Бисквитки

петък, 25 август 2017 г.

Блок "Чавдар" 7 - модерна визия и красив цветови ансамбъл


Блок „Чавдар” № 7  - модерна визия и красив цветови ансамбъл
            В срок се изпълняват ремонтните дейности по Националната програма за енергийна ефективност на блок  „Чавдар“ № 7, който е един от най-високите и най-трудни за изпълнение обекти. Блокът придобива изцяло нова визия и европейски облик, а след приключване на ремонтните дейности собствениците на апартаменти ще имат подобрено качество на живот и ремонтиран пътен участък пред жилищната сграда. Изпълнена е хидроизолацията на покрива. Изцяло са финализирани дейностите по обновяване на общите части.  На 80% е демонтирана и монтирана PVC дограма. Две от фасадите са изцяло готови, термоизолирани, шпакловани и грундирани.
Топлинното изолиране на външните стени се извършва с топлоизолационен материал 0,05 m EPS.  Ще бъдат подменени и осветителните тела в общите части на сградата (стълбище и вход), които ще осигурят необходимия светлинен комфорт и ще отговарят на изискванията на БДС EN 12464-1:202 „Светлина и осветление”.
Разходът на енергия за отопление след въвеждането на горепосочените мерки ще се промени от 130.4 kw/h на 43.6 kw/h, а този за осветлението от 2.6 kw/h на2.4kw/h.
Инвестиционните проекти са изготвени съгласно предвидените мерки от Техническото обследване и Доклада за енергийно обследване.
Изпълнителят на проекта извършва строително - монтажните дейности в срок и с отлично качество, а районът около строителната площадка е поддържан  чист.
След приключване на обекта собствениците на жилища в блок „Чавдар“ №7 ще имат възможност да кандидатстват по проект „Малки граждански инициативи” и да създадат уютно и приятно за почивка околоблоково пространство.

Програма "Работа"


Националният съвет за насърчаване на заетостта стартира новата Национална програма „Работа“ на МТСП за обучение и заетост на безработни лица от общини с високо равнище на безработица в Северозапада.
В област Враца разкритите работни места са 100 за община Хайредин с бюджет 240 096 лв., 72 за община Борован с бюджет 172 869 лв. и 67 за община Криводол с бюджет 160 864 лв.
Срокът за подаване на заявки от работодатели приключи на 22 август и след оценяване от бюрата по труда в Козлодуй, Бяла Слатина и Враца одобрените заявки за публичния сектор в община Криводол са 2, а за частния сектор 12. Една е заявката за община Борован от общинската администрация и 11 заявки от частните фирми. За община Хайредин постъпилите и одобрени заявки са 1 за общината и 4 за бизнеса.
Приоритетно в обучение и заетост ще се включват продължително безработни, безработни младежи, както и безработни, които получават социални помощи или са с основно и по-ниско образование и без професионална квалификация. Програмата е насочена и към икономически неактивни, включително обезкуражени лица, които ще могат да участват в нея след регистрация в бюрата по труда.  
Всички включени в програмата безработни ще преминат мотивиране за активно търсене на работа. Хората, които се нуждаят, ще бъдат включени в курсове за ограмотяване или за придобиване на квалификация по професия. Инициативата осигурява и субсидирана заетост на пълно или непълно работно време за срок до 12 месеца в частния сектор или към общините за работа в общественополезни дейности като ремонт на обществени сгради, комунално-битово обслужване, поддържане на недвижимо културно наследство или услуги на населението.
От 28 август започва насочването на лицата, които ще бъдат наети в публичния и частния сектор. На 1 септември се сключват трудовите договори с безработните лица, отговарящи на изискванията.
Средствата по програмата се осигуряват приоритетно с Решение на Министерски съвет 452 от 10 август 2017 година.

