Бисквитки

събота, 2 юни 2018 г.

Цветан Цветанов поведе група над 350 походници към връх Околчица


Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се включи в традиционния поход до връх Околчица. Походът се организира за 12-та поредна година от структурата на ГЕРБ във Враца, като в него участва и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Групата тръгна рано тази сутрин от с. Паволче. Те се отправиха към връх Околчица, където по-късно се включиха в кулминацията на тържествата в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.
На самия връх Цветан Цветанов се срещна с походниците, които на 27 май тръгнаха „По стъпките на Ботевата чета“. Сред тях са и група ученици от Велико Търново, които преминаха по 120-километровата алея на безсмъртието от Козлодуйския бряг до връх Околчица, благодарение на финансовата помощ на председателя на ПГ на ГЕРБ. Цветанов за четвърта поредна година помага на младежите от избирателния си район да участват в патриотичната инициатива.
Кметът на Паволче Емил Василев връчи на Цветан Цветанов знаме с девиза на българските въстаници „Свобода или смърт”. „Носете го с гордост и нека то предвожда колоната, тръгнала по стъпките на Ботевото безсмъртие към легендарния връх „Околчица”, каза Емил Василев.
Походниците бяха поздравени от народния представител от ГЕРБ-Враца инж. Петя Аврамова и от общинския ръководител на партията Малина Николова. От ГЕРБ – Враца подариха тениски с лика на Христо Ботев на всички участници в инициативата.

Хиляди българи почетоха паметта на Христо Ботев



         
   За поредна година връх Околчица събра хиляди родолюбиви българи, които засвидетелстваха своето уважение и преклонение пред делото на Ботев и неговата чета.
            Всенародното поклонение започна с патриотичен концерт на трио „Сопрано“. Талантливите изпълнители развълнуваха публиката с емблематични песни като – „Тих бял Дунав“, „Хубава си моя горо“ и „Моя страна, моя България“.
            Програмата продължи с молебен за България, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.
            С много аплодисменти бяха посрещнати наградените деца от конкурса „С Ботев в сърцето“, които рецитираха стихотворения на поета.
            На поклонението кметът Калин Каменов се обърна към събралите се поклонници с откъс от „Хаджи Димитър“. „Няма българин, който да не знае стихотворението на Ботев – „Хаджи Димитър“. Век по-късно, ние разбираме, че „Жив е той, жив е! Там на Балкана…“, е олицетворение на делото на революционера. Днес, той е жив, защото е в сърцата на всеки един родолюбец. Радостно е, че с всяка изминала година, броят на Ботевите поклонници се увеличава. Щастлив съм, че на това паметно място виждам много млади семейства с деца. Скъпи родители, няма по-хубав урок по родолюбие от днешния ден, защото децата ви ще помнят и пазят този миг и ще искат да се върнат отново. Уважаеми съграждани, на 2-ри юни, въпреки различията ни, ние забравяме за битовизмите и прекланяме глави пред делото на Ботев. Неговият подвиг ни прави силни, уверени и горди. Благодаря на всички, участвали в Националния поход. Ботеви поклонници, запомнете, че вие сте пример за подражание! Дълбок поклон, пред загиналите за нашата свобода!“ .
            В рамките на церемонията, председателят на Народното събрание – Цвета Караянчева призова присъстващите никога да не забравят делото на революционера и на загиналите за свободата на България. „Преди 170 години, в онова тежко време, се е родил един боец, готов за саможертва. Всяка година свеждаме глава пред подвига му. Днес, повече от всякога ни трябва разум, помирение и светли примери като Христо Ботев. Вярвам, че българският народ може сам да изгради бъдещето си. Нека обединим усилия, да помним нашите герои и да вървим напред!“ – допълни Караянчева.
            Обръщение към Ботевите поклонници отправи и наследникът на поп Сава Катрафилов – Атанас Катрафилов.
            Всенародното поклонение завърши с поднасяне на венци и цветя, пред паметника, увековечил подвига на Христо Ботев. По традиция, точно в 12:00 часа, звукът на сирените оповести отдаването на почит към паметта на героите на България.
            На събитието присъстваха още: народни представители, областният управител Малина Николова, председателят на Общинския съвет Румен Антов, общински съветници, делегации от побратимените градове,  участниците в Ботевия поход, жители и гости на града.
           

