Бисквитки

петък, 28 юни 2019 г.

Спряно водоподаване

Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с извършването на планираните строително ремонтни дейности в района на Централна градска част /днес 28.06.2019г./ водоподаването ще бъде възстановено към 16:00 ч.
Литературна премиера събра приятели на Ботьо Гарвански 
Десетки почитатели на поезията събра във Враца премиерата на новата книга на Ботьо Гарвански „Укротени безсъния”. Културното събитие по повод 70-та годишнина на автора организираха Клуб на дейците на културата и Регионалната библиотека. 
Книгата съдържа поезия и публицистика и бе представена от поета Върбан Велчев. В своя анализ, Велчев подчерта изострената чувствителност на автора към политическите и социални явления в обществото, което неминуемо се отразява и в неговите литературни творби.
Своя женски поглед за любовните стихове на Гарвански сподели Анета Дилова- поет, писател и краевед. Съпричастен към публицистиката на Гарвански бе и инж.Атанас Пенков, който прочете „Писмо до Христо Ботев”, което го е впечатлило най-много от „Укротени безсъния”.
Ботьо Гарвански прочете знакови стихотворения от книгата, посветени на неговото семейство и верните приятели, които е срещнал в живота си. Той подари своята нова книга на всички, дошли на премиерата.
Гарвански получи поздравителни адреси от КДК и Регионална библиотека, както и много цветя и поздравления от своите бивши колеги от Младежки дом- Враца.
Вечерта продължи на чаша вино, а авторът раздаде десетки автографи на своите почитатели.
Стихове на Ботьо Гарвански от новата книга „Укротени безсъния”
На инж. Войслав Бубев
Строител и Кмет на Враца

Без теб тече тъга –
във твоя град по улиците сънни.
А идва Коледа…
Камбаните душата ми раздират
и няма на кого да се оплача.
Плача!
Валят безбрежните въпроси –
и аз те търся – 
търся те за отговор във здрача.
Отломките от спомени събирам,
редя ги във темела на строежа.
Но няма, няма на кого да се опирам – 
и не върви – без тебе не върви вървежа.
Върни се!
Майсторите на обекта чакат
с надежди нови да ги освежиш.
А аз, дори в отвъдното ще тача
огънят, със който в мен гориш.

На баща ми
Загинал през 1951 г. МТС – Борован

Спомена за теб го нямам,
помня ковчега полят в сълзѝ.
В годините на Тебе се облягам:
И ме боли... Много боли!

Плачех с мама там – на гроба,
повит в нейната тъга.
Не знаех срещата ви,
нито вашето сбогом…
Живях с жестоката ѝ самота!

Взирах ѝ се винаги в очите,
в косите ѝ с почернена роса.
Не съм броил, пресмятах дните.
Те много са -  без Теб и без баща!

На майка ми
         Останала вдовица на 26 години

В мен си до черешата напъпила
и с черната забрадка на простора.
Каква вина невръстна си разкъртила,
че сама угасна в двора?

Помня те с мотиката през рамо,
с цървулите връз вехтите калцуни.
Събуждаше ме с грижите си рано,
с най - свидните изричани ми думи.

Каруцата преляла от жетвари
сънят ми буди в ясна нощ.
О, колко мило този спомен пари,
дава  ми  неземна  мощ.

Днес немеят нивите безкрайни,
отнесе времето жетварската ви глъч. 
Но ти си в мен... И грижите омайни.
И твоят майчин лъч!


четвъртък, 27 юни 2019 г.

Спряно водоподаване

Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с извършването на планирани строително ремонтни дейности, днес 28.06.2019г. водоподаването ще бъде спряно от 10:00 ч до 14:00 ч. в района на Централна градска част.
Тел.: 092 66 11 19
Моб.Тел.: 0889 316 774

сряда, 26 юни 2019 г.

