Бисквитки

събота, 14 април 2012 г.

«КУМ РЬОНГ» с 29 отличия от държавния шампионат


27 състезатели от врачанския клуб по таекуон-до „Кум Рьонг” взеха участие в държавното първенство по таекуон-до, което се проведе през почивните дни в столицата. Надпреварата бе за всички възрастови групи , а в битките за разпределението на медалите се включиха 350 таекуондисти от 20 български клуба. Възпитаниците на Илия Цветков спечелиха 9 златни, 7 сребърни и 11 бронзови отличия в дисциплините спаринг и форма в индивидуалната надпревара, 1 златен и 1 сребърен медал в дисциплината спаринг отборно. В комплексното класиране по медали врачани спечелиха и купи за 3 място при децата и при юношите.
Илия Цветков: „ Много силно представяне направиха, както детския, така и юношеския ни отбор. Бях сигурен в това, защото последните няколко месеца проведохме много качествена подготовка и натрупахме ценни качества. Подмладеният отбор на юношите старша възраст станаха държавни шампиони в отборната надпревара на спаринг. Като цяло нивото на състезателите ми доста се качи и успехът беше очакван от треньорския щаб. До 2-3 дни очаквам от Българска федерация по таекуон-до поканите за националния отбор, който ще вземе участие в предстоящото европейско първенство, на което България тази година е домакин. Имам надежди за няколко имена да влязат в отбора, имаме всички шансове – и като качества и като класиране на държавното.”

Медалистите:

1.Габриела Васева – 1 място спаринг момичета до 12 г, 3 място на форма
2. Памела Петкова – 3 място спаринг момичета до 12 г, 3 място на форма
3. Росен Борисов – 3 място форма момчета
4. Емилия Емилова – 2 място форма момичета до 14 г
5. Виктория Евлогиева – 1 място форма момичета до 14 г
6. Християн Вълков – 1 място форма момчета до 14 г
7. Тони Руменов – 2 място форма, 3 място спаринг
8. Тодор Йорданов - 1 място форма, юноши мл. възраст
9. Томас Марков – 2 място спаринг юноши мл. възраст
10. Цветелин Емилов – 3 място спаринг 63 кг, юноши мл. възр.
11. Алекс Богданов – 1 място спаринг юноши ст. възр. 51 кг, 3 място форма
12. Митко Димитров – 1 място спаринг юноши ст. възр. 63 кг
13. Радослав Димитров – 2 място спаринг юноши ст. възр. 69 кг
14. Владислав Стоев – 1 място форма, 2 място спаринг юн.ст.възр. 63 кг
15. Даниела Кочовска – 1 място спаринг девойки ст.възр. 64 кг, 3 място форма
16. Николай Николов – 3 място спаринг мъже 71 кг
17. Божана Божинова - 3 място форма жени
18. Петя Цонова – 1 място форма жени

петък, 13 април 2012 г.

Cветли Великденски празници!


С пожелание за здраве, благополучие и светли Великденски празници. Нека светлината на 
 Христовото Воскресение 
озари живота Ви! Много здраве и благополучие! Нека има Мир и Любов в сърцата ни!
Ръководството на МБАЛ „Хр. Ботев”АД Враца


 

Битка срещу боклуците


Кметство Бърдарски геран продължава да се бори срещу невъобразимите нерегламентирани сметища, като на помощ винаги се отзовават фирмите на земеделските производители, разполащи с техника и най-вече с добро сърце и отзивчивост.
За унищожаване на огромното сметище зад административната сграда в центъра на селото този път помогнаха фирма „Виктория-93“ на Атанас Караиванов, осигурила фадромата, виртуозно управлявана от Емил Лазаров и фирмата на Боно Пенков, подсигурила ремарке и трактор, управлян от Матей Лазаров.
Цели три ремаркета бяха натоварени и изкарани до сметището извън селото, а чистата сега площадка дано да оцелее такава за по-дълго време.
Изхвърляне на боклуците в Бърдарски геран
Работниците към Кметството ще положат усилия да поддържат чистотата в централната част на селото и навременното изхвърляне на боклука до сметището, за да се избегне натрупването му, разчитайки на съвестта и съдействието на всички жители на Бърдарски геран
Благодарим от сърце на фирмите и работниците, които помогнаха и този път!

„Нарисувай Великден – играй с нас!”

Скъпи съграждани, 
ПП ГЕРБ – Враца Ви кани на конкурс за най – красиво изработено великденско яйце 
под наслов „Нарисувай Великден – играй с нас”. 
Конкурсът ще се проведе на 14 и 15 април  от 11:00 часа пред офиса на партийната структура (сградата на бившето кино „Коларов”).        
              За да участвате в конкурса можете да боядисате яйце на място или да донесете готово от вкъщи. А в неделя, на Великден, можете да участвате в състезание за най – здраво яйце и най – атрактивен играч.
 Голямата нагрда е уикенд в туристически комплекс „Леденика” край Враца. 
              Нарисувайте своя Великден с много усмивки и добро настроение! 
Очакваме Ви!

четвъртък, 12 април 2012 г.

Сигнал за замърсяване на река Малък Искър в района на с. Караш и с. Средни рът, общ. Роман, обл. Враца



Във връзка със сигнали, постъпили в 1400 ч. на 11.04.2012г. на зеления телефон в РИОСВ-Враца, от жители на с. Караш и Кметски наместник на с. Средни рът, общ. Роман, за замърсяване на река Малък Искър в района, от експерти на РИОСВ-Враца и АРЛ-Враца е извършена незабавна проверка и пробонабиране.
Извършен е оглад на реката от гр. Роман до с. Караш и с. Средни рът, при който е констатирано, че водите на река Малък Искър в района са помътнели с видимо сиво-зелено оцветяване.
При извършенената проверка не бе открит  източник на замърсяване. В района, на територията контролирана от РИОСВ-Враца няма производствени предприятия или други потенциални замърсители на водни обекти.
Взети са водни проби за анализ от Регионална Лаборатория - Враца от река Малък Искър при моста на с. Караш и река Малък Искър при моста на с.  Средни рът. Измерените на място показатели отговарят на нормите за ІІ-ра категория водоприемник, какъвто е реката в този участък:
·        Малък Искър при с. Караш - рН-8,08; разтворен кислород – 9,38 О2mg/dm3; електропроводимост – 314 µS/cm;
·        Малък Искър при с. Средни рът - рН-7,85; разтворен кислород – 9,19 О2mg/dm3; електропроводимост – 313 µS/cm.

