Бисквитки

петък, 27 юли 2018 г.

Конфискуваха незаконен таксиметров автомобил



            Съвместна проверка на звено „Инспекторат“ и Автомобилна администрация и Пътна полиция, установи нерегламентиран превоз на пътници. В рамките на инспекцията са проверени 96 таксиметрови автомобила. Констатирани са превозни средства без лиценз от Автомобилна администрация, без издадено разрешение от местната администрация, както и без удостоверение „Водач на лек автомобил“.
            Съставени са 7 акта, като на шофьорите на таксиметровите автомобили са отнети контролни талони и удостоверения. По време на проверката е иззет автомобил от органите на Автомобилна администрация, като превозното средство е транспортирано до наказателния паркинг. Голяма част от проверените таксиметрови шофьори и автомобили са без нарушения.
            Инспекциите се осъществяват във връзка с изпълнението на Наредба 34 на Министерството на транспорта и Закона за автомобилния превоз. До 27 юли Община Враца е издала 242 броя разрешения за таксиметров превоз на пътници, като от тях 23 са прекратени, а 219 са валидни.
            Община Враца, съвместно с Автомобилна администрация и Пътна полиция продължава да работи по сигнали за нерегламентиран превоз на пътници.

четвъртък, 26 юли 2018 г.

Спряно водоподаване

Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, днес 26.07.2018г. е спряно водоподаването до 17:00ч в района между улиците – “Кръстьо Българията”, “Димитраки Хаджитошин” и “Ген. Леонов”.
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

Враца отбеляза годишнина от рождението на Васил Кънчов


С художествена програма, във Враца бе почетена 156-годишнината от рождението на бележития врачанин Васил Кънчов. Тържеството, което се организира от училището, носещо неговото име, се проведе пред паметника на видния общественик. Слово за живота и делото на Васил Кънчов произнесоха Искра Исаева – учител по български език и литература и  Илиян Нисторов от училищното настоятелство.
На честването присъстваха зам. - кметът Петя Долапчиева, представители на общинска администрация и Народно читалище „Развитие 1869“, учители и ученици от Средно училище „Васил Кънчов“, граждани.
Пред паметника на именития врачанин бяха поднесени венци и цветя.
В края на тържеството присъстващите сведоха глави пред паметта на почетния гражданин - архитект Иван Велев, който почина преди дни и заедно със скулптора Цено Ценов е сред авторите на белокаменния монумент на Васил Кънчов, издигнат през 2012 г.

вторник, 24 юли 2018 г.


За половин година офис на НАП Враца събра 5,8 милиона  просрочени задължения
Юлия Грънчарова                

Публичните изпълнители от офис на НАП Враца и през това лято посещават търговски обекти и изземат парите от касите на длъжници, които не плащат доброволно задълженията си към бюджета и отказват контакт с НАП. 
Събраните през първото полугодие просрочени данъчни и осигурителни задължения от длъжници на територията на област Враца, след предприети действия от публични изпълнители са в размер на 5,8 млн.лв.   Проведени са 120 срещи със задължени лица и над 300 разговори по телефона. От началото на годината 17 фирми на територията на офис Враца са получили разрешение за неотложни плащания, което позволява на фирмите да ползват за дейността си част от постъпващите по запорираните им сметки суми, а останалата част отива за погасяване на задълженията им към бюджета.  За първото шестмесечие на 2018 г. са наложени и 27 обезпечителни мерки  от вида „възбрана“ и „запор на движими вещи и МПС“, собственост на длъжници /МПС, земеделска техника, машини и др./.
  През периода са проведени 16 търгове на активи на длъжници, вследствие на които в хазната са постъпили 588 хил.лв. В общата сума влизат приходи от продажби на поземлени имоти, движими вещи, моторни превозни средства и др. Изземването на движимо и недвижимо имущество и продажба чрез търг е крайна мярка, която НАП прилага към длъжниците си.  
      От НАП съветват хората и фирмите с временни затруднения при плащане на задълженията си, да потърсят контакт с публичните изпълнители на агенцията, за да бъде намерен начин за тяхното разсрочване и да се избегне налагането на принудителни мерки за събиране. Така също да не забравят да проверяват дали са платили задълженията си към държавата, за да не се окажат с блокирани банкови сметки и да изпаднат в невъзможност на картови разплащания.

