Бисквитки

събота, 12 април 2014 г.

Постижения на ученици от ПМГ на националните кръгове на олимпиадите по химия и биология.


Биология и ЗО

На 5 и 6 април 2014 г. в гр.Момчилград се проведе националният кръг на XXXIX Национална олимпиада по биология и здравно образование.
От ПМГ Враца участие взеха 9 ученици от 9,11 и 12 класове.

Дванадесетокласникът Радослав Федеев Тодоров се класира на 4-то място измежду 60 ученици от цялата страна във възрастова група 9-12 клас с оценка отличен 6.00. Това му дава правото да бъде 1 от десетимата лауреати на олимпиадата и да влезе в разширения национален отбор по Биология, от който след подборен кръг ще бъдат излъчени 4 ученика формиращи националният отбор на България. Отбора ще представи страната ни на Международната Олимпиада по Биология (IBO 2014), която ще се проведе от 6-13 Юли 2014 в Бали, Индонезия.
 Останалите 3 дванадесетокласници също се представиха отлично и много добре:
Кристина Валериева Кръстева - 116,40 т. - оценка отличен 5,50 - 29 място
Владимир Петров Веселинов - 113,65 т. - оценка отличен 5,50 - 34 място
Велла Георгиева Николова - 101,40 т. - оценка 5,00
 Учителя, подготвил ги е г-жа Величка Младенова

Деветокласничката Илона Християнова Йорданова с учител г-н Любомир Иванов зае 10-то място измежду 55 ученици от тази възрастова група. 
11 класниците с учител Ивайло Лалков също се представиха отлично:
Елена Калинова Владинова  - 118,05 т. оценка отличен 5,75 - 25 място
Виктория Асенова Величкова - 107,50 т. оценка 5,25
Елена Георгиева Узунова - 101,85 - оценка 5,00
Никол Николаева Горанова - 86,85 т. - оценка 4,50  

Химия и ООС
Кристина Валериева Кръстева - XII клас - 1 от шестимата лауреати на олимпиадата - на IX  място, 57,70 т. - оценка отличен 6,00  
Тя също влиза в разширения националан отбор по химия.

Кмет провери как върви строителството по проекта „Враца – привлекателно място за живеене”


         На какъв етап са строителните дейности в три от обектите по проекта „Враца – привлекателно място за живеене” провериха днес на място кметът на Враца инж. Николай Иванов и зам.-кметът инж. Красимира Георгиева. Работата по изграждането на ново спортно игрище в района на бившето „гумено игрище” е започнала в началото на март. Там ще се изградят модерни площадки за игра на волейбол, баскетбол и минифутбол. Към момента са построени трибуните, върху които ще се монтират пейки за зрителите, направена е оградата и осветлението. Строителите работят по настилката на игрището, която ще отговаря на всички съвременни изисквания. Очаква се този строителен обект да бъде завършен преди 1 юни.
Втората спирка по време на обиколката бе в близост до новоизградения канал на Медковско дере. Успоредно на него ще се построи полигон за екстремно колоездене с дължина 480 метра в едната посока, който да отговаря на световните стандарти. Съоръженията по него ще бъдат сертифицирани от Световната организация по екстремно колоездене и там ще могат да се провеждат международни състезания. Строителите вече са почистили и подравнили терена за трасето. Направена е вертикалната планировка. Поставено е осветление, а днес се монтира видеонаблюдението. В горната част на района ще бъдат изградени детска площадка и фитнес на открито. Строителните дейности по този обект ще завършат в началото на май.
Новият обществен парк в жк „Дъбника”, който ще е на площ от 33 декара, бе третият строителен обект, който бе инспектиран от инж. Иванов и инж. Георгиева. На кота нула е завършена сградата на амфитеатъра, а в момента строителите работят по вертикалните й елементи и сцената. Наляти са основите на трите фонтана в парка. Положени са кабелите на районното осветление. Изградено е машинното отделение, което ще обслужва фонтаните. Паркът ще бъде завършен в края на декември тази година. „Доволен съм от работата на строителите. Всички строителни дейности вървят в срок и се очаква обектите да бъдат завършени навреме. С реализирането на проекта искаме Враца наистина да стане едно по-приятно място за живеене” – коментира кметът инж. Николай Иванов. Общата стойност на проекта е 5 654 815 лв., като от тях съфинасирането и дофинансирането от Общината е над 780 000 лв.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Проведе се работрна среща за водния цикъл на Враца