петък, 1 юни 2018 г.

Калин Каменов: „Днес трябват по-малко думи и повече дела!“



        „Преди 142 години малка ета ревностни родолюбци стъпва на Козлодуйския бряг и тръгва към Врачанския балкан. Ботевите четници се изкачват на върха, за да събудят цял един народ с вика – „Свобода или смърт!“. Този вик, отеква и до днес в сърцата на всеки един българин, независимо къде се намира. В дни като днешния, трябва да осъзнаем, че именно единността ще ни направи силни. Уважаеми съграждани, нека бъдем истински родолюбци, да работим за нашата страна, за общия ни дом, защото само тогава заветът на Ботев ще бъде изпълнен. Днес, повече от всякога осъзнаваме  казаното от Апостола – „Дела трябват, а не думи!“. Честит празник! Да живее България!“ – с тези думи, кметът Каменов даде началото на тържествения митинг-заря, в памет на поета и революционер – Христо Ботев.
            След приемането на почетния строй на ротите, президентът на Република България Румен Радев приветства множеството жители и гости на Враца. „Събрали сме се да почетем Ботев и неговите четници, да склоним глава пред загиналите за свободата на родината. Празник като днешния е повод за смирение и размисъл. Уверен съм, че няма българска зла участ, има българска воля и Христо Ботев е нейното олицетворение“.
            Програмата продължи с едноминутно мълчание, в памет на Ботев, неговата чета и загиналите за свободата на родината, след това пред паметника на Войводата бяха поднесени венци и цветя.
            В края на церемонията, под звуците на емблематичната песен „Притури се планината“, небето над града бе озарено от внушителна заря.
            На военния ритуал присъстваха още: народни представители, председатели на политически партии, областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, кметове от страната, делегациите от побратимените градове, секретарят на Община Враца и заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, както и хиляди жители и гости на Враца.
            Преди тържествения митинг-заря, в сградата на Драматично-кукления театър се проведе патриотичен спектакъл, на който бяха представени ключови моменти от живота и делото на Ботев и неговите съратници.

ГЕРБ – Враца отново подари празник на децата по повод 1 юни

. Стотици момчета и момичета се събраха на пл. „Христо Ботев”, където се проведе традиционният хепънинг „Алея на мечтите”. Официални гости на събитието бяха народният представител инж. Петя Аврамова, общинският ръководител на партията Малина Николова, общинските съветници от ГЕРБ, представители на общинското ръководство, на младежката и женската структура на партията.

„1 юни е най-усмихнатият и вълнуващ ден в годината! Днес е вашият празник, а ние с цялата си обич и всеотдайност се опитваме да го направим незабравим. Посвещаваме този прекрасен ден на вас, защото го заслужавате. Нека вълшебството и магията на детството ви съпътства през целия ви живот! Бъдете здрави, винаги усмихнати, мечтайте и сбъдвайте мечтите си”, каза при откриването на тържеството Петя Аврамова.
Ръководителят на структурата на Младежи ГЕРБ Ивайло Иванов пожела на децата много сбъднати мечти и щастливи мигове.
„Бъдете здрави, любознателни и нека винаги да има слънце в живота ви”, допълни той.
Празникът започна с пристигането на Вълшебната фея, която обяви Конкурс за рисунка на тема „Моята мечта”. В него се включиха над 50 малки художници, които пресъздадоха мечтите си в картини.  Творбите бяха оценявани от жури в състав: Росица Стоянова, Галина Романова и Евгени Карталов – художници и преподаватели по изобразително изкуство. Те присъдиха общо 8 награди за рисунка на асфалт и 4 награди на участниците в конкурса за колаж на тема „Моята Враца”.
По време на празника се проведе и надиграване „Ръченица”. Над 50 момичета и момчета танцуваха под ръководството на Геновева Спасова, Валери Спасов и представители на детски танцов състав „Радост”.  Журито определи шестимата победители, а всички участници получиха много лакомства и награди, осигурени от ГЕРБ.

