Бисквитки

събота, 15 септември 2018 г.

Над 2 000 жители на Община Враца се включиха в Националната кампания „Да изчистим България заедно“


В тазгодишната Национална кампания „Да изчистим България заедно“ се включиха над 2 000 жители на Община Враца. В инициативата участваха над 80 служители на общинска администрация, които бяха разделени на пет места, определени за почистване – комплекс „Вестителят“ и велоалеята,  паркът  и районът на спортен комплекс „Христо Ботев“, Северният обход на града, Медковско дере и кв. Бистрец, където машини на „Екопроект и общинско предприятие „БКС“ подравняваха и почистваха замърсени терени под Гробищния парк.
Кметът Калин Каменов, заедно със заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева също се включиха в кампанията и почистваха парка в спортен комплекс „Христо Ботев“.
В Националната кампания се включиха още: служители на областна администрация, 8 учебни заведения, 3 детски градини, 19 кметства, пенсионерски клубове, държавни и местни институции и много граждани, които почистваха междублокови пространства.

С голямо българско хоро бе открито 130-то издание на Врачанския есенен панаир


Стотици жители и гости на града присъстваха на откриването на 130-то издание на Врачанския есенен панаир, който по традиция се открива на християнския празник-Кръстовден. Приветствие към присъстващите отправи кметът Калин Каменов.
„Днес отбелязваме двоен празник – Кръстовден и откриването на юбилейното 130-то издание на Врачанския есенен панаир! Щастлив съм, защото с общи усилия успяхме да преобразим облика на този традиционен форум. Благодарение на напълно променената визия на панаира и богатата културна програма, събитието се превръща в средище на автентичните български обичаи и традиции. В тазгодишното издание има търговци и занаятчии не само от България, но и съседните ни държави – Румъния, Албания, Италия, Гърция и Сърбия. Пожелавам на всички присъстващи да се насладят на културната програма и да се докоснат до българските ценности. Откривам 130-то издание на Врачанския есенен панаир!“ – каза кметът Калин Каменов и допълни, че силното международно присъствие на форума ще направи възможна обмяната на опит между местни и чуждестранни фирми от различни сфери.
Официални гости на откриването бяха Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, народният представител Красен Кръстев, областният управител Малина Николова, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова, ръководството на Търговско-промишлената палата - Илиана Филипова и Евгени Евгениев, представители на търговски фирми от Сърбия, Румъния, Албания, Гърция и Италия-участници в проекта „Балканска мрежа за устойчиви иновативни идеи в сектора земеделие и храни“.
Юбилейното 130-то издание на Врачанския есенен панаир започна с изпълнение на Представителен танцов състав „Хемус“, което включваше народни танци, под чийто фолклорни ритми жителите и гостите на града се хванаха на голямо българско хоро.
Концертната програма ще продължи със спектакъл, част от турнето „Фортисимо фест“.

петък, 14 септември 2018 г.

Митрополит Григорий отслужи молебен за успешна нова учебна година


В навечерието на новата учебна година Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий отслужи в храма „Св. св. Константин и Елена” празничен молебен за успех на всички преподаватели и ученици.
На църковния ритуал присъстваха кметът Калин Каменов, заместник-кметът Петя Долапчиева, директорът на Регионално управление на образованието Галина Евденова, директори на учебни заведения, учители и ученици.
Преди молебена, Врачанският митрополит, в съслужие с отци от епархията, отслужи и Света литургия по повод големия християнски празник - Кръстовден.


Фолклорен фестивал ще е част от Врачанския есенен панаир



Фолклорният фестивал „Да съхраним българското“ ще бъде част от културната програма на юбилейното издание на Врачанския есенен панаир.
На панаирната сцена, на 16 септември, неделя, от 09:00 ч. до 14:00 ч. ще се изявят над 350 участници, от 35 певчески групи, дуети и индивидуални изпълнители от 26 населени места от Община Враца и страната. В изявата ще се включат представители на пенсионерски клубове и читалища от населените места – Враца, Плевен, Монтана, Ботевград, Мездра, Вършец, Белоградчик, Червен бряг, Пордим, Бяла Слатина, Драганица, Търнак, Търнава, Челопек, Девене, Бързия,  Равнище, Боровци, Слатина, Копиловци, Борован и др.
Фолклорният фестивал се организира за пети пореден път от пенсионерски клуб „Еделвайс“ - Враца.

