Бисквитки

петък, 3 януари 2014 г.

Врачани за първи път ще вадят кръста от реката за Йордановден



            За първи път във Враца по повод Йордановден ще се извърши ритуално хвърляне на кръста в река Лева. Празникът е организиран от Община Враца със съдействието на врачанска митрополия. Ритуалът ще започне в 11 ч. на 6 януари като мястото е след прохода „Вратцата”, отляво на моста, при разклона за с. Згориград.  Ще бъде направен празничен водосвет. Участие в тържеството ще вземат танцов състав „Хемус” при Община Враца, женска певческа група от Згориград и духов оркестър „Зелени дел” от гр. Вършец.
Всички врачани и гости на града са поканени да се включат в ритуала по изваждането на кръста от реката и в празничното събитие. Средствата, които ще бъдат събрани при водосвета, ще бъдат дарени за възстановяването на храма „Св. Николай” във Враца.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



До края на януари земеделците, регистрирани по ЗДДС, избират как да се облагат доходите им през 2014 г.



 Юлия Грънчарова               

            Физическите лица, които са регистрирани като земеделски производители и едновременно с това са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), вече ще имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им. Тези доходи ще се облагат с данък върху годишната данъчна основа от стопанска дейност като едноличен търговец, само ако земеделският производител избере този ред на облагане. Изборът ще става с декларация, която за 2014 г. ще се подава в срок до края на януари 2014 г. В случай, че земеделците не подадат такава декларация за доходи придобити след 01. 01. 2014 г., те ще се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа, като при формирането на облагаемия доход ще могат да приспадат само нормативно-определените разходи (60 или 40 на сто в зависимост от вида на произвежданата продукция).
            Образец на декларацията по чл. 29а, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с която се упражнява правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа от стопанска дейност като едноличен търговец, както и повече информация за облагането на доходите на земеделските производители може да се намери на сайта на приходната агенция www.nap.bg.
Декларацията се подава лично от земеделския производител или негов упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и по пощата, с обратна разписка.

Допълнителна информация за декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски земеделските производители могат да получат на цената на градски разговор от цялата страна на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg.

Зам.-кмет поздрави първото бебе на Враца за 2014 г.

   Заместник кметът инж. Николай Йорданов посети в болницата първото бебе за община Враца за 2014 г. Малката Нина се роди в 5 часа на 2 януари. „Нека през целия й живот, както сега е първа, да бъде първа във всички хубави неща”  - пожела инж. Йорданов. От името на общинската администрация той поднесе на бебето, на майката Славка Стоянова и бащата Георги Тодоров цветя и подаръци. Семейството благодари, а развълнуваният татко пожела в община Враца да има още много щастливи родители през тази година.
          От началото на годината до момента в МБАЛ „Христо Ботев” във Враца са се родили три бебета – две момчета и едно момиче. Ражданията през 2013 г. са били общо 511, при които на бял свят са дошли 516 бебета. Сред тях са пет двойки близнаци. Най-младата родилка е била на 14 години, а най-възрастната – на 41 г. Най-малкото новородено е тежало само 800 грама, а най-голямото – 4 400 грама.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Mоделистите на гости в Три Кладенци

Днес ръководството на Спортно - техническия моделен клуб Враца посети Дома за младежи с увреждания в с.Три Кладенци. От няколко години клуба обучава младежите от Дома в тайните на автомоделизма, които освен с устройството на високотехнологичните модели, се усъвършенстват и в тяхното управление. Всяка година на професионалната автомоделна писта във Враца младежите участват на три състезания за модели с електродвигател.

Председателят на клуба Огнян Филипов връчи на Дома компютър, който бе осигурен с помощта на  Директора на Д банка във Враца Петьо Ангелов, а за обучаемите по автомоделизъм клуба бе осигурил награди за новата 2014 година и лакомства. На проведената среща Огнян Филипов и Директорката на Дома Божинова бяха уточнени бъдещите взаимодействие между двете институции през тази година. 

Автомоделистите завършиха годината с 55 отличия

Традиционно и 2013 година бе успешна за състезателите от Моделния клуб във Враца. Те участваха в 11 състезания от които в кръгове от Държавния шампионат - 8, в едно Републиканско детско състезание, в един Републикански турнир и в едно Международно състезание. В тях моделистите завоюваха 55 медала от които златни 16 медала, сребърни 18 медала и бронзови 21 медала.
Отлично се представиха при мъжете з.м.с. Дамян Петров, Кристиян Крумов, Николай Георгиев, Александър Георгиев, Виктор Робев, Генко Базитов, Емил Давидов, Атанас Георгиев, Росен Ралчовски и при децата Емил Давидов, Ванина Крумова, Никола Иванов и Веселин Анимиров. Техническа повреда не позволи на Дамян Петров да влезе в топ шест на Европейския турнир в Букурещ, а детския отбор за пети пореден път стана отборен Републикански шампион в България.