Бисквитки

петък, 16 март 2018 г.

Във Враца ще се обучават кадри за IT бизнеса


Община Враца и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще кандидатстват по съвместен проект за изграждане на Център по компетентност на информационни технологии и мобилни комуникации. Това стана ясно след проведена среща между кмета Калин Каменов и ректора на учебното заведение проф. Димитър Радев. За финансиране ще се кандидатства по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-202“.
„Убеден съм, че много скоро ще подпишем споразумението, с което ще стартираме проектните дейности по изграждането на Центъра по компетентност.“ – каза Калин Каменов и допълни, че Община Враца ще осигури място или база, където ще се разкрие звеното за обучение. Той посочи още, че в момента най-търсените специалности са в сферата на компютърните технологии, киберсигурността и мобилните телекомуникации. Целта за изграждането на Центъра за компетентност е да подготви професионални бакалаври за бъдещите инвеститори и бизнеса в района, и в същото време местните специалисти да останат тук, във Враца.
„Искаме да сме полезни на Враца и на региона“, посочи проф. Димитър Радев и допълни, че разкриването на Центъра ще даде възможност за обучение, разработване на съвместни проекти, както и стартиране и на други дейности, свързани със средното образование.
До края на месец март ще се проведе информационна среща с учениците от 11 и 12 клас, които имат интерес да продължат образованието си в сферата на информационните технологии. След тази среща ще бъде избрана и първата специалност, по която младежите от града ще могат да кандидатстват през учебната 2018/2019 г. и да получат своето техническо образование във Враца.

Министър Кирил Ананиев: Дейността на отделението по инвазивна кардиология в МБАЛ „Христо Ботев“ ще продължи


Министерство на здравеопазването ще осигури необходимата апаратура (ангиограф) за да продължи дейността на отделението по инвазивна кардиология в МБАЛ „Христо Ботев“, като в момента се разглеждат различни варианти за предоставянето й. Това заяви министър Кирил Ананиев от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на народните представители от ГЕРБ – Враца инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев.
„След проведени разговори с медицинските специалисти е налице уверение от тяхна страна, че ще продължат да работят в болницата. Искам да Ви уверя, че МБАЛ „Хр. Ботев” – Враца няма да прекъсне дейността си и жителите ще продължат да получават медицинска помощ по кардиология и инвазивна кардиология в същия обхват и обем“, категоричен беше министърът. Той допълни, че МЗ ще предприеме действия за анализ на сключения договор между МБАЛ „Хр. Ботев” – Враца и частната структура, която до този момент е изпълнявала дейността в болницата.
Народните представители инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев зададоха въпрос за действията, които МЗ като принципал на МБАЛ „Христо Ботев“- Враца, смята да предприеме за осигуряване на качествена здравна услуга за врачани и за възстановяване на работата на Инвазивна кардиология в болницата.
„С мерките, които ще приемем в следващите няколко дни, свързани с инвазивна кардиология, ще стабилизираме отделението, което има най-много напуснали медицински специалисти от болницата“, отговори министър Ананиев на уточняващ въпрос от Красен Кръстев за напускането на много лекари, което застрашава нормалната работа на отделенията. По думите на Кирил Ананиев, Министерство на здравеопазването има резервен вариант веднага да бъдат осигурени кадри, които да обучават и нови медицински специалисти.
„Оздравителният план на МБАЛ  „Хр. Ботев” – Враца е в действие и успешно се изпълнява“, беше категоричен Кирил Ананиев. Това ще доведе до повишаване ефективността на работата на болницата, което означава, че ще има по-високи приходи в лечебното заведение. По този начин ще бъде дадена възможност не само лекарите да получат своите заплати, но и хората да бъдат доволни от качеството на предоставяната медицинска дейност. 
„Категоричността на министър Ананиев, че инвазивната кардиология във Враца ще бъде възстановена и ще бъдат осигурени кадри за нея е обнадеждаваща“, коментира народният представител инж. Петя Аврамова. „За съжаление засилването на напрежението около МБАЛ „Христо Ботев“, което определени политически сили целят, води до напускане на медицински специалисти от врачанската болница. Това от своя страна принуждава ръководството да преструктурира отделения, за да може да осигури нормалното функциониране на здравното заведение. Оздравителният план за МБАЛ „Христо Ботев“ не включва закриване на отделения в бъдеще, а политическите интриги около медицинския персонал може да доведат до това.
Хората, които прикриха източването на МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца, организират сценарий, който отново застрашава здравното заведение. Надявам се гражданите на Враца, които искат МБАЛ „Христо Ботев“ да бъде запазена и оздравена, да не допуснат да бъдат употребени политически“, допълни тя.

