Бисквитки

петък, 15 ноември 2013 г.

Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

                   С резолюция на Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации от 2005 г се призовават правителствата  и международната общественост, всяка трета неделя от месец ноември да се отбелязва като  “Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия”. През 2013 г календарният ден за възпоменание е 17 ноември.
           През периода 1990-2012 г, включително, при пътнотранспортни произшествия в България са загинали общо 23 807 души и са получили наранявания в различна степен 185 301. Близо 30 % от тежко ранените остават инвалиди за цял живот. От общия брой на убитите 24 %  са деца, юноши и млади хора до 24 годишна възраст. Жертвите деца и юноши до 17-годишна възраст са над 7 % от всички загинали. Близо 60 % от жертвите на пътнотранспортни произшествия са хора в трудоспособна възраст /между 25 и 64 години/.
         През 2012 г в страната загубилите живота си деца, юноши и младежи до 24-годишна възраст са 134, ранените - 2807. Загиналите деца и юноши до 17-годишна възраст са 26, ранените 1080.
          От началото на 2013 г до 10 ноември в страната при ПТП са загинали 510 и са ранени 7 538 души
          В рамките на Европейския съюз  загубите от ПТП  възлизат на над 130 млрд. евро.
           Пътните произшествия възникват най-вече поради: непознаване на рисковите фактори от водачи и пешеходци /последиците от скоростта, намалена и ограничена видимост; от пренебрегването на техническата неизправност на превозното средство; неволно, от незнание или съзнателно нарушаване на правилата за движение; недостатъчно ниво на подготвеност на хора от всички възрасти за оцеляване в рисковата среда на пътното движение – както за управление на МПС, така и за предпазване в качеството си на пешеходец; склонност или закоравели навици да се шофира в нетрезво състояние; подценяване и неизползване на предпазните колани от водачи и най-вече от пътниците; пренебрегване на системите за безопасно превозване на деца /столчета и седалки/; преумора, афект, изнервеност, сънливост, неадекватност зад волана; пасивност на околните за решителна намеса за предотвратяване на управление на автомобили от хора в нетрезво състояние или неправоспособни; недостатъчната ангажираност на семейството за обучение, възпитание и опазване на собствените деца като участници в движението и много други фактори.
         Всеки месец по пътищата на страната над 700 души пострадват от пътни злополуки, от тях над 55 загиват. Пътнотранспортните произшествия с тежки последици не са природно бедствие, на което не можем да се противопоставим, и не са цената, която трябва да плащаме  за нашата ежедневна мобилност. Те са основно резултат от човешки грешки, които могат да бъдат предвиждани и преодолявани.

         Тревожна е нечувствителността на хората към последиците  и нещастията  с хора около тях. Примерно, в едно село за неголям период загиват при катастрофи двама или трима неправоспособни.  Или пък те са причинили смъртта на други млади хора от същото село. Всички са дълбоко натъжени  и скърбят. Но непосредствено след погребенията   в същото село  може да се видят отново неправоспособни и пияни зад волана и мотоциклета.Човек не се учи от нещастията с другите и грешките, които са довели до тях. Той е почти убеден, че лично на тях това не може да се случи.
         И друго е твърде куриозно. Хората са  много състрадателни и готови да помагат на тежко пострадали при катастрофи, особено на осакатени за цял живот млади и деца. В същото време, същите тези хора /състрадателните/ , на пътя зад волана се държат като истински агресори – с шеметни скорости, безумни изпреварвания, избягващи като по чудо, на сантиметри, челния удар с колата на невинен  случаен шофьор срещу автомобила им.

