Бисквитки

петък, 23 ноември 2018 г.

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с възникнала авария ще бъде спряно водоподаването, днес 23.11.2018г. в гр.Мездра, в района между улиците - "Арда", Ал. Стамболийски", "Янко Сакъзов" и " Георги Димитров", както и в района около болокове Химик № 1 и № 2. Дейностите по отстраняване на аварията ще започнат утре - 24.11.2018г. в 07:00 часа, поради невъзможност за съгласуване на изкопните работи с другите експлоатацияонни дружества.
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

"Нов поглед върху богатото културно наследство на Европа'


Областният управител Малина Николова откри Публично събитие на тема "Нов поглед върху богатото културно наследство на Европа – културните връзки между България, Румъния и Словакия ". Инициативата е в изпълнение на дейностите по Работна програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. На събитието присъстваха кметът на Община Враца Калин Каменов, общински съветници, кметове на кметства, директори на институции, ученици и граждани на Враца.
„Днешната международна партньорска инициатива е трибуна за представяне пред обществеността на област Враца на богатото културно-историческо наследство на Румъния и Словакия чрез нашите дългогодишни приятели от Долж и Нитра. Тази година, бележим 11 години от създадените през 2007 година приятелски отношения между Областна администрация – Враца и Окръжен съвет – Долж и 10 години от подписване на Меморандум за приятелски отношения през 2008 година между нашата областна администрация и Автономна област – Нитра“, отбеляза при откриването на форума областният управител Малина Николова.
Тя представи успешно реализираните проекти с Окръжен съвет – Долж  и подчерта значението на деловите и бизнес контакти с област Нитра.
„С Окръжен съвет – Долж реализирахме успешно съвместни проекти по Трансгранично сътрудничество и създадохме „Център за координация и управление на действията при бедствия в трансграничната зона“ и  „Трансграничен център за информация и комуникация Долж – Враца“.
Новите проекти, по които работим по Програма Интеррег V-A Румъния – България се изпълняват съвместно с две от общините в областта. Това са Община Враца , с която реализираме проект „Координирани и ефективни реакции на властите при извънредни ситуации в региона Долж-Враца“ и с Община Козлодуй  по „Координация и подкрепа на модернизацията на публичните здравни услуги в Долж – Враца“. Радвам се, че с моите колеги, в последните години успяхме и осъществихме делови и бизнес визити на ежегодния Агрокомплекс в Нитра, които задълбочават социалното и икономическото развитие на двете държави и представят качествената продукция на бизнеса от двете страни“, допълни Малина Николова.
Областният управител на Враца изрази увереността си, че съвместната инициатива постига реална промяна в начина, по който се възприема, опазва и популяризира културното наследство на страните.
Представителите на Румънската и Словашката делегации г-жа Дана Витан – съветник в Окръжен съвет – Долж и г-н Мартин Чая – началник отдел в Автономна област Нитра приветстваха участниците в публичното събитие и представиха културно-историческото наследство на страните си.
Събитието завърши с концерт на Представителен танцов състав „Хемус“ към Община Враца, Детски танцов състав „Радост“ към Център за подкрепа на личностното развитие „ЦРД“ – Враца и квартет „Чарити“ .
Официалната визита на делегациите в област Враца продължи  с посещение на Регионален исторически музей и Етнографски комплекс „Св. Софроний Врачански“, където се запознаха с хилядолетната история и богатството на българската култура и обичаи.

четвъртък, 22 ноември 2018 г.

Строителни дейности затварят временно улица „Трапезица“


Във връзка с извършване на строително-монтажни работи на частен обект, на 23 ноември /петък/, от 13:00 ч. до 18:00 ч. ще бъде затворена за движение улица „Трапезица“.
Фирмата, извършваща дейностите е уведомила Община Враца и компетентните институции. Ще бъде създадена временна организация на движение.

