват – администрацията, социалните дейности, енергетиката, Български пощи, ВиК, транспорт, шивашка промишленост, здравеопазване, синдикатите, докладва още г-жа Десислава Димитрова.
Жулитеа Нелова

Кампания за безопасност на пътя започна сред студентите във Враца

 Днес в Ученическия комплекс на гр. Враца беше проведена кампанията „Шофирай отговорно“ от Сдружение „Отворена младеж“.
 По време на кампанията, която се проведе сред студентите от филиала на Великотърновския университет бяха показани два типа алкоочила, симулиращи наличие на алкохол, съответно от 0,7 до 1.00 промила и от 1.2 до 1.5 промила, както и симулатор за шофиране.
 Симулацията с очилата имаше за цел да покаже на младите хора какви са техните реакции когато са употребявали алкохол и как не могат да ги контролират, с което качвайки се в автомобила създават предпоставки за възникване на ПТП.
 Симулаторът за шофиране тества реакциите на студентите в различни ситуации на пътя. На младите хора бе разяснено и как е правилно да управляват автомобила, така че да изразходват по-малко количество гориво.
 На студентите бяха раздадени значки с логото на кампанията и тестове за алкохол.
 Утре 05.10.2012 г. от 14.00 ч. инициативата продължава със студентите от филиала на Медицинския университет - София.

Международен младежки форум предстои в Бърдарски геран


Под надслова „Диакония и Солидарност“ в Бърдарски геран ще се съберат от 12 до 14 октомври представители на няколко неправителствени организации – Инициатива за междурелигиозен диалог (URI), Източноевропейски форум за диалог – Мостове“,  „Помогни на нуждаещите се“  и  „Европрес“ .
Форумът в Бърдарски геран е определен от организаторите като междурелигиозен диалог в действие. Петнадесет отличили се лидери и бивши посланици на URI от цяла Европа и 15 българи ще работят паралелно по темите на форума, а съвместната част от програмата набляга на потапянето в духа на банатската българска общност – запознаване с религията, духът и културата им, акцентът е върху ролята на вярата и Църквата за запазването на общността през вековете.
Идеята за мирно съвместно съжителство и зачитане на „другия“ е основна за Инициативата на Обединените Религии (URI). Това е глобална мрежа, свързваща почти 540 групи CC в 80 държави по целия свят, общо около 1 мил. души. Дейността на URI е насочена към междурелигиозния диалог на личностно ниво, към живия диалог. Основана е на принципа на трайно междурелигиозно сътрудничество за мир и справедливост. Златното правило на URI „...всичко, което искат да ви правят на вас човеците, същото правете и вие на тях...“ (Мат.7:12)
Целта на URI е да насърчава всекидневните междурелигиозни партньорства, да ограничи религиозно мотивираното насилие.
„Междурелигиозната хармония не е само диалог между религиозни лидери. Той е също и за обикновените хора, свързани помежду си с общи корени или работещи заедно, за да съумеят да излекуват своите общества политически, социално, икономически и екологично. Този диалог днес е по-необходим от всякога, предвид икономическата и социална криза,  които изострят напрежението между различните групи.“ (Изпълнителен Директор URI Дебра Бернщайн).
 