С 5 млрд. лв. намаляха парите в касите на фирмите след проверките на НАП




Близо 5 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирмите след контролната кампания на НАП спрямо компании, които бяха посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой. По предварителни статистически данни наличните суми в брой към края на 2017 г. са малко над 8 млрд. и 100 млн. лв., като година по-рано в каси счетоводно са отчетени над 13 млрд лв.
През 2017 г. НАП започна множество проверки и ревизии, а хиляди дружества получиха предупредителни писма от приходната агенция. В резултат на това значителна част от компаниите коригираха финансовите си резултати за миналата година или декларираха, че са изплатили дивиденти. Проверките на НАП потвърдиха първоначалното допускане, че  главната причина за нереално високите касови наличности са лични разходи на собствениците и управителите на фирмите, за които не са представяни документи. Като резултат от масовите мерки на НАП в бюджета постъпиха и над 130 млн. лв. повече от данък върху дивидентите, като на компаниите беше дадена възможност доброволно да коригират данъчните си декларации, без да им бъдат възлагани проверки.
От приходната агенция допълват, че и занапред ще продължат да наблюдават  наличностите в брой във финансовите отчети на дружествата. От НАП съобщават още, че са формирали списък с над 13500 компании с декларирани над 100 000 лв. в каса (общо 4,3 млрд лв.) към края на 2017 г., чието данъчно поведение ще са наблюдава през 2018 г. и при необходимост ще бъдат възложени проверки.
„Кампанията на НАП даде отлични дисциплиниращи резултати – от една страна по отношение на ръста на данъка върху дивидентите и, от друга страна, че насърчаването на доброволното спазване на данъчното и осигурително законодателство е каузата, за която ще продължаваме да работим.“ каза заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.    

Калин Каменов поднови споразумението за сътрудничество с град Суми

            По време на срещата с делегацията от украинския град Суми, беше подновено споразумението за сътрудничество между двете общини.
            Партньорските отношения ще бъдат съсредоточени около обмяната на опит и съвместни проекти в областта на местното самоуправление, сътрудничество в културата и спорта, както и провеждането на общи изложения, конференции и форуми. Приетият вариант на споразумението включва и насърчаване на предприемачеството, укрепване на връзките в областта на туризма и здравеопазването.
            Отношенията между Враца и Суми датират от далечната 1967 година, като това е един от първите побратимени градове, с когото местната власт поддържа приятелски отношения.

Представиха електронно копие на тефтерчето на Ботев



Като част от програмата на Ботеви дни 2018, Регионалната библиотека в града представи уникално дигитализирано копие на джобния тефтер на Христо Ботев. На събитието присъства заместник-кметът Мария Попова.
Историческият артефакт е издаден на флаш памет, която съдържа както тефтерчето на революционера, така и двадесет негови стихотворения. Творбите „Хаджи Димитър“, „Борба“ и „Моята молитва“ са преведени и на английски език. Към дигитализираното копие е създадена и двуезична книжка, съдържаща биографични данни, документи, свързани с живота на Ботев, както и негови стихотворения.    
Създаването на луксозното издание на джобния тефтер е съвместен проект на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" и Регионална библиотека „Христо Ботев" – Враца, по повод 170 години от рождението на поета-революционер.

Калин Каменов: „Да обединим усилия, за да може Враца да продължава своето развитие!“