            Във връзка с изпълнението на проект „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”, Договор № 58111-С065-256/ 21.12.2009 г. и Мерките за информация и публичност, Община Враца организира вчера, в залата на читалището в  кв. Бистрец, Работна среща, част от разяснителна кампания за ползите от проекта сред засегнатото от строително-монтажните работи население.
            В нея участваха кметът на община Враца – инж. Николай Иванов,   зам.-кметът по „Европейско финансиране и обществени поръчки“ на община Враца - г-жа Красимира Георгиева, зам.-кметът „ТСУ“ инж. Николай Йорданов, управителят на асоциирания партньор  „В и К” ООД - гр. Враца Ангел Престойски, г-жа Марияна Рашева директор на Звеното за изпълнение на проекта, инж. Огнян Гешев експерт от Звеното за изпълнение на проекта. Инженерът и строителният надзор бяха представени от инж. Пейчо Печев. Присъстваха и инж.Валери Младенов и инж. Андрю Лоусън  представители на „Понсстройинженеринг“ ЕАД -изпълнител на строителните работи на ЕТАП-2. Срещата беше отворена за широката гражданска общественост и медии и предизвика голям интерес.
            До този момент в кв. Бистрец са изградени 7 км канализация, като предстои   изграждането на помпена станция и полагането на още 3 км канализационни тръби - съобщи по време на срещата инж. Рашева, която запозна присъстващите с напредъка и работата в квартала. „Искам да се извиня за всички неудобства при строителните дейности, които всички ние търпим“ - заяви директорът на ЗИП.
            „БКС“ продължава да пръска и мие улиците за да се намали запрашеността, като ще разпоредя приоритетно да започне измиване на улиците в кв. Бистрец и по този начин да намалим негативните ефекти от строителството и дискомфорта за живеещите тук - заяви от своя страна кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Съвместно с „ВиК“ ООД и според възможностите на Общината и дружеството ще се търси решение и за подмяна на водопроводната мрежа в кв. Бистрец, което не е заложено в Интегрирания проект за водния цикъл - в това увери присъстващите на срещата инж. Иванов. Поетапно ще се работи и за благоустрояване на квартала, като в средата на месец юни ще има преразпределение на средства от националния бюджет и община Враца ще поиска средства за преасфалтиране на част от улиците - допълни кметът. Възстановяването на уличните настилки след изкопните дейности и полагането на тръбите ще започне на 24 април. Това заяви инж. Андрю Лоусън представител на „Понсстройинженеринг“ ЕАД. Той отговори и на конкретни въпроси свързани с качеството на строителството и използваните материали. Ще бъдем безкомпромисни за изпълнените СМР и за възстановяване на улиците, тротоари и зелени площи след приключване на дейностите. Всичко, което е изпълнено некачествено няма да бъде разплатено - увери жителите на кв. Бистрец кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Той пое ангажимент да бъдат разгледани всички поставени въпроси свързани с конкретни проблеми, както с Интегрирания проект за водния цикъл, така и за ежедневието в квартала. 

            На срещата беше подчертано, че целта на проекта е чрез подобренията в отделните компоненти на ВиК системата, обединени в интегрирана инвестиционна програма, да се подобри конкретната ситуация във водния сектор на гр. Враца. Ето защо е нужно всички усилия да се насочат към успешното му завършване.

            Бенефициент по проекта е община Враца, общата стойност на проекта е 136 373 288,07 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 123 523 616,01 лв. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, http://ope.moew.government.bg
            Продължителността на „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца” е 72 месеца, считано от датата на влизане в сила на договора за безвъзмездна финансова помощ с начало 15.01.2010 г. и край 15.01.2016 г.

            Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, Приоритетна ос 1

петък, 11 април 2014 г.

