Бисквитки

петък, 10 януари 2014 г.

ОБЕЗОПАСЕНИ СА 10 ГНЕЗДА НА БЯЛ ЩЪРКЕЛ ВЪВ ВРАЧАНСКО

Десет гнезда на бял щъркел са преместени от стълбове на разпределителната мрежа за ниско напрежение върху платформи за периода септември – декември 2013 г. Гнездата се намират в териториалния обхват на Регионална инспекция по околната среда и водите – Враца - три в с. Крушовица, четири в с. Гложене, две в с. Краводер и едно в с. Войводово. 
Дейностите са извършени от екип на «ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ» АД в изпълнение на разрешително, издадено от Министерството на околната среда и водите. Във връзка с дейностите по преместването на гнездата е извършена проверка от РИОСВ-Враца. Констатирано е, че преместването върху новите платформи е станало при запазване целостта на гнездата и спазване на условията на разрешителното.
            Белият щъркел е защитен вид на територията на цялата страна, включен в Приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/ (ДВ, бр.77/2002г.) и като такъв, съгласно чл.38, ал.1, т.3, е забранено разрушаването, увреждането или преместването на неговите гнезда. Изключението от тези забрани става само след издаване на Разрешително от Министерството на околната среда и водите. 
            През декември са проверени разрешителни за събиране на лечебни растения, издадени от общинските администрации в Роман, Бяла Слатина, Враца, Борован, Криводол, Хайредин, Козлодуй и ДГС - Враца. Извършена е и проверка на билкозаготвителен пункт в с. Ракево, на който е направено предписание за внасяне на ново уведомление в РИОСВ – Враца, след настъпила промяна в данните на фирмата.
              Съгласно изисквания на Закона за биологичното разнообразие  са проверени  6 зоомагазина във Враца и Козлодуй. На един от магазините е направено предписание за представяне на регистрационната карта на изложена боа. Предписанието е изпълнено в срок и е внесено заявление за пререгистрация.

Пресцентър РИОСВ - Враца

Крими хроника

На 09.01.2014г., служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, съвместно със служители на Регионален отдел „Метрологичен надзор” - Враца са  извършили проверки на два търговски обекта – бензиностанции в  гр. Враца. Констатирано  е  едно нарушение, за което  е издаден акт по чл. 43, ал. 1 от Закона за измерванията. 
Служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност”-ОД МВР-Враца, извършиха специализирана полицейска проверка с цел: пресичане, разкриване и документиране на престъпленията, свързани със съхранението и разпространението на акцизни стоки без български акцизен бандерол /алкохолни напитки и тютюневи изделия/. В частен дом в гр. Криводол, както и  в стопанисван търговски обект от същото лице/46г./, са намерени и иззети 4 кг. нарязан тютюн и 300 къса цигари , без български акцизен бандерол.
На 08.01.14г., в РУП-Бяла Слатина се е   явил  36-годишен мъж от с.Враняк  който е съобщил, че  след като е публикувал обява за  работа в интернет, е бил въвлечен в схема за телефонна измама. Мъжът  е заявил, че на 08.01.14г., на мобилният му телефон му се обадило лице, което му съобщило, че го наема на работа и  му казало  да отиде на посочен адрес в гр.Б.Слатина,  да вземе от лице плик с документи и 400 лева, които да транспортира до гр.Попово. Мъжът получил сумата от 3040 лева, от възрастна жена на адреса на който бил изпратен, но се усъмнил, че  се касае за измама и се явил в РУП-Б.Слатина, където предал парите  и обяснил случая.  След разговор  с жената е установено, че на същия ден на домашния й  телефон се обадил непознат мъж, който се представил за полицейски служител от гр.София и й съобщил, че нейн внук е извършил ПТП при което има пострадало дете По този повод е необходимо да бъде събрана и предадена  сумата от 5000 лева., или колкото е възможно да събере и предаде на  лице което ще изпрати до къщата й.  Работата  по случая продължава.
След ОИМ за кражба на овца от частен двор в село Хърлец, извършена на 29/30.12.13г. е установено, че извършители на деянието са криминално проявените лица: Р.И./30г./ от с.Гиген и К.Й./29г./ от гр.Козлодуй. Овцата е намерена в частен дом в с.Гложене и върната на собственика. 
При извършена полицейска проверка в жилищна сграда в гр.Козлодуй, полицейските служители са намерили  и иззели 160 кутии цигари без български акцизен бандерол
 На 09.01.2014г., в 14.45ч. в РУП-Роман е получен сигнал за паднало лице в река Искър в гр. Роман. При проведеното разследване е установено, че около 14.25ч., свидетели са видели момиче стъпило от външната страна на металния предпазен парапет на моста, след което момичето паднало в реката и се е удавило. При пристигане на място на служители от РУП-Роман, ФСМП-Роман, УПБЗН-Роман, в района под и около моста на реката не е установен труп. При извършения оглед на моста където е забелязано момичето е открито портмоне с лична карта на 18-годишната Д.С.  от с. Струпец.  На металния парапет на моста е намерена завързана спортна дреха. Продължава издирването на тялото. Образувано  е досъдебно производство.