Конкурс за есе на тема „Моята визия за модерно земеделие“


Организаторите на Първия национален форум на младите фермери (20 април, АУ-Пловдив) обявяват конкурс за есе на тема: „Моята визия за модерно земеделие“.
Право на участие в конкурса имат всички български студенти от аграрни специалности. Кандидатите трябва да подготвят есе с обем до три страници (1 500 думи), в което да представят визията си за развитие на модерно българско земеделие.
Срок за изпращане на есетата: 10 април 2018 г. на e-mail: rector@au-plovdiv.bg със заглавие: Конкурс-есе „Моята визия за модерно земеделие“ и с включени: име на автора, учебно заведение и данни за контакт.
Класирането и обявяването на победителите ще се състои на 20.04.2018 г. в Аграрен университет - Пловдив в рамките на първия Национален форум на младите фермери.
Победителите в конкурса ще имат възможността да бъдат част от българската делегация на Петия Европейски конгрес на младите фермери в Брюксел през втората половина на 2018 г.
Организатори на Първия национален форум на младите фермери: евродепутат Владимир Уручев, Аграрен университет-Пловдив, Асоциацията на земеделските производители в България и  Националната служба за съвети в земеделието 

Mariya Doncheva
Local Assistant to MEP Vladimir URUTCHEV, EPP/GERB


3000 Vratsa, 2 Democracy Blvd
T: +359 (0) 884 800 031
E-mail: mep.gerb.vratza@gmail.com

Спряно водоподаване

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 16.03.2018г. водоподаването ще бъде спряно до 16:00ч в района на ж.к. Младост.

четвъртък, 15 март 2018 г.

Спряно водоподаване

Във връзка със строително ремонтни дейности свързани с изграждане на връзка - новоизграден със съществуващ водопровод по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, утре 16.03.2018г. от 09:00 до 16:00ч водоподаването ще бъде спряно в следните зони:
1. зоната между ул."Екзарх Йосиф', бул."Демокрация", ул."Спортна" и ул.'Ген Леонов"
и
2. зоната между ул."28-ми Октомври", ул."Плиска", ул."Илия Кръстеняков" и ул."Иваница Данчов"

сряда, 14 март 2018 г.


3 D мапинг отново ще радва врачани за Ботеви дни 2018
3 D мапинг отново ще радва врачани за Ботеви дни 2018
Уникалното триизмерно аудио-визуално шоу отново е включено в програмата на Ботеви дни. Предложението бе направено от кмета Калин Каменов на второто заседание на Ботевски организационен комитет. 3 D мапинг проектът „Балканът пее хайдушка песен“ ще бъде реализиран чрез спонсорство. Тази година ще бъдат включени нови елементи, които ще подсилят атрактивното светлинно-звуково юшоу. С него на 26 май, от 21:30 ч. официално ще бъдат открити Ботеви дни 2018.
Нова инициатива в тазгодишната програма, която също беше предложена от кмета Каменов, е провеждане на конкурс-рецитал  за ученици от четвърти клас „С Ботев в сърцето“. Конкурсът се посвещава на 170 години от рождението на поета-революционер и 142 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Излъчените победители от всяко учебно заведение ще имат възможността да участват след това в Националния конкурс-рецитал за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия, също включена в програмата по повод честванията. Наградата за победителите е екскурзия до кораба-музей „Радецки“.
За първи път във Враца, по време на Ботеви дни, ще бъде представено дигитализирано копие на тефтерчето на Христо Ботев. Предложението е на директора на Регионалната библиотека Силвия Врачовска.
За втора поредна година ще се проведе и конкурсът „Най-патриотичен клас“. Тази година има изменение в регламента и в него ще могат да участват ученици от 10 и 11 клас на училищата в Община Враца, а не както досега зрелостници.
 
