Бисквитки

петък, 14 февруари 2020 г.

С веселие и народни хора Враца празнува Трифон Зарезан

„Хайде, да е на голям берекет! Нека тази година да е добра за лозята, за да се напълнят бъчвите с руйно вино. По прагове да тече и да прелива!“. С тези наричания новоизбраният „Цар на лозята“ Стефан Велчев изпълни народния ритуал „зарязване“ в двора на Димитракиевата къща в Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“. Титлата му беше предадена от миналогодишния носител Георги Златанов - Черкин.
Днес е един от най-веселите и обичани  празници в българския обреден календар, защото в него среща си дават трудолюбието на българина, очакването за добра реколта от лозята и радостта от пълните бъчви с вино наесен. Трифон Зарезан е денят на лозарите и винарите, а в нашия край това е поминък с дълголетна традиция. От мое име и от името на кмета на Община Враца - г-н Калин Каменов с удоволствие Ви поздравявам с днешния празник! Нека има много поводи за наздравици! Нека се роди много грозде в лозята! Нека трудът да бъде възнаграден с богата реколта! Нека виното от зарязаните днес лозя да бъде искрящо, да се пие за здраве и добро настроение. Честит празник!“ каза в приветствието си заместник-кметът Петя Долапчиева.
Десетки жители и гости на Враца се събраха заедно да отпразнуват народния празник Трифон Зарезан, да опитат от обредните пити, да се хванат на кръшно хоро около огньовете и да вдигнат наздривици.
Участие в празничната програма взеха танцьорите от Представителен танцов ансамбъл „Хемус“, с ръководители Геновева Спасова и Валери Спасов, Младежки духов оркестър при Центъра за работа с деца, с ръководител Калоян Трайков и певческа група „Маргаритките“ при Пенсионерски клуб „Съединение“.

сряда, 12 февруари 2020 г.

План за прием в училищата



Заседание на Областната комисия по заетост за съгласуване на Държавния план-прием и допълнителния план-прием за учебната 2020/2021 г., председателствано от Малина Николова се проведе днес в Областна администрация – Враца.
При откриване на заседанието, областният управител представи изискванията за организиране на Държавния план-прием, заложени в Пътната карта на МОН.
„Държавният план-прием трябва да бъде съобразен с националните и регионални политики по образование за повишаване дела на приетите в VIII клас ученици в професионални гимназии и в паралелки с професионална подготовка и увеличаване на приема на ученици в посока на STEM профили и професии, местните политики за ускорено социално-икономическо развитие на съответната община и удовлетворяване потребностите на работодателите от кадри, за които съществуват или се откриват нови работни места, постигане на определените от министъра на образованието и науката целеви стойности за област Враца, актуалните данни за намаляване броя на учениците и необходимостта от оптимизиране на общинската училищна мрежа до степен устойчивост на видовете училища в дългосрочен план. С предложението, което ще представи началника на РУО – Враца, общият брой ученици, завършващи седми клас в област Враца могат да избират профили или професии в 60 паралелки от които с профил 14, с професия 46, със СТЕМ профил или професия 36,5, с очакван недостиг 10 и защитени 4. Целевите стойности, които могат да бъдат достигнати за професионално образование са 76,68 %, при зададени от МОН 69,47 % и за СТЕМ образование 60,83 %, при определени 57,18 % за област Враца.  Предложението не предвижда преструктуриране на училищната мрежа за новата учебна година, а такова е наложително в областния център, за да отговори тя на променените условия и социално-икономическите характеристики през последните години. Надявам се местните власти да направят задълбочен анализ на видовете училища и да предложат нови идеи за учебната 2021/2022 г. В хода на процеса по организиране на дейностите за Държавния план-прием подложих на дискусия мое аргументирано предложение, което целеше намаляване броя на средните училища и създаване на нова професионална гимназия, която да предлага специалности от професии съобразно създаващите се нови и модерни производства. Убедена съм, че усилията на всички страни, свързани с организацията на приема, ще работят за осъвременяване на училищната мрежа и привеждането й в степен на пълна адекватност за създаване на необходимата работна сила в нашата област“, изтъкна Малина Николова.
Началникът на РУО – Враца представи предложението за Държавен план-прием през учебната 2020/2021 г. пред комисията за съгласуване и подробно обясни кои училища в областта ще предлагат дуална форма на обучение и кои са профилите и професиите, предвидени по общини.  
В дуална форма на обучение заявените паралелки са в пет специалности: промишлена електроника в ПТГ – Враца – ½ паралелка, ядрена енергетика 1 паралелка и топлотехника ½ паралелка в ПГЯЕ – Козлодуй, локомотиви и вагони – ½ паралелка в ПГМСС – Мездра, машини и системи с ЦПУ – ½ паралелка в СУ “Христо Ботев“ – Оряхово.
В община Борован планираните специалности по професии, в които ще се осъществява прием за новата учебна година са автотранспортна техника, електрообзавеждане на транспортна техника и помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца.
В община Бяла Слатина учениците  ще имат възможност да се запишат в профилирана паралелка софтуерни и хардуерни науки и в специалностите по професии: електронна търговия, производство на облекло от текстил, производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения, кетъринг, механизация на селското стопанство, икономическа информатика, компютърна техника и технологии, машини и системи с ЦПУ, спедиция и транспорт на складова логистика, производство на кулинарни изделия и напитки, пчеларство и бубарство.
Областният център Враца дава възможност на учениците, завършили седми клас да избират в профилите: математически – математика и информатика, математически – математика и физика, природни науки, обществени науки, хуманитарни науки и чужди езици. Предлаганите специалности от професии са приложно програмиране, графичен дизайн, автоматизация на непрекъснати производства, икономика и мениджмънт, икономическа информатика, рекламна графика, народно пеене, системно програмиране, компютърна техника и технологии, автомобилна мехатроника, промишлена електроника, мехатроника, производство на кулинарни изделия и напитки, кетъринг, обслужване на заведения в общественото хранене, електронна търговия, строителство и архитектура, интериорен дизайн, електрически инсталации.
В обединените училища на община Враца се планираните специалности от професии са производство на хляб и хлебни изделия в Баница, Девене и Тишевица и дограма и стъклопоставяне в Девене и Тишевица.
Община Козлодуй е планирала прием в профилите предприемачески, математически и хуманитарни науки и обучение по специалности от професиите трайни насаждения, приложно програмиране, компютърна техника и технологии, електро енергетика, ядрена енергетика, топлотехника, управление на радиоактивни отпадъци.
Специалности от професии са предложени от община Криводол – производство на мебели, производство на кулинарни изделия и напитки, производство на тапицирани изделия.
В община Мездра профилирано обучение се предлага в профил предприемачески и профил хуманитарни науки. Специалностите по професии са електронна търговия, производство на кулинарни изделия и напитки, кетъринг, локомотиви и вагони, автотранспортна техника.
Община Мизия дава възможност на седмокласниците да подадат заявления в специалности по професиите производство на кулинарни изделия и напитки, икономическа информатика.
Община Оряхово предлага само специалности по професии: икономическа информатика, машини и системи с ЦПУ, лозаро-винарство.
В община Роман учениците могат да избират между профил природни науки и специалност от професия работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения.
За община Хайредин предложенията за Държавен план-прием са в специалностите по професии икономическо информационно осигуряване и производство на кулинарни изделия и напитки.
С пълно единодушие, предложението за Държавен план-прием 2020/2021 г. е прието от членовете на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие.

Кои от Враца ще празнуват на 14 февруари – Св. Трифон и Св. Валентин.


Радко - 8
Рачо - 10
Трифон - 41
Трифонка - 3
Лозан - 6
Лозана - 11
Гроздан - 5
Гроздана - 4
Веселин - 430
Веско - 43
Веселина – 182
Весела – 65
Веселка – 189
Веска - 75
Веса – 21
Рада - 24
Радка - 114
Валентин – 556
Вальо - 2
Валя - 178
Валентина  371
Валентинка - 3

вторник, 11 февруари 2020 г.

Отмениха грипната ваканция

Решение за отмяна на грипната епидемия на територията на област Враца, считано от 11.02.2020 г. бе взето на днешното заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. 
Въз основа на текущото проследяване на динамиката на заболяемост се наблюдава спад на заболелите през изминалата седмица. Стойностите сочат, че заболели от грип и остри респираторни заболявания са 173 на 10 000 души, които са под нормите за грипна епидемия
„Данните показват понижаване на броя на регистрираните заболели и това е основание за отмяна на грипната епидемия, но при спазване на всички противоепидемични мерки. Искам да отбележа, че грипната епидемия имаше нисък интензитет вследствие на предприетите навременни мерки и контрол по спазване на хигиената в детските и лечебните заведения,“ обобщи директорът на РЗИ – Враца д-р Кети Ценова. 
За последната седмица, общият брой на амбулаторните пациенти с усложнения от грип са 132, като с пневмонии са диагностицирани 17 болни, а с друг вид усложнения са 115.
В края на заседанието, д-р Ценова отново акцентира, че е важно обществото да спазва противоепидемични мерки, с цел превенция на заболеваемостта от остри респираторни  и грипни заболявания.

