Бисквитки

събота, 22 февруари 2014 г.

ГЕРБ ще обяви кандидатите си за евродепутати след конгреса на Европейската Народна Партия в Дъблин на 6 март

“ГЕРБ ще обяви кандидатите си за евродепутати след конгреса на Европейската Народна Партия в Дъблин на 6 март”, съобщи председателят на партията Бойко Борисов. Той посочи, че евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев е номиниран от доста от организациите.“ Аз не им се меся, да могат да ги подредят, хем да оценят старите евродепутати, които са били, хем ако има нови. Томислав Дончев върви добре в номинациите. Подобни хора, след като бъдат номинирани, ще ги прегледаме и надявам се за конгреса в Дъблин на 6 март вече ще ги обявим", уточни Борисов.
„Ние сме голяма партия, ковачница на кадри, даваме на много партии, които не могат да си подготвят, увеличаваме им капацитета. Така че, като цяло е добре за политическия живот, каза Борисов в коментар на журналистически въпрос за това, че депутати сменят една политическа партия с друга. Борисов се съгласи, че това не е правилно. "Повтарям - ние сме голяма партия можем да им даваме още много и пак да ни останат достатъчно. Не ме тревожи това. Важни са ми кметовете и това, което те правят, защото всъщност то е пряко за доброто на хората. Това ми е важно", каза председателят на ГЕРБ.
Той посочи, че правителството на ГЕРБ в Делиормана, в Кърджали, направи толкова пътища, проходи, магистрали, мостове, но управляващите сега “виждате, че не ни отговарят по подобен начин“. "Наказват кметове на ГЕРБ и общини, които не са гласували за ДПС, а всъщност тук живеят хора, които са симпатизанти, членове, които са гласували за всички политически партии. Те си наказват и техните хора, но така ги учи акълът, викаше баба ми на времето", допълни Борисов.
“Колкото повече напрежението нараства в България, толкова по-тежки ще са последиците. Виждате в Украйна до къде доведоха държавата”, заяви в Оряхово Борисов. "Това няколко пъти им го казваме вече. Но те са решили, тези 500 млн., където са заделили, да ги откраднат, и затова им трябва да сменят и Сметната палата, за да няма кой да ги контролира", допълни председателят на ГЕРБ. "Избирателен кодекс, виждате, приема се, почти същия като стария, само че искат да угодят на ДПС, за да могат пак да си идват туристи. А иначе, всичките им обещания и това, което и ние искахме, и даже затова се върнахме в парламента – да направят Избирателен кодекс, който действително и неправителствените организации, и толкова много хора искаха да го има, те се отказаха, виждате, и от преференции, и от мажоритарните гласове. Всъщност губи се време за нещо, което на практика не е ново", посочи Борисов.
На структурата на ГЕРБ в Оряхово, Борисов пожела да бъдат по-активни в следващия мандат. „Да се преборят не само с проекти. В този град трябва да се вкарат 2 – 3 милиона лева за преасфалтиране. Просто не ми хареса инфраструктурата", коментира Борисов. При откриването на новата спортна зала по бадминтон в Оряхово Борисов заяви, че при следващ мандат на ГЕРБ, ще бъдат отделени средства, за да се асфалтират улиците в града На въпрос, какво ви пречеше това да стане първият мандат, Бойко Борисов заяви: "Защото правихме „Тракия”, „Люлин”, „Дунав мост”, толкова пари имаше. Но сега - задължително. Знаете, че аз като ви обещая нещо, докато не си го направя, не спирам. Така че едно по едно, но това е най-първото, което ще се направи", каза Борисов. Той допълни, че при посещенията си в градове като Оряхово вижда колко са износени. „Енергийната ефективност - можеше оттук да почне, защото това не само намалява разходите, а променя и облика на града. И инфраструктурата, и всичко останало. Така че, за съжаление, маса пари се харчат за неща, които не донасят никаква принадена стойност, а всъщност, за да има някакъв просперитет, трябва да се гради", каза Бойко Борисов.
Председателят на ГЕРБ разгледа новопостроената спортна зала изградена по проект по Програмата за развитие на селските райони. Стойността на проекта е 700 000 лева и е спечелен от Спортен клуб по бадминтон – „Оряхово 80” с помощта на правителството на ГЕРБ и кмета на Оряхово Росен Добрев, избран с листата на ГЕРБ. Спортната зала е с четири отделни корта, на които могат да тренират над 30 деца. Седящите места в залата са 80. След построяването на залата, Оряхово вече е одобрен за домакин на Държавния личен шампионат за ветерани по бадминтон от 28 до 30 август, тази година. На 7 март в новата зала ще се проведат и областни ученически игри по бадминтон за 2014 година. От спортния клуб благодариха на кмета Росен Добрев за предоставените от общината терен и право на строеж, както и лично на Бойко Борисов, заради помощта, която е оказал по време на правителството на ГЕРБ. При посещението си в залата, Борисов попита децата дали харесват залата и те казаха, че са много доволни
Кметът на Оряхово Росен Добрев заяви, че в общината има три нови детски градини, две спортни зали, 3 - 4 общински пътя. "Всичко, което може общината да кандидатства, ние го правим и ще бъде факт до две години. Всичко, което държавата трябва да направи, е в трагично състояние, и наистина трябва спешно да се вземат мерки, държавните пътища да се поправят", каза кметът на Оряхово. По думите му - в Оряхово са само второкласни държавни пътища. „Те приличат на коларски пътища. Това е огромен проблем за нас. Общинските пътища, до две години, аз ви гарантирам, че ще бъдат направени, всичките четвъртокласни. Имаме проекти, работим в момента по два проекта – по трансгранично сътрудничество и по селските мерки, но държавните пътища са трагедия, пълна трагедия“, заяви още Добрев.
„Неслучайно затова ви обещах, че целево по държавните пътища, ГЕРБ победи ли на изборите, ще ги имате", каза Бойко Борисов.