Дейности по Воден цикъл временно затварят ул. „Петропавловска“

От 26 август, събота, на ул. „Петропавловска“ във Враца ще стартира изпълнението на строителни работи по канализационната мрежа в този район, които са част от дейностите по проект „Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца“ – фаза II. В тази връзка ще бъде въведена временна организация на движението и улицата ще бъде затворена в участъка от ул. „Баба Йота“ до ул. „Антим I“ /Сградата на Кино Метропол/. Пътното движение ще бъде пренасочено и ще се осъществява по ул. „Баба Йота“ и ул. „Грънчарска“. Срокът, който е даден от фирмата изпълнител „Понсстройинженеринг" АД за приключване на дейностите е 05 септември.
За временната организация за безопасност на движението са уведомени: сектор „Пътна полиция“, Центъра за спешна медицинска помощ - Враца, Районна служба пожарна безопасност и защита на населението и Областно пътно управление.
С цел да се запознаят живущите в тази част на града с предстоящата временна организация на движение фирмата изпълнител „Понсстройинженеринг" АД е разлепила уведомления и приканва да не се паркира на улицата. Също така ще бъде поставена и съответната вертикална сигнализация за организация на пътното движение.
Движението на моторни - превозни средства ще се нормализира след приключване на ремонтните дейности. Община Враца се извинява за причиненото неудобство.

Покана за обществено обсъждане


ПОКАНА 
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ЗА ПОЕМАНЕ НА ДЪЛГОСРОЧЕН ДЪЛГ
ПО ПРОЕКТ “ИНТЕГРИРАН ПРОЕКТ ЗА ВОДЕН ЦИКЪЛ НА ГРАД ВРАЦА” 

Община Враца изпълнява проект „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца“, фазиран на две фази, както следва:
1. Фаза I - Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № 58111-65-256/21.12.209 г., по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“;
2. Фаза II - Договор № Д-34-37/01.11.2016 г., по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020.
Необходими са средства в размер до 4 млн. лв. за обезпечаване на съфинансиране по проекта.
Необходимият паричен ресурс ще се осигури от Фонда за органите на местно самоуправление „ФЛАГ” ЕАД. 
След проведените преговори с Фонда, финансовите параметри на дълга за допълнително финансиране са:
1. Максимален размер на дълга –  до 4 000 000 (до четири милиона);
2. Валута на дълга – лева;
3. Вид на дълга – дългосрочен дълг, поет с договор за общински заем;
4. Условия за погасяване:
4.1. Срок на погасяване – до 120 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване;
4.2. Източници за погасяване на главницата – от собствени бюджетни средства;
5. Максимален лихвен процент – шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка от 4.083 %;
6. Други такси, наказателни лихви, неустойки и разноски – съгласно ценовата политика на Фонд ФЛАГ и Управляващата банка;
7. Погасителна схема – същата ще бъдат изготвена преди подписване на договора, като прогнозната схема е усвояване до м. октомври 2017 г., погашение до м. октомври 2027 г.
Място и дата на провеждане на обсъждането:
1. Общественото обсъждане ще се проведе в Конферентната зала на Община Враца;
2. Общественото обсъждане ще се проведе на 30.08.2017 г. от 17:00 часа.

При неявяване на минимум 70 лица, общественото обсъждане ще бъде отложено за 04.09.2017 г. и ще се проведе в Конферентната зала на Община Враца от 17:00 часа.

Каня местната общност на обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг за проект„Интегриран проект за водния цикъл на град Враца“.


КАЛИН КАМЕНОВ
Кмет на Община Враца

Блок № 74 на ж. к. „Сениче“ – по-добра и уютна среда за живеене

Блок № 74 на ж. к. „Сениче“ – по-добра и уютна среда за живеене
Красива и енергоспестяваща жилищна сграда е резултатът след приключените строително-ремонтните дейности по Националната програма за енергийна ефективност в блок № 74 на ж. к. „Сениче“ във Враца. Масивната блок - група, включваща четири секции, вече е напълно обновена и готова за експлоатация. Материалите, използвани за ремонтните дейности, извършвани по Националната програма са качествени и сертифицирани.
Подобренията в многофамилната жилищна сграда, освен строително-монтажните дейности включват още: обновяване на входовете, термоизолация на терасите. Изградена е и домофонна система, като жест от страна на изпълнителя към живущите в блока.
След срещи с жителите, зам. кметът на Община Враца Мария Попова се погрижи за облагородяването на занемарената тревна площ в близост до жилищната сграда и обезопасяването на опасните шахти и съоръжения.
Пространството около блок № 74 от дълги години бе обрасло с трева и затрупано с отпадъци. След намесата на Мария Попова, работници на общинското предприятие „БКС“ почистиха, окосиха и подравниха терена. В бъдещите планове на общинския екип е облагородяване мястото.
Отново по инициатива на зам. кмета беше култивирано околоблоковото пространство и бяха поставени допълнителни пейки за отдих и срещи на живущите.
Сдружението на собствениците в блок №74 в ж.к. „Сениче“ вече има възможност да кандидатства по проект „Малки граждански инициативи“, ако жителите на блока пожелаят да им бъдат отпуснати средства за допълнително подобряване на площта пред жилищната сграда.
 
