Бисквитки

събота, 1 юни 2019 г.

Калин Каменов: „Не е важно колко дълъг е житейският ни път, а как сме го извървели!“

„В българската история има личности, оставили трайна следа в паметта и сърцата ни. Ботев е пример за това, защото той е личността,която предрече, в собствената си поезия, че : „Тоз който падне в бой за свобода, той не умира…“. Днес, все по-рядко пеем Ботевите песни, защото съвременното робство е - апатията и песимизмът. Делото на поета и революционер ни показва, че не е важно колко дълъг е житейският ни път, а как сме го извървели и какво сме какво сме оставили за поколенията и родината ниВ дни като днешния, трябва да научим децата си, че свободата не е даденост, а ценност – която трябва да се отстоява всеки ден, с дела, а не с думи. Младите хора трябва да знаят, че родината е обич и отдаванеАко направим всичко това, може да се наречем достойни наследници на Ботев и неговата чета! Поклон пред паметта на загиналите в името на нашата свобода! Да живее България!“ - с тези думи, кметът Каменов даде началото на тържествения митинг-заря, в памет на поета-революционер – Христо Ботев.
След приемането на почетния строй на ротите, президентът на Република България Румен Радев приветства жителите и гостите на Враца„Да се говори за Ботев е трудно, защото е казал всичко за нас. Той прогласява безсмъртието на героите и го доказва със съдбата си. Затова сме тук, пред неговия паметник. Почитта рядко се изразява убедително с думи, но няма по-силен и вдъхновяващ знак на преклонение, от онази минута, в която всички притихваме в общност на размисъл и смирение. Вярвам, чеще продължим да носим духа на Ботев в сърцата си“.
Тържественият митинг-заря продължи с едноминутно мълчание, в памет на Христо Ботев, неговата чета и загиналите за свободата на Българиякато след това пред паметника на великия българин бяха поднесени венци и цветя.
В края на церемонията, под звуците на музика, небето над града бе озарено от внушителна заря.
На военния ритуал присъстваха още: Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика – Марияна Николова, заместник-председателят на Народното събрание – Явор Нотев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамованародни представители, председатели на политически партии,председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, кметове от страната, делегациите от побратимените градове, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, както и хиляди жители и гости на Враца.
Преди тържествения митинг-заря, в сградата на Драматично-кукления театър се проведе патриотичен спектакъл, с участието на ансамбъл „Филип Кутев“ и Симфониета Враца.

Рекорден брой деца преминаха по стъпките на Ботев

Над 500 възпитаници от подготвителните групи на Община Враца, се включиха за трета поредна година в Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй  Околчица. Във внушителната колона участваха за първи път и ученици от три училища - НУ „Иван Вазов", СУ „Христо Ботев" и СУ „Васил Кънчов". 
Малките поклонници бяха поздравени от заместник-кмета Петя Долапчиева и ръководителя на похода -  Евгени Филипов. Пъстрата колонапремина по стъпките на Ботев декламирайки стихотворението „Хаджи Димитър и пеейки патриотични песни. В прехода се включиха още учители, родители, медицински специалисти и жители на село Косталево.

Започва ремонтът на волейболното хале във Враца

В рамките на първия турнир по волейбол за мъже – „Купата на Враца“, бе дадено началото на строително-ремонтните дейности по обновяването на волейболното хале в града. Символичната първа копка бе направена от кмета Калин Каменов, министъра на регионалното развитие и благоустройството – Петя Аврамова и представителя на фирмата-изпълнител – Бончо Бонев.
Кметът Калин Каменов заяви, че благодарение на подкрепата от страна на правителството, са осигурени 1 200 000 лева за ремонта на волейболно хале. „Днес се провежда последният турнир в тази спортна зала, която е изключително компрометирана. Добрата новина е, че само след няколко месеца, във Враца ще има съвременна волейболна зала, със съблекални, санитарни помещения, вентилация и отоплителна система. Вярвам, че след приключването на ремонтните дейности, волейболистите ни ще имат една адекватна база, където да спортуват“ – коментира Каменов и допълни, че обновяването на спортния комплекс ще продължи.
По време на първата копка, министър Аврамова благодари на кмета Каменов за полаганите усилия както в сферата на пътната инфраструктура, така и за обновяването на спортните бази в града.
Представителят на фирмата-изпълнител на ремонтите дейности ДЗЗД „Престиж – Парсек” – Бончо Бонев бе категоричен, че обновяването на волейболното хале ще бъде изпълнено качествено и в срок. „Само след няколко месеца, Враца ще разполага с една модерна волейболна зала“ – добави още Бонев.
На събитието присъстваха още: Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, областният управител Малина Николова, спортисти от волейболни клубове в града и страната.
Строително-ремонтните дейности по халето предвиждат – подмяна на всички инсталации, дограми и настилки, както и да се изгради  пристройка към него. В новата част ще се разположат помощните помещения, съблекални, бани, тоалетни, като успоредно с това ще бъдат изградени и трибуни, с близо 200 седящи места. Средствата, в размер на 1 200 000 лева са осигурени с Постановление на Министерски съвет.


