Бисквитки

събота, 2 юни 2012 г.

Почeтохме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България


Почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.
   С всенародно поклонение на връх Околчица бе отбелязана годишнината от подвига на Ботев и неговата чета.
   Поклонението започна в 11.00 ч. с възстановка на последния бой на четата, представена от Национално дружество „Традиция". Молебен за България бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачанския Митрополит Калиник. Актьорът Борислав Борисов ще изпълни Ботево стихотворение.

    В похода към връх Околчица ще се включи и вътрешният министър Цветан Цветанов.
    B тържественото си слово кметът на Враца инж. Николай Иванов отбеляза:
  "Преди 136 години бунтовните чеда на майка България завинаги сляха имената си с най-светлите страници от нейната история! Със своята жажда за свобода те запалиха не само огньовете на славното Априлско въстание, но обърнаха погледите на Европа и света към съдбините на поробената ни родина!
  Най-ярък изразител на това героично време стана гениалният поет, публицист и революционер Христо Ботев!
     Със своя новаторски дух  той отвори нова страница от историята на България.
   Яркото му присъствие в емигрантските среди, пламенната му публицистика и слово го равняват с най-будните умове и таланти на Европа.
Ботев, Войводата, се връща в поробена България, за да воюва за свободата й. Връща се с ясната представа за една „Нова България”, на която вече е посветил своето „Знаме”. Неговият глас буди заспалите съвести и гордо заявява: „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество!”
   Думи и дела при Ботев се сливат в едно!
   Пътят до Околчица е и страшен, и славен!
   Врачанският Балкан обгърна в незабрава своя героичен син и увенча подвига му с венеца на вечна слава!
   Днес България отново е отправила поглед към този паметен връх!
  Тук е младостта на България, походниците от 66-ти Национален туристически поход, извървели пътя на славата от Козлодуйския бряг до Околчица!
   Тук са Ботевите поклонници от всички краища на Родината, наши гости и приятели от чужбина!
    Ще я има България, щом сме заедно в такива мигове!"

Bечер нa нашето духовно пречистване



В навечерието на 2 юни централният площад на Враца отново събра стотици българи за участие в митинг-заря в памет на Христо Ботев и неговата чета. Пред паметника на Войводата застанаха президентът на България Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Цветан Цветанов, министрите Мирослав Найденов, Тотьо Младенов и Ивайло Московски, заместник министърът Августина Цветкова, началникът на отбраната Симеон Симеонов, депутатите Георги Божинов, Кирил Добрев, Асен Агов, Венцислав Лаков, Николай Рашев,  Янко Здравков, Валери Ангелов и Николай Лаков. Сред официалните гости бяха също председателите на партии Сергей Станишев (БСП), Красимир Каракачанов (ВМРО) и Христина Христова (НДВС). На трибуната застаха президентът от предишния мандат Георги Първанов, врачанският митрополит Калиник и епископ Киприян, областният управител Пепа Владимирова и заместниците й Валентин Латов и Цветелина Теофилова, кметът на Враца инж. Николай Иванов и заместниците му инж. Красимира Георгиева, Красимир Богданов, Светозар Луканов и Ангел Вълчев. В митинга участваха и делегации от побратимените на Враца градове Вилньов льо Роа – Франция, Бор – Сърбия и Франкфурт на Одер – Германия. В митинг-зарята участие взеха четири представителна роти на Поделение 52380 – Враца, гарнизон Плевен,  ученически блок от СОУ “Христо Ботев”, блок от студенти  от висшите учебни заведения във Врац и група от участниците в похода „Козлодуй – Околчица”. Врачани и гостите на града изпълниха площада.
„Тук, пред Ботевия паметник, в този храм на открито, всяка първоюнска вечер е нашето духовно пречистване. В минутите на мълчание стъпките на историята се  сливат с пулса на нашето съвремие! За да усетим близостта на Войводата:
- гневен и осъдителен  към социалната апатия и своеволието на тирана
- жлъчен към лъжепатриотите и мнимите поборници
- неповторим в мощта и силата на своето слово и дело!
Щастлива е съдбата към нас, потомците от Врачанския край, осветен от Ботевата алея, да посвещаваме ежегодно най-хубавите си дела  в чест на Войводата и неговите четници.
Нека отново родолюбието ни сплоти и отдадем своята почит в деня на 136-та годишнина от гибелта и подвига на  поета-революционер Христо Ботев и на героите, загинали за свободата на България!” – каза в тържественото си слово кметът на Враца инж. Николай Иванов.
            По традиция митингът завърши със заря.
 Даниела Хитова,
гл. експерт "Връзки с обществеността"

 снимки: Община Враца

петък, 1 юни 2012 г.

