Бисквитки

събота, 9 ноември 2019 г.

КАК СЕ УПРАВЛЯВА АЕЦ – ПРАКТИЧЕСКИ УРОК ЗА БЪДЕЩИ МЕНИДЖЪРИ


На 7 ноември с поредна проява, насочена към младите хора, АЕЦ „Козлодуй” потвърди своята ангажираност към подготовката на новите поколения професионалисти, като се включи в инициативата на Джуниър Ачийвмънт България „Мениджър за един ден”. В нея участваха десет гимназисти от средни училища в гр. Козлодуй, които заеха висши мениджърски позиции в най-голямата електропроизводствена компания в страната и с това активно заявиха своя интерес към реалния свят на бизнеса. 
В началото на техния работен ден експерти от АЕЦ „Козлодуй” ги запознаха с работата на атомната централа и с дейностите, които компанията изпълнява, за да подкрепя обучението и реализацията на млади специалисти. Изпълнителният директор на Дружеството Наско Михов връчи на всеки от тях длъжностна характеристика. 
След като подписаха своите договори, дванадесетокласникът Антоан Червенски от Професионалната гимназия по ядрена енергетика (ПГЯЕ) „Игор Курчатов” стана изпълнителен директор, а функциите на негов заместник пое Детелин Детелинов от десети клас в същото училище. Задачата да ръководи дирекция „Безопасност и качество” получи единадесетокласникът от ПГЯЕ Мирослав Григоров, неговият връстник от Средно училище (СУ) „Христо Ботев” Денис Георгиев оглави дирекция „Производство”, Денис Любенова (12 клас) и Цветелина Йорданова (10 клас) от ПГЯЕ станаха ръководители на дирекциите „Развитие и модернизации” и „Правна и търговска дейност”. Назначение като директор „Икономика и финанси” получи средношколецът от 11 клас на СУ „Христо Ботев” Цветомир Иванов. Главен инженер на „Електропроизводство – 2” стана неговият връстник Габриел Йорданов от Професионалната гимназия. Главен счетоводител за ден бе Габриел Тодоров от 11 клас на СУ „Христо Ботев”, а управление „Администрация и контрол” бе поверено на Памела Борисова, на която предстои дипломиране в ПГЯЕ. Всички имаха възможност да се включат в конкретни дейности от работния график за деня.
За да бъдат подготвени за своите нови отговорности, младите мениджъри преминаха тренинг, специално разработен за целта от психолозите на АЕЦ. А по време на техническия тур в командната и машинната зала на шести енергоблок те научиха повече за професиите, специфични за ядрената енергетика. Посетиха и мястото, което свързва електропроизводствения комплекс с националната електроенергийна система на България – Откритата разпределителна уредба.
Гимназистите получиха специални сертификати за участието си в инициативата, които да им напомнят, че атомната централа е отворена за младите хора и само от тях зависи един ден да се завърнат тук като отлично подготвени професионалисти и бъдещи мениджъри.

Община Враца организира седмица за отбелязване на Световния ден за борба с диабета


Седмица, посветена на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, организира Община Враца, като тази  година акцентът е поставен върху диабета в детска възраст. Мероприятията, които експертите от отдел „Здравеопазване и социални дейности” са предвидили ще се проведат в дните от 11 ноември до 15 ноември и  в тях ще се включат медицинските специалисти, работещи в детско и училищно здравеопазване към Община Враца и студенти от Медицински университет  - София, филиал „Проф. д-р Иван Митев” – Враца.
Първата инициатива, част от седмицата, посветена на борбата с диабета, ще започне с Лектория за медицинската общност на тема „Диабет в детска възраст – превенция и лечение”, представена от д-р Галина Попова – детски ендокринолог в Педиатрична клиника на Аджибадем Сити Клиник – София. Събитието ще се проведе на 11 ноември /понеделник/, от 15:30 ч., в Градска концертна зала.
В два поредни дни – 12 и 13 ноември, от 15:00 ч., в Конферентната зала на Общностния център за деца и семейства, ще се състоятпрактически обучения на медицинските специалисти от училищно и детско здравеопазване за съвременни инжекционни техники и боравене с актуални технически средства, свързани с обслужването на болни с диабет. 
На 14 ноември, когато се отбелязва Световния ден за борба с диабета, ще се проведе безплатен скрининг за изследване нивото на кръвна захар. За целта на три места във Враца – фоайе на Градска концертна зала, Търговски център „СУМИ” и фоайе на Пощенски клон в ж.к. „Дъбника”, ще бъдат обособени пунктове, където всеки желаещ ще има възможността да направи своето безплатно изследване в периода от 10:00 ч. до 16:00 ч. В пункта, намиращ се във фоайето на Градска концертна зала, ще се изследва и нивото на гликиран хемоглобин. 
През останалите дни от седмицата медицинските специалисти,работещи в училищата и детските градини на община Враца, са предвидили здравно-образователни дейности за децата.