 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


четвъртък, 9 януари 2014 г.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

  “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на авария, причинена към 18.00 часа на 09.01.2014г. от строителни дейности по изпълнение на проекта за водния цикъл на гр. Враца, водоподаването е спряно в района на улиците:  „Чеган“, „Рашов дол“, „Бабуна“, „Йолковица“ и ул. „Вестителят“ в гр. Враца, докато фирмата, причинила аварията не я отстрани.


ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774




С Ъ О Б Щ Е Н И Е


         “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на авария, причинена от строителни дейности по изпълнение на проекта за водния цикъл на гр. Враца, днес, 09.01.2014г,  водоподаването ще бъде спряно от 12:0до 17:00 часа района между бул. „Мито Орозов“, ул. „Хр. Ботев“ и ул. „Симеон“  в гр. Враца.

ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

Крими хроника

На 08.01.2014г.,  в РУП Оряхово е получено съобщение от 53-годишен мъж от гр.Мизия, който съобщил, че лице от женски пол чрез сила отнело от него 453 лева. След бързи ОИМ е установено, че  извършител на грабежа  е М.Г./21-годишна/  от село Гложене, криминално проявена с множество криминални прояви.
Във.Враца е спрян за проверка   товарен автомобил „Фолксваген” с немски транзитни регистрационни табели, управляван от З.Г./45г./  от с.Згориград. Установено е, че регистрационните  табели съответстват на друг автомобил. Автомобилът  е иззет. Образувано  е досъдебно производство.
         За времето от 22.30ч. на 08.01.2014г. до 02.30ч. на09.01.2014г., на територията РУ”Полиция”-Враца е проведена полицейска операция с цел:  контрол на неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места. Установяване на малолетни и непълнолетни лица в и около нощните увеселителни питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол. Повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Проверени са 10 заведения, 35 лица, МПС. Констатираните нарушения са санкционирани  с  2 акта  по Наредба на Община -Враца и 1 акт по ЗДвП.
На 08.01.14г., при претърсване в къща в село  Габаре са намерени  и иззети 24 кутии цигари и 2,3 кг. тютюн без акцизен български бандерол. Образувано   е БП.
В  23.40 ч. в с.Малорад е спрян за проверка лек автомобил „Опел”. Установено е, че водача Й.Й./32г./ от гр.София е неправоспособен и управлява автомобила след употреба на алкохол-  0,61 промила.
След ОИМ за кражба на 9 метални тръби с дължина 3 метра, извършена  в последните няколко дни на 12013г. от  МБАЛ ”Иван Рилски”-гр.Козлодуй е установено, че извършители са 3  криминално проявени лица от гр.Козлодуй. Тръбите са намерени.
 Регионален говорител на МВР:
        Красимир Василев
                                                                         


сряда, 8 януари 2014 г.

Петър Альошев по всяка вероятност няма да играе през пролетния полусезон за “Ботев”

Това съобщи бранителят на врачани, като уточни, че в момента си урежда трансфер в чужбина. Альошев има договор с врачанския клуб до 30 юни 2014 година. Спортно-техническият директор на врачани Валери Цветанов съобщи, че е научил за плановете на бранителя на “Ботев” от медиите. “Никой не ми се е обаждал за да ме информира, че Альошев напуска. В предварителните разговори, които проведохме с всеки един футболист той заяви, че остава в отбора, но явно нещата са се променили сега”, коментира Цветанов. Альошев съобщи, че в близките десетина дни ще стане ясно бъдещето му. “Може да играя в чужбина, но има вариант и да подпиша договор с отбор от “А” група”, уточни централният защитник.