Успех в Китай


            Днес се прибраха двамата стрелци от СК „Спартак- Враца” - Катя Василева и Ивайло Флоров, които бяха включени в Националния тим на България и взеха участие в Световно Първенство по полицейска стрелба. Състезанието се проведе от 12  до 19 ноември 2018г. в гр. Гуанджоу-Китай. Събитието се организира за  втори път  от USIP /Union Sportive Internacionale des Polices/, като в първенството взеха участие 68 страни и домакините от Китай с два отбора.                                                 
Катя Василева и Ивайло Флоров заедно с останалите членовете на Националния отбор  - Анелия Гидикова и Цанко Близнаков и всичките над 200 състезатели, стреляха през състезателните дни 10 сцени, симулиращи различни ситуации в полицейската работа. Сцените пресъздаваха ситуации на отвличане и вземане на заложници, въоръжен обир в магазин, преследване в труднопроходима местност, арест в нарколаборатория, терористични атаки в градска стрелба, на плажа и др. Българският отбор достойно се класира на 9- то място в комплексното класиране, като съответно женския отбор зае 11 – то, а мъжкия отбор – 16 – то място в селекцията от най- добрите стрелци в целия свят. Първите места в отборното и в индивидуалното класиране бяха окупирани от представители на домакините, които освен солидна подготовка на състезателите, показаха страхотна организация и бяха перфектни и до най – малкия детайл. Първенството беше открито със уникален и грандиозен спектакъл със светлинно шоу, демонстрации на различни полицйски формирования и специални части и техника. Освен класиране в най- добрите десет в света състезателите от българския отбор имаха уникалния шанс за обмяна на опит с колеги от над 70 нации и да демонстират уменията си в атмосфера на феърплей и  много нови приятелства.       Следващото състезание в което ще вземат участие състезателите на СК,, Спартак Враца “ е Коледен турнир, организиран от СА на МВР и ОДМВР - Смолян.


Заместник-кметът Петя Долапчиева взе участие в Регионална краеведска конференция


Заместник-кметът Петя Долапчиева приветства участниците в петнадесетата Регионална краеведска конференция на тема „Традиционна медицина и лечебната сила на природата“. „21-ви век е много забързан и отделяме все по-малко време на това, което се случва в природата. Целта на тази конференция е да се обръщаме повече към нейната лечебна сила, защото в природата всичко се случва по естествен начин“. Това каза заместник-кметът Петя Долапчиева по време на откриването на събитието и пожела ползотворна дискусия на всички участници.
На форума, който се проведе в Общата читалня на библиотеката,  присъстваха още Силвия Врачовска, директор на Регионална библиотека „Христо Ботев“, учени, лечители, ученици и граждани.
Конференцията се организира за 15-та поредна година от Регионална библиотека и Регионално управление на образованието – Враца. По време на дискусията бяха представени 26 разработки за лечебната сила на природата и народната медицина от 38 участници, някои от които от областите Видин и Монтана.

Враца бе домакин на международен форум


Кметът Калин Каменов бе официален гост на международен форум, организиран от Областна администрация –Враца. Публичното събитие е на тема „Нов поглед върху богатото културно наследство на Европа – културните връзки между България, Румъния и Словакия". Инициативата е в изпълнение на дейностите по Работна програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.
Форумът бе открит от областния управител Малина Николова, която посочи, че проявата се провежда в Европейската година на културното наследство. „Международната партньорска инициатива е трибуна за представяне пред обществеността на област Враца на богатото културно-историческо наследство на Румъния и Словакия чрез нашите дългогодишни приятели и партньори от Долж и Нитра.Уверена съм, че предстои реализация на бъдещи общи цели и много съвместни проекти“ – каза в словото си Малина Николова.
В инициативата участваха официални делегации от Окръжен съвет Долж, Република Румъния и Автономна област Нитра, Република Словакия, които чрез презентации представиха културно-историческото наследство на двете страни.


сряда, 21 ноември 2018 г.