Проверка на РИОСВ-Враца във връзка с пожар възникнал на територията на “ДЪБ”АД,гр.Враца


     Във връзка със сигнал,постъпил на “Зеления телефон” в РИОСВ-Враца в 16:45ч. на 05.04.2012г. за възникнал пожар на територията на “ДЪБ”АД,гр. Враца бе извършена незабавна проверка от експерти от РИОСВ-Враца.
  От проверката бе установено,че на територията на “ДЪБ”АД,гр.Враца ,на площадка стопанисвана от ЕТ”КАМ-Никола Стойков”към 16:45ч. на 05.04.2012г. е възникнал пожар вследствие на запалване на минимални количества бои и лакове /в баки/,трина и суха тревна растителност.Пожарът е овладян към 17:20ч.на 05.04.2012г. от органите на ОУ ПБЗН-Враца.Причините за възникването на пожара не са установени.
   

Програма за патриотично възпитание стартира за първи път във Враца


За първи път Враца ще има Програма за патриотично възпитание на младите хора. Инициативата е на Община Враца, съвместно с Регионален исторически музей – Враца, три врачански училища - СОУ „Отец Паисий”, Спортно училище „Климент Охридски” и СОУ „Христо Ботев”, както и атракционен парк „Приказката”.
Пилотният  проект е под патронажа на зам.кмета Красимир Богданов и е финансиран от община Враца.
В проекта участват по десет ученици от трите учебни заведения с координатори: Александра Петрова и доц. доктор Нарцис Торбов от РИМ – Враца, Елица Александрова от  СОУ „Отец Паисий”, Лиляна Георгиева от Спортно училище, Малина Тодорова от „Христо Ботев” и Тихомир Опров от атракционен парк „Приказката”.
Целта на проекта е да  се възпитат учащите се в дух на родолюбие, базирайки са на богатото културно-историческо наследство на град Враца и Северозападна България. Официалното откриване ще се състои на 18 април 2012г от 11 часа в малката зала на Художествената галерия на РИМ – Враца.
Програма има оригинално лого, което е дело на учениците от училището по изкуствата „Отец Паисий”.
 Мероприятията по проекта ще продължат в рамките на един месец по три направления: възраждане на занаятите /грънчарство/; запознаване с войнските умения от Античността и Средновековието; възстановка на тракийски ритуали, свързани с бога на виното и веселието Дионис в зала „Рогозенско съкровище”.
Според програмата, на 18.04. е официалното откриване и лектория с презентация, посветена на керамичното производство през Античността и Средновековието.
На 25.04.  – лектория с презентация за въоръжението- лъкове и върхове за копия от същия исторически период. 
На 2.05. – 9.30 – 12.30 часа занимания в зала „Рогозенско съкровище” с изваждане от витрините на част от сребърните съдове.
На 16.05. от 11 часа ще се проведе съревнование по стрелба със спортен  лък в местността „Градище” в прохода „Вратцата”, където е разкрито античното селище и средновековния град, поставили началото на съвременния град Враца.
На 18.05. , като част от мероприятията на международната инициатива „Нощ в музея”, в залите на РИМ – Враца участниците ще  демонстрират изработка на съдове на точарско колело и в калъпи.
            Пилотният проект ще бъде продължен през есента с други инициативи.

„Великден за децата на Враца”


           Парти с мотото „Великден за децата на Враца” се проведе днес в областния град. Началото бе в 10 ч. в центъра на Враца, пред сградата на училище „Козма Тричков” .
Кметът инж. Николай Иванов, под чийто патронаж е празникът,  боядиса първото великденско яйце и по стара българска традиция с него помаза челцата и бузките на петгодишните Александрин и Аспарух.   В празника се включиха деца от всичките 17 детски градини и техни какички и батковци от училищата в града. Те боядисваха яйца, танцуваха, пяха, направиха рисунки. Всички детски творби бяха подредени в обща изложба „на въже”, а най-красивите получиха награди. Етнографи от Регионалния исторически музей във Враца показаха стари техники за боядисването на великденски яйца. За децата бе подготвена и викторина с въпроси, свързани с българските традициите по Великден.
Всички участници в празника получиха награди и лакомства. Организатори на партито са врачанските „Ротаракт”, „Интеракт клуб”, „Ротари клуб”, фондация „Враца 3000”
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
 снимкa: Община Враца
                                                                 

Доброволци в акция

Благодарение на Община Бяла Слатина kметство Бърдарски геран се сдоби с 50 фиданки - 20 чинара и 30 червени дъба. В акцията за засаждането им днес се вкючиха доброволци, които се оказаха повече от дръвчетата, но пък това даде надежди за нови подобни инициативи. Народно читалище "Съединение-1923" с повечето от танцьорите си  от всички възрастови групи бе основната част от доброволческата армия. Децата от Центровете за настаняване от семеен тип в Бърдарски геран също получиха фиданки за засаждане в техния двор и обещаха да се грижат за тях с много обич. Включиха се и жители на селото, които милеят за нашето общо място за живеене и искат да допринесат с труда си за неговото облагородяване.
Участието на много млади хора е радващо събитие, а сега остава всички да се грижим за младите фиданки така, че с всяка година да се радваме на израстването им и превръщането в красиви големи дървета.
Благодарим на всички, които се вкючиха в инициативата и приканвам към по-голяма грижа за дръчветата.

сряда, 11 април 2012 г.

ОДМВР-Враца публикува анализ за 2011


                  ОТНОСНО: Резултатите от дейността на ОД на МВР – Враца за периода 01.01.2011–31.12.2011г.
 Организация и управление
Работата на ОДМВР-Враца през 2011 година бе организирана съобразно изпълнението на приоритетите на МВР за 2011 година, задачите, произтичащи от плана за управленската дейност на ръководството на МВР, както и въз основа на идентифицираните проблеми, изводите и препоръките, направени след анализа за състоянието на оперативната обстановка на територията на областта и резултатите от дейността на дирекцията през 2010 г.  За постигане и реализация на целите на ОДМВР-Враца през 2011 година бе изготвен план с конкретни мероприятия:
Противодействие и ограничаване на конвенционалната престъпност, повишаване сигурността на гражданите и утвърждаване на общественото доверие в дейността на МВР;
Þ           Активно противодействие на организираната престъпност;
Þ           Противодействие на корупцията;
Þ           Противодействие на тероризма и осигуряване на ефективна защита на населението при бедствия, пожари и извънредни ситуации;
В резултат на положените усилия на ръководството и личния състав на ОДМВР-Враца, през 2011 година отчитаме следните постигнати резултати по направления на дейност: 
Противодействие на конвенционалната престъпност
Към 31.12.2011 г. на територията на област Враца се регистрира СПАД в общия брой заявителски материал (4548 ЗМ за периода срещу 5131 за предходната година, НАМАЛЕНИЕ с 583 бр., СПАД от 11.4% ).
В нивото на криминалната престъпност, базирано на броя на регистрираните престъпления, също има СПАД (3437 срещу 3616–НАМАЛЕНИЕ със 179 броя, СПАД от 5%). Спад в регистрираните за периода бележат всички РУП без  Козлодуй, който е с ръст от 29.6%.
Процентът на разкриваемост на регистрираните престъпления е с РЪСТ -  42.2% срещу 37.3% за 2010 г. Продължава да се поддържа ниво на по-висок процент спрямо м.г., с 4,9 процентни пункта повече. Разкритите престъпления за периода (1450) са със 102 повече от м.г.
Най-добър процент разкриваемост дава Роман (68.7). Следват Мездра (55.8), Оряхово (46.4), Козлодуй (39.7), Враца (36.7) и Бяла Слатина (36.5).
На територията на областта са установени общо 1478 извършители на криминални престъпления срещу 1372 за м.г.
Интензивността на престъпността (коефициент на престъпност) на територията на областта към 31.12.2011 г. е намален спрямо този от м.г. (1670 срещу 1757 за м.г.). В същото време  е  по-висок от средния отчетен за страната, който е 1436. Враца, Мездра и Оряхово са с коефициент на престъпност по-нисък от средния за областта.

 
Структурата на крими-налната престъпност на територията на област Враца е с традиционни характеристики: най-много са регистрираните престъпления против собстве-ността - 70.8% от всички престъпления, следват общо-опасните престъпления, които са 19.4% (тук са включени и транс-