Европроект ще подпомогне политиките за развитие на община Враца

В Община Враца днес бе представен проектът „Устойчиви и ефективни общински политики”. Договорът за безвъзмездното му финансиране по ОП „Админстративен капацитет” бе подписан на 30 октомври 2013 г.   „Основната цел на проекта е подобряване на процеса на разработване, прилагане и мониторинг на политиките за устойчиво развитие на община Враца. Бюджетът му е 78 хил. лева, а неговата продължителност е до 30.07.2014 г.  Очакваме проектът да подпомогне диалога между местната власт и гражданското общество, което да доведе и до подобряване на местните политики за развитие” – каза при откриването на пресконференцията кметът инж. Николай Иванов. На нея  присъстваха също председателят на общинския съвет Малина Николова, зам.-кметът инж. Красимира Георгиева, секретарят на Общината Иван Жеков и представители на неправителствения сектор.
Основните проектни дейности са свързани с оценка на ефективността на съществуващите механизми за консултиране с обществеността, последвана от разработване и  въвеждане на методикa за мониторинг на изпълнението на конкретни политики от общинската администрация. Проектът включва и оценка на изпълнението на общинския план за развитие за периода 2006 – 2013 год. и разработване на новия общински план за развитие за периода 2014 – 2020 г.
С проекта се цели да се разрабят стратегически документи, които да помогнат община Враца да се превърне в проспериращ икономически, културен и туристически център. Тези документи ще определят приоритетите на общината така, че да съответстват както на потребностите на местната общност, така и на регионалните и национални приоритети и стратегии. Ефективните общинските политики все повече се обуславят от диалог със структурите на гражданското общество и прилагане на ефективни механизми за мониторинг и контрол на тяхното изпълнение. Изпълнението на проектните дейности включва също насърчаване на активното участие на местните общности в процесите на вземане на решения и контрол чрез подходящи и ефективни форми на общуване. По този начин проектът ще допринесе местната власт да прилага съгласувани и ефективни политики за изпълнение на общи за държавата и за община Враца цели. Проектните дейности ще се осъществява при отчитането мнението на всички заинтересовани страни.
 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника


На 07.01.2014г., в 20.50ч. в гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил „ Ауди 80”,  управляван от Б.Ш./22г./  от с.Върбица. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,42 промила. 
B 10.30ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено, че в района на спортен комплекс „Хр.Ботев” е намерен труп на мъж. При извършения оглед е установено, че трепа е на видима възраст  60-70 години, с разкъсани тъкани на много места. Установена е самоличността на мъжа чийто труп бе открит в спортен комплекс "Хр.Ботев"-Враца.
Трупът е на Митко Василев/66г./ от гр. Враца, самотно живущ в ж.щ. "младост", гр. Враца.
Експертизата  е установила, че се касае за нещастен случай- мъжа  е получил черепно-мъзъчна травма след падане върху метален винкел.
         За времето от 12.00ч. до 20.00ч. на 07.01.2014г., на територията на селата: Власатица, Лиляче, Бели Извор, Паволче и Згориград е проведена полицейска операция с цел: контрол за неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места. Установяване на малолетни и непълнолетни лица в и около нощните увеселителни питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол. Повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност. Няма констатирани нарушения. 
На 08.01.2014г., около 00.14ч. в РУП Враца на телефон 112 е получено съобщение за настъпило ПТП в гр. Враца, ул. „Хр.Ботев”.  Установено е, че лек автомобил «Мерцедес ЦЛК200»  е катастрофирал  в стълб от уличното осветление, след което блъснал три паркирани леки автомобили. На предната дясна седалка в катастрофиралия автомобил е установено лицето Т.П./37г./ от гр.Враца. Мъжът е транспортиран в болницата  в гр. Враца. Образунвано  е дознание 
На 07.01.14 г., около 13.00ч. в РУП-Б.Слатина е получено  съобщение, че в землището на гр.Б.Слатина се извършва незаконна сеч в местността”Конопената”. При извършената проверка, в момент на незаконно рязане на дърва с моторен трион е установено лицето П.П./37г./ от с.Търнак.
След ОИМ за кражба на  портмоне със сумата от 70 лв., личната карта и  2 дебитни карта, извършена на 30.12.2013г. в магазин гр. Козлодуй   е установено, че извършител  е лицето М.Г./21-годишна/  от с. Гложене, криминално проявена и осъждана за кражби.
На 07.01.2014 г., около 14:55 ч. в гр.Враца,  кръстовището на ул.”Околчица” и ул.”Съединение” катастрофират: лек автомобил  „Опел” управляван от К.Д./38-годишна/  от гр.Враца и лек автомобил „ БМВ”,  управляван от В.К./20-годишна/  от гр.Враца.  Ранени-леко ранени са водача на БМВ и пътник от другия автомобил.  Пробите за алкохол са отрицателни.
 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


