Бисквитки

събота, 26 април 2014 г.

Извънредно общо събрание на моделистите



Днес във Враца се проведе извънредно Общо събрание на Българската федерация по автомоделни спортове. Делегатите гласуваха промени в Устава на федерацията и приеха годишен бюджет в размер на 25 000 лева. Враца ще бъде домакин на Международното състезание Гранд При България за моторни модели на 07 - 08 юни, на втория кръг от шампионата за електро модели на 27 - 28 юли и на третия кръг от бъги шампионата на 09-10 август. Събранието бе ръководено от председателя на автомоделната федерация д-р Янко Здравков.

петък, 25 април 2014 г.

Няма опасност от наводнения на територията на Област Враца

Това стана ясно на заседание на Областния съвет по сигурност.
Участие в заседанието, водено от инж. Венцислав Василев, взеха членовете на Областния съвет по сигурност и представители на общините от Област Враца.
След обилните дъждове в последните дни и високите нива на реките няма опасност от преливане. Въпреки че в момента няма реална опасност от наводнения, областния съвет, чийто ръководител е областният управител инж. Венцислав Василев, продължава да работи. Постоянно се следи състоянието на всички речни корита и язовири и има готовност да се реагира своевременно на всяка индикация за потенциален проблем.
Във връзка с очакваните обилни валежи са изпратени указания до кметовете наобщини за превантивни мерки.
На заседанието представителите на общините докладваха за предприетите действия във връзка с очакваното покачване нивото на водите на вътрешните реки, както и на река Дунав за недопускане на наводнения.

Седем файтъри в битка за медалите


През почивните дни в столичната зала  „Академик” ще се проведе Държавен шампионат по ММА за аматьори.

Врачанския боен клуб „Сила”, който е основан през месец юни 2013 г. ще участва в надпреварата със 7 състезатели. Треньорът Цветомир Пановски ще води юношите Оливър Карамелски и Цветан Кирилов в кат. 61 кг, Мирослав Маринов в кат. 66 кг., Анатолий Григоров в кат. до 93 кг. и Христофор Вълков в кат. над. 93 кг., както и мъжете Дейвид Димитров в кат. 70 кг. и Любослав Кирилов в кат. 86 кг.
Огнян Филипов

Десет фирми подадоха оферти за основния ремонт на улиците във Враца


         Общинска комисия с председател зам.-кметът инж. Красимира Георгиева днес отвори офертите по обществената поръчка за основния ремонт на улиците във Враца. До края на работния ден на 24 април своите документи за участие са подали 10 фирми. От тях четири са от София – „Автомагистрали Хемус АД”, „Пътстрой – 92” АД, „Трейс груп холд” АД и „Трейс – София” АД, две са врачански – „Пътстройинженеринг” АД и „Гарант – 90 – Цонев и сие” СД, и по една от Варна – „Пътища и мостове” ЕООД, Криводол – „Пътна инфраструктура – 55” ДЗЗД, Монтана – „Пътинжеренинг – М” АД и Дупница – „Мегаинвест – холд” ЕООД. Две са обособените позиции в обществената поръчка. Първата е за основен ремонт на улиците в жк „Дъбника” и жк „Металург” в града, за която са подали оферти четири дружества. Втората обособена позиция е за основен ремонт на улици и булеварди в централната градска част, за която има подадени шест оферти. Едно от условията на възложителя е всяка фирма да може да кандидатства само по една обособена позиция. Идеята е да се осигурят достатъчно екипи и техника, така че ремонтът във всички части на Враца да върви едновременно. На свое закрито заседание комисията ще направи подробен анализ на плик 1, в който участниците са поставили своите документи за подбор. На официалния сайт на Община Враца ще бъде публикувана датата на отваряне на ценовите оферти.


Враца взе голямата награда на туристическото изложение в Бургас


 
         Община Враца спечели най-престижното отличие на провеждащата се в Бургас XІІІ-та туристическа борса „Вашата ваканция”. Наградата е сертификат за най-атрактивно представяне в изложението. Враца е единствената община, завоювала това отличие. В туристическата борса, която се провежда на 24 и 25 април, участват над 60 общини, хотелиери, неправителствени организации и туроператори от България, Гърция, Турция и Италия. С новото отличие Враца вече има награди от всички туристически изложения, които се провеждат в страната – в София, Велико Търново, Бургас, Варна и Русе. „Тази награда ни радва, защото е висока оценка за усилията ни да популяризираме Враца като туристическа дестинация. Ще продължим да работим за това градът и регионът ни да привличат все повече нови приятели” – каза кметът инж. Николай Иванов.
По време на изложението врачанският щанд се радва на голям интерес от гостите. С бурни аплодисменти е била приета и възстановката „Светилище на Слънцето” в изпълнение на младите актьори от ТГ „ТЕМП”. Участието в туристическата борса се финансира изцяло по проекта „Враца – врата към древността”.


Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

"Ботева Алпиниада - Враца 2014".

За пета поредна година Клуб по Екстремни Спортове "Вратица" има удоволствието да Ви покани на 
Събитието ще се проведе  от 1ви до 4ти Май на обичайното място - прохода Вратцата до град Враца.
Тазгодишната алпиниада ще се осъществи благодарение на помощта на:
- Община Враца
- Marmot
- Магазин Spotcheto
- Българска Федерация по Катерене и Алпинизъм
- Магазин Motleyfolks
- Ветеринарна клиника Гергьовче
- Магазин Вратцата

Очакваме ви,
Клуб по Екстремни Спортове "Вратица"
tel: 0889 32 32 65, 0899 50 62 43


сряда, 23 април 2014 г.

Центрове „Домашни грижи“ в Оряхово и Бяла Слатина отбелязаха годишнина



            В рамките на проект „Домашни грижи за независим и достоен живот“, който се осъществява от Български Червен кръст, в партньорство с Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването и Швейцарския Червен кръст, бяха създадени четири центъра „Домашни грижи“ на територията на област Враца – община Оряхово, община Бяла Слатина, община Враца и община Криводол, които предоставят интегрирани здравни грижи и социални услуги в домашна среда на възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания. С откриването на центровете бяха създадени 50 работни места за медицински сестри и домашни помощници в област Враца. Тяхното функциониране даде възможност на над 400 души да получават редовни професионални грижи в домовете си.
            В тази връзка, в навечерието на един от най-големите християнски празници Великден първата година от работата си отбелязаха Центрове „Домашни грижи“ в гр. Оряхово и гр. Бяла Слатина. Празничното честване на Център „Домашни грижи“ – Oряхово се състоя на 15 април в ХГ ”Марин Върбанов”, гр. Оряхово. На събитието с помощта на екипа се събраха около 40 потребители, обгрижвани от Центъра, много от които не са излизали от домовете си в продължение на години. представители на партньорски институции и граждани. С присъствието си празника уважиха  кметът на община Oряхово – Росен Добрев, зам. генералният директор на БЧК и ръководител на проекта - д-р Надежда Тодоровска, представители на ръководствата на ОС на БЧК – Враца, Община Оряхово, Дирекция „Социално подпомагане“- Оряхово и други партньори. За настроението на зрителите се погрижиха възпитаниците на ЦДГ „ Дружба”- гр. Оряхово, Танцов клуб „Жива вода”- гр. Оряхово, Вокална група „Млади сърца” към Клуб на пенсионера и инвалида „Детелина” гр. Оряхово и Състав за автентични танци „Оряховски ритми” при Читалище „Надежда” 1871-ва гр. Оряхово.
           На 16 април в общинския ресторант „Скът” се състоя тържеството на Център „Домашни грижи“ – Бяла Слатина. В събитието се включиха повече от половината му потребители, някои от които трудно подвижни и с помощни средства. Гости на празника бяха кметът на община Бяла Слатина – Иво Цветков, зам. генералният директор на БЧК и ръководител на проекта - д-р Надежда Тодоровска, представители на ръководствата на ОС на БЧК – Враца, Община Бяла Слатина, Дирекция „Социално подпомагане“- Бяла Слатина, РЗИ – Враца и други партньори. Присъстващите се радваха на изпълненията на Танцов ансамбъл към читалище „Развитие”- гр. Бяла Слатина, Вокална група „Ехо от младостта” за стари градски песни към Клуб на пенсионера – Б. Слатина и Вокална група „Настроение” за народни песни към Пенсионерски клуб – Б. Слатина. Всеки от изпълнителите получи изненада, подготвена от ОС на БЧК-Враца и БМЧК – Бяла Слатина. По време на празника бе обявена и събраната сума от 70лв. от благотворителна кампания, организирана от БЧК в Община Бяла Слатина. С нея ще бъдат закупени хранителни пакети за възрастни хора в неравностойно положение от града. За да са по-весели празниците им, всички 96 потребители на Центъра получиха козинаци от областния секретариат на БЧК във Враца. Екипите на двата Центъра „Домашни грижи” получиха много подаръци, цветя и поздравителни адреси, но най-ценна е искрената благодарност и обич, изразена от обслужваните от тях възрастни хора.
         Проектът „Домашни грижи за независим и достоен живот“се реализира с подкрепата на Конфедерация Швейцария в рамките на швейцарския принос към разширяването на ЕС и е част от Тематичен фонд „Фонд за реформи, свързани с включването на ромите и другите уязвими групи относно услуги за предоставяне на грижи по домовете”.