четвъртък, 13 септември 2018 г.

Откриване на академична сграда


„Студентите и академичната общност са лицето и бъдещето на нашия областен град“, това каза областният управител при откриването на академичната 2018/2019 година във Филиал „Проф. Д-р Иван Митев” – Враца и реновирания Комплекс за образование към Медицински университет – София.
Тя поздрави академичното ръководство, студентите, представителите на местната власт и държавните институции. 
„Още през 2010 година представих на професор Маринова своята идея за преместване на филиала в сградата, която днес откриваме. Щастлива съм, че благодарение на нейната активна дейност и съдействието на академичното ръководство на Медицински университет – София, тя се реализираКогато оценяваме приносатрябва да отбележим, че личността е водеща и ако тя не приеме с амбиция, ентусиазъм и верни решения да направи нещата възможни, то тогава няма да бъде разбрана и подпомогната от отговорните институции. Изразявам личната си благодарност към проф. Маринова и оценявам постигнатото от нея като най-мащабната инвестиция в областта на образованието във Враца. Тук, на представителната входна артерия на областния град, се осъществи дългогодишният проект за реконструкция на подходящия сграден фонд, осигуряващ на студентите достъпност до цялата здравна инфраструктура, в която провеждат практическото си обучение “, отбеляза Малина Николова.
В обръщението си към студентите и преподавателите, областният управител пожелаизключително успешна и резултатна академична година. 
Надявам се в най-кратки срокове да бъде открита и базата, предназначена за общежитие на студентите. Придобивайте опит, учете се, ползвайте целия академичен ресурс на Медицински университет – София и на Филиал „Проф. Д-р Иван Митев” – Враца“!Останете и се реализирайте тук, защото Враца разчита на Вас!“, заяви Малина Николова.
Проектът за реконструкция, преустройство, модернизация и въвеждане на енергийно спестяващи мерки на Комплекс за образование на Медицински университет – София, Филиал „Проф. Д-р Иван Митев” – Враца е на стойност 6 423 000 лева. Той е реализиран с европейско и национално финансиране по ОП „Региони в растеж“, а собственият принос на висшето учебно заведение е 3 425 000 лева. 


Владимир Уручев: ЕП одобри финансиране в размер на 770 млн. евро за научни изследвания и обучение в областта на ядрената наука и технологии за периода 2019-2020


Страсбург
С 530 гласа „за” Европейският парламент прие законодателна резолюция, с която се одобрява предложението за регламент на Съвета относно програмата за научни изследвания и обучение на Европейската общност за атомна енергия („Програмата на Евратом“) за периода от 1 януари 2019 г. до 31 декември 2020 г.
Програмата на Евратом е насочена към научноизследователски дейности и дейности по обучение в ядрената област с акцент върху постоянното подобряване на ядрената сигурност, безопасност и радиационна защита, безопасно управление на радиоактивните отпадъци и по-нататъшно развитие на ядрените технологии, включително и термоядрения синтез като технологии със съществен потенциален принос за ограничаване на климатичните промени и дългосрочното намаляване на изхвърляните парникови газове от енергийните инсталации.
Евродепутатът Владимир Уручев - съдокладчик на групата на ЕНП по Програмата на Евратом, изрази подкрепата си за проекта на регламент, който предвижда финансиране в общ размер 770 220 000 евро от ЕС за научни изследвания и обучение в областта на ядрената наука и технологии за периода 2019-2020 г.
„Поддържането на най-висока степен на безопасност на ядрените реактори и свързаните с тях ядрено-горивни цикли по време на експлоатация и извеждане от експлоатация е основен приоритет с оглед защита на човешкото здраве и околната среда. Ето защо научноизследователската и развойна дейност в областта на ядрените технологии е от първостепенно значение за постоянно подобряване на ядрената сигурност и безопасност, радиационната защита и развитието на нови поколения на ядрените технологии“, отбеляза Уручев. В тази връзка той добави, че за да се превърне термоядреният синтез в потенциален източник на енергия без въглеродни емисии, на първо място следва да бъде завършен строежът и въвеждането в експлоатация на международния термоядрен реактор ITER.
На следващо място евродепутатът изтъкна значението на съгласуваността на дейностите по Програмата на Евратом и програма „Хоризонт 2020“, което ще спомогне за по-силно взаимодействие между ядрените и неядрените изследвания и трансфер на знания в области като радиационната защита и медицинските научноизследователски програми или дейностите за подкрепа на мобилността на научните изследователи, както в случая с действията по програма „Мария Склодовска - Кюри“. „Това е и една от целите на обновената Програма на Евратом - да допринесе за привлекателността на научноизследователската професия в Съюза“, отбеляза в заключение Уручев.