Деца и родители участваха в игри за здравословно хранене



Кметът на Община Враца Калин Каменов участва в тиймбилдинг игри за родители. Инициативата бе организирана от Детска градина „Европейчета“ по повод Деня на християнското семейство, 21 ноември. 
Заедно със своите родители, в мероприятието се включиха повече от 130 деца на възраст от 3 до 6 години. Участниците бяха разделени по групи в шест тематични игри.
След края на инициативата бе организирана благотворителна кулинарна изложба на здравословни ястия. Събраните средства ще послужат за закупуване на съоръжения за детска площадка в двора на ДГ „Европейчета“, както и за стартиране на проект за изграждане на солна стая в детското заведение.

Калин Каменов: „Продължаваме да работим за още видими резултати“


            „Годината беше интензивна, изпълнена с много трудности, но и с много поводи за радост. Положените усилия и сериозните инвестиции в инфраструктура и образование създадоха имидж за нашия град. Благодарение на това, Враца се превръща в предпочитан партньор за различни чуждестранни инвеститори, които искат да реализират своите идеи тук. Нищо нямаше да бъде възможно, без подкрепата и градивната критика на всеки един врачанин. Началото бе поставено и с моя екип ще продължаваме да работим за още видими резултати!“ – с тези думи кметът Каменов се обърна към присъстващите на публичния отчет на третата година от управленския мандат.
            Основните приоритети и постигнатите резултати, кметът на Община Враца представи чрез интерактивна презентация. В сферата на пътната инфраструктура за последната година са инвестирани близо 16 милиона лева, а броят на възстановените улици е близо 45. „Благодарение на подкрепата на правителството и одобрените проекти успяхме да асфалтираме голяма част от пътищата не само в града, но и в населените места. До края на мандата асфалтираните участъци ще са 100.“ – коментира Каменов и допълни, че вложените средства за ремонт на пътища в населените места от общината са над 360 000 лева.
            В публичния отчет бе посочен сериозният напредък по проекта за Воден цикъл на Враца. „Смело можем да заявим, че Водният цикъл вече не е в града. Напълно завършен е  Етап 1, а за Етап 2 като предстои да бъде издаден Акт 16. Пречиствателната станция е въведена в експлоатация, всички отчуждителни процедури за довеждащия водопровод са приключени и предстои да бъде издадено разрешително за строеж.
            В сферата на образованието бяха отчетени инвестиции в размер на близо 6,5 млн. лева, с които се въвеждат мерки за енергийна ефективност, ремонт на покрив и вътрешен ремонт на четири детски градини, като същевременно се изгражда многофункционална спортна зала в СУ „Христо Ботев“, а в ППМГ „Акад. Иван Ценов“ е напълно завършен ремонтът в учебния корпус и е обновена спортната зала. Успоредно с тези дейности е изградено изкуствено игрище в СУ „Козма Тричков“ и е извършен ремонт в ПЕГ „Йоан Екзарх“.
            В областта на проектите, Каменов посочи, че към момента местната администрация изпълнява 20 проекта на стойност 157 милиона лева, санирани са още 16 блока, сградата на Община Враца и Градската концертна зала са обновени, а към момента е стартирал ремонтът на Централната пешеходна зона. „Радостната новина е, че имаме одобрен проект за нови 5 социални услуги, като предстои подписването на договор за над 2 милиона лева за още услуги за възрастни и хора в неравностойно положение.“- посочи още кметът.
