Бисквитки

събота, 14 февруари 2015 г.

Снимки от един типично врачански Зарезан


петък, 13 февруари 2015 г.

КРИМИ ХРОНИКА

След ОИМ за кражба на мобилен телефон на стойност 300лв., извършена на 27.01.15г. в с.Баурене е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното лице М.Ц./23г./ от същото село.

На 12.02.2015г., в  с.Уровене бе проведена среща между полицейски инспектори обслужващи района и органите на местно самоуправление и местната администрация .На срещата присъства кмета на селото  и жители на Уровене. На срещата са обсъдени въпроси по превенцията и разкриването на престъпления, като бяха отчетени и недостатъци в съвместната работа.Особено внимание бе обърнато за зачестилите измами, чрез обаждания за изпаднал роднина в беда. Среща от подобен характер бе проведена и  с жителите на с.Веслец.
 На 12.02.2015г., служители на МВ проведоха срещи с жители на селата с.Соколаре ; Комарево и Търнак. Обсъдени бяха въпроси с реализацията на стратегията “Полиция в близост до обществото”. Изнесена е информация за резултатите през 2014г. в противодействие на престъпността  и опазване на обществения ред .  
За времето от 20.00ч. на 12.02.2015г до 04.00ч. на 13.02.2015г.,  на територията на селата Долна Кремена и Горна Кремена  е проведена специализирана операция с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието. Нарушения не са констатирани.
На 12.02.2015г., в РУ-Козлодуй е получен сигнал, неизвестно лице е извършило кражба на   метални тръби и 3 метални кофражни платна от частен имот. След ОИМ е установено, че извършител на деянието е лицето Б.С./43г./ от гр. Козлодуй.
За времето от 09.00ч. на 12.02.2015 год. до 08.00ч. на 13.02.2015г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Констатирано  е едно нарушение на  ЗБЛД.
               Регионален говорител на МВР:
        Красимир Василев
                                                                         


четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Развитие на високоскоростен широколентов достъп в България

Областният управител на област Враца Малина Николова одобри Работен проект на обект „Развитие на високоскоростен широколентов достъп в България посредством изграждането на критична, защитена, сигурна и надеждна обществена ИКТ инфраструктура“, Обособена позиция № 1 „Проектиране и изграждане оптични кабелни трасета в регион Северна България, трасе Враца – Мездра – Роман“ с възложител Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“. ИА „ЕСМИС“ е директен бенефициент по Оперативна програма „Регионално развитие“, Операция 2.2 „Информационна и комуникационна мрежа“ и съгласно Закона за електронните съобщения е Възложител на проекта. Консултант на проекта е „Дарис“ ООД – София.
Обектът е трета категория -  електронна съобщителна мрежа и съоръжения, изграждани от магистрален тип на национално ниво в неурбанизирана и урбанизирана територия.
Проектът е разработен на териториите на общините Враца, Мездра и Роман и цели изграждане на инфраструктура за широколентов достъп за нуждите на електронното управление и създаване на предпоставки за развитие на широколентовите услуги за гражданите и бизнеса в Република България. Строителната дължина на новата подземна тръбна мрежа е 54 525 метра, на обща стойност 1 097 345 лв. /един милион деветдесет и седем хиляди триста четиридесет и пет лева/.