„И тази година в програмата има включени вечерни концерти на открито, но целта е те да бъдат насочени към фолклора и патриотично-възрожденските песни. “, каза още Каменов.
В програмата на Ботеви дни 2018 отново присъстват традиционни инициативи, като изложби, конкурси, ботевска работилница, спортни прояви. И тази година ще се проведе шествието на детските и юношеските мажоретни състави, както и инициативата „Със стихове и песни по Ботевата алея – по стъпките на Ботев“.
На второто заседание участие взеха още Негово Високопреосвещенство Врачанския Митрополит Григорий, заместник областният управител Мирослав Комитски, председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник-кметът Петя Долапчиева, представители на Ботевския организационен комитет и на медии.
Третото заседание на Ботевския организационен комитет е насрочено за 11 април от 13:00 ч.

Общината съдейства на В и К за разрешаване на проблема във Върбица


 „Община Враца ще подпомогне с техника ВиК – Враца за отстраняване на проблема с водоподаването на населението в село Върбица.“ Това каза на среща с жители на населеното място кметът Калин Каменов. Той, заедно с директора на водоснабдителното дружество - инж. Ангел Престойки, разговаряха с хората и обсъдиха варианти за разрешаване на проблема с водата за битово-питейни нужди.
За да не попадат в каптажа повърхностни и подпочвени води, които го замърсяват, Община Враца ще осигури багер, който ще предприеме дейности по тяхното отвеждане. Булдозер на ВиК- Враца ще подравни терена и ще запълни неравностите, в близост до водоизточника, както и ще се предприемат мерки по изпомпване на мръсната вода от резервоара на помпената станция, от където се подава на населението.
„Ще предприемем необходимите мерки, но съоръженията трябва да се пазят и да не се допускат посегателства. Обмисляме вариант и за поставяне на видеонаблюдение в района“, каза още Каменов.

вторник, 13 март 2018 г.

Няма пострадали хора при пожара, който горя в МБАЛ „Христо Ботев”

Няма пострадали хора и нанесени материални щети при пожара, който горя в МБАЛ „Христо Ботев” – Враца. Огънят е пламнал в приземен етаж на сградата на лечебното заведение. Своевременно е подаден сигнал на спешния телефон 112. Бързата реакция на огнеборците предотврати разрастването на огъня. Веднага е създадена организация за преместване на болните в свободни помещения, но до подобни действия не се стигна. От съображения за сигурност, пациенти от гинекологичен сектор бяха премесени в родилен сектор на АГО. Предстои компетентните органи да установят каква е причината за пожара.