            В отчета за 2018 година бе определена като ключова по отношение на привличане на инвеститори. „В началото на годината започна изграждането на магазин на голяма верига. Вече сме и на финалната фаза в преговорите със сериозен немски инвеститор, който ще изгради завод с до 1 000 работни места. Нищо от това нямаше да бъде възможно, без положените усилия за обновяване на пътната инфраструктура.“ – каза Калин Каменов.
            Градоначалникът отбеляза повишеното доверие към администрацията, като доказателство за това са подадените над 850 сигнала, от които близо 680 са разрешени от експертите на Община Враца.
            Освен година на инвестиции и сериозни инфраструктурни проекти, в публичния отчет се отбеляза и ролята на общинските предприятия и звена. „Инспекторатът допринесе за това, Враца да е може би единственият град в страната, където да няма движещи се каруци с животинска тяга. Служителите на звеното провеждат акции и срещу нерегламентираните таксиметрови превози, както и срещу неизползваемите автомобили – като вече над 170 от тях са премахнати.“ – коментира Каменов и допълни, че преструктурирането на ОП „БКС“ е допринесло както за обновяването на машините, така и за адекватното справяне със зимните условия.
Презентирайки нововъведенията, Каменов отбеляза и сериозния приход от Синята зона и репатриращия автомобил, като до октомври месец приходът на общинското предприятие е 540 000 лева. В сферата на културата и туризма  се отчита ръст на туристите и изключително голяма посещаемост на събития като Национален фолклорен „Леденика“, Ботеви дни и Врачанския есенен панаир.
Като предизвикателства пред местната власт бяха посочени – изграждането на приют за кучета и тролейбусния транспорт. „Проблемът с безстопанствените кучета е сериозен, като стъпка в тази посока ще предвидим средства в Бюджет 2019 година за довършването на общинския приют. Тролейбусният транспорт също е сериозно предизвикателство пред мен и моя екип, но вече имаме изготвено проектно предложение за дизелови автобуси, което ще бъде подадено до Фонд на фондовете“ – заяви Каменов.
Публичният отчет продължи с инвестициите в  областта на спорта, където Каменов посочи, че е Ботев Враца вече е в елита на българския футбол, с новоизграден сектор и ново осветление. „Освен средства за любимия на врачани отбор, успяхме да възстановим двете игрища в кварталите „Сениче“ и „Дъбника“ – коментира кметът и уточни, че  предстои внасянето в Министерски съвет на проект за реконструкция на Волейболната зала, чиято стойност е 1,2 милиона лева.
В края на своя отчет за третата година от мандат 2015-2019 година, Калин Каменов посочи, че с подкрепата на правителството и усърдната работа на експертите, броят на изпълнените обекти, на спечелените проекти и на асфалтираните улици след една година ще бъде много по-голям. „Благодаря ви за оказаната подкрепа, вярвам, че с общи усилия ще продължим да превръщаме Враца в един модерен европейски град“ – допълни кметът Калин Каменов.
На публичния отчет присъстваха още: председателят на Общинския съвет – Румен Антов, заместник-кметът Петя Долапчиева, главният архитект Чавдар Спасов, секретарят Нина Дакева, общински съветници, директори на детски и учебни заведения и институции и граждани.