Първи юни е празник с особен емоционален заряд. Днес, всеки от нас изпитва чувство на преклонение пред подвига на Христо Ботев и неговата чета. Днес, във всеки от нас гори частица от вечния огън, който са ни завещали нашите предци. Вярвам, че  няма врачанин, който на 1-ви юни да не е изпълнен с чувство на оптимизъм и увереност за успешното развитие на нашия град. Няма да направя един протоколен отчет, в който да бъдат посочени субективно постиженията на моя екип. Днес, всичко което ще чуете и видите на екрана зад мен, ще бъде равносметката на голяма част от жителите на Враца.“ – с тези думи кметът Каменов се обърна към присъстващите на Тържествената сесия на Общинския съвет.
В рамките на своето изказване, градоначалникът направи анализ на най-големите постижения през последната година, в инфраструктурата, образованието, сигурността, здравеопазването, културата и спорта. Чрез интерактивна презентация бяха представени реализираните проекти и дейности. В края на речта си, кметът призова врачани да бъдат единни, за да може градът да продължава своето развитие.
Тържествената сесия бе открита от председателя на Общинския съвет – Румен Антов, който поздрави своите съграждани и им пожела да бъдат критични и да работят за доброто на своя град. „Днес, трябва да пазим спомена за свободата. Пожелавам ви непокорство в стремежа за съзидание!“ – допълни Антов.
Празничната сесия, по повод Деня на Враца, продължи с връчване на най-високите обществени отличия – „Почетен гражданин“ и „Наградата на Враца за 2018 година“.
Със званието „Почетен гражданин“ бяха отличени – дългогодишният строителен предприемач инж. Тодор Топалски и д-р Костадин Шахов – за изключителен принос в развитието на общината. Посмъртно със званието бе удостоен и полковникът от Първата Световна война – Васил Таслаков.
Отличието „Наградата на Враца за 2018 г.“  получиха – изпълнителят от „Фамилия Тоника“ – Драгомир Димитров, програмистите от „Враца софтуер общество“, предприемачът Ивайло Гладнишки, както и институциите – Младежки дом и Център за подкрепа на личностно  развитие „Център за работа с деца“.
Програмата продължи с приветствие от заместник-кметовете на побратимените градове на Враца – град Бор, Република Сърбия и град Суми, Република Украйна.
В рамките на Тържествената сесия своите поздрави към врачани отправиха и : Директорът на музея в окръг Долж – Румъния, почетният консул на България в Марсилия, както и консулът на България в Република Конго.
На заседанието на Общински съвет присъстваха още: Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, областният управител Малина Николова, заместник-кметът на Община Враца – Мария Попова, народни представители, делегати от побратимените градове, почетни консули, председателят на Ученическия общински съвет, общественици и граждани.



Отслужиха панихида за Ботев и неговите четници


            Възпоменателна панихида, в памет на Христо Ботев и четниците му бе отслужена в храм „Св. Възнесение“. Богослужението бе извършено от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.
            По време на панихидата бяха прочетени имената на поета и революционер и на загиналите за свободата на България четници.
            На църковното богослужение присъстваха: кметът Калин Каменов, председателят на Общински съвет Румен Антов, общински съветници, главният архитект на Община Враца Чавдар Спасов, общински служители и граждани.
        


Община Враца с награда „Златна ябълка“ за принос към подобряване на благосъстоянието на децата


Кметът Калин Каменов получи наградата „Златна ябълка 2018“, която се присъжда от Националната мрежа за децата. Призът за принос към подобряване на благосъстоянието на децата беше официално връчен на церемония в София.
Община Враца бе номинирана в категория „Общини“, заедно с Бургас, Габрово и Тунджа. Приносът, заради който Община Враца бе класирана на първо място, е за иновативни политики в образованието, социалната дейност и извънучебна активност.
„Това е награда не за кмета, а за децата на Враца. Те са мотиваторите, градът да се променя в положителна посока.  Успешните политики за деца не се създават само с инфраструктурни проекти, а и с отношение към тях.“, каза Калин Каменов при получаване на високото отличие.


четвъртък, 31 май 2018 г.

КДК представя книгата „Връх България”


                                                                                                         
В една съдбовна епоха, когато в ход е целенасочено унищожение на духовността и историческата памет, ние българите, трябва да защитим своето достойнство и право на живот чрез истината. Истината за нашия произход, история и роля сред другите народи.
Векове наред ни бяха натрапваниунизителни заблуди за нашето минало, които втълпяват чувство за малоценност и провинциализъм. Чувство, осактяващо характерите, пагубно за нациите. Тези безобразни лъжи и сега- повече от всякога – продължават да ни атакуват и обезличават. Трябва час по-скоро да се пробудим от дълбоката забрава, да се изтръгнем от летаргията, защото днес пред нас се изправят два пътя- възскресение или изчезване во веки веков.
Такъв вик за пробуда е книгата „Връх България” на Милена Върбанова. Авторката ни запознава с доказателства, че траките и българите са творци на най-древната цивилизация, чиято територия се простира се простира от Хиндокуш и Северна Индия до Апенините. Че не сме влезли вчера в Европа като бедни роднини, а сме създатели на нейната култура. Че т.н. „древногръцки” език, писменост и цивилизация са всъщност тракийски и тракийска е народността на най-великия поет на всички времена – Омир.
Милена Върбанова поднася своя версия за произхода на гърците и своя разгадка на прочутия „диск от Фестос”. Тя доказва, че Италийския полуостров е населен с тракийски народи и те стоят в основата на етногенезиса, езика и културата на италианския  народ. Че както мнозина знаменити италианци, така и най-голямата светица на Италия- Света Рита/”светицата на невъзможните казуси”/ имат тракийски и български корени. Според авторката, траки и българи са единосъщни и основяаването на Дунавска България – нашето Отечество – бележи голямото завръщане на българската царственост в земята на бащите.
„България е един връх на духа, който трябва да браним. Ние- българите, сме длъжници на истината за самите себе си.
О, неразумни и юроде, не се срамувай, а се гордей, че съдбата ти е отредила тежкия жребий да се родиш българин!”- това са финалните изречения в книгата на Милена Върбанова „Връх България”.