Калин Каменов: „Днес, имаме свободата и силата да докажем, че Враца може да бъде добрият пример!“

Преди 142 години, нашите предци са се поздравявали с „ХристосВоскресе“, защото са вярвали, че свободата е онова възкресение, от което нашата държава и град имат нужда. Желанието да бъдем независими и вярата са ни карали да се справяме с всяко едно предизвикателство и несправедливостите. Днес, повече от век по-късно, можем да продължим делото на предците ни, защото имаме свободата и силата да докажем, че Враца може да бъде добрият пример. Това зависи от всеки от нас, от неговата отдаденост и грижите, които полага, за да е полезен на обществото. Бъдете вярващи, позитивни и обединени. Вярвам, че заедно, можем да сме част от позитивната промяна на нашия град. Да живее България! Честит празник!“ – каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово по повод 142-та годишнина от Освобождението на Враца.
Тържественото честване се проведе пред паметника на „Вестителят на свободата“ и неговото начало беше дадено с приемане на почетен караул от командира на военно формирование 54 990 подполковник Симеон Цеков.
В рамките на отбелязването на годишнината третокласникът Петър Доков от Начално училище „Иван Вазов”, рецитира стихотворението „Вестителят на свободата“ и бяха представени кратки исторически факти, свързани с освобождението на града.
Водосвет за здраве и благополучие отслужи секретарят на Врачанска Митрополия-отец Николай.
На тържественото отбелязване присъстваха още: народни представители, председателят на Общински съвет Нели Стояноваобщински съветници, заместник-кметът Петя Долапчиева, директори на учебни заведения и културни институции, общественици, ученици и граждани.
В знак на родолюбива почит и признателност, пред паметника „Вестителят на свободата” и паметните плочи на руските прапоршчици Данилевский и Велинский, бяха поднесени венци и цветя.
Участие в празника взеха военнослужещи от Военно формирование 54 990, духов оркестър при НЧ „Развитие 1869” -  Враца, група „Хармония” при ЦПЛР- Център за работа с деца-Враца и актьорът от Драматично-куклен театър-Враца – Борислав Борисов.

петък, 8 ноември 2019 г.

Калин Каменов: „Днес, повече от всякога, имаме нужда от будни граждани, които да ни вдъхновяват с примера си!“