"Готов съм да работя за Враца!”


Президентът на България Росен  Плевнелиев първи се подписа в почетната книга на Община Враца. „Символично е първият човек в държавата да отправи първите послания във вашата книга. Успехът и прогресът не идват от днес за утре и не се подаряват. Те се изработват! От всички нас – заедно! Готов съм да работя за Враца!” – написа в почетната книга Росен  Плевнелиев. Кметът на Враца инж. Николай Иванов подари на президента плакет от месинг. На плакета са изобразени забележителности на град Враца.
                                                                                               Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
 снимкa: Община Враца

„Аз обичам Враца”



„Аз обичам Враца” бе мотото на изложбата на открито, в която детски и ученически рисунки бяха подредени по цялата пешеходна зона на Враца. Поводът бе международният ден на детето, който се отбелязва днес.

Откриха нова социална сграда в Згориград


 Нова социална сграда отвори врати в с. Згориград. В нея ще бъде преместено кметството, ще има също лекарски и стоматологични кабинети, и клуб. Лентата на новия обект прерязаха министърът на труда и социалната политика Тотьо Младенов и кметът на Враца инж. Николай Иванов. Обновяването на бившата селска фурна е станало по профект, финансиран по програмата „Красива България”. Общата стойност на ремонта е 285 000 лева. От тях 100 000 лева са от МТСП чрез програмата, а останалите 185 000 лева са финансирани от Община Враца.
 Даниела Хитова,
гл. експерт "Връзки с обществеността"
снимки: Община Враца

Връчиха наградите на Враца

Войслав Бубев
 В 10 часа започна тържествената сесия на общинския съвет. „ Уважаеми дами и господа общински съветници, днес залата, в която по традиция изграждаме своите позиции, становища и решения, залата, в която търсим най-верните пътища за решаване на проблемите, отстъпва на естественото настроение на тържественост.  Пътят до тези тържествени минути е изпълнен с всеотдайността на всички, които имат добрия шанс да работят в най-тговорните сектори  за своята община и  за своите съграждани.  Аз съм убеден, че отговорността и висотата на дълга ще ни съпътстват във всяко едно начинание. Вярвам, че с нашите общи усилия и взаимодействие ще осигурим желаното от нашите съграждани успешно раазвитие във всички сектори от дейността на Общината. Избрали сме вярната посока и аз съм сигурен, че много скоро ще е налице ефекта от изпълнението на проекти в строителството и  инфраструктурата, в туризма, образованието, здравеопазването и социалните дейности...Нека работим така, че девизът „Град като Балкана древен и млад” да звучи като призив и послание за поколенията. На всички вас, присъстващите в тази тържествена зала, на нашите гости от страната и чужбина, желая най-хубави настроения в днешния забележителен за Враца ден!  Да бъде честит празника на града ни!” – каза в приветствието си кметът на Враца инж. Николай Иванов.
На тържественото заседание на общинския съвет бяха връчени наградите на Враца и званието „почетен гражданин”. Званието „почетен гражданин” бе присъдено посмъртно на Димитър Асенов – Дидията, на инж. Воислав Бубев и на проф. д-р Панайот Танчев. Наградите на Враца тази година бяха присъдени на доц. д-р Йорданка Манкова и на ТГ „ТЕМП”.
проф. Панайот Танчев
Сред официалните гости бяха врачанският митрополит Калиник, траянополският епископ Киприян, областният управител Пепа Владимирова и заместниците й Цветелина Теофилова и Валентин Лаков, депутати, делегациите от побратимените на Враца градове Вилньов льо Роа – Франция, Бор – Сърбия и Франкфурт на Одер – Германия. Чуждестранните гости също поднесоха своите приветствия по повод Деня на Враца.

Нова косачка - подарък

косачка
Катерина КараджоваС мартенското дарение на Катерина Караджова от Дъблин Инициативният комитет за честванията реши да закупи нова косачка, тъй като старата вече натрупа много години и стаж и има сериозна нужда от голям ремонт. Работниците към Кметството ще имат удоволствието да косят тревните площи в парка и по булеварда с модерна техника, благодарение на грижата на Катя, която не спира да мисли за родното си село, макар да е на стотици километри разстояние.