Милена Върбанова е родена във Враца, където завършва Френската гимназия „Анри Барбюс”. Дипломира се с магистърска степен в Исторически факултет на СУ „Климент Охридски” и специализира „ Теория и история на културата”.
Дълги години работи като журналист в Българско национално радио, където е автор, редакто и водещ на младежки и културни предавания в Програма „Христо Ботев”.
От 2004 г. емигранската съдба я отвежда в Италия и Швейцария, където намира отговор на догадките си и доказателства срещу историческите неистини, с които не може да се примири.





Ученици проведоха „Час по патриотизъм“


            Ученици от X „Б“ клас на Средно училище „Христо Ботев“, организираха „Час по патриотизъм“.
            Тематичната програма започна с рецитал на Ботеви стихотворения, в изпълнение на учениците от началния курс в учебното заведение. В рамките на „Часа по патриотизъм“ беше представена интерактивната презентация „Христо Ботев – великанът на българския дух“, която запозна присъстващите с ключови моменти от живота на революционера.
            В Аулата на врачанската гимназия, младежите дискутираха заветите на Ботев, под формата на европейско кафене. Събитието завърши с рецитал, под името „Признателността на потомците“, след което участниците отдадоха почит пред паметта на поета-революционер.
            „Час по патриотизъм“ се провежда във връзка с участието на младите родолюбци в инициативата на Община Враца - „Най-патриотичен клас“.
В събитието участие взеха: Маринела Петрова – директор на дирекция Образование в Община Враца и Стела Димитрова – Началник отдел „Образование и култура“.


Изплатиха заплатите на лекарите в МБАЛ


Евгени Любенов
В навечерието на 1 юни – ден на Враца, медиците от МБАЛ „Христо Ботев“ получиха пълния размер на заплатите си за месеците март и април, съобщи новият директор на болницата Евгени Любенов. Това стана възможно благодарение на добрата воля и общите усилия на Министерски съвет, Министерство на здравеопазването и премиера Бойко Борисов, с цел запазване и стабилизиране на болницата в областния град.
Благодарим на Правителството за навременната реакция. Вече е сключен договор с НЗОК по 173 клинични пътеки, водят се и преговори с кредиторите за намаляване на задълженията, набира се медицински персонал за окомплектоване на структурите в лечебното заведение“, подчерта Евгени Любенов и изказа надеждата си да успеят да привлекат отново напусналите ценни кадри на болницата – лекари и медицински сестри. Директорът допълни още, че се запазва дейността и договореността със Здравната каса от 2017 г., а до шест месеца в МБАЛ „Христо Ботев“ трябва да бъде закупен и пуснат в експлоатация ангиограф. Апаратурата е съществено важна за дейността на Инвазивна кардиология, така необходима за врачани и хората от региона. Ангиографът ще бъде закупен с целеви средства от Министерство на здравеопазването.

