Бисквитки

събота, 4 май 2019 г.

Деца, родители и кмет облагородиха района около НУ „Св. Софроний Врачански“

Кметът Калин Каменов, заедно с ученици, родители и учители от Начално училище „Св. Софроний  Врачански“ засадиха над 700 декоративни храсти в зелените зони в района на учебното заведение. „Благодаря Ви, че днес заедно облагородяваме нашето училище. На учениците искам да пожелая един ден да разказват на своите деца как те са създали тази жива ограда. Затова нека я пазим и поддържаме. Ако искаме да живеем в чист и подреден град, трябва всеки от нас да полага усилие за това“ – каза в приветствието си към присъстващите кметът Калин Каменов.
Директорът на началното училище – Антоанета Сиракова заяви, че инициативата дава пример на децата как трябва да се грижим и да опазваме природата. Тя добави още, че събитието се реализира по идея на кметът Калин Каменов, който е председател на Инициативния комитет за отбелязване на 110 години от създаването на НУ „Св. Софроний Врачански“ и 280 години от рождението на българския възрожденец.Проявата е и част от програмата за честванията.
Събитието започна с тематични  песни и стихчета, изпълнени от възпитаниците на учебното заведение.
В рамките на инициативата бяха боядисани и бордюрите около дръвчетата и детската площадка в двора на училището.

Над 350 деца участват в „Мини шампионска лига“ във Враца

Кметът Калин Каменов награди отбори на детски градини, участници в четвъртото издание на футболния турнир „Мини шампионска лига“. Каменов поздрави присъстващите и призова малките футболисти да продължават да спортуват.
В неделя – 05 май, състезанията продължават с двубоите междуотборите на учениците от I до IV клас.
В спортната проява се включват над 350 деца, възпитаници на детски градини и ученици от Враца и Мездра.
Надпреварата се провежда на изкуствения терен на стадион „Христо Ботев“ и е организирана от ДФК „Звездичка“, със съдействието на Община Враца.
Футболният турнир „Мини шампионска лига“ се провежда под патронажа на кмета Калин Каменов.

петък, 3 май 2019 г.

Четвърто издание на турнира „Мини шампионска лига“ във Враца

Над 300 деца от Враца и Мездра ще се включат в четвъртото издание на турнира „Мини шампионска лига“, който се организира от ДФК „Звездичка“, със съдействието на Община Враца. Футболната надпревара ще започне в събота /04 май/ от 9:30 ч. и в нея ще участват възпитаници от  3-та и 4-та група на детските градини. В неделя /05 май/ ще стартират двубоите между отборите на учениците от I до IV клас. Всички срещи, от спортната проява,ще се играят на изкуствения терен на стадион „Христо Ботев".
Турнирът „Мини шампионска лига“ се организира от 2016 година и се провежда под патронажа на кмета на Община Враца Калин Каменов.


Облагородяват района на НУ „Св. Софроний Врачански“


Над 700 декоративни храсти ще бъдат засадени в зелените зони срещу Начално училище „Св. Софроний Врачански“ в събота – 04 май.Облагородяването на района ще започне в 09:00 ч. и това е следващатаинициатива, която ще бъде реализирана от учредения Инициативен комитет за честване на 110 години от създаването на НУ „Св. Софроний Врачански“ и 280 години от рождението на българския възрожденец.
В събитието ще се включат 110 ученици и техните родители, преподаватели от учебното заведение, кметът Калин Каменов, който е председател на Инициативния комитет, служители на общинска администрация и общинско предприятие „БКС“ и граждани.
Декоративните храсти, които ще бъдат засадени са вид пириканта иса закупени със средства, осигурени от проведените благотворителни събития, част от програмата за честванията на бележитите годишнини.

четвъртък, 2 май 2019 г.

Строителни дейности затварят временно част от ул. „Петропавловска“


Във връзка с извършване на строително-монтажни работи на частен обект, на 03 май /петък/, от 08:00 ч. до 16:00 ч., ще бъде ограничено движението по ул. „Петропавловска“, в участъка от кръстовището с бул. „Христо Ботев“ до кръстовището с ул. „Казашка“.
Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в регламентирания срок и е създадена временна организация за безопасност на движението.