вторник, 7 януари 2014 г.

Премахнат бе опасен уличен стълб

   При катастрофа, станала днес в късния следобяд, при бензиностанция „Аванти” във Враца една от колите посече стълб на уличното осветление. Екип от Община Враца пристигна веднага на мястото. Опасните кабели бяха прерязани и обезопасени, за да не пречат на преминаващите по тротоара пешеходци. Силно наклоненият стълб бе демонтиран с помощта на специализирана техника от „БКС – Враца” ЕООД. С автокран демонтираният стълб бе извозен от мястото. Работниците от Общината демонтираха и деформираните при катастрофата предпазни парапети. В близките дни ще направят на мястото нов фундамент, върху който ще бъде поставен нов стълб на уличното осветление.



ОТ 1 ЯНУАРИ 2014 Г.ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ПО 1 ЛВ. ЗА ПРЕГЛЕД ПРИ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР


През 2014 г. потребителската такса, която ще заплащат пенсионерите при посещение при личния си лекар или специалист става 1 лв., вместо досегашните 2.90 лв. Разликата между сумите ще се заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ от бюджета на НЗОК, чрез трансфер от Министерство на здравеопазването.
         Съгласно Постановление №312 на Министерски съвет, обнародвано днес в Държавен вестник, по-ниската потребителска такса се отнася за лица, които са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Лицата, страдащи от заболявания с над 71% намалена работоспособност и с определени хронични заболявания ще останат както и досега освободени от заплащане на потребителската такса. Освен тях са освободени и пациентите със злокачествени залобявания, непълнолетни и неработещи членове на семейството; бременните и родилките до 45 дни след раждането, пострадали при или по повод отбраната на страната, ветерани от войните, военноинвалиди; задържани под стража лица или лишени от свобода; социално слаби, получаващи помощи по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане; лица, настанени в социални домове; медицински специалисти.
За другите пациенти потребителската такса остава 2.90 лв.
Според Закона за здравното осигуряване потребителска такса се заплаща за оказаната медицинска или дентална помощ. За платената сума лекарят трябва да издаде касова бележка или квитанция.
За медико-диагностични дейности в лаборатория, съответният изпълнител може да определи цена „биологичен материал“, като сумата се заплаща от здравноосигурените лица.
В случай че пациентите заплащат цена „биологичен материал“, лечебното заведение не може да изисква от него за изследвания в същата лаборатория потребителска такса
От заплащане на сума „биологичен материал“ се освобождават лицата без доходи, настанени в домове за деца и юноши, домове за деца от предучилищна възраст и домове за социални грижи.



Светофарът при „Лидл” ще заработи отново днес

   До края на днешния ден светофарът при магазин „Лидл” ще работи отново. Изгоряла платка стана причина уредбата да е само на мигаща жълта светлина в последните дни. Уредбата е гаранционна, което не позволява експерти от Община Враца да направят ремонта. От пловдивската фирма, която отговаря за гаранционната поддръжка на светофара, са се ангажирали до края на днешния ден аварията да бъде отсранена. Община Враца се извинява на врачани за причинените неудобства.

