Бисквитки

събота, 13 октомври 2018 г.

Мария Попова откри фестивала „Мара Врачанка“



            Заместник-кметът Мария Попова откри 19-то издание на Празника на старата градска песен „Мара Врачанка“. „Щастлива съм да ви приветствам на този прекрасен фестивал. Сигурна съм, че сред вас няма човек, който да не е живял с мелодичните текстове и магията на старата градска песен. Пазена и изпълнявана с години, тя все още е на почит и се предава на поколенията. Доказателство за това е и участието на най-младия изпълнител в тазгодишния фестивал, който е само на 15 годишна възраст. Пожелавам на всички участници да продължават да вдъхновяват с красивите текстове и изпълнения. Честит празник!“ –  каза Мария Попова при откриването на фестивала.
В тазгодишното издание на празника участват над 330 изпълнители от 24 населени места в България. Любителите на старата градска песен ще могат да се насладят на изпълненията на близо 50 групи.
Най-младият участник в деветнадесетото издание на „Мара Врачанка“ е 15-годишната Гюлдениз Гюнайдънова от русенския град Бяла.
Изпълненията ще бъдат оценявани от жури, с председател – известната певица Бони Милчева и членове – Томислав Аспарухов и Димитър Панов. Участниците ще бъдат награждавани в три категории – за група, дует или трио, както и за индивидуални изпълнения.
Празникът на старата градска песен „Мара Врачанка“ се организира и финансира от Община Враца.

петък, 12 октомври 2018 г.

Съставиха актове на таксиметрови шофьори


Шест акта на шофьори на таксиметрови автомобили съставиха при съвместна акция служители на звено „Инспекторат“ и Автомобилна администрация. В рамките на проверката са установени превозни средства без издадено разрешение от Община Враца, пътна книжка, както и без удостоверение „Водач на лек автомобил“ и удостоверение за психологическа годност за таксиметров превоз.
Инспекциите се осъществяват във връзка с изпълнението на Наредба 34 на Министерството на транспорта и Закона за автомобилния превоз.
         Община Враца, съвместно с Автомобилна администрация и Пътна полиция продължава да работи по сигнали за нерегламентиран превоз на пътници.


четвъртък, 11 октомври 2018 г.

Мария Попова присъства на форум за предприемачи


            Обучителна програма по предприемачество, в рамките на проект „Програма BASE   моят бизнес е моето бъдеще“, бе открита във Враца. На събитието присъства и заместник-кметът Мария Попова.
            Приветствие към бъдещите предприемачи от града отправи председателят на Фондация „Америка за България“ – Нанси Шилър. „Враца е един от трите града в страна, с които Фондацията работи успешно. Обучителната програма стартира преди години в София, като след това бе адаптирана от „Америка за България“ и се реализира успешно в Средногорието. Уверена съм, че и във вашия град обучителните модули ще имат голям успех. Личната ми цел е никога повече да не чувам, че Северозападният регион е в тежко състояние.“ – коментира Нанси Шилър.
            Форумът продължи с лекция на тема „Предприемачеството: Какво е това?“, представена от председателя на Националното сдружение на малкия и среден бизнес – Елеонора Негулова. По време на срещата, присъстващите имаха възможността да се запознаят с развитието на двама млади предприемачи, които разказаха как са реализирали идеите си.
            На събитието присъстваха още: кметове на общини от областта, представители на бизнеса и неправителствения сектор, партньори по проекта и граждани.
Безплатното обучение е част от проект „Програма BASE - моят бизнес е моето бъдеще“, подкрепен от Фондация „Америка за България“. Моделът на програмата обхваща курс от 12 обучителни лекции, които ще се провеждат всеки четвъртък, показващи практически пътя от идеята за бизнес до реализацията на успешна услуга или продукт.
В края на обучението най-добрите пет бизнес идеи, ще бъдат подпомогнати от Фондация „Америка за България“.