„Алея на мечтите”


             За шеста поредна година ГЕРБ зарадва децата на Враца с традиционния празничен хепънинг „Алея на мечтите” по повод Деня на детето. Над 30 деца се включиха в конкурса за детска рисунка на асфалт и оцветиха своите мечти.   Най – добрите художници бяха наградени с различни поучителни игри, а останалите бяха зарадвани с лакомства и балони.
            ПП ГЕРБ – Враца честити празника на малчуганите, като им пожелава щастливо и безгрижно детство!

Честит празник Враца!





Уважаеми съграждани и гости на Враца,
всеки град избира за свой празник онази дата, която най-силно е свързана с неговата история. За Враца и врачани, тази дата е
 1 юни – денят, в който падаме на колене 
пред саможертвата и безсмъртието на един от най-видните синове на България Христо Ботев. Денят, в който думите „свобода” и „родина” звучат с нова сила! Денят, който вече 136 години събира в едно славното минало, изпълненото с предизвикателства днес и очакваното с надежда утре! 
Такъв е Денят на Враца!
Честит празник!
инж. Николай Иванов
             Кмет на Община Враца

четвъртък, 31 май 2012 г.

Министър Найденов ще открие детския празник 1 юни във Враца


  Утре, 1 юни от 15:00 часа, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов организира Празник на детето в град Враца. Събитието ще се проведе в залата на Общината. За децата ще бъдат подготвени много изненади, лакомства и награди.


Започна шестата национална среща на детските и младежки парламенти



За шеста година Враца е домакин на Национална среща на детските и младежки парламенти. Форумът бе открит от кмета на града инж. Николай Иванов, който пожела на младите хора ползотворна работа и ги покани да присъстват на всички събития, свързани с Деня на Враца и тържествата, посветени на 136-та годишнина от повдига на Христо Ботев и неговата чета.
По традиция организатори на срещата са Ботевският организационен комитет, Младежкият дом във Враца и Ученически общински съвет в града.  За срещата във Враца пристигнаха над участници от Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Козлодуй, Кюстендил, Хасково, с. Хайредин, Горна Оряховица, София, Перник и града-домакин. Срещата започна с дискусия на тема „SOS! – зовът на природата”,. На нея всеки ще може да изкаже своята позиция по темата, да разкаже за успешни инициативи или за предстоящо реализиране на идеи. 

Представят Франкфурт на Одер във фотоизложба


          Над 600 снимки на Франкфурт на Одер гостуват във Враца. Част от тях са извадени на хартия и са подредени в природо-защитния център „Натура”. Фотографиите са направени в продължение на три години от автори от седем страни, в които има градове, побратимени на Франкфурт на Одер. Всички снимки са запечатали мигове по време на гостуванията им в германския град. Сред първите, които разгледаха изложбата бяха кметът на Враца инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов.

Откриха изложба в Куртпашовата кула


 Първите експонати от бъдещия музей на хартията във Враца бяха подредени в Куртпашовата кула в града. Изложбата носи името „Портрети от безвремието” и за откриването й в града бе художникът Красимир Тодоров, който изработва точните копия на археологическите находки по модерната Zn арт технология. Кметът на Враца инж. Николай Иванов поздрави художника за изложбата. Сред първите, които видяха експозицията бяха зам.-кметът Красимир Богданов и главният секретар на Община Враца Иван Жеков. Очаква се бъдещият музей на хартията, иницииран от Фондация „Музеон”, да отвори врати във Враца на 9 ноември.

Зам.-кмет поведе колоната на поход


Зам.-кметът на Враца Красимир Богданов днес поведе колоната на участниците в 66-тия Национален туристически поход „Козлодуй – Околчица” . В похода тази година се включиха 835 души от цялата страна. Най-малката походничка е 5-годишната Рая Патрашкова от Козлодуй. Най-възрастният походник е 78-годишната Мария Лазарова от Петрич.