Надя Гетова

експерт „Връзки с обществеността и протокол“

Министър Ангелкова: „Вярвам, че пак ще сте победители“


Министър Ангелкова:  „Вярвам, че пак ще сте победители“
С атрактивна визия на своя щанд Община Враца участва в Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“, която вчера бе открита в София.  „Много ми хареса щандът на Враца! Вярвам, че пак ще сте победители“ – каза при посещението си на място министърът на туризма Николина Ангелкова. Министърът бе посрещнат от зам.-кмета на Враца инж. Красимира Георгиева. „Радвам се, че отново имаме възможност да участваме в това изложение. За осма година Общината присъства на форума. Печелили сме не малко награди и се надявам, че и тази година ще имаме успех не само в туристическата борса, а и в привличането на нови туристи във Враца“ – коментира инж. Георгиева.
Десетки гости си направиха снимки за спомен с тракийския цар и царица, които им поднасяха хляб от лимец и вино. Тази година мотото на представянето е „Враца – град на съкровища“. На принт  върху текстил са изобразени съдове от откритите във Врачанско съкровища. Върху огромни завеси, отново с принт, е показан  водопадът  „Скакля“ и емблематичният проход  „Вратцата“, които предлагат на туристите неповторими изживявания сред врачанската природа. На щанда са изложени също реплики на съдове от Рогозенското съкровище и много рекламни материали. Нови информационни брошури, насочени към популяризиране на историческото наследство, бяха подготвени и са показани на това изложение. На гостите са предлагани също туристическите пакети, изготвени по проекта „Враца – врата към древността“.
Тази година в международната туристическа борса участват над 250 изложители от 21 страни – туроператори, хотелиери, представители на световни курорти, авиокомпании и общини. Изложението продължава до 14 февруари в „Интер Експо Център“. В неговата програма Община Враца участва с презентацията „Враца – град на съкровища“, която ще бъде представена от археолога от Регионалния исторически музей доц. Нарцис Торбов. Презентацията ще се състои днес в 15 ч. в зала „Родопи“ на „Интер Експо Център“.
 
 
Даниела Хитова – гл. експерт „Връзки с обществеността“, Община Враца
Снимки: Община Враца

Крими хроиника

На 12.02.2015г.,  около 04,00ч.  в гр.Враца е извършена проверка на водач на лек автомобил  „Мицубиши”, който отказал да бъде изпробван за алкохол или да даде кръв за проба за алкохол. Установено е, че водача Ц.С./33г./  е с отнето свидетелство за провоуправление на МПС за употреба на алкохол,  а автомобила е спрян от движение.
На 11.02.2015г.,  в с.Фурен общ.Криводол бе проведена среща между полицейските инспектори обслужващи района  и  органите на местно самоуправление и местната администрация . На срещата присъства кмета на селото  и   жители на Фурен. Обсъдени бяха въпроси по превенцията и разкриването на престъпления, като бяха отчетени и недостатъци в съвместната работа. Особено внимание бе обърнато за зачестилите телефонни измами, чрез обаждания за изпаднал роднина в беда.
За времето от 20.00ч. на 11.02.2015г. до 04.00ч. на 12.02.2015г., на територията на селата: Дърманци, Лик, Ослен Криводол и Типченица е проведена специализирана операция  с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието. Нарушения не са констатирани.
На 12.02.2015г., в 02.35ч. в РУП-Козлодуй е получено съобщение, че в гр.Козлодуй, на паркинг северно от ОДЗ ”Мир” гори товарен автомобил „Шкода”.  Огънят  е загасен от служители на РСПБЗН-Козлодуй. Автомобилът е изгорял напълно, а топлината от огъня частично  е увредила в близост товарен автомобил „Рено”. Образувано  е досъдебно производство. 
 На 11.02.2015г, в РУП-Роман е получено съобщение, че непознат мъж отишъл в дома на 86-жена в гр. Роман и поискал от нея  пари на заем, но тя му отказала. Мъжът си тръгнал, а по-късно жената установила, че от портмонето й в коридора липсват 10лв. След бързи ОИМ е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното за кражби лице Е.Ф./58г./ от с. Глава.
На 11.02.2015 г., на територията на РУ- Роман бе проведена специализирана операция по метода  „Широкообхватен контрол”. Установени са 6 нарушения.
     Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


сряда, 11 февруари 2015 г.

