Бисквитки

събота, 12 май 2018 г.

Лекоатлети от цялата страна в надпревара през пътеките на Врачански балкан


Кметът Калин Каменов откри състезанието по планинско бягане Враца Sky run. Спортната инициатива се организира от Атлетически клуб „Планинец“ , който за първа година избира трасе във Врачанския балкан.
„Надявам се това състезание да се превърне в традиционно, всяка година да идвате и да се наслаждавате на нашата прекрасна природа. Пожелавам ви приятно преживяване и  нека победител бъде всеки един от вас.“, заяви в приветствието си към участниците Калин Каменов.
 В тура по планинско бягане се включиха 81 бегачи от цялата страна, разделени в две трасета от 8 и 15 км. Маршрутите преминават през пътеки и сипеи на Врачански балкан, покрай прохода Вратцата, водопада Скакля и връх Марков камък. Стартът на  състезанието бе даден пред Алпийския дом.  Освен начало и финал на състезанието, мястото е и пресечна точка на двата маршрута.
В началото на спортното събитие участниците получиха подкрепа и от председателя на АК „Планинец“ Николай Петков, който им пожела успех.

Покана

Информираме

ви, че Кафе-клуб-галерия КДК вече е отворен за посетители.
Работното време е от 9.00 часа до 22.00 часа.
Заведението предлага кафе, безалкохолни напитки, сокове, алкохол, кухня.
Градината на КДК е един оазис в центъра на Враца.
На прохлада под асмата можете да пиете кафе или да консумирате картофки с бира и пр.
Можете да консумирате каквото ви душа сака, стига да го има в менюто!
Поздрави от КДК!!! 

петък, 11 май 2018 г.

Калин Каменов: „Гордея се с Вас, прекрасни деца на Враца!“


„Гордея се с Вас, прекрасни деца на Враца. Убеден съм и вярвам, че всеки един от вас е бъдещето на нашия град. Честит празник!“, с тези думи кметът Калин Каменов приветства присъстващите на спектакъла „Децата на европейска България“, организиран от Община Враца. Тържеството се проведе в Драматично-кукления театър по повод Деня на Европа.
В пъстрия спектакъл се включиха талантливите възпитаници на детски градини, които чрез песни и танци показаха многообразието на страните членки на общността, тяхната богата култура и отличителното за всеки един представител на голямото европейско семейство.
Децата на Враца разходиха символично присъстващите до  Германия, Франция, Австрия, Унгария, Полша, Испания, Италия, Гърция, Румъния и обиколката завърши с представяне на България. По време на спектакъла бяха изнесени и интересни факти за Европейския съюз.
На грандиозния спектакъл присъстваха заместник-кметът Петя Долапчиева, директори на детските учебни заведения, родители и много гости.

Посланиците на ЕП от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца честваха 9 май

Младшите и старшите посланици на Европейския парламент от ППМГ Акад. Иван Ценов – Враца отбелязаха Деня на Европа с няколко инициативи. Те участваха в дискусия на тема „Бъдещето на младите в дигитална Европа“, организирано от Българското председателство на съвета на ЕС, ЕК в България и Информационното бюро на ЕП в България. 

Събитието се състоя в СУ „Св. Климент Охридски“ и бе ръководено от европейския комисар за цифровата икономика и цифровото общество - Мария Габриел, министъра на българското председателство на Съвета на ЕС - Лиляна Павлова и председателя на комисията по регионално развитие в ЕП - Искра Михайлова. По време на дискусията учениците задаваха въпроси, даваха интервюта и смело заявиха активната си гражданска позиция за възможностите и рисковете на дигитализацията.

За да докажат, че са бъдещето на дигитална Европа и да убедят представителите на трите водещи европейски институции, че ЕС е лидер в областта на роботиката, посланиците от ППМГ - Враца подариха на водещите малки роботи, изработени от самите тях чрез 3D принтер.

Възпитаниците на елитната врачанска гимназия участваха и в откриването на информационна изложба, посветена на първото българско европредседателство в София. Те бяха приветствани за своята дейност от министър Лиляна Павлова, евродепутатите Ева Майдел и Андрей Ковачев, както и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Точно в 12:00 часа на 9 май учениците от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ - Враца пуснаха 28 балона в цветовете на европейския флаг. Инициативата се провежда съвместно с всичките 30 училища посланици на ЕП в България.

ВиК ВРАЦА ОТЧЕТЕ ОЩЕ ЕДНА УСПЕШНА ГОДИНА



ВиК Враца отчете отлични резултати за дейността си за отминалата 2017 година на проведеното общо събрание на съдружниците. Въпреки, че дружеството оперира в един от най-слабо развитите региони е едно от най-добрите във ВиК сектора в страната. 
През отчетната 2017г., ВиК Враца постигна положителни резултата за качество на ВиК услугите, които предлага и нарастване на всичките си финансови показатели. За поредна година бяха направени значителни инвестиции за рехабилитация на водоснабдителните системи и намаляване загубите на вода, изграждане на канализационни системи. Инвестициите като цяло бяха насочени за подобряване на ВиК мрежата, за дейности свързани със събиране и пречистване на отпадъчните води, за осигуряване на чиста питейна вода на населението.Изпълнената инвестиционна програма през 2017г. е в размер на 2 954 627лв., като тази инвестиция значително надвишава инвестицията заложена в сключения с АВиК Договор, която е в размер на 900 000лв.
През 2017г. във всички общини на територията на областта, дружеството е извършило реконструкции и разширения на водопроводната мрежа с обща дължина 55 827 метра. Реконструирани бяха силно амортизирани участъци на вътрешни и външни водопроводи с по-голяма честота на аварии. ВиК Враца е на челно място в страната с най-много подменени метри водопровод със собствени средства.
Всички задължения произтичащи от дейността на ВиК през отчетната година бяхаобслужени в срок.
Управителят на дружеството г-н Ангел Престойски подчерта, че и през настоящата година дружеството продължава да изпълнява своите приоритети за подобряване качеството и ефективността на ВиК услугите и реализация на заложената инвестиционна програма. 
Представителите на общините изразиха удовлетворение от досегашната съвместна работа и увереност, че тя ще продължи и за в бъдеще.










Евродепутатът Владимир Уручев към студенти: „До 2025 г. половина от всички работни места ще изискват висше образование”