 „Източноевропейски Форум за Диалог – Мостове“ е неправителствена организация, създадена от представители на различни религиозни традиции, представени в България. Форумът представлява платворма за диалог – междурелигиозен и междукултурен.
Основните цели, които си поставя „Мостове“ са да подпомага контактите между религиозните общности в България и да създаде основа за междурелигиозен диалог; да подчертае нуждата от взаимно разбиране и толерантност между различните ралигиозни традиции; да събира заедно хора от различни религиозни традиции, като по този начин се улеснява  разбирането и приемането на „другия“. „Мостове“ са член на URI от 09.11.2011г.
Сред участниците на семинара са Матю Йолд – Инициатива за междурелигиозен диалог, координатор на младежки отдел, Европа; Росен Димов – бивш Млад посланик на УРИ за Европа; Ангелина Владикова – председател на „Мостове“ - асоциран член на УРИ. Символичен домакин на събитието е Светлана Караджова – кмет на Бърдарски Геран и член на Управителния съвет на „Мостове“.
Петнадесетте млади лидери от различни краища на Европа ще се съберат, за да бъде създаден нов мощен инструмент за насърчаване на диалога между вероизповеданията в целия свят. "Домакини" на срещата са Матю Йолд, Патрик Ник, Киран Бали от Глобалното управление на URI - те ще споделят добри практики с останалите участници и ще получат вдъхновение от селото, което предлага добър модел за Европа.
След напрегнатите работни часове, двете вечери ще бъдат изпълнени с културна програма от гостите и домакините, като всички ще имат възможност да научат както банатските български танци, така и танците и песните на участниците от другите държави. Танцьорите и певците на Народно читалище „Съединение-1923“ ще са активните обучители в тази част от семинара.
В дните на семинара ще бъде прожектиран и филма „Хляб над оградата“ (2002) на режисьора Стефан Командарев, който е сниман в Бърдарски геран. Две села с преобладаващо католическо население. Разположени в контрастни като географски пейзаж и културни традиции области на България. Хората в тях живеят в разбирателство със съседите си - православни и мюсюлмани. Филмът паралелно проследява живота в двете села в рамките на един обобщен делничен ден. Той разкрива религиозното разбирателство като част от житейската философия на хора с различно вероизповедание. "Всичко започва от хляба!" - казва един от героите. Филмът постепенно "дописва" думите му: "И нищо не свършва с оградите".
Интересен момент е представянето на дейността на Инициативата за междурелигиозен диалог с филма „Кажи ДА на мечтата“, както и историята на събитията, проведени  от всички УРИ асоцирани групи в България. Екзотична среща с чужда култура ще е представянето на стихосбирката на Хуршан Еминова, която е резултат от срещата на организациите-организатори във Варна през март.
Опознаването на село Бърдарски геран, неговите забележителности, музеи, история и хора ще тече в рамките на трите дни, като неделята е посветена на темата „Как оцелява най-голямото село на банатски българи в България“. Работа по групи, посещение на католическия храм по време на неделната литургия, посещение на Немския комплекс на сестрите Бенедиктинк, запознаване с историята на мястото и разработване на примерни проекти за развитието му в бъдеще. Ще бъде прожектиран филмът „Майка на Святата Надежда”, получил награда на международния филмов фестивал за история и наследство тази година в Пловдив.
След очертаването на бъдещите планове на организациите, благодарение на които форумът стана възможен, гостите ще отпътуват от Бърдарски геран в неделя вечер. И организатори и домакини се надяват младите хора да отнесат в сърцата си пъзел от впечатления, идеи, нови приятелства и бъдещи планове. А защо не и да се връщат отново в Бърдарски геран – вече с намерение да му помогнат да оцелее и продължи да съхранява богатството на банатската българска общност в България.
Светлана Караджова, кмет на Бърдарски геран

Нагрдиха балкански и европейски шампионицията



         Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес награди спортисти, спечелили медали и станали шампиони на Европейски и Балкански първенства. Инж. Иванов връчи грамоти на Асен Асенов – шампион от Европейско първенство по кик-бокс, на Бетина Банчева и Деян Тодоров - бронзови медалист от Световно първенство по кик-бокс и на техния треньор в клуба по кик-бокс „Арис” - Ангел Иванов. Кметът награди също ветераните, спечелили отличия на Балканиадата в Измир, Георги Костов - балкански шампион по лека атлетика, Йонка Христова – балкански шампион по лека атлетика –полумаратон - 21 км и Катя Семкова – балкански шампион по лека атлетика. Грамота бе връчена и на ветерана Георги Стоянов, взел златен медал в състезанието„Хвърляне на топка в цел” от състезанието „Спорт, здраве, дълголетие, солидарност между поколенията”, чийто домакин бе София.