петък, 21 февруари 2014 г.

Къде ще се копае

През следващата седмица ще се извършват строително-ремонтни дейности по
проект Интегриран проект за воден цикъл на град Враца по следните улици,
които ще бъдат напълно или частично затворени за преминаване на ППС:

1. „Кр. Българията” м/у „Скобелев” и „Плиска”
2. „Г. Бенковски” м/у „Петропавловска” и „Хр. Ботев”
3. „Ген. Леонов” м/у „Г. Бързашки” и „Екзарх Йосиф”
4. „Рила”
5. „Цв. Кръстенякова”
6. „Спортна” м/у „Демокрация” и „Г. Апостолов”
7. „Екз. Йосиф” м/у „Ср. Гора” и „2 юни”
8. Поетапно затваряне на „2 юни” от „Г. Бързашки” към „Хр. Ботев”
9. „Ген. Леонов” м/у „Г. Бързашки” и „Екз. Йосиф”
10. „Кр. Бързаков” м/у „Бързия” и „М. Хаджимицов”
11. „Боян Секулов”
12. „К. Бошнаков”
13. „Мицо Хджимицов”
14. „Черна вода”
15. „Хан Аспарух“
16. „Борис I ”
17. „Скакля”
18. „ Леденик”
19. пред ж.п. гарата
20. бул. Европа (южна дъга на кв. Дъбника)
21. ж.к. Дъбника, ул. „Възраждане”
22. ж.к. Дъбника, „Славянска” м/у „Околчица и „Митрополит Паисий”
23. ж.к. Дъбника, пред бл. 24
24. кв. Бистрец, ул. „Студил” и „Маджар”
25. кв. Бистрец, ул. „Калето”
26. кв. Кулата, ул. "Божур"

Ще се работи също и:

1. при надлеза в района на КАТ
2. ж.к. Сениче, при бл. 56
3. ж.к. Дъбника, при бл. 32
4. ж.к. Дъбника, при бл. 13
5. ж.к. Дъбника, при бл. 37
6. ж.к. Дъбника, при бл. 139
7. ж.к. Дъбника, при бл. 38 и бл. 39
8. ж.к. Дъбника, зад Пощата
9. ж.к. Дъбника, ул. „Андрей Цветков” при бл. 6
10. ж.к. Дъбника, ул. „Тодор Рачински”
11. над „Райна Княгиня” на север от „Албените”, кв. Медковец

През седмицата от 24.02.2014 год. – 02.03.2014 год. ще се започне работа
също по бул. „Хр. Ботев” от ул. „Г. Бенковски” в посока Пощата и ул. „Антим
І ”

М ГЕРБ Криводол организира турнир по тенис на маса

За втора поредна година младежите от ГЕРБ в Криводол организираха турнир по тенис на маса. Общо 14 спортисти взеха участие в състезанието, а най-добрите сред тях бяха отличени с педметни награди и грамоти.
След оспорвана надпревара почетното първо място зае Дилян Димитров от с. Пудрия. Втори в надпреварата се класира Евгени Ефремов, а трето място остана за миналогодишния шампион в турнира Радослав Илиев.

Общинският ръководител на ГЕРБ Криводол Петър Комитски награди тримата най-добри с професионални хилки за тенис на маса. Той им пожела да затвърждават успехите си и да постигат нови върхове в спорта.

Крими хроника

На 20.02.2014г., в 15.50ч. по време на СПО за противодействие на битовата престъпност,  в с. Селановци полицейски патрул подал сигнал за спиране на приближаващ се към тях товарен автомобил „Форд-Транзит”, без регистрационни табели и данни за регистрация. Водачът на товарния автомобил не спрял на подадения сигнал и продължил  движението си. Полицейският патрул предприел проследяване  на автомобила, като задействал звуков и светлинен сигнал на служебния автомобил. Въпреки подадените звукови и светлинни сигнали за спиране, водача на товарния автомобил продължил движението си  и напуснал територията на населеното място. При продължилото проследяване служителите на МВР възпроизвеждат два предупредителни изстрели със стоп патрони, при което водача сменя посоката на движението си и се връща на територията на село Селановци, където  спрял на кръстовище. При опит да задържат водача на автомобила, към полицейския автомобил  се приближили  лицата А.К./38г./ и С.К./39г./ от с.Селановци, като С.К. отправял закани и заплахи спрямо служителите и  тръгнал към тях с дървен кол в ръце. След отправено предупреждение и разпореждане спрямо С.К., същият  продължил действията си, вследствие на което един от полицейските служители възпроизвел един предупредителен изстрел със стоп патрон във въздуха. Въпреки това двете лица продължили агресивните си действия спрямо служителите на МВР, като  употребявали физическа сила, избутвали ги и умишлено ги възпрепятствали да изпълнят служебните си задължения, като през това време  водача на автомобила успява да избяга и да се укрие. Двамата мъже са задържани за срок от 24 часа в РУП-Оряхово. Иззет е товарният автомобил „Форд Транзит”. С цел установяване на укриващият се водач са извършени полицейски проверки в къщи в  с.Селановци. Водачът /М.К.-34г./  е открит в къщата на баща му, в която е намерен газов револвер, който не е регистриран.
Трите лица са задържани за срок от 24 часа. Образувано  е досъдебно производство.