Общината подписа договор за по-качественото почистване на Враца


         Нов договор за сметосъбиране и сметоизвозване на битовите отпадъци бе подписан между Община Враца и „БКС – Враца” ЕООД. Различното в него са новите графици на работа, според които сметоизвозването от контейнерите за общо ползване ще става ежедневно във всички райони на града. Досега почистването бе шест дни в седмицата. Одобрени са маршрутно-часови графици, в които детайлно е направено разпределение за събирането и транспортирането на отпадъците от различните квартали. Сформиран е и нов екип от „БКС – Враца”, който ще е ангажиран основно с почистването на площадките около контейнерите за отпадъци. „С подписването на този договор искаме да променим качеството на почистването на града. За нас е важно да предоставяме на гражданите една по-добра услуга, при запазване на данъците на досегашното ниво. Ангажирамe се да следим стриктно за това комуналното дружество да спазва всички клаузи на договора” – коментира кметът инж. Николай Иванов.
Новият договор предвижда също в срок до 2 месеца да бъдат ремонтирани всички повредени контейнери в общината, а при появата на нови нередности те да бъдат остранявани до три дни. За забелязани повредени или препълнени контейнери за смет гражданите могат да подават сигнали в Община Враца на тел.: 092/62-25-86 или на 092/64-54-31 в „БКС – Враца” ЕООД.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




Ботева вечер във Враца

            Врачани отбелязаха 166 години от рождението на Христо Ботев. Под звуците на „Ботев марш”, в изпълнение на Духовата музика, кметът инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов поднесоха венец пред паметника на войводата в центъра на града. Честването продължи в залата на художествената галерия в Регионалния исторически музей. Сред официалните гости бе и зам.-областният управител Иван Даков. Откъси от публицистиката на Ботев прочете Даниел Асенов. Редовете, написани преди повече от 130 години, развълнуваха публиката със своята проникновеност и истинност.  Актьорът от врачанския театър Калин Костадинов, който рецитира ботева поезия, докосна сърцата на събралите се врачани. Трио „Тенорите” припомниха патоса на онези времена с изпълнените от тях възрожденски песни. Тържеството бе организирано от Община Враца и Регионалният исторически музей.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





100 проверки направиха екоинспекторите

През месец декември експертите от РИОСВ – Враца извършиха 100 проверки на 91 обекта. В изпълнение на плана за контролната дейност са направени 67 бр. проверки. Извънредно са организирани 33 проверки.
През последния месец от 2013 година няма съставени актове за установяване на административни нарушения.
През отчетния период за качеството на атмосферния въздух на от АИС “ЖП Гара”- Враца са отчетени 22 бр. превишения на средноденонощната норма по показателя ФПЧ10, като за същия период на 2012 г. са регистрирани 14 бр. превишения. Регистрираните превишения по показателя ФПЧ10, не се дължат на промишлени източници, а отново на използваните твърди горива в битовия сектор през отоплителния сезон.
През месец декември е извършен контрол на фирми, чиято дейност е свързана с образуване на производствени и опасни отпадъци; на фирми, пускащи на пазара опаковани стоки и гуми за МПС втора употреба и регенерат, относно заплащане на продуктова такса; на обекти, чиято дейност попада в разпоредбите на Наредбата за отработени масла и отработени нефтопродукти; на кметове на общини и населени места относно третиране на битови и строителни отпадъци; на обекти, относно реализацията на инвестиционни намерения.
В изпълнение на контролните си функции експертите от РИОСВ – Враца реагираха максимално бързо по 5 бр. сигнали и жалби.
Екоексперти провериха частен жилищен имот в гр. Бяла Слатина по жалба за замърсяване на терени с отпадъчни води. Констатира се, че жалбата е основателна и на собственика на имота е дадено предписание за отстраняване на нарушението. За направените от страна на инспекцията констатации жалбоподателят своевременно е информиран. Контролните органи от направление “отпадъци” са реагирали е в кратък срок и на постъпила жалба, свързана с отглеждане на животни в регулационните граници на с. Косталево, общ. Враца и 2 бр. сигнали, от които 1 бр. относно извършване на нерегламентирани изкопни дейности в землището на с. Манастирище, общ. Хайредин, 1 бр. препратен по компетентност от МОСВ относно състоянието на РДНО – Оряхово. Жалбата и сигналите са основателни и са дадени съответните предписания. От направление “въздух” също е извършена проверка по постъпил сигнал за извършване на авторемонтни и бояджийски услуги от частно лице в гр. Оряхово, който е неоснователен.
            През отчетния период на територията контролирана от РИОСВ - Враца няма констатирани случаи на непосредствена заплаха от екологични щети и на причинени такива.
Извършени са общо 2 бр. извънредни проверки по контрол на дадени предписания на дружества, извършващи дейности по приложение №1 от Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (обн. ДВ бр.43/2008г.).
През декември са издадени 2 броя решения за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС - с характер на решението да не се извършва ОВОС, за обекти с обществено предназначение. Внесените преписки, съдържащи информацията и документацията представена от възложителите, са изпращани по служебен ред за становища до БДУВДР-Плевен и РЗИ-Враца за становища, като мотивите в техните становища са включени в издадените от инспекцията решения. От Общините и кметствата на областта, които се засягат пряко от реализирането на съответното инвестиционно предложение се изразяват писмено становища, които отразяват и мнението на засегната общественост, които становища също се включват в издадените решения.
Внесени са 2 бр. искане за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС: 1 бр. за изграждане на площадка за разкомплектоване на ИУМПС и 1 бр. за интензивно животновъдство.