„В навечерието на 142-та годишнина от освобождението на Враца, провеждаме за втори път наградите „Вестител“, отличавайки наши активни съграждани, които работят за развитието на града ни. Това са хората, даряващи своето време, средства и енергия, за да помагат и да бъдат съвременните вестители. Днес, повече от всякога имаме нужда от будни и съвестни граждани, които да ни вдъхновяват със своя пример и доброта. Присъствието на толкова хора показва, че има смисъл да показваме добрия пример и поради тази причина – наградите ще се превърнат в традиция! Бъдете активни, създавайте и променяйте, защото само по този начин Враца ще продължи да се развива“ – с тези думи кметът Калин Каменов поздрави присъстващите на вторите годишни награди „Вестител“.
Церемонията започна с изпълнение на песента „Родна земя“ от талантливата Илона Иванова.
Първите отличени с приза „Вестител“ бяха членовете на СНЦ „Вестители-2007“, с председател д-р Хрисим Чучков, които подпомагат деца от града в неравностойно положение, чрез стипендии. Наградата връчи кметът Каменов.
Предприемачът Николай Йончев бе награден за изградения параклис във вилната зона на врачанските лозя, който е създаден изцяло заради живеещите там.
Грамота „Вестител“ получи и един от най-големите дарители за построяването на храма „Свето Рождество Богородично“ в квартал „Кулата“ – Славейко Спиридонов. За реализирането на проекта за православна обител в населеното място, врачанинът е дарил имот и  над 30 000 лева.
За обединяване на жителите, извисяване на духовните ценности и възпитание на децата във вярата в Бог, бе отличен и Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.
В рамките на церемонията, кметът Калин Каменов награди и петте майки, организирали три благотворителни каузи, под мотото „Играем заедно“, с които да бъдат закупени съоръжения за деца в неравностойно положение. Общите усилия на Диана Младенчова, Светослава Иванова, Виолина Дамянова, Меги Ковачева и Ана Митева допринесоха за събирането на 6 873 лв., като с част от средствата ще се закупят съоръжения, които да се монтират в детската площадка на Дневен център „Зорница“.
Програмата продължи с изпълнения на балерините от студио „Арт“ към читалище „Развитие 1869“.
На събитието присъстваха още: заместник-кметовете на Община Враца – Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация – Нина Дакева, главният архитект – Чавдар Спасов, призьорите от първите награди „Вестител“, ученици, общественици и граждани.
Наградата „Вестител“ цели да поощри гражданската активност сред жителите на града и да популяризира авторите на добрите идеи.

четвъртък, 7 ноември 2019 г.

За втора година връчват наградите „Вестител“


В навечерието на освобождението на град Враца, за втора поредна година, кметът Калин Каменов ще връчи наградите „Вестител“. Високите отличия ще бъдат дадени на тържествена церемония на 08 ноември /петък/, от 17.30 ч., в Градската концертна зала. Целта на инициативата е да се поощри гражданската активност сред жителите на града и да популяризира авторите на добрите идеи.
Официалното отбелязване на 142-та годишнина от освобождението на Враца ще се проведе на 09 ноември, от 11.00 ч., пред паметника „Вестителят на Свободата“ в местността Калето /“Хижата“/. Водосвет по случай празника ще отслужат свещеници от Врачанска епархия.
Участие в културната програма ще вземат духов оркестър при НЧ „Развитие”, представителна рота от военно формирование 54 990, група „Хармония” при ЦПЛР- Център за работа с деца-Враца, третокласникът от Начално училище „Иван Вазов“ – Петър Доков и актьорът от Драматично-куклен театър-Враца – Борислав Борисов.
В знак на почит и признателност, пред паметника „Вестителят на свободата” и паметните плочи на руските прапоршчици Данилевский и Велинский, ще бъдат поднесени венци и цветя.

Имениците в Община Враца за 08 ноември – Архангеловден


Алина -7
Ангел- 569
Ангела- 4
Ангелин- 1
Ангелина- 124
Ангелинка- 7
Анджела- 14
Анджело- 11
Анжела- 51
Анжело - 6
Архангел- 3
Гаврил- 12
Емил- 550
Емилия- 363
Мила- 36
Милан -6
Милен -280
Милена- 269
Миленка- 8
Милка- 156
Милко - 30
Милчо - 119
Михаел- 10
Михаела - 152
Михаил - 149
Михаила - 1
Огнян- 122
Огняна -4
Пламен- 973
Пламена- 51
Рада - 25
Ради - 4
Радина - 21
Радка - 117
Радко- 8
Радо - 1
Радослав- 236 
Радослава- 68
Радостин- 27
Радостина -28
Ростислав - 8
Ростислава - 2
Райка - 7
Райко - 3
Райна - 121
Райчо - 6
Рангел - 8
Рая - 95
Раян - 3
Руси - 1
Руска - 13
Серафим - 3