Пристигна делегация от Франкфурт на Одер


   Днес кметът на Враца инж. Николай Иванов прие официална делегация от побратимения град Франкфурт на Одер. Делегацията бе водена от Клаус Балдауф – извънреден пълномощник на кмета на града по международните отношения и побратимяването. Сред гостите бяха също Симон Верес – общински съветник, Хайдемари Лангиш – директор по организацията на летния лагер „Eurocamp” и ученици, участващи в съвместен проект между двата побратимени града. От града-домакин участие взеха също заместник кметовете Ангел Вълчев и Светозар Луканов, и секретарят на Община Враца Иван Жеков. На срещата гостите предложиха в бъдеще да се направи партньорство между културни институции от двата града и между две детски градини, за да се обменят идеи и добри практики. Има идея в бъдеще да се направи и общ проект за летни лагери на разменни начала във Враца и Франкфурт на Одер. „Приветствам и трите инициативи. Община Враца с удоволствие ще подкрепи реализирането им. Нашето партньорство може да е младо, но в наше лице вие винаги ще имате приятели в България” – обобщи в края на срещата инж. Николай Иванов.
    Делегацията от Франкфурт на Одер ще вземе участие в събитията, свързани с Деня на Враца и 136-тата годишнина от подвига на Христо Ботев.

Даниела Хитова,
 гл. експерт „Връзки с обществеността”
 снимки: Община Враца
                                                          

Владимир Уручев призова за задълбочаване на партньорството между ЕС и Китай



От 28 до 31 май в Европейския парламент в Брюксел се провежда третата поред среща на високо равнище ЕС - Китай
Владимир Уручев, евродепутат от Групата на ЕНП(ГЕРБ), председателства панела "Икономическо развитие и сътрудничество ЕС-Китай". В оживена дискусия членове на ЕП от всички политически групи и представителите от управляващата партия на Китай търсиха  отговор на въпроса, как Европейският съюз и Китай могат да си сътрудничат още по-успешно,  с цел да отговорят на общите предизвикателства, като промените в климата  и глобалното икономическо управление.
"Китайската икономика е сред водещите в света и в положението, в което се намира Европа  днес, е още по-важно да намерим и използваме онова, което ни обединява. Ние трябва да открием допирните точки и да изградим  сътрудничество на базата на разбирателството и взаимното уважение", изтъкна Владимир Уручев. Българският евродепутат призова към задълбочаване на отношенията на всеобхватно стратегическо партньорство между ЕС и Китайската народна република.
По време на дискусиите и двете страни се обединиха около позицията, че вместо повече протекционизъм, е необходимо  увеличаване на стокообмена, обмена на технологии и  ноу-хау, премахване на бариерите с цел улесняване на достъпа до китайския пазар, участието на европейски компании в китайски обществени поръчки, както и повече прозрачност в търговските отношения.
Участниците във форума очертаха голям  потенциал за сътрудничество при изграждането на пътната инфраструктура, а така също и в областта на възобновяемите енергийни източници.
В рамките на срещата беше подчертана необходимостта, Европейският съюз да  говори с един глас по отношение на търговските връзки с Китай, така че двустранните отношения между отделните страни-членки и Китай да не подкопават позицията на Брюксел.

Походниците благодариха за добрата организация


           Работна среща с ръководителите на групите, участващи в 66-ия поход „Козлодуй – Околчица” направи кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Домакин на срещата бе с. Баница – първото село от общината, в което колоната влиза. Всички ръководители изказаха своята благодарност за добрата организация на похода. „Въпреки дъжда и трудния терен, нито едно дете не се оплаква, всички са ентусиазирани и искат да извървят пътя на Ботев до Околчица. Благодарим за отличната организация на похода. На всяка възникнала ситуация веднага се намира решение. От години ходим на този поход и с всяка следваща година организацията става все по-добра” – това бе общото мнение на ръководителите на групите. Те подчертаха, че Ботевият път е най-добре поддържан в участъка, за който се грижи община Враца. И помолиха кмета инж. Николай Иванов да влезе потърси колегите си от останалите общини по маршрута, за да се възстанови Ботевият път във вида, в който е бил преди 1990 г.  „По този повод вече имахме предварителен разговор с областния управител Пепа Владимирова. Уточнихме се, че след празниците ще се срещнем отново, за да разговаряме подробно за това. Аз лично се ангажирам да направя какво е необходимо, за да може Ботевата алея да бъде в по-добро състояние” – каза кметът инж. Николай Иванов.
         Походниците предложиха също за следващата година да бъдат изпратени писма, с които за участие в похода да бъдат поканени всички училища, носещи името на Христо Ботев, в страната.

Инж. Николай Иванов награди детския отбор на „Ботев” - Враца


 Кметът на Враца инж. Николай Иванов връчи грамоти и подари шоколади на момчетата от детско-юношеската школа на „Ботев” – Враца. Поводът е завоюваното от тях първo място в престижен турнир във френския град Препинян. Малките таланти, наставлявани от Иван Георгиев – Саки, постигнаха шест победи и завършиха един мач с равен резултат. На финала врачани победиха домакините. „Тази победа е безценна за нас, не само защото два пъти бихме домакините на техен терен, но и защото постигнатото от нас е без аналог в България” – похвали се треньорът. От името на отбора той подари на кмета футболна топка с автографите на отбора, снимка и флагче на тима. „Това, което постигнахте е наистина изключително! Благодаря ви за този успех, който доказва, че Враца продължава да ражда футболни таланти. Сигурен съм, че тази купа ще е първата от многото и ще ви чакат още победи и с този отбор, и в бъдеще, когато станете част от мъжкия отбор на „Ботев” – Враца” – с тези думи кметът инж. Николай Иванов се обърна към футболистите.
Турнирът се проведе от 25 до 28 май. България бe представена в две възрастови групи от общо четири отбора, като два от тях - при родените 1999-2000 г. от област Враца – „Ботев” – Враца и „Ботев”– Козлодуй. В същата възраст от България участва и тимът на „Хаджидимово”, а при 14-годишните – на „Академик” – София. Участието на 20 отбора от Европа и Африка доказва, че децата от детско-юношеската школа на "Ботев" Враца, напълно са заслужили трофея на състезанието. Първото място в тазгодишния турнир е след две призови четвърти места за нашите млади футболисти -  в Роняк, Франция и Женева, Швейцария. Като тазгодишен победител, отборът е поканен от организаторите отново догодина, този път на разноски на домакините.

                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                  снимкa: Община Враца

1 юни – Денят на Враца

Уважаеми съграждани и гости на Враца,
всеки град избира за свой празник онази дата, която най-силно е свързана с неговата история. За Враца и врачани, тази дата е
 1 юни – денят, в който падаме на колене 
пред саможертвата и безсмъртието на един от най-видните синове на България Христо Ботев. Денят, в който думите „свобода” и „родина” звучат с нова сила! Денят, който вече 136 години събира в едно славното минало, изпълненото с предизвикателства днес и очакваното с надежда утре! 
Такъв е Денят на Враца!
Честит празник!

инж. Николай Иванов
             Кмет на Община Враца

„Алея на мечтите”

Скъпи съграждани, ПП ГЕРБ – Враца Ви кани на тракционния
празничен хепънинг „Алея на мечтите” 
по повод Деня на детето. 
Проявата включва конкурс за детска рисунка на асфалт, раздаване на много лакомства и интересни награди.
            Каним всички желаещи деца и техните родители да се включат в тържеството, което ще се проведе 
на 1 юни от 10.00 часа на асфалтовата алея 
на пл. „Христо Ботев”.
 Ако в деня и часа на събитието завали, то ще бъде изместено в кафене „Антик”.
Заповядайте, очакваме Ви!

На поход с Цветан Цветанов

ПП ГЕРБ кани всички жители и гости на Враца на 
традиционния поклоннически 
поход до в. „Околчица” 
на 2 – ри юни с вицепремиерът и 
министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов
Сборен пункт за тръгване е училището в центъра 
на с. Паволче (ОУ „Христо Ботев”) в 7:30 часа.

Mного агресивен гражданин на Великобритания


 Вчера . в 19.00 ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение от жител на село Тлачене, който съобщил, че около 18 00ч., в къщата му влязло лицето Д.Р./39г./- гражданин на Великобритания, който живее в селото. Между тях възникнал скандал, след което Д.Р., който бил  в явно нетрезво състояние и  много агресивен, се оттеглил с микробус. В 20.15ч., в с.Тлачене полицейски патрул спрял  за проверка микробус „LVD”, управляван от Д.Р., който не представил никакви документи за самоличност, както и документи на управляваното МПС. Същият се държал грубо и неадекватно.  Пробата за алкохол е положителна- 1,80 промила. Д.Р. е задържан за срок от 24 часа. Започнато е дознание.

Областна администрация - Враца pазкри 15 работни места

В изпълнение на „Регионална програма за заетост в Общините Бяла Слатина, Враца, Криводол, Мездра и Областна администрация  - Враца“, утвърдена със заповед № РД 01-15/13.01.2012 г. на Министъра на труда и социалната политика, Областна администрация  - Враца разкри 15 работни места за срок от 4 месеца при пълно работно време в с. Оходен, община Враца.
 Традиционно в последните години, Областна администрация – Враца е работодател на безработни лица, които се включват в помощ на екипа на археолога от РИМ - Враца Георги Ганецовски, извършващ проучвания и разкопки в местността „Валога“, с. Оходен, община Враца.
За периода 14 май - до 14 септември наетите лица ще извършват общополезни дейности при осъществяването на археологическите разкопки. От държавния бюджет се осигуряват  средства за трудовите и допълнителните възнаграждения по минимални размери, както и на дължимите вноски за фондовете на ДОО, ДЗПО и НЗОК на заетите лица.
Въпреки голямата безработица в Област Враца хората без работа  все по-често отказват предложените им от бюрата по труда свободни позиции. Много усилия  вложиха Бюро по труда  - Враца и Областна администрация – Враца за да убедят безработните лица да се  включат в археологическите разкопки в с. Оходен. Проведени са разговори с всеки безработен, за да му бъде обяснено, че участието в програма е по-добра алтернатива пред това да бъде на борсата. 
Елма Глоговска

Кмет подари на училища и библиотеки „История на Враца”


 Кметът инж. Николай Иванов подари днес двутомната „Културно-политическа история на Враца” на всички училища и читалищни библиотеки в община Враца.
„Събрали сме се тук, за да дадем своя скромен принос в разпалването на родолюбието сред учениците и всички жители на нашата община. Тази книга е най-добрият исторически труд за нашия регион, написан от видния историк и дипломат проф. Димитър Йоцов. Едва ли има по-подходящо време за този подарък от навечерието на Деня на Враца и на отбелязването на годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата героична чета, и се надявам, че историята на Враца ще е сред най-четените книги във вашите библиотеки!” – каза инж. Николай Иванов пред събралите се директори на училища и секретари на читалища.
Ценната книга ще влезе във фонда на 22 училищни и 21 читалищни библиотеки. Гостите благодариха и си пожелаха да привлекат нови читатели с подареното двутомно издание.
      
 
                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
 снимкa: Община Враца
                                                                 

сряда, 30 май 2012 г.

Hаградиxa изявени учители и директори

На  29 май 2012 година Областна администрация – Враца беше домакин  на церемония по  награждаване  на едни от най – изявените учители и  директори от Област Враца по повод 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
      Областният управител Пепа Владимирова връчи наградите на Министерство на образованието, младежта  и науката „ Неофит Рилски“ за заслуги в образованието, както и грамоти от Регионален инспекторат по образование – Враца на педагозите и директорите на местните училища и детски градини за дългогодишната и високопрофесионална трудова дейност в системата на просветата.
      Г- жа Владимирова приветства присъстващите,  като ги поздрави за високите постижения в сферата на образованието и ефективната методика на преподаване и управление. Тя им пожела здраве, сили и издръжливост, много нови успехи в работата и да продължават да  се радват на благодарност и признателност от ученици и родители .
Носители на ежегодната награда  „Неофит Рилски" на МОМН от Област Враца са :
Лилия Николова – учител по спорт в Детски комплекс гр. Мездра
Татяна Младенова – учител по история и цивилизация в ОУ„ Васил Левски “- гр.Враца
Диана Гоцова – помощник директор по учебната дейност на СОУ „ Христо Ботев “- гр. Враца
Веселка Сиракова – учител по математика в ПМГ „ Акад. Иван Ценов “- гр. Враца
Венелин Коцев – учител по физическо възпитание и спорт в ПГ „ Димитраки Хаджитошин “- гр.Враца
Емилия Бонева – научен учител в СОУ „ Отец Паисий “- гр. Враца
Наградени с грамота от Регионален инспекторат по образование – Враца :
Росен Цолов - – учител по физическо възпитание и спорт в СОУ„ Васил Левски “-гр. Роман
Мая Соколарска – учител по математика, информатика и информационни технологии в СОУ„ Васил Левски “-гр. Роман
Милена Иванова - учител по Български език и литература в ПМГ „ Акад. Иван Ценов “- гр. Враца
Пепи Кръстев – учител по география и икономика в СОУ „ Св. Климент Охридски „ – с. Зверино
Цецка Вълова – старши учител ръководител на арт – студио в ЦДГ „ Българче“ – гр. Враца
Росица Вълчева – учител по философия в ПМГ „ Акад. Иван Ценов “- гр. Враца
Бисер Благоев - учител по география и икономика  в ЕГ „ Йоан Екзарх“ -  гр. Враца
Виктор Кръстев – директор на  СОУ „ Христо Ботев “- гр. Враца