06.01.2014 г.

Пресцентър РИОСВ - Враца

Крими хроника


            За времето от 22.30ч. на 04.01.2014г. до 02.30ч. на05.01.2014г., на територията РУП-Враца е проведена полицейска операция с цел:  контрол и проверки за неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места. Установяване на малолетни и непълнолетни лица в и около нощните увеселителни питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол. Проверени са 17 заведения и 70 лица, МПС. Съставени са 2 акта по Наредба на Община Враца.
На 04.01.14г., в РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че от необитаема къща в с.Комарево, неизвестно лице е извършило кражба на 6 покривни ламарини и пружина от легло. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е 14-годишно момче от същото село.
B 21:3ч. в гр.Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил „Пежо”. При проверката  е установено, че водача е неправоспособен, а регистрационните табели са от друг лек автомобил. Образувано  е дознание.
   Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                        


понеделник, 6 януари 2014 г.

Италианец идва в "Ботев" Враца

Едоардо Дзита е първото сигурно ново попълнение в тима на “Ботев”-Враца. Новината бе потвърдена от старши-треньора на врачани Бойко Величков. Дзита идва в България от втория тим на италианския “Болоня”. Едоардо Дзита е юноша на италианския “Интер”. Той е на 20 години и играе на поста десен краен защитник. Дзита ще бъде официално представен като футболист на “Ботев” на първото за годината занимание. Тренировката е предвидена да се проведе на 13 януари от 10.00 часа на стадион “Христо Ботев”. “Освен Едоардо Дзита ще има и още много нови футболисти. Някой от тях ще бъдат представени като сигурни нови имена в отбора, а други ще изкарат пробен период при нас”, коментира старши-треньорът Бойко Величков. Наставникът допълни, че е провел разговор с всички футболисти от миналогодишния състав на врачанския тим и те са декларирали желанието си да продължат кариерата си в “Ботев”.


Врачани играха хоро в реката на Йордановден

         Десет млади мъже се хванаха днес на първото за Враца юнашко хоро в ледените води на река Лева по повод Йордановден. Смелчаците участваха в ритуала по хвърлянето и изваждането на кръста от реката. Празникът се проведе за първи път и бе организиран от Община Враца.  Избраното място бе след прохода „Вратцата”, при моста и разклона за с. Згориград. Най-бързо до кръста стигна 32-годишният Тихомир Митов. „Чувството е страхотно! Преживяването е невероятно! Това ми е пети път да скачам за кръста, само че преди беше в Згориград. Трябва да се опита! На себе си и на всички пожелавам здраве през Новата година” – каза той. Победителят бе поздравен първо от кмета инж. Николай Иванов, който му връчи лична парична награда и награда от Общината. За останалите девет участници имаше по бутилка хубаво червено вино. Сред гостите на празника бяха областният управител Венцислав Василев, зам.-областният управител Иван Даков и секретарят на областна администрация инж. Слави Димитров, а също заместник кметовете инж. Николай Йорданов и Красимир Богданов. Свещениците Николай Костадинов и Владислав Цветанов отслужиха празничен водосвет за здравето на всички присъстващи. За доброто им настроение свири духовият оркестър „Зелени дел” от Вършец, а кръшни хора извиха младите момчета и момичета от танцов състав „Хемус”. Празникът завърши с хоро, на което се хванаха и мнозина от публиката.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

МЕСТНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ – ВРАЦА (МКБППМН)