Втори концерт събра дарения за малкия Йоан


Благотворителен концерт под мотото „Искрица надежда за малкия Йоан” се проведе в концертната зала на Община Враца. Събитието бе организирано от учениците от 11 „г” клас на ПМГ „Акад. Иван Ценов”, за да помогнат на родителите на момчето да го придружат и да останат с него при предстоящата операция в чужбина и по време на възстановителния следоперативен период. Много врачани дойдоха, за да подкрепят добрата инициатива. С изпълнения участваха танцов състав „Хемус” към Община Враца, танцов клуб с хореограф Николай Нанков от СОУ „Отец Паисии”, трио „Магия” – гр. Мездра, театрална група „ТЕМП”, ансамбъл „Мездра” и много други. Специален гост на концерта бе Венцислав Кътов – четвърт-финалист в „Гласът на България”.
„Горд съм, че поехте инициатива за толкова благородна кауза и успяхте със свои усилия да осъществите този концерт.  Това ми дава увереност, че нашия град има бъдеще.  Знайте, че Община Враца безрезервно ви подкрепя в добрите дела” – каза в поздрава си към децата зам.-кметът на Враца инж. Николай Йорданов. Събраната сума от общинските служители вчера бе внесена в дарителската банкова сметка.
Благотворителната проява протече с подкрепата и на частни фирми от града. Сашо Александров осигури озвучаването и осветлението в залата.  Събраната сума от билети от концерта и даренията ще бъде предадена на родителите на 2-годишния Йоан.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





вторник, 10 февруари 2015 г.

Крими хроника

         На 14.01.2015г., в РУП-Враца е постъпил сигнал, че за времето от 23.00ч. на 13.01.2015г.. до 08.00ч. на 14.01.2015г., от асансьорна шахта на жилищен блок в ж.к.Дъбника”-Враца, неизвестно лице е демонтирало  и откраднало множество ел. проводници и крепежни елементи,  трансформатор, релета и  бобина от ел.табло.  Нанесената щета е за  450 лв.
След ОИМ и ПСД е установено, че извършители на деянието са криминално проявените за кражби лица: К.Г./29г./ и И.Н./20г./  от гр.Враца.
 След ОИМ и ПСД по сигнал от 17.11.2014г., за кражба на мобилен телефон  от стая в училище  в гр. Враца  е установено, че деянието  е извършено от 17-годишно лице. Телефонът е върнат на неговия собственик.
На 10.02.2015г., в селата Ракево; Осен; Косталево бяха проведени  срещи между  полицейските инспектори обслужващи съответните селища  и органите на местно самоуправление и местната администрация. На срещите присъстваха и жители на населените места. Обсъдено бяха въпроси по превенцията и разкриването на престъпления, като и начините за по-добра съвместна работа  в бъдеще.
На 10.02.15 г., в РУ-Бяла- Слатина е получен сигнал, че  за времето от месец декември 2014г. до 08.02.2015 г., от нефункционираща мелница  в с.Попица, неизвестно лице е извършило кражба на 6  ел. двигатели с различна мощност с ремъчните шайби и 25 м. ел.кабел. След издирвателни мероприятия   е установено, че кражбата е дело на лицето Д.Д./58г./ от с.Бърдарски геран.
На 10.02.2015г., в 15.00 ч. в РУ-Бяла- Слатина е получено съобщение, че лица извършват бракониерска дейност в землището на с.Драшан. Служители на РУ-Бяла Слатина и служители на РДГ-Берковица са спрели  и извършили проверка на лек автомобил  „Опел Фронтера „, управляван от П.П./35г./ от от гр.Червен бряг. В колата  е открита ловна пушка и труп на сръндак. Образувано  е досъдебно производство. 
На 10.02.2015 г., служители на   РУ-Бяла- Слатина са извършили проверка в „Дом за стари хора” в с.Попица.
В една от стаите са намерени  и иззети 100  кутии цигари  без български акцизен бандерол.
Цигари без български акцизен бандерол са били намерени и в къщата на жител на село Попица.
         На 10.02.2015г., в РУ-Мездра  е постъпил сигнал, че на улица  в село Крапец е намерен трупа на Р.В./49г./ от същото село.  След аутопсия на трупа  е установено, че причината за смъртта  е измръзване.
За времето от 09.00 ч. на 10.02.2015 год. до 08.00ч. на 11.02.2015г., на територията на РУ-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Установено   е едно нарушение на  ЗБЛД.

      Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

                                                                          

Покана


Собствениците в МЛАДОСТ 1 – първи във Враца, подали документи за саниране


Областният управител на област Враца Малина Николова прие днес документите от Община Враца на първото Сдружение на собствениците от ж.к. „Младост“, Блок №1, за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.
Областният управител ще подпише Договор за целево финансиране с Кмета на Община Враца и Българска банка за развитие след проверка за наличие на предпоставките за одобряване на сградата, а именно: наличие на цяла сграда; наличие на 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение в сградата; наличие на Сдружение на собствениците, регистрирано в общината и в регистър БУЛСТАТ; наличие на Договор между сдружението на собствениците и общината.
Съгласно Методическите указания по Програмата, приети с Решение №18/02.02.2015 г. на Министерски съвет, задълженията на Областния управител по време на изпълнението на проекта включват наблюдаване на процеса по обновяването на жилищните сгради на своята територия в изпълнение на договора за целево финансиране, участие в приемателните комисии за обектите и подписване на всички протоколи по време на строителството.
Областният управител на област Враца изрази своето задоволство от стартирането  на Програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и намери символика в наименованието на първите, заявили включването си, за добър знак за нейната пълна реализация.
Заместник кметът инж. Николай Йорданов отиде на място и връчи документа на собствениците на апартаменти в блок 1 в жк „Младост”. „За мен е приятно задължение връчването на този договор. Условията на националната програма са един тест за вас – за вашата сплотеност и желанието ви да се
грижите за общата собственост
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”






Георги Божинов коментира изявление на бившият френски президент Никола Сарклози

Саркози: Не бива да виним Крим, че избра Русия

"Крим избра Русия и не можем да го обвиняваме за това" заяви бившият президент на Франция Никола Саркози, цитиран от ТАСС, като подчерта, че присъединяването на полуострова е свършен факт.

Той добави, че Франция не желае украинската криза да разпали отново конфликта между Запада и Русия.

"Ние и Русия сме една обща цивилизация. Интересите на Америка и Русия не са същите като интересите на Европа и Русия. Не желаем възраждането на Студената война между Европа и Москва", заяви Саркози.

Според него, за да се реши ситуацията в Донбас и за да се намали напрежението между Кремъл и Запада, е нужно международно посредничество.

"Необходимо е да се намерят средства в лицето на междинни сили, които да защитят рускоговорящите жители на Украйна", заяви той.
Бившият президент е убеден, че Украйна трябва да продължи да бъде неутрална страна, намираща се между Запада и Изтока - мост между Европа и Русия.

"Тя не е предвидена да се присъединява към Европейския съюз", смята Саркози.

По повод доблестта на един десен политик

Коментарът на Георги Божинов 


Истината и човешкото достойнство, проявени от политик и държавник, винаги предизвикват уважение у мен. Аз съм социалист, избиран съм 7 пъти за народен представител като такъв.
Убеден съм, че „лявото“ и „дясното“ в политиката определят характера, нейната същност и тенденции.
Но истината и човешкото достойнство в политиката понякога звучат по-убедително от „лявото“ и „дясното“, особено когато последните са в слаби ръце.
P.S. Ако някой мой сънародник възразява на твърдението на Саркози за правото на Крим и паралела с Косово, искам да му припомня какъв национален празник ние честваме в началото на септември.

