Бисквитки

събота, 12 ноември 2016 г.

Почина д-р Ивайло Вълев

След кратко боледуване почина д-р Ивайло Вълев. Поклонението ще е във вторник от 10 до 12 часа във фоайето на Изотопен център в двора на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца. Опелото ще бъде от 13 часа в църквата „Св. Николай”. Д-р Ивайло Вълев ще бъде погребан в стария гробищен парк във Враца, като погребението е от 14 часа.

петък, 11 ноември 2016 г.

Калин Каменов откри Международния форум за социална промяна EMPATHEAST



Кметът на Община Враца Калин Каменов официално откри изложбата „Босонога обич“, с която бе дадено началото на Международния форум за социална промяна, движена от емпатия EMPATHEAST, чиито домакин е областният град. 
„Благодаря на всички млади хора от цялата страна, решили да обединят своите усилия, свързани с иновациите и интерактивните идеи във Враца. С всички онези креативни младежи от цялата страна, които ще гостуват в града, заедно показваме, че регионът може да бъде лидер на промяната. Сигурен съм, че чрез вашите идеи ще намерим ключа към успешното развитие на Северозападния край и град Враца“, заяви в приветствието си кметът Калин Каменов.
 Изложбата „Босонога обич“ на фотографите Милица Джанждова и Мария Ангелова, разказва за устойчивата любов на възрастни двойки от селата Паволче и Челопек, където през това лято се проведе инициативата „Резиденция баба“. Специален гост на културното събитие бе пра-пра внучката на баба Илийца, 94-годишната Тодорка Ангелова от село Челопек.
В рамките на три дни, Международният форум за социална промяна EMPATHEAST ще превърна Враца в град на социални иновации, съвременна култура и пространство за нови идеи за развитието на Северозапада. Организатори на мероприятието са Фабрика за идеи, които са и движещата сила зад инициативата „Резиденция баба”. EMPATHEAST e третият пореден форум, като първите два са проведени в София и Пловдив.
EMPATHEAST 2016 се осъществява в партньорство с Община Враца, Junior Achievemеnt България, MOVE.bg, „Резиденция баба“, хората от селата Челопек и Паволче, Plovdiv 2019 и читалище Хамалогика – Бургас.