На 20.02.14г., в 21.30ч.гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил „Опел Вектра”,  управляван от Б.Б./19г./ от с.Бутан.  При извършената проверка за употреба на  наркотични вещества,  тестерът е реагирал на амфетамини. 
Лицето  е задържано за срок от 24 часа. Образувано  е досъдебно производство.
В РУП- Враца е постъпил сигнал от собственик на машина за кафе в гр.Враца, който заявил, че  при засичане на монетника e установил, че за периода от 10.02.14г. до 14.02.14г., неизвестно изпразвал монетника на  машината,  като за този период нанесената му щета е в размер на около 200 лева. След ОИМ е установено, че извършители на деянието са криминално проявените за кражби лица: М.Й./29г./ от с.Краводер и Д.Т./22г./ от гр.Враца. 
На 20.02.2014г., на територията на с.Мраморен, с.Баница с.Оходен,   е проведена специализирана полицейска операция с цел: повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Не са констатирани нарушения.
В 22.50 ч. край с.Добролево е спрян за проверка  лек автомобил „Митсубиши”,  управляван от Т.Т./39г./ от гр.Криводол. Пробата за алкохол на водача  е положителна-2,10 промила.
При претърсване в частен дом в с. Попица са намерени  и иззети 320 кутии цигари от различни марки, без български акцизен бандерол.
На Кооперативен пазар-сДобролево, полицейски служители са извършили проверка на лицето Р.М./27-годишна/  от гр.Берковица. Намерени  и иззети са 3,600 кг..рязан тютюн, без акцизен български бандерол.
В къща в село Алтимир, полицейски служители са намерили  и иззели 4,200 кг..рязан тютюн, без акцизен български бандерол.
В гр. Козлодуй  е спряно за проверка ППС/конски впряг/ натоварен  с дърва за огрев. В РУП- Козлодуй е доведено лицето М.Н./34г./  от гр. Козлодуй. Информирано  е ДГС-Оряхово. Каруцата с 0.5 куб. метра широколистна дървесина е оставена на съхранение в РУП-Козлодуй.
Пак в Козлодуй е извършена проверка на ППС/конски впряг/ с натоварени дърва за огрев. Двете лица,които пътували  в каруцата са приведени  в РУП-Козлодуй. Информирано  е  ДГС – Оряхово. Каруцата с 0.9 куб. метра широколистна дървесина е оставена на съхранение в РУП-Козлодуй 
В РУП-Оряхово е постъпила жалба от жител на  с.Селановци, че за времето от 19.01.2014г. до 19.02.2014год. от къща  в селото,  неизвестни лица са извършили  кражба на моторен трион, 4 алуминиеви радиатора и други вещи. След бързи ОИМ е установено, че кражбата  е извършена от три криминално проявени лица, две от гр. Оряхово, едно лице от с.Селановци
За времето от 09.00 ч.  на 20.02.2014 год. до 08.00ч. на 21.02.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени  са 7 питейни заведения, 37 МПС, 57 лица,  пунктове за изкупуване на метали. Констатираните нарушения са общо 11 от различен характер.
На 20.02.2014г., в 23.00ч. в гр.Роман е спрян за проверка лек автомобил "Форд Ескорт" управляван  от Б.Т./24г./ от гр. Враца. В колата пътувало   и лицето Д.Т./22г./ от гр.Враца.  В автомобила са намерени монети с номинал от 50ст. и 20ст. на обща стойност 88лв. От извършената проверка е установено, че монетите са обект на кражба от 2 машини за кафе в гр.Роман. Работата по случая продължава.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


четвъртък, 20 февруари 2014 г.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е


         “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява
своите потребители, че поради отстраняване на авария на главен водопровод, днес, 21.02.2014г.,  водоподаването е спряно в зоната, разположена между ул. „Екз. Йосиф“, бул. „Демокрация“, ул. „Спортна“,  ул. „Васил Кънчов“ от 09:30 до 16:00 часа.\ 

ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/

ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

Oфициално представиха 3D модел на крепост

Днес официално представиха 3D модела от хартия на крепостта „Градище” край прохода Вратцата. Макетът е реконструиран вид на разкритите до момента в резултат на седем полеви сезона части от античното селище и средновековния град Вратица, като авторите са се стремили да запазят автентичността на крепостта, така както е изглеждала в тези векове. Интересно е представен начина за сглобяване му - разположен е в удобна книга, с указания и историческа справка за местността. Съставянето на  първия за нашия град модел е под ръководството на археолозите от Регионален исторически музей доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова, а Община Враца финансира издаването във висок тираж на модела от хартия, включен в серията „Български забележителности” на ИК "Колхида" и студио "Камея". Хартиените модели са уникални на българския пазар и дават възможност за атрактивно запознаване с родната история.
На официалното представяне присъства г-н Красимир Богданов, заместник – кмет по образование, култура, спорт и туризъм на Община Враца и представителите на ИК "Колхида" и студио "Камея" – Анастас Величков и Маргарита Спасова. Заместник – кметът запозна присъстващите с първата възстановка на крепостта, която освен образователен характер има за цел да популяризира културно-историческото наследство на региона и превръщането на археологическите разкопки в туристическа атракция. Любопитно  при изготвянето на макета на старинна крепост е стръмния терен, върху които е разположена тя, както и уникалността, хартиеният модел да се изготвя паралелно с археологическите разкопки.
„Това е наистина един от атрактивните макети, скалите са и атрактивни и впечатляващи. Горди сме, че Крепостта „Градище” е част от „Българските забележителности”, заявиха в заключение издателите. Те изказаха благодарността си на Община Враца и на Регионалния исторически музей за огромното съдействие и радостта си, наследството на България да влезе във всеки дом .