Oфициалното откриване на учебния кабинет


Областният управител Малина Николова присъства на официалното откриване на учебния кабинет за техническо чертане и проектиране в ПТГ „Н. Й. Вапцаров“ - Враца. Уникалното учебно пространство разполага с 13 работни места, 3D принтер и 3D скенер, на които учениците ще могат да работят с програмата за проектиране и моделиране SolidWorks. Кабинетът е изцяло оборудван от фирма „Лесто Продукт“ ЕООД – Враца с управител Ивайло Гладнишки.
„За Професионалната техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“ – Враца, едно учебно заведение с престиж и голямо бъдеще в развитието на модерното образование в област Враца, днес е истински празник.
Ставаме свидетели на една инициатива и нейната реализация, която трябва да бъде пример за целия бизнес, както в нашия регион, така и в страната. Тя е съизмерима с някогашното възрожденско дарителство, тогава, когато образованието се е нуждаело от хора – смели и с добродетелни решения, подпомагащи развитието на подрастващите във Враца и региона. Ако имаме добър пример в днешно време за такава инициатива, то я намираме в лицето г-н Гладнишки и аз лично му благодаря“, заяви в приветственото си слово Малина Николова. Тя изрази своето задоволство от съвместната работа с фирмата, подписала договор за дуално обучение, с Регионалното управление на образованието – Враца, с Община Враца, представителите на работодателските организации и професионалните гимназии за всички дейности, свързани с развитието на професионалното образование и обучение в областта.
„Днешната модерна придобивка е възможност за развитие на всички ученици и най-вече за учителите, които са обучени, отново с финансовата подкрепа на Вашата фирма. Изградената от вас среда е изключително добра инвестиция за бъдещето и ако някога техниката се амортизира, то всички онези знания и умения, придобити от ученици и учители чрез най-модерните методи, ще продължат да се мултиплицират в бъдеще“, заяви Малина Николова. Тя изрази подкрепата си към директора на учебното заведение Ирма Емилиянова и пожела успех в сформирането на новата паралелка за учебната 2018/2019 г. по професия „Машинен техник“ в специалност „Машини с цифрово-програмно управление“.
            Педагогическият колектив и учениците на Професионалната техническа гимназия връчиха благодарствен адрес на управителя на фирма „ЛестоПродукт“ ЕООД Ивайло Гладнишки за подобряването на материалната база и за възможността, учениците да се обучават с най-модерните технологии.
            „Вие направихте благороден жест, достоен за пример и подражание, израз на отговорност за развитието на младите хора. Вашата инвестиция в образованието е инвестиция за бъдещето“, се казва още в благодарствения адрес.
            От своя страна, управителят на фирмата – дарител изрази благодарност за подкрепата на всички институции и сподели важността от създаването на учебния кабинет.
            „Метиндустриите са сектор с висококвалифицирана работна ръка и качествени работни места, с добро възнаграждение. По данни на доклад на Международната работодателска организация, 60 на сто от заетите в световен мащаб са в производството на изделия от метал, автомобилостроене и машиностроене. Общият брой на заетите в индустрията е близо 17 млн. човека“, обобщи Ивайло Гладнишки и допълни, че по данни на Евростат, най-висок дял отработени часове на човек в страните от ЕС са в металообработващите индустрии.
„Искам да изразя благодарност за подкрепата на „Враца Софтуер общество“ и в частност на Емилиян Кадийски за неговото решение да остане във Враца и да избере да работи във врачанската Професионална техническа гимназия. Благодаря на Телерик Академия, която прие да осъществява своята дейност във Враца. Изключително благодаря и на областния управител Малина Николова, на началника на Регионалното управление на образованието Галина Евденова, на кмета на Община Враца Калин Каменов и на всички работодателски организации за тяхната подкрепа“, заяви по време на откриването Ивайло Гладнишки.
            Програмата SolidWorks, по която ще се обучават учениците на Професионалната техническа гимназия във Враца е един от най-мощните инструменти за конструиране. Използва се в целия свят за 3D моделиране, проектиране на схеми, печатни платки и динамични натоварвания. Предоставени са 60 лицензи и са вградени над 600 видеоуроци. 3D принтерът подпомага извеждането на реален модел на детайлите, а 3D скенерът дава възможност и за реинженеринг на елементите.
            Началникът на Регионалното управление на образованието - Враца Галина Евденова изказа благодарност към представителите на бизнеса за съвместните усилия в обучението на кадри за тяхното производство.
            „Радвам се, че всички те се убедиха, че не просто трябва да очакват подготвени кадри, идващи от образователната система, но и пряко да участват в този процес. Днешното събитие е точното доказателство, че това е правилната посока“, заяви Галина Евденова и допълни, че през тази учебна година 25 са фирмите, които са подписали договори със 7 паралелки за дуално обучение. Началникът на РУО - Враца информира, че предстои широка информационна кампания във всички средни училища на територията на област Враца във връзка с реализацията на програмата за професионално образование. Първата инициатива „Ден на професията“ предстои да се проведе на 30 и 31 март в Младежки дом – Враца.