За осигуряване на нормалното функциониране и ползване на завършения строителен обект и отстраняването на скритите дефекти, след приемането и въвеждането му в експлоатация се определят минимални гаранционни срокове за изпълнени строително монтажни работи. Гаранционният срок за блок №74 в ж. к. „Сениче“ е десет години. При появили се дефекти председателят на Сдружението на собствениците трябва своевременно и в писмена форма да уведоми общинска администрация - Враца, която от своя страна ще предприеме действия за отстраняването им, чрез фирмата - изпълнител на съответния обект, съгласно сключения договор.

Министерството на икономиката и Община Враца ще си партнират за привличане на повече инвестиции в Северозападна България



Министерството на икономиката и Община Враца ще си партнират за привличане на повече инвестиции в Северозападна България
Министерството на икономиката и Община Враца ще си партнират за привличане на повече инвестиции в Северозападна България. Предприемането на координирани действия в тази посока бе обсъдено на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и кмета на Враца Калин Каменов.
„Насърчаване на икономическото развитие на Северозападна България е основен приоритет за правителството и можете да разчитате на пълна подкрепа за привличане на повече инвестиции в община Враца“, каза Александър Манолев. Той допълни, че регионът на Враца има редица конкурентни предимства – сравнително близка локация до столицата, алтернативни трасета за експорт към Централна и Западна Европа и наличие на работна ръка. „Предимство е и възможността да се ползват редица облекчения от инвеститорите при реализацията на проекти в райони с по-висока безработица“, допълни заместник-министърът.
Кметът на Враца подчерта, че основен приоритет за неговия екип е разкриването на нови работни места. „Искаме да създадем възможност хората да остават тук и да имат алтернативи за професионална реализация“, каза Калин Каменов. По думите му всеки сериозен инвеститор, който избере Враца ще има пълна подкрепа от общината, в това число и за израждане на довеждаща инфраструктура и приоритетно административно обслужване. „Необходима ни е възможността да представим силните качества на региона пред потенциалните инвеститори и затова за нас е много важна оперативната връзка с Министерството на икономиката“, добави Калин Каменов.
По време на срещата бе договорено да се изготви подробен доклад за възможностите за инвестиции във Враца, вече съществуващите предприятия на нейна територия и облекчителните мерки, които предлага общината, като те да бъдат представяни на потенциални инвеститори, които се свързват с Министерството на икономиката и Българска агенция за инвестиции.

четвъртък, 24 август 2017 г.

Кметът Калин Каменов се срещна с членовете на пенсионерските клубове в град Враца