         Денят за възпоменание е  учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. Няма гражданин, който пряко или косвено да не е засегнат от войната по пътищата – близки, роднини, приятели. На  практика броят на загиналите е много по-голям от този, посочен в статистиката. Много хора умират месеци и години след катастрофите, в резултат на получените травми и последващи във времето усложнения.
         На 17 ноември 2013 г следва да приканим всички граждани да се замислят за опасностите  в пътното движение и как да се предпазим от тях. Да приканим гражданите да си припомнят за тежките злополуки, които са се случили с тях, техни близки и приятели и да си дадат сметка  кога преди злополуката и от кого не е било направено навреме вярно действие, за да бъде предотвратено нещастието.
            На този ден за размисъл и равносметка следва да призовем водачите на превозни средства да използват винаги предпазните колани и защитни каски, да избират разумната скорост на  движение; да избягват разговорите  с мобилни телефони по време на шофиране /приемане и изпращане на съобщения чрез тях/; да не шофират под въздействието на алкохол или упойващи вещества и лекарства, преуморени, недоспали и в състояние на нервно напрежение стрес и афект. Да си напомняме непрекъснато, че  спестените броени минути, с цената на превишена скорост и риск, нямат значение, и  че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане  без инциденти. Че  трябва винаги да превозваме децата си в автомобилите с обезопасителни столчета и седалки, ежедневно да ги учим на азбуката на пътната безопасност. Пешеходците трябва да бъдат много предпазливи, разумни и дисциплинирани, защото са най-незащитени  и уязвими, особено възрастните хора.
         Сигурността на движението по пътищата на всички зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него, макар той да изглежда малък и недостатъчен. Съвкупността на добронамереност, дисциплина и  толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурило една по-здравословна и  безопасна среда на пътното движение.
       
         На този ден би трябвало всички да се замислят лично за своето поведение на пътя, да анализират грешките и извършваните опасни волности, и да вземат решение да не допускат риск в пътното движение.
         От Министъра на вътрешните работи и председател на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата е изпратено писмо до областните управители, Националното сдружение на общините и до Светия синод по повод Деня за възпоменание, както и до Национална служба „Полиция” - МВР  да се организират  и се вземе участие в инициативи за отбелязване  на този ден.  

  Отдел «Пътна полиция - ГДНП                               

Врачански фирми ще строят парк в жк „Дъбника” и ще обновяват „Хижата”


         Кметът на Враца инж. Николай Иванов и Иван Иванов – представител на ДЗЗД „Консорциум Сити парк” днес подписаха договори за строителството на нов парк в жк „Дъбника” и за цялостната рехабилитация и обновяване на обществен парк „Хижата”. Двата строителни договора са по проекта „Враца – привлекателно място за живеене”. Общата стойност на проекта е 5 654 815 лв., от които 4 873 999 лв. са безвъзмездна финансова помощ, 123 436 лв. са съфинансиране от Община Враца, а 657 378 лв. – допълнителен собствен принос на Общината. „Днес подписваме два от строителните договора по един от най-хубавите и най-важни проекти за Враца. За мен е изключително удоволствие, че стигнахме до този момент. Ще се осъществи една чакана отдавна идея – парк в жк „Дъбника” и ще се направи цялостна реконструкция на едно знаково място за врачани – паркът „Хижата”. Сигурна гаранция за успеха на този проект е, че ще бъде изпълнен от врачани” – каза при подписването на договора кметът инж. Николай Иванов.
         Подписването на договорите стана на откриваща пресконференция, на която бе направена и презентация по проекта.

 \Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Трима футболисти разтрогнаха своите договори с „Ботев“-Враца

Това са Владимир Байрев, Симеон Мечев и Александър Киров. Новината потвърди изпълнителният директор на врачани Валери Цветанов. „Вчера се разбрахме с Мечев, Байрев и Киров, които разтрогнаха договорите си с клуба и са свободни да си търсят друг отбор. Разделихме с тях по взаимно съгласие“, уточни Цветанов. 

Централният защитник Владимир Байрев дойде във Враца през месец август, като изигра 9 мача с екипа на „Ботев“. Халфът Симеон Мечев и нападателят Александър Киров също бяха едни от титулярите за врачани през този сезон съответно с 9 и 10 изиграни мача. 