Два дни за фирмите да подадат в НАП данни за платени доходи на физически лица


До 15 март предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2017 г. доходи на физически лица, посочени в чл. 73, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), са длъжни да представят в НАП справка по образец за тези доходи.
В справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ се обявяват изплатените през годината доходи на физически лица от:
- друга стопанска дейност (извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, за авторски и лицензионни възнаграждения и др. посочени в чл. 29 от ЗДДФЛ);
- наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество;
- доходи, посочени в чл. 35 от ЗДДФЛ, включително облагаемите парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител;
- доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък по реда на глава шеста от ЗДДФЛ, включително доходи от дивиденти и ликвидационни дялове;
- доходи от прехвърляне на права и имущество и други доходи, посочени в чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ.
Доходите, които следва да се включат в справката, изчерпателно са описани в номенклатурата за вид на дохода към утвърдения от министъра на финансите образец на справката.
Информацията от справките, които предприятията подават, позволява на приходната администрация да извърши съпоставка на декларираните данни от платците и получателите на доходи.
Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката, са в размер до 250 лева. Глобата се налага за всяко физическо лице, за което не е подадена информация или подадената информация не е коректна.
До момента в офис на НАП Враца са приети 1 743 справки по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ за изплатени през годината доходи на физически лица, от тях 1 534 са подадени по електронен път.
Повече информация за попълването и подаването на справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Корпоративните декларации се подават само по електронен път
Всички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, за които задължението за подаване възниква след 31.12.2017 г., се подават единствено по електронен път. Това се отнася и за годишната декларация за облагане с корпоративни данъци за 2017 г., срокът за подаването, на която е 2 април 2018 г. (31 март е в събота). С тази декларация се подава и годишен отчет за дейността. В същия срок трябва да се плати и дължимият корпоративен данък, след приспадане на направените авансови вноски.
Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.
Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.
Досега в офис на НАП Враца са приети 1 775 декларации по ЗКПО, от тях 1 763 са подадени по интернет и 12 чрез лицензиран пощенски оператор.

Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративен данък може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.
 Юлия Грънчарова                
                                     Тел.:092 66 84 152

Новоизбраният кмет на село Градешница Любомир Младенов положи клетва


Новоизбраният кмет на село Градешница Любомир Младенов положи клетва и подписа клетвена декларация днес на извънредна сесия на ОбС Криводол. В началото на заседанието представителят на ОИК – Криводол Ивелина Георгиева връчи удостоверението, с което комисията удостоверява решението за неговия избор. 
Председателят на ОбС – Криводол Петър Комитски пожела успешен мандат на Любомир Младенов.
Народният представител Петя Аврамова заяви увереността си, че новоизбраният кмет на Градешница ще работи с много енергия в полза на хората, живеещи в населеното място. 
„За мен е чест да присъствам на клетвата на новоизбрания кмет на Градешница Любомир Младенов. Желая му да взима верните решения и да не се предава пред никакви трудности. Той трябва да иска, да настоява, а кмета на Община Криводол, както и всички ние сме хората, които трябва да му помагаме”, каза Петя Аврамова.
На извънредното заседание на ОбС – Криводол присъстваха още областният управител на Враца Малина Николова и заместник областният управител Мирослав Комитски.
„Пред Вас са възможностите да реализирате за живеещите в Градешница всичко, което начертахте в предизборната си кампания. Аз Ви го пожелавам от сърце. Този мандат е кратък, но Вие можете да покажете на практика какво всъщност сте решили да направите за Градешница.Не забравяйте никога думите, с които всички избрани застават пред хората за които носят отговорност. Бъдете смел в решенията си и очаквайте нашата подкрепа”, каза областният управител на Враца Малина Николова.
Кандидатът на ПП ГЕРБ Любомир Младенов спечели убедително частичните изборите за кмет на село Градешница, които се проведоха на 25 февруари. На балотажа той победи кандидата на „Синьо единство” Борислав Борисов. Любомир Младенов получи подкрепата на 175 от жителите на Градешница, а за опонента му гласуваха 77 от избирателите.


Недобросъвестни граждани повредиха ел. табло на Велоалеята във Враца


            За пореден път недобросъвестни граждани са увредили електрическо табло, захранващо  осветителните тела на Велоалеята в града. Освен конкретната вандалска проява, са установени и множество липсващи лампи и плафони по велоалеята.
            С цел нормалното електрозахранване и безопасността на гражданите, екип от „Улично осветление и площади“ към Община Враца е възстановил предпазния капак на съоръжението.
            Община Враца апелира гражданите да опазват публичната общинска собственост, както и да сигнализират на служителите на звено „Инспекторат“, в случай че станат свидетели на вандалски прояви.




понеделник, 12 март 2018 г.

Съобщение

Във връзка с получените затруднения във водоподаването на населените места - Мизия, Ботево и Върбица, в следствие на обилното снеготопене, ВиК Враца информира потребителите, че се очаква водоснабдяването да бъде нормализирано от 13 март 2018г. 
За  селата Ботево и Върбица дружеството  е подсигурило минерална вода за питейни нужди.

неделя, 11 март 2018 г.