Книгата – модел е вече в книжарската мрежа в цялата страна.

Крими хроника

На 28.01.14г., в УП-”Дъбника” е получено съобщение, че за времето от 11.00ч. на 27.01.14г. до 08.30ч. на 28.01.14г., неизвестно лице е разбило катинар на входна врата на Читалище „Отец Паисий” в кв.Кулата. Извършена  е кражба на 2 компютърни конфигурации, монитор, 2 тонколони за компютър, радио,  4 бракувани кофи за смет. След ОИМ е установено, че извършители на деянието са лицата: П.Г./27г./ от гр. Роман,  криминално проявен за кражби;  М.Т./14г./ от гр. Враца, кв. „Кулата”.
На 12.02.2014г. в РУП-Враца е постъпил сигнал, че от гаражно помещение в гр.Враца, кв.Кулата, неизвестно лице  е откраднало двигател от лек автомобил, 2 задни моста за лек автомобил, отпадъчно желязо.  От проведените ОИМ е установено, че извършители на деянието са лицата:  П.Г./27г./ от гр.Роман; М.Ц./24г./ от гр.Враца;  М.Т./14г./ от   гр.Враца, кв.”Кулата. 
На 15.02.2014г., в РУП-Враца е депозирана жалба от жител на  кв.”Кулата”, който е заявил, че за времето от 23.12.2013г. до 15.02.2014г., неизвестни лица са откраднали 60 метра оградна мрежа от вилния му имот. От проведените ОИМ е установено, че извършители на деянието са лицата: П.Г./27г./ от гр.Роман; М.Ц./24г./ от гр.Враца;  М.Т./14г./ от   гр.Враца, кв.Кулата 
На 27.12.14г., в УП”Дъбника” е получено съобщение от жител на кв. Кулата, че за времето от 18.12.14г. до 22.12.14г., от вилна постройка находяща в землището на селото, неизвестни лица са откраднали 18 метални тръби, метална пружина за легла и  метална врата. От проведените ОИМ е установено, че извършители на деянието са  лицата: П.Г./27г./ от гр. Роман, М.Т./14г./ и М.Ц./24г./ от гр. Враца;  С.Н./46г./ от гр. Враца.
На 19.02.2014г., за времето от 09:30ч. до 15730ч., на територията на гр.Враца е проведена СПО с цел: проверка и контрол по режима за пребиваване на чужди граждани.  Извършени са проверки на 5 места за подслон, 4 търговски обекта, 9 частни адреса. При проверките са установени 5 чужди граждани и 12 чужди граждани не са установени на посочените от тях адреси. Нарушения не са констатирани.
От 20.00ч. до 04.00ч. на 20.02.14г., на територията на с.Власатица, с.Лиляче, с.Бели извор, с.Паволче, с.Згориград, с.Ракево, с.Добруша, с.Градешница и с.Лесура е проведена специализирана полицейска операция за контрол на  неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места, проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал.Не са констатирани нарушения. 
На 19.02.2014г. от 22.30ч. до 02.30ч. на 20.02.14г., на територията на гр.Враца е проведена специализирана полицейска операция срещу престъпления от всякакъв вид, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Проверени са 26  лица, 15  питейни заведения.  Констатирани са 3 нарушения, които са санкционирани по  ЗБЛД.
На територията на РУП Мездра е проведена специализирана операция с цел: превенция, пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при производството, употребата, складирането, движението и обезпечаването на стоките подлежащи на облагане с акциз посочени в чл.2 от ЗАДС и чл.25 от Закона за тютюна и тютюневите изделия. В къща в село Крапец, полицейските служите са намерили и иззели 368  къса цигари  без български акцизен бандерол.
За времето от 09.00 ч.  на 19.02.2014 год., до 08.00ч. на 20.02.2014г. на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са   7 питейни заведения, 25 МПС,  34 лица,  заложна къща, пункт  за изкупуване на метали. Констатирани  са 4 нарушения, които са санкционирани по  ЗДвП.
 На 19.02.14г.  в 21.44ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че на ул. ”Димитър Благоев” в гр. Бяла Слатина, гори  павилион за закуски. Вследствие  на палежа е обгоряла входна врата на павилиона и е увредено витринно стъкло.  След бързи ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето  А.Ш./38г./  от гр.Б.Слатина. Образувано   е досъдебно производство
След ОИМ и ПСД  за кражба на 800 лв. от  къща в село Попица, извършена през месец Юни 2013г. е установено, че извършител на деянието е лицето М.М./17г./  от същото село. 
На 19.02.14г., е получен сигнал за използване на документ с невярно съдържание в общинска служба „Земеделие” в гр.Б.Слатина. От  извършената проверка на място е установено, че на  лицето Т.Л./51г./ от гр.Мизия, след представяне  на документ с невярно съдържание, са му  издадени три броя документи /удостоверение за характеристика  за поземлен имот и 2 скици/. Образувано   е дознание.
На 20.02.14г.,  в 23.55 ч. е получен сигнал от 60-годишна жена от гр.Б.Слатина, която  е заявила, че пред къщата  й  възникнал скандал между нея и две лица, като едно от лицата  счупило прозорец на жилището й.   След извършената проверка е установено, че стъклото  е счупено от А.С./37-годишна/ от гр.Б.Слатина.
           След ОИМ за кражба на хранителни продукти и дрехи от вилен имот в землището на село Люти брод, извършена за времето от 12.01.2014 год. до 12.02.2014г.,  е установено, че извършител  е лицето  С.П./31г./ от същото село.
  На 19.02.2014г., по време на специализирана полицейска проверка в гр. Роман, в лицето  Н.А./22г./ от с. Буковлък, са намерени  и иззети подготвени за продажба  19 кг. тютюн, пакетиран в 110 найлонови пакета.