Филиалът на Медицинския университет откри новата академична година в обновена сграда

В напълно обновената сграда на филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицински университет – София бе открита новата академична година. 
Официален гост на празника бе Калин Каменов, който приветства студентите и преподавателите. „Днес е двоен празник за всички нас, защото освен началото на новата академична година, ще бъде открита и новата сграда на филиала. И ако първото се случва заради изграденото доверие между Община Враца и ръководството на Медицинския университет, то обновяването на материално-техническата база беше едно голямо предизвикателство. Само преди две години имаше реална опасност проектът да не бъде одобрен, заради административни пречки. Благодарение на ангажираността на настоящото и предишното ръководство на филиала, както и подкрепата от страна на областния управител и държавата, проектното предложение бе одобрено, а резултатите вече са факт. Споменавам го неслучайно, защото това е един пример за това как човек никога не трябва да се отказва от поставените си цели. Уважаеми студенти, запомнете , че всеки един успех преминава през много трудности, които ни правят по-силни и уверени. Затова не трябва да се предавате, щом вярвате, че сте избрали правилния път. Пожелавам ви да се усъвършенствате със всяка изминала година, да вярвате в професионализма си и да сте сърдечни към хората – защото те ще разчитат на знанията ви.“ – каза кметът Каменов и допълни, че да си възпитаник на филиала е титла, която трябва да бъде защитавана и носена с гордост.
Студентите и преподавателите бяха приветствани и от ректора на Медицинския университет – проф. д-р Виктор Златков, както и от доц. Павлинка Добрилова – директор на филиала „Проф. д-р Иван Митев“.
Програмата продължи с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията. Част от тържествената церемония бе и откриването на паметник на патрона на филиала – проф. д-р Иван Митев в двора на учебния корпус. Берелефът бе открит от неговата дъщеря доц. Полина Митева.
На тържествената церемония присъстваха още: областният управител на област Враца – Малина Николова, председателят на Общинския съвет Румен Антов, общински съветниципредставители на лечебни заведения, преподаватели, студенти и граждани.
През новата академична година, във филиала ще се обучават 450 студенти, като над 100 от тях са първокурсници. Във висшето учебно заведение се изучават пет специалности – „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“, „Трудотерапия“ и магистърската специалност – „Хранене“.
Преди година сградата на  бившия Химически техникум в града бе предоставена безвъзмездно на филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицинския университет. Материално-техническата база е напълно обновена със средства по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., като стойността на инвестицията е в размер на 6 423 077,12 лв. В рамките на проекта е извършена реконструкция и преустройство на съществуващите сгради, обособени са нови кабинети, зали за обучение на студентите, библиотека с читалня, както и физкултурен салон. Част от средствата са вложени за внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата, облагородяване на дворното пространство, както и за изграждане на спортни площадки и зони за отдих. 
С цел подобряване на практическата подготовка на бъдещите здравни и социални работници е закупена нова специализирана техника - дефибрилатори, тренировъчни модели за интубация, модели за хирургичен шев на ръка, различни макети на скелет на човешкото тяло и други медицински съоръжения.
Обновяването на сградата на филиал „Проф. д-р Иван Митев“ е най-голямата инвестиция в сферата на висшето образование във Враца, в последните 30 години.





