Бисквитки

събота, 4 юни 2016 г.

Враца се включи в кампанията „Да изчистим България заедно”



При засилен интерес премина Националната кампания „Да изчистим България заедно” във Враца. Инициативата се проведе в събота /4 юни/, а местата за почистване, определени от Община Враца бяха пет.
Тази година общинска администрация постави свой акцент в кампанията, като призова деца и ученици да събират и предават разделно боклук. В тази връзка пред парк „Дъбника“ в жилищния комплекс в града, бе паркиран сметоизвозващ автомобил на БКС – Враца, който предизвика удивление в десетки деца, като някой от тях бяха дошли в парка, заедно с родителите си от други части на града. Те успяха да се качат и обстойно да разгледат най-новата специализирана машина на комуналното дружество.
На всички участници в кампанията представителите на Община Враца раздадоха чували и ръкавици, награди и лакомства. В почистването в парк „Дъбника” се включи и зам.-кметът Мария Попова, която връчи специална награда събралите най-много боклук – тениска с логото на Националната кампания „Да изчистим България заедно“. В инициативата се включиха и служители на общинска администрация - Враца, управителят на БКС Момчил Младенов и работещи в комуналното дружество.
Тази година доброволци направиха уборка на леки отпадъци в боровата гора, преди базата на Областно пътно управление и гората към ТЕЦ „Младост“. В останалите три зони: бивша база на ХЕИ, намираща се на ул. "Георги Апостолов" № 2, промишлените зони в града  и боровата гора над ул. "Доспат" в ж.к. „Младост”, в почистването се включи и специализирана техника. Стотици бяха врачаните, които почистиха междублоковите си пространства.
Извозването на събрания боклук осъществиха БКС – Враца и „Екопак България“ АД.

Областна администрация – Враца за поредна година се включи в най-мащабната доброволческа акция - "Да изчистим България заедно”. Екипът от служители на администрацията, заедно със заместник областните управители Ирина Иванова и Мирослав Комитски  почистиха зелените територии  на връх „Околчица”.
„Насочихме усилията си в почистване на легендарния връх ден след Всенародното поклонение в памет на героите с идеята, да запазим чиста околната среда около историческата местност, както и да подкрепим  идеята на тазгодишната кампания, чийто приоритет е почистване на защитени територии и зони със специално значение за биологичното разнообразие на България” – заяви заместник областният управител Мирослав Комитски.
И тази година bTV Media Group, Министерството на околната среда и водите, неправителствени организации и институциите призовават за участие в най-масовото почистване у нас и за правилно отношение и чиста природа не само в един ден. Решението за датата е продиктувано от желанието да посрещнем Световния ден на околната среда 5 юни в по-чиста България.
Каузата „Да изчистим България” е получила подкрепата на повече от 1 млн. доброволци от цялата страна, сочат данните на областните администрации от  2012 година насам. За същия период, по данни на екоминистерството, в рамките на националното почистване на България са събрани 80 000 тона отпадъци.
През 2016 г. основният партньор на проекта „Да изчистим България заедно” - Министерството на околната среда и водите , чрез Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда, подкрепя  усилията на всички доброволци, 265 общински и 28 областни администрации за участие в кампанията.
Главната роля в инициативата е поверена на гражданите, които с действията и начина си на мислене, могат да се превърнат от доброволци за един ден в неизменни посланици на идеите на кампанията.


петък, 3 юни 2016 г.

Врачани на фуинал

Днес 03.06.16г. в КК "Албена" отборът на СК "Спартак Враца" отново пожъна успех в  Републиканското първенство по футбол за служители на МВР и е първия финалист в турнира, побеждавайки  на полуфинала отбора на ОД МВР Благоевград  с резултат 4:1.  
Още в началото на първото полувреме, Ивайло Данчев откри резултата, а 20 минути след него  Георги Иванов беше точен за 2:0. В края на първото полувреме ОД МВР Благоевград  успя да отбележи гол и полувремето завърши 2:1.  
Второто полувреме започна с тотален превес на нашия отбор, но третия гол бе отбелязан едва 10 минути преди края на двубоя от Ивайло Данчев, за които му асистира Георги Иванов.
 Четвъртия победен гол за СК "Спартак Враца" отбеляза Венелин Ангелов две минути преди последния съдийски сигнал.
 В неделя 05.06.2016г. от 10.00 часа, СК „Спартак Враца“ ще играе финал с отбора на ОДПБЗН – Пловдив, който днес победи в другия полуфинал отбора на СДПБЗН с резултат 2:0.