20.02.2014г.                                    Регионален говорител на МВР:
          гр. Враца                                                /Красимир Василев/
                                                                         


сряда, 19 февруари 2014 г.

40 килограма риба получиха деца,

40 килограма риба получиха в дома за деца, лишени от родителски грижи „Асен Златаров” във Враца. Рибата е дарение от Областна администрация – Враца и арендатора на врачанския язовир „Дъбника“.
Дарението бе прието от директора на социалното заведение г-жа Анита Иванова и бе предоставено на персонала и малчуганите от дома. Хлапетата благодариха за жеста на добросърдечност. 

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

     “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява
своите потребители, че поради отстраняване на авария, причинена от строителни дейности по проекта за водния цикъл на гр. Враца, днес, 19.02.2014г.,  водоподаването ще бъде спряно до 17:00 часа в  ж.к "Дъбника", ж.к. "Сениче", кв. 72 и кв. "Курата" в гр. Враца.

ОБСЪЖДАНЕ НА ОЦЕНКА НА ИЗПЪЛНЕНИЯ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ 2006-2013 г.


В Заседателната зала на Община Враца се проведе кръгла маса за обсъждане „Оценка на изпълнения общински план за развитие на община Враца за периода 2006-2013 година”. Тя е  изготвена от „ГЕОГРАФИКА” ООД – изпълнител на обществена поръчка с предмет “Разработване на общински план за развитие 2014-2020 г. и въвеждане на правила и методики за мониторинг при изпълнението на конкретни политики от общинската администрация” в рамките на проект „Устойчиви и ефективни общински политики”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма ”Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. В организираната кръгла маса участваха представители на общинската администрация, на бизнес организации и на неправителствения сектор. Експертите  от ГЕОГРАФИКА ООД представиха етапите при разработването на Оценката, анализите на структурата, на съдържанието и на изпълнението на общински план 2006-2013 год. за развитие на община Враца и съответните изводи и препоръки за разработване на общински план за развитие за периода 2014-2020 год.
инж.Красимира Георгиева – зам.-кмет по европейско финансиране и обществени поръчки, д-р инж.Виолета Божинова – директор дирекция „Протокол, администриране на проекти и международно сътрудничество”, инж. Росен Додушки – председател на регионалното представителство на Камарата на строителите в България, Евелина Васкова – председател на Управителния съвет на Дома на науката и техниката – Враца и Оля Генова – експерт в ДПП „Врачански Балкан” направиха редица предложения, свързани с идеи за доразвиване анализа на изпълнението на ОПР 2006-2013 год. и последващото разработване на новия общински план за развитие на община Враца, които ще бъдат отразени в окончателния доклад по оценката на ОПР 2006-2013 год.
Проект „Устойчиви и ефективни общински политики” се изпълнява съгласно подписан договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №13-13-83/30.10.2013 год. Неговата основна цел е подобряване процеса на разработване, прилагане и мониторинг на общински политики за устойчиво развитие на Община Враца. Бюджетът по проекта е 78 хил. лева, а неговата продължителност е 9 месеца – от 30.10.2013 до 30.07.2014 г. Оценката на ОПР 2006-2013 г. предоставя независимо мнение относно вътрешната и външна съгласуваност на документа, реалистичността на поставените цели спрямо постиганите резултати. На основата на преценката доколко са подбрани подходящите приоритети за изпълнението им и адекватността на предприетите действия за реализацията им, са представени препоръки за разработването на ОПР за периода 2014-2020 год., с цел подобряването качеството както на този стратегически документ, така и на целия процес по програмиране на ефективността, въздействието, устойчивостта на резултатите от мерките за изпълнението на стратегическите приоритети за общинско развитие.

