Бисквитки

събота, 25 май 2019 г.

Калин Каменов: „Паметта за героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета няма да бъде загубена“

„Тази вечер поставяме началото на честванията, посветени на 143-та годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета. Това са дни, в които всеки от нас трябва да направи своята равносметка и да си отговори на въпроса – с какво допринесе, Враца да носи прозвището – град на балкана, саможертвата и патриотизма. Ако отговорът е положителен, тогава имаме пълното основание да се гордеем, че сме истински потомци на хората, дали живота си в името на нашето бъдеще. Уважаеми родители, заедно с децата си, посетете паметните места от нашата история – Милин камък и Йолковица и им разкажете за случилото се там и за грешките, които сме допускали, за да не ги повтаряме пак. Само така, паметта за героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета – няма бъде загубена. Откривам Ботеви дни 2019 година!“ – с тези думи кметът Калин Каменов откри честванията, посветени на 143-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.
Церемонията, по официалното откриване тазгодишните чествания, започна с кратка театрализация, проследяваща последните дни от живота на Христо Ботев, свързани с парахода „Радецки”, прощалното писмо до неговата любима - Венета, както и последните боеве на четата и гибелта на поета.
Пред жители и гости на Враца, под звуците на българския химн, на централния площад, беше издигнат националния флаг на Република България, а пред паметника на бореца за свобода – Христо Ботев, бе запален вечният огън.

На събитието присъстваха: председателят на Общинския съвет Румен Антов, общинският съветник -  д-р Иво Ралчовски, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова, общественици, граждани.
Празничната програма, продължи с рецитал и награждаване на победителите от конкурса „С Ботев в сърцето“.
Първият концерт, част от програмата на „Ботеви дни 2019“ е на легендарните рок-музиканти от „Фондацията“ – вокалът на „Щурците“ – Кирил Маричков, китаристът от ФСБ – Иван Лечев, неповторимият глас – Дони, китаристът на Б.Т.Р. – Славчо Николов и Венко Поромански от група „Те“ и Симфониета Враца. Кулминацията на вечерта е триизмерното лазерно шоу, прожектирано на сградата на читалище „Развитие“, което пресъздава историята на славянската писменост и делото на видни български възрожденци.

Заместник-кметът Петя Долапчиева откри конкурс за Ботева и възрожденска поезия

Заместник-кметът Петя Долапчиева откри 57-мия Национален конкурс-рецитал за Ботевска и възрожденска поезия и проза /любители/. „За мен е удоволствие, от името на кмета на Община Враца – Калин Каменов, да открия Националния конкурс и да бъдем заедно в тези дни, когато сърцето на България пулсира във Враца. За нас е чест, че Вие млади хора, сте част от „Ботеви дни 2019“ – каза в приветственото си слово заместник-кметът, пожела успех на участниците и даде начало на културната проява, чийто домакин е Младежкият дом в града.
В тазгодишното издание участват над 70  изпълнители на поезия и проза от 11 населени места в страната – Враца, Варна, Мездра, Оряхово, Козлодуй, Видин,  Перник, София, Асеновград, Монтана и село Меляне.
Любителите, изпълнители на художествено слово, са разпределени в три възрастови групи: индивидуални участници до 14 години, над 14 години и групови изпълнения. 
Младите таланти ще бъдат оценявани от жури в състав - Емилия Ангелова – проф. д-р по сценична реч и техника на говора и врачанските актьори - Борислав Борисов и Емил Пеняшки.
В рамките на Националния конкурс-рецитал, ще се проведе и 24-тиятконкурс за изпълнение на Ботева поезия на един от най-известните изкуствени езици – есперанто. 
Културните прояви са част от инициативите, посветени на Ботеви дни 2019 и се организират от Младежки дом-Враца и Община Враца.