 ОС на БЧК - Враца
          


Деца посетиха дом за стари хора

Децата от трета група „Пинокио“ при ОДЗ „Звънче“-Враца посетиха дом за стари хора „Зора“ точно преди Великден. Малките „звънчета‘“ зарадваха възрастните хора с песни, наричания и стихотворения, както и подаръци от всяка група от детската градина. Така стоплиха сърцата им и озариха с надежда очите на старите баби и дядовци. Те от своя страна ги почерпиха с бонбони и си пожелаха скоро отново да им гостуват.

Крими хроника

 КРАЖБИ

На 22.04.2014г. в УП-Дъбника е получено съобщение от жител на гр.Враца, който е заявил, че за времето от 16.04.2014г. до 22.04.2014г. , НИ след отключване с подбран или подправен ключ на входна врата на кабинет в Основно училище в с.Тишевица е извършил кражба на 1 преносим компютър със зарядното устройство за него.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП.
Пак на 22.04.2014г. в РУ”Полиция”-Роман е подаден сигнал от жител от гр. София, като същия заяви, че за времето 21.04.2014г. до 22.04.2014г. НИ е откраднало двата броя рег. табели с от собственият му  лек автомобил марка „Пежо 407 2.0 Д” и пластмасова лайсна от задна лява врата. Също така е и нанесена щета по автомобила като е счупено стъклото на страничното ляво огледало и са надраскани преден капак и задна лява врата, вероятно с метален предмет.
Автомобила е бил паркиран в с.Кунино.
По случая заведена преписка по описа на РУП-Роман.

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ:

На 22.04.2014г. в 15.20ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от Надзирател в Затвора гр.Враца, който е заявил, че на същата дата при извършена проверка в Затвора гр.Враца, в спално помещение е открита хартиена сгъвка съдържаща кафяво-бежово прахообразно вещество с тегло около 1 грам , което при направеният полеви наркотест веществото е реагирало  на хероин.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП.
На 23.04.14г. в ч. в гр.Враца, екип на ППД при РУП-Враца спират за проверка мотопед „Пух Макси” управляван от М. Ц. гр.Враца. При извършената проверка за алкохол с техническо средство „Дрегер Алкотест” уреда е отчел положителна проба 1.28 промила. Съставен е акт по ЗДвП  и издаден талон за медицинско изследване. Водача е дал кръв за лабораторен анализ в ЦСМП-Враца. Задържан е в РУП-Враца за срок от 24ч.
По случая в РУП-Враца е образувано БП.
На 22.04.2014г. при СПП е извършено претърсване и изземване в частен дом в гр.Б.Слатина, обитаван от Д. В. при което се намери и иззе 1 полиетиленова сгъвка съдържаща суха зелена листна маса, която при направеният полеви нарко тест реагира на канабис. Д. В. е задържан в РУП-Б.Слатина за срок до 24ч.
По случая е образувано БП по описа на РУП-Б.Слатина
На територията на РУП Мездра се проведе СПО като в 14:40ч. в гр.Мездра, бе извършена проверка на л.а. „Шевролет Круз” собственост и управляван от В. П. от гр.Роман, при което бяха установени общо 680 къса цигари  без български акцизен бандерол.
            Образувано: ЗМ по описа на РУ”Полиция” Мездра. 
От извършените ОИМ по ДП по описа на РУП-Козлодуй за извършена взломна кражба на преносим компютър, 50 меденки и 50 шоколадови вафли, от дома на жител от с.Бутан, станала за времето от 20.04.2014г. до 21.04.2014г се установи, че извършител на деянието е А. С. от с.Бутан. Вещите обект на кражба са установени и иззети.