ВРАЦА ПОЧЕТЕ 141 –ТА ГОДИШНИНА ОТ ОБЕСВАНЕТО НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ


Церемонията започна с панихида във Възнесенската църква „Храм – паметник Свети Софроний епископ Врачански”. Заупокойната  служба за Йеродякон Игнатий – Васил Левски беше отслужена от Траянополски епископ Киприян. След това духовенството и миряните се отправиха с литийно шествие към паметника на Левски, където се състоя общоградско възпоменание. Слово за годишнината поднесе Валерия Тарашоева - уредник в Регионален исторически музей – Враца. На поклонението пред паметника на Апостола присъстваха заместник – областият управител на Област Враца г-н Иван Даков, заместник – кметовете на Община Враца Николай Йорданов и Красимир Богданов, ученици, общественици и граждани. В знак на признателност и преклонение пред гибелта на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника

На 18.02.2014г., на територията на с.Върбица, с.Вировско, с.Тишевица, с.Мраморен, с.Баница, с.Оходен, с.Чирен, с.Девене и с.Три Кладенци бе проведена полицейска операция, в която участваха служители на РУП-Враца и служители на „СПС”-Монтана. Проверки са извършени на 74 лица  и 50 МПС, 8 питейни заведения. Констатирани са 9 нарушения.
За времето от 09.00 ч.  на 18.02.2014 год., до 08.00ч. на 19.02.2014г. на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени  са 7 питейни заведения, 43 МПС, 49  лица,  заложни къщи, пунктове за изкупуване на метали. Констатирани  са 8 нарушения.
На 17.02.14г., при претърсване в къща в  с. Нивянин, полицейски служители са намерили  иззели  100 кутии с цигари, без акцизен български бандерол . 
От 21.30ч. на 17.02.2014г.  до 06.30 ч. на 18.02.2014 г. на територията на  РУП- Б. Слатина е проведена СПО с цел: опазване на общественият ред и противодействие на престъпността в малките населени места.  Констатирани са 18 нарушения.
На 18.02.2014г., около 14.40ч. в с Попица, в крайпътно дърво катастрофирал  автомобил „Джип Чероки”, управляван от Ц.С./18-годишна/- неправоспособен водач от гр.Бяла Слатина. С различни наранявания са водача и двама от спътниците му. Образувано  е досъдебно производство. 
В 21.05ч. в с.Брусен е спрян за проверка лек автомобил ”Мерцедес” управляван от Б.С./39г./ от гр.Мездра. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 0,94 промила.
 След ОИМ ПСД за кражба на мобилен телефон, извършена на 18.09.2013г. в с. Бутан,  е установено, че  е извършител на деянието е лицето Д.Н./38-годишна/ от същото село.
На 19.02.14г. , в 03.50 часа в РУП-Б.Слатина е получен сигнал, че на улица в гр. Бяла Слатина  гори лек автомобил „Сеат”. От извършеният  оглед е установено, че колата  е била умишлено подпалена. Образувано  е досъдебно производство.

  Регионален говорител на МВР:
/Красимир Василев

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

              “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на авария, днес, 19.02.2014г.,  водоподаването ще бъде спряно до 16:00 часа в зоната между бул. "Никола Войводов", бул. "Демокрация" и ул. "Васил Кънчов"  гр. Враца.      


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774



вторник, 18 февруари 2014 г.

Община Враца и строителната камара подписаха споразумение за сътрудничество



            Споразумение за сътрудничество подписаха днес кметът на община Враца инж. Николай Иванов и инж. Росен Додушки – председател на регионалното представителство на Камарата на строителите в България. „Едно реално работещо партньорство през изминалите две години днес бе официализирано. През този период имахме изключително коректно и добронамерено сътрудничество със строителната камара във Враца, което ни помага да вземаме правилните решения по отношение политиката на общината към местния строителен бизнес, да подобрим капацитета си по отношение на публичната ни инвестиционна програма, да вземаме правилните градоустроиствени и устроиствени решения. Това е едно партньорство изключително важно за града, което ще продължи” – каза при подписването на документа кметът на Враца. Инж. Николай Иванов припомни, че с подписването на споразумението изпълнява още един от предизборните си ангажименти. По време на предизборната кампания бе подписано намерение за бъдещо сътрудничество със строителната камара, което с годините стана реалност.
            В споразумението са залегнали принципите на равнопоставеност и взаимно уважение. Сътрудничеството ще се осъществява при спазване на законите на България и ще се реализира при изпълняване на общите цели за гарантиране на прозначно и ефективно управление. Община Враца ще предоставя възможност за извършване на независим професионален мониторинг на процеса на подготовка на тръжната документация при изграждане на инфраструктурни проекти с важно обществено-икономическо значение. Строителната камара във Враца се ангажира да участва в съвместни и самостоятелни екипи за наблюдение на процеса на подготовка и изграждане на инфраструктурни обекти с важно значение. При наблюдението трябва да бъдат спазвани принципите на безпристрастност и професионализъм, като се защитават интересите на Община Враца като потребител на строителните услуги. Споразумението предвижда и обмен на експертизи в областта на строителството.
            В края на церемонията инж. Росен Додушки връчи на кмета инж. Николай Иванов инвестиционен проект за предстоящата през тази година реконструкция на улиците във Враца, която ще се финансира по националната програма за растеж и устойчиво развитие на регионите. Проектът е изготвен и се предоставя на Общината напълно безвъзмездно от строителната камара във Враца.
 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

“Ботев”-Враца обяви свободен вход за среща с ЦСКА

Ръководството на Двубоят ще се играе в четвъртък от 15:00 часа на стадион “Христо Ботев”. С решението си клубното ръководство на врачани се надява повече фенове да подкрепят тима в последната проверка преди старта на втория дял от шампионата. На срещата с ЦСКА “Ботев”-Враца ще представи и състава си за втория полусезон.


