Бисквитки

събота, 7 януари 2017 г.

Съветници искат главата на БКС шефа във Враца



Чрез Председателя на Общински съвет – Враца
До Кмета на Община Враца
Копие:  До Управителя на „БКС – Враца” ЕООД

Уважаеми г-н Каменов,
Ние общинските съветници от групата на ГЕРБ в Общински съвет -  Враца сме възмутени от състоянието на пътната мрежа в гр.Враца след обявения и очакван снеговалеж на 05 януари 2017г., от действията на общинското дружество „БКС – Враца” ЕООД като изпълнител на дейностите,  от ръководството на дружеството, което  видно от нас и всички врачани не се справи със ситуацията.
Като отговорни към избирателите си, общинските  съветници от ГЕРБ настояваме на първото заседание на Общински съвет – Враца, редовно или извънредно, да осигурите присъствието на управителя на „БКС – Враца” ЕООД, който да докладва за:
1.      Създадената от него организация за зимно снегопочистване в периода 05.01 – 08.01.2017г..
2.      Използваната  техника, количествата и стойността на вложените материали и консумативи в посочения период.
Факт е, че републиканската пътна мрежа в областта и основните пътни артерии са в добро състояние, а гр. Враца за пореден път е в зимен капан с лошо почистени, заледени улици и тротоари, като гражданите изпитват огромни затруднения с предвижването в следствие на неадекватните действия на изпълнителя . Недопустимо е да се пилеят парите от данъци и такси на врачани неефективно и безрезултатно.
Г-н Каменов,
С отговорност към гражданите на Община Враца, Ви уведомяваме, че като общински съветници от групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет – Враца, който е принципал на общинското търговско дружество „БКС – Враца” ЕООД,  ще предприемем действия по оттегляне овластяването на управителя на дружеството.


Група на общинските съветници от ПП ГЕРБ:
д-р Иво Ралчовски                                                    Венета Йошева
Нели Стоянова                                                                      Таня Георгиева
д-р Наташка Велчовска                                            Хенриета Георгиева           
Деян Бенински                                                                      Маргарита Ангелова
Васил Василев                                                                       Десислава Димитрова
Владимир Христов                                                   Димитър Динков
Мариана Петкова

07.01.2017г., гр.Враца

Зимната обстановка в Община Враца



Снежната покривка на територията на Община Враца в момента надхвърля 55 см., а на места достига и до 60 см. Пътните артерии на територията на Община Враца са проходими при зимни условия. През нощта, навявания и преспи са се образували на пътищата между селата Три кладенци и Чирен, Мраморен-Голямо Пещене и  Косталево. След като са били разчистени от машини на БКС-Враца, пътните участъци са достъпни.
След падането на снега, в снегопочистването се включиха общо 30 броя машини, 10 от тях аварираха, като това е, както техника на БКС, така и на земеделски производители. От 04.00 ч., на 07.01.2017 г. е започнато осоляването на улиците в града. 64 служители на общинското дружество ръчно обработват пешеходните зони и почистват пътните отсечки.
Проблем при снегопочистването във Враца продължава да са неправилно паркираните автомобили. Най-големи трудности се отчитат на улиците „С.Ц. Даскалов“, „Христо Ботев“ и бул. „Втори юни“. От Община Враца приканват жителите на града да оказват съдействие и да не възпрепятстват снегопочистването.
Дежурни екипи на Общината и служители на звено „Инспекторат“ към администрацията следят снегопочистването, възложено на БКС и в протоколи констатират нередностите, които дружеството трябва да отстрани до 3 часа. В момента са обходени районите на всички главни пътни артерии в града, болницата, здравни и социални заведения, пътя на тролеите и пешеходните зони.  Проверяват се и пътищата до селата. Започнато е разчистване и на районите около контейнерите, за по-добра организация на сметоизвозването в града.
И днес кметът Калин Каменов, заедно със служители на Общината се включи в разчистването на снега в различни части на града.
Община Враца напомня, че  гражданите могат да подават сигнали за непочистени участъци на дежурния телефон на БКС 092/64-54-76 и на дежурните в Общински съвет за сигурност на телефони- 092/623-000 и 0875/118-857. 

Съобщение на Областния щаб за защита при бедствия



Областният щаб за защита при бедствия следи състоянието на метеорологичната обстановка, републиканските пътища и електропреносната мрежа на територията на област Враца и обобщи данните към 8.30 ч. на 07.01.2017 г.
Обстановката в област Враца постепенно се нормализира. Възстановено е електрозахранването във всички населени места от десетте общини.  
Поради силния вятър и снегонавяванията са  затворени път II-11 в частта Остров - Горни Вадин – Долни Вадин, където не може да бъде осигурен достъп на снегопочистващата техника, както и път II-13 Борован-Бяла Слатина . Обходният маршрут е път III-133 Алтимир - Бяла Слатина - Кнежа. Видимостта в посочените участъци от републиканската пътна мрежа е нулева и има опасност за пътуващите автомобили.
Няма данни и сигнали за закъсали автомобили и бедстващи хора на територията на област Враца.