Полина Пенчева

Вpачанин спаси дете, но се удави в Англия


Успял да предаде момичето на жена, която го извадила на брега

Българин спаси в събота петгодишно момиче, но намери смъртта си в морето край английското графство Западен Съсекс. Това е 32-годишният Пламен Петков, жител на Сътън, графство Съри, съобщиха днес британски медии.
Героят успял да предаде момичето на жена, която доставила детето на брега в безопасност. Но доброволният спасител Петков не успял да се добере до брега и бил изваден безжизнен от водата от други свидетели на драмата. Въпреки продължителните усилия на граждани и медици младият мъж не бил върнат към живот.
Днес в болницата "Свети Ричард" в град Чичестър, Западен Съсекс, се състоя аутопсията, която потвърди, че причината за смъртта е удавяне, казаха от местната полиция.
Съобщавайки първоначално за трагичния инцидент, медиите във Великобритания не огласиха името на българина, посочва БТА.

На поход с Цветан Цветанов


ПП ГЕРБ кани всички жители и гости на Враца на 
традиционния поклоннически поход до в. „Околчица” 
на 2 – ри юни с вицепремиерът и 
министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов
Сборен пункт за тръгване е училището в центъра 
на с. Паволче (ОУ „Христо Ботев”) в 7:30 часа.

„Алея на мечтите”


Скъпи съграждани, ПП ГЕРБ – Враца Ви кани на тракционния
празничен хепънинг „Алея на мечтите” 
по повод Деня на детето. 
Проявата включва конкурс за детска рисунка на асфалт, раздаване на много лакомства и интересни награди.
            Каним всички желаещи деца и техните родители да се включат в тържеството, което ще се проведе 
на 1 юни от 10.00 часа на асфалтовата алея 
на пл. „Христо Ботев”.
 Ако в деня и часа на събитието завали, то ще бъде изместено в кафене „Антик”.
Заповядайте, очакваме Ви!

Националният литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев” премина границите на България


За първи път в традиционния Национален литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев” тази година се вклучиха и произведения, написани от българчета, живеещи извън пределите на родината си. Участниците са от българското училище „Христо Ботев” в гр. Братислава, Република Словакия. Общо 80 есета и 59 стихотворения бяха изпратени за конкурса. Вдъхновените от подвига на Ботев творби са на ученици от Стражица, Велики Преслав, с. Мечка - общ. Плевен, с. Царево - общ. Пловдив, Исперих, Костинброд, Разград, Пловдив, Бургас, с. Керена- общ. Дряново, с. Преселци - общ. Аврен, с. Милково – област София, Шумен, Симитли, Търговище, с. Долни чифлик - обл. Плевен, Етрополе, Сливен, Горна Оряховица, Кърджали, Тутракан, Казанлък, Силистра,  Панагюрище, Свиленград, Шабла, Нови Пазар, Варна, Перник, Генерал Тошево,  Радомир, с. Якоруда, Русе, София, Момчилград, с. Лозница - общ. Разград, с. Брусарци, Елин Пелин, Пазарджик, Асеновград, Габрово, Димитровград, Благоевград,  Хасково, Петрич, с. Коларово общ. Петрич и Враца.
Председател на журито бе журналистът  Марин Ботунски, а членове - Петя Николаева – ст. експерт по български език и литература в  РИО и  поетесата Яна Кременска. Наградите бяха връчени от зам.-кмета на Враца Светозар Луканов. Победителите тази година са:

ПОЕЗИЯ, I – ва възрастова група:
1 място: Яна Жекова Иванова – село Тръстиково, общ. Аврен, обл. Варна
2 място: Яна Николаева Георгиева – VII клас ПМГ “Акад. Иван Ценов” – Враца
3 място: Мартин Евгениев Страхилов – гр. Елин Пелин

ПОЕЗИЯ, II – ра възрастова група:
1 място: Радостина Илиева Дончева – град Етрополе
2 място: Цвета Петрова Стоенчева – град Пазарджик
3 място: Нели Валентинова Христова – гр. Велики Преслав

