Бисквитки

събота, 30 юни 2018 г.

Доброволци от МГЕРБ Враца помогнаха на жители от наводнения квартал в Роман


Доброволци от структурата на Младежи ГЕРБ от Враца помогнаха на жители от залетия от река Малък Искър квартал „Карашки“ в Роман. Те се включиха в почистването на 4 от къщите на ул. Люляк, като помогнаха да се изнесат мебели и други пострадали от наводнението вещи от приземните етажи и да се почисти.
Момчетата изнесоха на ръце 83 годишната баба Цвета, която живее в най-пострадалата къща в квартала. Къщата на възрастната жена се намира на най-ниското място в квартала и още не е напълно отводнена. Доброволците от МГЕРБ извадиха от къщата й най-необходимото за баба Цвета на първо време – документи и лекарства. Тя не може да се движи сама и беше настанена при нейни съседи, които ще се погрижат за нея, докато къщата й стане отново обитаема.
Ситуацията в Роман се подобрява след вчерашното наводнение, но много къщи са засегнати от излязлата от коритото си река.

петък, 29 юни 2018 г.

Бедствено положение в Роман


Със Заповед на кмета на Община Роман, днес в 10.30 ч. е обявено частично бедствено положение на територията на град Роман, село Средни рът, село Караш и село Хубавене. Причина за въвеждането на бедственото положение е рязкото покачване на водите на река Малък Искър, вследствие на което са залети частни домове и терени в урбанизираните територии.
Извършена е евакуация на населението в засегнатия район с цел намаляване на риска и застрашаването на живота и здравето на хората.
Заместник областният управител Мирослав Комитски, заедно с главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ извършиха оглед на засегнатите райони. Вследствие на повишените води са залети помпените станции на с. Караш и с. Хубавене, което е причина за спряното водоподаване. До ранния следобед е било нарушено и електрозахранването в района, което е възстановено в 15.30 ч.
Главният комисар Николай Николов потвърди, че предприетите от Общинския щаб за изпълнение на общински план за защита при бедствия, в частта „Наводнения“ мерки са правилни, навременни и адекватни.
Очаква се, след оттеглянето на водните маси, екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ да извършат изпомпване на водата от частните домове в засегнатия район. Бедственото положение е в сила до отпадане на основанията за обявяването му.
Продължава денонощното наблюдение на водното количество на река Малък Скът от Общинския щаб за защита при бедствия и своевременното информиране на дежурния в Областен съвет за сигурност.
Към момента няма данни за заплаха за здравето и живота на населението.

Петя Аврамова и Красен Кръстев откриха в с. Галиче детската площадка, дарена от ПГ на ГЕРБ


Народните представители инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, заедно с областния управител Малина Николова откриха новоизградената детска площадка в село Галиче.
Изграждането на площадката е по инициатива и с финансирането на Парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ и е на стойност 17 хил. лева. Това е поредният поет ангажимент на ГЕРБ, който е изпълнен и детската площадка е напълно завършена.
„Детската площадка, която обеща председателят на Парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, вече е факт и децата на Галиче се радват на ново и красиво място за игра. Искам да Ви предам поздравите на всички мои колеги от парламентарната група, които дариха средствата за изграждането на тази площадка, с пожеланието децата на Галиче да се радват, да изпълнят парка с детски смях и игри. Ние от ГЕРБ изпълняваме обещанията си. Обещахме на кмета на Галиче Страхил Стоянов, човекът, на който Вие гласувахте доверие и създадохме този детски кът. Изградихме детската площадка с желанието и символиката жителите и децата на Галиче да бъдат обединени и всички Вие да бъдете единни“. С тези думи народният представител инж. Петя Аврамова поздрави присъстващите и им пожела да пазят новата придобивка.
Народният представител Красен Кръстев също поздрави жителите на Галиче и увери, че ГЕРБ и занапред ще подкрепя и реализира проекти, които да подобрят живота на хората от община Бяла Слатина.
„Поздравявам Ви с новата придобивка и използвам повода да изкажа благодарност на общинското ръководство и на общинско предприятие „Чистота и строителство“, които реализираха това прекрасно място за игра на децата“, допълни Красен Кръстев.
Създаденият детски кът е изграден с модерни и изцяло обезопасени съоръжения, съчетаващи много възможности за забавления на децата и отдих на техните родители. 
На официалното откриване присъстваха също кметът на Община Бяла Слатина Иво Цветков, кметът на Галиче Страхил Стоянов, председателят на Общинския съвет - Бяла Слатина Веселка Борисова и общинските съветници, общинският председател на ГЕРБ - Бяла Слатина Стефан Терзийски, жители и гости на Галиче.