Община Враца набира потребители за безплатната социална услуга „Топъл обяд“


Община Враца предоставя социалната услуга „Топъл обяд“ по Операция тип 3 „Осигуряване на топъл обяд 2016-2020“ към Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и продължава реализирането на дейностите по Проект „Топъл обяд 2016 г.” Срокът за изпълнение е до 31.12.2019 г., а размерът на финансирането е на стойност  284 600,45 лв. 
Общата цел на Оперативната програма е свързана с намаляване на броя на живеещите в бедност лица, чрез подпомагането им с храни, с оглед преодоляване на основно материално лишение. С продължаване на дейностите по проекта се осигурява помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в нашата община: 
-Лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от ППЗСП;
-Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;
-Самотно живеещи лица и семейства, които не могат да се издържат чрез имуществото си или труда си и получават пенсии в минимални размери - за осигурителен стаж и възраст; за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност.
В момента услугата се предоставя на 120 лица в две трапезарии на територията на града. Потребителите получават топлия си обяд, който включва: супа, основно ястие, десерт и хляб, в работните дни на всеки месец.
Приемът на документи от кандидат-потребители е отворен. Всеки желаещ да получи допълнителна информация относно проекта може да се обърне към Пламен Иванов - Ръководител проект, в ст. 96, ет. 3 на Общинска администрация - Враца, и Мариана Гешева – Технически сътрудник, в ст. 69, ет. 3.

Ваканция с Община Враца

За поредна година, Община Враца организира безплатни и разнообразни летни занимания за децатаЗа ваканцията, са сформирани групи по интереси в областта на науката, спорта и изкуството.
В инициативата „Ваканция с Община Враца“ се включват с курсове,събития и занимания: ЦПЛР „Център за работа с деца“,  Регионална библиотека „Христо Ботев“, Младежки дом, Младежки център, читалища и спортни клубове. 

Пълен списък и график на събитията можете да намерите тук:






Над 100 младежи се включиха във велопохода „НЕ на наркотиците“

Над 100 ученици се включиха във велопохода „НЕ на наркотиците“. Събитието, организирано по повод Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици, бе открито от кмета Каменов, който призова колоездачите да спазват правилата и да са пример за околните. „Бъдете дисциплинирани, защото несъобразената скорост и преминаването през Централната пешеходна зона създава предпоставки за инциденти. Вярвам, че всеки от вас е отговорен и спазва правилата за движение по пътищата. Похвално е, че толкова млади хора казвате „НЕ“ на наркотиците“ – каза още Каменов.
Преди стартирането на велопохода, секретарят на Общинския съвет по наркотични вещества – Стела Борисова поздрави учениците, включили се в отбелязването на Международния ден. Инструктаж на участниците проведе Ангел Ангелов от клуб „Враца Велообщество“.
Шествието ще премине през главни пътни артерии в града, като след това участниците ще се отправят към прохода Вратцата. Велопоходът ще завърши на разклона за село Згориград, където ще бъде проведена лекция от експерти на Превантивно информационен център – Враца. Програмата предвижда и викторина с награди.
На събитието присъстваха още: общински съветници, заместник-кметът Петя Долапчиева и секретарят на Община Враца – Нина Дакева.
Проявата се организира от ПИЦ към Общински съвет по наркотични вещества – Враца, съвместно с клуб „Враца Велообщество“ и Младежки център, с подкрепата на Община Враца.

вторник, 25 юни 2019 г.

Организират велопоход под надслов „НЕ на наркотиците“



Международният ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици – 26 юни ще бъде отбелязан във Враца с велопоход. В събитието „НЕ на наркотиците“ ще се включат ученици, като стартът на проявата ще бъде даден пред сградата на местната администрация, от 10:00 часа.
Шествието ще премине през главни пътни артерии в града, като след това участниците ще се отправят към прохода Вратцата. Велопоходът ще завърши на разклона за село Згориград, където ще бъде проведена лекция от експерти на Превантивно информационен център – Враца. Програмата предвижда и викторина с надгради.
Събитието се организира от ПИЦ към Общински съвет по наркотични вещества – Враца, съвместно с клуб „Враца Велообщество“ и Младежки център, с подкрепата на Община Враца.

Нов транспорт за Враца – екологични транспортни средства и обновена контактна мрежа