Изготвен е графикът за пръскане на дърветата в града



            От 4 юни /понеделник/, при подходящи метеорологични условия, ще стартират дейностите по третиране на дървесните видове срещу листни въшки. Дейностите ще започнат след 20:30 часа.
            Фирмата, ангажирана с пръскането, ще обработва със специален препарат, който унищожава до 99% от популацията на вредителите. Разтворът е екологичен продукт и е абсолютно безвреден, тъй като не съдържа отровни съставки. Експертите коментират, че умъртвените вредители могат да служат за храна на птиците. В допълнение, те посочват, че препаратът не е опасен за пчелите и не е необходимо те да бъдат затваряни в кошерите по време на пръскането.
            Първият район, в който ще започне третирането е заключен между ул. „Петропавловска“, бул. „Мито Орозов“, бул. „Васил Кънчов“, бул. „Втори юни“, бул. „Екзарх Йосиф“, както и ул. „Поп Сава Катрафилов“.
            Община Враца своевременно ще уведоми жителите на града, преди стартирането на повторно пръскане.
           

Трети преглед на мажоретните състави


       За трета поредна година празнично шествие на мажоретните състави украси Враца. Инициативата е част от „Ботеви дни” 2018. Дефилето, съпроводено от духовия оркестър към Народно читалище „Развитие – 1869” премина по централния булевард и продължи до площад „Христо Ботев”. В него взеха участие мажоретни групи на 11 детски градини от община Враца, ЦПЛР „Център за работа с деца”, ОУ „Васил Левски” и ППМГ „Акад. Иван Ценов”.
       Цветният парад приключи с представяне на обща композиция и поднасяне на цветя на паметника на Христо Ботев. За финал всички мажоретни състави получиха грамоти и награди за прекрасното настроение, което донесоха на врачани.

ЗАВЪРШИ ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ПЕТИ БЛОК НА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”


На 31 май завърши плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ “Козлодуй” за 2018 г. В14 ч. и 26 мин. 1000-мегаватовата мощност бе включена в електроенергийната система на страната, след направена проверка и получено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране.
По време на плановия престой, започнал на 21 април, е извършено презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за следващата 25-та поред горивна кампанияВсички ремонтни дейности, както и необходимата профилактика на системите и оборудването на блока, са изпълнени съгласно утвърдения график.
Другият 1000-мегаватов енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй” – шести, работи с натоварване от 104%.

На 1 юни се ограничава достъпът до платената зона на площад „Христо Ботев“


Община Враца уведомява жителите и гостите на града, че на 1 юни ще бъде ограничен достъпът за моторни превозни средства до денонощната платена зона на площад „Христо Ботев“.
Поводът за ограничаване на движението са културните прояви по случай Деня на Враца и честването на 142 години от подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Детски празник в Общностния център по случай 1 юни


          За поредна година в навечерието на 1 юни – Денят на детето – детска глъч и смях огласиха богато украсения двор на Общностния център за деца и семейства – Враца.
          Празничното настроение завладя дошлите да се повеселят малчугани и родители. Специалистите, работещи по Проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“  бяха любезни домакини на изпъстреното с много игри събитие, което даде възможност за изява на малките рецитатори, певци и художници – потребители на услугите.  Най-добрите получиха награди от ръководителя на Проекта Емилия Николаева, а за всички бяха предвидени лакомства. Грейналите детски личица бяха най-голямата награда за организаторите.

Със звук на сирени, на 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев


          Във връзка с обявения в страната 2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, Министерство на вътрешните работи уведомява всички жители на територията на община Враца, че на същия ден, в 12.00 ч., системите за ранно предупреждение и оповестяване на населението ще излъчват акустичен сигнал „Въздушна опасност“. Чрез двуминутния  сигнал, България отдава почит на героите за освобождение.
Съгласно утвърден от Министъра на вътрешните работи „План за провеждане на тренировка по задействане на сиренно - оповестителната система на страната  на 2 юни 2017 г.“, на 02.06.2018 г., от 11:40 ч. до 12:30 ч., ще бъде извършена тренировка по задействане на системата.
Тренировката се извършва за проверка на техническото състояние на Националната система и обучение на населението.

