Бисквитки

петък, 20 юли 2012 г.

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


На 05.07.12г. в РУП-Враца е депозирана жалба от жител на с.Голямо Пещене, в която е заявил, че на 04.07.2012г. около 19.00ч. на центъра в с.Голямо Пещене непознат за него гражданин му е нанесъл побой при което му е причинил средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затруднение на движенията на горен ляв крайник.
От проведените ИМ се установи, че извършител на деянието е криминално не проявеният С. И., от с.Голямо Пещене. Преписката ще бъде изпратена на РП-Враца за образуване на ДП.
На 19.07.2012г. в 11.00ч. при извършване на полицейска проверка в дом находящ се в гр. Враца, кв.Кулата, обитаван от Л.Й. се намериха и иззеха три полиетиленови плика със насипен тютюн без акцизен бандерол с общо тегло около един килогра,. От същия е снето сведение и освободен.
По случая е образувана преписка.
На 19.07.12г. в УП”Криводол” е получен сигнал за съхранение на цигари без акцизен бандерол в с.Галатин. От извършената последваща проверка в с.Галатин, в дом, обитаван от Н. Й., се установи, че същия в дома си съхранява 29 кутии с цигари марка „Davidoff-Blue” без акцизен бандерол. Цигарите са иззети с протокол за полицейска проверка а на Н. Й., е съставен АУАН по ЗАДС.

Затруднено движение

Община Враца уведомява гражданите и гостите на града, че поради планирани ремонтни дейности на пътната настилка,
от 9.00 ч. на 20 юли 2012 г. до 18.00ч. на 27 юли 2012 г. ще бъде затруднено движението за автомобили и пешеходци по бул. "Втори юни " и "Крайречен булевард".

Община Враца се извинява за причиненото временнно неудобство.

четвъртък, 19 юли 2012 г.

Враца ще има стратегия за развитието на образованието


         Община Враца ще има стратегия за развитието на образованието в през следващите години. Това решение бе взето на първата от поредица работни срещи, посветени на бъдещето на образованието в региона, инициирани от Община Враца. Домакин на срещата бе ресорният зам.-кмет Красимир Богданов. В дискусията взеха участие също Даринка Христова – гл. експерт по организация на средното образование в РИ на МОМН, Маринела Петрова – директор на дирекция „Образование, култура, спорт и туризъм” в Община Враца, Татяна Василева – председател на комисията по образованието към общинския съвет и директори на училищата в региона. „Целта на бъдещата стратегия е да отговори на предизвикателствата пред образователната система в община Враца. По време на днешната работна среща бе отчетено намаляването на броя на децата в училищата, предизвикано то демографската криза. Очакват се проблеми при формирането на паралелки в следващите години. Изразени бяха и опасения, че някои от професионалните паралелки ще бъдат закрити” – коментира зам.-кмета Красимир Богданов.
Екипът, който ще подготви стратегията ще бъде избран на следващата работна среща на групата. В бъдещата стратегия ще залегнат всички санитарон-хигиенни норми и изисквания за физическата среда в училищата, които ще са част и от новия закон за предучилищното и училищно образование.
   Даниела Хитова,
 гл. експерт „Връзки с обществеността”

ОТНОВО АВТОМОДЕЛИ НА ВРАЧАНСКАТА ПИСТА


 30 състезатели от 9 клуба в страната за заявили участие във Втория кръг от
Държавния шампионат по автомоделизъм за радиоуправляемите модели с двигатели с вътрешно горене.
Пилотите ще спорят за разпределение на медалите в класовете „Нитро”, „Нитро с пулстартер”, „Формула 2” и „Формула 5”.
В събота от 12.00 до 18.00 часа са квалификационите стартове за подреждане във финалната решетка, като от 14.00 до 16.00 часа състезанието се прекъсват, а в неделя от 10.00 часа са финалните гонки.
Врачанския отбор е начело със з.м.с. Дамян Петров, Мартин Дамянов, Генко Базитов, Росен Ралчовски, Виктор Робев, Кристиян Крумов и Цветелина Генчева.
Отборът на АЕЦ Козлодуй е начело с Марио Вутов и Румен Драганов