Близо 8,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в рехабилитацията на 19 км от път ІІ-13 Криводол – Девене - Борован


Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков подписа договора с изпълнителя на рехабилитацията на път ІІ-13 Граница Монтана – Криводол – Девене - Борован от км 10+060 до км 16+900 и от км 31+300 до км 43+486, област Враца. По ОП „Регионално развитие“ ще бъдат основно ремонтирани 19,026 км от второкласния път. Строителните работи на лот 47 ще започнат през следващите седмици с подобряването на метеорологичните условия.
Път II-13 осигурява връзката на област Плевен с международен път Е-79, в посока Видин и Дунав мост 2. Свързва градовете Бяла Слатина и Криводол и селата, намиращите се в близост до второкласния път. С рехабилитацията на двата участъка, които преминават през Криводол и Борован, ще се подобри директната връзка между отделните населени места и ще се повиши безопасността и удобството при пътуване.
Изпълнител на обекта е ДЗЗД „Пътища Северозапад 2012”, в което участват: „ПСТ Холдинг“ АД, гр. София и „Пътища – М“ ЕООД, гр. Монтана. От името на строителя договорът подписа Тони Петров, представляващ дружеството. Стойността на строително-монтажните работи е 8 494 980,24 лв. без ДДС.
Строителният надзор ще бъде осъществен от „Рутекс“ ООД. Техният договор е за 122 631 лв. без ДДС.
Проектът е част от шестия етап на ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.


ПРЕСЦЕНТЪР АПИ      

Крими хроника

На 17.02.2014г., на територията на с.Ракево, с.Добруша, с.Градешница и с.Лесура е проведена полицейска операция за контрол на неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места, проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Констатирани са 2  нарушения, които са санкционирани  с акт по  ЗБЛД.
На 18.02.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена  СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени  са 6 питейни заведения, 21 МПС, 34 лица, заложни къщи,  пунктове за изкупуване на метали. Констатирани са 5  нарушения.
На 17.02.2014г., в приемната на МВР в с.Бутан е получено съобщение, че на 16/17.02.12014г., неизвестно лице е разбило входна врата  на младежки клуб  в селото, след което извършило кражба на 2 ел.печки, ел.удължител,   3 оградни метални решетки. След ОИМ и ПСД е установено, че извършител на кражбата е лицето М.Т./36г./  от с.Бутан.
В 23.50 ч. по време на СПО в с.Елисейна е спрян за проверка  лек автомобил ”Ауди”, в който пътували три лица от гр. Своге. В   автомобила е открит многожилен меден проводник, кирка, лопата, ножовка, чукче и секира. Лицата дали противоречиви показания за превозваните вещи  и предмети. Работата по случая продължава.
След ОИМ за кражба на два акумулатора от къща  в село с.Алтимир е установено, че извършител  е лицето  И.И./26г./ от същото село.
На 17.02.14г., в 21.40 ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение за кражба на велосипед оставен от него без надзор на улица в гр. Бяла Слатина. След бързи ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето П.С./47г./ от гр.Б.Слатина.
 На територията на РУП-Бяла Слатина е  проведена  СПО с цел опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките  населени места.  Констатирани са 3 нарушения, за които са съставени 1 акт по ЗДвП и 2 акта по ЗБЛД
         След ОИМ за кражба на отоплителна печка от фургон  в землището на с. Моравица, извършена на 29.01.2014г.  е установено, че  извършител на деянието е лицето С.Н./33г./ от с. Моравица, криминално проявено за кражби.
 В с.Брусен е извършена проверка на лек автомобил ”Шкода”,  управляван от С.К./38г./ от с.Брусен. Пробата за алкохол на водача е положителна- 0,52 промила.
В 13.15ч. в гр.Оряхово е извършена проверка на лек автомобил „Фолксваген”,  ползван от Х.Х./33г./ от гр.Оряхово. Установено е, че  регистрационните табели на автомобила са обявени за издирване   от ГД”НП” .
      В 12.40ч. в гр.Роман е спрян за проверка  лек автомобил "Пежо " ,управляван  от  В.П/41г./  от гр. Плевен. Пробата за алкохол на водача е положителна-   0,66  промила.

  Регионален говорител на МВР:

Красимир Василев/

С Ъ О Б Щ Е Н И Е


         “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява
своите потребители, че поради отстраняване на авария на ул. „Георги Бенковски“, днес, 18.02.2014г.,  водоподаването ще бъде спряно от 08:30часа до 14:30 часа в  Централната част на гр. Враца.
ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

понеделник, 17 февруари 2014 г.

Поетична вечер „Вино и любов”



Поетична вечер под надслов „Вино и любов” организира Клуб на дейците на културата във Враца и библиотеката при читалище „Развитие”.

Литературното четене ще се състои на 20 февруари 2014 г./ четвъртък/ от 17.00 часа в читалнята на читалище „Развитие”- Враца.


Свои творби, посветени на виното или на любовта ще четат врачанските автори Иван Пенев, Върбан Велчев, Виктория Иванова, Диана Николчева, Таня Стоянова, Дарена Дилчовска, Огнян Пищиков, Веско Лазаров, Анета Дилова, Евдокия Марангозова, Ботьо Гарвански, Цветан Илиев, Златка Петрова, Валентина Панова, Стефчо Добрев, Ирена Върбанова и други.