Калин Каменов откри първото състезание по шосейно колоездене във Враца

Първото състезание по шосейно колоездене, след повече от 65 години, отново бе възродено във Враца. Официалното откриване на спортната проява за купата „Враца 2019“ бе дадено от кмета Калин Каменов.
Искам да ви поздравя за това, че сте тук и специално на клуб „Враца велообщество“ за инициативата, която е част от Ботевите дни. Надявам се,шосейното колоездене да се възроди, а събитието да се превърне в традиция! Пожелавам успех на всички участници. Откривам състезанието по шосейно колоездене за купата на Враца!“ – каза в приветствие си към присъстващите кметът Каменов.
На спортното събитие присъства 99-годишният Аспарух Алексиев, участник в последното колоездачно състезание през далечната 1954 г. Най-малкият участник в надпреварата беше 6-годишният Николай от Севлиево, който заедно със своя баща, ще премине прехода до връх Околчица.
В първото шосейно колоездене във Враца се включиха над 80 участници от Враца, София, Варна, Севлиево,  Пловдив и други градове от страната.

петък, 24 май 2019 г.

Откриха във Враца паметник-чешма, в памет на кинорежисьора Людмил Кирков

Кметът Калин Каменов и актьорът Филип Трифонов откриха официално паметник-чешма, в памет на емблематичния кинорежисьор Людмил Кирков, роден във Враца и заснел едни от най-великите български филми - „Момчето си отива“, „Оркестър без име“, „Селянинът с колелото“.
„Горд съм, че съм кмет на граждани, които съхраняват миналото и паметта на своите видни личности. Преди години Людмил Кирков увековечи Враца във филма „Момчето си отива“, днес ние продължаваме неговото дело. Именно това ни прави силни и единни. С изграждането на паметника-чешма за нашия известен съгражданин и присъствието на Филип Трифонов, изиграл ролята на Ран, ние доказахме, че „Момчето не си отива“. Благодаря на всички, които дариха средства за реализирането на проекта, както и на скулптора Милен Каменов. Нека пазим направеното и да продължаваме да развиваме нашия град!“ – заяви кметът Каменов при откриването на паметника на световноизвестния кинорежисьор.
Актьорът Филип Трифонов сподели, че приема Враца като свой втори роден град, защото е дълбоко свързан с него. „Няма по-логично от това, паметникът за Людмил Кирков да бъде открит в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Поздравявам кмета Каменов, скулптора Милен Каменов, дарителите и всички жители на Враца, от името на кинематографистите в България. Бъдете горди, защото градът ви е дом на личности като проф. Андрей Николов, Мистер Сенко и Людмил Кирков! Честит празник!“ – с тези думи Филип Трифонов се обърна към присъстващите.
Паметникът-чешма бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.
Идеята за създаване на монумента е на Инициативен комитет „В памет на Людмил Кирков“, с председател Филип Трифонов и зам.-председател - Евелина Васкова, директор на Дома на науката и техниката. Средствата за изграждането на барелефа и цялостната архитектурна композиция са събрани чрез дарения на частни лица, сдружения, фирми и от проведени благотворителни инициативи в града. 
Автор на паметника е скулпторът Милен Каменов. Модерната визия е подчинена на формата на кинолента, съчетаваща чешма и барелеф, пластично изграден, извисяващ се над композицията, така че всеки отпивайки от „извора“ да направи своя символичен поклон пред таланта на бележития врачанин - Людмил Кирков. На постамента са изписани биографични и кинематографични данни за врачанина.
На официалното откриване на паметник-чешмата присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова, областният управител Малина Николова, председателят на общинския съвет Румен Антов, общинският съветник д-р Иво Ралчовски, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, главният архитект на Община Враца Чавдар Спасов, дарители, както и  десетки признателни врачани и гости на града.
В знак на преклонение и почит пред паметника бяха поднесени цветя.
Начало на изграждането на постамента и полагането на първия камък бе дадено в Деня на народните будители – 1 ноември.
Кинорежисьорът Людмил Кирков е роден на 14 декември 1933 г. във Враца. Автор е на 16 знакови за българското кино филми.