Започва изплащането на възнагражденията на СИК-Враца


Готов е графикът за изплащане на възнаграждения на секционните избирателни комисии /СИК/ за избори за общински съветници и за кметове на 27.10.2019 г.
Изплащанията ще стават, както следва:
Дата
Секция №
Работно време
11.11.2019 г.
1 – 20
10,00-12,00
13,00-14,30
12.11.2019 г.
21 – 45 
09,00-12,00
13,00-16,00
13.11.2019 г.
46 – 70
09,00-12,00
13,00-16,00
14.11.2019г. 
71 – 95
09,00-12,00
13,00-16,00
15.11.2019г.
96 - 110
09,00-12,00
13,00-16,00

Възнагражденията ще се изплащат във фоайето на Градска концертна зала и се получават Л И Ч Н О, при представяне на удостоверение от ОИК и лична карта.

сряда, 6 ноември 2019 г.

Откриха обновена сграда в Етнографския комплекс и мобилна изложба за Мито Орозов


По повод 160-та годишнина от рождението на  Мито Орозов, в Етнографско-възрожденския комплекс, беше открита обновената сграда „Традиционни транспортни средства“ и мобилната изложба за българския Хенри Форд. На събитието присъства и кметът Калин Каменов, който  поздрави присъстващите за това, че съхраняват паметта на видния врачанин. „Благодаря на всички, които допринасят да опазим спомена за живота и делото на нашия съгражданин. Именно малките неща са тези, които правят един град – добро място за живеене. Днес, ние трябва да сме перфекционисти в работата си, какъвто е бил и Мито Орозов. Самият факт, че 160 години след рождението му, паметта му е жива, показва, че той е оставил следа след себе си се превърна в емблема за нашия град“ – каза още кметът Каменов.
Един от наследниците на Мито Орозов – Ива Орозова изказа своята благодарност за подкрепата при реализирането на редица инициативи за видния индустриалец и подари на Регионалния исторически музей родословното дърво на видния врачански род, в периода 1775-2019 година.
Програмата продължи с изпълнения на групата по акордеон към читалище „Развитие“ и талантливата Данислава Пеевска.
Реновирането на сградата и подготвената изложба са реализирани в рамките на проект към „Дарителска програма за опазване на природното и културното наследство на България“ към Moto Pfohe  за 2018 година. Проектът е разработен от отдел „Етнография“ към историческия музей в града.
На събитието присъстваха още: заместник-кметът Петя Долапчиева, директорът на РИМ – Враца – Георги Ганецовски, наследници на индустриалеца Мито Орозов, ученици, общественици и граждани.




Делегация от Норвегия посети Враца

Калин Каменов посрещна делегация от Норвегия и с това даде начало на първата работна среща минути след като положи клетва за втори мандат като кмет на Враца. Визитата на гостите е свързана с изпълнениетона проект Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания“, който се осъществява в рамките на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи”. Изпълнител на проекта е Български Червен кръст, а партньори са Министерството на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Норвежката асоциация на местните и регионалните власти /KS/.
Целта на визитата във Враца е да се представят иновативните методии проекти, обединяващи здравните и социални услуги, по които Норвегия работи вече 8 години. „За нас е голямо удоволствие, че сме тук с Вас, за да споделим своя опит по един конструктивен начин и да продължим ползотворното партньорство“ – посочи Гюнбьорг Новик - представител на Норвежката асоциация на регионалните и местни власти (KS).
Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и уточни, че Община Враца работи съвместно с Български Червен кръст по няколко успешни проекта. Той посочи още, че към момента на жителите на града и населените места се предоставят 13 социални услуги и се подготвят нови 8.
Заместник генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровскаблагодари за ползотворното партньорство и допълни, че ще бъдат използвани добрите практики, прилагани в Норвегия, при предоставянето на интегрирани здравно-социални услуги за възрастни хора и хора с хронични заболявания в домашна среда.
Норвежката делегация включваше Кари Ейднес Бьоркейм и Елин Ейкему - представители на община в област Хордаланд; Анита Льонебакен Севил – медицинска сестра с опит в обучението на кадри за грижи в домашна среда и участник сходен проект в област Вестланд; Проф. Фруде Якобсен и изследователя и социалог - Кнут Йовстхюс от Западeн университет по приложни науки, Берген.
На срещата присъстваха още заместник-кметът Петя Долапчиева, ръководителят на Звено „Инспекторат“ Галя Цветанова, Сияна Кършева - главен експерт „Международни проекти“ в БЧКДиана Йорданова - регионален тийм лидер и Гергана  Михалчева - директор на ОС на БЧК- Враца.