ПОЖАРИ

На 23.04.14 год.в 01.37 ч.в ОДЧ на РУП-Роман е получен сигнал от дежурен УПБЗН-гр.Роман, за възникнал пожар в частен дом в с.Радовене. При извършения проверка на място е установено, че горят сухи дърва, намиращи се в селскостопанска постройка в наследствена къща в с.Радовене, собственост жител от гр.София. В момента на възникване на пожара в домът не имало никой. Пожарът е загасен от служители на УПБЗН-Роман.
Щети и причини в процес на изясняване.
            По случая в РУП-Роман е образувана преписка.
Данни за станали ПТП
На 22.04.2014г. към 10.20ч. в с. Лесковец катастрофира като излиза в ляво по посока на движението лек автомобил „Форд Мондео” управляван от И. П. от с.Остров.
            Убити няма. Самонаранил се е водача И. П. като е получил фрактура на дясна рака и   комоцио транспортиран е от екип на ФСМП-Оряхово до МБАЛ гр.Козлодуй където е настанен под наблюдение в ХО без опасност за живота.
            Щети по лекия автомобил за 500лв. извън МПС няма.
            Причини: несъобразена скорост със пътните условия при движение в дясна крива след което излиза в ляво на пътното платно по посока на движението и се блъска странично в крайпътно дърво след което челно в оградна мрежа.
            И. П. е изпробван за употреба на алкохол с „Алкотест Дрегер”който е отчел 0,36 промила, съставен му е АУАН
В 19.50 ч. на път III-101 между с.Бутан и с. Гложене  посока на движение с.Гложене, обл.Враца,  катастрофира като се блъска в крайпътно дере в дясно  по посока на движение л.а. „Рено Меган Сценик” управляван от З. Н. от с.Бутан.
Убити няма. Ранена е водача З. Н. с две счупени ребра и травма на тазобедрена става, същата е настанена в ХО при МБАЛ гр.Козлодуй без опасност за живота.
Причини внезапна техническа повреда /гръмнала предна дясна гума/.
Щети по МПС около 500лв извън МПС няма.
Водача  не е изпробван за употреба на алкохол с техн. средство “Алкотест Дрегер” , поради физическа невъзможност на същият е издаден талон за медицинско изследване.
Около 14:00ч. в гр.Враца катастрофират като се блъскат т.а.”КАМАЗ” управляван от Д. Й. от гр.Враца и л.а.”Ауди” управляван от Е. Р. от гр.Враца и в следствие на удара между двата автомобила блъскат движещия се отпред т.а.”Форд Рейнджър” управляван от К. Ц. от с.Девене.
            Убити и ранени: няма. Щети по МПС: 1000лв.
            Причини: неспазване на дистанция от водача на т.а.”КАМАЗ. Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техн. средство „Алкотест Дрегер” който отчете отрицателни проби.

Пет фирми искат да извършат текущия ремонт на улиците

         Общинска комисия с председател зам.-кметът инж. Николай Йорданов днес отвори ценовите оферти на участниците в обществената поръчка за текущия ремонт на улиците на Враца и основния ремонт на общинската пътна мрежа. До този етап бяха допуснати всичките пет участници – трите врачански фирми „Гарант – 90 – Цонев и сие” СД, „Пътстройинженеринг” АД и „Пътремонт” ООД, „Мегаинвест – холд” ЕООД – Дупница и „Пътинженеринг – М” – Монтана. Критерият за избор на фирмата-изпълнител по двете обособени позиции бе най-ниска предложена цена. Цените в офертите са сбор от единичните цени на основните видове дейности по ремонта. И за двете позиции най-ниските предложени цени бяха от фирма „Пътремонт” ООД , а най-високите – от „Мегаинвест – холд” ЕООД. За обособената позиция за текущия ремонт на улиците в града най-ниската предложена цена бе 172 лв. без ДДС, а най-високата – 247.61 лв. без ДДС. За основния ремонт на общинските пътища най-ниската цена бе 208.42 лв. без ДДС, а най-високата – 300.47 лв. без ДДС.
         Предстои общинската комисия да направи проверка дали някоя от офертите не е с 20 % по-благоприятна от останалите. В този случай ще се иска от дружеството обосновка на цената и в зависимост от нея ще се реши тя приема ли се. Следващият етап е класирането на офертите и вземане на решение за избора на изпълнител от възложителя.

         В бюджета за тази година са заделени 270 000 лева за текущ ремонт на улиците във Враца и 300 000 лева за основен ремонт на общинската пътна мрежа.

Враца участва и в туристическата борса в Бургас



         Община Враца ще има свой щанд и в XІІІ-та туристическа борса „Вашата ваканция”, която ще се проведе на 24 и 25 април в Бургас. Домакин на изложението ще бъде културният център „Морско казино”. Акцент във врачанското участие ще са възможностите за развлечение, които предлага новоизграденият атракционен парк около пещерата „Леденика”. Ще бъдат представени и седемте туристически пакета с варианти за дву-, три- и петдневно гостуване в региона, които бяха изработени по проекта „Враца – врата към древността”. Гостите ще се запознаят също със съкровищата и експозициите, които са изложени в Регионалния исторически музей в нашия град.  В официалната програма на бургаското изложение е включена възстановката „Светилище на Слънцето” на ТГ „ТЕМП”, която ще бъде изпълнена на откритата сцена пред културния център. Участието в туристическата борса се финансира изцяло по проекта „Враца – врата към древността”.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

П Р О Г Р А М А на ІХ-тия Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”

                                                             
28, 29, 30 април - 1 май 2014 г.