Калин Каменов: „Дълг на всеки от нас е да съхранява българското слово“

„Замисляли ли сте се, че в забързаното ни ежедневие и и желанието ни всичко да се случва веднага, рискуваме да се изгубим. Пред нас има реална опасност от постепенна подмяна на нашия красив език. Дълг на всеки един от нас е да съхранява българското слово, само така делото на Светите братя Кирил и Методий ще бъде продължено. Уважаеми учители, благодаря ви, че възпитавате нашите деца и чрез вашите уроци ги правите достойни за уважение хора. Скъпи ученици, бъдете коректив на себе си и приемайте критиката, защото тя е тази, която ще ви изгради като личности. Вярвам, че с общи усилия, всеки от нас може да бъде съвременен апостол на писмеността.Честит празник! Да живее България!“ – каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.
Честването на 24 май във Враца започна с шествие, водено от деца - отличници и над 60 ученици, носещи 25-метрово българско знаме.Националният трибагреник премина по централния булевард „Никола Войводов“ и бе съпроводен с много аплодисменти от жители и гости на града.
В пъстрата колона се включиха кметът Калин Каменов, председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова, общински съветници, културни дейци, ученици, граждани.
Тържеството, по повод отбелязването на духовния български празник, се състоя пред паметника на светите братя Кирил и Методий и бе открито със стихотворението „24 май“, в изпълнение на възпитаничката на Начално училище „Св. Софроний Врачански“ – Юлиета Велчева.
Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
На тържеството присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройство инж. Петя Аврамова, народни представители, областният управител Малина Николова, общински съветници и директори на образователни и културни институции.
Празничното честване завърши с красотата на фолклорното изкуство, в изпълнение на танцьорите от Представителен танцов състав „Радост” при Община Враца.
В програма участие взеха ощеДухов оркестър при читалище „Развитие - 1869”, с диригент Бойчо Димов, Средношколски хор на СУ „Отец Паисий”, с диригент  Момчил  Томов, мажоретен състав и младежки духов оркестър към Център за подкрепа на личностно развитие „Център за работа с деца”.
В знак на признателност, преклонение и почит, пред паметника на двамата Свети равноапостоли, бяха поднесени венци и цветя.
Празничната програма продължава в 20:00 ч.когато на площад „Христо Ботев“ ще бъдат открити „Ботеви дни 2019“от 20:30 ч. концерт на рок-музикантите от „Фондацията“, а след това на сградата на НЧ „Развитие 1869“ ще бъде представено уникално триизмерно шоу, посветено на българската писменост и култура.

четвъртък, 23 май 2019 г.