„Осинови Врачанско семейство!“


Областният управител Малина Николова поздрави организаторите и присъстващите на Благотворителната инициатива „Осинови Врачанско семейство!“.
„Тази инициатива вдъхва вяра на всички нас, че вече 16 години ние вярваме заедно в доброто, че врачани са хора, които притежават в себе си качества като хуманност, съпричастност, обич към ближния“, отбеляза Малина Николова.
Тя изрази благодарност към Почетния председател на УС на „Дом на науката и техника“ Евелина Васкова, под чийто патронаж се провежда ежегодната инициатива, за станалото вече традиционно събитие.
„Същественото за мен, като участие всяка година в събитието, е, че мога да покажа своята обич към едно дете, което не познавам. Участието ни в благотворителната кауза ни прави по-голяма общност и увеличава нашето врачанско семейство. Уверена съм, че така ще продължаваме заедно напред. Честита годишнина на инициативата! Честит Ден на Християнското семейство! Бъдете здрави, заедно един до друг и успех във всяко начинание!“, поздрави участниците областният управител.
Малина Николова ще зарадва момченце на 4 години за предстоящите Коледни празници.


Първа копка


Заместник областният управител Мирослав Комитски, заедно с кмета на Община Враца Калин Каменов и заместник-министър Зорница Русинова направиха първата копка за изграждане на Център за настаняване от семеен тип.
„За мен е огромно удоволствие, в Деня на християнското семейство, да поставим началото на изграждането на социален комплекс. Надявам се, когато новият дом на децата стане факт, живущите в квартала да ги подкрепят и да са едно цяло. Обществото трябва да разбере, че няма различни деца. С общи усилия ще успеем да променим нагласите, а Враца – като лидер в социалните услуги в страната – вече го прави. Вярвам, че мисията тук наистина ще бъде възможна!“ – каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Приветствие към присъстващите отправи и кметът Калин Каменов, който пожела на живущите в ж.к. „Металург“ да подкрепят децата, които ще бъдат настанени в ЦНСТ-то. „На днешния празник няма нищо по-смислено от това да бъдем добри и обичащи. Само след година тук ще живеят 12 деца, които също като нас имат мечти. Вярвам, че с общи усилия ще се справим с неразбирането на техните проблеми“ – заяви Каменов.
Церемонията продължи с водосвет за здраве и благополучие. Врачанският митрополит Григорий положи и основния камък на бъдещата сграда.
Изграждането на Център за настаняване от семеен тип се осъществява по проект на Община Враца - „Нова възможност за деца и младежи в Община Враца- Проект 1” по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 година. Стойността на проекта е 815 049 лв. Основната цел е да бъде осигурена ефективна социална инфраструктура, предназначена за предоставяне на нов вид резидентни услуги в общността, които да заменят институционалния модел на грижата за деца.
В рамките на проекта ще се извърши и реконструкция и ремонт на Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст, с капацитет - 8 места и Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст, с капацитет от 6 места.


Стартира благотворителната кампания „Осинови врачанско семейство“



За 16-та поредна година стартира благотворителна кампания „Осинови врачанско семейство“, инициирана от граждански организации във Враца в подкрепа на социално слаби семейства и техните деца.  
„На днешния празник – Деня на християнското семейство, е хубаво да се замислим, че за да бъдем щастливи, трябва да уважаваме хората около нас, да се грижим за тези, които обичаме и да бъдем дейни“. С тези думи кметът Калин Каменов приветства присъстващите.   „Пожелавам ви да бъдете усмихнати, позитивни, да вярвате в доброто и да обичате хората до себе си! Честит празник!“, каза още Каменов.
В края на церемонията кметът символично „осинови“ 7-годишно момченце, което си е пожелало за Коледа дънки, пуловер, образователна книжка и лакомства. С подаръци ще зарадват децата и заместник кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова. 
На събитието, което се проведе във фоайето на читалище „Развитие“, присъстваха още областният управител на област Враца Малина Николова, заместник-кметът Петя Долапчиева, председателят на Общински съвет-Враца Румен Антов, общински съветници, директори на образователни и културни институции и др.  
 Кампанията, в която ще бъдат включени повече от 100 деца от училища и детски градини в града, продължава до средата на декември и има за цел да подпомогне врачански семейства в затруднено положение с подаръци за коледните и новогодишни празници.



Предложените промени на цените от „Спорт и туризъм“ са само за туристически пакети


