Бисквитки

четвъртък, 4 юни 2020 г.

Врачански художнички подредиха изложба

В кафе-галерия КДК официално бе открита изложбата на жени-художнички от Враца. 
В експозицията са подредени картини на Силвия Равнополска, Емилия Върбанова, Ивета Михайлова, Калина Тодорова, Валентина Петрова, Татяна Вутова, Пламена Гешковска, Валентина Василева.
Анализ на картините представи изкуствоведът Мариела Ценова. Според нея, представените портрети, натюрморти с цветя, фигуративна живопис и текстил носят богатството и красотата на женската душевност.
Творбите на талантливите врачански авторки могат да се видят всеки работен ден от 10.00 часа до 20.00 часа в кафе-галерията на Клуб на дейците на културата- Враца.


КДК-Враца
НАП ще запечатва обекти само на доказано недобросъвестнитърговци  
Данъчните смекчават принудителната административна мярка следсрещи с бизнеса  
За информация: Людмила Байчева                 
                                      Тел.:092 66 84 100 

Националната агенция за приходите (НАП) актуализира указание към служителите си за налагане на принудителната административна мярка „запечатване на търговски обект“.

Липсата на реквизити във фискалните бонове, несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати или проблеми във връзката при предаване на данни към НАП няма автоматично да водят до незабавно запечатване на търговския обект, е записано в указанието. Мярката ще бъде налагана след изследване не само на конкретното констатирано при проверката нарушение, но и на цялостното данъчно поведение на дадения търговец и само в случаите на доказана недобросъвестност.

В указанието на НАП се съдържат конкретни критерии, които да се имат предвид от служителите на данъчната администрация при преценката за т.нар. предварително изпълнение на запечатването на обекти и определяне напродължителността му. Сред тях са тежестта и евентуална повторност на извършеното нарушение, тип и големина на търговския обект, установена значителна разлика в касовата наличност и др. Освен това, в акта, постановяващ разпореждане на предварително изпълнение на мярката, трябва да са изложени съответните мотиви за всеки конкретен случай. До незабавно запечатване ще се стига, ако отлагането води до липса на въздействие на мярката, например при сезонна дейност, временна дейност (панаир, изложба, концерт) или при липса на фискално устройство в обекта. Основният довод за това е, че при предварително изпълнение следва да се търси баланс между държавния интерес и интереса на лицето, т.е. извършването на нарушения не следва да ощетява фискалната политика, но и мерките, които взима държавата, не следва във всеки случай да водят до спиране работата на проверяваното лице.
Промяната на указанието е в резултат на обществен дебат с участието на експертите на НАП и най-големите браншови организации в страната. 


НАП и бизнесът продължават обсъжданията на Наредба Н-18

Националната агенция за приходите и бизнеса се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18, обсъждани в поредица работни срещиАгенцията представи проект на промени по време на работна среща с участието на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с браншовите организации и асоциации в България
Експертите на НАП са разгледали общо 105 предложения на бизнеса, като2/3 от тях са били приети, стана ясно на срещата. Те вече са подготвени като текстове за Наредба за изменение и допълнение (НИД) на Наредба Н-18, които ще бъдат допълнително обсъдени с бизнеса преди публикуването им за обществено обсъжданеВ новите предложения е прецизирана дефиницията на софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ясно е определен началния момента на продажбата. Сред приетите от бизнеса и НАП промени са още облекчаване на реквизитите на фискалните бонове, напълно нова регулация на т.нар. медицински софтуер, удължаване на срока преди блокиране на фискалните системи, работата в тестови режим и много други. 
Заедно с обсъжданията на промените ще бъде пуснат и специализиран интернет сайт в помощ на търговци, разработчици на софтуер и потребители, стана ясно още на срещата. 
Особено важно за нас е всички текстове да са ясно разбираеми, без възможности за интерпретация и тълкуване. Затова в режим на конструктивен диалог създадохме проекта за изменение, който ще продължим да обсъждаме, за да може в обозрим период наредбата да започне да се прилага“ каза заместник- изпълнителния директор на НАП Пламен Димитров.
Представители на бизнес организациите изказаха задоволството си от това, че предложенията им са били обмислени и приети. Според тях, екипната работа по Наредба Н-18 ще доведе до нужния ефект да е инструмент за намаляване на сивата икономика. 
Независимо от паузата, която наложи извънредното положение в България заради COVID-19, работата по Наредбата не е спиралаНАП е свършила доста работа въз основа на предложенията на бизнеса, за да бъдат премахнати неяснотите и проблемите. Целта не е да тормозим бизнеса, а да се създадат правила, да има ясна гаранция, че всички работят при равни условия и в конкурентна среда. Много важно е да сме партньори“, посочи финансовиятминистър и призова диалогът да продължи
Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова изрази задоволство от съвместната работа и градивния подход и изтъкна, че срещите с бизнеса ще продължат през другата седмица. 
Видеозапис на срещата можете да видите в YouTube канала на НАП


  

вторник, 2 юни 2020 г.