гр. Враца, ул. "Стефанаки Савов” № 6
На 19-ти декември 2013 година Обществените възпитатели към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – Община Враца направиха своя годишен отчет за дейността си. На срещата присъстваха: Председателят на МКБППМН – г-н Красимир Богданов и Зам. кмет на Община Враца, Секретарят на МКБППМН – г-н Валери Пеевски, Инспектори от „Детска педагогическа стая” и от Отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане”.
 Отчетоха се организацията и координацията на социално-превантивната дейност на територията на Общината, съвместната работа с инспекторите при детските педагогически стаи и дирекциите "Социално подпомагане" за издирване и установяване на малолетните и непълнолетните, които се нуждаят от помощ, и предприетите мерки за тяхната социална защита и развитие; подпомагането на родителите и настойници, които срещат затруднения при възпитанието на малолетните и непълнолетните;
Бяха анализирани тенденциите на престъпните и противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и на рисковите фактори, които оказват влияние върху  динамика им;
Предложени бяха дейности за оптимизиране на работата на МКБППМН като повишаване на сътрудничеството на нейните обществени възпитатели с Училищните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Община Враца;  работа по превенция на отпадане от училище на подлежащите на задължително обучение; организиране на мероприятия, които да ангажират пълноценно децата и учениците през периодите на ваканции и др.
Местната комисия работи съвместно с детските педагогически стаи, органите на образованието, Отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане” и с широкото съдействие на обществеността.

За контакти:
Секретар на МКБППМН – г-н Валери Пеевски
Тел.: 092/629034; GSM: 0886820397

Крими хроника

За времето от 30.12.2013г. до 05.01.2014г., на територията на РУ”Полиция” - Мездра е проведена комплексна специализирана полицейска операция. Проверени са 78 лица, 38 МПС, 16 питейни заведения. Проведени са срещи и беседи с 3 лица. Констатирани са 39 нарушения, за които са съставени  2 акта  и 11 фиша по ЗДвП, и 7 акта по ЗБЛД. Разкрити са 2 престъпления, образувани са 3 досъдебни производства
За времето от 30.12.2013г. до 06.01.2014г., на територията на РУП - Козлодуй е проведе комплексна СПО с цел: предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Извършени са проверки в дискотеки, барове, ресторанти. Констатирани са 7 нарушения. Съставени са:  1 акт и 2 фиша по ЗДвП, 3 акта по ЗБЛД,  1 акт по  КЗ. Образувани  са 8 досъдебни производства.
За времето  от 30.12.2013г.  до 05.01.2014г.,  на територията на РУП-Роман е проведена СПО с цел противодействие на  престъпността.   Констатирани са   8 нарушения, за които са съставени, 1 акт по ЗБЛД,  2  акт по  Наредба на  Община- Роман, 2 фиша и 3 акта по ЗДвП .
След  ОИМ и ПСД за разкриване на кражба на продукти от хипермаркет в гр. Козлодуй,  извършена на 05.01.2014г. е установено, че извършител е лицето В.И./49г./  от гр.Козлодуй.
На 05.01.2014г., в 13:45ч. на пътя  с.Чирен- гр. Враца катастрофира лек автомобил ”Ауди А4” управляван от П.Ч./56г./ от гр.Враца. Убити и ранени: няма Причини: несъобразена скорост с пътните условия (мокър път) и употреба на алкохол- 1,85 промила.
В 03.18ч. в РУП-Б.Слатина от тел.112  е получено съобщение за възникнал пожар в хранителен магазин в центъра на с.Галиче.  При извършеният допълнителен оглед е установено, че се касае за палеж. Изгорели са хранителни продукти, пластмасов стол,  унищожено е вътрешното тяло на климатик. Образувано  е дознание.
На 05.01.2014г., в  08.55ч. в гр.Б.Слатина е спрян за проверка  лек автомобил  „Сеат Толедо”, управляван от М.М./28г./- неправоспособен водач от село Търнава. Установено е, че регистрационния номер на автомобила е от друг лек автомобил. Образувано е БП.
В 12.30ч. в РУП Враца е постъпил сигнал за  прието в ЦСМП Враца лице пострадало при  ПТП  в района  между с.Зверино и с.Елисейна. Установено е, че около 04.50ч., лек автомобил „Rover” управляван от И.Ц./44г./ от с.Зверино се преобърнал извън пътното платно, след което водача напуснал мястото на катастрофата без да уведоми  органите на МВР и укрил автомобила. Убити няма. Леко ранена е 19-годишната дъщеря на водача, която е настанена  в МБАЛ Враца.

 Регионален говорител на МВР:
/Красимир Василев