Калин Каменов: „Вярвам, че с подкрепата на всеки един врачанин, развитието на нашия град ще продължи!“


„Скъпи съграждани, благодаря за доверието и подкрепата. Именно вярата в доброто е онова, което ще ни води и занапред във всяко наше дело. Уверен съм, че всеки един общински съветник и кмет на кметство ще проявява мъдрост, диалогичност и прагматичност при вземането на важните решения за общината, защото само така ще оправдаем гласуваното ни доверие. Безспорно ще има предизвикателства през настоящия управленски мандат, но с общи усилия и вслушвайки се в гласа на врачани, ще устоим на всяка трудност. Един град са хората, които живеят в него, затова искам моите съграждани да продължават да бъдат коректив на местната власт и част от промяната на града. Вярвам, че с подкрепата на всеки от вас, развитието на Враца ще продължи! Благодаря за подкрепата!“ – с тези думи Калин Каменов се обърна към присъстващите на тържественото заседание на Общинския съвет, в рамките на което положи клетва като кмет на Враца за мандат 2019-2023 година. Символите на града – ключът  и огърлицата му бяха връчени от областния управител – Малина Николова.
Церемонията по официалното встъпване в длъжност на новоизбраните общински съветници, кмет на Община Враца и кметове на кметства започна с полагането на клетва в присъствието на областния управител, който заяви, че местното самоуправление е основно право на гражданите. „Убедена съм, че всеки от новоизбраните общински съветници и кметове ще се ръководи от разбирането за консенсус и ще отстояваправата на гражданите“ – допълни още Николова.
Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий благослови присъстващите на церемонията, като им пожела мъдрост, вяра и сила.
Тържественото заседание на Общинския съвет продължи с избор на председател на местния парламент и определяне на състав на комисията за изготвяне на правилник за организацията и дейността му. С 34 гласа „ЗА“ - Нели Стоянова бе избрана за председател на Общински съвет – Враца за мандат 2019-2023 година.  „В този мандат ще работим активно, с реални действия, в името на всеки един гражданин“ – каза Стоянова.


 
Двустранни бизнес срещи с Румънски компании организирани от ЕЕН център към ТПП Враца

На 4-ти и 5-ти ноември 2019 г. в гр. Враца се състоя бизнес мисия на румънски компании, които се срещнаха с фирми от Враца и региона. Бизнес мисията беше организирана чрез мрежата Enterprise Europe Network към Търговско-промишлена Палата Враца. Съорганизатор беше ЕЕН центъра към Университета в Крайова, Румъния.
Компании от Крайова, Румъния, действащи в сферата на производството на мебели, производство на козметика, консултантски организации, производство на дамска конфекция, строителство и земеделие, имаха възможност да се срещнат с местни фирми, да обменят опит и да обсъдят евентуално бъдещо бизнес сътрудничество. Част от срещите се проведоха в конферентната зала на ТПП Враца, а някои от румънските компании посетиха на място местните фирми, където имаха възможност да се запознаят с производствените процеси и да разгледат готовата им продукция.
Събитието беше открито от г-жа Илиана Филипова, заместник председател и изпълнителен директор на ТПП Враца. Гости на бизнес мисията бяха и г-н Габриел Владут, президент на Търговско-промишлената палата в Долж, Румъния, както и г-н Сорин Космулеску  - ръководител отдел в Агенцията за регионално и бизнес развитие на югозападна Олтения.
За повече информация:
тел: 092/ 660271 / 660273;
e-mail: cci-vr@cci-vratsa.org; een.vratsa@gmail.com