Георги Божинов,
народен представител за Врачанска област от Коалиция „БСП Лява България”


Крими хроника

Служители на РУ-Враца установиха лицата, които през месец януари 2015г., извършиха множество кражби от асансьорни уредби в гр. Враца. До момента е установено, че лицата К.Г./29г./ и Ц.К./26г./ от гр. Враца са разбили асансьорни помещения  и уредби  в 5 жилищни блока и извършили кражби на трансформатори, релета, контакти, бобини, ел.проводници  и др. елементи.  Нанесени са значителни материални щети. Лицето К.Г. е задържано, а Ц.К. се укрива.
За времето от 20,00ч. на 09.02.2015г до 04,00ч. на 10.02.2015г.,  на територията на селата: Ребърково, Зверино, Игнатица, Оселна и Елисейна е проведена специализирана операция с цел: осигуряване на засилено полицейско присъствие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението в малките населени места през тъмната част от денонощието. Нарушения не са констатирани. 
На 09.02.2015г., служители на УП-Хайредин съвместно със служители на ТМУ(Митница)-Лом са извършили  проверки на два търговски обекта в  с. Михайлово. Намарени  и иззети са цигари без акцизен бандерол. Цигари без акцизен бандирол са били намерени и иззети  от частен дом в село Бутан.

              Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Да помогнем на Велислав

“Да бъдем добри не само на Коледа” за това призовава майката на 12-годишният Велислав Тодоров. Момчето страда от детска церебрална парализа и се нуждае от лечение в чужбина. Средствата необходими за операциите на детето са непосилни за семейството от врачанския квартал “Бистрец

Всеки, който има желание да помогне, може да го направи чрез откритата дарителска сметка в Прокредит банк, и поставените кутии на територията на кв.Бистрец в магазините:”Севен” на Веско и „Галакси” на Ивелин, както и в града:магазин Техномаркет, в Природозащитен център "Натура 2000", и в хипермаркет Кауфланд.

понеделник, 9 февруари 2015 г.

Народният представител от ГЕРБ инж. Петя Аврамова в помощ на врачани

Народният представител инж. Петя Аврамова проведе традиционния приемен ден с граждани. Десетки жители на Враца и региона пожелаха среща с Аврамова. Широко обсъждани отново бяха въпросите, касаещи високата безработица.
 „Тъй като много млади хора търсят от мен съдействие за работа, смятам в следващия си приемен ден да поканя експерт от бюрото по труда във Враца. Неговото присъствие има за цел да съдейства за намирането на подходящо работно място, както и да разяснява условията за кандидатстване по различни програми осигуряващи заетост“, поясни още инж. Аврамова.
Гражданин от Област Враца обсъди с народния представител предложение за промяна в данъчните закони. Повод за тази негова инициатива са редица системни нередности, с които често се сблъсква.
Инж. Петя Аврамова ще окаже и съдействие по издаването на книга, посветена на Т. Рачински.





Мария Габриел инициира писмена декларация за учредяване на Европейска година за борба с насилието над жени с колеги от Европейския парламент



Ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел внася днес писмена декларация заедно с други 14 евродепутати от различни политически групи за учредяване на Европейска година за борба с насилието над жени. Предложението на европейските парламентаристи до Европейската комисия е за такава да бъде обявена следващата 2016-та година.

„Насилието над жени е сериозен проблем в ЕС, в който всяка трета жена е жертва на сексуално и/или физическо насилие. Насилието над жени обхваща престъпления, които засягат в непропорционално по-голяма степен жени, като например сексуално нападение, сексуален тормоз, изнасилване, преследване и домашно насилие, и представлява нарушение на основните права на жените по отношение на достойнството, равенството и достъпа до правосъдие. Насилието над жени е основна пречка пред равенството между половете и е едно от най-широко разпространените нарушения на правата на човека, което не познава географски, финансови, културни или социални бариери”, мотивират се в предложената декларация нейните вносители.