Местните данъци и такса „битови отпадъци” се плащат след 1 март



         Община Враца тази година ще изпрати 64 265 съобщения с размера на местните данъци и такси, които врачани дължат за 2014 г. От тях над 62 000 ще бъдат получени от граждани, а над 2 000 – от фирми. Данъчната кампания стартира на 1 март като ставките се запазват същите като през 2013 г. Няма  промяна и в сроковете за внасяне на местните данъци и таксата за битови отпадъци.  От 1 март до 30 юни се прави първата вноска, а до 30 октомври  – втора вноска. Отстъпка от 5 % ще могат да ползват всички, които са предплатили целия размер на дължимите данъци и такси до 30 април. Патентният данък  се внася на четири равни  вноски – 31 януари, 30 април, 31 юли и 31 октомври. След изтичането на всеки от сроковете върху не внесеното задължение се начислява лихва.


На 107 места във Враца ще се продават мартеници

         Мартеници ще се продават  на 107 места във Враца. Терените са в района от бившето кино „В. Коларов” по бул. „Н. Войводов” до площад „Македония”, на площад „Св. Софроний Врачански”, на Стария пазар, в жк „Младост”, на пазара и при Пощата в жк „Дъбника”. Търговците масово са предпочели периодът, в които ще наемат общинските площи, да е от 20 февруари до 1 март. Наемът е 4 лв. на квадратен метър на ден.


Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника

На 16.02.2014г., служители от сектор ПИП/Икономическа полиция/ и сектор ПКП/Криминална полиция/  при ОД МВР -Враца, проведоха превантивната дейност на МВР по направление „Животновъдство”, с цел противодействие на извършваните кражби на живи животни и недопускане на незаконен превоз и търговия с тях, и с храни от животински произход. Полицейски проверки бяха извършени на територията на с. Малорад, с. Рогозен, с. Борован и с. Нивянин. Проверени са  проверени 17 броя физически лица, 7 търговски обекти, 10 МПС.  В хода на проверките, поради възникнала необходимост бяха сезирани и изпратени на място дежурни екипи от ОДБХ – Враца. По време на проверките са съставени:  1 акт по ЗДвП, 2 акта по ЗВД/Закон за ветеринарната дейност/, 1 акт по КЗ, 1 констативен протокол,  2 протокола за извършени проверки на лица от криминалния контингент. КК. В хода на операцията не са установени животни, обекти на кражби и не е констатирано извършване на търговска дейност със суровини и храни от животински произход.
За времето от 18.00ч. на 15.02.2014г. до 06.00ч. на 16.02.2014г., на територията на РУП - Козлодуй е проведена  СПО с цел: осъществяване на контрол за предотвратяване на престъпления  в  малките населени места, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Проверени са 42МПС, 215  лица. Констатирани са 23 нарушения, за които са съставени 7 акта по ЗДвП, 6 акта по ЗБЛД, 1 акт по КЗ, 1 акт по наредба на Община- Козлодуй. Образувани са две досъдебни производства 
За времето от 09.00 ч.  на 16.02.2014 год. до 08.00ч. на 17.02.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени  са 7 питейни заведения, 26 МПС, 43 лица. В 23.55ч. в гр.Оряхово е извършена проверка на  лек автомобил „Мерцедес”,  управляван от Р.Р./27г./ от гр.Оряхово. Пробата за алкохол на водача е положителна-  0,77 промила. Извършени са проверки и на заложни къщи и питейни заведения.  Констатирани са 4  нарушения, за които са съставени актове по ЗДвП  и ЗБЛД. 
На 16.02.2014г.,  територията на РУП-Роман е проведена СПО с цел противодействие на престъпността. Проверени са 18 МПС и 40 лица. Констатирани са 23 нарушения, за които са съставени, 1 акта по ЗБЛД, 13 фиша и 4 акта  по ЗДвП, 3 акта по  ЗАДС/Закон за акцизите  и данъчните складове/.
В 23.25ч. в гр.Враца е спрян за проверка  лек автомобил “БMW” управляван от Н.П./44г./ от гр. Враца. Пробата за алкохол на водача е  положителна-  1,02 промила .
В РУП-Б.Слатина е получено съобщение от жена от с.Търнак, която е съобщила, че е  изнасилена от мъж от същото село. Задържано  е лицето Р.С./24/ от същото село. Образувано е досъдебно производство 
На 16.02.12г,  около  19.50 часа в гр.Б.Слатина е извършена проверка на  товарен  автомобил „Пежо”, управляван от Д.А./50г./ от  гр.Бяла Слатина. Пробата за алкохол на водача е   положителна-  0,99 промила.
На 16.02.2014г., в 13.05ч. в РУП-Козлодуй е получено съобщение от жител на  с.Михайлово, че неизвестно лице  е счупило стъкло на къщата му.
След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето С. М./20г./ от същото село.
  На 17.02.2014г., в 02.35ч. в гр.Роман е спрян за проверка  лек автомобил "Мерцедес" управляван от Т.Х./50г./ от гр. Роман. Установено  е, че водача шофира след употреба на алкохол- 2,03 промила.
На 16.02.2014г., в 14.15ч. от тел 112 е получено съобщение от мъж, който съобщил, че момче  е паднало в канал с вода захранващ ВЕЦ „Мездра”. Мъжът направил опит да му помогне, но момчето потънало. Около 14.40ч.   на решетка преди ВЕЦ е изплувал труп на момчето- М.Н./17г./ от гр. Мездра. Установено  е, че момчето паднало в канала докато разхождало кучето си. Трупът е изваден от служители на  РСПБЗН Мездра.  Образувано  е дознание.

   Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев