Бисквитки

петък, 4 март 2016 г.

Врачанските структури на ВМРО отбеляза националния празник


Структурите на ВМРО в област Враца се включи активно в различни инициативи, свързани с честването на националния празник на България – Трети март.
Във Враца, представители на младежката организация, водени от своя председател Момчил Янков и общинските съветници Красимир Ангелов и Марин Цветков раздадоха стотици значки и картички. След участието на представителите на ВМРО в общоградското тържество, бе открита паметна плоча на руския унтерофицер Симеон Петров. Като част от десния „летящия“ отряд на ген. Николай Леонов, той загива при освобождението на град Враца. Народният представител Красимир Богданов припомни на събралите се патриоти за славните събития довели до освобождението на България от турско робство. Паметната плоча е изработена от майстора каменоделец Момчил Христов по инициатива на Илия Николов и клуба на Плакалнишките миньори.
В община Роман, на връх националния празник, беше учредена женска организация на ВМРО в с. Камено поле, след което, присъстващите отдадоха почит пред тримата опълченци от селото. Гости на събитието бяха секретарят на националната женска организация Галя Георгиева, общинският председател на ВМРО-Роман Марин Връбчев и кметът на Камено поле Цветелина Ботева. Войводите уважиха и честването на освобождението в с. Долна Бешовица, като поднесоха венци и цветя на паметника на падналите във войните.
Структурите на ВМРО в Криводол, водени от народния представител Красимир Богданов и общинският лидер на д-р Тихомир Тодоров, участваха в поклонението пред загиналите опълченци от общината. Патриотите изгледаха и концерта на ансамбъл „Гоце Делчев“ – София, след което уважиха рождения ден на д-р Тодоров, който на трети март празнува двоен празник.
Представители на ВМРО от Козлодуй и Мездра се включиха във всенародното поклонение на връх Шипка.
Във всички врачански общини бяха раздадени поздравителни картички и разлепени плакати, посветени на 138-та годишнина от освобождението на България от турско робство.

четвъртък, 3 март 2016 г.

Хиляди врачани изпълниха площад „Христо Ботев” на Националния празник 3 март


С ритуал по издигане на националния флаг, благодарствен молебен и водосвет за здравето и благоденствието на врачани, отслужен от ставрофорен свещеноиконом Николай Костадинов, секретар на Врачанска Митрополия, започна отбелязването на Националния празник в града.  Лъчове с ученици, носещи над 200 балона с цветовете на българското знаме, взеха участие в честването, а хиляди врачани се присъединиха към тях на площад „Христо Ботев”.
„Днес е 3 март! Ден на гордост, на национална чест и на достойнство. Днес е и денят, в който трябва да направим равносметка как тачим и почитаме 3 март. Ние имаме повод да се гордеем, защото една от причините да го има 3 март е и нашето участие - боевете на връх Вола, които и до ден днешен отекват в сърцата на врачани. Убеден съм, че няма врачанин, който споменавайки името на Ботев и на Вола, да не настръхва.  Затова трябва да се гордеем и да възпитаваме у децата си чувство на национална гордост и дълг.“, обърна се към присъстващите кметът на Община Враца Калин Каменов. В своето слово градоначалникът  напомни, че не трябва да забравяме и нашите роднини и близки, които са зад граница, защото България е там, където има и един българин.
„България е там, където има и едно българско знаме. Затова, скъпи съграждани, гордейте се с днешния ден! Бъдете честолюбиви и възпитавайте у децата си чест и достойнство, което те да предадат на своите деца! Честит празник, скъпи съграждани! Да живее България!“, завърши словото си кметът на Община Враца Калин Каменов.
В честването участваха още 5-годишната Мериан Поповска, която рецитира стихотворението „Аз съм българче“, средношколски хор „Отец Паисий“, Врачанска Митрополия, военнослужещи от Военно формирование 54990, Духов оркестър при читалище „Развитие“.
След официалното отбелязване на празника на площад „Христо Ботев“ стотици се хванаха на българско хоро с Танцов клуб „Нанков“. Кметът и неговият екип продължиха патриотичната инициатива, започната вчера във врачанските училища, като раздаваха националния флаг на жителите и гостите на града.
Финалът на празника бе поставен от концерт на Танцов състав „Хемус“ при Община Враца, ДТС „Радост“ и квартет „Чарити“ към Центъра за работа с деца. Градската концертна зала се оказа тясна да побере всички, дошли да се насладят на празничния концерт по случай 3 март.
По повод Националния празник на България входът на Регионалния исторически музей остава безплатен през целия ден и всеки жител или гост на града може да разгледа експозициите.