„В и К” ООД гр. Враца полага ударно нови водопроводи


Въпреки летните горещини екипи на ВиК ООД гр. Враца работят усилено в цялата област.
Само на територията на община Враца от началото на годината до сега са извършени реконструкции и аварийни ремонти за над 240 хил. лева, за подменени 8200 метра водопроводи.
Реконструиран е довеждащия водопровод и е подменен участък от хранителен водопровод за с. Лиляче, преминаващи под ж.п.-линия и трудно-достъпна гориста местност. В с. Голямо Пещене само за седмица бе подменен участък от половин километър на тласкателен водопровод с чести аварии, реконструирани бяха и 900метра водопровод от помпена станция „Буковец”.  В с. Косталево беше довършена реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа. В с. Веслец бе подменен довеждащия водопровод от каптаж „Речка”с обща дължина 770 метра. Част от него преминава през трудно проходим терен и изкопите са правени изцяло ръчно. В с. Мраморен екипи на дружеството подмениха 1500метра силно амортизиран участък с чести аварии от довеждащия водопровод от каптаж „Езерото”. В с. Три Кладенци се работи по подмяна на участък от тласкателен водопровод. В град Враца е подменен възлов участък с ежедневни аварии. 
Монтирани са регулатори на дебит и входящо налягане по трасето на водопроводи с повишен риск от аварии. Извършените реконструкции доведоха до намаляване загубите на питейна вода и честотата  на авариите, което значително подобрява качеството на  предоставяната ВиК-услуга на  потребителите на област Враца.
Сн. Петкова
ПР ВиК Враца

Враца отбеляза 175 години от рождението на Васил Левски


 „Нека в този ден, когато се изправяме пред паметника на Апостола и си спомняме за неговия живот, бъдем малко по-човечни, по-родолюбиви и в нашето време да ратуваме за това, което той ни завеща” – каза зам.-кметът на Враца Светозар Луканов в тържественото си слово пред паметника на Левски в центъра на града. Поднесени бяха венци и цветя в знак на почит. На церемонията присъстваха също заместник кметовете Красимир Богданов Ангел Вълчев, председателят на общинския съвет инж. Петя Аврамова, граждани и гости на Враца. Събитието бе отбелязано също с тематична лектория за живота на Васил Левски, която бе представена на най-малките врачани в оргарнизираната лятна читалня на открито в Етнографския комплекс в града. В Регионалния исторически музей бе прожектиран филмът "Апостолът".
 
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
 снимкa: Община Враца
                                                                 

сряда, 18 юли 2012 г.

Измами


След оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия, служители на РУП-Мездра са разкрили 7 лица от гр.Мездра, които представили  фалшиви дипломи за основно образование, с цел да получат  разрешително за носене и съхранение на оръжие и издаване на шофьорска книжка. Три от лицата са кандидатствали за издаване на лично оръжие, чети лица за СУМПС. При извършената проверка в съответните учебни заведения е установено, че на лицата не са издавани дипломи за завършено основно образование. Работата по случая продължава. Събраните до момента материали са изпратени  в прокуратурата.

На 17.07.2012г., по време на  СПП по линия  „Наркотици”,   в  двора на МБАЛ”Хр.Ботев”гр.Враца , служители на РУП-Враца са  задържали  лицето В.Ц./21г./ от гр.Враца, криминално проявен за подправяне на парични знаци и увреждане . При извършения личен обиск са намерени  2 полиетиленови  „топчета„  бяло прахообразно вещество , което при извършения полеви наркотест реагира на амфетамин, и сгъвка с формата на цигара, която при направения полеви наркотест реагира на канабис.  Образувано е дознание по чл. 354а , ал. 1 от НК .        

Cлед получен сигнал, служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, проведоха издирвателни мероприятия с цел: разкриване и документиране на измама, относно осигуряване на работа в чужбина на български граждани. Установено е, че лицето Г.Г./42г./ от с. Крива бара, общ. Козлодуй, в качеството си на управител на  дружество  в гр. София, за времето от 10.07.2012г. до 17.07.2012г., с цел да набави за себе си имотна облага  е възбудил и поддържал у жител на гр. Каблешково заблуждение, че ще му осигури работа в Дания, с което му е причинил имотна вреда в размер на 1175 лв. Г.Г., който е криминално проявен и осъждан, е задържан за 24 часа. Работата по случая продължава.

вторник, 17 юли 2012 г.