Слави Харалампиев от Враца спечели фотоапарат от Лотарията с касови бележки на НАП


Учителят по математика Слави Харалампиев от гр.Враца спечели седмичната награда от Лотарията с касови бележки на НАП, която е фотоапарат с 18-мегапикселова камера. Касовата бележка, която му донесе късмет е на стойност 4,73 лв.
Слави Харалампиев беше преподавател по математика в ПМГ“Академик Иван Ценов“ гр.Враца. Включил се е в играта от стартирането й.
Целта на тази Лотария е да насърчи гражданите да изискват касовите си бележки, с което помагат за точното отчитане на дължимите от търговеца данъци и освен това е много важно за всички, защото чрез касовата бележка се доказва покупката на стоката, чрез нея важи гаранцията на стоката, с нея може  да се върне стока, ако има съмнения за нейното качество – т.е. да се направи рекламация. Това каза при връчването на наградата Александър Александров, директор на офис Враца.
До днес, за участие във втората част на популярната игра на данъчните, са регистрирани 15,6 млн. фискални бонове на обща стойност 228,6 млн. лв. Близо 835 000 от бележките са от ПОС терминал. Средно всеки потребител в Лотарията се е отчел в играта с по 268 касови бележки.
За област Враца от началото на играта са регистрирани общо 347 613 броя касови бележки, като близо 13 000 от тях са от ПОС устройство. Средният брой касови бележки на един потребител е 272. Общата стойност  на регистрираните фискални бонове  в областта е 4,8 млн.лв. Най-много касови бележки регистрирани на един потребител 13 853 бр.


Мария Попова присъства на събитие в село Мраморен


            Освещаване на паметна плоча и отбелязване на празника на населеното място се проведе в село Мраморен. Гост на събитието бе заместник-кметът Мария Попова.
            Програмата започна с освещаване на паметна плоча, в чест на загиналите в Балканските и Световните войни. Празничният ден продължи с тематична програма, в която участие взеха самодейци от местното читалище.
            На събитието присъстваха още: кметът на село Мраморен – Страхил Цеков, кметове на населени места от общината, жители и гости на Мраморен.

Започна изграждането на модерна спортна зала в училище „Христо Ботев“


          С тържествен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, и поставяне на символичен камък, стартира изграждането на многофункционална спортна зала в Средно училище „Христо Ботев“. Началото на строежа бе поставено от кмета Калин Каменов, който поздрави екипа на училището и учениците и им пожела след завършването на дейностите, да я ползват активно за различни спортни прояви.
          Празничната програма започна с отбелязване на патронния празник на гимназията. Кметът Калин Каменов приветства учениците, като им пожела никога да не спират да се развиват и да не забравят своето училище. „Скъпи деца, като възпитаници на едно от най-старите училища в страната, вие имате голяма отговорност – трябва да сте пример за подражание не само в гимназията, но и извън нея. Бъдете здрави и никога не се отказвайте от поставените си цели“ – добави още кметът Каменов.
          В празничния ден за СУ „Христо Ботев“ – присъстваха още: народни представители, председателят на Общински съвет Румен Антов, заместник-кметът Мария Попова, директорът на учебното заведение Виктор Кръстев, представители на настоятелството, бивши и настоящи учители и ученици.
Строителството, на спортната зала, ще се реализира по проект „Реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на образователни институции“ по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Средствата, които ще бъдат инвестирани са в размер на 1 815 180 лв.
Модерната сграда ще разполага с две игрища – за официални срещи и помощно игрище. Общият капацитет на трибуните е за 346 бр. посетители. От тях 326 броя са седящите места, 4 броя са проектирани за лица в неравностойно положение и 20 броя са места за правостоящи.
Изпълнител на строително-ремонтните дейности е „Каримпекс – 1“ ЕООД.


сряда, 30 май 2018 г.

40-годишен юбилей отпразнува Детска градина „Зора“



С весел и пъстър спектакъл „Приказки за деня и нощта“, Детска градина „Зора“ отпразнува своя 40-годишен юбилей. Концертът, който се състоя в Драматично-куклен театър, бе открит от директора на детското заведение Маринела Георгиева. Тя благодари на кмета Калин Каменов за включването на детската градина в Инвестиционната програма на Община Враца, чрез която ще се извърши обновяване на сградата.
Официален гост на тържеството беше заместник-кметът Петя Долапчиева, която поднесе своите благопожелания към служителите, децата, родителите и гостите на празника и връчи на директора Маринела Георгиева поздравителен адрес от името на кмета на града.
Празничната програма продължи с концерт, в който се включиха всички групи на детската градина.