Имениците от Община Враца, които празнуват на 14 октомври – Петковден



Петко - 282
Петка - 3
Петра - 105
Петрана - 99
Петрина - 5
Петкана - 19
Пенко - 10
Пенка - 374
Параскев - 1
Параскева - 124
Паруш - 1
Кева - 1
Петруна – 8




Обреди и традиции
Този ден православната християнска църква посвещава на преподобна Параскева или Петка Българска.
Петковден е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата.
Зимният Петковден не е само празник в чест на св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода. Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници.
Св. Петка покровителства брака и плодовитостта.
Обредна трапеза: овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми


За поредна година Община Враца се включва в инициативата „Мениджър за един ден“

Община Враца ще участва в 17-тото издание на инициативата „Мениджър за един ден“, в която ръководни постове в институцията се заемат от ученици и студенти в града. Събитието, което ще се проведе на 30 октомври 2018 г., се организира от фондация „Джуниър Ачийвмънт“ (JA Bulgaria) и дава възможност на младежи да се запознаят с управлението на града отблизо, като станат част от общинската администрация за един ден.
Обявените позиции за кандидатстване в тазгодишното издание са 6 – кмет, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, зам.-кмет „Устройство на територията, строителството и обществени поръчки“, секретар на Община Враца, председател на Общински съвет-Враца и главен архитект. В инициативата могат да участват ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години, като желаещите да се включат трябва да подадат своя  автобиография и мотивационно писмо на сайта  http://www.mfd.jabulgaria.org/. 
Участниците в „Мениджър за един ден“ ще имат възможността да се включат в решаването на реални казуси, както и да получат напътствия и подкрепа за своето кариерно развитие от техните  ментори в програмата.

сряда, 10 октомври 2018 г.

Втора детска градина във Враца започна работа по метода „Монтесори“


Заместник-кметът Петя Долапчиева даде старт на работата по метода „Монтесори“, който ще се реализира в група „Слънце“ в Детска градина „Славейче“.
„10 октомври е знакова дата за ДГ „Славейче“. На тази дата през далечната 1994 год. бе даден старт на реализирането на Програма „Стъпка по стъпка“, която промени действащия Закон за народната просвета и философията за работа с деца в национален план. Днес, отново на тази дата, се дава старт на дейността на първа група „Слънце“ по метода на д-р Мария Монтесори. Пожелавам успешен старт на деца, учители и родители, с най-искрени благопожелания за здраве и успехи, за дни на радост и усмивки, на веселие и безброй сбъднати мечти!“ – каза в приветствието си заместник-кметът Петя Долапчиева.
Първата детска градина във Враца, в която вече се работи по метода на д-р Мария Монтесори е ДГ „Европейчета“. Дейността стартира през месец септември.
До края на месец октомври предстои разкриване на групи в детските градини „Щастливо детство“ и „Слънце“.

Калин Каменов награди победителите в „Ученически игри“


За четвърта поредна година отборът на Средно училище „Христо Ботев“ стана победител в комплексното класиране на общинското състезание „Ученически игри“ сезон 2017/2018 г. Призьорите бяха наградени от кмета Калин Каменов на официална церемония, провела се в залата за тенис на корт в спортния комплекс в града. Отборът - победител завоюва 284 точки в дисциплините. Училището излъчи 18 отбора общински първенци, както и много втори и трети места, които ги изведоха до първото място. Отборът, който успя да класира училището за финалите на ученически игри, бе тимът по лека атлетика 5-7 клас момчета с ръководител Альоша Велков.
„За поредна година всеки от вас доказва, че спортът може да е удоволствие, а не агресия. Не забравяйте, че вие сте не просто добри спортисти, но и достойни личности. С моя екип ще продължим да работим по обновяването и разширяването на спортната инфраструктура в града, за да може с всяка следваща година участниците в подобни състезания да се увеличават. Пожелавам ви никога да не се отказвате от поставените си цели и винаги да се стремите към върха!“ – каза Калин Каменов в рамките на церемонията.
На второ място в „Ученически игри“ за четвърта поредна година приза грабна отборът на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ с 214 точки. Третото място с 94 точки завоюва отборът на Средно училище „Козма Тричков“.
На официалната церемония бяха наградени 35 отбора, като сред тях са победителите в общинския етап, които са продължили на следващите етапи -  областен, зонален и финален. Отборите бяха разделени в три възрастови групи - 5-7 клас; 8-10 клас и 11 и 12 клас за момчета и момичета, юноши и девойки като се състезаваха в 8 вида дисциплини.