„До 2025 г. половина от всички работни места ще изискват висше образование. Европа се нуждае от висококвалифицирани кадри, които могат да развият модерни технологии”. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев пред студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – филиал Враца в рамките на публична лекция „Европейски перспективи – образование 2030”. „За съжаление, обаче около един на всеки пет млади хора в ЕС не достига базово ниво, на което е в състояние да се справя със задачи и да си намери работа. По данни на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) държавите членки са се отдалечили все повече от критериите за основни умения”, сподели Уручев и изтъкна факта, че европейците не попадат в челните класации по образование, а тях ги заемат страни от Източна Азия.
Сред приоритетите в образованието Уручев подчерта и необходимостта от цифрови и предприемачески умения. „До 2030 г. 90 % от работните места ще изискват известно ниво на дигитални умения. Към момента само 56 % от европейците имат основни дигитални умения, 44% са извън този дигитален свят. Това се отразява на тяхната работа, доходи и в социалната сфера. Ето защо трябва да се преподават цифрови умения на младите хора”, бе категоричен Уручев. По думите му всеки има свой потенциал, а учителят има за задача да развие този потенциал.
Евродепутатът Владимир Уручев представи няколко инструмента за самооценка и общоевропейски платформи, сред които е-Twinning, SELFIE, като насърчи присъстващите да участват в тях максимално, за да се запознаят с най-добрите практики, постиженията и пътя, по който са постигнати. В тази връзка българският евродепутат изтъкна ролята на Европейския съюз, който предлага финансова и техническа помощ чрез Еразъм +, чийто бюджет е удвоен за новия финансов период, чрез европейските структурни и инвестиционни фондове, за научни изследвания и не на последно място, реални анализи спрямо съвременните потребности. Уручев бе категоричен, че е необходима обща политика в сектор образование.
Българският евродепутат отбеляза, също че бъдещето ни ще се основава на хора и ценности. „Застрашени са наши основни ценности, за които поколения наред са се борили. Затова е жизненоважна ролята на системите на образование и обучение в насърчаването и развиването на общи ценности, намирането на спойващи механизми, които обединяват обществото, да учат европейските граждани да разбират демократичните си права и да ги упражняват.”
Директорът на Педагогическия филиал на ВТУ във Враца проф. д-р Маринела Михова благодари на евродепутата Владимир Уручев, че е приел поканата да бъде техен гост в поредицата им публични лектории, посветени на приоритетите в образованието. Проф. Михова се обърна към студентите с призив да разчитат да себе си и да се развиват, защото имат необходимия потенциал, а те ще бъдат до тях, за да им помагат в преодоляването на предизвикателствата.
След състоялата се дискусия, Владимир Уручев отличи студенти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” – филиал Враца в конкурса за есе на тема „Учителската професия през моя поглед”, фотоколаж и макет „Класната стая на 21 век” в рамките на инициативата „Европейски дни на професиите 2018”. Българският евродепутат отправи приветствие към тях в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий и патронен празник на висшето учебно заведение.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев бе специален гост на инициативата „Европейски ден на професиите 2018“ във Враца


„Радвам се, че имам възможност днес да присъствам на това събитие, което около Деня на Европа, около идеята за Обединена Европа, е изключително важно.” С тези думи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев се обърна към организаторите и участниците в инициативата „Европейски дни на професиите 2018” във Враца.  Той сподели, че след 10-15 г. някои от тези професии, които днес са валидни, вероятно няма да съществуват и постави акцент върху въпроса за това как трябва да се обучават младите хора, за да са готови да посрещнат предизвикателствата на бъдещето. „Радвам се, че инициативите идват от млади хора и именно те представят професии. Единствено те могат да бъдат носители на промяната”, бе категоричен Уручев.
„С тази инициатива показваме, освен определени професии, и значимостта на това да сме заедно, да се чувстваме европейци, да имаме самочувствието и най-вече да сме здрави и добри”, уточни Мария Панайотова от Европа Директно – Враца.
В рамките на събитието бяха обособени експозиции от образователни институции и специалисти от различни сфери. Професията „Учител“ бе представена от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – филиал Враца, като студентите представиха свои проекти от конкурса за есе „Учителската професия през моя поглед, фотоколаж и макет „Класната стая на XXI век”. Евродепутатът Владимир Уручев отличи победителите в трите категории на студентския конкурс. Иновации, дигитални технологии, киберсигурност и роботика бяха представени от ППМГ Академик Иван Ценов" - училище посланик на Европейския парламент във Влак на знанието“. Младшите и старшите посланици на ЕП връчиха на българския евродепутат видео-послание с акценти от цялостната им дейност като училище посланик на ЕП, както и робот, изработен от тях посредством 3D принтиране. Професията „Автомонтьор“ бе представена от Професионална Техническа Гимназия „Н. Й. Вапцаров” – Враца с акцент нововъведенията в учебния процес и големия интерес от страна на учениците. Софтуерно Общество Враца представиха професията „Програмист“, която привлича все повече млади хора. Регионална Библиотека „Христо Ботев“- Враца представи професията „Библиотекар“ с фокус върху въведените иновативни и дигитални технологии. Директорът на културната институция Силвия Врачовска благодари на евродепутата Владимир Уручев за това, че подкрепя кампаниите им и е техен посланик. Представена бе и професията „Аниматор в туризма“ от Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“ – Враца, които поставиха акцент върху интерактивността на професията. Професията „Кариерен консултант“ бе представена от Център за кариерно ориентиране Враца. Служителите изтъкнаха новостите, с които запознават младите хора и възможностите, които се откриват пред тези от тях, които имат достатъчно дигитални умения. От Професионалната Гимназия по Търговия и Ресторантьорство – Враца пресентираха професията „Барман безалкохолни коктейли“ и споделиха своя опит от проведените международни обмени и иновативни подходи. Информационно събитие за активиране на неактивни младежи „Готови за работа“ бе проведено от Дирекция Бюро по труда Враца. Негови  представителите споделиха пред Владимир Уручев предизвикателствата, пред които ежедневно се изправят в своята работа. Обособен бе информационен щанд с разработени от Търговско-промишлена палата – Враца, EEN Враца и Център Европа Директно материали.
Тематиката на експозициите бе насочена към популяризиране на науката, иновациите, информационните технологии, връзката между образователните институции и реалните нужди от квалифицирани и компетентни кадри за развитието на икономиката в региона, ролята на доброволчеството за личностната добавена стойност и програмата Еразъм +.
Организатори на инициативата са Европейски информационен център Европа Директно Враца и Информационен и иновационен център Enterprise Europe Network Враца към Търговско-промишлена палата - Враца в партньорство с Информационен офис на евродепутата Владимир Уручев, Бюро по труда Враца и Център кариерно ориентиране – Враца.