Покана


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Имам удоволствието да Ви поканя на първа копка за изграждане на спортна зала в СУ „Христо Ботев”, която ще се проведе на 31.05.2018 год., от 9:30 часа, в двора СУ „Христо Ботев”, град Враца.
Сградата ще заеме мястото на сега съществуващата асфалтирана площадка с игрища и засяга незначителна част от игрището за футбол на малки вратички в двора на имота. Постройката е едноетажна, без сутерен, разделена основно на две функционални зони – спортна зала и зона за достъп и обслужване. Спортната зала е разделена на две игрища – едно за официални срещи и едно помощно игрище. Капацитетът на сградата е 326 бр. седящи места, като 4 бр. от тях са за зрители в неравностойно положение и допълнителни 20 бр. места за правостоящи. Общият капацитет на трибуните е за 346 посетители. Проектът е на стойност 1 816 549,90 лв.
Проект „Реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на образователни институции“, договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.019-0001-C01 се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие, предоставен чрез Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., Процедура BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие”.


С уважение,

НИНА КАЛЕЕВА
Ръководител проект


Калин Каменов връчи дипломи на бъдещи учители



            Над 70 абсолвенти от филиала на Великотърновския университет в града, получиха своите дипломи за завършено образование. Свидетелствата на отличниците от випуска връчи кметът Калин Каменов. Градоначалникът поздрави абсолвентите и им пожела да не се отказват от поставените си цели. „Продължавайте да учите и да се развивате. Уверен съм, че независимо къде работите, вие ще бъдете вдъхновители за останалите. Отворете сетивата си и работете неуморно, защото България има нужда от професионалисти като вас!“ – допълни Каменов.
            На церемонията присъстваха още: заместник-ректорът на ВТУ – доц. д-р Димитър Димитров, заместник-деканът по учебната дейност на университета – доц. д-р Димитър Симеонов, доц. д-р Емил Бузов, директорът на врачанския филиал – проф. д-р. Маринела Михова, представители на Регионалното управление на образованието, директори на учебни заведения и родители.

Нова уникална апаратура в МБАЛ „Христо Ботев“ и ДКЦ 1


Иновативна апаратура за обездвижване на крайници ще бъде поставена в МБАЛ „Христо Ботев“ и Диагностично-консултативния център във Враца.
Апаратурата е собственост на фирма „Да Транс“ ООД и е уникална за територията на целия Европейски Съюз. Закупуването й е финансирано по  проект „Внедряване и реализация на екзоскелетна шина за гипсиране и обездвижване на крайници“, с договор за ДБФП №BG16RFOP002-1.001-0176-C01 по процедура BG16RFOP002-1.001 “Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията”, Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”
Инвестицията включва по един брой медицински триизмерен скенер за предмишница и софтуер, който позволява преобразуване на рентгенови и томографски изображения в 3D изображения на счупения крайник. Скенерите, които ще бъдат позиционирани в двете лечебни заведения, са автоматично свързани с широкоформатни 3D принтер машини, които отпечатват медицинска шина, изработена индивидуално за всеки пациент.
При изпълнение на определени изисквания на фирмата собственик има възможност за безвъзмездно поставяне на 12 бр. шини на граждани с нужда от гипсиране и обездвижване на предмишница.
Решението за поставянето на уникалната апаратура в града бе взето по време на среща на кмета на Община Враца Калин Каменов с управителя на  компанията Георги Джойков и директора на ДКЦ 1 д-р Огнян Тошев.

вторник, 29 май 2018 г.

ПП ГЕРБ – Враца организира празник по повод Деня на детето


            ПП ГЕРБ – Враца за поредна година организира празник по повод Деня на детето. Традиционният хепънинг „Алея на мечтите” ще се проведе на 1 юни от 12.00 часа на асфалтовата алея на пл. „Христо Ботев”. Проявата включва конкурси за колаж на тема „Моята Враца”, детска рисунка на асфалт и „Надиграване ръченица”. В деня на празника ще бъдат обявени победителите в различните категории. Децата ще получат много лакомства и интересни награди.
            Каним всички желаещи малки и вече пораснали деца да се включат в тържеството. Заповядайте, очакваме Ви!