Tеатралния афиш през следващите 7 дни


ПРОГРАМАТА

16.11.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Червената шапчица” от Шарл Перо

16.11.`13 г. – събота ТУРНЕ в Цариброд, Сърбия
„Боб” от Елин Рахнев

19.11.`13 г. – вторник в ОДЗ „Славейче” от 9.30 часа
„Приключение на горската полянка”

19.11.`13 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Танго” от Славомир Мрожек

20.11.`13 г. – сряда  Камерна зала от 19 часа
„Рейс” от Станислав Стратиев

21.11.`13 г. – четвъртък в Камерна зала от 16 и 19 часа
„Сладкиш от любов” по Карло Голдони

„Сладкиш от любов” по Карло Голдони всъщност е спектакъл за душата! Постановката, чиито режисьор е сърбинът Владимир Лазич /бивш артдиректор на няколко театъра, телевизия и радио в западната ни съседка; поставил изключително успешната комедия „Една жена – трима мъже” на врачанска сцена/ е по мотиви от „Рибарски свади” на Карло Голдони и други творби на същия италиански комедиограф. Скоро за „Сладкиш от любов” ще се говори като за нещо изключително и неповторимо, за спектакъл, който съчетава еротичната комедия и мюзикъла в един жанр, смятат авторите на постановката. И са прави, защото мюзикъл не е правен във Враца поне от 40 години...
„Творбата е наситена с многобройни любовни истории и недоразумения, допълнени деликатно с еротични елементи. Очаква ви спектакъл, изпъстрен със страст!. Но освен това има жизнерадост,, ревност, големи очаквания и разочарования – всички онези неща, които се случват в живота”, казва режисьорът Владимир Лазич.
На сцената излизат повечето от актьорите на Драматично-кукления театър, което прави комедията по-пълна и съдържателна. Именно актьорите ще предложат на публиката онова, което е нужно в настоящите тежки времена – не само радост, но и надеждата, че в живота най-необходимо е да усетиш любовта.
Специално за този спектакъл, музиката е композирана от Нино Адемович-аранжоръг на повечето хитови парчета на световноизвестния творец Горан Брегович….

23.11.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Вълшебният цилиндър” от Павел Вашичек


четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Крими хроника

На 14.11.2013г., по време на СПП по линия наркотици, в с.Селановци е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген”, управляван от С.З./37г./ от село Селановци. В автомобила е открита суха листна маса-канабис. Образувано  е дознание.
След ОИМ за кражба на велосипед, извършена през месец август 2012г. от сградата на СБА -Б.Слатина, е установено, че извършители на кражбата са лицата: М.Т./13г./ и Г.Д./16г./ от гр..Слатина. Велосипедът е върнат на собственика.
Около 17.00ч. в гр.Б.Слатина, на ул.”Латинка” възникнал скандал между две лица-  Т.М./33г./ и Й.М./65г./. Скандалът прераснал в побой, в който се включили и роднини на двамата мъже. Изпратените на мястото полицейски екипи са овладели и прекратили скандала. В болницата в гр. Бяла Слатина са приети две лица. Образувано  е дознание.
В 21.20ч. в гр.Враца, бул. „М.Орозов”, лек автомобил „Волво”  управляван от А.М./49г./ гр.Враца, блъснал паркиран лек автомобил „Пежо”.  Пробата за алкохол е положителна-1,66 промила.
Около към 21:30ч. на пътя между селата Добролево и  Борован, катастрофирал  в крайпътно дърво  лек автомобил „Форд Транзит”,  управляван от Ц.Ц./34г./- неправоспособен водач от село Добролево. Загинал е 49-годишният Я.М.- ирански гражданин, постоянно пребиваващ в село Добролево. Загиналият  е пътувал на предната седалка. В автомобила  е пътувал и 13-годишният син на водача. Детето  е прегледано  в болница и освободено. Пробата за алкохол на водача  е положителна- 2,13 промила. Образувано   е дознание.
На 14.11.2013г, в 21.07 часа  в РСПБЗН Оряхово е получено съобщение за пожар в двора на частен имот в гр. Мизия. Изгорели са 4 тона сено. Огънят е загасен от служители на РСПБЗН-Оряхово. Местопроизшествието е запазено за оглед в светлата част на деня.

Регионален говорител на МВР:
          Красимир Василев

                                                                          

Съобщение

“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на авария, водоподаването ще бъде спряно от 16:00часа в зоната, разположена между ул. „Хр. Ботев“, бул. „Мито Орозов“ и бул. „Васил Кънчов“ в гр. Враца.
      
ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

Крими хроника


         За времето от 22.30ч. на 13.11.13г., до 00.30ч. на 14.11.2013г., на територията РУП-Враца, УП”Дъбника” и УП Криводол е проведена полицейска операция с цел: проверки за неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места. Установяване на малолетни и непълнолетни лица в нощните питейни заведения. Проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол. Повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Проверени са 6 заведения, МПС, физически лица. Констатирани са нарушения.
В РУП-Враца е постъпила жалба, че за времето от 09.11.13г. до 13.11.13г.,  от гробищен парк на с.Баница, неизвестно лице  е извършило кражба на  надробен кръст. След бързи ОИМ е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното за множество кражби лице И.П./14г./ от същото село.
В 13.58ч край  с.Фурен е спрян за проверка лек автомобил ” Опел„, управляван от М.П./42г./ от гр. Враца. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,25 промила. Образувано  е БП.
При претърсване  в къщата на Н.А./60-годишна/ в село Баница, полицейски служители са открили около 1.250 грама тютюн, без акцизен бандерол. 
В 23.24ч. в  гр.Враца е спрян за проверка  лек автомобил”Фиат”,  управляван от И.А./31г./  от гр.Враца. Пробата за алкохол е положителна-  1,32 промила.
В 23.26ч. гр.Враца е извършена проверка на  лек автомобил „Фолксваген”, управляван от Е.Е.25-годишна/  от гр.Враца. Пробата за алкохол е положителна- 0,78 промила.
         На 14.11.2013г.,  в 00:20ч. в гр.Б.Слатина е извършена проверка на лек автомобил „Пежо-206”,  управляван от Ц.Ц./43г./ от гр.Б.Слатина.Пробата за алкохол е положителна-    0,73 промила.
 На 13.11.2013г., в 20.30ч., чрез в РУП -Козлодуй е получен сигнал, че на 13.11.2013год., около 17.00ч., при рязане на дърва за огрев в покрайнините на с.Михайлово, лицето А.К./37г./ е паднало от дърво и починало. Извършен е оглед на местопроизшествието. Образувано  е дознание.
В РУП Враца е получено съобщение,  че за времето от 22.00часа на 12.11.2013г. до 08.30часа на 13.11.2013г., от магазин в гр.Враца,ул. „Ген.Леонов”, неизвестно лице е откраднало множество кожени палта,панталони и пуловери. В помещението е проникнато след счупване на входната врата. Образувано  е дознание.

Регионален говорител на МВР:

 Красимир Василев

Наградиха победителите в „Ученически игри`2012 – 2013”



         Община Враца награди победителите в „Ученически игри`2012 – 2013”. Плакетите, статуетките и екипировката за най-добрите бяха връчени от зам.-кмета Красимир Богданов, змс Росица Стаменова – гл. експерт на ММС за Северозападна България, Маринела Петрова – директор на дирекция „Образование, култура, спорт и туризъм” и секретарят на спортно дружество „Ботев” Илия Здравков. Състезанията в Ученическите игри се проведоха по осем вида спорт в три възрастови групи – 5 – 7 клас, 8 – 10 клас и 11 – 12 клас за момчета и момичета и юноши и девойки. Наградени бяха 30 отбора, които продължиха надпреварата в следващи етапи – областен, зона и републикански финали. До републиканските финали стигнаха четири общински отбора – три на ПМГ „Акад. Иван Ценов” (два в леката атлетика и един във волейбол) и един от с. Тишевица в дисциплината бадминтон момчета 5 – 7 клас. Бадминтонистите спечелиха златен медал и станаха най-добрият общински отбор за тези Ученически игри. Сребърен медал във волейбола завоюваха девойките на Природо-математическата гимназия. В индивидуалната надпревара в леката атлетика представител на ПМГ „Акад. Иван Ценов” спечели сребърен медал на висок скок.
         Комплексен победител във всички състезания стана ПМГ с общ сбор от 142 точки. Втори се наредиха ПТГ „Никола Й. Вапцаров” с 86 точки, а трети се класираха ОУ „Васил Левски” – със 74 точки.
         „Община Враца ще продължи да подпомага ученически спорт и през следващите години” –ангажира се зам.-кметът Красимир Богданов.