            Заместник-кметът Петя Долапчиева запозна представителите на медии с предложените, от Общинско предприятие „Спорт и туризъм“, промени на цените на туристически обекти. „В публичното пространство беше публикувана некоректна информация по отношение на новите цени на услуги, предлагани от общинското предприятие. Редно е, когато има проблем, той да бъде дискутиран, а не да се създава изкуствено напрежение сред обществото.“ – каза Петя Долапчиева в началото на срещата.
            На пресконференцията присъства и директорът на ОП „Спорт и туризъм“ – Кирил Кирков, който разясни проекта на докладната-записка до Общинския съвет. „Не е предлагано въвеждането на билети за вход за връх Околчица, „Божия мост“ и скалния манастир. Предлагаме нови цени на услуги само за туристически пакети, включващи групови посещения и тематични беседи от квалифициран екскурзовод. Това по никакъв начин не означава, че гражданите няма да имат достъп до туристическите обекти, както и че ще бъдат принуждавани да ползват отделни пакети.“ – коментира Кирков.
            В рамките на срещата, директорът на общинското предприятие заяви, че в развлекателен парк „Леденика“ ще бъде увеличена цената за вход в пещерата, с 2 лева. „Интересът към природния феномен се повишава с всяка следващата година. Същевременно предлагаме и голям брой услуги за туристите, както и беседа на 5 езика“ – допълни Кирков.
            Предложените промени на цените на къща-музей „Баба Илийца“, връх Околчица, скалният манастир „Св. Иван Пусти“, както и Божият мост се отнасят само за туристически пакети.
            В пакета на къщата-музей „Баба Илийца“ е включен двучасов урок по родолюбие и тематични беседи, като цените за учащи и пенсионери са 4 лева, а за граждани – 5 лева. На останалите туристически обекти също са предвидени ретроспекции и беседи, целящи да запознаят гостите на Враца с историята на съответния обект.
            За пещерата Леденика са предвидени два типа пакети – „Икономичен“, включващ посещение на пещерата и кино прожекция и „Семеен“ – обхващаш вход, кино и атракцион по желание.
            На пресконференцията бе обсъдена и възможността за ползване на атракционното влакче от групи, по предварителна заявка. „Действащите към момента цени за цветните композиции не се променят, предложили сме увеличение само за групи, желаещи да се движат по определен маршрут, с дължина до 30 км.“ – заяви Кирков.
            Предложеният проект за промяна на цените на услуги от ОП „Спорт и туризъм“ е разгледан от комисиите към Общинския съвет, като предстои неговото обсъждане на заседание на местния парламент на 27 ноември /вторник/.
      

Зам.-министър Зорница Русинова и кметът Калин Каменов ще присъстват на първа копка по изграждането на ЦНСТ във Враца


На 21 ноември Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ отваря за кандидатстване процедура „Продължаваща подкрепа за деинституционализацията за деца и младежи – етап 2“. В тази връзка, от 12.30 часа заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и кметът на Община Враца Калин Каменов ще присъстват на церемония „Първа копка“ по изграждането на Център за настаняване от семеен тип по проект „Нова възможност за деца и младежи в Община Враца – Проект 1“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 (ж. к. „Металург“, междублоковото пространство при ул. „Димчо Дебелянов“).
Изграждането на социална инфраструктура е етап от реалното създаване на нови, алтернативни социални услуги за деца, изпаднали в нужда от подкрепа. По процедура на ОПРЧР предстои финансирането на наемането и издръжката на персонал в новата услуга, закупуване на оборудване и други допълващи дейности.

От 14.00 часа в Концертната зала на Враца на адрес: ул. „Стефанаки Савов“ №6 ще се проведе концерт, част от кампанията „Мисията е възможна“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, който е част от националната кампания за популяризиране на постигнатото в процеса на деинституционализация на децата в България. С песни, танци и разкази от първо лице, деца и младежи, преминали през социални институции и услуги, ще разкажат за предизвикателствата, пред които са се изправили, и помощта, която са получили в социалните услуги. Деца с увреждания, които живеят в биологичните си семейства, ще покажат на сцената, че всеки има талант, който може да развие.
Преди концерта, във фоайето пред залата ще се проведе благотворителна изложба-базар на изделия, изработени от потребителите на социални услуги и специализирани институции във Враца.

Жълт код

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН обяви за днес- 21 ноември обилни валежи за цялата страна, като в областите Стара Загора, Хасково и Кърджали валежите са втора степен /оранжев код/.

Предупреждение първа степен /жълт код/ за валежи от дъжд и за възможност от образуване на поледици за областите Враца, Видин, Монтана, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе.

Съгласно информация от института, в област Враца се очаква значителни валежи от дъжд с количества до 20-25 л/кв.м. Ще има условия за образуване на поледици.

Минималните температури, в повечето райони, между 1 и 6 градуса, максимални в Северозападна България 1 – 2 градуса.

вторник, 20 ноември 2018 г.

Детска градина „Звездица“ отбеляза Деня на християнското семейство

В навечерието на Деня на християнското семейство - 21 ноември, възпитаниците на Детска градина „Звездица“ изнесоха празнична програма, в която участие взеха родители, баби и дядовци. Официален гост на тържеството бе кметът Калин Каменов. „Скъпи деца, пожелавам ви да бъдете много щастливи, да чувствате обичта на вашите родители и да се забавлявате. Уважаеми педагози, продължавайте да работите със същия ентусиазъм за нашето бъдеще – децата“, каза в приветствието си Калин Каменов.
Директорът на детското заведение Анелия Маринова също поздрави гостите на тържеството и благодари на кмета Калин Каменов за оказаната подкрепа досега и за ползотворното сътрудничество.
Децата изпълниха песни, танцуваха и рецитираха стихчета за цялото семейство и за грижите, които родителите полагат за тях. Те разиграха и сценки, отново посветени на семейните ценности, българските традиции и обичаи. За своите представени таланти, малките артисти получиха бурни аплодисменти.


Приемна за учители

Приемна за учителите от област Враца организират днес, Синдикат Образование  "Подкрепа", председателят на КТ „Подкрепа”- Враца г-жа Десислава Димитрова и председателят на РСО Враца г-жа Светла Димитрова. Приемната води председателят на учителския синдикат, д-р Юлиян Петров. На третата поред приемна за тази година ще бъдат обсъдени актуални въпроси за сферата на образованието, бюджетната рамка и увеличението на учителските възнаграждения, проблемите със стреса на работното място и предложените от синдиката инициативи за справяне с него. Учителите ще получат информация за изпълнение на отрасловото колективно договаряне, съвети и компетентна помощ относно възникнали проблеми във връзка с прилагането му от преките участници в изготвянето, преговорите и подписването му, а именно д-р Петров и неговия заместник- председател Георги Шошев. Лидерите на синдикалните организации от региона ще изберат и своите представители за предстоящата отчетно-изборна конференция на Синдикат Образование „Подкрепа”.
Информацията изготви,
Десислава Димитрова
Председател на КТ „Подкрепа” - Враца
Забележка: Приемната ще бъде открита в 14.30ч. в Зала на КТ "Подкрепа" - Враца на ул. "Стоян Заимов" №1.
Ако желаете да разговаряте с председателя на Синдикат Образование, д-р Юлиян Петров - заповядайте!
Снимков материал ще мога да ви изпратя след започване на събитието.
Поздрави!
Деси Димитрова
СРС на КТ"Подкрепа" - Враца

Председател: Десислава Димитрова

понеделник, 19 ноември 2018 г.

Празник събра деца и родители в Общностния център


В навечерието на Деня на християнското семейство Общностен център за деца и семейства – Враца посрещна децата от  филиалите на детските градини „Слънце“ и  „Звездица“  в  селата Бели извор и Лиляче, които са потребители на проекта „СТИМУЛ за ранно детско развитие“ на Община Враца. Малките възпитаници бяха придружавани от техните учители и родители.
           Специалистите в Центъра запознаха децата с християнския празник Въведение Богородично и им разказаха за традициите, свързани с този ден. Малчуганите се забавляваха в красивата и уютна сграда, рисуваха на тема „Моето семейство“ и с огромно удоволствие участваха в подготвените за тях игри и развлечения. Те получиха много подаръци и награди, а щастливите моменти бяха запечатани в снимки.
          Празникът остави незабравим спомен у палавниците, които вече с нетърпение очакват следващото си участие в коледните и новогодишните празници, организирани от екипите на услугите в Центъра.

Владимир Уручев, ГЕРБ/ЕНП: Всички заедно трябва да работим, за да постигнем инциденти без загуба на човешки живот


„Неслучайно, това десетилетие бе обявено за Десетилетие на действия за безопасност в движението по пътищата. През първата половина на десетилетието бе направено много като резултати, като намаляване на броя на произшествията с фатален изход, но в последните 2-3 години, за съжаление, средно в ЕС няма намаление по този показател.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев в рамките на Форум по пътна безопасност, организиран от общинската структурата на ПП ГЕРБ-Враца.
„В момента действат около 15 регламента в Европейския съюз, които са свързани с безопасността на движението по пътищата − от изисквания към инфраструктурата до изисквания към шофьора. Във Франция е въведена практика с употребата на технически устройства, които не позволяват на шофьорите на междуградски автобуси да потеглят след положителна алкохолна проба. В момента в ЕС се обсъжда възможността тази инициатива да се разпространи постепенно, включително и върху частните автомобили”, сподели евродепутатът Владимир Уручев и допълни, че се обсъжда и друга възможност, когато се одобрява нов тип автомобил, да се одобрява с нови системи за сигурност. Уручев коментира, че това трябва да стане задължително като норма за всички автомобили. При тези системи най-силното е автоматично ограничаване на скоростта или дори отнемане на управлението от водача. Той бе категоричен, че всички технически решения вече са приложени, въпросът е това да стане по-масово. По неговите думи, факторът, с който най-трудно можем да се справим, е поведението на шофьора. Според българския евродепутат, трябва да се изгради нова култура и заяви, че това е възможно. „Виждам, че все повече се спазват установените ограничения”, сподели Владимир Уручев.
В заключение, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев изрази своята радост, че залата е пълна и че този проблем стои на вниманието на обществото. „Всички заедно трябва да работим, за да постигнем инциденти без загуба на човешки живот”, бе категоричен Уручев.


неделя, 18 ноември 2018 г.

Министър Аврамова във Враца: „ Изграждането на Отсечката Мездра – Ботевград е един от основните приоритети”


„Основен приоритет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството остава пътната безопасност. Отговорността, която Агенция пътна инфраструктура и министерството имат е към рехабилитация на съществуващите пътища от републиканската пътна мрежа, както и изграждането на нови, според нуждите в отделните региони. Разбира се един от основните приоритети е пътят Видин – Ботевград, респективно най-тежкият участък отсечката Мездра – Ботевград”. Това съобщи във Враца министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова. Тя взе участие във Форум по пътна безопасност, организиран от ПП ГЕРБ - Враца по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството уточни, че вече са обявени обществените поръчки и процедурите за избор на строителен надзор.
„За първи път обществената поръчка е обявена по друг начин, с плащане в края на изпълнението на обекта, след неговото приемане. Така всеки  строител ще иска да изгради този участък качествено и в срок, за да може да бъде приет и той да получи плащане за строителството. Това е много важна отсечка, надявам се да няма обжалване на процедурата, така че да имаме избран изпълнител и 2019 година да започне и реалното строителство. Разбира се продължаваме и строежа на автомагистрала Хемус, която е изключително важна за Северна България”, допълни министър Аврамова.
Тя подчерта, че средствата, с които е разполагала АПИ в последните години за рехабилитация и строеж в последните 30 години са били крайно недостатъчни.
„Използваме всички възможности за финансиране, както Оперативна програма „Региони в растеж”, така и от държавния бюджет. Надяваме се   2019 година с въвеждането на тол системата в България да започне генерирането на повече средства от тежкотоварния трафик, с които да успеем  да рехабилитираме повече километри от Републиканската пътна мрежа”, каза в заключение министърът на регионалното развитие и благоустройство.