Сведохме глава пред подвига на Христо Ботев и неговата чета

Стотици ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица, за да почетат паметта на Христо Ботев и неговата чета. Своята признателност към героизма и саможертвата на националните герои отправиха кметът Калин Каменов, евродепутатът Андрей Новаков, министърът на регионалното развитие и благоустройство, народните представители – Красен Кръстев и Красимир Богданов, председателят на Общинския съвет  Нели Стоянова, заместник областният управител Мирослав Комитски, общински съветници, представители на институции и организации, граждани.
Молебен за България бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.
Всенародното поклонение завърши с поднасяне на венци и цветя, пред паметника, увековечил подвига на Христо Ботев. По традиция, точно в 12:00 часа, звукът на сирените оповести отдаването на почит към паметта на героите на България.
В рамките на деня се проведе и щафета дуатлон „Козлодуй-Околчица“, чието начало бе дадено от историческия козлодуйски бряг, пред кораба „Радецки“Дългогодишният ботевски поклонник от крайдунавския град Цветан Гунев връчи флага на колоездача от врачанския клуб „Велообщество“ - Цветан Гьонов. В различните участъци от щафетата се включиха лекоатлети на СК „Мизия“ и колоездачи от Търнава и Бяла Слатина. В подножието на село Паволче знамето бе предадено в ръцете на футболисти и спортисти, които го пренесоха до село Челопек. На връх Околчица флагът бе връчен на кмета Калин Каменов от най-малкия участник в щафетата – 9-годишният Мартин Йорданов. Всички, включили се в колопохода получиха грамоти, които им бяха връчени от евродепутата Андрей Новаков, министър Петя Аврамова и кмета Калин Каменов.

понеделник, 1 юни 2020 г.