Извънредно заседание


На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, заместник областният управител Мирослав Комитски представи основните изменения в приетия на второ четене Закон за ветеринарномедицинската дейност. 
Законодателните измененията са вследствие на усложнената епизоотична обстановка на територията на цяла Европа и имат за цел да гарантират здравето на животните и хората. С промените се въвеждат още национални мерки, свързани с регламентирането на изискванията към собствениците и ползвателите на животновъдни обекти. Допълват се задълженията на местната власт при констатиране на заболяване, с цел по-добра координация и своевременно предприемане на мерки за ограничаване разпространението и ликвидиране на заразата. 
Промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност касаят режима за регистрация на личните стопанства, който ще бъде облекчен и безплатен. По този начин се намалява административната тежест за гражданите, което е основен приоритет на Правителството. Отпада изискването стопаните да подават лично заявление за регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). С цел улеснение на стопаните, то ще се подава при кмета или кметския наместник, който от своя страна ще има 10-дневен срок да го предостави в ОДБХ. 
Фермерите ще трябва да спазват изискванията за идентификация на животните, опазване на здравословното им състояние, както и да документират движението от и към животновъдните обекти. За тази цел ще е необходимо да създадат и изпълняват програми за самоконтрол на болести и да спазват определени изисквания при населване на животновъдните обекти. 
Ще бъде подобрена и организацията на ветеринарномедицинското обслужване на животните на територията на дадено населено място. Въвежда се териториален принцип при сключване на договорите с регистрирани ветеринарни лекари за изпълнение на мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози на лични стопанства и за животновъдни обекти, регистрирани по чл.137, които не са си избрали ветеринарен лекар. Директорът на ОДБХ определя населените места в съответната област, за които е необходимо ветеринарномедицинско обслужване.
„Ще се определя най-малко по един регистриран ветеринарен лекар за всяко от населените места. С цел осигуряване на биосигурност във фермите, не се позволява на регистрирани ветеринарни лекари, сключили договори за профилактика със собственици на индустриални ферми за свине и птици, да сключват такива и със собственици на лични стопанства.  Минималният брой на посещенията в обектите ще бъдат регламентирани в договорите, сключени между директора на ОДБХ и регистрираните ветеринарни лекари“, поясни още Мирослав Комитски.
Експертите от Областна дирекция „Безопасност на храните“ потвърдиха, че епизоотичната обстановка на територията на област Враца е нормална. По данни на Държавно горско стопанство – Враца, на територията му са отстреляли 157 броя диви прасета. Пробите за АЧС и трихинелоза са отрицателни. 
Към момента няма индикации за удължаване на срока за лов на диви прасета, който по заповед на министър Десислава Танева изтича на 16.02.2020 г. Държавните горски стопанства ще извършват проверка на ловните територии за трупове на диви прасета и при констатиране, ще бъде направен анализ и загробване на животните. 
Областна дирекция „Безопасност на храните“ извършва проверка на 1210 стопанства тип „заден двор“ и две свиневъдни ферми на територията на областта. Проверката е във връзка с превенция на заболяването Инфлуенца по птиците, спазване на мерки за биосигурност и нерегламентирано отглеждане на прасета в домашни условия. 
Мирослав Комитски апелира представителите на местната и изпълнителна власт да спазват стриктно разписаните в Плана за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС в РБ за 2020 г. дейности и срокове на отговорните институции.




понеделник, 10 февруари 2020 г.

Враца отбелязва празнично Трифон Зарезан


Дворът на Етнографско-възрожденския комплекс ще посрещне десетки жители и гости на Враца, които за поредна година ще отбележат заедно народния празник Трифон Зарезан. Веселието ще започне на 14 февруари в 12.00 ч., а организатори са Община Враца и Регионалниятисторически музей.
Пресъздаването на обичая по зарязването на лозата ще бъде извършен в двора до старата Димитракиева къща от представителен танцов състав „Хемус“. По традиция след това ще бъде избран и новият „Цар на лозята“. 
Празникът ще продължи с много народни песни и танци около огъня.