Поощрение: Драгомир Евгениев Венков – село Мечка, общ. Плевен

ЕСЕ:
1 място: Стефан Александров Игнатов – гр. Велики Преслав
2 място: Цветелина Любомирова Първанова – гр. Кърджали 
3 място: Величка Иванова Гасева – град Петрич

Поощрения:
1.     Деляна Пенкова Стоянова – град Варна
2.     Василена Атанасова Колева – град Свиленград
3.     Марина Иванова Дикова – град Варна
4.     Деница Петрова Бунова – град Нови Пазар
5.     Тихомир Живков Тодоров – град Силистра
6.     Лъчезар Димитров Петков – град Казанлък
7.     Филиз – Сюлейман – град Кърджали
8.     Лилия Иванова Ангарова – град Панагюрище
9.     Вяра Маринчева Рачева – град Тутракан

Специална награда от Национален дворец на децата – София и Център за работа с деца – Враца за цялостно представяне ще бъде връчена на Зорница Иля Венциславова – гр. Враца.
 снимкa: Община Враца

Враца гостува в Калофер с две изложби


 За първи път Враца гостува с изложби в музея на Калофер. Инициативата е в рамките на Ботевите дни. Първата изложба е на Мемориалния комплекс „Ботев път” и включва 37 снимки на паметници, паметни места и веществени следи от пътя на Ботевата чета от  Козлодуй до Околчица. Втората изложба е  посветена на традиците и носи името „Престилчена феерия”. Тя е от фонда на Регионалния исторически музей. Експозицията включва  150 престилки, два женски костюма от Врачанско и архивен материал по темата.
„За мен е особена чест и удоволствие да съм в Калофер – град с вековни традиции, град на възрожденци и герои. Град – дал на България гениалния поет и революционер Христо Ботев. Надявам се много граждани и гости на града да посетят двете изложби и да се докоснат до историята. Надявам се също връзките между нашите два града, свързани с живота и безсмъртието на Ботев да продължат да се развиват и обогатяват” – каза при откриването на изложбите зам.-кметът на Враца Красимир Богданов. Сред официалните гости, които първи разгледаха експозициите, бяха кметът на Калофер Румен Стоянов и директорът на музея Ася Николова. Управителят на Мемориалния комплекс „Ботев път” Росица Кузманова и главният уредник на Етнографско-възрожденския комплекс във Враца доц. д-р Йорданка Манкова  разказаха на гостите любопитни факти, свързани с обектите в експозициите. Делегацията от Враца разгледа музея в Калофер, съхранил лични вещи на семейството на Христо Ботев. По-късно групата посети възрожденското училище на даскал Ботьо Петков и родния дом на поета революционер, и поднесе цветя пред паметниците на Христо Ботев и на майка му Иванка Ботева.

                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

снимкa: Община Враца                                                                 

Kражби


 Вчера  в УП-Мизия е получена сигнал, че за времето от 20.05.2012г. до 28.05.2012г., е извършена кражба на метален капак на шахта в ж.к. „Л.Драганов”. След издирвателни мероприятия, служители на УП-Мизия са установили, че кражбата е извършена от лицето В.Д./55-годишна/ от гр.Мизия.
B РУП-Роман е получен сигнал, че от бившият здравен дом в с.Караш,   е извършена кражба на 20 дялани каменни поставки от пясъчник, както и дялана каменна колона. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето  З.И./25г./  от гр.Роман.
B РУП-Роман е получено съобщение, че за времето от 22.05.2012г. до 28.05.2012г., от  помпена станция в землището на с. Камено поле, неизвестно лице е откраднало два статора и 20м. четирижилен ел. кабел. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето А.А./2
 B РУП-Мездра е получено съобщение, че за времето от 28/29. 05. 2012г., от къща в село Старо село е извършена кражба на 250 килограма мед и  200 кг. Като заподозрян за извършване на кражбата е задържан 20-годишен жител на селото. Образувано е дознание.
B УП- Криводол е получено съобщение, че за времето от 24.05.2012г. до 09.00ч. на 29.05.2012г., от трактор паркиран  в двор на земеделска кооперация,  неизвестни лица са откраднали 300 литра дизелово гориво. Образувано  е дознание.
B  землището на с.Търнак  е извършена кражба на 150 метра телефонен кабел. Неизвестните крадци са изкопали 17 дупки в земята, от които издърпали кабела.