Малина Николова взе участие в извънредното заседание на Министерски съвет


Областният управител на област Враца Малина Николова взе участие в извънредното заседание на Министерски съвет във връзка с критичната ситуация при язовир „Рогозен 1“ в община Хайредин. По време на заседанието, министър–председателят Бойко Борисов бе запознат в детайли с обстановката в област Враца и състоянието на язовирите „Рогозен 1“ и „Бързина“.
Правителството взе решение за осигуряване на 3 млн. лева на Община Хайредин. Малка част от тези средства са предвидени за покриване на всички разходи, направени за доставка на скални маси и за техника при овладяване на критичната ситуация, за спешно аварийно укрепване на преливника на  язовир „Рогозен 1“ и доставката на сифони, които ще работят за облекчаване работата на  основния изпускател на язовира. С по-голямата част от средствата ще се финансират готовите технически проекти за двата язовира, с чиято реализация те трябва да се приведат в пълна техническа изправност. Дейностите по проектите включват цялостно изграждане на разрушения преливник и ремонт на основния изпускател на язовир „Рогозен 1“, ремонт на компрометираната стена и основния изпускател на язовир „Бързина“.
„За пореден път, правителството осигурява средства за аварийното възстановяване на критичната водна инфраструктура в област Враца. Със средствата, осигурени с днешното министерско решение, ще бъдат изпълнени изцяло проектите, подготвени от Община Хайредин и двата общински язовира „Рогозен 1“ и „Бързина“ ще бъдат цялостно ремонтирани. Благодаря на правителството за осигуряването на средствата, чрез които ще изпълним всички необходими мерки, за да защитим населението на двете общини Хайредин и Мизия, които са в заливните зони на двата язовира“, заяви след заседанието областният управител Малина Николова.
По разпореждане на премиера Борисов, е направен оглед на язовир „Рогозен 1“, където бяха издадени предписания за неговото аварийно укрепване. На място присъстваха заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, представители на министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и главния инженер на предприятие „Язовири и каскади“ към Националната електрическа компания.
Експертите обсъдиха основните дейности по укрепването на язовира и дадоха препоръки за аварийните и ремонтни мерки.
„В момента, вследствие на работата на екипите на пожарна безопасност, нивото на язовира драстично е намаляло. Дейностите, които трябва да започнат още днес са монтаж на съоръжения, т. нар. сифони, които ще изпомпват допълнително водата от язовира през язовирната стена. Така ще се увеличи дебитът, който се изпомпва през този изпускател и основните съоръжения. Следваща стъпка е аварийното укрепване на разрушения преливник с тежка механизация. Третата стъпка предвижда да се почисти речното корито след язовирната стена, за да може да се осигури свободно отвеждане на водата през основния изпускател и допълнителните съоръжения“, заяви заместник–министърът на енергетиката Красимир Първанов.
По време на извънредното заседание на Министерски съвет, министър-председателят Бойко Борисов обсъди с министрите възможността да бъде създадено държавно звено, което да започне планови ремонти на общинските язовири, които се нуждаят от спешни и наложителни ремонти, след промяна на собствеността от общинска в държавна.

Враца се преклони пред небесния закрилник на града – Св. Софроний Врачански


„На този ден Враца почита своя небесен закрилник. Днес, ние, неговите наследници, имаме задача, която трябва да изпълним и тя е да пазим, да съхраняваме   , да създаваме и да обичаме онази България, за която той се е борил, благославял и се е молил. Сигурен съм, че пазейки българския език, духовност и традиции, ние като врачани, ще може гордо да се наречем наследници на Св. Софроний Епископ Врачански. Честит празник!“. Това каза в словото си кметът Калин Каменов на тържественото отбелязване на 279 години от рождението на българския духовник и 109 години от основаването на училището в града, носещо неговото име.
Пред паметника на възрожденеца, където се проведе честването, прозвуча поетична композиция, включваща стихове в прослава към  будителя, поднесена от възпитаници на Начално училище „Св. Софроний Врачански“.
Водосвет за здраве и благоденствие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие със свещеници.
На официалното честване присъстваха още областният управител Малин Николова, общински съветници, заместник-кметът Петя Долапчиева, ученици и граждани.
В знак на синовна признателност, пред паметника на небесния закрилник на Враца, бяха поднесени венци и цветя.