Кметът Калин Каменов: Враца върви в правилната посока



Кметът на Община Враца Калин Каменов направи публичен отчет на първата година от управление на мандат 2015-2019 г. „Знаех, че заклевайки се, поемам голяма отговорност. Бях убеден, че заедно с колегите, ще успеем да постигнем голяма част от целите, които си бяхме поставили в началния период от мандата“, заяви Калин Каменов. В кратък SWOT анализ той направи разбор на постигнатите успехи, трудности, слабости и създадените възможности пред Община Враца. „Безспорно най-сериозното предизвикателство беше фазирането на водния цикъл, с което успяхме да спасим проекта. Втората фаза струва 80 млн. лв., които получаваме от Министерството на околната среда и водите чрез ОП „Околна среда 2014-2020“, заяви Калин Каменов и допълни, че за една година e възстановена настилката на повече от 50 улици, през които е преминал проектът и цялостно е преасфалтиран площад „Св. Софроний Врачански“. Каменов подчерта още, че сред основните проблеми на воден цикъл е некачественото изпълнение на дейностите по проекта, въпреки, че много от тях са извършени. „Това е причината да бавим плащането на изпълнителите, а те да отказват да работят по останалите си ангажименти, което наложи и за първи път Общината да им наложи санкции“, поясни още Калин Каменов.
В презентацията си кметът на Община Враца очерта постигнатите успехи в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. „Благодарение на активността на екипа по програмата, само за една година са проведени над 500 събрания. Във Враца вече има близо 130 регистрирани Сдружения на собственици, а 60 договора са подадени за финансиране към Българска банка за развитие, от които се очаква, следващата година 10 000 жители на града да получат обновени жилищни блокове. От последно място в Националната програма, от всичките 28 областни града, сега сме на второ. Това показва, че Враца върви в правилната посока“, съобщи Каменов. При представянето на свършеното до момента, кметът акцентира върху постигнатия ръст от над 1 700 000 лв. при събираемостта на местните данъци и такси, и над 400 000 лв. от наеми от общинска собственост. Приход от 54 000 лв., само за няколко месеца бе отчетено от работата на новото звено „Инспекторат“, което повишава ефективността на много от контролните функции на Общината, приема и задвижва бързо сигналите от граждани и се грижи за работеща връзка граждани-администрация.
„Тази година спечелихме и 17 проекта, на стойност 27.5 млн. лв., като част от тях са свързани с Инвестиционната програма, по която Община Враца успя да подаде близо 90% от своите проекти“, заяви кметът Калин Каменов и добави, че следващата година очаква да стартират 66 проектни предложения на обща стойност 166 млн. лв. „Предстои и поставянето на 57 видеокамери на ключови кръстовища в града. В момента ремонтираме и 3 подлеза в града, на които ще бъдат монтирани 16 камери“, добави още Калин Каменов. В отчета си, кметът на града подчерта и добрата работа през последната година с Общински съвет.
Недостигът на квалифицирани кадри, както за бизнеса, така и за администрацията, липсата на значими инвестиции и недоброто управление на общинските предприятия и търговски дружества бяха част от слабостите, които кметът маркира в презентацията си. Като пример, Каменов визира „Тролейбусен транспорт“ ЕООД, където е изпусната възможността за кандидатстване по оперативни програми през предишния програмен период и ОП „Паркинги и гаражи. „Враца е един от градовете, в които има синя зона, но няма паяк. Положихме усилия да закупим паяк, но за съжаление попаднахме на фирма, която се опита да ни измами. Предпочетох да развалим обществената поръчка и да я пуснем отново, убедени, че трябва да въведем ред в паркирането в нашия град“, коментира кметът.
Нарастващото доверие от държавната администрация и напредването с инфраструктурата бяха част от възможностите пред Община Враца, скицирани от Каменов в отчета на първата една година от мандат 2015-2019 г. Доказателство за това е отпускането на средства, в размер на 6 млн. лв. за ремонт на бул. „Васил Кънчов“. „Имам уверението на правителството, че през следващата година ще бъдат предоставени и следващите, необходими, 7 млн.лв., за да бъде довършен цялостният ремонт на булеварда. В момента подготвяме и обществена поръчка за ремонт на близо 30 улици в града, за които също сме поискали държавна помощ“, заяви Калин Каменов.
Срещата по повод публичното представяне на отчета на кмета Калин Каменов продължи повече от час, като на нея бяха разисквани още реализацията на проектите за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, със средства от Норвежкия финансов механизъм, в които бяха включени 3 училища и две детски градини от Враца. Посочено бе, че само преди ден още едно училище в града, по проект получи средства за въвеждане на енергийно ефективни мерки, на стойност 309 000 лв. Каменов не пропусна и изграждането на Младежки център, за който бяха отпуснати 100 000 лв., за да може проектът да бъде завършен. Отчетено бе и разкриването, в две училища, на 4 паралелки с дуално обучение, както и това, че филиалите на Великотърновския университет и на Медицинския университет се разширяват в нови сгради, увеличават приема и се разкриват нови специалности и магистърски програми. Каменов не пропусна да отчете и повишаване на качеството на здравните и социални услуги, изпълнените ангажименти и реализираните проекти в селата на територията на община Враца и новите, и атрактивни прояви, част от културния календар на Враца – Националният фолклорен събор „Леденика“ и Северняшка сватба, иновативните събития, част от „Ботеви дни 2016“ и променената визия на врачанския есенен панаир. Спасяването на ПОФК „Ботев“-технически и финансово също бе отбелязано в отчета на кмета. Каменов посочи, че в момента Враца има стабилен мъжки тим във Втора лига, елитен отбор до 19 години и силни детски формации.
На представянето на отчета на кмета Калин Каменов присъстваха зам. областният управител Мирослав Комитски, председателят на Общински съвет Румен Антов, зам.-кметовете на Община Враца Мария Попова и Петя Долапчиева, общински съветници, директори на институции и граждани.

С ИЗЛОЖБА „БОСОНОГА ОБИЧ“ И ДИГИТАЛНА СЕДЯНКА С ПРА-ПРА ВНУЧКАТА НА БАБА ИЛИЙЦА СТАРТИРА ВЪВ ВРАЦА ФОРУМЪТ ЗА СОЦИАЛНА ПРОМЯНА, ДВИЖЕНА ОТ ЕМПАТИЯ - EMPATHEAST



Днес, 11-ти ноември с изложба „Босонога обич“ на фотографите Милица Джанждова и Мария Ангелова, разказваща за устойчивата любов на възрастни двойки от селата около Враца, дигитална седянка на тема Моята българска история и в присъствието на г-н Калин Каменов, кмет на Община Враца, пра-пра внучката на баба Илийца, приятели, партньори и представители на медиите стартира Международният форум за социална промяна EMPATHEAST.

Днес тридневният форум ще продължи с интерактивния панел Център-Периферия; панел за Мултисекторно партниране с цел инвестиции за социална промяна с Надежда Лумбева; акробатично шоу, резултат от предизвикателството за артистична намеса в града, отговарящо на въпроса „Какво ни свързва“, водещ въпрос на тридневния форум; както и с изложба на Италианския културен иститут „Светът на мита и духовността между миналото и настоящето“ от 17:30 ч. в Регионален исторически музей, Враца и естетическо, социално и кулинарно предизвикателство с гост-лекторите и участниците във форума - EmpathEAT ВЕЧЕРЯ от 19:30 – 22:30 ч. в Хижата „Вестителят“, като местата са ограничени и изискват предварително записване на: http://bit.ly/2eGBtNW.

Основният ден от програмата е събота, когато всички международни лектори ще участват в дискусионен панел от 9:30 до 13:30 ч. в Младежки дом на тема „Истории на промяната“ – как социалните иновации могат да променят средата и създават алтернативи - в икономиката, гражданското участие, културата, образованието, където се очаква и засилен интерес на гости от цялата страна.

Сред акцентите в събота още са интерактивният панел Световно кафене, с Фабрика за идеи и Джуниър Ачийвмънт - 12-ти ноември, 14.30 - 17.00 ч. в Младежкия Дом, търсещ отговор на въпроса Какво може да върне младите хора и професионалистите към региона на Враца и/или да ги накара да останат в него?; интердисциплинарният спектакъл МИР ВАМ на студио за документален театър Vox Populi, документиращо най-болезнените зони на бежанския проблем у нас на 12-ти, събота от 18:00 ч. в Драматичния театър, Враца /изисква предварителна регистрация тук: http://bit.ly/2eGBtNW/ и много други.

Пълната програма на програмата на EMPATHEAST 2016, лектори и теми, можете да видите тук: www.empatheast.net.

Организатори на Форума са Фабрика за идеи, които са и движещата сила зад инициативата „Резиденция баба”, активна в селата около Враца тази година. EMPATHEAST e третият пореден форум за три години. Първите два форума са проведени в София и Пловдив.


EMPATHEAST 2016 се случва в партньорство с община Враца, Junior Achievemеnt България, MOVE.bg, „Резиденция баба“, хората от село Челопек и Паволче, Plovdiv 2019, читалище Хамалогика – Бургас.
---

Програмата на EMPATHEAST 2016, лектори и теми, можете да видите тук: www.empatheast.net
Регистрация участие: http://bit.ly/2eGBtNW
Повече за EMPATHEAST и снимки: http://bit.ly/2eFafb3
Facebook страница: www.facebook.com/empatheast
Facebook събитие: http://bit.ly/2dRzNC8
За контакти:

Марта Радева
0898 94 55 07