28 април 2014 г.,понеделник

1700 -1730 ч.
Дефиле на съставите

    Място:                 
От пл.”Македония” до Община Враца             


 1730 ч.
Откриване на фестивала

    Място:                 
Фестивална сцена пред  Община  Враца


1730-1830 ч.
Представяне на  участниците и кратка концертна програма

    Място:                 
Фестивална сцена пред  Община  Враца


1900-1950 ч.
Концерт на Образцов детско-юношески танцов ансамбъл „Владикавзкие алани” и ТС „Хемус” Враца



   Място:
Драматично-куклен театър- голяма сцена



29 април 2014 г., вторник



1100 - 1230 ч.
Концерт на групите от чужбина

Място:              
Фестивална сцена пред Пощенска палата


1730-1800 ч.
Среща на кмета на Общината със състава от гр. Щип

    Място:
Заседателна зала на Община Враца


1830 ч.
Гала-концерт на всички  състави от България

Място:    
НЧ „Развитие 1869”

30 април 2014 г., сряда

1100-1130 ч.
Концерт на „Владикавказкие алани”

     Място:
Сцена на развлекателен парк „Леденика”


1730 2000 ч.
Гала - концерт на всички състави от чужбина

Място:      
читалище “Развитие 1869


1 май 2014 г., четвъртък



1000 ч.
Дефиле на участниците във фестивала

 Място:
от пл.” Македония” до пл. “Хр.Ботев”


1100 ч.
Концерти на участниците във фестивала

      Място:
Фестивали сцени пред Община  Враца и в Градинка пред Пощенска палата
(при лошо време в ч-ще „Развитие”)




Забележка:

1. Организаторите на Фестивала си запазват правото да правят корекции в програмата!


вторник, 22 април 2014 г.

ГЕРБ Враца внесе над 750 подписа за откриването на денонощна аптека



Общинската структура на ГЕРБ внесе подписка, с която призовава Община Враца да съдейства за откриването на денонощна аптека в града ни в най-спешен порядък.
         До инициирането на подписката се стигна, след като потърпевши граждани многократно са сигнализирали за проблема в приемните дни на народните представители инж. Тотю Младенов и инж. Петя Аврамова. Липсата на такъв обект сериозно тревожи врачани и лишава пациентите от спешна здравна услуга.
         Само за няколко дни над 750 граждани на Враца се подписаха под искането за денонощна аптека.  По-рано днес подписите бяха предадени на кмета инж. Николай Иванов.
         „Надяваме се желанието на съгражданите ни да бъде взето под внимание и да се пристъпи към ефективни действия от страна на Общината”, заяви областният координатор на ГЕРБ Враца инж. Валентин Литов.


Министър Терзиева стартира рехабилитацията на 19 км от пътя Криводол – Борован


Д. Терзиева: Ще продължим нашата политика за възстановяване на пътищата от втори и трети клас
Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева стартира рехабилитацията на 19 км от второкласния път Криводол – Девене – Борован.
Терзиева подчерта важността на пътния участък, който свързва две области Враца и Плевен и че общо 450 хил. жители ще ползват ремонтирания път след четири месеца, когато е срокът за завършване на обекта. Инвестицията е за 10 млн.лв. и е осигурена от ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г.
„Политиката на правителството е свързана със стимулиране на развитието на малките населени места и намаляване на различията между регионите“, изтъкна Терзиева. „В Серверозападния регион заварихме доста лошо състояние на инфраструктурата, която не е рехабилитирана от години. Ще продължим нашата политика за възстановяване на пътищата от втори и трети клас, за да може хората и в по-малките населени места да се чувстват добре и да пътуват по качествени пътища“, каза министърът.
Терзиева обърна внимание, че тази година над 9 млн.лв. ще бъдат вложени за ремонт на пътища в област Враца по Публичната инвестиционна програма на правителството. Като цяло за Северозападна България – областите Монтана, Враца и Видин ще бъдат инвестирани 34 млн.лв. за ремонт на общински и пътни проект от програмата.
„Това е една успешна стъпка за реализацията на политиката ни за намаляване на различията между регионите“, заключи Терзиева.