Калин Каменов прие делегации от побратимени на Община Враца градове

Кметът на Община Враца Калин Каменов прие делегации от побратимените градове: Суми /Република Украйна/, Бор /Република Сърбия/, Вилньов Льо Роа /Република Франция/ и град Франкфурт на Одер, /Република Германия/. На срещата присъства и председателят наОбщинския съвет - Румен Антов.
Представителите на местните власти бяха водени от кмета на град Суми - Александър Лисенко, председателят на Общинския съвет в град Бор - Драган Жикич.
В деня на празника на град Враца кметът Калин Каменов посрещна и Жан-Пиер Ромпилон – заместник-кмет побратимени градове, церемонии, поддръжка и спорт на град Вилньов Льо Роа, както и Милена Маннс, заместник-кмет на град Франкфурт на Одер.
В рамките на срещите бяха обсъдени различни възможности за разширяване на сътрудничеството и икономическото въздействие между страните. Коментирани бяха и възможности за съвместни проекти в областта на местното самоуправление, сътрудничество в културата и спорта, както и провеждането на общи изложения, конференции и форуми.

Денят на Враца започна с възпоменателна панихида за Христо Ботев и неговите четници

С възпоменателна панихида в памет на Христо Ботев и неговата чета започнаха проявите, посветени на Деня на Враца – 1 юни. Богослужението се състоя в храм „Св. Възнесение“ и бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията. 
По време на панихидата бяха прочетени имената на поета-революционер и на загиналите за свободата на България четници. На църковното богослужение присъстваха кметът Калин Каменов, председателят на Общински съвет Румен Антов, заместник-кметът Мария Попова, общински служители и граждани.
След богослужението, кметът Калин Каменов поднесе цветя на паметната плоча на загиналите Ботеви четници, чиито кости са погребани в храм „Св. Възнесение“. Паметната плоча е дарение от училището в село Кунино.