Крими хроника

На 10.04.2014г., около 11.15ч. в РУП-Враца се е явил 79-годишен мъж от гр. Враца, който заявил, че на бул. „Хр.Ботев” в гр. Враца, непознат мъж го  въвел в заблуждение като го помолил да стане свидетел на ПТП в което е участник, а за да заплати щетите от ПТП-то поискал от възрастния човек  1000 евро под предлог, че ще му ги върне. Като залог му оставил чантичка с документи и  ръчен часовник. Възрастният мъж дал 350 евро на непознатото за него лице. По данни на потърпевшия, мъжът въвел го в заблуждение и неговите спътници са на възраст 40-50г., мургави, говорят на развален български. Образувано е досъдебно производство.
За времето от 18,00ч до 02,00ч. на 11.04.14г. на територията на гр.Враца, кв.Кулата и селата Нефела, Баница, Оходен и Мало Пещене е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките населени места. Не са установени нарушения.
 На 09.04.2014г. от 21.30ч.  до 06.00 ч. на 10.04.14г., на територията на  РУП –Б. Слатина е  проведена специализирана операция  с цел опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките населени места.   Проверени са 12 МПС и 21 лица. Констатирани са 2  нарушения за които са съставени 2 акта по ЗБЛД.
На 10.04.2014г., в приемната на МВР в с.Гложене се е явил  жител на същото село, който заявил, че в същия ден е видял две неизвестни лица, които след взломяване на входна врата на частен дом в селото, изнесли вещи от къщата  и заминали в неизвестна посока. След бързи ОИМ и работа по горещи следи е установено, че извършители на кражбата са лицата: Т.И./32г./  от с.Бутан и  Р.Д./14г./ от с.Гложене.
На 10.04.2014г., в  15,50ч. в РУП-Козлодуй, полицейски служители извършили проверка в  пункт за вторични суровини, където  в момент на предаване на 33 метални тръби с общо тегло 93кг., установили лицето В.Р./29г./  от гр.Козлодуй. След  ПСД е установено,  че тръбите са демонтирани от сградата на недостроено крило на МБАЛ ”Св.Иван Рилски” в гр.Козлодуй.
В 22,35ч. в гр.Козлодуй е спрян за проверка  лек автомобил “Опел”, управляван от Г.К./36г./ от гр.Русе. Пробата  за алкохол на водача е положителна- 0,77 промила.
За времето от 09.00ч.  на 10.04.2014 год. до 08.00ч. на 11.04.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  6 бр. питейни заведения, 10 МПС; 19 лица; заложна къща, два пункта за изкупуване на метали. Констатираните нарушения  са санкционирали  с  3 акта по ЗДвП, 2 акта и 2 фиша по ЗБЛД.
На 10.04.14г., около 10,30ч. в гр.Враца,  ул.” Сава Катрафилов”,  лек автомобил ”Опел” управляван от П.П./19г./ от гр.Враца, блъснал на пешеходна пътека 51-годишен мъж, който получил охлузване на десния крак Пробата за алкохол на водача е отрицателна.


Регионален говорител на МВР:
          Красимир Василев

                                                                          

Враца отново ще е домакин на Панаир на образованието


 

         На 15 април във Враца отново ще се проведе Панаир на образованието. За трета поредна година той ще събере представители на всички училища в града. Тази година в изложението, освен учебните заведения, ще се включат Центърът за кариерно развитие във Враца, филиалите на Медицинския университет – София и на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Професионалният колеж по бизнес и финанси – София. Пред кандидат-гимназистите, техните родители и обществеността ще бъдат презентирани възможностите за образование, които учебните заведения предлагат. По традиция панаирът ще се проведе в градинката пред Сувенирната палата, а официалното начало е в 10 ч. 

Кмет връчи дарение за „Хранителна банка”



         Дарение от 1828 лева за кампанията „Хранителна банка” връчи днес кметът инж. Николай Иванов на Гергана Михалчева – директор на секретариата на областния съвет на БЧК във Враца. Събраните средства са от лични дарения на общински служители, на работещи в общинските предприятия, от училища и детски градини. Сред най-големите дарители са общинските служители и работещите в общинските предприятия, събрали общо 956 лева и НУ „Иванчо Младенов” с дарение от 422 лева.
Благотворителната кампания „Хранителна банка” се проведе от 1 до 11 април, а целта й бе събирането на средства за пакети с хранителни продукти, които ще бъдат раздавани на социално слаби граждани. Минималната лепта бе 2 лева. Предстои продуктите - брашно, захар, ориз, фасул, олио и други – да бъдат закупени и раздадени в навечерието на големия християнски празник Възкресение Христово.
Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

четвъртък, 10 април 2014 г.

Крими хроника

На 09.04.2014г.,  в района на Автогара - Враца е задържано лицето И.Я./31г./ от гр.Лом. Извършена е проверка на личните му вещи / пътнически сак /, в който  е намерен боен пистолет GLOCK и боеприпаси за него. Мъжът е криминално проявен, осъждан и не притежава разрешително за носене и съхранение на огнестрелно оръжие. В лицето са открити още 1230 български лева, 130 македонски динара и 10 сингапурски долара. Допълнително е установено, че  парите са откраднати от хотелска стая в гр.Лом.         И.Я.е задържан за срок от 24 часа в РУП-Враца. Работата по случая продължава. Образувано  е досъдебно производство 
За времето от 14.00ч до 20.00ч. на територията на гр.Враца и  селата: Паволче, Згориград, Челопек, Лиляче, Бели извор, и Власатица е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките населени места.  Проверени  са питейни заведения, автомобили и пътуващите  в тях лица, детско заведение, училище.
В РУП-Б.Слатина е получено съобщение,  в момента се извършва кражба на метални тръби в землището на с.Търнак.
Изпратеният на мястото полицейски патрул е установил три непълнолетни лица от село Търнак, в момента на опит за кражба на метални тръби
В  21.35ч. по време на СПО в с.Зверино, лек автомобил  ”Опел Корса” не спрял на подадения от полицейските служители сигнал и продължил движението си към с.Оселна, където  е спрян. Установено  е, че водача Н.К./20г./ от село Оселна, шофира след употреба на алкохол- 1,91 проми
В приемната на МВР в с. Хърлец се е  явил  63-годишен мъж от същото село, който  заявил, че за времето от 22.00ч. на 03.04.2014г. до 09.04.2014г., от къщата му  е била извършена кражба на 360 лева.  След бързи ОИМ и работа по горещи следи е установено, че извършител на престъплението е  криминално проявеното лице В.Г./19г./  от с. Хърлец.
На 10.04.2014г., в 02.22ч. в гр.Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил  “Киа” управляван от И.И./18г./ от гр.Козлодуй. Пробата за алкохол на водача е положителна-  0,83 промила.        
На 09.04.2014г., на територията на с.Софрониево е проведена специализирана полицейска проверка по линия „Противодействие на престъпления свързани с наркотични вещества”.  При извършено претърсване на къща  в селото са намерени  и иззети 3 грама канабис.
За времето от 09.00 ч.  на 09.04.2014 год. до 08.00ч. на 10.04.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  5 питейни заведения, 34  МПС, 49 лица, заложна къща, пунктове за изкупуване на метали. Констатирани са 3  нарушения  на ЗДвП, 1 по ЗБЛД, 1 АУАН по КЗ. За различни нарушения са съставени общо 9 фиша.
 На 09.04.14г., в 10.35ч. в РУП-Враца е получено съобщение, че при почистване на изкуствено езеро в комплекс „Чайка” е открит труп на мъж. След ОИМ и ПСД е установено, че трупа  е на М.М./82г./  от гр.Враца.  В присъствието на съдебен лекар е извършен първоначален оглед на  трупа, като видими следи от насилие не са установени. Образувано  е досъдебно производство.


Регионален говорител на МВР:

          Красимир Василев

Отборът на “Ботев”-Враца гостува на “Спартак”-Варна

в мач от 20 кръг на първенството в “Б” професионална футболна група. Двубоят ще се играе в събота – 12 април от 17.00 часа. “Отиваме във Варна като отдаваме необходимото уважение към това, което прави отборът на “Спартак” през пролетния полусезон и добрите резултати, които постига. В никакъв случай обаче няма да излезем на терена като обречени. От друга страна отиваме на стадион, където аз и помощникът ми Иван Пасков имаме страхотни моменти като футболисти”, коментира наставникът на врачани Бойко Величков. Треньорът уточни, че “Ботев” има своите кадрови проблеми и четирима основни футболисти няма да играят във Варна. “Централният защитник Дарко Савич е с настинка, а Владо Иванов е с разтежение от мача с “Ботев”-Гълъбово. Капитанът Илия Илиев също няма да играе срещу “Спартак” заради контузия, а халфът Цветомир Валериев все още не е възстановен от мускулна травма”.

Отборът на “Ботев”-Враца пътува за Варна утре сутринта, а след пристигането си в морската ни столица футболистите ще имат тренировка.

Френски фирми с интерес към АЕЦ „Козлодуй”



Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на република Франция в България, бе на посещение в АЕЦ “Козлодуй” на 9 април. Посланикът бе придружен от Марк Дьобелс, директор на икономическата мисия Юбифранс* за България, и представители на френските бизнес среди.
Делегацията включваше представители на повече от 20 фирми. Те бяха приветствани от Иван Генов, изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД. Той отбеляза, че срещата е израз на добрите делови контакти на френски фирми от ядрената промишленост с първата и най-голяма в Югоизточна Европа атомна централа. В словото си Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан подчерта, че удължаването на срока на експлоатация на блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй” е важен проект не само за България, но и за Франция, където ядрената енергетика е много значим енергиен отрасъл.
По време на визитата гостите се срещнаха и с водещи експерти от българската атомна централа и дискутираха конкретни въпроси за настоящото и бъдещото професионално сътрудничество.
Делегацията от Франция разгледа и командната и машинната зала на 1000-мегаватовия  пети енергоблок.
----------------------------------------------------------------------------------

* Икономическата мисия ЮБИФРАНС при посолството на Франция в България е част от структурата на френската агенция ЮБИФРАНС, която подпомага международното развитие на френските компании чрез мрежа от офиси в 60 държави. Мисията подкрепя проектите на френските компании за навлизане на българския пазар и улеснява търговските взаимоотношения между фирмите от двете страни.

сряда, 9 април 2014 г.

Крими хроника

На 08.04.2014г., служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, съвместно с представител на РИОСВ – гр. Враца проведоха специализирана полицейска проверка с цел: спазване разпоредбите на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/, повишаване ефективността на контролната дейност по превенция на нарушенията и престъпленията в сферата на дейностите с отпадъци от черни и цветни метали и разкомплектоването на излезли от употреба МПС.
В хода на проверката се установи, че на площадка в гр. Враца,  се разкомплектоват и продават на части общо 51 излезли от употреба МПС, без съответните разрешителни и др. документи за този вид дейност, изискващи се по Закона за управление на отпадъците. Служителите на РИОСВ – Враца взеха отношение съобразно своята компетентност и на място съставиха констативен протокол.   Работата по случая продължава.
         На 20.02.2014г., в РУП - Враца е получено съобщение, че от помещението на бензиностанцията, неизвестно лице е извършило кражба на 100 лева. След  ОИМ и ПСД е установено, че извършител на кражбата е лицето: Н.М./83г./ от гр. София,  криминално проявен и осъждан за  кражби и измами.
На 08.04.2014г., за времето от 18.00ч. на 08.04.2014г до 06.00ч. на 09.04.2014г. на територията на ж.к.”Сениче”, ж.к.”Дъбника” с.Косталево, с.Веслец и в лозята край гр. Враца  е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките населени места. Констатирано  е едно нарушение на ЗДвП.
В 23.06ч. по време на СПО  в с.Горна Бешовица е спрян за проверка  лек автомобил „Рено”, управляван от Ц.Т./61г./ от гр.Мездра. Пробата за алкохол на водача е положителна-  1,62 промила.
 В РУП-Мездра е постъпил сигнал, че лица товарят плочки в товарен автомобил в двора на Общинско предприятие „Чистота” в гр.Мездра.
         На място е изпратен полицейски патрул, който установил на мястото криминално проявените лица :Е.И./27г./ и В.С./23г./ край товарен автомобил Форд „Транзит”. В автомобила били натоварени  172 броя циментови плочки. В непосредствена близост до товарния автомобил са установени струпани на купчина циментови плочки, идентични модели с тези, натоварени в каросерията му. В стаята на пазача на предприятието служителите установили криминално проявеното лице В.Д./47г./ и пазача на предприятието. Товарният автомобил с натоварените на него плочки е иззет. Образувано  е досъдебно производство. Работата по случая продължава.
На 08.04.2014г., в 23,10ч. в с.Гложене, служителите на РУП „АЕЦ”- Козлодуй спрели за проверка лек автомобил марка „Форд Фиеста” движещ се по улицата с отворен капак на багажното отделение. При проверката е установено, че в автомобила са натоварени  метални елементи, за които водача Д.Д./46г./  от с.Гложене, не успял да даде смислено обяснение откъде са металните елементи. Работата по случая продължава.
По време на специализирана полицейска проверка в  с.Крушовица, в частен дом са намерени  и иззети 1400грама суха листна маса- канабис. Образувано  е досъдебно производство.
В друг частен дом в село Крушовица, полицейските служители са намерили  иззели около 50 грама суха листна маса – канабис. Образувано  е досъдебно производство.
За времето от 09.00 ч.  на 08.04.2014 год. до 08.00ч. на 09.04.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  7 питейни заведения, 15 МПС,  24 лица, заложна къща, пунктове за изкупуване на метали.  Констатирани са 2 нарушения на ЗБЛД.
 На 08.04.2014г., за времето от 10:00ч. до 14:00ч. на територията на РУП-Роман, в с.Камено поле,  с.Драшан и в с.Синьо бърдо  е проведена специализирана проверка по метода широкообхватен пътен контрол.  Проверени са  15  МПС и 21 лица. Констатирани са 3 нарушения,  за които са съставени 2 фиша по ЗдвП и 1 акт по  ЗБЛД.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


Община Враца организира работна среща за водния цикъл

Във връзка с изпълнението на проект „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца”, Договор № 58111-С065-256/ 21.12.2009 г. и мерките за информация и публичност, Община Враца организира на 10.04.2014 г., от 18.00 часа, в кв. „Бистрец", Читалище „Пробуда-1931” работна среща, част от разяснителна кампания за ползите от проекта сред засегнатото от строително-монтажните работи население.

В нея ще участват представители на ръководството на Община Враца, на „В и К”, на Звеното за изпълнение на проекта, на Инженера и строителния надзор, на Изпълнителя на строителните работи Понсстройинженеринг ЕАД. Срещата ще бъде отворена за широката гражданска общественост.

Бенефициент по проекта е община Враца, общата стойност на проекта е 136 373 288,07 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 123 523 616,01 лв.  Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, http://ope.moew.government.bg
       
Продължителността на „Интегриран проект за воден цикъл на град Враца” е 72 месеца, считано от датата на влизане в сила на договора за безвъзмездна финансова помощ с начало 15.01.2010 г. и край 15.01.2016 г.