„Радвам се, че продължаваме една хубава традиция – да награждаваме наши спортисти и треньори, които в последните месеци са ни накарали да се чувстваме горди и са прославили името на Враца. Радвам се също, че днешната среща е прекрасен пример на приемственост между младите спортисти и ветераните. Грамотите, които ви връчвам днес, са малък жест на признателност за постигнатото и за положения от вас труд. Винаги може да разчитате на нашата подкрепа и помощ. Благодаря ви за това, което правите за града ни” – с тези думи се обърна към спортистите инж. Николай Иванов.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца
                                                                 

Нови проекти за заетост прие областният съвет за развитие на Област Враца

Представяне на постъпилите идейни предложения от Област Враца и утвърждаване на подходящите проекти и програми, обсъди на свое заседание на 3 октомври 2012 г. в Областна администрация Враца Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на Област Враца.
Заседанието беше открито и ръководено от г-жа Цветелина Теофилова – Заместник областен управител на Област Враца и заместник председател на Областния съвет за развитие.Постигане на траен благоустройствен ефект на територията на Община Криводол и осигуряване на трудова заетост на безработни лица с ниска квалификация или без квалификация, чрез благоустройствени дейности важни за населението на общината, бе предложението на Община Криводол. В дейностите влизат - освежаване и ремонт на детски площадки и автоспирки, почистване на нерегламентирани сметища, ремонт на прилежащи настилки и бордюри, обработка на тревни площи (разкопаване, затревяване, поливане, ремонт на дворни пространства на детски ясли ОДЗ и др.), събиране на отпадъци, натоварване и извозване до регламентираните сметища.
Проекта е с продължителност 6 месеца и в него ще се включат 60 безработни. Необходимите средства са в размер на 135 296.40лв. в това число от Държавния бюджет – 123 296.40 лв. и собствен принос – 12 000.00лв.
Осигуряване на трудова заетост на безработни младежи до 29 г. и безработни лица над 50 г. и реализирането им на пазара на труда, придобиването или възобновяването на трудовите им навици, мотивиране на лицата за активно и адекватно поведение на пазара на труда и полагане усилия за повишаване на тяхната квалификация, намаляване на напрежението сред безработните от целевите групи, е предложението на Община Оряхово. Проектът предвижда 10 безработни за 6 месеца да се грижат за поддържането на детски ясли, детски градини, училища, детски комплекс и детски площадки, а именно: почистване, косене и тесане на зелените площи и боядисване и ремонт на оградите. Необходимите средства са в размер на 24 200 лв., в това число от Държавния бюджет – 22 200 лв. и собствен принос – 2 000 лв.
С дейностите по проекта на Община Мездра се предвижда да се поддържат вече обособилите се паркове, цветни фигури и зелени площи, да се почистят и гробищните паркове в гр. Мездра и населените места. На територията на град Мездра съществуват 250 кв.м. цветни фигури и 113 дка зелени площи, които ще се поддържат в приветлив вид за отмора и разходка. С настоящия проект ще се осигури заетост на 30 безработни лица, разпределени в 27 –те села и град Мездра. Продължителността му е 9 месеца, а необходимите средства са в размер на 104 100 лева, от Държавния бюджет – 102 600 лв. и собствен принос – 1 500 лв.

Предложението на Областна администрация Враца е по Регионалната програма за заетост “По следите на първата земеделска цивилизация”.То включва извършване на археологически разкопки в местността “Долните лъки” (“Валога”), която се намира на 1,5 км от с. Оходен, Община Враца и в местността „Езерото”, с. Борован, община Борован. Проекта е продължение на РПЗ «Откривайки миналото, градим бъдещето». Целта е интегриране на безработни лица от рискови групи в екип за археологически разкопки за осигуряване на заетост и придобиване на умения при проучването и опазването на движимото и недвижимото културно-историческо наследство на Република България. В програмата ще участват 15 безработни, за 4 месеца (60 чм) в периода май – август и 10 безработни лица за 3 месеца (30 чм) в периода септември - ноември. Необходимите средства са в размер на 49 147 лв., в това число от Държавния бюджет – 33 147 лв. и собствен принос – 16 000 лв.
Постоянната комисия по заетост към ОСР на Област Враца утвърди всички идейни предложения на регионални програми за заетост (четири броя) и предложи същите на Министерство на труда и социалната политика за включване в Националния план за действие по заетостта – 2013 г.
Така представените предложения на регионални програми отговарят на политиката по заетост и обучение за област Враца, която е определена на регионално ниво с Актуализирания документ за изпълнение на Областната стратегия за развитие на Област Враца 2009-2013. Целта е повишаване на жизнения стандарт на населението, чрез инвестиции в хората и интеграция на групите в неравностойно социално положение, а също и подобряване на професионалната квалификация на човешките ресурси и повишаване конкурентоспособността на регионалната икономика. Вторият стратегически документ, определящ тази политика е Областната стратегия за развитие на социалните услуги в Област Враца (2011 – 2015).