Двама служители на ОП „Обредни дейности“ ще бъдат уволнени


            Във връзка с постъпил сигнал от гражданин за проблем при извършване на погребален ритуал е образувана незабавна проверка по случая. Установено е, че двама от гробокопачите на общинското предприятие „Обредни дейности“ не са се явили в деня на погребението, което е трябвало да се проведе на 9 октомври, в 12:30 часа.
За да бъде разрешен проблемът, управителят на предприятието Илиян Нисторов наема незабавно външни лица, които подготвят гробното място до 12:30 часа. Ритуалът се извършва с 30-минутно закъснение – в 13:00 часа.
На двете лица, възпрепятствали ритуала, ще бъде наложено наказание – дисциплинарно уволнение. В рамките на проверката по случая е изискано и писмено обяснение от служител на предприятието, който е осъществявал комуникацията с погребалната агенция и със семейството на починалата жена. При установяване, че лицето е предоставило неточна или невярна информация, ще му бъде наложено дисциплинарно наказание.

Затваря се за асфалтиране улица „Вратица“


Във връзка с извършване на строително-монтажни работи, полагане на втори слой асфалт, част от проекта за рехабилитация на път III – 1002 „Враца – пещера Леденика“, на 11 октомври /четвъртък/ от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде въведена временна организация на движението по ул. „Вратица“, в участъка от Червения площад до табела „Изход Враца“.
Движението ще се осъществява двупосочно по ул. „Река Лева“.
Фирмата-изпълнител ще постави съответната вертикална сигнализация.
Временната организация за безопасност на движението е съгласувана с Община Враца, сектор „Пътна полиция“, Центъра за спешна медицинска помощ - Враца, Районна служба пожарна безопасност и защита на населението и Областно пътно управление.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство и призовава за повишено внимание при шофиране в този пътен участък.

Калин Каменов награди победителите в „Ученически игри“

За четвърта поредна година отборът на Средно училище „Христо Ботев“ стана победител в комплексното класиране на общинското състезание „Ученически игри“ сезон 2017/2018 г. Призьорите бяха наградени от кмета Калин Каменов на официална церемония, провела се в залата за тенис на корт в спортния комплекс в града. Отборът - победител завоюва 284 точки в дисциплините. Училището излъчи 18 отбора общински първенци, както и много втори и трети места, които ги изведоха до първото място. Отборът, който успя да класира училището за финалите на ученически игри, бе тимът по лека атлетика 5-7 клас момчета с ръководител Альоша Велков.
„За поредна година всеки от вас доказва, че спортът може да е удоволствие, а не агресия. Не забравяйте, че вие сте не просто добри спортисти, но и достойни личности. С моя екип ще продължим да работим по обновяването и разширяването на спортната инфраструктура в града, за да може с всяка следваща година участниците в подобни състезания да се увеличават. Пожелавам ви никога да не се отказвате от поставените си цели и винаги да се стремите към върха!“ – каза Калин Каменов в рамките на церемонията.
На второ място в „Ученически игри“ за четвърта поредна година приза грабна отборът на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ с 214 точки. Третото място с 94 точки завоюва отборът на Средно училище „Козма Тричков“. 
На официалната церемония бяха наградени 35 отбора, като сред тях са победителите в общинския етап, които са продължили на следващите етапи -  областен, зонален и финален. Отборите бяха разделени в три възрастови групи - 5-7 клас; 8-10 клас и 11 и 12 клас за момчета и момичета, юноши и девойки като се състезаваха в 8 вида дисциплини.

вторник, 9 октомври 2018 г.

Екип на „БКС“ почиства нерегламентирано сметище


            Специализирана техника на общинското предприятие „БКС“ извършва дейности по почистване на нерегламентирано сметище, в района на Разтоварището за строителни и едрогабаритни отпадъци, до квартал „Бистрец“.
            В продължение на месеци, недобросъвестни граждани системно са изхвърляли неправомерно отпадъци, в близост главен път Е79.
В резултат от тези дейности е издадено предписание от Регионална инспекция по околната среда и водите за почистването на сметището.

Мария Попова участва във форум за инвестиции в туризма и градската среда


            Заместник-кметът Мария Попова участва в информационен ден за популяризиране на инвестициите в туризма и градската среда. Форумът се провежда във Видин, като основната цел е да бъдат представени финансовите инструменти на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.
            Събитието бе открито от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството – Деница Николова, която запозна присъстващите с възможностите за финансиране по Оперативната програма.
            В рамките на информационния ден ще се представят насоките за кандидатстване по приоритетната ос „Регионален туризъм“. Срещата ще продължи с дискусия с експерти от „Регионален фонд за градско развитие“ за Северна България.
            В семинара участват още: представители на министерствата на културата, туризма и регионалното развитие, заместник-кметове на общински администрации в страната, както и експерти в областта на проектите.       