40 години в зелено



Под мотото “40 години в зелено” на 8 април в Козлодуй – града на българската атомна централа, бяха засадени 40 дръвчета. Броят на фиданките символично отбелязва 40-годишнината на АЕЦ “Козлодуй”, която се навършва през тази година, и грижата на АЕЦ за чиста околна среда.
Първите две дървета бяха засадени от изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Генов и от кмета на община Козлодуй Румен Маноев. “Това е хубав ден за Козлодуй. Тези дървета ще останат дълги години след нас. Искам да пожелая на града, докато атомната централа работи – и със седми, и с осми блок, тук да има една голяма гора, насадена от хора, чийто живот е минал в Козлодуй”, каза Иван Генов, след като засади своето дръвче.
В засаждането участваха представители на българския Съюз на ветераните в ядрената индустрия, Сдружение “Жените в ядрената индустрия – WiN България”, Българско ядрено дружество, Клуб на пенсионера и Клуб “История” към АЕЦ, млади специалисти от атомната  централа. В събитието се включиха и кметът на община Мизия – д-р Виолин Крушовенски, кметовете на село Хърлец – Огнемир Симов, село Гложене – Петко Петков, и село Бутан – Ивайло Иванов. Фиданка засади и Евгений Акимов – заместник-председател на Международния съюз на ветераните в атомната енергетика и промишленост.
Водещ на проявата бе Митко Янков, дългогодишен директор “Безопасност и качество” в атомната централа, сега председател на Съюза на ветераните в ядрената индустрия – България.
Младите дръвчета ще украсяват зелената площ в близост до Дома на енергетика и Спортния комплекс на АЕЦ в град Козлодуй. С тяхното засаждане, което се превърна в истински празник, бе сложено началото на поредицата от прояви, с които ще бъде отбелязана 40-годишнината на атомната централа.

понеделник, 7 април 2014 г.

Kонцерт по повод Международния ден на ромите

Областна администрация – Враца организира тържествен концерт по повод Международния ден на ромите. Събитието ще се проведе на 8 април в Младежки дом – Враца от 14.30 часа. 
В честването участие ще вземат танцьорите от Школа по спортни танци „Танцувай с мен“, Клуб по спортни танци „Харизма“, Балет „Меджик“,  Духов детски оркестър и мажоретки при ЦРД –Враца, Школа за модерни танци „Врачански юначета“ и Ансамбъл за народни песни и танци при СОУ „Отец Паисий“-Враца.
Ще бъде връчена грамота за изключително постижения в развитието на ромската интеграция. 

Кмет поздрави лекарите и медицинския персонал


 
         Кметът инж. Николай Иванов днес изпрати поздравителен адрес до екипите на всички здравни заведения, частни медицински центрове, болници и до медицинските специалисти в училищата и детските градини в община Враца. Поводът е професионалният празник на работещите в здравеопазването – 7 април. „Ежедневните предизвикателства, пред които са поставени лекарите, изискват професионализъм и голямо сърце. Изключително благородно и отговорно е да успееш да вдъхнеш надежда и да внушиш увереност у тези, които се нуждаят от нея. За да се изправиш пред страданието и болестта е нужна сила, възможна само тогава, когато усещаш работата си като призвание – да помагаш и да бъдеш полезен. Желая ви здраве, много професионални успехи и да бъдете все така всеотдайни и грижовни в работата си! Съхранете благородството и духа си в напрегнатото ежедневие!” – се казва в поздравителния адрес.




Враца ще участва в туристическата борса във Велико Търново


         Община Враца ще вземе участие в тазгодишното издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм” – Велико Търново. Туристическата борса ще се проведе от 10 до 12 април в залите на галерия „Рафаил Михайлов”. Врачанският щанд ще е с площ 18 кв м и ще бъде разположен в зала 3, на третия етаж на галерията. Визията му ще представлява триизмерен умален модел на входа на пещерата „Леденика”. На тази природна забележителност и възможностите за развлечение, които предлага новоизграденият атракционен парк при нея, ще бъде посветено представянето на Враца в изложението. На гостите ще бъдат показани също рекламни материали на съкровищата и етнографските сбирки, които предлага Регионалният исторически музей.  В рамките на борсата ще се прожектира рекламният филм и ще бъдат предлагани седемте туристически пакета, изработени по проекта „Враца – врата към древността”. Щандът ще се опита да привлече нови приятели на Врачанско с възможностите за фестивален туризъм. През тази година за първи път в с. Оходен от 17 до 21 юли ще се проведе Фестивал на древните култури. Традиционно в годишния културен календар присъстват и очакват своито почитатели Международният фолклорен фестивал „Врачанска пролет”, Празникът на баницата в с. Баница, Ботевите дни и Празникът на старата градска песен „Мара Врачанка”.
Участие в представянето на врачанския щанд ще вземат Танцовият състав „Хемус”, Театрална група „ТЕМП”, представители на атракционен парк „Леденика” и на Дома на творчеството „Дух и материя”. Гостите ще могат да опитат традиционните за врачанския край баници и вино, както и хляб от лимец, изработен по неолитна технология.

Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника


На 06.04.2014г. за времето от 13:00ч. до 16:00ч., на територията на РУП-Враца бе проведена специализилана операция  по метода „широкообхватен пътен контрол”, за установяване на нарушения на ЗДвП,  технически неизправни МПС, наличие на ЗГО.
Проверени са 45 МПС и лица. Констатирани са 22 нарушения. Съставени са 15 акта  по ЗДвП, без ГО 3 водачи, без винетен стикер- 4, 7 водачи са били  с нередовни документи.
В 06.30ч. в  гр.Враца е извършена проверка на  лек автомобил “Опел”, управляван от А.А./24г./  от гр. Враца.  Пробата за алкохол е положителна- 0,72 промила.
На 05.04.2014г. от 21.30ч.  до 06.00 ч. на 06.04.14г., на територията на  РУП- Б. Слатина е  проведена СПО за опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките населени места.  Проверени са 25 МПС и 41 лица. Съставени са  2  акта по ЗДвП, 2 акта по КЗ.
За времето от 31.03.2014г. до 06.04.2014г., на територията на РУП - Козлодуй е проведена  комплексна специализирана операция с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, противодействие на незаконния добив. Проверка на дискотеки, барове, ресторанти. Проверени са 78 МПС и  295 лица. Констатирани са 59 нарушения, за които са издадени 14акта по ЗДвП, 36 фиша,  6 акта по ЗБЛД, 2 акта по КЗ. Образувани са 4 досъдебни производства.
За времето от 09.00 ч.  на 06.04.2014 год. до 08.00ч. на 07.04.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са 7 питейни заведения, 12 МПС, 19 лица, заложна къща, пунктове за изкупуване на метали. Съставени са 2 акта по ЗДвП, 4 акта и 2 фиша по ЗБЛД.
 На 06.04.2014 год., в 21.35ч.  в  гр.Роман   е спрян за проверка лек автомобил „Опел  Астра” управляван от  К.К./52г./ от гр.Роман. одачът не  представил свидетелство за управление на МПС, а пробата за алкохол е положителна- 2,22 промила. 
За времето от 13.00 часа на 31.03.2014 г. до 17.30 часа на 06.04.2014г., а територията на РУП-Роман е проведена СПО с цел противодействие на престъпността.  Поверени са  26 МПС и 85 лица.  Констатирани са 23 нарушения, за които са съставени, 6 акта по ЗБЛД, 8 фиша по ЗДвП, 8 акта по ЗДвП, ЗАДС-1.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


неделя, 6 април 2014 г.

„Ботев“- Враца записа най-убедителната си победа

„Ботев“- Враца записа най-убедителната си победа от началото на първенството, след като надигра с 5:1 „Ботев“- Гълъбово. Двубоят започна отлично за домакините, които поведоха с 1:0 още в 4-ата мин. Руслан Куанг центрира и Джоуниет Али в опита си да изчисти топката си отбеляза автогол. В 13-ата мин. Владислав Романов можеше да удвои преднината на врачани, но ударът му от границата на наказателното поле срещна напречната греда. Пет минути преди края на първата част Даниел Добриков възстанови равенството. Футболистът получи пас от дълбочина и след грешка на Симеон Иванов и Веселин Цветковски с прехвърлящ удар прати топката в мрежата за 1:1. В 45-ата минута Владислав Романов центрира и Даниел Васев с глава се разписа за 2:1 в полза на „Ботев“-Враца. Второто полувреме започна отново с натиск на врачани и голът не закъсня. В 57-ата мин. Илия Илиев подаде към идващия на скорост Едуардо Дзита, който с топовен изстрел не даде никакъв шанс на вратаря на гостите за 3:1. В 73-ата мин. Куанг с параболичен пас изведе Романов, който с удар покрай вратаря вкара за 4:1. Крайното 5:1 оформи Йордан Апостолов в последната минута на мача след асистенция на Романов.