Г-жа Даниела Накова, Директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ Монтана представи стартиралата процедура „Първа работа”, чрез която се цели осигуряване на заетост на млади безработни до 29-годишна възраст, посредством предоставяне на стимули за работодателите за тяхното наемане. Тя подчерта, че широкият кръг на допустимите обучения ще позволи да бъдат обхванати голям брой безработни младежи, независимо от тяхното образование и квалификация и ще даде възможност за адекватна подготовка спрямо нуждите на бизнеса за конкретната позиция.
Тази процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
Максималният бюджет на безвъзмездната финансова помощ по настоящата процедура е в размер на 20 000 000 лв. По схемата могат да кандидатстват и младежи, и работодатели. Чрез проекта ще бъдат осигурени над 2000 работни места.
След представяне на новата схема г-жа Накова напомни за възможността за подаване на заявки по схема „Подкрепа за заетост“, чиято основната цел е осигуряне на заетост преимуществено на лица от уязвимите групи на пазара на труда. Такива са безработните лица, регистрирани в Дирекция „Бюро по труда" над 12 месеца; безработни с ниска професионална квалификация и недостиг на умения; безработни с ниско образование и безработни от етническите малцинства.

Жулиета Нелова

Крими хроника



Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” в ОДМВР-Враца задържаха софиянец, предлагал услугите си на кандидати за работа в МВР.
Посредникът гарантирал, че срещу заплащане и сключен договор ще им уреди максимален брой точки на провежданите изпити и назначаване на работа в МВР. След оперативно-издирвателни действия Д.Г./54 г./ от София, управител на фирма за консултантски услуги, е задържан. При проверката е установено, че той сключвал „договори за консултантски услуги“ с кандидати за работа в МВР, като взимал от тях 900 лв., а след евентуалното им назначаване на работа в МВР, по силата на сключения договор, трябвало да му платят още 2 000 лв. В автомобила му са открити списъци с имена на  кандидати за работа в МВР от цялата страна, включително за ОДМВР – Враца, проектодоговори и други документи. Д.Г. е задържан за 24 часа. Действията по разследването продължават.
 Във връзка със случая от Дирекция „Човешки ресурси“ – МВР уточняват, че редът за постъпване на работа в МВР е стриктно регламентиран. Процедурата  за кандидатстване се провежда на няколко етапа при непрекъснат контрол, като е изключена всякаква намеса в подборния процес.  В случай на подобни  предложения за „съдействие“  при назначаване на работа в МВР, кандидатите да сезират органите на реда – призовават от Дирекция „Човешки ресурси“  - МВР.
На 03.10.2012 г., в гр.Враца, бул.”М.Орозов”, лек автомобил „Пежо”, управляван от Ц.Й./36г./  от гр.Враца, блъснал 3-годишно дете, което се движело  с баща си край пътното платно. Пробата  за алкохол на водача  е отрицателна.  
При провеждане на специализирана полицейска проверка по линия „Наркотици”, в апартамент в гр. Враца, обитаван от лицето Т.П./22г./, са открити иззети 33 полиетиленови топчета суха листна маса с тегло около 30 грама, която при направения полеви наркотест реагира на канабис. Образувано   е дознание.
 На 03.10.12г., при претърсване в апартамент в гр. Враца, обитаван от лицето Ц.В./32г./, са открити  и иззети незаконно притежавани оръжия: бойно гладкоцевно ловно оръжие, газов пистолет с пълнител. Мъжът се укрива  от органите на МВР. Образувано   е дознание.
В приемната на МВР в с.Галиче се е явил Г.Ф./67г./, който  е заявил, че от двора на имота му, неизвестно лице е откраднало 3 гуми, които демонтирало от  трактор.  След издирвателни мероприятия  е установено, че извършител е лицето И.И./35г./ от с.Търнава, криминално проявен,  осъждан.
         След ОИМ за кражба на мобилен телефон, лични документи и 10 лв. от къща  в село Търнава  е установено, че извършител  е лицето В.М./24г./ от същото село.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев/
                                                                         