Имениците на Гергьовден

от Община Враца, които празнуват на 6 май - Гергьовден
Георги - 2008
Гергана - 362
Ганка - 18
Генчо - 13
Ганчо - 18
Галя - 354
Гинка - 52
Георгина – 17
Гергина – 13
Генко – 2
Галина – 429
Гина – 58
Галинка – 13
Галена – 13
Георгица – 11
Гица - 9
Информация за Гергьовден
Църквата чества Св. Георги Победоносец – един от най-почитаните светци от Източното православие.  Георги се превръща в образец на "идеалния воин-християнин" и светец-покровител на войната и войската.
Обреди и Традиции на Гергьовден
Празникът е известен още като Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън и се чества в деня на християнския светец Георги, който в народните представи е покровител на овчарите и стадата.
Народът разделя годината на два цикъла: летен - от Гергьовден до Димитровден, и зимен - от Димитровден до Гергьовден.
Традицията повелява всяка къща да пече агне за Гергьовден.
На 6 май в България се отбелязва и Денят на храбростта и празник на Българската армия.
Той започва да се чества от Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

Калин Каменов: „Пътят Криводол – Баурене е важен за развитието на региона“

„От днес започва икономическото възраждане на нашия край, защото рехабилитацията на пътя Баурене-Криводол е важен и ключов проект за цялата област. Убеден съм, че новият път ще позволи на онези от вас, които са в работоспособна възраст достойно да изкарват своето възнаграждение в големите заводи, които се строят във Враца. Това е смисълът да работим заедно - правителството на премиера Борисов, областния управител, кметовете на населените места и да се реализират проекти в интерес на хората“ – каза кметът Калин Каменов в приветствието си към присъстващите на церемонията „първа копка“ на строителството на обект „Основен ремонт /рехабилитация/ на Път VRC 1067, Криводол-Бойчиновци/ Ракево-Баурене“. Каменов посочи още, че в двете фабрики, които в момента се строят във Враца ще работят близо 1 000 човека. 
В рамките на събитието областният управител Малина Николова заяви, че днес е исторически ден за жителите на Община Криводол. „Повече от половин век пътищата на община Криводол са в това състояние. Днес, благодарение на европейското финансиране е намерен начин нещата да се променят“, добави още Николова.
Стартът на ремонта на този важен пътен участък бе даден от село Баурене, община Криводол. Проектът е на стойност 4 741 569 лева с ДДС и се финансира по договор за безвъзмездна финансова помощ по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Изпълнител на строителството на проекта е „Строител Криводол“ ЕООД. Ремонтът на пътищата ще продължи 180 дни.
На официалната церемония присъстваха още народният представител Красен Кръстев, кметът на Община Криводол Петър Данчев, председателят на Общински съвет-Криводол Петър Комитски, кметът на село Баурене – Цветослав Тодоров, общински съветници, жители на населените места.

сряда, 1 май 2019 г.

ПЕТИ БЛОК НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ Е В ПЛАНОВ ГОДИШЕН РЕМОНТ
От днес, 1 май 2019 г., в АЕЦ “Козлодуй” започва плановият годишен ремонт на пети енергоблок.
В ремонтната програма е включен необходимият обем дейности по превантивно техническо обслужване и ремонт на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания. 
Ще бъдат изпълнени и редица мерки, свързани с осигуряване на надеждната и безопасна работа на съоръженията в периода на дългосрочната експлоатация на пети блок. Като част от дейностите по проекта за повишаване на топлинната мощност на реакторната инсталация до 104% ще бъде извършена модернизация на цилиндър високо налягане на турбината.
Предвижда се плановият годишен ремонт на пети блок да завърши в средата на месец юни.
Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

неделя, 28 април 2019 г.

Стотици празнуваха заедно Великден във Враца


Стотици жители и гости на Враца се събраха на централния площад „Христо Ботев“, за да празнуват заедно най-светлия християнски празник -  Великден. За първи път градът посрещна празника с над 70-метров козунак, приготвен от фирма „Житара“ ООД, който бе раздаден на всички присъстващи. Инициативата се организира от Община Враца и е част от културната програма.
Празникът започна с великденски поздрав „Христос воскресе“ от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.
Приветствие към множеството на площада отправи и кметът Калин Каменов. „Бъдете здрави, вярващи - защото вярата в Бог е онова, което ни е водело през годините и ни е съхранило като народ. Ако сме задружни, обединени и работим заедно, градът нище бъде още по-хубав и ще продължи да се развива“.
Отбелязването на празника, започна в 11:00 ч. с концерт на духов оркестър при Читалище „Развитие 1869” - Враца. В програмата със стихчета и песни се включиха и възпитаниците от детска градина „Европейчета”. Празникът продължи с концерт нанародния певец Светлин Миланов и пъстри български хора.