Бисквитки

събота, 14 ноември 2015 г.

АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ПОСРЕЩНА 520 ГОСТИ В ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ



На 14 ноември АЕЦ “Козлодуй” за пореден път осигури достъп за стотиците желаещи да се запознаят с дейността на най-голямото електропроизводствено предприятие в България.
По време на втория за 2015 г. Ден на отворени врати атомната централа посрещна 520 гости, пристигнали специално да видят обектите, включени в програмата за посещение. Те бяха от различни населени места на България – София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Разград, Добрич, Търговище, Велинград, Пазарджик, Плевен, Ловеч, Кричим, и др., като в някои от групите бяха събрани представители на две и три поколения близки и познати.
Посетителите, съпровождани от експерти от АЕЦ, разгледаха машинните и командните зали на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок и получиха компетентна информация за безопасността и експлоатацията на ядрените съоръжения. Специалисти от отдел “Радиоекологичен мониторинг” демонстрираха възможностите на съвременното оборудване в мобилната лаборатория за измерване в реално време на гама-фона и други параметри на околната среда, а огнеборците от Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението – АЕЦ Козлодуй”, показаха уменията си по бързо гасене на огън.
Интерактивните информационни дисплеи, разположени в залите на Информационния център, привличаха през целия ден вниманието на посетителите от всички възрасти. Те наблюдаваха уникални кадри от изграждането на АЕЦ “Козлодуй”, направиха виртуален тур в централата, запознаха се с най-важните моменти от над 40-годишната история на Първа атомна и научиха повече за високотехнологичните съоръжения. Наред с непосредствените лични впечатления от посещението си всички гости получиха и много информационни материали.
Статистиката от този Ден на отворени врати показа, че най-малкият сред посетителите бе Денис Кисьоски, на 1 година и 5 месеца от Козлодуй, а 73-годишната Цветана Колинова от с. Златия, община Вълчедръм – най-възрастният. Инициативата потвърди нарастващия интерес към атомната централа от страна на младите хора – ученици и студенти, които бяха повече от една трета от всички, дошли в почивния ден да разгледат АЕЦ “Козлодуй”.

петък, 13 ноември 2015 г.

Покана

Община Враца кани жителите и гостите на града да станат съпричастни със
Световния ден за възпоменание на жертвите при пътно - транспортни
произшествия, организиран от Община Враца, Младежки дом, ОД на МВР, БМЧК,
УОбС.
Събитието ще се състои на 15.11.2015г. (неделя) от 13.00 ч. пред Младежки
дом Враца.


Областна здравна карта



Първото заседание на комисията за изработване на Областна здравна карта на област Враца се проведе в Областна администрация - Враца. Председател на комисията, назначена със заповед на министъра на здравеопазването е областният управител Малина Николова. В състава й са включени представители на всички общини, на Регионална здравна инспекция, Районна здравноосигурителна каса, Районна колегия на българския лекарски съюз, Районна колегия на Българския зъболекарски съюз, Регионална колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, на представителните организации за защита правата на пациентите.
Областната здравна карта ще бъде създадена след оценка на потребностите от спешна, първична и специализирана извънболнична и болнична помощ и съответствието на лечебните заведения с изискванията на Закона за лечебните заведения. При нейното изработване, комисията е длъжна да съобрази и достъпа до медицинско обслужване на населението, живеещо в труднодостъпните и отдалечени райони.
Д-р Анета Ставрова представи пред членовете на комисията Обобщен доклад за състоянието на лечебните заведения за доболнична и болнична помощ със статистически данни за здравно-демографската структура на населението в област Враца.
На първата среща беше взето решение до 17 ноември РЗИ – Враца да събере предложения от ръководствата на лечебните заведения за болнична помощ, свързани с оптимизацията на болничните легла.
Второто заседание на комисията е насрочено за 19 ноември. Срокът за изготвянето на Областната здравна карта и представянето й в Министерство на здравеопазването е 23 ноември.

четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Покана


Националната научна конференция




Областният управител Малина Николова откри днес Националната научна конференция „Апогеят на трибалския династичен дом“, организирана от Регионален исторически музей – Враца и Исторически факултет с катедра „Археология“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Научната конференция е посветена на 50-та годишнина от откриването на гробниците в Могиланската могила във Враца и предвижда представяне на изключително интересни доклади за археологията и артефактите от местността Градище.
Лектори са видни историци и изследователи в областта на тракологията към Българска академия на науките, Софийски университет и Нов български университет. Сред тях са проф. д.и.н. Валерия Фол, проф. д.и.н. Иван Маразов, доц. д-р Методи Манов и други.
В своето приветствие, Малина Николова изрази задоволството си от провеждането на конференцията:
„България е страна с богата хилядолетна и древна култура, с която се гордеем и пазим нейните безценни съкровища като в своеобразен златен пантеон.
Враца дава своя значим принос към археологическото богатство на страната, с намерените златни и сребърни съкровища по земите на Северозападна България.
Безспорно те имат своя сериозен международен интерес и придават важна стойност на съществувалата силна държавна организация и отминала цивилизация, обитавали древните български земи.“ – подчерта Малина Николова, като пожела добро представяне и ползотворна работа.
Акцент в Националната конференция е представянето на каталога „Могиланската могила във Враца“, автор на който е доц. д-р Нарцис Торбов. Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фонд „Култура“ към Общински съвет – Враца и съдържа богата информация за откриването на  находките и всички значими експонати.
„Вярвам, че изнесените доклади ще допринесат за популяризирането на културно-историческото наследство на Област Враца.“ – завърши словото си Малина Николова.