Честит Трети март!



Уважаеми жители и гости на Враца,

Трети март е паметна дата в нашата история - тя бележи възкресението на един народ след петвековно робство. На този ден отдаваме заслужена почит на нашите предци, извоювали най-святото – свободата! Националният празник е ден на заслужена гордост, но и на отговорност  към следващите поколения! Нека не забравяме уроците на историята и заедно да изградим едно по-добро бъдеще за децата ни. Дълбок поклон пред светлата памет на героите, дали живота си за свободата!
Честит национален празник!                       
                                                                    ПП ГЕРБ - Враца


сряда, 2 март 2016 г.

ПП ГЕРБ – Враца подкрепи музикални таланти




ПП ГЕРБ – Враца подкрепи музикални таланти от СОУ „Отец Паисий” във Враца. От партията отпуснаха сумата от 200 лева за да финансират пътуването на учениците до Казанлък, където се проведе Седмият национален конкурс „Музикални награди”, организиран от СОУ „ Екзарх Антим Първи”. Възпитаниците на врачанското учебно заведение се представиха отлично на форума и спечелиха четири отличия. Вокална група Hurrican от СОУ ”Отец Паисий” получи наградата за най-добро ансамблово изпълнение. Участничката в групата Хриси Пачалова бе отличена за участие в раздел „Забавна музика”, а Цветилена Калинова заслужи втора награда в категория солово вокално изпълнение в трета възрастова група. Преподавателят Огнян Лупанов получи грамота за подготовка и участие на ученици в Национален конкурс „Музикални награди”. Форумът се проведе от 26 до 28 февруари, като в него се включиха повече от 250 ученици от I до XII клас от 15 области в страната - Стара Загора, София, Варна, Шумен, Пазарджик, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Търговище, Враца, Габрово, Кърджали, Разград, Хасково, Ямбол.  Те бяха оценявани от жури в състав проф. д-р Ромео Смилков – председател и членове: доц. д-р Георги Петков – НБУ, гл. асисент д-р Борислав Ясенов – Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив и Илияна Аргирова – ст. Експерт към РИО – Стара Загора. ПП ГЕРБ – Враца поздравява младите таланти и им желае още много успехи в изкуството и живота!

Калин Каменов: Утре е денят, в който се гордеем с нашите предци, благодарение на които можем да се наречем свободни граждани



Кметът на Община Враца Калин Каменов и зам.-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева раздадоха 2 500 знамена в навечерието на 3 март. Първото училище, в което бе даден старт на патриотичната инициатива, бе НУ „Иванчо Младенов“. Кметът и неговият екип призоваха всяко дете да постави националния флаг на прозореца, балкона или друго видно място, с което да покажем, че нашият град почита Националния празник.
„Утре е денят, в който се гордеем с нашите предци, благодарение на които можем да се наречем свободни граждани. На Националния празник всички ние трябва да възпитаме традиции, чрез които децата да не бъдат просто зрители, а да участват активно в честванията на 3 март“. С тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов откри интерактивния урок по родолюбие в началното училище и призова всички да се включат в отбелязването на празника на площад „Христо Ботев“ в града.
Пред учениците застанаха актьорът и учител Филип Филипов, превъплътен в образа на великия поет и революционер Христо Ботев и режисьорът Искрен Красимиров, изиграл ролята на видния общественик Захари Стоянов. „Целта на патриотичните уроци е децата да се докоснат до историческите личности и да се възпламени техният интерес към историята“, обобщи след урока кметът.
Кметът на Община Враца Калин Каменов посети още СОУ „Васил Кънчов“, ЕГ „Йоан Екзарх“ и НУ „Св. Софроний Врачански“, където също раздаде на учениците българския трикольор.
Зам.-кметът Петя Долапчиева зарадва децата с националния флаг в НУ „Иван Вазов“, ОУ „Васил Левски“ и СОУ „Христо Ботев“. Учениците от СОУ „Никола Войводов“, СОУ „Отец Паисий“ и ОУ „Кирил и Методий“ получиха знамето на България от зам.-кмета Мария Попова.