портните престъпления), а делът на престъпленията против личността е 2.6%. Престъпленията, квалифицирани като други съставляват 7.1% от регистрираната престъпност в областта.
Посегателства против личността
Като цяло има спад от 26% в престъпленията против личността, а разкриваемостта (52.2%) е с 8 процентни пункта по-висока спрямо м.г.
През 2011 г. се регистрира значителен ръст в регистрираните убийства - те са 7, като за разкрити се отчитат пет. Няма регистрирани опити за убийства. За м.г. са регистрирани 3 убийства (2 разкрити).
В изнасилванията има спад - регистрирани са 6, от които са отчетени 4 за разкрити, миналата година изнасилванията са били 7, също четири са били разкрити.
И четирите блудства, регистрирани през 2011 г., са разкрити. Миналата година са били общо 12, от които 6 разкрити. Видно е, че има значителен спад в нивото на тези престъпления през отчетния период.
Регистрирани са 2 престъпления, квалифицирани като насилствен хомосексуализъм, които са разкрити,. 
Телесните повреди са 52, разкрити са 25, срещу 75 за м.г. от които 31 разкрити. Нямаме регистрирани умишлени телесни повреди.
Престъпленията против личността са с малък относителен дял в криминалната престъпност, но имат значителен обществен отзвук, поради което противодействието на тези престъпления е било винаги приоритетно в работата на органите на МВР на територията на областта.
Добър обществен ефект оказа разкриването на двете убийства, станали в началото на 2011 година в с. Горна Кремена (през януари) и с. Старо село (през февруари) на територията на РУП Мездра, чиито автор Михаил Лещарски придоби прозвището „сериен убиец” в медиите и обществото. След проведени множество оперативно-издирвателни мероприятия лицето бе установено и задържано, като в процеса на разследването се придобиха данни, че същият е вероятен извършител на още две убийства на жени, извършени на територията на с. Владо Тричково през август 2009 г. и в кв. „София-Север” на гр. София през юли 2007 г. Лещарски в момента се намира в следствения арест в гр. София.
С одобрение сред обществото се прие и бързото разкриване на убийството на Красимира Градинарска в с. Михайлово през януари 2011 г., чиито двама непълнолетни автори вече са с влязла в сила присъда.
Своевременно бе разкрито и убийството на 16-годишната Надежда Вълкова от гр. София, извършено през м. март в гр. Мездра, като убийцата Нели Панова от гр. Мездра в началото на януари т.г. получи присъда на първа инстанция в ОС-Враца.
Престъпления против собствеността
От регистрираните за периода общо 2426 престъпления против собствеността са разкрити 791, което е 32.6% разкриваемост. За м.г. данните са: 2510 престъпления, 629 разкрити, 25.1%. Спадът на тези престъпления спрямо м.г. е 3 процента, а броят на разкритите е със 162 броя повече. 
Грабежите са с ръст  от 16% спрямо м.г. – регистрирани са 64 срещу 55 за м.г. Разкрити са 34 (53.1% разкриваемост) срещу 45.5% за м.г., когато са били разкрити 25. Ръст в грабежите има основно на територията на РУП Враца – от 26 (11 разкрити) за м.г. на 39 (17 разкрити) т.г. От всички грабежи най-голям дял се пада на т.нар. „улични” грабежи, при които извършителите почти не остават следи на местопрестъплението и това ги прави трудни за разкриване.
Характерно за периода бе рязкото увеличение на извършените улични  грабежи на територията на гр. Враца в края на май и почти през целия юни, като за това време се регистрираха дванадесет престъпления, при които обект бяха предимно възрастни жени, от които, чрез издърпване, се отнемаха златни накити и дамски чанти. Своевременно бяха предприети мерки с провеждане на ежедневни полицейски операции на територията на града и бяха установени извършителите на четири от тези грабежа. 
Кражбите за периода са общо 2177, от които са разкрити 696, което е 32% разкриваемост. За м.г. имаме 2234 кражби, 551 разкрити – 24.7%. Има спад в нивото на кражбите от 3% спрямо м.г., а разкриваемостта им е със 7.3 процентни пункта повече от м.г.
Параметрите по разкриваемостта на кражбите през 2011 г., спрямо миналата година, са добри във всички РУП по отношение на % разкриваемост.
По отношение на нивото им се отчита ръст в РУП-Козлодуй, РУП Роман и РУП-Оряхово. Във Враца и Мездра спадът на кражбите е съответно 17% и 21%, а в Бяла Слатина спадът е 2%. В РУП-Враца продължава да е най-ниска разкриваемостта на тези престъпления – 21.5%. В Бяла Слатина и Козлодуй тя е съответно  30.7% и 33.3%., в Мездра – 39%, а Оряхово – 42%. Най-висока разкриваемост има в Роман – 63.7%.
Разгледани по основните видове кражби, характерно е, че се регистрира ръст в домовите кражби, кражбите от магазини и офиси и кражбите на селскостопанска продукция, а взломните кражби са на нивото от м.г.
Като цяло разкриваемостта на горните видове престъпления е по-висока спрямо регистрираната през м.г. При взломните кражби общата разкриваемост е 30.1% за областта, като най-ниска е в Бяла Слатина – 18.8%. При домовите кражби разкриваемостта е 38.9% (най-ниска е във Враца - 24.2%). При кражбите от магазини общата разкриваемост е 41% (най-ниска е във Враца – 20.3%). При кражбите на селскостопанска продукция и животни е постигната 32.5% разкриваемост, като най-ниска е във Враца – 23.2%.
Основната характеристика на кражбите, като елемент на масовата престъпност в областта, е че преобладават домовите кражби (най-често те са и взломни кражби). Най-масовите домови кражби са тези, при които в малките населени места,  от необитаеми домове, стопански дворове, вилни зони, мазета на къщи и апартаменти се извършват кражби на вещи и предмети, цветни и черни метали, селскостопанско имущество, уреди от битов характер, инструменти, хранителни продукти, зимнина, покъщнина.
Характерна особеност, която се налага вече като тенденция, е че при извършването на домовите кражби се наблюдава една солидна предварителна подготовка и проучване на жилищата и офисите обект на престъпно посегателство, като се подбират обекти, където има по-големи парични суми и златни накити. 
Напоследък значително се увеличиха кражбите на компоненти и съоръжения от електропреносната мрежа (предимно ел. кабели), компоненти на конвенционалните телефонни връзки (телефонни кабели), елементи от пътната инфраструктура (капаци на шахти и т.н.). Очевидната цел на тези кражби е придобиване на средства от предаването им в пунктовете за изкупуване на черни и цветни метали. Завишеният им брой се обуславя най-вече от увеличаването на изкупните цени на металите, а недобросъвестността на собствениците на пунктовете и желанието им за печалба води до заобикаляне на законовите разпоредби, регламентиращи дейността на тези пунктове.
В цифри - през 2011 г. са регистрирани 176  кражби на черни и цветни метали, от които 57 са разкрити (32.38% разкриваемост). От тях 72 са кражбите от електропреносната система, 15 разкрити, 20.83% разкриваемост.  Кражбите от кабелната мрежа са 59, от които 6 са разкрити или 10.16%. 
 По отношение на измамите през 2011 г.  тяхното ниво е снижено в сравнение с м.г., когато са били регистрирани 34 (10 разкрити), а сега имаме регистрирани 28 (11 разкрити). Регистриран е 1 случай на изнудване, който е разкрит.
Общоопасни престъпления
За периода те са общо 666, разкрити са 499, разкриваемостта е 75%. Нивото им е с над 10% по-ниско от м.г., разкриваемостта им – колкото миналата година. 
Палежите са 60, като разкрити са отчетени само 5. Най-много палежи са регистрирани във Враца – 37, като 1 е разкрит, следват Бяла Слатина – 15(1), Козлодуй – 5(3), Оряхово – 1, Роман - 2. През м.г. са регистрирани общо 46 палежа, от които 16 са били разкрити.
Престъпните посегателства над МПС са 47 срещу 42 за м.г., разкрити са 9, което е 19.2% разкриваемост, а през м.г. са били разкрити десет, т.е. разкриваемостта им е спаднала с 4.2 процентни пункта спрямо м.г. Съответно са регистрирани 32(6) ПЗО на МПС и 15(3) кражби на МПС. Тези престъпления основно са във Враца – 26 броя, от които 5 са разкрити. По-голям брой такива престъпления, в сравнение с останалите РУП (без Враца), има в Козлодуй – 7 броя, от които 2 са разкрити и Бяла Слатина – 7 (1).
От анализа на разкритите престъпления е видно, че има увеличаване на класическите ПЗО и кражбите на автомобили, произведени пред 2000 г. с цел ползването им за резервни части. Особено този процес се засили след като в РБългария бе преустановена регистрацията на автомобили, за които в чужбина има издаден документ за „тотална щета” (т.е. щетата е много по-виска от пазарната стойност на автомобила). Това са най-често автомобили, внос от Великобритания. Същите се купуват на много ниска цена и след като в България се подмени дирекцията на управление, същите се продават много по-скъпо. Оперативните данни сочат, че около 65% от посегателствата над МПС се извършват за части и то именно за промяна на дирекцията. Автомобилите са от основните марки БМВ, АУДИ, ФОЛКСВАГЕН. Същите са предпочитани и търсени от българските граждани и след това много бързо биват продавани на пазара, тъй като и цената им е доста достъпна.
Запазват се и случаите на типичните застрахователни измами, основно за  лизингови автомобили, чиито ползватели нямат възможност да плащат вноските и инсценират кражби на ползваните от тях МПС. По оперативни данни този вид престъпления свързани с МПС са около 10 % от общия брой.
В последните месеци на 2011 година се забелязва и нова тенденция сред средите на АКК, свързан с посегателствата над МПС. От чужбина се купуват на едро бракувани автомобили с документ, че ще се ползват за части. В последствие, най-вероятно на територията на Р. България, на същите автомобили се изготвят неистински или подправени документи, регистрират се и се продават на много по-висока цена. Този вид престъпления са основно документални и процъфтяват напоследък и поради факта, че много румънски граждани желаят да закупят регистриран автомобил, и то основно от Р. България, за да избягват доста по-скъпата регистрация в страната си.  
Престъпленията, свързани с наркотици продължават да имат ръст спрямо миналата година. Към момента се отчитат 71 такива престъпления, 57 са разкрити, което е 80.3% разкриваемост. През м.г. са били регистрирани 61, разкрити – 49, разкриваемостта е също 80.3%. Трябва да се отбележи, че продължава да се повишава броя на разкритите престъпления, свързани с наркотици, като най-добре в това направление работят РУП Враца и сектор ПКП. 
 Иззетите количества наркотично вещество за годината са следните:  канабис (суха листна маса) - 14,15 кг; канабис (зелена листна маса)- 55.97 кг; амфетамини- 121 гр;  кокаин- 4 гр; хероин- 6,5 гр.
През 2011г. са проведени общо 70 полицейски проверки по линията - проверяват се и се профилактират  известните  сборища на наркомани, прочистват се от 10 до 15 училищни райони от познати на полицията лица, за които има данни, че разпространяват наркотични вещества. Криминалният контингент от наркомани е изведен на списъчен отчет. В интернет страницата на ОДМВР- Враца в отделна рубрика се публикуват  най- активните лица по линията за сведение на РУ в областта и с цел осъществяване на явното им наблюдение и при засичане и получаване на информация за тях, същата да бъде изпращана в сектор ПКП за организиране по-нататъшното им оперативно наблюдение.
През изминалата 2011г. на територията на ОДМВР-Враца се регистрира ръст в престъпленията, свързани с КИЦ – регистрирани са 12 срещу 4 за м.г. Разкриваемостта и за двата периода е 100%. Актуализиран е списъка на лицата, представляващи интерес по линията, като общият им брой е 51. Ежемесечно се провеждат СПО за недопускане извършването на незаконни археологически разкопки в защитените археологически обекти. Към момента няма данни за изявени групи специализирани в извършването на иманярски дейност или търговията с КИЦ. Няма и характерните за други региони тържища или нелегални аукциони.
На фона на горните параметри и характеристики на криминалната престъпност на територията на областта следва да отчетем и делът на регистрираната детска престъпност и противообществените прояви, извършени от малолетни и непълнолетни лица.
За отчетния период на теритоията на ОДМВР- Враца са разкрити 161 престъпления извършени от 122 непълнотелтни лица, което представлява 15.4% от общия брой на разкритите криминални престъпления и 10.8% от броя на установените извършители. През 2010 имаме 104 престъпления, извършени от 105 непълнолетни лица (съответно 13.3% от разкритите и 12.1% от извършителите). Анализът показва, че относителният дял  на детската престъпност за 2011 г. е завишен спрямо този, отчетен през 2010 г., а непълнолетните извършители на престъпления са със занижен  относителен дял спрямо всички установени извършители, в сравнение с данните за 2010 г. Въпреки това, в абсолютни стойности е видно, че спрямо 2010 са завишени както броят на престъпленията, извършени от непълнолетни, така и броят на самите извършители. Значително увеличение в извършените престъпления от непълнолетни лица се наблюдава във всички РУП на територията на областта без изключение.
 По отношение на противообществените прояви отчитаме ръст в както в нивото им, така и в броя на извършителите спрямо м.г. В цифри – регистрирани 56 лица с 45 прояви за т.г. срещу 34 лица и 32 прояви за 2010 г.
Характерно е, че т.г. имаме 1 убийство, извършено от 2 непълнолетни лица и 2 блудства с автори 1 непълнолетно и 1 малолетно лице, докато през м.г. нямаме такива прояви. Телесните повреди са 3, колкото са били и м.г., а по отношение на грабежите – сега отчитаме 8, а през 2010 са били 11.
 По отношение на противодействието на икономическата престъпност в областта отчитаме следните резултати:
През 2011 година в областта са разкрити общо 244 икономически престъпления, от които 154 са регистрирани през 2011 година, а 90 - в предишни периоди. Установените извършители са 161, а осъдените лица в този период са 43. За сравнение, през м.г. са отчетени като разкрити общо 254 престъпления, от които 157 са от регистрираните през 2010, останалите 97 – от минали периоди. Установени са 159 извършители, а през 2010 г. са осъдени 37 лица.

Структурата на икономи-ческата престъпност в областта се определя предимно от престъпленията с акцизни стоки, документните престъпления, престъпления против стопанството (против горското стопанство), престъпленията против собствеността – измами, присвоявания и престъпления против паричната и кредитната система.
Видно от структурата на икономическата престъпност доминират разкритите престъпления, свързани с акцизни стоки (предимно цигари без български акцизен бандерол), като този резултат безспорно е вследствие на изпълнението на приоритетната цел, която бе поставена пред МВР през 2011 година по линия на борбата с контрабандата на акцизни стоки. 
Документните престъпления са с относително устойчив дял в структурата на икономическата престъпност, видно от факта, че в процентно отношение те са толкова, колкото са били и м.г.
Измамите са значително повече спрямо м.г., видно от значителното нарастване в дела им, а данъчните престъпления и тези против парично-кредитната система почти запазват параметрите си в структурата на икономическата престъпност, сравнено с данните от м.г.
Характерно за отчетния периода е, че престъпленията против горското стопанство значително намаляват през 2011 г., но този факт се дължи на по-добрата превенция, на интензивните съвместни проверки с представители на Държавните горски стопанства, които бяха провеждани през годината, както и на възможността за административно санкциониране на тези закононарушения.
Трябва да се отбележи, че се отчита значително намаляване на броя на заявителския материал, регистриран през 2011 година в сравнение с м.г. -  252 ЗМ за 2011 г. срещу 319 за 2010 г., като спадът е над 20 %. Налице е намаляване на броя на заявителските материали, възложени само на служителите  по линия на ПИП, като горното се дължи на факта, че съгласно новата инструкция преписките, в които не се съдържат данни за извършени престъпления от общ характер не се завеждат като заявителски материали и се съхраняват в съответната структура на МВР, а не се изпращат в прокуратурата. Другият фактор, който влияние е и намаленият състав,  работещ по линия на икономическа полиция.
Само от служителите на сектор ПИП и служителите по линия ИП от РУП в областта са разкрити 199 престъпления с отчетени от тях щети за 13 067 438 лв., срещу 285 за 2010 година с щети в размер на 7 684 781 лв.
Общо за годината са проведени 412 полицейски проверки в 2168 търговски обекта, 948 МПС и 1414 лица. Иззети са 96693 кутии цигари без български акцизен бандерол, 537.8 кг. нарязан тютюн, 357 наливен алкохол и 43 бутилки алкохол.
По линия на търговската дейност с отпадъци от черни и цветни метали за периода са проведени общо 64 СПП като са съставени 2 АУАН по реда на НРИТДОЧЦМ.
По линия „Транспорт” са проведени общо 22 специализирани съвместни проверки и операции заедно със служители на КАТ – Враца и ОО „КД – ДАИ” – Враца. Установени са 3 лица, извършващи нерегламентиран таксиметров превоз на пътници и товари, като автомобилите са спрени от движение за 6 месеца.
Охранителна дейност, свързана с опазването на обществения ред и противодействието на престъпността
 През 2011 година дейността ни беше насочена основно към опазване на обществения ред и недопускане извършването на терористични действия на територията на областта, както и проактивното противодействие на престъпността с насочване на усилията ни към малките населени места, опазване на селскостопанското имущество, социално уязвимите и рискови общности, обезпечаване на масови и мащабни мероприятия на обслужваната територията, осигуряване на безопасността на движението по пътищата.
Приоритетните задачи, които се изпълняваха през годината, бяха:
o   Повишаване на контрола при осъществяване на ППД и извършваните проверки на пътни превозни средства и лица с цел установяване на кражби на черни и цветни метали;
o   Постоянен и засилен контрол върху обекти и фирми за изкупуване на черни и цветни метали, както и върху лица, занимаващи се с тази дейност, без да имат право за това;
o   Планиране, организиране и провеждане на дейности по опазване от престъпни посегателства на селскостопанската продукция през 2011 г.;
o   Повишаване ефективността на дейността по противодействие на престъпленията срещу български и чуждестранни граждани по главните пътища и автомагистралите от републиканската пътна мрежа;
o   Обезпечаване на добър обществения ред във връзка с провеждането на  различни масови мероприятия на обслужваната територия;
По отношение на обезпечаването на безопасността на движението на територията на областта през 2011 г. характерно бе, че пътно–транспортната обстановка бе с влошени пътни условия, които от своя страна доведоха до намаляване на интензивността на движението, а от там и до намаляване на броя на ПТП през последния месец.
На територията на ОД на МВР – Враца станаха 958 ПТП, от които:
¨    830 ПТП с материални щети;
¨ 128 тежки ПТП, от при които са ранени 159  и убити  20 граждани;

Сравнени с 2010 год., резултатите са, както следва:

·       ПТП с материални щети        -     -927 бр.

·       ПТП с пострадали                 -      -152 бр.

·       Убити                                            -22 бр.
·       Ранение граждани                  -      -199  бр.
През 2011 г. най-много ПТП са станали в интервала от време между 06.00 и 22.00 часа, което съвпада с часовете на най-интензивно движение.
С най-голям дял и основна причина за станалите ПТП е нарушение състоянието на водача.
По вид на ПТП най-много на брой са сблъскванията – 662, от които 92 тежки ПТП с 94 ранени граждани и 9 убити граждани, а с най-тежки последици е блъскането на пешеходец – 26 пострадали.

75.26 % от ПТП с материални щети и 24.74 % от тежките ПТП са станали в населените места, което налага контролът да бъде насочен по място.
Резултатите от АНД на авто-контрольорите от РУП на ОД МВР – Враца, са както следва:
·    Установени нарушения по ЗДвП:            -  38791 бр.
·   Съставени актове                                     -  16674 бр.
·   Съставени фишове                                   -  22117 бр.
Най-голям дял от установените нарушения на ЗДвП заемат:
·    Превишена скорост                                 - 7787 бр. /20,07 %/
·    Нередовни документи                              - 8018 бр. /20.66%/
·    Технически неизправни                           - 3284 бр.
·    Не ползване на обезопасителен колан     - 2403 бр.
·    Неправилно спиране и паркиране           -  1410 бр.
·     Неправоспособност                                -  1014 бр
Най-слаба е работата по установяване на нарушения за спазването на различните видове предимство и ползване на мобилен телефон по време на движение 127 бр.
В РУП от областта е създадена добра организация за приемане на документите и ред за издаване на разрешения за дейности с ООС. За всички обекти и лица осъществяващи дейности с ООС са заведени наблюдателни дела.
Служителите на МВР са през отчетния период са иззели 56 незаконно притежавани огнестрелни оръжия, а през 2010 г. за иззети 63. През 2011 г. от полицейските служители са съставени 44 акта за нарушения на ЗОБВВПИ, а през 2010 г. са били съставени 40. През 2011 г. има 3 случая на престъпления и злополуки с ООБ (двама ранени със законно оръжие и 1 убит с незаконно оръжие).
През 2011 г. са откраднати или загубени 4 броя оръжия от 4 лица.
През отчетния период от ИКОС в РУП от областта са регистрирани 3894 броя неогнестрелно оръжия (газови и сигнални оръжия – 2762 броя и 1132 пневматични оръжия).
През 2011 г. за констатирани нарушения по чл. 58 от ЗКВВООБ е отказано издаване разрешения на 27 лица и са иззети 35 броя оръжия от 27 лица, като за 2010 г. е отказано издаване разрешения на 52 лица и са иззети 102 броя оръжия от 76 лица.
През 2011 г. на територията на ОДМВР Враца има един случай на злоумишлени взривявания с използването на ВМ, на 08.05.2011 г. в с. Згориград.
                   Превантивна дейност
Планираните и изпълнени мероприятия по изпълнението на насоките  за оптимизиране на полицейската дейност в контекста „Полицията в близост до обществото” бяха съобразени с утвърждаването и популяризирането на ефективните практики от предходните години. 
През 2011г. в част от основните и средни училища на област Враца, на база разработени проекти, бяха изградени системи за видео наблюдение и саниране на сградите по препоръка на общинските комисии за ред и сигурност.
 В гр. Враца беше изградено видеонаблюдение, като бяха монтирани камери за видеоналюдение на два от изходите на града и на пл. „Христо Ботев”. В ОДМВР – Враца беше изграден  център за видеонаблюдение.
На 21.09.2011 г. беше подписана Декларация за партньорство от страна на ОДМВР – Враца, Областна администрация – Враца и Регионална програма за заетост „Спокойствие на улицата, сигурност у дома” относно назначаване на  охранители към общините на територията на Област Враца. Като партньор ОДМВР – Враца пое ангажимента да съдейства при организирането и изпълнението на дейностите по програмата, като ще участва в подбора на лицата, ще проведе обучение и инструктира същите.
Продължава работата си и създадения през 2008 година „Център за превенция”
През 2011 г. от РУП в областта бяха изготвени 59 работни карти касаещи решаването на идентифицирани конкретни проблеми в населените места.
ОДМВР – Враца продължава да изпълнява заложените мероприятия, отнасящи се до нарастване на доверието и обществената удовлетвореност от дейността на полицията, повишаване чувството за сигурност в гражданите и намаляване на страха от престъпността.
В тематичните планове за обучение ежемесечно се залагат теми по правата на човека и проблемите на малцинствата.
Създадена бе организация за активизиране полицейската дейност сред малцинствата, изразяваща се в  засилено полицейско присъствие, постоянни беседи,  бързо приключване от ПИ на всички преписки, касаещи семейни, битови и родови конфликти.
Планират се  обходи от  ПИ и Мл.ПИ през тъмната част на денонощието в малките населени места по утвърдени графици, както и провеждането на СПО. По изготвени графици началниците на РУП провеждат срещи с гражданите в малките населени места. По утвърдени графици от тях се  извършаваха приеми на граждани от ПИ и Мл. ПИ в удобно за тях време минимум един път в седмицата. ПИ и Мл.ПИ обслужващи определените им райони ежедневно провеждат срещи и беседи с кметовете на населените места и самотно живеещите възрастни хора.
Подобрен е приема на граждани, като във всички населени места има изградени приемни на ПИ и Мл.ПИ. На всички приемни има поставени табели с графика и часовете за прием, както и кутии за сигнали от граждани.
 Досъдебно производство
Основните приоритети на отдел “Досъдебно производство” при ОД на МВР - Враца през 2011 г. бяха следните:
o   Повишаване ефективността в работата на разследващия апарат;
o   Утвърждаване и подобряване взаимодействието между разследващите полицаи и останалите полицейски служители при въведения екипен принцип на работа с цел увеличаване броя на приключените с мнение за съд досъдебни производства;
Общ брой разследвани ДП
 За периода са образувани общо 3917 досъдебни производства, от които 59 бързи и 3858 по общия ред. За същия период на 2010 г. са образувани 3940 бр. ДП, от които 72 БПП. 
5.2. Общ брой приключени ДП.
През изминалата отчетна година са приключени и изпратени в прокуратурата общо 3332, а за 2010г.са приключени 3371 ДП, както следва:
- с мнение за предаване на съд – 1172 бр.,  с 27 по-малко в сравнение с 2010г., когато са били са 1199 бр.
- с мнение за прекратяване  – 619 бр; (за 2010 г са 579 бр.)
- с мнение за спиране – 1537 бр; (1594 бр. за 2010г.)
Процентът на повдигнатите обвинения за ОД на МВР Враца за периода е 42,25%, при 37,41% за 2010 г. Това е повишение с 4,84 % процентни пункта, което показва цялостно подобряване на качеството на разследванията от служителите в отдела. 
През този отчетен период разследващите полицаи  показаха доста високи резултати (в сравнение с миналия отчетен период), както в повишаване броя на приключените дела с мнение за съд, така и свеждане до минимум броя на просрочени дела.
През отчетния период  е взета мярка за неотклонение “Задържане под стража” по 94 досъдебни производства.
Осъдени са 1458 лица ( с 400 повече от същия период на 2010 г., когато осъдените са били 1058)
  Взаимодействие с органите на прокуратурата, ДАНС, НАП и др.
