Бисквитки

четвъртък, 23 август 2018 г.

Звено „Инспекторат“ санкционира нелегални таксиметрови шофьори


Съвместна проверка на таксиметрови автомобили бе извършена от Звено „Инспекторат“ към Община Враца и служители на ОД на МВР във Враца. По време на акцията са съставени два акта на таксиметрови шофьори, извършващи нелегален превоз.
Припомняме, че в края на месец юли, по време на акция на общинското Звено „Инспекторат“ и органи на реда, бяха съставени 7 акта, като на нередовните шофьори бяха отнети контролни талони и удостоверения. По време на проверката, бе конфискуван и един таксиметров автомобил от служители на ИА „Автомобилна администрация“.
Проверките на Звено „Инспекторат“ продължават.

сряда, 22 август 2018 г.

Турнето на „Фортисимо Фест“ гостува във Враца



Враца е един от трите града в България, в които ще се проведе уникалният фестивал за класическа и фолклорна музика „Фортисимо Фест“. Звездният концерт ще се състои в деня на откриването на 130-ото юбилейно издание на традиционния Врачански есенен панаир - 14 септември от 20.00 ч. пред стадион „Христо Ботев“.
Този септември турнето на “Фортисимо Фест” ще премине също през София и Разград. Концертите са със звездното участие на Софийска филхармония, Разградска филхармония, Дони, Светлин Русев, Михаела Филева, Славин Славчев, Георги Андреев, Братя Зайранови, Михаела Маринова, Невена Пейкова, хор “Космически гласове” с диригент Ваня Монева и актьорите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов.
И тази година фестивалът за класическа и фолклорна музика на открито “Фортисимо Фест” обещава незабравимо преживяване. Две филхармонии - Софийска и Разградска - ще свирят златна българска класика, български фолклор и музика от златни български филми под диригентската палка на маестро Максим Ешкенази. Участие в концертите ще вземат Дони, звездите на Монте Мюзик и Вирджиния Рекърдс, виртуозният цигулар Светлин Русев, както и композиторът и музикант Георги Андреев. Три изключителни концерта на открито - във Враца на 14 септември, в Разград на 12 септември, площад “Ларго” и в София на 16 септември пред Народен театър “Иван Вазов” ще съберат отново под звездите любителите на голямата българска музика от последните 100 години.
В трите града, програмата на концертите ще бъде разделена на три части. Истински спектакли, те ще започват с класически български произведения за оркестър. Водещите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов неусетно ще пренасят публиката през фолклорните мотиви на Георги Андреев, а за финал ще звучи незабравима музика от култови български филми.
Българската филмова музика за втори път присъства в програмата на “Фортисимо Фест” и това се случва след големия й успех на концертите през 2017 г. По традиция фестивалът е подготвил зрелищен финал за всеки от своите концерти, които ще бъдат с продължителност час и половина. Входът за концертите е свободен. Организатори на инициативата са фондация “Америка за България” и фондация “Триола Квинтола”.
xxx
“Фортисимо Фест” е фестивал за класическа музика, основан през 2010 г. от маестро Максим Ешкенази с подкрепата на фондация “Америка за България”. Философията на фестивала стъпва върху преодоляването на границата между елитарното изкуство и широката публика.
Дългострочната му цел е да доближи класическата музика и съвременното симфонично изкуство до възможно най-много българи. Защото музиката прави хората щастливи! В годините на своето съществуване “Фортисимо Фест” привлича млади и успешни творци и
представя музиката по нетрадиционен, модерен и завладяващ начин. От 2017 г. “Фортисимо Фест” посвещава концертите си на голямата българска музика.

вторник, 21 август 2018 г.

Община Враца се включва в кампанията „Да изчистим България заедно“



            За поредна година Община Враца ще се включи в най-мащабната доброволческа кампания – „Да изчистим България заедно“.  Инициативата ще се проведе на 15 септември /събота/, от 09:00 ч.  до 12:00 ч.
            Националната кампания ще обедини за осми път институции, неправителствени и бизнес организации, както и доброволци, в името на каузата за по-чиста околна среда.
            Във връзка с реализирането на събитието, местната администрация се обръща към жителите на града и населените места на общината, ръководствата на учебни заведения, неправителствени организации и фирми, да вземат активно участие в почистването на обособени територии във Враца.
            Всички желаещи да се присъединят към кампанията „Да изчистим България заедно“, трябва да подадат заявка на сайта на Община Враца - http://www.vratza.bg/?page=6. Информацията е необходима, за да може да се осигурят необходимите помощни материали /чували и ръкавици/, както и за организиране на своевременното извозване на събраните отпадъци.

           

понеделник, 20 август 2018 г.

Враца отбеляза 176 години от рождението и 151 години от гибелта на Никола Войводов


С празнично шествие, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Никола Войводов, във Враца бяха отбелязани 176 години от рождението и 151 години от неговата гибел. Ученици от СУ „Никола Войводов“ преминаха по алеята, започваща от пл. „Македония“, за да стигнат до гаровия площад, където се състоя възпоменателното тържество.
 „Враца е градът на Ботев и Никола Войводов. Затова днес, ние врачани трябва да бъдем много по-дейни в това да разказваме, че Враца е градът на първия българин, използвал кораб, за да поведе тактически своите другари по пътя на свободата“, заяви в приветствие кметът Калин Каменов. „Повече от нас трябва да знаят кой е Никола Войводов. Тази година, в рамките на младежкия фестивал „Рокалюшън“ направихме така, че фасадата на училище „Никола Войводов“ да има неговия лик, за да може всеки да вижда този лик и да си припомни какъв е приносът на тази светла личност за свободата на България“, допълни още кметът на Община Враца.
По време на честването пред монумента на видния врачанин, директорът на СУ „Никола Войводов“ Снежанка Каменова обяви, че училището поема отговорността да поддържа двора на къщата музей „Никола Войводов“.
В културната програма за отбелязване на годишнината от рождението и гибелта на възрожденеца се включиха ученици от СУ „Никола Войводов“, които изпълниха кратка литературна програма и Иванка Анастасова - учител по история в средното училище, която поднесе слово за видния врачанин.
На честването присъстваха още областният управител Малина Николова, заместник-кметът Петя Долапчиева, скулпторът Цено Ценов - автор на монумента, общински съветници, директори на институции и граждани. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.

неделя, 19 август 2018 г.

Наградиха участниците в лятното училище по френски език


 
Заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева и почетният консул на България в Марсилия Жан Мари Мартен връчиха сертификати и наградиха участниците в Лятно училище „Френският език – мост между две култури“. Инициативата се провежда за трета поредна година и цели популяризиране на изучаването на френски език. 
Специални благодарности към почетния консул Жан Мари Мартен и неговия екип поднесе заместник-кметът Петя Долапчиева. „Благодаря за това, че отново подкрепихте лятното училище. Езикът е мост между българската и френската култура и се надявам все повече млади хора да преминат по него“, заяви в приветствието си зам.-кметът на Община Враца. От своя страна почетният консул на България в Марсилия Жан Мари Мартен добави, че уроците на лятното училище са много успешни и изрази надежда, че децата ще продължат да развиват уменията си по френски език.
Тази година Лятното училище „Френският език – мост между две култури“ се проведе от 13 до 18 август и събра 26 ученика, разпределени в две възрастови групи – до 4 клас и до 10 клас. Последното занимание по френски на учениците се проведе в петък, а негов официален гост бе образователното аташе на Френския културен институт в България Валери Драк.