Калин Каменов: „Само ако сме обединени, Враца ще продължи да се развива!“

„Днес, всеки от нас съпреживява героизма и саможертвата на Христо Ботев и неговите четници. Сигурен съм, че няма човек, който да остане безразличен пред мечтата на нашите предци да живеят в свободна и демократична държава, мечта, реализирана с много кръв и сълзи. Максимата – Децата са нашето бъдеще не е клише, защото всяко едно нещо, което е реализирано в последните три години е направено само с една единствена цел – превръщането на Враца в град, в който могат да живеят, работят и да се развиват нашите деца. Пред нас има дълъг път, който трябва да извървим, за да постигнем целта ни – Враца да е пример за развиващ се град, гарантиращ сигурността на своите жители. Това няма как да го постигна сам или с моя екип, ако не усещам вашата подкрепа, градивна критика и желание за промяна. В днешния ден няма нужда от много думи, а от обединение. Уважаеми съграждани, нека заедно продължим започнатата промяна в нашия град! Само така ще бъдем достойни и горди наследници на нашите предци! Честит празник!“ – каза кметът Калин Каменов на Тържествената сесия на Общинския съвет и благодари на общинските съветници за подкрепата в последните три години.
В началото на програмата, по повод Деня на Враца, бе представен интерактивен отчет за ключовите решения на местния парламент, в периода 2015-2019 година. Тържествената сесия откри председателят на Общинския съвет – Румен Антов. „Днес се обръщаме с почит към историята и отправяме поглед към бъдещето, което ще оставим на нашите деца и внуци. Постигнатото през мандата показва как развиваме нашия град, когато сме единни. Приветствам всички жители на Враца, които с труда и таланта си, допринасят за модернизирането на града. Честит празник!“ – с тези думи Антов се обърна към присъстващите на събитието.
Празничната сесия, по повод Деня на Враца, продължи с връчване на най-високите обществени отличия – „Почетен гражданин“ и „Наградата на Враца за 2019 година“.
Със званието „Почетен гражданин“ бяха отличени – дългогодишният директор на врачанския филиал на Медицински университет – София – проф. Пенка Маринова, заради приноса й за утвърждаване на Враца като академичен и образователен център. Посмъртно призът бе връчен и на Огнян Бенински – за изграждането на съвременната градска среда във Враца.
Отличието „Наградата на Враца за 2019 година“ получиха – директорът на Дом на науката и техниката – Евелина Васкова, дългогодишният треньор на Ботев Враца – Сашо Ангелов и музикалният педагог – Олга Младенова.
Програмата продължи с приветствия от всички представители на побратимените градове, както и от гостите на градове и области, които са партньори на Община Враца по различни проекти.
На заседанието на Общински съвет присъстваха още: Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, министърът на регионалното развитие и благоустройството – Петя Аврамова, областният управител Малина Николова, народният представител Красимир Богданов, заместник-кметът на Община Враца – Мария Попова, делегати от побратимените градове, почетни консули, председателят на Ученическия общински съвет, общественици и граждани.

петък, 31 май 2019 г.

Наградиха лауреатите в Националния литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев“

На тържествена церемония в Регионалния исторически музей, заместник-кметът Петя Долапчиева връчи наградите на победителите в ХХIIНационален конкурс за стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев“. Конкурсът се организира от Центъра за подкрепа за личното развитие „Център за работа с деца”, със съдействието на Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Регионалното управление на образованието, и се финансира от Община Враца.
В творческата надпревара, която е част от програмата на „Ботеви дни“, тази година се включиха 160 литературни творби - 81 стихотворения и 79 есета. В конкурса взеха участие ученици от всички области на страна, както и възпитаничкаот Болградска гимназия „Г. С. Раковски“ в Украйна.
В категория „Поезия“, в първа възрастова група (4-8 клас), първото място бе присъдено на Теодор Цветков - VIII клас – гр. Етрополе за стихотворението „Минута мълчаниеСлавея Минчева от IV клас – гр. Варна спечели второто място с две стихотворения: „България“ и „Нещичко за любовта“, а третото място е заНадя Лазарова - IV клас – гр. Тутракан, за творбата „Живеем в страната на Ботев“.
Единадесетокласникът Джордж Петров, възпитаник на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, е победител във втора възрастова група (9-12 клас). Второто място отиде при Ангелена Ганчозова - XI клас -  гр. Пловдив за произведението „За името на Ботев“ и трети е Даниела Иванова - IX клас – село Владимирово, за стихотворението „Живеем в земята на Ботев“.
В категория „Есе“, в първа възрастова група (4-8 клас), на първо място се класира творбата на седмокласничката Полина Живкова от гр. Провадия, след нея се нареди стихотворението на Анелия Спахиева от V клас, от гр. Хаджидимово и третото място отиде при Мария Костадинова - VIII клас гр. Ямбол. Във втора възрастова група (9-12 клас), победител е Ниляй Шериф - XI клас – гр. Кърджали за есето „Къде е земята на Ботев?“, второто място е за Анелия Крумова – XI клас – гр. Кърджали за произведението „За Ботев и трети е Атанас Петров – X клас – гр. Варна.
Връчена беше специалната награда на Министерството на образованието и науката  и тя е за Величка Зердашка – XII клас от СУ „Димитър Матеевски“ от град Пловдив за стихотворението „Безвремие“. 
Есето Другият свят на Катерина Добрева - X клас – от Общински детски комплекс, гр. Варна спечели специалната награда на Националния дворец на децата. В рамките на литературния конкурс бяха присъдени и десет поощрителни награди.
На тържествена церемония присъства директорът на ЦПЛР„Център за работа с деца” – Лилия Стоева, културни дейци, преподаватели, общественици, граждани.

Откриха иновативен кабинет в СУ „Христо Ботев“



Виртуална STEM лаборатория по биология и анатомия бе открита в Средно училище „Христо Ботев“. Символичното прерязване на лентата на новоизградения кабинет бе направено от кмета Калин Каменов, заместник-министъра на образованието Таня Михайлова, председателя на Синдиката на българските учители – Янка Такева и директора на учебното заведение – Виктор Кръстев. Тържествен водосвет за здраве и благополучие бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.
По време на откриването на иновативния кабинет, заместник-министър Михайлова поздрави ръководството на СУ „Христо Ботев“ за това, че всяка година подобрява материално-техническата база на гимназията, като по този начин младите хора са стимулирани да учат и да се развиват.
Програмата започна с отбелязване на патронния празник на учебното заведение. Кметът Калин Каменов приветства учениците, като им пожела след като завършат висшето си образование, да работят в родния си град. „За мен е голяма чест, че ежедневно виждам колко талантливи, умни и амбициозни млади хора има в нашия град. Призовавам ви всеки ден, с всяко ваше действие, да изграждате имиджа на училище „Христо Ботев“. Запомнете, че да сте възпитаници на гимназията не е просто отговорност, а титла, която трябва да носите с гордост. Стремете се да бъдете първи и се вслушвайте в съветите на учителите ви. Надявам се като завършите висшето си образование, обичта ви към родния град, отново да ви върне във Враца. Честит празник!“ – каза кметът Калин Каменов.
В рамките патронния празник, директорът на СУ „Христо Ботев“ отличи изявени ученици и учители.
На събитието присъстваха още: народните представители – Красен Кръстев и Красимир Богданов, председателят на Общинския съвет Румен Антов, общински съветници, началникът на Регионалното управление по образованието – Галина Евденовапредставители на училищното настоятелство, бивши и настоящи учители и ученици.

Стотици се поклониха пред паметта на Ботев и четата му на връх „Милин камък“

Стотици участници в Националния туристически поход „Козлодуй-Околчица“, жители и гости на Враца присъстваха на възпоменателното честване на връх „Милин камък“.
На паметното историческо място, където се е провела първата битка на Христо Ботев и неговата чета, присъства и кметът Калин Каменов. „Благодаря на Ботевите поклонници, жителите на селата Чирен, Баница, Вировско и Мраморен, както и  всички, които въпреки времето, решиха да се поклонят пред паметта и героизма на поета и революционер и неговата чета. Преди повече от един век, именно тук нашите предци не са се предали пред врага, препятствията и разочарованието. На този връх се героите проливат кръв, за да я има днес свободна България! Поклон пред паметта им!“ – каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово.
В рамките на събитието бе представена историческа беседа за битката на връх „Милин камък“. Отец Кирил Велинов отслужи панихида за упокоение на душите на загиналите Ботеви четници.
Програмата продължи с изпълнения на певчески състави от читалищата на селата Мраморен, Вировско, Оходен и Чирен.
В знак на признателност, пред паметта на загиналите бяха поднесени венци и цветя.
На възпоменателното честване присъстваха още: ръководителят на НТП „По стъпките на Ботев – Козлодуй-Околчица“ – Евгени Филипов, кметът на село Чирен – Диан Дамянов, жители на населени места.

четвъртък, 30 май 2019 г.

Инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци, ще обслужва общините Враца и Мездра.


Дейностите са по спечелен проект за безвъзмездна финансова помощ BG16M1ОP002-2.005-0020 „Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“ - Приоритетна ос 2 „Отпадъци” на ОП „Околна среда” 2014-2020 г. Общият размер на инвестицията е 5 845 347,29 лв. Безвъзмездната финансова помощ - 4 400 662,69 лв. Съфинансирането, което трябва да осигурят общините Враца и Мездра е за 1 444 684,60 лв. Договорът за изпълнение на проекта, подписан от министъра на околната среда и водите  Нено Димов, кмета на Община Враца Калин Каменов и кмета на Община Мездра Генади Събков, е факт от 5.11.2018 г. Срокът за изпълнение е 19 месеца.
Основната цел на проекта е намаляване на количеството депонирани зелени и/или биоразградими отпадъци от двете общини, чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на компостираща инсталация. Бъдещото съоръжение ще намали количеството на депонираните битови отпадъци в Регионалното депо край Косталево, което стопанисват с общо дружество двете общини, като ще удължи експлоатационния му срок.  Новата инсталация ще бъде изградена на територията на регионалното депо, в местността „Шумака“, на площ от около 4,5 дка. Капацитетът и ще позволява обработването до 32 т/ден или до 8 000 т/год. зелена маса. В рамките на проекта ще бъде въведена система за разделно събиране на зелените отпадъци в двете общини. Ще бъдат закупени 574 контейнери с вместимост 1,1 куб.м. и 4 броя сметоизвозващи машини.
С реализирането на проекта е планувано да се подобри качеството на живот на населението на двете общини чрез въвеждането на устойчиви механизми за опазване на околната среда. В резултат на организираното разделно събиране и оползотворяване на зелените и биоразградими отпадъци се очаква да се повиши екологичното самосъзнание на хората. 
През месец февруари тази година Община Враца обяви две обществени поръчки, свързани с реализирането на проекта. Едната е за Инжeнеринг - проектиране, изпълнение на строеж и осъществяване на авторски надзор на инсталацията за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци. С решение от 25.04.2019г. за изпълнител е определен Обединение „Компонере“ - София. Обединението предложи обща цена от 3 800 460 лв. с ДДС и срок за изпълнение 330 календарни дни. Обществената поръчка за строителен надзор по договора, все още не е финализирана.  Оферти са подали 9 фирми. Ценовите им предложения ще бъдат отворени на 21.05.2019г. 

Малки родолюбци учиха историята на България

Заместник-кметът Петя Долапчиева беше официален гост на открит урок, изнесен от малките възпитаници на Детска ясла №5 „Българчета“.Проявата се проведе в двора на детското заведение  и е част от вътрешно-квалификационна дейност на тема „Отечество любезно, как хубаво си ти!“
По нетрадиционен начин децата бяха запознати с историята, символите и празниците на България. Малките родолюбци декламираха стихчета и отговаряха на въпроси, свързани с темата. В края на урока, всички, образуваха чрез цветна композиция, българския трибагреник.
Това е поредната инициатива, която организира екипът на Детска ясла №5 „Българчета“, чрез която възпитават децата в родолюбие.

Първи волейболен турнир за мъже за „Купата на Враца“


За първи път във Враца, на 1-ви и 2-ри юни, се организираволейболен турнир за мъже за „Купата на Враца 2019 г. Първият ден от спортната надпревара ще започне в 09:30 ч. и ще се проведе втренировъчната волейболната зала „Халето“, на следващия ден домакин на срещите ще бъде физкултурният салон на Профилирана Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ и началото на турнира е от 10:00 ч.
Участие в спортната надпревара ще вземат 4 отбора от страната: „Ботев Враца“,  „Врачерата“, „Тетевен Волей“ и „Етрополе“. Победителят ще бъде определен по схемата всеки срещу всеки и ще получи престижната награда – първата Купа на Враца 2019 г. Призьорите в състезанието ще бъдат наградени с купи и медали.
Инициативата е организирана от президента на ВК „Ботев Враца" - Светозар Станчев и бившият състезател на клуба и капитан на аматьорския мъжки волейболен отбор „Спартак“ – Враца Владислав Карталов. Първият волейболен турнир се провежда със съдействието на Община Враца извено „Младежки център“.

Изплащане на възнагражденията на секционните избирателни комисии


Готов е графикът за изплащане на възнаграждения на секционните избирателни комисии /СИК/ за избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г.

Дата
Секция №
Работно време
04.06.2019 г.
1 – 30
10,00-12,00
13,00-16,00
05.06.2019 г.
31 – 60 
09,00-12,00
13,00-16,00
06.06.2019 г.
61 – 90
09,00-12,00
13,00-16,00
07.06.2019г. 
91 - 110
09,00-12,00
13,00-16,00

Възнагражденията ще се изплащат във фоайето на Градска концертна зала и се получават Л И Ч Н О, при представяне на удостоверение от РИК и лична карта.