Отличиха най-добрите в областта на образованието и културата


В навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, кметът на Община Враца Калин Каменов връчи наградите в системата на народната просвета и в областта на културата за 2019 гОфициалната церемония се състоя в Градската концертна зала. Тази година с престижните отличия бяха наградени общо 27 педагози, ученици, колективи и творчески състави.
„Искам да благодаря на всички вас, които подготвяте нашите деца да бъдатдостойни, знаещи и можещи граждани, с които да се гордеем. За мен като кмет и като родител, е голяма гордост, че имам екип като вас, прекрасни хора, които работят със сърце и душа -  работят не само като професионалисти, но и като мисионери. Заради сърцатата ви работа, благодаря на всички вас. На най-младите пожелавам, когато отидатда учат извън Враца, винаги да мечтаят да се върнат тук, в родния град. Честит празник!“ -  каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово към присъстващите на церемонията.
За първи път през 2019 г. кметът на община Враца връчи награда „Студент на годината”. Победител в категорията е Диана Статкова - студент във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” - филиал Враца.
Останалите победители са, както следва:
IКатегория „Директор на годината” за 2019 г. 
В категория „Средно образование ” - наградата „Директор на годината” се присъжда на Татяна Василева – директор на Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов” /ППМГ/;
В категория „Професионално образование” - наградата се присъжда на инж. Ирма Емилиянова- директор на Професионална техническа гимназия „Никола Йонков Вапцаров”.
IIКатегорията „Екип / Колектив на годината” за 2019 г.
В подкатегория „Предучилищно образование” - наградата се присъди на Екип „Том и Джери” - детска градина „Европейчета”;
В категорията в подкатегория „Средно образование” – се присъждат две награди. Победител е колективът на „Свети Софроний Врачански” и екипът на Основно училище „Васил Левски”, работещ в областта на Гражданското образование”.
IIIКатегорията „Учител на годината” за 2019 г.
- В подкатегория „Предучилищно образование” - наградата е за Ина Илиева Асенова -учител в Детска градина „Европейчета”;
- В подкатегория „Начален етап на основното образование”  -  победител е Стела Валериева Иванова - начален учител в Основно училище „Васил Левски”;
- В подкатегория „Прогимназиална и гимназиална степен на основното образование” в област „Български език и литература и чужди езици”, наградата за област „Български език и литература” се присъжда на Камелия Ангелова - ППМГ „Акад. Иван Ценов”. Наградата в област „Чужд език“ отива при Катя Илиева - учител в Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх” /ПЕГ/;
В подкатегория „Прогимназиална и гимназиална степен на основното образование” в област „Математика, информатика и информационни технологии”  - победител е Станислава Каменова - учител в ППМГ „Акад. Иван Ценов”;
- В подкатегория „Прогимназиална и гимназиална степен на основното образование” в област „Обществени науки, гражданско образование и религия” наградата получи Любина Карамелска - ППМГ „Акад. Иван Ценов”;
- В подкатегория  „Прогимназиална и гимназиална степен на основното образование” в област „Природни науки и екология” призът е за Ивайло Лалков - ППМГ„Акад. Иван Ценов“;
В подкатегория „Професионално/ профилирано образование” призът бе връчен на инж. Цветомира Иванова - учител „Практическо обучение” - Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство”;
В подкатегория „Прогимназиална и гимназиална степен на основното образование” в област „Изкуства, бит и технологии, Физическа култура и спорт” - Наградата е за Васил Василев - Средно училище „Христо Ботев”.
IV. Категория „Ученик на годината” за 2019 г. 
В подкатегория „В начален етап на основното образование” кметът на Община Враца Калин Каменов връчи три награди. Победителите са: Валери Ташев от Начално училище „Иван Вазов”, Виктория Сиракова от Средно училище „Христо Ботев” и Петина Венциславова- Основно училище „Васил Левски”;
В подкатегория „Български език и литература и чужди езици” - Хрисимира Христова - ПЕГ „Йоан Екзарх”;
В подкатегория „Математика, информатика и информационни технологии” - Цветелина Георгиева - ППМГ „Акад. Иван Ценов”;
В подкатегория „Обществени науки и гражданско образование” наградите са две и те са за Мария Георгиева - ОУ „Васил Левски” и Ани Павлова – ППМГ „Акад. Иван Ценов”;
В подкатегория „Природни науки и екология” награда не се присъжда;
В подкатегория „Изкуства, физическа култура и спорт” отличените отново са двама и те са: Цветомир Тодоров - СУ „Козма Тричков” и  Христо Бисеров Валентинов- СУ „Христо Ботев”;
В подкатегория „Професионално /Профилирано обучение” наградата е за Мариела Младенова- Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство.
V. Категория „Най-добър млад учител”
Победител е Христомила Благовескова - ПЕГ „Йоан Екзарх”.

IVНаграда в областта на културата получи Георги Евденов - Ръководител на фолклорен ансамбъл „Вратица” към читалище „Развитие 1869“.

На тържеството присъстваха още: Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, председателят на Постоянната комисия по образование към Общинския съвет - Таня Георгиева, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, представители на Регионалното управление на образованието, директори на образователни и културни институции, преподаватели, ученици и родители.
В празничната програма участие взеха: Симфониета Враца, финалистите и победители в телевизионни музикални формати и възпитаници на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – Кристиян Янкулов, Християна Дънкова, Кристина Иванова, певецът Галин Снежанов, както и Павел Стефанов и Лора Рапонска от клуб по спортни танци „Проданс“ – София.
Преди официалната церемония, заместник-кметът Петя Долапчиева награди още 17 ученици от врачански учебни заведения, както и студент от филиал „Проф. д-р Иван Митев“ за постигнати отлични резултати през изминалата година.