Калин Каменов: Предстои обновяване на спортната зала и футболното игрище на ППМГ

Калин Каменов: Предстои обновяване на спортната зала и футболното игрище на ППМГ
Покритата спортна зала на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и футболното игрище в двора на гимназията ще бъдат изцяло обновени през 2018 –та година.  Това съобщи кметът на Община Враца Калин Каменов, по време на тържественото честване на патронния празник на училището, посветен на 47 години от неговото създаване.
В приветствието си кметът поздрави ръководството и учениците на гимназията. „Всеки един от Вас е важната частица, благодарение на която тази прекрасна сграда е смислено, стойностно и елитно училище“ заяви в словото си кметът Калин Каменов.
 
Празничната програма продължи с хепънинг под надслов „Щастлив съм в моето училище“, представяне на профилиращите предмети в училището, благотворителен базар на изработени предмети от клубове по Проект „Твоят час“.  Музикални и танцови изпълнения бяха представени на специално подготвената сцена на открито.
  
На тържественото отбелязване присъстваха също Гергана Василева, ст. експерт в РУО, представители на Обществения съвет към гимназията и родители.

Калин Каменов поднесе цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий


Калин Каменов поднесе цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий
Калин Каменов поднесе цветя пред паметника на двамата братя Кирил и Методий по повод 11 май, денят, в който почитаме паметта на създателите на славянската писменост и култура. Своята признателност към делото на светите равноапостоли отправиха и председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник-кметът Петя Долапчиева, главният архитект Чавдар Спасов, секретаря Нина Дакева и представители на общинска администрация.
Св. св. Кирил и Методий, известни още като Солунските братя, са създателите на глаголицата. На името на Кирил е наречена по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството сред славяните.
Днес е професионален празник и на хората, които служат на писменото слово, съхраняват го и го разпространяват с идеята то да пребъде - библиотекарите.
 

четвъртък, 10 май 2018 г.

Променя се алтернативният маршрут на движение за Червения площад и бул. „Втори юни“


От 11.05.2018 г., се променя алтернативният маршрут за движение, който бе въведен, във връзка със строително-ремонтните дейности и последващо асфалтиране на ул. „Поп Сава Катрафилов“, част от проекта за водния цикъл на Враца.
Пътното движение от Червения площад и за бул. „2-ри юни“ ще се извършва по улиците „Мистър Сенко”, „Къкрина”, „Трапезица“ и „Андрей Николов”.
От бул. „2-ри юни” движението ще се насочва по ул. „Константин Фотинов”.
Фирмата - изпълнител „Понсстройинженеринг” АД ще постави съответната вертикална сигнализация.
Временната организация за безопасност на движението е съгласувана със сектор „Пътна полиция“, Центъра за спешна медицинска помощ – Враца, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Областно пътно управление.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство.
Телефон за информация на ръководителя на СМР Найден Николаев - 0887548829                                       

Офис на НАП Враца отчете данъчно-осигурителна кампания 2018 година


           Днес господин Александър Александров, директор  офис на НАП Враца отчете даъчно-осигурителна кампанияна 2018 година на пресконференция с представители на местните медии.
            Към 30.04.2018 г. са приети  9 290 декларации за облагане на доходите на физическите лица, от тях 3 174 са подадени по електронен път, в т.ч. 1 676 чрез ПИК. Изпратените по интернет представляват 34 % от общия брой, като за първи път подадените с ПИК са повече от подадените с електронен подпис. През същия период на 2017 г. общия брой на приетите декларации за облагане на доходите на физически лица е 9 143, от тях 28 % са подадени по електронен път, чрез ПИК са подадени 1056. Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по Интернет с ПИК.
Приетите справки по чл.73 от ЗДДФЛ са 2 510, в т.ч. 2097 по електронен път, или 83,5%. През м.г. подадените справки по чл.73 от ЗДДФЛ са 2 026, от тях 70 %  са изпратени по интернет.
До момента в офис на НАП Враца са приети 4 114 декларации за облагане с корпоративни данъци, от тях 4 083 са подадени по електронен път, или 99,3 %. През м.г. общия брой на приетите корпоративни декларации е 6 016, от тях 61,2 % са изпратени по интернет. Тази година корпоративните декларации са много по-малко, тъй като юридическите лица, които през 2017 г. не са осъществявали дейност по смисъла на Закона за счетоводството, вече не са длъжни да подават както годишен отчет за дейността, така и годишна данъчна декларация. Ръстът на подадените по електронен път декларации се дължи на това, че от тази година всички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, за които задължението за подаване възниква след 31.12.2017 г., се подават единствено по електронен път (чрез интернет с електронен подпис), по тази причина отпада и отстъпката за подаване по електронен път на годишната декларация за облагане с корпоративен данък.
От началото на годината са приети близо 1400 заявления за издаване на ПИК, общо издадените персонални кодове в офис Враца са над 8 000.
            Господин Александров разясни новостите тази година свързани със законодателството и данъчно-осигурителната кампания. Акцентира върху предимствата на подаване на документи по електронен път и използването на ПОС терминали при плащане на данъци и осигурителни вноски и отговори на поставени въпроси от журналистите, като завърши отново с препоръка към гражданите  да използват електронен път за подаване на декларации по три причини: по-бързо, по-лесно и безпроблемно.  Юлия Грънчарова                

 


сряда, 9 май 2018 г.

Спряно водоподаване

Във връзка с извършване на планирани строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, утре 10.05.2018г. водоподаването ще бъде спряно от 08:00ч до 17:00ч в зонита между: 1.) Крайречен булевард, ул."Одрин", ул."Петропавловска", ул."Тутракан" и ул."Поп Сава Катрафилов"; 2). бул."Христо Ботев", ул."Речка", ул."Ген. Леонов", ул."Димитраки Хаджитошев" и ул."Искър"

Детска градина „Европейчета“ отбеляза патронния си празник


Кметът Калин Каменов бе официален гост на патронния празник на Детска градина „Европейчета“, който се отбелязва на 9 май – Деня на Европа. Тържеството започна с химн на България и Европейския съюз.
Кметът на града приветства присъстващите и съобщи, че от месец юни започват строително-ремонтни дейности на детското заведение. Проектът предвижда подмяна на дограмата, външна топлоизолация по фасадите, топлоизолация на покрива, подмяна на отоплителната инсталация, поставяне на енергоспестяващи осветителни тела и благоустрояване на дворното пространство. Стойността на ремонтните работи е в размер на 245 235 лв.
„Преди една година това беше моето обещание към вас. След приключване на ремонтните дейности ще имате съвременна, модерна и енергийно ефективна сграда, в която децата ще имат още по-добри условия. Бъдете здрави и честит празник!“, каза още в приветствието си Калин Каменов.
Празничната програма продължи с много песни и танци, представени от талантливите възпитаници на детското заведение. Директорът на ДГ „Европейчета“ Пламена Цветанова награди с грамоти изявени деца, отличени с призови места на общински, областни, национални и международни конкурси за творческо развитие. Връчени бяха и благодарствени писма на спомоществователи за подпомагане дейността на детското заведение.
На тържеството присъстваха още заместник-кметът Петя Долапчиева, представители на Търговско - промишлената палата – Враца, много родители и гости.

Затваря се за ремонт част от бул. „Христо Ботев“


Във връзка с извършване на строително-монтажни работи, част от проект за рехабилитация на път III – 1002 „Враца – пещера Леденика“, от 10.05.2018 г. се затваря за движение кръстовището от бул. Христо Ботев и ул. Илинден до кръстовището на бул. Христо Ботев с улиците „Цар Борис I“ иОборище“.
Ще бъде осигурен обходен маршрут за придвижване, който ще преминава по бул. „Мито Орозов“ и улиците „Цар Борис I“, „Трайко Китанчев“ и „Стоян Заимов“.
Фирмата-изпълнител ще постави съответната вертикална сигнализация за организация на пътното движение.
Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е 05.06.2018 г.

Ремонтни дейности ограничават движението на възлови улици във Враца


Във връзка с извършване на ремонтни дейности на асфалтовата настилка, е ограничено движението на ул. „Петропавловска“, както и на кръстовището на улиците „Кръстьо Българията“,  „Панайот Волов“ и „Иванчо Цветков“.
 Фирмата - изпълнител е поставила необходимата вертикална сигнализация.  Приканват се водачите на моторни-превозни средства да шофират с повишено внимание и ниска скорост. Ремонтните дейности ще приключат до 13.05.2018 г.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство.

вторник, 8 май 2018 г.

Ботеви дни 2018



Спряно водоподаване

Във връзка с извършване на планирани строително-ремонтни дейности  по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, утре 09.05.2018г. водоподаването ще бъде спряно от 08:00ч до 16:00ч в района улиците "Теменуга", "Вестител", "Бабуня" и "Йолковица".

Промяна в представление


Поради заболяване на актьор, настъпиха промени в програмата на ДКТ-Враца: 
"Ромео и Жулиета", предвидено за 8 май, се отменя, а вместо "Симулатор за чифтосване" на 9 май, зрителите ще могат да се забавляват с абсурдните ситуации в "Една жена, трима мъже" от Петър Петрович - Пеция.  


Чрез спектакъл, децата на Враца показват многообразието на Европейския съюз


С грандиозен спектакъл, в който ще се включат всички детски градини, Община Враца ще отбележи 9 май - Деня на Европа. Празничното събитие, което ще премине под надслов „Децата на европейска България“, ще се проведе на 11 май, от 17: 00 ч., в Драматично - кукления театър в града.
В рамките на спектакъла, чрез песни и танци,  децата на Враца ще покажат многообразието на страните членки на общността, тяхната богата култура и отличителното за всеки един представител на голямото европейско семейство.
Разходката ще премине през Германия, Франция, Австрия, Унгария, Дания, Полша, Испания, Италия, Гърция, Румъния и ще завърши с България. По време на спектакъла ще се изнесат и интересни факти за Европейския съюз.