Отново в Сръбски Банат


По стечение на обстоятелствата не съм била при банатските българи в Сърбия от 2007 г. От 6 до 9 юли 2012 г. имах щастието да се докосна отново до особената атмосфера на Лизнайт, да стъпя по улиците на Иваново и да срещна с хората – приветливо усмихнати, с топли очи и отворени сърца. Две клонки на големия банатски български род Калапиш, известен с това, че е дал най-много свещеници на територията на трите държави – Румъния, Сърбия и България, помогнаха това пътуване да стане факт.  Благодарение на поканата на отец  Стоян Калапиш, родом от Бело блато, и съдействието на отец Стефан Калапиш от Бърдарски геран, малка група от енорията в Бърдарски геран участвахме в честването на 25-годишнината от свещеническото ръкополагане на единствения българин католически свещеник в Сърбия – отец Стоян Калапиш.
Гостоприемно приети в Лизнайт (това е името, с което банатските българи в Бело блато наричат селото си) не спирахме  да се възхищаваме какво могат да направят хората, когато не само, че говорят по 4-5 езика и перфектно се разбират помежду си, но и умеят да включват целия потенциал на мястото и общността, за да вървят напред.
Проведохме много срещи, някои от които запечатахме с видео или снимка. Тъй като Бърдарски геран има подписани договори за сътрудничество със селата Иваново и Бело блато, осъществихме и неофициални срещи с кметовете и секретарите на кметствата. С надежда пътищата ни по-често да се обединяват в един общ за в бъдеще, се разделяхме с обещания за нови срещи между хората на трите села. 
Направих два кратки филма за престоя ни в Лизнайт и честването на юбилея. Не са професионални, но запечатват мига и спомените.

За снимките благодаря на Петя Бобойчева, която бе третият член на малкия ни екип. Можете да ги видите тук - Бело блато, Мужля, Иваново.
 

Светлана Караджова

Покана



понеделник, 16 юли 2012 г.

Кражби


На 16.07.12г., в РУП Враца се е явил 55-годишна жена от  гр. Враца, която е заявила, че от къщата й е извършена кражба на  електрожен. След издирвателни мероприятия, служители на РУП-Враца са установили, че кражбата е извършена от криминално проявеното за кражби лице –Б.М./19г./ от гр. Враца, което   е задържано за 24 часа.  Образувано е дознание.
От тел. 112, в РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че неизвестно лице е влязло в жилище на ул.»Х.Димитър», гр. Бяла Слатина.
Установено е, че  след скъсване  на комарник на отворен прозорец, неизвестен извършител е проникнал в жилището, откъдето извършил кражба на  300 лева и ел.печка. Образувано  е дознание.
На 16.07.12г.,  в УП-Борован се е явил 65-годишен мъж от същото село, който заявил, че за времето от 14.07.12 г. до 16.07.12г., от постройка в двора на имота му, неизвестен извършител е откраднал: ъглошлайф, медна лозарска пръскачка, газова горелка и ел. удължители. След ОИМ е установено, че кражбата е извършена от лицето В.Д./42г./ от с.Борован, криминално проявен,  осъждан.
В  РУП-Мездра е получено съобщение за прекъсване на междуселищен съобщителен кабел на разстояние около 2 км. след с. Горна Кремена. На мястото е изпратен полицейски екип, който установил, че  са изкопани 8 дупки в земята, от които  е издърпан  около 90 м. меден многожилен проводник. Образувано  е дознание.

Горещниците


Oбичаят “Пеперуда”_в_Бистрец
 Според народния календар тъй наречените Горещници са трите най-горещи дни през лятото.  Празниците имат езически произход и са свързани с култа към огъня. Празнува се в чест на огъня и за предпазване от него в трите последователни дни - 15, 16, 17 юли, които Източноправославната църква отрежда на светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина, загинали за Христовата вяра. За най-опасен от трите дни се смята третият горещник, посветен на света Марина. Живяла през III-ти век, дъщеря на езически жрец. Преследвана за християнската си вяра, на 16 години тя е изправена пред съда и жестоко изтезавана, като раните й са горени с огън.
Дните се почитат от ковачи, калайджии, хлебари.
Докато траят празниците в чест на огъня, във Врачанско се спазва строга забрана за “кърска работа”: да не се жъне, да не се коси, да не се пласти сено. В някои селища забраната е още по-строга: да не се подхваща никаква работа от страх, че „снопето по нивите се самозапалва и всичко, изработено в този ден или огън ще го изгори, или град ще го убие”.
В много селища се правят оброци. При “голем пек и суша, когато земята са напука и нема капчица дъжд” е познат обичаят “Пеперуда”. „Пемперугата” (село Ракево) е малко момиче, облечено в бяла ризка, колана й се окичва с бъзе, на главата й се поставя венец от бъзе. Босоногото момиче обикаля къщите, с него и група момичета, също накичени с бъзе, които носят менче с вода. “Пемперугата” се завърта, момичетата я поливат с вода, тя се „отръсва”, та да завали, а другите пеят:
            Пемперуга одеше
            и се богу молеше:
            - Дай боже дъжд
            да се роди кукуруз,
            просо, жито, ечемик...
 Калина Тодорова