Осветиха камбаната на най-старата подземна църква във Враца

С водосвет, отслужен от Врачанския митрополит Григорий и свещеници от епархията, бе осветена новата камбана на най-старата и единствена подземна църква във Враца.
Инициаторът за обновяването на средновековната базилика и поставянето на камбана – Христо Илиев запозна присъстващите с историята на църквата и заяви, че историческото минало на Враца трябва да бъде съхранявано и предавано на поколенията. „На камбаната е изобразен ликът на Св. Георги, в знак на признателност към болярина Георги, с чиито средства се изгражда православната обител. Щастлив съм, че днес, четири века по-късно, камбаненият звън отново ще се чува от базиликата!“ – допълни Илиев и благодари на кмета Калин Каменов за оказаната подкрепа.
„Искам да поздравя Христо Илиев за поредната му родолюбива инициатива. Убеден съм, че с подкрепата на Врачанския митрополит Григорий, направеното тук ще се пази, почита и уважава. Вярвам, че този храм ще напомня на врачани, че са наследници на богата история и велики предци.“ – каза кметът Калин Каменов и допълни, че предстои поставянето на видеонаблюдение в района на древната църква и митрополитския храм „Св. Николй“, както и че ще бъде изградено осветление във вътрешността на подземната светиня.
На освещаването присъства и най-възрастният стругар във Враца – 83-годишният Петър Серпионов, който също подпомага в реставрирането на божия храм.
Древната църква носи името на „Св. Никола“ и се намира в двора на едноименния митрополитски храм. Православната обител е построена през 16 век от болярина Георги, по молба на дъщеря му, която се омъжва за търговец в Цариград. За да й се прости, че приема друга вяра, тя отправя молба за построяването на православен храм. Базиликата е на над 4 века и е вкопана под земята на шест метра.

вторник, 11 септември 2018 г.

Затваря се за движение ул. „Спортна“


Във връзка с предстоящото юбилейно издание на Врачанския есенен панаир, който се провежда на територията на спортен комплекс „Христо Ботев“, от днес - 11 септември до 20 септември временно се ограничава движението на пътно-транспортни средства  по ул. „Спортна“.
Алтернативният маршрут за движещите се от бул. „Васил Кънчов“ ще е по ул. „Цар Освободител“, а за автомобилите пътуващи от ул. „Г. Апостолов“ движението ще се осъществява по ул. „Ц. Тодоров“.
Пътното движение ще се регулира със съответните знаци.

Леденика се превърна в голяма писта


При отлична организация, хубаво време и много настроение завърши Четвъртото издание на GP България „ Леденика“ 2018 г. от календара на Европейската федерация   и  Втори кръг на Държавното първенство off road от  календара на Българска федерация по автомоделни спортове за 2018 г. 
От 07 септември до 09 септември на специално изградената off road писта край местността Леденика на Врачанския Балкан над 40 състезатели от България и Турция участваха в оспорвана надпревара за призовите места. 
На официалното откриване в събота вечер – 08.09.2018г.,  Председателя на Об С-Враца г-н Румен Антов поднесе своите приветствия към всички състезатели и приятели на автомоделния спорт в България, беше прочетен и поздравителен адрес от Кмета на Община Враца г-н Калин Каменов. Поздрав към всички беше изпълнението на момичетата от танцовия състав към НЧ “Отец Пайсии“ 1926“  от с. Косталево. Кулминацията на вечерта беше красивата заря , която озари небето над Балкана.
Победителите по класове:
БЪГИ 1/8
Златен медал за Кристиян Костадинов от СК Кинетик – Русе , сребро за Марио Вутов от отбора на СТМК –Враца и бронз за Григор Стоичков от Асоицация на моделистите –София.
Електро БЪГИ 1/8
След оспорвана борба Марио  Вутов отново остана втори и втори златен медал за Кристиян Костадинов.
Електро ТРЪГИ 1/8
Александър Вълков от СТМК-Враца завърши надпреварата на трето място, а първи и втори са Атанас Георгиев и Стойко Нейчев от Модел Яхт Клуб Пазарджик.
Електро БЪГИ 1/10 (свободен клас)
Дебютантът в отбора на СТМК –Враца Ивайло Кулев остана четвърти, а първо място и златен медал   за Кристиян Костадинов от СК Кинетик Русе.

БЪГИ 1/5
 Емил Карамфилов от България / Асоциация на моделистите/ спечели сребърен медал,  Alain Sarafian и Ali Bilmish завоюваха златен и бронзов медал в клас 1/5 Large scale.
БЪГИ 1/5 Short Course
З.м.с. Дамян Петров завоюва сребърен  медал,  злато за Erdal Klavuz  и четвърто място за европейския шампион  Orhan Tekkan за 2018г.
Наградите на победителите бяха връчени от г-жа Мария Георгиева –Представител на Министерство на младежта и спорта за областите Враца, Монтана и Видин.
Следващо състезание от ДП  on road – electric 3 кръг и  on road - nitro 2 кръг -  29-30 септември Враца.