Кметът Калин Каменов се срещна с членовете на пенсионерските клубове в град Враца
Кметът Калин Каменов проведе срещи с членовете на всички пенсионерски клубове във Враца. Целта на изнесените приемни бе да се обсъдят промените в цените на картите и билетите на „Тролейбусен транспорт - Враца“ ЕООД и състоянието на дружеството. На срещите присъстваха още председателят на Общински съвет Румен Антов и управителят на „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД Николай Вълков.
В рамките на два дни бяха посетени пенсионерските клубове: „Детелина“, „Здравец“, Съединение“, „Веслец“, „Еделвайс“, Клуб на инвалида, „Клуб на готините баби“, както и Клубът за рехабилитация и социално приобщаване на хората с намалено зрение.
„Безспорен факт е, че състоянието на дружеството е изключително тежко, заради комплексни фактори и липса на целенасочени мерки години наред. Точно поради тази причина трябваше да се предприемат действия за повишаване на цените на картите и билетите. Вярвам, че след като изслушаме всички предложения, ще вземем решение, което да удовлетвори интереса на гражданите и да не окаже пагубно въздействие върху обществения транспорт в нашия град“ – каза кметът Калин Каменов на срещите си с възрастните хора.
На изнесените приемни беше подробно обяснена необходимостта от повишаване на цените за карти и билети в „Тролейбусен транспорт“. Управителят на дружеството посочи, че през последните няколко месеца темата за промените в цената на услугата на дружеството е обстойно дискутирана. Преди внасяне на промените в Общински съвет, са проведени две обществени обсъждания. Николай Вълков уточни още, че конкретното увеличение на карти и билети не е с цел печалба на дружеството, а нормалното му функциониране и покриване на себестойността на предлаганата услуга.
„В „Тролейбусен транспорт“ не са осъществявани реформи от неговото създаване и точно поради тази причина, ако няма промяна – то ще бъде обявено в несъстоятелност. Като управител, считам за необходимо обществения транспорт да продължи своето съществуване, за да бъде регулатор на цените в нашия град. Факт е, че промяната трудно се приема от ползвателите на услугата и затова искам да чуя вашите предложения за промяна. По отношение на вече издадените карти за пътуване, искам да спомена, че те ще бъдат валидни и в рамките на 2018 година, като по този начин няма да бъдете ощетени по никакъв начин.“ - допълни управителят на „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД Николай Вълков.
Председателят на Общински съвет - Враца Румен Антов заяви, че основната цел на срещите е, на база направените предложения, да се вземе целесъобразно решение, което да е в интерес на гражданите и по никакъв начин да не оказва неблагоприятно влияние върху „Тролейбусен транспорт“. „По този начин ще успеем да покрием всички задължения на дружеството, като дори ще може да се инвестират средства за обновяване на автопарка.“ – добави още Румен Антов.
Кметът Калин Каменов обясни, че Община Враца кандидатства с две проектни предложения за закупуването на електробуси и въвеждането на единна електронна система, която да информира жителите за графиците на обществения транспорт, трафика и пътната инфраструктура, да позволява автоматично плащане на паркинг, да предоставя туристическа информация. Каменов допълни, че заменянето на тролейбусите с модерните електробуси е необходима стъпка към подобряване качеството на услугата, тъй като действащите съоръжения са ограничени от контактната мрежа. Нещо повече изграждането на 1 км мрежа за тролейбусен транспорт ще струва от 600 000 до 800 000 лв., средства, които могат да бъдат инвестирани в модерен и екологичен транспорт.
Членовете на посетените пенсионерски клубове предложиха на местната администрация да изготви нов проект за промяна на цените на услугата, в който цените на картите и билетите да бъдат съобразени с получаваната пенсия, да бъдат въведени карти за повече от една линия, както и такива за месец или седмица. Сред предложенията беше и това за по-достъпна среда за хора със зрителни и двигателни увреждания. На изнесените приемни се дискутираха и теми, свързани с развитието на град Враца и нови инфраструктурни проекти.
Кметът на Община Враца Калин Каменов благодари на всички за активността и заявената гражданска позиция проявена на срещите. „Всички ваши предложения ще бъдат обобщени и експертен екип ще изготви нов проект за промяна на цените на карти и билети за „Тролейбусен транспорт“. В края на месец септември, с моя екип, отново ще направим среща с вас, за да обсъдим внесените промени. Вярвам, че с общи усилия ще вземем справедливо решение“ - категоричен бе Каменов.

сряда, 23 август 2017 г.

Община Враца асфалтира улици в града и в Промишлена зона, на други ремонтите продължават






Асфалтиране на улици в града и промишлена зона отчита през последните седмици Община Враца. Завършени са дейностите по ул. „Борис Коцев“, където е обособен паркинг и са ремонтирани тротоарите. Изцяло е асфалтирана улица „Н. Й. Вапцаров“ в Промишлената зона на града и част от ул. „Шипка“, която през м. септември ще бъде цялостно асфалтирана. Напълно е обновен обходът до Пречиствателната станция на града, който започва от Оряховско шосе. Изграден и оформен е паркинг на бл. 26 в ж. к. „Дъбника“. В района има обособени тротоарни и зелени ивици, където по искане на живущите ще бъдат насадени и дръвчета. Ремонтирана е и отсечка от ул. „Иванчо Цветков“ и по този начин цялата улица, намираща се в централната градска част вече е обновена.
В момента се довършват строително-ремонтни дейности на улиците „Цвета Кръстенякова“ и „Морава“. Стартирали са и подготвителни работи на алеите към комплекс „Вестител“, които ще бъдат преасфалтирани, както тече и подготовката за асфалтиране на ул. „Изгрев“ в ж.к. „Дъбника“.