Награди за борбата с вируса


В деня на Враца 1 юни, областният управител Малина Николова връчи Почетен знак и грамота на личностите, коитодадоха своя огромен принос в овладяването на кризата с COVID – 19.
„Днешният празничен ден носи своя дух, своето настроение за всички, родени тук - работещи и мислещи за Враца. За мен е чест да връча Почетния знак на областния управител на личностите, които с цялото си сърце и душа участваха при борбата с Коронавирусната инфекция на територията на областта и всичките 14 случая са успешно овладени. Тази епидемична обстановка ни научи, че животът и здравето са най-важната цел и ние трябва да ги пазим ежедневно. Нека днес отдадем заслуженото на всички Вас, с благодарност и уважение за съвместните ни действия. Благодаря Ви от сърце и Ви пожелавам да множите успехите си! Бъдете пример за всички нас!“, подчерта в словото си областният управител Малина Николова.
Кметът на Община Враца Калин Каменов прие отличието и от името на общинския оперативен щаб благодари за подкрепата при овладяването на ситуацията.
„Това е една награда за всички съвестни врачани. Радостно е, че заради активната позиция и поведение на нашите съграждани, във Враца нямаше активно разпространение на вируса. Отговорното поведение е достойно за уважение и на празника на Враца, благодаря на нашите съграждани за това.Благодаря на всички колеги, на медицинските специалисти, които участваха в дейностите. Честит празник на всички граждани и гости на Враца“, отбеляза кметът Калин Каменов.
С Почетен знак и грамота беше удостоена и секретарят на Община Враца Нина Дакева, която изказа уважението си към експертите в общинска администрация, кметовете на кметства, кметските наместници и отговорните институции за денонощните усилия и тяхната ангажираност. 
Специална благодарност за присъденото отличие и висока оценка отправи директорът на Регионална здравна инспекция – Враца д-р Кети Ценова. 
Всички заедно овладявахме успешно ситуацията с COVID – 19. Това е доказателство, че работейки в една посока, постигаме огромни резултати. Благодаря от сърце на всички общини, на екипа на Областна администрация, на лечебнитезаведения, определени да се борят с тази инфекция, за техните адекватни реакции и най-вече – на медиците, които бяха на първа линия“, каза д-р Кети Ценова.
Отличен с Почетен знак и грамота за огромните усилия при овладяването на инфекцията и за подобряването на състоянието на областната болница бе и д-р Петър Керемедчиев. Той отбеляза при приемането на наградата, че във Враца има лидери, които се справиха със създадената ситуация.
„Нашата болница е една от най-добре окомплектованите и оборудвани в страната, благодарение на подкрепата от страна на кмета, на областния управител и на всички дарители. В рамките на броени дни, получихме не само финансов ресурс, но и доставки на консумативи“, каза д-р КеремедчиевТой уточни, че вече успешно работят отделенията по Инвазивна кардиология и Съдова хирургия, като престои да стартира дейност и лабораторията за PCR тестове.
Областният управител Малина Николова подчерта огромната заслуга на управителя д-р Костадин Шахов и екипа на СБАЛПФЗ – Враца, които успяха да стабилизират болните с COVID – 19 и те да бъдат изписани здрави.
„Приемам отличието като награда за целия екип, които загърбиха своя страх, лични притеснения и с всеотдайност и отговорност влязоха в битка с инфекцията. С такива хора и специалисти може да се преодолее всяко предизвикателство“, подчерта д-р Шахов.
За борбата на първа линия, добрата организация и отличната координация с личните лекари и лечебните заведения, награда получи д-р Галина Лещарска, директор на ЦСМП – Враца. Тя благодари на екипите на Спешен център в област Враца, които преодолявайки страха, денонощно са били на разположение и самоотвержено са се включили на първа линия в битката срещу инфекцията. 
С много благодарност, в деня на провеждане на Държавния зрелостен изпит , награда получи и началникът на РУО – Враца Галина Евденова за успешното справяне с предизвикателството за обучение в онлайн среда. Тя благодари за високата оценка и подкрепата на областния управител за успешното провеждане на обучението.
Уважен бе и особеният принос на Министерство на вътрешните работи и неговите служители от Областна дирекция на МВР – Враца. Старши комисар Янко Янколов беше удостоен с Почетния знак на областния управител за контрола върху изпълнението на противоепидемичните мерки. Комисар Янколов отбеляза отличната координация в съвместните действия на институциите и увери, че и занапред може да се разчита на тяхната подкрепа.


Под звуците на тържествен сигнал във Враца беше запален вечният огън. Своя поклон пред паметта на Христо Ботев и неговата чета отправи кметът Калин Каменов. В знак на признателност към саможертвата на загиналите национални герои на България венци и цветя поднесоха още областният управител Малина Николова, Врачански Митрополит Григорий, председателят на Общинския съвет-Нели Стоянова, народни представители, общински съветниципредставители на институции, организации и граждани.
В памет на българските герои в храм „Св.  Възнесение“ Врачанският Митрополит Григорийоглави възпоменателна панихидав съслужие със свещеници от епархията.
След богослужението, кметът Калин Каменов поднесе цветя на паметната плоча на загиналите Ботеви четници, чиито кости са погребани в двора на църквата. 


Звукът на тръбата на вестителя на свободата ще огласи Враца на 1 юни

За първи път вечерта на 1 юни, когато се отбелязва Денят на Враца и отдаваме почит към героизма на Христо Ботев и неговата чета, сигналът на бойната тръба на руския войник Петлак ще прозвучи в целия град. Точно в 22.00 часа Враца ще бъде огласена от тържествените звуци на тръбача – Вестител на свободата, а небето ще бъде озарено от празнична заря.

неделя, 31 май 2020 г.

Поклонихме се пред паметта на Ботев и четата му на връх Милин камък




На паметното историческо място - връх Милин камък, кметът Калин Каменов поднесе цветя пред паметника на загиналите ботеви четници и се преклони пред героизма и родолюбието на Христо Ботев и борците за свободата на България.

Своята признателност към делото на великия българин отправиха и заместник-кметът Мария Попова, кметовете на селата Мраморен - Гергана Стоянова, на Баница – Владимир Вълов и на Чирен - Диан Дамянов, граждани.
На връх Милин камък, преди 144 години е най-кръвопролитната, но и единствена спечелена битка от четата на поета-революционер.