сряда, 3 октомври 2012 г.

„Ботев“-Враца с нов кондиционен треньор



Отборът на „Ботев“-Враца има нов кондиционен треньор в лицето на Ивайло Младенов. От днес Европейският шампион на дълъг скок за мъже от Хелзинки 1994 година води подготовката на врачанския тим. „Иво Младенов е човек, добре познат на спортната общественост във Враца. Има опит и с футболните отбори, тъй като бе кондиционен треньор в „Локомотив“-Мездра, и „Бдин“-Видин. Младенов е човек, който според мен ще помогне много за вдигане физическото ниво на отбора. Мисля, че привличането му в тима е положително“, съобщи треньорът Антони Здравков. Първата задача пред новия кондиционен треньор на „Ботев“ Ивайло Младенов е да направи така, че отборът да се чувства добре физически. „Видимо е, че на този етап някои от момчетата изостават физически и моята задача е те да наваксат в подготовката. В последните два мача се видя, че отборът постепенно се съвзема и се надявам нещата да стават още по-добре от тук нататък“, коментира Ивайло Младенов. Основна заслуга за привличането му в тима на „Ботев“ има кметът на Враца инж. Николай Иванов.

„Ботев“ - Враца гостува на „Черноморец“-Бургас



„Ботев“ - Враца гостува на „Черноморец“-Бургас в мач от осмия кръг на първенството в „А“ професионална футболна група. Двубоят ще се играе в петък – 5 октомври от 18.00 часа. Антони Здравков е категоричен, че „Ботев“-Враца ще играе за победа срещу „Черноморец“. „Готови сме да изиграем още един двубой на добро ниво. Надявам се на успех в Бургас“, коментира наставникът на врачани. В състава на няма наказани футболисти.  Със здравословни проблеми е единствено нападателят Саша Анеф. „Той има проблеми с коляното, но тази контузия е стара и аз не знам какво точно се е случило. Въпреки това се надявам, да мога да избера група, която преценя, че е необходима за този мач“, уточни Здравков.
Наставникът допълни, че освен напусналия Джузепе Пира ръководството на тима води преговори и с още няколко футболисти, с които евентуално да се раздели. „До края на седмицата ще бъдат взети още решения и да се разделим с определени хора“, съобщи старши-треньорът. Междувременно стана ясно, че ръководството на „Ботев“ има готовност в тима да бъдат привлечени двама нови футболисти. „Първо трябва да прекратим взаимоотношенията си с тези състезатели, които са тук. Имаме желание да привлечем футболисти, които ни липсват -  в атака и в средата на терена, тъй като в защита горе-долу сме окомплектовани“, коментира Тони Здравков. Той уточни, че все още няма решение по казуса с тримата футболисти на „Ботев“ - Румен Рангелов, Тихомир Найденов и Светослав Валериев, които разтрогнаха договорите си по вина на клуба. „Аз лично мисля, че до нова година тримата няма да могат да играят за нашия тим. Така, че ще доиграем срещите до края на полусезона с това, с което разполагаме“, допълни Здравков.
Отборът на „Ботев“ ще отпътува за Бургас утре /4.10.2012 г./ в 8 часа.

Тенденции и практики за устойчив туризъм бяха представени във Враца

С тенденциите и практиките, насочени към утвърждаването на устойчив туризъм и политиките, чрез които се стимулира устойчивостта в сектора бяха запознати членовете на Областния съвет по туризъм на Област Враца - 10-те общини, ТПП Враца, РИМ Враца, ПП „Врачански Балкан“, РИОСВ, Дом на науката и техниката и Туристически сдружения на заседание в Областна администрация Враца. Срещата бе водена от Заместник областният управител г-жа Цветелина Теофилова, а гост-лектор беше г-жа Мариана Асенова, Председател на управителния съвет на Центъра за социална и екологична отговорност (ЦСЕО) и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, катедра туризъм. Изборът на тема е продиктуван от това, че тази година Световният ден на туризма – 27 Септември премина под мотото „Туризмът и устойчивата енергия – двигатели на устойчивото развитие”.
Участие в заседанието взеха и предприемачи от хотелиерския бизнес, които е добре да бъдат насърчавани да развиват устойчив туризъм и ефективно да използват енергията в хотелите.
По време на срещата беше презентирана информация за политиките на Европейско и национално ниво в контекста за развитие на устойчив туризъм, инициативи на туристическия сектор за одитиране на устойчивото развитие и нагласите на българските хотели за устойчиво функциониране. Също така, бяха представени глобалните критерии за развитие на туризма, разделени по групи и електронен инструмент за самооценка на енергийната ефективност на средствата за подслон и местата за настаняване.
Защо хотелиерският сектор?
Хотелиерския сектор е един от водещите в туристическата индустрия по заетост и икономически приходи, но същевременно е и един от най-енергоемките сектори на индустрията. На него се падат 21% от общите емисии на CO2 в туризма.
„Планът за действие на ЕС по отношение на енергията посочва сектора на услугите, в това число хотелите, като разполагащ с потенциал за постигане на 30% икономии на енергия до 2020 г. - по-високи от спестяванията на домакинствата (27%), транспорта (26%) и преработващата промишленост (25 %). Почти половината от хотелите в света се намират в Европа, а 9 от всеки 10 от тях са малки и средни предприятия.
В момента използването на енергийноефективни технологии и възобновяеми източници на енергия от малките и средноголемите хотели е далеч от реалния си потенциал“,изтъкна в презентацията си г-жа Мариана Асенова. Тя сподели с присъстващите добри практики и успешно реализирани проекти в областта на енергийната ефективност от български хотелиери, от които могат да се възползват и колегите им от Врачанска област.
Електронния инструмент за самооценка на енергийната ефективност е достъпен на адрес - http://hotelenergysolutions.net/

Над 500 ученици от Враца искат да участват в Световния ден на ходенето



         По нов маршрут ще преминат тази година участниците в Световния ден на ходенето във Враца. Това стана ясно на заседанието на организационния комитет за събитието. Срещата бе водена от зам.-кметът на Враца Красимир Богданов, който е заместник председател на комитета.
Стартът и финалът ще са пред сградата на Община Враца, която е организатор на събитието. Колоната ще премине през площад „Христо Ботев”, Червения площад, Природо-защитен център „Натура”, по лявото пътно платно по поречието на р. Лева, покрай бившата зоологическа градина, след това по пешеходната алея, която върви по брега на реката до хотел „Чайка” и обратно. Общата дължина на трасето е 3 км и маршрутът е подходящ за всички възрасти.
 Световният ден на ходенето ще се проведе на 6 октомври като стартът е в 10 часа. До момента заявка за участие са подали над 500 ученици от врачанските училища. За първи път партньор на събитието ще е Природен парк „Врачански балкан”.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Сергей Станишев идва в Хърлец



Лидерът на БСП Сергей Станишев ще посети на 3 октомври 2012 година село Хърлец, община Козлодуй.
В 17.30 часа той има среща с членове на земеделската кооперация в селото..
От 18.00 часа Сергей Станишев ще присъства на предизборен митинг- концерт в подкрепа  на кандидата за кмет на Хърлец от БСП д-р Огнемир Симов. Събитието ще се проведе на площада пред читалище „Никола Вапцаров”.
Станишев ще бъде придружен от народния представител от БСП Георги Божинов.

Кметът на Враца се срещна с изпълнителния директор на „Рила газ”



Днес във Враца се проведе работна среща между кмета на общината инж. Николай Иванов и изпълнителния директор на „Рила газ” – ЕАД Серджо Пантано. На нея г-н Пантано е изразил съжалението си, че засега набирането на клиенти върви сравнително бавно. Според него, това е обяснимо, като се има предвид икономическата ситуация в страната и невъзможността на домакинствата да си позволят такава инвестиция. По време на разговора са били обсъдени и плановете на Община Враца да бъде подменено отоплението на обществени сгради, нейна собственост, с отопление на газ. Разгледани са били и инвестиционните възможности и желанието за бъдещо сътрудничество между Община Враца и „Рила газ” в сферата на водоснабдителната и канализационна инфраструктура и третирането на отпадъци.

Крими хроника



На 03.10.2012г., в  02:45ч. в гр.Враца, жк.”Сениче”, лек автомобил ”Мазда”, управляван от П.Д./17г./- неправоспособен водач от гр.Враца, блъснал автомобила в бетонна ограда. Пробата за алкохол  е положителна - 0,58 промила .
След издирвателни мероприятия за кражба на алпийски ски „Атомик” на стойност 500лв., е установено, че извършител  е лицето  В.И./26г./ от гр.Видин,  криминално проявено. Кражбата  е извършена от избено помещение на жилищен блок в гр. Враца.
На 22.09.12г. в РУП-Враца е постъпил сигнал от П.П./34г./, който заявил, че на паркинга пред магазин „Т-маркет”, непознато лице му нанесло побой, с което му причинило телесна повреда. След издирвателни мероприятия, служители на РУп-Враца са установили, че извършител на побоя  е В.Р./20г./ от с.Борован.
 На 27.09.12г. в УП-„Дъбника”  е получено съобщение, че за времето от 27.08.12г. до 27.09.12г., от вилен имот в  местността „Дружба”, неизвестно лице  е откраднало: 10 покривни платна, 20 метра оградна мрежа, захранващи проводници, водна помпа „Вида 5”, мелачка за грозде. След ОИМ е установено, че извършители лицата: И.В./29г./-криминално проявен, И.К./69г./ от гр.Враца.
На 02.10.2012г., в  16:45. в гр.Враца, при проверка на лек автомобил “Опел Астра”,  управляван от П.Ф./40г./ от гр.Враца,  е установено, че водача шофира след употреба на алкохол-  0,69 промила.
След издирвателни мероприятия, служители на РУП-Козлодуй са установили лицата, които на 30.09.2012г., на улица „Дондуков” в гр.Козлодуй, извършили кражба на 60 литра дизелово гориво товарен автомобил и CD от лек автомобил. Кражбата  е извършена от лицата: Л.С./18г./ от гр.Вълчедръм; С.В./13г./  от гр.Козлодуй.
 На 02.10.2012г.,  в РУП-Роман е подаден сигнал от 80-годишна жена от  с.Камено поле, която заявила, че на 29.09.2012г., познато момиче купило от нея  яйца, за които заплатило с фалшива банкнота от 10 лева. Установено е, че плащането  е извършено от 16-годишно момиче от същото село.
                            Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Село Нефела за първи път има детска градина



          За първи път в историята на врачанското село Нефела днес бе открита детска градина. Тя ще е филиал на ОДЗ „Българче” и в нея ще се възпитават и отглеждат 21 деца от селото, от тях 16 за първи път прекрачват прага на детска градина. Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на община Враца инж. Николай Иванов, Лиляна Ковачева – директор на Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства в МОН и Таня Борисова – директор на ОДЗ „Българче”. „Винаги е приятно, когато откриваме нов обект. Радостта е още по-голяма, когато откриваме детско заведение, особено сега, във времето на икономическа и демографска криза. Г-жо Борисова, поздравявам Ви за изключителните усилия на вашия екип и Ви гарантирам, че винаги ще имате подкрепата на Община Враца. Ще продължим да осигуряваме безплатни медицински прегледи, които се извършват на децата преди приема в детската градина” – каза в приветствието си кметът инж. Николай Иванов. На малките палавници той подари играчки. Сред официалните гости на празника бяха също зам.-председателят на общинския съвет във Враца Малина Николова и директори на детски градини.
         Новото детско заведение ще се помещава в сградата на бившето училище. За ремонта му Община Враца отдели 40 000 лева.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца
                                                                 

вторник, 2 октомври 2012 г.