Започва ремонтът на моста край с. Краводер при 129-ти км на път I-1 Монтана - ВрацаТрафикът се пренасочва по обходни маршрути
Утре  25 юли, започват ремонтни-възстановителните дейности на моста край село Краводер при км 129+355 на път I-1 (E-79) - Монтана - ВрацаИнвестицията е за около 690 хил. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 90 дни.Предвижда се подновяването на пътното съоръжение над река Ботуня да бъде завършено през септември т. г.
По време на строително-монтажните работи трафикът ще се осъществява по обходни маршрути. Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация.
В посока Видин леките и лекотоварните превозни средства до 10 тона се пренасочват от път I-1 Враца – Монтана след разклона за Бели извор по обходен маршрут по път III-162 в посока Вършец до кръстовището с път III-1621 през с. Сумер до включването по път I-1.
Товарните автомобили над 10 тона в посока Видин се насочват от I-1 по обходен маршрут по път III-101 Враца – Криводол и по път II-13 Криводол – Липен – Стубел – Крапчене до включването отново по път I-1.
В посока София всички превозни средства ще преминават по обходен маршрут по път III-1302 Краводер – Пудрия – Големо Бабино – Криводол, по улична мрежа през гр. Криводол и по път III-101 Криводол – Враца до включване по път I-1.
Ремонтните дейности включват изграждане на ново пътно платно и плоча, хидроизолация и асфалтова настилка. Ще бъдат подменени ограничителните системи, тротоарните блокове и ще се подобри отводняването в участъка от км 129+220 до км 129+458 на път I-1, с обща дължина 238 м. С ремонта на съоръжението ще се повиши безопасността и удобството при пътуване. 
Съоръжението над река Ботуня е построено преди повече от 35 години - през 1981 г., и досега не е основно ремонтирано. През февруари м. г. бе констатирана повреда на целостта на пътната плоча на моста и необходимост от предприемането на ремонтно-възстановителни работи. Незабавно бяха предприети мерки за възстановяване на компрометираните зони в пътната плоча и асфалтовата настилка.
Строително-монтажните дейности ще бъдат изпълнени от „ПЪТИНЖЕНЕРИНГ-М“ АД. Договорът им е на стойност 678 767,09 лв. с ДДС. Строителният надзор ще бъде осъществен от „Интерконсулт“ ЕООД. Техният договор е за 11 040 лв. с ДДС. 
24.07.2018 г.
ПРЕСЦЕНТЪР
 АПИ

Община Мизия с благодарност за оказана помощ


 
Ръководството на община Мизия изказа благодарност към служителите и работниците на ВиК Враца за предоставената техника и оказаната навременна помощ при бедственото положение в града, в следствие на поройните дъждове на 10 юни. 
„Вашето съдействие е безценно за нас. Подмяната на водопроводната мрежа по засегнатите от пороя улици е мярка, която ще ни предпази от възникването на евентуални бъдещи проблеми.“ - написа още Д-р Крушовенски в обръщението си към управителя на дружеството.
  

понеделник, 23 юли 2018 г.

Враца с пореден успех на международно състезание


Десетгодишната Никол Илиева от Враца се завърна със сребърен медал от международната олимпиада по математика в Сингапур. Престижното състезание за деца се проведе от 6 до 9 юли в азиатския град – държава. Третокласничката Никол, заедно с още 10 ученици, представиха достойно България. Нашата страна бе и единствената страна-членка на Европейския съюз с излъчени представители в състезанието.
Днес, заедно със своята майка, Никол бе официално приета от Кмета на Общината - Калин Каменов, който я поздрави за успеха и й пожела никога да не губи мотивация и хъс за победа.
Третокласничката Никол е възпитаник на НУ „Св. Софроний Врачански“. Успехът на олимпиадата в Сингапур е поредното ѝ международно отличие. Само през последните два месеца Никол е спечелила два златни и два сребърни медала от международни състезания по математика.


Спряно водоподаване

"Водоснабдяване и канализация”ООД -гр.Враца уведомява своите потребители, че във връзка с подмяна на спирателни кранове на главни водопроводи, водоподаването ще бъде спряно утре - 24.07.2018г. от 09:00ч  до 17:00ч. в района на Централна градска част - по улиците "Христо Ботев", Крайречен булевард, "Одрин", “Антим I” и района между тях.

ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

Няма сериозни поражения след градушката във Враца


На територията на община Враца не са констатирани сериозни поражения след падналата градушка, в нощта на 22 срещу 23 юли. Дежурните екипи на местната администрация са установили, че най-интензивни валежи е имало в района на града, в село Нефела и кварталите – Бистрец и Кулата.
През последното денонощие не са подадени сигнали за поражения върху сгради, земеделска техника и селскостопанска продукция.
В следствие на разразилата се буря, временно е било преустановено електричеството в селата Паволче и Челопек, както и в квартал Бистрец. Към момента електрозахранването е възстановено от екипи на електроразпределителното дружество.
Екипи на ОП „БКС“ – Враца са ангажирани с почистването на паднали клони и листа, възпрепятстващи нормалното функциониране на дъждоприемните шахти.
Общинското звено „Осветление и площади“ възстановят уличното осветление в селата: Чирен, Паволче и Вировско.