Бисквитки

събота, 4 март 2017 г.

Кметът Калин Каменов награди победителите в кушията в с. Голямо Пещене



Кметът Калин Каменов награди тримата победители в тазгодишните конни надбягвания в село Голямо Пещене, по случай празника Тодоровден. Най-бърз бе конят с ездач от селото - домакин Тихомир Аврамов, който получи сумата от 60 лв., второто и третото място грабнаха участниците от село Баница - Георги Методиев и Ангел Йолов. Те също получиха парична награда и храна за конете. Наградите бяха осигурени от кмета - именик на населеното място Тодор Тодоров, който получи подарък за празника от Калин Каменов.
Кметът на Враца бе гост и на кушия в кв. Кулата. Той бе посрещнат по стара българска традиция с хляб и сол. Пълномощникът на квартала Даниела Чобанова поздрави присъстващите и пожела спортсментска надпревара. Празнична музикална програма изнесоха представители от НЧ „Отец Паисий - 2008“.
„Продължавайте да съхранявате една от най-древните традиции - кушиите. Тези, които го правят са достойни за уважение. Поздравявам всички Вас, които сте тук. Пазите българските обичаи и ги предавайте на децата, само така те ще останат живи! Честит Тодоровден!“. С тези думи кметът Калин Каменов приветства присъстващите и даде старт на конните надбягвания във врачанския квартал.

петък, 3 март 2017 г.

ГЕРБ – Враца отбеляза 3-ти март със шествие и награди



ПП ГЕРБ – Враца се включи в тържественото отбелязване на Националния празник - 3 март. Областният координатор и водач на листата в 6-ти МИР – Враца Петя Аврамова,  кандидати за народни представители, общински съветници, членове и симпатизанти на партията преминаха с национални трибагреници през централната част на града. Участниците в него се включиха и в отбелязването на 139 –та годишнина от Освобождението България на централния площад. Венци в знак на признателност пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени от името на кандидата за народен представител инж. Петя Аврамова, евродепутата Владимир Уручев и ПП ГЕРБ - Враца.
В деня на Освобождението на България, на официална церемония, ПП ГЕРБ – Враца връчи и наградите на отличените в проведения конкурс за мултимедиен продукт, посветен на живота и делото на Васил Левски „Свята и чиста република“.
„3 март е паметна дата, в която България извоюва своята дълго чакана свобода. Този триумф на историческата справедливост е само първа стъпка в дългия път на политическо и обществено изграждане на новата българската държава. Днес живеем във времето на модерните технологии.  Затова, като организатори на  конкурса решихме да провокираме творческото мислене на младите хора и се радвам, че те успяха да погледнат на светлите образи от нашата история по нов, близък до тяхното светоусещане начин”, каза кандидатът за народен представител под номер 1 в листата на ПП ГЕРБ – Враца Петя Аврамова.
В конкурса се включиха много младежи и техните преподаватели. Над 20 авторски разработки на теми „Времето е в нас и ние сме във времето“, „Ако спечеля, печеля за цял народ“, „Дела трябват, а не думи“ бяха представени на 19 февруари. Жури с председател Георги Ганецовски определи победителите. Първите места в трите категории, завоюваха съответно учениците от 12 а клас на СУ „Васил Кънчов“ с преподавател Зорница Войнова и класен ръководител Искра Исаева, Пламена Цветанова и Нина Кирилова. На второ място бяха класирани Никол Колева, Никол Тончева и Мария Петрова, Александър Костов  и Исинора Тошевска, а на трето Диана Вишанова, Велислав Ценов и Ема Вълова.

Републикански турнир по стрелба

Отбора по стрелба на СК „Спартак – Враца“ при ОД на МВР – Враца взе участие  в Републикански турнир по стрелба „Освобождени“, който се проведе от 28.02.2017г. до 02.03.2017г. в гр. Бургас,  по повод националния празник на страната 3- ти март.
Турнирa е традиционен и се организира от Спорта Асоциация на МВР, ОДМВР-Бургас и със съдействието на Община – Бургас. В  турнира взеха участие 19 отбора и общо 98  състезатели.
На мъжкия отбор на СК „Спартак – Враца“ в състав Ивайло Флоров, Николай Милушев и Румен Николов не им достигнаха секунди при изпълнението на упражненията, за класиране в призовата тройка и останаха на четвърто място.  Победители при мъжете станаха стрелците от ОДМВР-Габрово.
В комплексното отборно класиране плакета за първо място спечелиха стрелците от ОДМВР-Плевен, а врачани се наредиха на шесто място.
В индивидуалната надпревара при жените Катя Василева спечели второ място, като за четвърта поредна година се нарежда на почетната стълбичка в този турнир.
При мъжете Йвайло Флоров след добра стрелба зае петото място в оспорваната индивидуална надпревара.
Наградите на победителите бяха връчени от директора на ОДМВР – Бургас комисар Калоян Калоянов.
Следващото участие на нашите стрелци е турнира „Величко Величков“ в гр. Плевен, който ще се проведе в началото на месец април.   

Хиляди врачани празнуваха заедно Националния празник на България - 3 март



Хиляди врачани, носещи българския трикольор, се събраха на площад „Христо Ботев“ в града, за да участват в честването на Националния празник – 3 март. Разделени на лъчове, ученици и преподаватели от врачански училища също се включиха в празника. Шествието бе водено от кмета Калин Каменов, зам.-кмета Мария Попова, общински съветници, граждани. На няколко пункта на централния булевард „Никола Войводов“, младежи раздаваха на минувачите българското знаме.
Отбелязването на Националния празник във Враца започна с ритуал по издигане на националния флаг.
„Днес е ден за национална гордост и почит към подвига на нашите деди. Ден, в който всички ние трябва да отворим сърцата си и да си припомним колко велик народ сме и колко мъки, препятствия и беди не са ни спрели пред желанието да бъдем свободни.  Затова скъпи съграждани, пазете България така, както пазите домовете си, обичайте страната ни, така както обичате децата си и съм сигурен, че нашето самочувствие ще бъде много по-високо, каквото заслужаваме всички ние! Нека знамето да бъде на видимо място във Вашите домове, така че да покажем и кажем: „Аз и моето семейство се гордеем, че сме българи!“. С тези думи се обърна към присъстващите кметът на Община Враца Калин Каменов и добави, че възраждайки тази традиция, патриотичният дух ще бъде много по-силен и децата ни ще растат с национално самочувствие и гордост.
„Затова нека да бъдем единни и да развеем гордо националния трибагреник. Обичайте България! Честит празник! Да живее България!“, завърши слово си Калин Каменов.
Благодарствен молебен и водосвет за здравето и благоденствието на врачани, отслужи ставрофорен свещеноиконом Николай Костадинов, в съслужие със свещеници и участието на църковен хор.
В честването се включиха средношколски смесен хор към СУ „Отец Паисий“, Врачанска Митрополия, военнослужещи от Военно формирование 54990, Духов оркестър при читалище „Развитие“. В знак на преклонение и признателност пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.
Празникът продължи с пъстро българско хоро, предвождано от националния трибагреник, на което се хванаха стотици жители и гости на града.