Министър Терзиева и инж. Чайков провериха строителството на обходния път на Враца


Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков провериха
напредъка в строителството на обходния път на гр. Враца - път I-1 (Е79) от км 0+000 до км 6+816,60. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.
Обектът се изпълнява в график и ако следващият месец не е дъждовен за празника на Враца - в началото на юни, обходният път ще бъде завършен, съобщи министър Терзиева.
Общата дължина на участъка е 6,817 км. Инвестицията е за над 14,6 млн. лв. Проектът включва изграждането на един пътен възел, две четириклонни и едно кръгово кръстовище и т. н. Изпълнител е Обединение „Обход Враца”, в което участват „Трейс Груп Холд” АД, гр. София и „Пи Ес Ай“ АД, гр. Стара Загора. Строителният надзор ще осъществи „Трафик холдинг“ ЕООД.
Обектът е по маршрута на общоевропейски транспортен коридор №ІV. Като участък от път Е-79 по него се осъществяват транспортни връзки между три европейски държави – Румъния, България и Гърция. С пускането в експлоатация на втория мост над р. Дунав при Видин - Калафат се увеличават транзитните потоци в Северозападна България. Направлението се използва по-интензивно като най-къс маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

МЕЖДУНАРОДНАТА КОМИСИЯ „СОКРАТ“ НАГРАДИ АНГЕЛ ПРЕСТОЙСКИ С ПРИЗ „МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА“

    Управителят на „В и К“ ООД гр. Враца г-н  Ангел Престойски получи международен приз Мениджър на годината“, придружен с издаден лиценз от Комисия „Сократ“ на Европейската Бизнес Асамблея, Оксфорд, Великобритания. Призът представлява орден, изработен от известен лондонски бижутер.       Престижната международна награда се присъжда всяка година за постигнати високи резултати в сферата на мениджмънта на мениджъри на динамично развиващи се компании в различни сфери  на действие в страни по целия свят.
Тя е признание от най-високо място з аефективното управление на дружеството.
         Заедно с личната награда за управителя, ВиК - Враца получи статуетка и сертификат „Best Enterprise“ - „Най-добро предприятие“ в сферата на водоснабдяването и канализацията в България. Дружеството е избрано, като е класирано по критерии за професионални и съвременни методи за управление за фирми в областта на градската инфраструктура, строителството, транспорта и индустрията.
         Наградите се връчиха на 16 април 2014г. на Годишната церемония на Комисия „Сократ“ -  „Постижения 2014“ в Института на Директорите, Лондон, Великобритания.

Почистваме Враца на 26 април




След успешните кампании през 2012 и 2013 г. и тази година община Враца ще се включи в инициативата „Да изчистим България за един ден". Денят, в който ще се почистват обществени територии, паркове, градини, сервитути на пътни артерии и други замърсени територии е 26 април. Кампанията във Враца ще стартира в 9 часа. Предложените за почистване територии са 12, като в тях влизат терените около четирите входно-изходни магистрали – на Криводолско, Монтанско, Мездренско и Оряховско шосе, вляво на Оряховско шосе – към бетоновия възел на ГУСВ, а също каналът при улица „Георги Апостолов”, местността „Речка”, сухото дере на р. Рула в квартал „Бистрец”, коритото на р. Лева, проходът „Вратцата” и промишлената зона на Враца. Очаква се и тази година инициативни групи от граждани да почистват и други терени, които сами са определели. За най-активните, които са събрали най-много отпадъци са предвидени награди от Община Враца.
И тази година пунктовете за раздаване на чували и ръкавици ще са на 24 места в целия град.  Инициативните групи, които искат да почистват в райони извън Враца и селата от общината, могат предварително да получат чували и ръкавици от отдел „Публична инфраструктура и околна среда" в Община Враца.
Събраните отпадъци се слагат в контейнерите, а едрогабаритните - до тях. Разделно събрани отпадъци от опаковки се поставят в цветните контейнери или в завързани чували до тях. На този ден да не се кастрят и режат дървета, без за това да има разрешително за тази дейност. Да не се изхвърлят опасни отпадъци.
На 26 април, успоредно с кампанията „Да изчистим България за един ден”, гражданите ще могат да изхвърлят и остарялото електронно и електрическо оборудване. Предаването му ще може да стане в базата на фирма „Ровотел” на ул. „Христо Смирненски” № 7. За услугата Община Враца е сключила договор с фирма „Грийн Тех”.  В случай, че гражданите не успеят да се възползват от това предложение, за събиране на този вид техника ще бъде обявена и отделна кампания, която ще се проведе на друга дата.
В деня на почистването, след като отпадъците бъдат събрани, гражданите могат да сигнализират за извозването на боклука на тел. 092/62-22-61.  Всеки, които иска сам да изхвърли събраните отпадъци може да го направи в Регионалното депо за неопасни отпадъци и в Депото за строителни отпадъци в квартал „Бистрец" на датите 26 и 27 април.