Със средства по Оперативна програма „Околна среда“, общественият транспорт на Враца ще бъде обновен на 100%, като амортизираните превозни средства ще бъдат заменени от нови тролейбуси и 13 нови електробуси. Стойността на безвъзмездната финансова помощ за общината е увеличена с 1 500 000 лева, като от 24 500 000 лв., ще бъдат осигурени 26 000 000 лв. за реализирането на проекта. Това стана ясно от провелото се заседание на Общинския съвет, където кметът Каменов внесе докладна, с която да се осигури обезпечаването на авансово плащане от Оперативната програма, в размер на 40 % или 10 400 000 лв. за стартиране на дейностите по модернизиране на градския транспорт. Предложението бе подкрепено от всички присъстващи в залата общински съветници.
Кметът Каменов заяви, че това е историческо решение за Враца, с което се запазва и надгражда екологичният транспорт. „Благодарение на осигурените средства по оперативната програма, ще обновим напълно обществения транспорт не само в града, но и в населените места от общината. Новият подвижен състав ще замени старите и амортизирани тролейбуси и автобуси на дружеството, като по този начин ще бъдат обхванати и квартали като ж.к. „Сениче“ – добави още Каменов. Заместник-председателят на местния парламент – д-р Владимир Христов подкрепи докладната, като коментира, че обновяването на обществения транспорт е вторият най-мащабен проект, след този за водния цикъл.
При изпълнението на проекта ще бъдат закупени зарядни станции на електробусите и ще се монтират точки за бързо зареждане на електрическите превозни средства. Проектът предвижда видеонаблюдение и автоматична система за таксуване на пътниците в подвижния състав на „Тролейбусен транспорт“, както и изграждането на „умни спирки“ – предоставящи актуална информация за графиците на обществения транспорт. Амортизираната контактна мрежа във Враца също ще бъде ремонтирана.
Проектът на местната администрация, с конкретните параметри за градския транспорт, ще бъде подаден в началото на месец август, като предложението ще бъде разгледано от комисията в ускорени срокове. 
Припомняме, че Враца е сред 11-те общини в страната, които ще бъдат финансирани от ОП „Околна среда“ за обновяването на градския си транспорт. 

понеделник, 24 юни 2019 г.

Кирилицата и известни български книги ще бъдат пресъздадени върху дървета от скулптора Милен Иванчев

Скулпторът Милен Иванчев започна преобразяването на две  изсъхнали дървета, намиращи се до Начално училище „Иванчо Младенов“. 
Върху едното дърво ще бъдат пресъздадени 10 книги, които всеки трябва да прочете. На върха на скулптурата ще бъде изобразена сова, като символ на знанието.
Творецът предвижда до края на седмицата, при благоприятни метеорологични условия, да започне работа и по второто дърво, където ще бъдат изобразени букви от българската азбука.





Инспекторатът санкционира неправилно паркирали лица

Санкционираха лица, които са паркирали превозните си средства на Централната пешеходна зона, в района на площад „Македония“. Нарушението е установено от служители на звено „Инспекторат“ и представители на полицията в града.
На водачите са съставени актове за неспазване на чл. 24, ал.1 от Наредбата за организацията и безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците в община Враца.
Проверките, свързани със спазването на местните наредби, ще продължат.



Успехи за врачани


На 22 и 23 юни 2019г. на  специално изградената писта в парк Острова в гр.Пазарджик  се проведе Първи  кръг от Държавното Първенство на БФАМС kласове Nitro и electric off road .  В надпреварата  взеха участие състезатели  от  Русе, Хасково, Пловдив, Нови Искър,  София, Враца и домакините от Пазарджик.
СТМК Враца взе участие в турнира с шест  състезателя – Любомир Цветомиров, Самуил Кулев, Александър Вълков, Дамян Петров, Марио Вутов и дебютанта на Държавно първенство – Петър Спасов. 

Победителите по класове:

1/8 БЪГИ (Nitro
Състезателите от отбора на домакините Николай Ангелов  и Стилян Свиленов  завоюваха  първо място и второ място, а Марио Вутов и Петър Спасов  от СТМК-Враца след техническа повреда на моделите  останаха извън челната тройка.

1/8 Електро ТРЪГИ 
Победител стана  Кристиян Костадинов от СК Кинетик Русе. При голяма конкуренция,   Александър Вълков и Петър Спасов от СТМК – Враца се пребориха за четвърто и пето място. 

1/8 Електро ТРЪГИ
            В този клас доминираха състезателите на домакините, като злато завоюва Ясен Толев , а Самуил Кулев от СТМК –Враца остана шести.

1/10 Електро БЪГИ (свободен клас)
            Тримата състезатели от СТМК-Враца - Любомир Цветомиров и Самуил Кулев завоюваха съответно  сребърен и бронзов медал, а  Петър Спасов остана шести в крайното класиране. Победител отново Кристиян Костадинов от Кинетик-Русе.

 1/5 БЪГИ (Nitro
З.м.с Дамян Петров завърши надпреварата на първо място, а Любомир Цветомиров след техническа повреда остана четвърти.  Втори е Светослав Янакиев от МК-Варна. 
           Следващото състезание от календара на БФАМС е на 21  юли във Враца, Леденика.