Приключи онлайн гласуването в конкурса „Най-патриотичен клас“



            На 28 юни изтече крайният срок на онлайн гласуването в конкурса „Най-патриотичен клас“. След отчитане на гласовете, на първо място в инициативата се нарежда 10 „Б“ клас на Средно училище „Христо Ботев“, който получи 2126 гласа. Второто място заема 11 „Е“ клас на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – с 1539 гласа. Отборът на 10 „Б“ клас на ПЕГ „Йоан Екзарх“ е на трето място и получи 1263 гласа.
            Класирането на останалите участници в конкурса е както следва:
-        10 „Б“ клас на СУ „Козма Тричков“ – 269 гласа;
-        11 „А“ клас на СУ „Никола Войводов“ – 244 гласа;
-        10 „А“ клас на СУ „Козма Тричков“ – 71 гласа;
Предстои материалите на учениците да бъдат оценени от комисия, след което ще бъде обявен и победителят в инициативата „Най-патриотичен клас“.

Събират идеи за бъдещата визия на Враца


Конференция на бъдещето на тема „Визия за Враца – общност на младежи и туризма“ се провежда в Художествената галерия в Регионалния исторически музей в града. Срещата се организира от фондация „Америка за България“ и активни граждански групи. Целта на форума е, присъстващите да формират конкретни стъпки и инициативи, свързани с младите хора и привличането на туристи, които да реализират заедно.
Конференцията бе открита от заместник-кмета Мария Попова, която поздрави организаторите на проявата. „От името на кмета – Калин Каменов ви приветствам за вашата креативност и гражданска позиция. Надявам се, заедно да реализираме проекти, които да бъдат устойчиви във времето и да допринесат за развитието на града. Пожелавам ви ползотворна работа и успех на конференцията“, каза още при откриването на форума заместник-кметът.
Участници в събитието, което ще продължи и в събота, са представители на различни сфери – образование, култура, спорт, бизнес, неправителствен сектор и администрация. В рамките на двата дни те ще обсъдят и споделят идеи и насоки за общностно развитие на града през следващите няколко години.


четвъртък, 28 юни 2018 г.

Ден на река Дунав

Заместник областният управител Мирослав Комитски откри организираната от Областна администрация – Враца конференция, посветена на 15-тата годишнина от отбелязването на Деня на река Дунав и празник на един от най-големите интернационални речни басейни в света.
„Областите от Северозапада, граничещи с река Дунав – Видин, Враца, Монтана и Плевен имат идентични проблеми, предизвикателства и възможности, които са основа за обществен дебат и интегрирано стратегическо планиране за ефективно използване на ресурсите и потенциала на реката, преминаваща през 10 държави“, отбеляза при откриването на срещата Мирослав Комитски.
Участници в събитието са членовете на Регионалния съвет на Северозападен район за планиране и представители на Асоциациите по водоснабдяване и канализация, както и на оператора на обособената територия – „ВиК“ ООД – Враца, кметове на общини, представители на общинските съвети и работодателски организации. Гост-лектори на конференцията са Галя Бърдарска от Сдружение “Глобално партньорство по водите – България“ и екоекспертът Милен Димитров. Те представиха обществено значими теми и проблеми за разрешаване в областите от Северозападен район за планиране. Първата тема е свързана с влиянието на климатичните промени, използването на земята и водопотреблението върху водните ресурси в Дунавския басейн. Природните системи за пречистване на води, проблемите с качеството на питейните води и добрите практики за пречистване в България са другите две значими теми, които са представени на конференцията.
В много от общините на територията на петте области от Северозапада са изградени модерни пречиствателни станции за отпадни води. Разрешаването на проблеми, касаещи утайките от пречистване на води и добрите практики за повторното им използване представи Милен Димитров, експерт по екология и опазване на околната среда.
Конференцията завърши с дискусия по разглежданите теми.

Мария Попова участва в конференция


            По повод Деня на река Дунав, Областна администрация – Враца и сдружение „Глобално партньорство по водите – България“, организираха конференция, посветена на опазването и устойчивото използване на река Дунав. На събитието присъства и заместник-кметът Мария Попова.
            В рамките на срещата бе представено влиянието на климатичните промени, използването на земята и водопотреблението върху водните ресурси в Дунавския басейн. На форума бяха обсъдени природните системи за пречистване на води, както и добрите практики за повторното им използване.
            На конференцията присъстваха още: заместник областният управител на Враца – Мирослав Комитски, кметове на общини и представители на общински съвети от региона, както и членове на неправителствения сектор.

Млади хора от Варна, Враца, Добрич, Перник, Смолян и Шумен посетиха Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутатите Владимир Уручев и Емил Радев



По покана на евродепутатите Владимир Уручев и Емил Радев млади хора и представители от Варна, Враца, Добрич, Перник, Смолян и Шумен посетиха Европейския парламент в Брюксел.

Гостите от България се запознаха отблизо с дейността на парламента – неговата организация и начин на вземане на решения, както и с ценностите, които отстоява ЕС. Посетителите се информираха за дейността на българските евродепутати от групата на ЕНП/ГЕРБ и проведоха активна дискусия по актуални теми от европейския дневен ред, в т.ч. управление на миграционните потоци, Шенген, пакета „Мобилност“, борбата с двойните стандарти в ЕС и др.

Владимир Уручев обсъди темата за Западните Балкани като един от приоритетите на Българското Председателство и подчерта, че зад скорошния успех в спора относно името на Македония, България е действала като „мощен импулс“ при достигането на съгласие с Гърция. Владимир Уручев коментира и успехите на Българското Председателство на енергийния фронт, като подчерта важността на новоприетите доклади относно Европейския енергиен съюз.

Емил Радев обсъди в детайли темата относно бежанската криза в ЕС и предизвикателствата, свързани със системите за сигурност на държавите членки и управлението на външните граници на Съюза. По отношение на членството на България в Шенген Радев отбеляза, че страната ни отдавна е изпълнила всички необходими критерии и единствено несъгласието на някои държави членки в Съвета е пречка пред нашето приемане. Евродепутатът запозна гостите с проблема относно двойните стандарти при храните и горивата между Западна и Източна Европа и сподели, че заедно с Андрей Новаков са предложили европейска програма, чиято цел ще бъде въвеждането на минимални стандарти за качество във всички държави членки.

По време на дискусията, гостите бяха приветствани и от евродепутатите Андрей Новаков и Асим Адемов. Андрей Новаков ги запозна с работата си по пакета „Мобилност“, който е от жизнено значение за българските транспортни компании и техните превозвачи. От своя страна Асим Адемов засегна въпроса за миграционната политика на ЕС и подчерта ролята на България в опазването на една от най-чувствителните външни граници на ЕС, тази с Турция.

Посетителите от България имаха възможността да разгледат основните забележителности на европейската столица и да се потопят в богатото й културно-историческото наследство.


сряда, 27 юни 2018 г.

Народният представител Петя Аврамова за трета поредна година обявява инициативата – „Книгата – мой приятел”


Конкурсът „Книгата – мой приятел” стартира с началото на лятната ваканция. Той се обявява за трета поредна година от народния представител Петя Аврамова. В инициативата могат да се включат всички ученици, които посещават Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Участниците са разделени в три възрастови групи – от 7 до 10 години включително, от 11 до 14 години и над 14-годишна възраст. Учениците, които прочетат най-много книги във всяка една от групите, ще получат подарък -  ваучер за закупуване на книги.
Тази година регламентът на конкурса е променен, като се акцентира върху четене с разбиране. Всички желаещи да участват в него трябва да имат Читателски дневник, в който да записват заглавието, автора и най-запомнящите се моменти от прочетените книги. Победителите ще бъдат определени в началото на следващата учебна година, с помощта на директора на библиотеката Силвия Врачовска и служителите в различните отдели. Задължително условие е наградените ученици да представят и своя Читателски дневник.

Деца и младежи ще развиват умения чрез атрактивни занимания



Арт-терапия, музикотерапия, психологическа и логопедична подкрепа са част от дейностите, включени в проекта „ОТВЪД ХОРИЗОНТА – нови възможности за децата и младежите, настанени в резидентни социални услуги на територията на град Враца“. На представянето на новия социален проект присъства кметът Калин Каменов, който поздрави ръководителя Ралица Мусова и пожела устойчивост и надграждане.
В проекта ще бъдат обхванати 36 деца и  младежи до 29 г., настанени в резидентни социални услуги - Центрове за настаняване от семеен тип и Преходно жилище във Враца. Бенефициент по проекта е Сдружение „Алианс Балкани“, с партньор Община Враца. Общата стойност е 142 714 лв., от които 21 407 лв. е Национално финансиране и 121 306 лв. от Европейски социален фонд. Периодът на проекта е 01.06.2018 г. – 01.10.2020 г.
Целта на разработката е да допринесе за напредъка на деинституционализацията и социалното приобщаване на децата и младежите, настанени в резидентни социални услуги на територията на град Враца. Чрез програми и местни инициативи ще се даде възможност за подкрепа на тяхното личностно развитие, умения за самостоятелност, учене и работа.
В рамките на проекта ще се използват арт-дейности за приобщаване на деца и младежи, настанени в Центровете за настаняване от семеен тип - ЦНСТ. Ще бъде изготвена програмата за компенсиране на двигателните трудности, включваща активна кинезитерапия, изпълнявана с помощта на специализирано оборудване – „Клетка на Роше“, разположено в ЦНСТ 2 и ЦНСТ 3. Децата и младежите, настанени в Преходно жилище ще получат психологическо консултиране, ще участват в обучителни сесии за личностно развитие, курсове за дигитална компетентност и подготовка за държавен зрелостен изпит по български език и литература. Предвидено е и  организиране на инициативи за социално приобщаване, в областта на изкуството, културата и спорта.

вторник, 26 юни 2018 г.

Мария Попова участва в заседание на Комитета на регионите


В рамките на двудневен семинар в европейската столица – Брюксел, ще бъдат обсъдени възможностите за подобряване на градския транспорт. В работната среща, Община Враца се представлява от заместник-кмета Мария Попова и експерт по проекти от местната администрация.
В първия ден ще бъдат дискутирани принципите за подновяване на автобусния автопарк и финансовите инструменти за реализирането им. По време на форума ще бъде представено текущото положение на градските автобуси в Европейския съюз, както и възможностите и предизвикателствата пред градовете и производителите на подобен тип превозни средства.
Като част от програмата на дискусионната среща, участниците ще представят добри практики от различните европейски градове по отношение на подновен градски транспорт. Експертите ще обсъдят и възможностите за осигуряване на средства за обновяването на обществения транспорт.
Заместник-кметът Мария Попова коментира, че представянето на Община Враца в събитие на международно ниво е изключителна възможност, тъй като местната власт в града търси различни варианти за изграждането на съвременен, екологичен и ефективен градски транспорт.
Международният форум се организира от Комитета на регионите, като в него участват представители от Световната банка, Джаспърс и Европейската асоциация на производителите на транспортни средства, както и представители на държавите-членки на Европейския съюз.


Програмата на ДКТ-Враца за последната седмица от театралния сезон:


26 юни - вторник, 19 часа, Камерна зала
"Симулатор за чифтосване" от Джоузеф Скримшоу- комедия
27 юни - сряда, 19 часа, Камерна зала
"Нора" от Хенрик Ибсен

29 юни - петък, 18 часа, Куклена зала - С мама и татко на театър:
"Червената шапчица"
30 юни, събота, 10.30 часа, Куклена зала
"Червената шапчица.
:

Укрити приходи са установени при съвместни проверки на МВР, НАП и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“

Юлия Грънчарова                 
                                       
Значителни укрити приходи са установени в рамките на предприети проверки, в които са участвали служители на отдел „Икономическа полиция“ – ГДНП, колегите им от СДВР и представители на НАП, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация (ИААА). Съвместните действия са започнали  преди седмица. Неотчетените продажби са установени след сравнителен анализ на броя обучаващи се за правоспособност за правоуправление на превозни средства, преминали през автошколите и явилите се на изпит  пред  „Автомобилна администрация“. 
Според действащото законодателство, всички компании, които провеждат обучение на бъдещи шофьори, са длъжни да водят точна отчетност, включително да подават данни за курсистите в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. В приходната агенция е извършено сравнение на броя на обучаемите, допуснати до изпит, със средните пазарни цени и са формирали минимален размер на приходите за всяка от автошколите. Тези данни са сравнени с информацията, подадена от касовите апарати и  финансовите отчетите на фирмите.
Още в първите няколко фирми са открити значителни отклонения и ще бъдат извършени пълни данъчни ревизии за последните 5 години, допълват от НАП. 
Предстои възлагането на подобни проверки в целия бранш.
Очаквайте подробности.

Затваря се за ремонт част от Крайречен булевард


Във връзка с извършване на строително-монтажни работи, част от проект за рехабилитация на път III – 1002 „Враца – пещера Леденика“, от 27.06.2018 г. до 09.07.2018 г. се затваря поетапно за движение дясното пътно платно от Крайречен булевард, в посока от площад „Руски“ до Червения площад.
Движението ще се осъществява двупосочно в лявото пътно платно. Фирмата-изпълнител ще постави съответната вертикална сигнализация.
Временната организация за безопасност на движението е съгласувана с Община Враца, сектор „Пътна полиция“, Центъра за спешна медицинска помощ - Враца, Районна служба пожарна безопасност и защита на населението и Областно пътно управление.

понеделник, 25 юни 2018 г.

Установяват броя на пчелините чрез регистър


Община Враца отправя покана към собствениците на пчели и пчелни семейства да подадат заявления за регистрацията им. Целта е да се установи броят на пчелините, включително и пчелните семейства. Това спомага за поддържане на биологичното разнообразие и екологичното равновесие в природата, както и за защита на пчелните семейства от натравяне при провеждане на растително защитни мероприятия.
Заявления се подават в Центъра за административно обслужване на Община Враца. Такса за регистрацията не се заплаща.
Регистрацията се извършва в изпълнение на чл. чл. 8, ал. 1 и чл. 9, ал.3 от Закона за пчеларството.

неделя, 24 юни 2018 г.

Над 30 гайдари дадоха началото на Северняшката сватба


Под звуците на гайди бе дадено началото на пресъздаването на автентична Северняшка сватба, част от третото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“.  Бурни аплодисменти от хилядите гости, съпровождаха 32-та гайдари, които преминаха около подредените редици с 45 метрови месали.  Колоната бе водена от  народната певица Валя Балканска и гайдарят  Петър Янев.  Кметът Калин Каменов благодари на всички, които за поредна година са част от най-значимото събитие на годината, съхраняват изконните български ценности и предават народните традиции и обичаи.  За принос в опазването на българското творчество  Каменов връчи плакет на великата Валя Балканска, която поздрави със своите песни посетителите.
Официален гост на втория ден на Събора бе заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която поднесе поздравителен  адрес  от името на министър Николина Ангелкова.
Тази година, двойката, която бе избрана да се венчае по стар български обичаи бе Аделина и Билян Шенкови.
Северняшката сватба започна с ритуал, пресъздаден от Танцов ансамбъл „Хемус“, а след това бе извършен и граждански брак.
Празникът продължи с концерти на народния изпълнител Илия Луков и „Огражданска четворка“.