понеделник, 8 октомври 2018 г.

Читалища от община Враца получават пари за книги


Седем читалища от община Враца са одобрени за финансиране по Програма на Министерство на културата „Българските библиотеки -  съвременни центрове за четене и информираност” и ще попълнят библиотечните си фондове с книги на стойност 10 551 лв.
Цялата програмата е на стойност 998 998 лв. и целѝ освен да подпомогне българските издателства, да даде възможност за попълване на книжния фонд на библиотеките с нови заглавия.
Финансирани са читалищните библиотеки в следните населени места: Бели извор - 1402 лв., Девене - 1092 лв., Згориград - 1500 лв., Нефела - 1518 лв., Паволче - 1893 лв., Три кладенци - 1121лв. и Чирен - 2025 лв.
Предстои сключване на договори на читалищата с Министерство на културата.
По същата програма финансиране на стойност 8 200 лв. е спечелено и от Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца.

Временна организация на движение по ул. „Петропавловска“


Във връзка с асфалтиране на кръстовището на Крайречен булевард /Табашки мост/ на 09 октомври, вторник, от 08:00 ч. до 12:00 ч.  ще бъде затворена за движение ул. „Петропавловска“ в участъка от ул. „Баба Йота“ до ул. „Г. Бенковски“.
Пътното движение ще се регулира със съответните знаци и от служител на сектор „Пътна полиция“.
 Община Враца се извинява за причиненото неудобство.

Полага се втори слой асфалт на Крайречния булевард

Стартира полагането на втория финален слой асфалт на Крайречния булевард във Враца. Отсечката е част от проекта за рехабилитация на пътя „Враца - пещера Леденика“ и се изпълнява от фирма „Галчев Инженеринг“ ЕООД.
Успоредно с ремонтните работи по обновяване на пътя общинското предприятие „БКС извършва дейности по озеленяване и залесяване на пространството между пътните платна.

Празникът „Мара Врачанка“ събира любители на старата градска песен


Над 320 участници от 24 населени места от цяла България ще вземат участие в 19-тия Празник на старата градска песен „Мара Врачанка”. Традиционното надпяване ще се проведе на 13 октомври 2018 г. (събота), от 10:30 ч., в салона на НЧ „Развитие 1969”- Враца.
Четиридесет и седем групи, дуети и индивидуални изпълнители ще представят пред врачанската публика над 70 стари градски и шлагерни песни. Изпълненията ще бъдат оценявани от жури с председател известната певица и водеща на предаване за стари градски песни - Бони Милчева и членове - Томислав Аспарухов и Димитър Панов. Ще бъдат присъдени награди в три категории - за група, дует или трио и за индивидуален участник.
Най-младият изпълнител, заявил участие в празника е петнадесетгодишната Гюлдениз Гюнайдънова от гр. Бяла, област Русе.

неделя, 7 октомври 2018 г.

Санкционираха нарушител на общинска наредба

Служители на звено „Инспекторат“ съставиха предупредителен протокол на лице, изхвърлящо нерегламентирано строителни отпадъци в съдовете за сметосъбиране. В рамките на инспекцията присъства и заместник-кметът Мария Попова.
След подаден сигнал от гражданин, инспекторите са извършили проверка на място и са установили, че в контейнерите са изхвърленистроителни материали. При повторно нарушение, на лицето ще бъде съставен акт, в размер от 100 до 3 000 лв.
По време на проверката е установено, че и от търговски обект в района също се изхвърлят неправомерно отпадъци в съдовете за сметосъбиране. На управителя на обекта е съставен предупредителен протокол.
Съгласно Наредбата е забранено изхвърлянето на растителни и строителни отпадъци в контейнерите или до тях, в насипно състояние.
Община Враца апелира гражданите да не допускат попадането на подобен тип материали до и в съдовете за сметосъбиране, тъй като по този начин се образуват нерегламентирани сметища.
Инспекциите, свързани със спазването на Наредбата за управление на отпадъците, ще продължават. 
Сигнали за нарушения могат да бъдат подавани на телефон: 0885 11 88 57.