Норт Уест спечели „ Купата на Враца 2019“


Отборът на Норт Уест е големият победител в VIII издание на баскетболния турнир за „Купата на Враца 2019“, организирано от Община Враца и БК ,,Ботев 2012”Второто място е  за София Лайънс, следвани от отбора на Ботев 2012 /Б/.
Спортната проявата се състоя на 22-ри и 23-ти юни и се проведе в залата на Профилирана Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“. Възрастовите групи, в които се състезаваха участниците бяха общо 5: момчета -  10,12 и 14 години, кадети – 16 години и юноши - 19 години.Класирането е, както следва: 
Момчета 10 г. - „Видабаскет“  Видин
Момчета 12 г. - „Ботев 2012“  Враца
Момчета 14 г. – „Септември“  София
Кадети 16 г. – „Септември“  София
Юноши 19 г. – „Ботев 2012“ – Враца




Оранжев код за област Враца

Оранжев код за утре – 25 юни /вторник/ за интензивни краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки в област Враца обяви Националният институт по метеорология и хидрология.
На места, в планинските райони, количествата валеж се очакват да достигнат 50-65 л кв./м.

Опасните явления са обявени и за областите Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Минималните температури за 25 юни ще са между 17° и 22°, максималните - между 27° и 32°.

Отборите на Спортното училище и СУ „Козма Тричков“ са шампиони в турнири

Отборът на Спортно училище „Св. Климент Охридски“ стана шампион в турнира по футбол, който бе част от програмата на Община Враца за отбелязването на Международния олимпийски ден. На второ място се класира тимът на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, третото място бе за възпитаниците на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство. Във футболната надпревара взеха участие общо 8 отбора.
В рамките на честването се проведе и турнир по баскетбол, в който се включиха 6 тима. Победители станаха представителите от Средно училище ,,Козма Тричков’’, следвани от ПЕГ ,,Йоан Екзарх’’ и отбора на ПТГ ,,Н. Й. Вапцаров.
Възрастовата група и при двата спорта беше 9 - 12 клас. Всички участници получиха грамоти, а класиралите се от 1-во до 3-то място - купи, тениски и топки.
Организаторите на спортната проява, която се проведе на игрището под велоалеята, са Община Враца и Български олимпийски комитет.
Международният олимпийски ден традиционно се отбелязва с различни спортни мероприятия в цял свят на 23 юни, когато преди 125 години е учреден Международният олимпийски комитет /МОК/.

              Фирми без регистрация по ДДС сменят касовите си апарати до 30 юни

За информация: Людмила Байчева                 
                                     Тел.:092 66 84 152 

Над 210 000 фискални устройства работят по новите изисквания

Остават 6 дни, в които фирмитенерегистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати, съобразно изискванията на Наредба Н-18, напомнят от Национална агенция за приходите
30 юни 2019 г. е крайният срок, в който всички фискални устройства трябва да издават касови бележки с QR-код и да подават информация към приходната агенция за всяка извършена продажба, ако търговците не са регистрирани по ДДС и не ползват софтуер за управление на продажбите, напомнят от НАП.
Чрез новите касови бележки потребителите също вече могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите на фирмите. Достатъчно е да сканират QR кодасъс своето мобилно устройство, за да проверят дали дадената им касова бележка е отчетена в НАПМобилното приложение на НАП може да се изтегли напълно безплатно през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play- за  Android устройства
Над 210 000 касови апарати работят според новите изискваниярегистрират продажби и подават нужната информация в НАП на всеки 5 минути, съобщиха от данъчната администрация. 

Наближава краен срок и за онлайн търговците, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. До 29 юни т.г. те ще трябва да обявят своите електронни магазини в НАП. До момента над 12 000 вече са декларираните електронни магазини, отчитат от приходната агенция.  Подаването на данните става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис. 

ТД на НАП В.Търново, офис Враца  2019 г.Страница. 1 от 1

неделя, 23 юни 2019 г.

Нова книга на Ботьо Гарвански


Клуб на дейците на културата- Враца и Регионална библиотека – Враца представят новата поетична книга на Ботьо Гарвански „Укротени безсъния”.
Дата: 26-ти юни 2019 г. /сряда/ от 17.00 часа
Място: Читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца

Ботьо Христов Гарвански е роден през 1949 г. в село Малорад, Врачанска област.
Завършил е ЮЗУ „Неофит  Рилски” в Благоевград.
Работил е като директор на младежките домове в Благоевград и Враца, „Строителен тръст” – Казахстан, кметски наместник на кварталите „Дъбника” и „Сениче” във Враца.
Издал е книгите:
„Врата, отворена за бурите” – 2008 г.
„Моята църква” – 2013 г.
„Калдъръмени строфи” – 2016 г.
„Укротени безсъния” е четвъртата му книга.