648 земеделци от врачански регион не са декларирали доходите си от получени субсидии 

    До края на септември могат да подадат коригиращи декларации

Юлия Грънчарова        

   
От началота на м.септември 2018 г. НАП стартира програма, насочена към спазване на данъчно-осигурителното законодателство от регистрираните земеделски стопани.   
При извършената съпоставка с предоставени данни от Държавен фонд „Земеделие“, НАП Враца установи, че 648 земеделски стопани от врачанскирегион не са декларирали доходите си от получени субсидии, има и случаи на подадени годишни декларации с посочена по-малка сума. Размерът на  недекларирания доход на земеделци в областта е 2,743 млн.лв.
  Приходната агенция започна изпращането на електронни писма довсички земеделски производители, допуснали неточности в данъчните си документи. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г. Освен с писма по електронната поща, гражданите ще бъдат уведомени и по телефона. Предстоят срещи с кметовете на общините за оказване на съдействие във връзка с разпространение на информационни материали. Офисите на НАП също имат готовност да дадат информация. Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700
  Заедно с уведомленията за корекции, земеделците ще получат и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета. 
  
Страница. 1 от 1

понеделник, 10 септември 2018 г.

Община Враца и Окръг Долж стартираха проект за близо 6 000 000 евро





 
Съвместна, стартираща пресконференция по проект „Координирани и ефективни реакции на органите в извънредни ситуации в района на Долж - Враца (Acronym: DJ-VR: R.A.E.S)”, финансиран по програма „INTERREG V-A Romania – Bulgaria”, се проведе  на 10 септември 2018 г., в Конферентната зала на Община Враца. В нея взеха участие представители на трите партньорски организации – Териториално административно звено – Окръг Долж(Румъния) /водещ бенефициент/,  Инспекторат за извънредни ситуации "Олтения" в Долж /партньор 2/ и Община Враца /партньор 3/.

Във форума взеха участие кметът на Община Враца Калин Каменов, областният управител на Област Враца Малина Николова, директорът на Областна дирекция на МВР – Враца Янко Янколов, Атанас Петков – началник отдел Охранителна полиция”, Тодор Гоцев - началник РСПБЗН – Враца, както и представители на водещия партньор – Йоана Бика, вицепрезидент на Окръжен съвет Долж и Илеана Мажина, ръководител на проекта от администрацията на Окръжен съвет Долж.

Кметът на Община Враца Калин Каменов приветства участниците и сподели очакванията си от реализацията на проекта. „Проектът, на който даваме начало и ще реализираме с партньорите от Румъния е изключително необходим и за двете страни. Населените места ще получат подкрепа за превантивни действия и съоръжения по отношение на ефективно и навременно реагиране при бедствия и аварии.”, каза в обръщението си Калин Каменов.

Целта на проекта е да се подобри съвместното управление на риска в трансграничния район Долж-Враца. Бюджетът е в размер 5,935,643.42 евро, от които 5,045,643.89 от ЕФРР. Срокът за изпълнение на проекта е 36 месеца.
Чрез реализацията на проекта ще бъдат създадени Звеното в трансграничния регион - Крайова УЕСИ; Трансграничен пункт за подобряване на капацитета за смекчаване на въздействието на органите в извънредни ситуации и бедствия във Враца.
Ще бъде закупено оборудване за аварийно-интервенционно обслужване на звеното за интервенции при извънредни ситуации в трансграничния район – Крайова, а за нуждите на Община Враца ще бъдат закупени: превозно средство за изтегляне на


тежкотоварни превози при пътни инциденти, високопроходим 4x4 автомобил, техническо спасително превозно средство, надуваема лодка с ремарке за транспортиране, зимен камион със снегорин и разпръсквач на пясък и сол, многофункционална система за ЕКГ, дефибрилация и мониторинг на пациенти, способна да осъществява телеметрия на жизненоважни данни в реално време, аварийна транспортна вентилационна система за командно и асистирано обдишване с интегрирана бутилка за кислород, линейка за новородени деца, оборудвани с транспортен инкубатор, специализирано превозно средство за транспортиране на кръвни продукти и/или органи за реплантация/трансплантация.
Резултатите от реализирането на програмата ще са повишено качество на съвместното управление на риска в трансграничния регион.