През този отчетен период взаимодействието между прокуратурата и разследващите полицаи е  много добро. Наблюдава се екипна работа и от двете страни, което доведе и до по-големия брой дела приключили с мнение за съд и отработени в двумесечен срок. Разследващите полицаи системно докладват делата на наблюдаващите прокурори. Въведената практика за даване на писмени указания, при доклад на досъдебното производство пред наблюдаващия прокурор, улеснява провеждането на разследването и води до по-качествено и срочно приключени досъдебни производства от разследващите полицаи, като това спомага и за свеждането до минимум на делата върнати за доразследване.
За взаимодействие между органите на МВР и следствието трудно може да се говори, тъй като се работи само от служители с полицейски правомощия по спрените дела на следствието.
В последните месеци на периода се забелязва тенденция за изпращане на досъдебни производства за разследване от следователи, като това е с цел намаляване на натовареността на разследващите полицаи.
      В ОД на МВР-Враца към 31.12.2011 г. са наложени 54 дисциплинарни наказания:
За допуснатите произшествия и дисциплинарни нарушения наложените наказания са следните:
q   Уволнение                                       -        2
q   Недопускане до конкурс                -        3
q   Порицание                                       -        8
q   Писмено предупреждение              -       19
q   Мъмрене                                          -       18 
q   Забележка                                        -         3
q   Предупреждение за уволнение        -         1
Осъществени добри практики през периода
Добрите практики, приложени на територията на областта, основно произтичат от планираните мероприятия по изпълнението на насоките за оптимизиране на полицейската дейност в контекста „Полицията в близост до обществото” .
Развитието на видеонаблюдението, което в момента се осъществява и има тенденция да се разширява на територията на областта, е практика, от която очакваме в бъдеще много доби резултати.  
Подписаната декларация за партньорство от страна на ОДМВР – Враца, Областна администрация – Враца и Регионална програма за заетост „Спокойствие на улицата, сигурност у дома” за назначаване на  охранители към общините на територията на Област Враца всъщност е предпоставка да се  предприемат конкретни действия както за обезпечаване на сигурността на населението в областта, така и за подпомагане работата на органите на МВР.
Изводи и установени, в резултат на анализа, тенденции
Анализът на резултатите, постигнати от ОДМВР-Враца в цялостната й дейност по противодействие на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред и сигурността на гражданите на територията на областта очерта няколко основни извода, които характеризират степента, до която сме изпълнили приоритетните си задачи през 2011 година:
o                  По отношение на противодействието и ограничаването на конвенционалната престъпност в областта, като се базираме на спада в регистрираната престъпност и ръста в % разкриваемост на престъпленията спрямо миналата година, можем да кажем, че по този показател приоритетната цел е изпълнена.
o                  По отношение на повишаване на сигурността на гражданите и утвърждаването на общественото доверие в дейността на МВР, като отчетем баланса между постигнатите резултати (включително и отчитайки резултатите от статистиката, характеризираща тази дейност) и допуснатите слабости и пропуски през годината, изводът е, че работата ни по този показател е добра, но очакванията на обществото са много по-големи, а и възможностите ни да удовлетворим тези очаквания не са използвани докрай.
o                  Противодействието на организираната престъпност в областта бе адекватно предвид резултатите ни по идентифицирането и неутрализирането на няколко новопоявили се групи, действащи в сферата на корупционните практики, акцизната търговия и лихварството.
o                  Мерките по противодействие на тероризма и ефективната защита на населението при бедствия, пожари и извънредни ситуации, които се прилагаха през 2011 г., осигуриха една по-сигурна среда за живот на населението, като очевиден е факта, че в отчетния период не бяха допуснати ситуации, които да доведат до масово застрашаване на живота,  сигурността и имуществото на жителите в областта.
Детайлният анализ на оперативната обстановка по отделните направления на дейност на ОДМВР-Враца, очертаха няколко основни тенденции, с които трябва се съобразим при планирането на дейността си за 2012 година:
Þ              По отношение на противодействието на престъпността:
§                        Макар, че не може да се определи като устойчива тенденция, ръстът на умишлените убийства, грабежите, палежите и посегателствата над МПС на територията на областта през 2011 година е обезпокоителен;
§                        Ръстът в домовите кражби, кражбите от магазини и от офиси (които в повечето случаи са и взломни) показва, че тези престъпления имат стабилно присъствие в структурата на масовата престъпност и въпреки, че разкриваемостта им е по-висока от тази през м.г., превенцията е със занижена ефективност.
§                         Ръстът в кражбите на елементи от електропреносната и конвенционалната телефонна мрежа сочи, че има проблеми както в превантивната дейност на органите на МВР, така и че има пропуски и недобросъвестно стопанисване от стана на фирмите-собственици.
Приоритетни задачи и възможности за развитие на дейността
Като се базираме на анализа, изводите и очертаните тенденции в оперативната обстановка на територията на областта и като вземем предвид и приоритетите за работа на МВР, очертани в плана на министерството за 2012 година, дейността на ОДМВР-Враца през годината трябва да се съсредоточи основно за постигане на следните приоритети:
1.  Противодействие на организираните и конвенционални форми на престъпност против икономиката и финансовата система, корупцията и посегателствата против личността и собствеността на гражданите.
Конкретно трябва да се планират мерки в посока:
o      Ограничаване на контрабандата и на престъпленията срещу митническия режим и данъчната и осигурителната система;
o      Засилване на координацията между всички институции и дейности в областта на борбата с нередностите и измамите със средства на Европейския съюз.
o       Установяване и пресичане проявите на корупция в държавните институции, съдебната власт и органите за местно самоуправление
o      Снижаване на ръста на престъпност при умишлените убийства, грабежите, палежите и посегателствата над МПС, както и на домовите кражби и кражбите от магазини и офиси на територията на областта;
2.  Развитие на превенцията като ефективна форма за противодействие на престъпността, нелегалната миграция, защита на населението и обектите от критичната инфраструктура при пожари, бедствия и други извънредни ситуации.
o      Утвърждаване на превенцията като ефикасен способ за противодействие на конвенционалната престъпност на територията на областта;
o      Създаване на допълнителна организация за противодействие на посегателствата срещу собствеността и увеличаване на полицейското присъствие в населените места;
o      Провеждане на целенасочени превантивни кампании по безопасност на движението с основни акценти върху рискови групи - участници в движението, с разширяване кръга от партньори - неправителствени организации, медии и др.