Сметоизвозващ автомобил ще бъде атракция в кампанията „Да почистим България заедно“ във Враца

Тази година Община Враца ще постави свой акцент в Националната кампания „Да почистим България заедно“, която се организира на 4 юни от bTV, като призове децата да събират и предават разделно боклук. В тази връзка, от 9.30 ч. до 12 ч. в събота - 04.06.16, пред парк „Дъбника“ в жилищния комплекс в града, ще бъде паркиран сметоизвозващ автомобил на БКС - Враца, където деца и ученици ще могат да донесат събрания разделно боклук. Всеки от тях ще получи награда, както и ще може да се качи в специализираната техника на комуналното дружество.
5 са местата тази година, които Община Враца предлага да бъдат почистени. Това са боровата гора, преди базата на Областно пътно управление и гората към ТЕЦ „Младост“, където ще се извърши уборка на леки отпадъци. В останалите три зони: бивша база на ХЕИ, намираща се на ул. "Георги Апостолов" № 2, промишлените зони в града  и боровата гора над ул. "Доспат" в кв. Младост има смесени отпадъци, където ще е необходима и техника. Необходимо е всяка група, която изяви желание, да уведоми за участието си, в почистване на гореспоменатите райони, на тел. 092/62 22 61, за включването в графика на извозване. Получаване на помощни материали - чували и ръкавици ще се извършва в Община Враца, стая № 8.
Извозването на събраните отпадъци ще бъде чрез БКС - Враца, като събраните битови отпадъци ще бъдат извозени до Регионалното депо за неопасни отпадъци на общините Враца и Мездра, а строителните отпадъци, земни маси и растителни на Разтоварището до кв. Бистрец.
За предаване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване /ИУЕЕО/ и негодни за употреба батерии и акумулатори /НУБА/и др., ще бъдат отворени площадките за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Разделно събраните отпадъци в цветните контейнери ще бъдат извозени от „Екопак България“ АД.
 Лица за контакти за провеждането на кампанията през 2016 г.
1.        Инж. Нина Калеева – Директор на Дирекция СИ
Телефони за контакт: 0887 900 353
2.        инж. Огнян Цветков- Нач. отдел ПИОС
Телефони за контакт: 092/624581 в. 251, 092/623 388
3.        Ирена Статкова – Експерт ЕИ
Телефони за контакт: 0882217622
Email: irenastatkova@abv.bg
3. Галя Блехова- Специалист „Екология”
Телефони за контакт: 0887 900 357

Пета среща по проблемите на българите в чужбина се проведе във Враца



На 1 юни 2016г. в гр. Враца се проведе V-та ежегодна среща посветена на проблемите на българите в чужбина Тя се организира от Областния комитет на ВМРО, с любезното домакинство на Регионалния исторически музей.
Връзките с българите зад граница дати от 2008г., когато врачани посетиха градовете Скопие, Охрид и Струга в Македония. От 2012г. започна организирането на ежегодна среща във Враца, посветена на българите в чужбина, в която са участвали българи от Скопие, Щип, Велес, Кичево, Кавадарци – Македония, Босилеград, Западни покрайнини – Сърбия, от Албания – Голо бърдо и Тирана, Стар Бешанов, Банат – Румъния, Тараклия, Бесарабия - Молдова.
Тази година в срещата се включиха представители на Сдружението за албано-българско приятелство от гр. Корча, Република Албания – Яни Никола и Игор Никола, Трайче Попов от гр. Кавадарци и Златица Угриноска от гр. Струга, Република Македония, представители на Дружество „Вардар“, г-жа Яна Нинова – председател на общински съвет Мездра, Красимир Ангелов и Марин Цветков – общински съветници във Враца, проф. Ангел Кунов от БАН, Национален младежки комитет на ВМРО, историци и общественици.
В началото, гостите се запознаха с живота и делото на Христо Ботев и изслушаха рецитация на стихове от гениалния поет.
Народния представител Красимир Богданов изнесе доклад за контактите и дейностите на структурите на ВМРО от Врачанско с българите в чужбина. Отчетени бяха отличните връзки със Сдружението за македоно-българско приятелство с председател Маринела Петреска и с БКСС с председател Лазар Младенов в Македония, със сдружението „Просперитет Голо бърдо“ с председател Хаджи Пируши и Сдружение за албано-българско приятелство гр. Корча с председател Димитър Пандовски в Албания, с КИЦ „Босилеград“ с председател Иван Николов, с председателя на сдружение „Глас“ от Босилеград Александър Димитров и с председателя на Демократичния съюз на българите в общ. Бабушница Иван Таков, с Демократичният съюз на българите и председателя Лука Велчов, Съюзът на банатските българи с председател Георги Наков и Федерацията на българските организации в Румъния с председател Антон Канчев. „Наскоро установихме връзка с Надежда Естова - съпредседател на "Общество на българите - гагаузи "Бесарабия" от Одеска област". През 2014г. подарихме 1000 тома художествена и специализирана литература на българския музикален колеж в гр. Твърдица, обл. Тараклия, Молдова, които връчихме на директорът на колежа г-жа Алла Кара. Поддържаме контакти с българите във Франция, Австрия, САЩ и Канада, с българското училище „Пейо Яворов“ в Брюксел.
Организирахме гостуването или участвахме в десетки исторически чествания, образователни, културни, спортни и благотворителни прояви в нашия град или при нашите сънародници в чужбина.
На официални срещи с президенти, министри, депутати, посланици на Албания, Румъния, Косово, Сърбия, поставихме въпрос за положението на българите в тези държави.
В Народното събрание поставихме редица въпроси свързани със съдбата на българския информационен и образователен център и българското училището в Одрин, които за заплашени от закриване, с въпроса сградата на Българския културен клуб в Прага, която МВнР имаше намерение да продаде.
Трябва да подчертаем, че ВМРО внесе в НС промени в закона за българите в чужбина, приет на първо четене, с който ще се облекчи доказването на българския произход на сънародниците ни зад граница. С назначаването на Борис Вангелов за директор на ДАБЧ, много от проблемите на българите бяха решени. Все още изпитваме сериозни трудности по доказването на българския произход на торбешите и българите гагаузи“, констатира Богданов.
Яни Никола и Трайче Попов представиха дейността на българските организации и трудностите пред сънародниците ни в Албания и Македония. Сериозни проблеми предизвиква и отношението на Министерството на правосъдието в България, възпрепятстващо желанието на хора от тези традиционни български общности да придобият българско гражданство. Те отговориха на много въпроси на присъстващите, разгледаха експозициите на Врачанския музей, а по-късно се участваха в традиционната заря-проверка и във всенародното поклонение на връх Околчица на 2-ри юни.

Отново победа за СК "Спартак Враца"

На 2 юни в КК "Албена" отборът на СК "Спартак Враца" отново извоюва победа в Републиканското първенство по футбол за служители на МВР , побеждавайки на четвърт финала отбора на Академия на МВР с резултат 2:1.  
В средата на първото полувреме Академия на МВР поведе в резултата отбелязвайки гол от дузпа. Резултатът бе изравнен в началото на второто полувреме с гол на Ивайло Данчев, за които му асистира Цветослав Божинов – Гикса.
 В средата на полувремето отбора на СК „Спартак Враца“ остана с 10 играчи, но въпреки това вкара противника в наказателното му поле и го принуди да извърши нарушение. Отсъдена бе дузпа в полза на нашия отбор, изпълнена от Георги Иванов, но за наше съжаление спасена от противниковия вратар.
Пет минути преди края на срещата, при остро центриране на Камен Каменов от СК Спартак Враца, противников играч в желанието си да отклони силния удар, си отбеляза автогол.
Днес СК „Спартак Враца“ ще играе на полуфинал с отбора на ОД МВР Благоевград, който днес победи ОД МВР Хасково с 4 : 0.

Преклонихме глава пред делото на Христо Ботев на връх Околчица



Стотици българи отдадоха почит пред подвига на Христо Ботев и четата му на връх Околчица. На официалната церемония бе поставен финалът на Националния туристически поход от Козлодуй до Околчица.
„Едва ли има българин, който да не знае, да не помни и да не почита героите, заради, които сме се събрали днес на връх Вола”, заяви в словото си кметът на Община  Враца Калин Каменов.
„Поздравления за всички, над 1 000 походници, които в последните дни бяха по стъпките на Ботев и неговата чета.  Поздравления за онези, които доведоха тук децата си, защото на тях трябва да предадем завета и волята на Ботев - да пазим България”, обяви кметът на Враца и призова: „Да пазим родните кътчета, заради които Ботев и неговите „братя” умряха. Да бъдем критични към онези, които няма да почетат паметта на Ботев и няма да се спрат за минутите мълчание и вой на сирените. Да бъдем критични и да се поправяме, както е казал Левски „един другиму”, да сме задружни, защото тогава Ботев би се гордял с нас. Нека почитаме Христо Ботев и неговите четници! Нека да вдигнем гордо знамената и да им благодарим за тяхната саможертва. Поклон пред паметта им! Да живее България!”.
Приветствие от легендарния връх Околчица отправи и зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.
„Днес, отбелязваме 140 години от гибелта на поета-революционер. Нека на това място се замислим за завета Христо Ботев. Днес, ние сме проводник на това, за което предците ни са мечтали. Нека днес вземем частица от това, което ни завеща Ботев. Нека не е непразно делото му. Поклон пред паметта на Ботев! Поклон пред паметта на героите на България! Да живее България!”, заяви зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.
Пред внушителния паметник, увековечил подвига на Ботев, се преклониха и председател на парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, народни представители, общински съветници и граждани.