Декларацията ще бъде отворена за подписване от останалите членове на Европейския парламент три месеца - от 9 февруари до 9 май. Тя трябва да бъде подкрепена от най-малко половината членове на Европейския парламент.

„Насилието над жените е едно от предизвикателствата, на което не спираме да търсим ефективен отговор на европейско ниво. ЕС направи защитата на жените от насилие основен елемент от стратегията на Съюза за правата на човека и е начело на усилията в тази посока, но все още сме далеч от желаните резултати. В борбата за отстояване правата на жените имаме нужда от активната подкрепа и на мъжете. Надявам се декларацията да бъде подписана от максимален брой колеги в Европейския парламент, за да може чрез обявяването на 2016-та година за Европейска година за борба с насилието над жените да повишим информираността и чувствителността на обществото по този проблем, да насърчим промяната на социалните норми и нагласи”, коментира Мария Габриел.







Народният представител от ГЕРБ Враца Красен Кръстев посе тиТърнава,


Над 20 жители на белослатинскто село Търнава се срещнаха с народния представител от ГЕРБ Враца Красен Кръстев. Голяма част от хората поискаха съдействие за ремонт на местното читалище, което се руши. Те обясниха, че в селото има много млади хора, желаещи да развиват активна културна дейност, но сградата е неизползваема. В отговор, Кръстев заяви, че ще потърси възможности за реализация на проекта чрез Община Бяла Слатина.
Бившият кмет на с. Търнава Евгени Крумов също пожела среща с депутата от ГЕРБ. Той сподели, че подготвя книга, посветена на селото, описваща неговата история и особености. Кръстев от своя страна изяви готовност за съдействие за издаването на книжното тяло.
Директорът на „Преходно и наблюдавано жилище“ – Бяла Слатина запозна народния представител с идея за нов вид социална услуга, която се очаква да стартира през 2016 г.
Откритата приемна на Красен Кръстев посети и директорът на местната детска градина „Вълка Ташевска“. Заедно те обсъдиха въпроси, касаещи новия програмен период.


неделя, 8 февруари 2015 г.

Крими нроника

На 08.02.15 г., в УП-Борован се е явил  жител на същото село, който е заявил, че от хранителен магазин негова собственост, неизвестно лице  е разбило прозорец на магазина  и извършило кражба на извършило кражба на храни и  напитки на стойност около 120лв. След бързи издирвателни мероприятия  е установен и задържано 14-годишно лице.
На 07.02.2015г. от 12.00ч.  до 23.00 ч. на 08.02.15г., на територията на  РУ -Б. Слатина е  проведена специализирана операция  във връзка с незаконните разкопки на местности обявени за паметници на културата.  Проверени са   защитените обекти: „Орозаня” и „Римска крепост”-Калето в землището на с.Алтимир, Тракийските могили в землищата на с.Галиче и с.Бърдарски геран, калета”Марленското”,”Долно  кале” и средновековна крепост в местността ”Бриша” край с.Габаре. Няма констатирани  нарушения и разкопки .
За времето от 02.02.2015г. до 08.02.2015г.,  на територията на РУ -Мездра е проведена  комплексна операция с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, проверка на дискотеки, барове, ресторанти, интернет клубове. Констатирани са 13 нарушения, за които са  съставени:  1 акт по ЗДвП, 3 фиша по ЗДвП, 9 акта по ЗБЛД. По време на операцията са образувани 3 досъдебни производства. 
На 08.02.2015г., около 04,30ч. на пътя между с.Хайредин и с.Михайлово извън пътното платно се преобърнал лек автомобил „Фолксваген”,  управляван от Б.Й./48г./  от с.Михайлово. Убити и ранени няма. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 1,81 промила.
За времето от 09.00 ч. на 08.02.2015 год. до 08.00ч. на 09.02.2015г., на територията на РУ-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  питейни заведения, МПС; пунктове за изкупуване на метали. Констатирано  е 1  нарушение
                      Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев