Бисквитки

петък, 19 юли 2013 г.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е



                “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че днес, 20.07.2013г, поради отстраняване на авария, водоподаването ще бъде спряно от  9:00  до 14:00 часа в района на          ж.к. „Дъбника”  от  „Оряховско шосе” до църквата в гр. Враца.


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774


Сензация! Неолитен хладилник откриха край с. Оходен


   Уникална находка, която представлява съоръжение за охлаждане на хранителни продукти, е открита през това лято по време на археологическите разкопки край врачанското село Оходен. Неолитният хладилник бе представен от водещия разкопките археолог Георги Ганецовски по време на годишната жътва на нива от лимец, която за втора година се отглежда в района на обекта.  Съоръжението за охлаждане е направено от трамбована пръст и е с множество отвори, като в някои от нишите са открити и кости от животни. На мястото е намерена и древна работилница за кремъчни пластинки. „От началото на лятото имаме над 70 находки, като повечето от тях са кремъчни пластинки. Открихме и многожество малки частички от кремък, които се отделят при обработката му, което ясно говори, че на това място е била занаятчийската работилница. Кремъчните пластинки, подредени на дървени дръжки, са представлявали първите сърпове, използвани на жътвата на лимеца” – поясни Георги Ганецовски. С направени по този начин сърпове се извърши днешната жътва на древното жито, в която се включи и зам.-кметът Красимир Богданов. След приключването на жътвата, снопите с лимец бяха овършани с кон и на ръка. Зърното бе счукано и смляно по технологията от преди 8 000 години и от него бяха опечени малки питки, които бяха раздадени на гостите, дошли да видят жътвата.

Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

Крими хроника



На 18.07.2013г., около 22:00ч. в с.Върбица катастрофират: лек автомобил  „Пежо”,  управляван от П.П./46г./ от гр.Враца и лек автомобил ”Пежо”,  управляван от В.Д./22г./ от гр.Враца.  Пробата за алкохол на водача П.П. е положителна- 1,16 промила.
След ОИМ за кражба на мобилен телефон собственост на жител на село Згориград е установено, че кражбата  е извършена от лицето Ц.Ц./23г./  от гр. Враца.
На 18.07.2013г., в УП”Дъбника” е приета жалба от жител на село Девене, който заявил, че от имота му  е извършена кражба на: 13 броя поцинковани ламарини, 3 топа с оградна мрежа, 3  пружини от легла, поцинкована кофа, метална лейка за поливане, метален варел, медена серпентина за казан за варене на ракия. След ОИМ е установено, че кражбата  е извършена от  криминално проявеното и осъждано за кражби лице П.Ц./61г./ от село Девене.
На 19.07.13г., в 00.01ч. в гр.Враца е спрян за проверка  лек автомобил „Фолксваген”, управляван от С.Ц./39-годишна/ от гр. Враца. Пробата за алкохол е положителна- 0,77 промила. 
На 18.07.13 г., в къщата на 59-годишен жител на село Нивянин, полицейски служители са намерили  и иззели 8 растения(канабис)със средна височина 1.40 м. Образувано  е досъдебно производство.
На 18.07.13 г., полицейски служители са извършили претърсване  в къща в село Нивянин, обитавана от 21-годишен. Намерени  и иззети са  32 растения(канабис)  със средна височина 2.20 м. Образувано  е дознание.
 В гр. Б.Слатина е спрян за проверка товарен автомобил ”Форд”,  управляван от М.Х./77г./ от гр.Б.Слатина. В автомобила са открити около 4 куб. м. дърва, за които няма документ за превозването им, както  и необходимата маркировка.  
На територията на  РУП -Бяла Слатина е  проведена специализирана полицейска операция с цел: ефективно противодействие на престъпността, осъществяване контрол по спазване на правилата за движение по пътищата, установяване и задържане на извършители на противно обществени деяния и осигуряване на добър обществен ред. Извършени са 8 проверки на търговски обекти, МПС,  20 лица. Констатирани са 5 нарушения, за които са съставени 3 акта по ЗДвП и 2 акта по ЗБЛД.
На 18.07.2013г., около 12.10ч. в гр.Б.Слатина катастрофират: товарен автомобил „Хонда”, управляван от И.Г.43г./ от гр.Пловдив и мотопед управляван от Б.Б./22г./ от гр.Б.Слатина. Пробата за алкохол на водача Б.Б. е положителна- 2,31  промила.  Образувано   е дознание.
Около 21.45 ч. в гр.Б.Слатина, лек автомобил „Рено”, управляван от И.Е./32г./ от гр.Б.Слатина, блъснал 6-годишно момче, което пресичало пътното платно. Пробата за алкохол на водача  е отрицателна. Детето  е прегледано   в болница.
  На територията на РУП  Мездра е проведена специализирана полицейска операция с цел: контрол по спазване на    Закон за храните Проверени са  6 търговски обекта, 6 МПС,  5 лица. За различни нарушения са съставени 4 акта. Иззети са  10 кутии със заготовки за цигари с филтър  и 0.5кг. тютюн.
На торията на гр.Роман е проведена специализирана полицейска проверка по време на кОколо 02:30ч. на пътя гр. –Враца-гр.Оряхово(разклона за село Веслец) в крайпътна канавка се преобърнал лек автомобил ”Форд Фиеста”, управляван от К.Й./22г./ - неправоспособен водач от с.Тишевица. Ранени са водача и тримата му спътници, всичките са настанени за лечение  в болницата  в гр. Враца. Водачът не е изпробван за алкохол, защото напуснал мястото на катастрофата.
Регионален говорител на МВР:
/Красимир Василев
                                                                         

четвъртък, 18 юли 2013 г.

Гостува ни дистрикт гуверньора на Ротари дистрикт България


         Кметът на Враца инж. Николай Иванов днес прие делегация, водена от доц. д-р Валентин Стоянов – дистрикт гуверньор на Ротари дистрикт 2482 България. Делегацията включваше също Валери Маринов – президент на Ротари клуб във Враца и Мая Григорова – асистент на дистрикт гуверньора. Кметът и президентът на врачанския Ротари клуб споделиха с дистрикт гуверньора първите добри стъпки, които реализират по съвместни проекти. Обща бе инициативата да бъде поставено допълнително осветление в района на две пешеходни пътеки, които се намират при МБАЛ „Христо Ботев”. Има намерение тази инициатива да бъде разширена. На срещата бе обсъдена и новата идея Ротари клуб – Враца да се погрижи за поставянето на ново осветление и система за видеонаблюдение в обновения подлез на Стария пазар.
Доц. д-р Валентин Стоянов представи и други нови инициативи на врачанския Ротари клуб, които предстои да бъдат подкрепени. Сред тях е създаването на обществен дарителски фонд, който да финансира проекти и идеи на граждани и да е в помощ на социално слаби. Кметът заяви, че Община Враца също ще съдейства за стартирането на фонда. Всички предложения са в рамките на глобалната иниицатива „Променяй живота с Ротари”, която ще се реализира през периода 2013 – 2014 г.

Врачани отбелязаха 176-тата годишнина от рождението на Васил Левски



         Днес врачани се събраха пред паметника на Васил Левски в центъра на града, за да отбележат 176-тата годишнина от рождението на великия българин. „В дългия и труден път на българския народ, името на Васил Левски се извисява с особена сила. То е символ на най-светлите въжделения на възрожденския българин. То е пример и непресъхващ извор на вдъхновение за много поколения, от славното бесило през 1873 г. и до днес. Малко е да се каже, че без Левски историята нямаше да е същата. Ние имаме своите достойни революционери, книжовници, просветители, страдалци за свободата на поробеното ни отечество. Но делото на Левски вплита в едно всички идеи, изяви, национални стремления! Той е сред малцината, които изграждат моралните устои и пътища пред бъдеща свободна, нова и модерна България! Нека 176-та годишнина от рождението на Васил Левски е един силен подтик и към нас, днешните поколения, на които са скъпи единението и добруването на българския народ! Нека пазим чисти името, живота и величавото дело на Апостола, така както кристално чиста беше любовта му към Майка България!” – каза в тържественото слово зам.-кметът Красимир Богданов. Пред събралото се гражданство Валерия Тарашоева от Регионалния исторически музей прочете мисли от и за Васил Левски. Деца изпълниха стихове за героя. Неговият образ, националният флаг и българският герб влязоха в рисунките на малчуганите, които се включиха в арт работилницата на открито, инициирана от Община Враца и Регионалната библиотека „Христо Ботев”.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”