Нови инициативи в пролетния спортен празник


         В събота, на 26 април, пред хижа „Леденика” във Врачанския Балкан ще се проведе традиционният пролетен спортно-туристически празник. До 24 април се събират заявките за участие на ученици и туристи. Различното тази година е, че сред спортните дисциплини е включен крос в две възрастови групи. За първи път в състезанията ще мерят сили и децата от началните училища. По традиция участниците ще се състезават в туристическа щафета и теглене на въже. Ще има и пешеходен лъч, който ще тръгне в 8 часа от Дома на туриста. Официалното откриване на празника е в 10 ч. пред хижа „Леденика”.
Най-добрите ще получат купи, медали и        предметни награди.
         Участниците ще се включат и инициативата „Да изчистим България за един ден”, като ще почистват района около пещерата „Леденика”.

Празникът ще завърши с нова инициатива – всички състезатели и тяхната публика ще се хванат на най-дългото хоро. Идеята е на ученици и учители от СОУ „Никола Войводов”.

450 танцьори пристигат на фестивал във Враца



         От 28 април до 1 май Враца ще бъде домакин на IX-ия Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”. За участие в празника в града ни се очаква да пристигнат 20 състава от шест държави. Майсторството си на врачанска сцена ще представят над 450 гости от Мексико, Черна Гора, Молдова, Северна Осетия – Алания, Македония и България.
         Официалното откриване на фестивала ще е на 28 април от 17 ч. с дефиле на участниците, което ще тръгне от пространството пред кафене „Тракийска принцеса”, ще премине по пешеходната зона на града и ще завърши при откритата сцена пред сградата на Община Враца. Всички състави ще направят свои кратки представяния с фрагменти от танци. От 19 ч. в същия ден на голямата сцена на Драматично-кукления театър ще се състои концерт на Образцовия детско-юношески ансамбъл „Владикавказкие алани” и танцов състав „Хемус”. Друг интересен акцент във фестивалната програма е дебютното участие на състава от Мексико, чийто концерт на 30 април и ще се влее в галаконцерта на фестивала.  Във всички фестивални вечери ще има концерти на български или чуждестранни състави, а техен домакин ще е сцената на читалище „Развитие”. Входът за концертите е свободен.


Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”




Крими хроника

На 21.04.2014г., в РУП-Враца е получено съобщение, че от апартамент в гр. Враца, неизвестно лице е откраднало портфейл, в който имало няколко дебитни и кредитни карти, на  една от картите е бил изписан и кода за достъп до сметката. Направен е опит да бъдат изтеглени 1200 лева от банкомат. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е 14-годишно момиче  от гр. Враца.  
За времето от 14.04.2014г. до 20.04.2014г.,  на територията на РУ”Полиция” - Мездра е проведена комплексна специализирана полицейска операция. Проверени са 142 лица, 72 МПС, 24 питейни заведения, проведени са срещи и беседи с 8 лица. Констатирани са общо 37 нарушения, за които са съставени  18 акта и 8 фиша по ЗДВП, 4 акта по КЗ, 5 акта по ЗБЛД и 2 акта по Наредба на Община-Мездра.  Извършени са  5 проверки на фирми извършващи търговия  с метали, 5 заложни къщи.
На 21.04.2014 г., в 22.48ч. в с. Гложене е извършена проверка на лек автомобил “Фолксваген Голф”, управляван от лицето С.С./44г./ от същото село. Установено е,че водача е неправоспособен  и шофира след употреба на алкохол- 0,76 промил
За времето от 09.00 ч.  на 20.04.2014 год. до 08.00ч. на 21.04.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са 7 питейни заведения, 20 МПС,   32 лица, два пункта за изкупуване на метали.  Констатирани са 16  нарушения по  по ЗДвП  и ЗБЛД.
     За времето от 10.00 часа на 14.04.2014 г. до 16.00 часа на 21.04.2014г., на територията на РУП-Роман е проведена СПО с цел противодействие на престъпността.           Проверени са 32 МПС и 84  лица . Констатирани са 21 нарушения, за които са съставени, 3 акта по ЗБЛД, 14  фиша и 2 акта по ЗДвП, 1 акт по ЗМВ, 1 акт по КЗ.
На 21.04.14г., в с.Пудрия катострофирал  мотоциклет ”Хонда” управляван от М.И./29г./- неправоспособен водач, който управлявал мотоциклета след употреба на алкохол-  2,13 промила.
На 21.04.14г., в гр.Б.Слатина катастрофира  товарен автомобил „Мазда”, управляван от М.М./31г./- неправоспособен водач, който шофирал след употреба на алкохол- 2,49 промила.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

Най-доброто от камерните театри идва във Враца през май


Най-добрите заглавия в камерните форми, „произведени” в България през последната година, пристигат във Враца в средата на май за юбилейното ХХV издание на Националния фестивал на малките театрални форми. Селекционер тази година е Никола Вандов, който предложи на сцените в града под Околчица между 16 и 22 май да бъдат показани 9 родни заглавия. Подредени по азбучен ред селектирани са:
„Вампир” от Антон Страшимиров, на режисьора Василена Попилиева, продукция на Театър „София”; участват: Гергана Арнаудова, Лора Декова, Нено Койнарски, Леарт Докле и Николай Антонов.
Екип от млади хора реализира една класическа творба. В нея има любовен триъгълник, напоен с омраза, сълзи, изневяра, алчност, пари, омраза. И е запазен типичния за Страшимиров богат и цветист език.
Глас” от Елена Алексиева, режисьор Калин Ангелов, продукция на Дмаматичен театър „Н.О.Масалитинов” от Пловдив; моноспектакъл на Ивана Папазова, чийто първи стъпки са във Видинския театър.
8 от всеки 10 души знаят коя е Мария Калас, но нито един от тях не е наясно, че Виктория Глас е била нейната дубльорка. Една велика певица се ражда от сянката на друга – това е един велоколепен моноспектакъл, в който има всичко, което си пожелаете!
„Дневникът на един луд” от Н.В.Гогол, режисьор Лилия Абаджиева, продукция на Драматично-куклен театър „Иван Димов” от Хасково; моноспектакъл на Николай Урумов.
Един от най-добрите комедийни актьори в България пресъздава образа на Аксентий Поприщин – недоволен от съдбата си човек от едноименната повест на Гогол. Липсата на други актьори на сцената обаче не се усеща, защото майсторството на Урумов компенсира.
 „Заполярная правда” по Юрий Клавдиев, режисьор Георг Жено (Германия), копродукция на Сдружение „Реплика”, Театър „Йозеф Бойс” (Москва) и Център за култура и дебат „Червената къща”.
Пиесата е посветена на Чумата на ХХ век – СПИН. Действието се развива в градче, в което 7 от всеки 10 момичета и момчета са носители на ХИВ-вируса. Това е пиеса за осъзнаването след тежкия удар, че сте болни от нелечимото…
„Карай да върви…” (по „Кандид”) от Волтер, режисьор Теди Москов, продукция на Университетски театър в Нов български университет.
Какво може да направи великият режисьор Теди Москов с начинаещи актьори? Ако искате да се посмеете или се разплачете, ако искате да разсъждавате над основни теми от живота – елата да гледате този уникален спектакъл!
„Медея - майка ми” от Иван Добчев, спектакъл на Иван Добчев и Маргарита Младенова, продукция на ТР „Сфумато”; спектакълът е награден с „Икар 2013” за най-добър спектакъл; участват: Бойко Кръстанов, Маргита Гошева, Елена Димитрова, Невена Калудова, Димитър Николов, Ивайло Драгиев, Антонио Димитриевски и Станислав Генчев.
„Момчето от последния чин” от Хуан Майорга, режисьор Десислава Шпатова, продукция на Драматичен театър „Адриана Будевска” от Бургас; участват: Димитър Мартинов, Деница Денчева, Никола Парашкевов, Кристиян Йорданов, Златко Ангелов, Невена Цанева.
Това е една от най-награждаваните творби в Испания през последните години. На сцената се разиграва история, в която един ученик разказва за друг в съчиненията си по литература. Така воайорската игра се превръща в нещо забавно, но и опасно. Нещо, което ни се случва всеки ден, благодарение на интернет – следим какво правят другите, но и нас ни следят.
„Прах в очите” от Дьорд Шпиро, режисьор Владлен Алекщсандров, продукция на Сатиричен театър „Алеко Константинов” в София; участват: Росица Александрова и Николай Урумов.
Това е една комедия, в която на преден план излизат мечтите на хората – за шестица от тотото
„Хората от Оз” от Яна Борисова, режисьор Галин Стоев, продукция на Театър 199 „Валентин Стойчев”; участват: Цветана Манева, Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски.
Който е гледал „Приятнострашно” и „Малка пиеса за детска стая”, ще иска да види и това заглавие на една от най-добрите съвременни драматурзи в България Яна Борисова. Звездното актьорско присъствие допълва мнението, че този спектакъл трябва да се гледа на всяка цена!


Според регламента, в конкурсната програма домакините от Драматично-куклен театър – Враца участват с две заглавия, които откриват и закриват фестивала. Заедно с него за трета поредна година ще се проведе и Международния фестивал на Нова европейска театрална асоциация (НЕТА), където селекцията на заглавия продължава. Очакванията са във Враца да бъдат показани 10 заглавия от чужбина.