ГЕРБ закри кампанията във Враца

Д-р Иво Ралчовски: „Дайте своя глас за хора, които ще градят Европа
„Многократно отправихме нашите послания към гражданите на област Враца и изказахме нашите аргументи, с които заставаме пред вас. Споделихме постигнатото и визията за бъдещето, а то е добро тогава, когато имаме силно представителство в Европейския парламент. Ние от ГЕРБ и нашите приятели от СДС сме членове на голямото семейство на Европейската народна партия (ЕНП). Това е партията, допринесла за развитието на Европа, с достойнства, обърната към човека, Европа, която ни даде много.” Това заяви кандидатът за евродепутат от ГЕРБ д-р Иво Ралчовски по време на заключителното събитие на предизборната кампания в парк „Дъбника” във Враца. Своята подкрепа за неговата кандидатура изразиха и министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова, народният представител Красен Кръстев, областният управител и общински ръководител на партията Малина Николова, кметът на община Враца Калин Каменов, кметът на Козлодуй Маринела Николова и областният председател на СДС Ирина Иванова.  
„Дайте своя глас за хора, които ще градят Европа, знаят как се работи в Европа и са го доказали със своя принос в европейските политики. Дайте своя глас, за да продължим да бъдем достойни членове на Европейския съюз с номер 12 в интегралната бюлетина”, призова д-р Ралчовски.
„С Вашето присъствие давате мощна подкрепа за кандидата на Северозапада д-р Иво Ралчовски. Аз съм горда, че той е в листата на ГЕРБ. Благодарение на нашите обединени усилия област Враца променя своя облик. Имаме по-добри пътища, санирани училища и детски градини.Вярвам,че с Вашата подкрепа на 26 май с номер 12 в бюлетината и с преференция 111 Враца ще има евродепутат, който ще защитава интересите на Северозападна България. Призовавам Ви да подкрепим д-р Ралчовски, да подкрепим листата на ГЕРБ и СДС, защото в нея са включени знаещи, можещи, компетентни и доказали себе си професионалисти”, каза Петя Аврамова.         
„В навечерието сме на важен за България и Европа избор. Нека подкрепим ГЕРБ – партията, която не е губила избори 12 пъти. Кодът е Северозапад, кодът е 12, а на 26 май – с преференция 111 за силния глас на Северозападна България – д-р Иво Ралчовски. Нека го подкрепим”,подчерта народният представител от ГЕРБ Красен Кръстев.
Общинският ръководител на партията и областен управител на област Враца Малина Николова бе категорична, че Враца следва европейски път на развитие.
„Всички ние заедно ще направим така, че този път на развитие да продължи. Враца има дух и сърце. Доказвали сме го винаги, ще го докажем и на 26 май. Враца може и ще избере най-достойната кандидатура – на д-р Иво Ралчовски с номер 12 в бюлетината и преференция 111”, посочи Малина Николова.  
Кметът на община Враца Калин Каменов подчерта, че Враца се развива и променя благодарение на доброто управление на европейски средства. 
„Аз вярвам, че когато в ЕП има човек като д-р Ралчовски, който носи Враца в сърцето си, подкрепата за нашия регион ще бъде още по-сериозна. Сигурен съм, че на 26 май всички ще изразим подкрепата си към него с номер 12 в бюлетината и преференция 111”, допълни Калин Каменов.
Вярвам, че всеки от Вас ще направи правилния избор и гласувайки за силната листа на ГЕРБ и д-р Иво Ралчовски ще подкрепи правилната посока за развитие на България”, каза кметът на община Козлодуй Маринела Николова.         
Областният председател на СДС Ирина Иванова заяви, че европейският път е единственият за България. „Радвам се, че тук има толкова много хора, за които е важно в каква България и в каква Европа ще се събудят на 27-ми май. Гласувайте с отговорност, разум, със сърце. Гласувайте за себе си и за своите деца с номер 12 в интегралната бюлетината”, призова Ирина Иванова.
Събитието продължи с концерт на Силвия Кацарова. Въпреки проливния дъжд, врачани аплодираха изпълнителката. След края на концерта бяха връчени наградите на участниците в конкурса на ПП ГЕРБ за послания на тема: „ЗАедно по-добро бъдеще на България и Европа“. Журито присъди първа награда на Ина Ангелова. Тя получи ваучер за „Посещение на Европейския парламент /за двама/ по покана на евродепутат от ПП ГЕРБ. На второ място се класира Ина Асенова, а на трето Лина Георгиева. 
Купуването и продаването на гласове е престъпление!