ШАМПИОНАТА НА АВТОМОДЕЛИСТИТЕ ЗАВЪРШВА В БАНКЯ ДАМЯН ПЕТРОВ НА ГРАНД ПРИ В ИСТАНБУЛ



В събота и неделя Банкя ще приеме участниците в последния кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм за модели с висока проходимост в класовете Бъги, Монстери и Тръги.
Повече от 50 пилоти от 12 клуба от цялата страна ще определят шампионите на България в класовете „Бъги 1:8”, „Бъги 1:5”, „Монстери”, „Тръги”, „Електро бъги 1:8” и „Електро бъги 1:10”.
В събота са квалификационните гонки, които започват от 12.00 часа и ще завършат в 18.00 часа. Финалите са в неделя от 10.00 часа, а награждаването е от 13.30 часа.
Врачани са начело със Росен Ралчовски, Георги Тодоров и Кристиян Крумов, а Козлодуй със Марио Вутов и Александър Томов.
За победителите организаторите са приготвили купи и грамоти.
В същите дни заслужилия майстор на спорта Дамян Петров заедно със Светослав Янакиев от Варна ще защищават българския трибагреник в турския град Истанбул, където ще се проведе Международното състезание Гранд При Турция за модели в клас Бъги 1:5.

Представиха стратегия за електронно управление

Най-важните моменти от Общата стратегия за електронно управление в Република България бяха представени на 2 октомври 2012 г. в Областна администрация, където се проведе първото заседание на Областния консултативен съвет по електронно управление и информационна сигурност към Областния съвет за развитие на област Враца. Срещата бе открита от Заместник областният управител инж.Валентин Литов, а гост бе г-н Иван Станев – директор Дирекция „Електронно управление“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Като членове на Консултативния съвет в заседанието взеха участие представители на общините – Враца, Козлодуй, Борован, Криводол, Оряхово, Роман, Бяла Слатина, Мездра.
Електронното управление представлява трансформация на държавните структури, чрез използването на информационни и комуникационни технологии, насочена изцяло към потребителите. То трябва да осигури по-качествени и достъпни услуги за гражданите и бизнеса, да подобри ефикасността и ефективността на администрацията, като така ще се повиши нейната прозрачност и отчетност, а също доверието и сигурността на потребителите, са същността, основните принципи и мисията на Общата стратегия за електронно управление на Република България.
Бяха очертани някои основни проблеми във връзка с реализирането на електронното управление, като: електронните различия между институциите, недостатъчната сигурност по отношение на представяните услуги, липсата на развита система на държавните администрации до малките населени места, липсата на инфраструктурна осигуреност, ясно очертани правила за комуникация или т. нар. обмен на данни и не последно място малкото подготвени специалисти в областта.
На срещата Заместник областният управител инж.Валентин Литов сподели, че за Врачанска област направлението гр. Мездра – гр. Роман е с най-малка оптична свързаност, която обаче до 2014 г. е предвидено да бъде доразвита. Към момента Областна администрация Враца обменя електронно документи с пет от общините, като се предвижда в най-скоро да се започне работа по този начин и с останалите общини.
Представителят на община Козлодуй, подчерта, че съществен проблем при предоставянето на електронни услуги е честата промяна в Списък с унифицираните наименования на административните услуги / СУНАУ /. От община Бяла Слатина беше направено предложение административните услуги по електронен път да се предоставят до малките населени места, чрез съответните кметства.

На срещата г-н Иван Станев – директор дирекция „ЕУ“ към МТИТС, представи пред останалите членове накратко това, което към момента се прави на централно ниво по отношение на електронното управление и отговори на въпроси на представителите на общините.
Областна администрация Враца е втората в страната след Софийската, която има вече свой Областен консултативен съвет по Електронно управление.
Жулиета Нелова