Във Враца правят шествие за жертвите на катастрофи


         На 17 ноември във Враца се организира шествие в памет на жертвите от катастрофи. Поводът е Световният ден за възпоменаване на жертвите от ПТП, а инициативата е съвместна на Общинската комисия по безопасност на движението, КАТ – Враца, Ученическия общински съвет и Младежкият дом.
         Колоната от младежи от града ще тръгне в 11.30 ч. от градинката пред Съдебната палата, ще премине по пешеходната зона и ще стигне до площад „Македония”. Шествието ще завърши с поставянето на цветя на пешеходната пътека, пресичаща бул. „Демокрация”, пред търговския комплекс „Суми”. От цветята ще бъде направена импровизирана сцена, на която младите актьори от ТГ „ТЕМП” ще изпълнят танц. Движението на автомобилите в района ще бъде спряно за половин час.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Съобщение

“Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на авария, водоподаването ще бъде спряно от 10:30ч до 14:00часа в ж.к. „Дъбника“ - блокове от № 1 до №7.
       
ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/
ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

сряда, 13 ноември 2013 г.

Катастрофа

Тази сутрин около  07:50ч. на пътя гр.Мездра-Лютидол катастрофират:  л.а. „Шевролет”, управляван от П.Б./50г./ от гр.Козлодуй, и л.а. „Ауди А3”, управляван от Ц.В./33г./ от гр.София. След сблъсъка, лекия автомобил „Ауди” навлязъл в лентата за насрещно движение и се сблъскал с л.а. „Пежо Партнер”,  управляван от З.Д./45г./ от гр.Пазарджик.  Убити няма. Различни по степен наранявания са получили 6 лица – водачи и пътници от трите автомобила. Причини за катастрофата- в процес на изясняване. Водачите са изпробвани за употреба на алкохол, пробите са отрицателни. Образувано  е дознание.


ЕК даде добра оценка на проекта за водния цикъл на Враца


Интегрираният проект за воден цикъл на Враца се развива добре и резултатите от работата вече са видими. Такава оценка бе дадена за проекта от Реналдо Мендметс и Ирина Вангеле от Европейската комисия по време на техническа среща с участието на представители на ЕК, Управляващия орган и Междинното звено на ОП „Околна среда 2007 – 2013”. Срещата се проведе в резиденция „Бояна” в София и на нея бе направен отчет за реализацията на трите най-големи проекта, финансирани от оперативната програма. За водния цикъл на Враца доклад изнесе ръководителят на проекта инж. Марияна Рашева. В презентацията инж. Рашева докладва, че към момента по изпълнение реконструкция на градската В и К-мрежа са завършени 35 % канализационна мрежа и 20 % водопроводна. Повече от задоволителни са темповете, с които се прави реконструкцията на пречиствателната станция за отпадъчни води. На обекта се работи едновременно по строителството на всички нови сгради и съоръжения. Представени бяха също трудностите и предизвикателствата, които съпътстват процеса на реализация. В заключение бе обобщено, че само с обединени усилия може да се върви към успешното завършване на проекта.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника

На 12.11.2013г., служители на РУП-Мездра под ръководството на Районна прокуратура-Мездра проведоха специализирана полицейска операция  в направление: „Престъпления с общоопасни средства - незаконно притежавано огнестрелно оръжие”. В хода на СПО бяха извършени претърсвания на няколко адреса  в града. Намерени  и иззети са общо 23 /двадесет и три/ старинни пушки и голям брой боеприпаси, без разрешително за притежание.
По случая в РУП Мездра е образувано дознание за извършено престъпление по чл.339, ал.1 от НК. Работата по случая продължава.

На 12.11.13г.,  във  вилен имот във врачанските лозя, полицейски служители са открили и иззели  ловна пушка, за която собственика не притежава необходимото разрешително.
В  12.30ч. в гр.Враца е спрян за проверка лек автомобил „Фиат”, управляван от П.Г./55г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача е положителна-  0,81 промила.
В 20.20ч. в гр.Враца, полицейски патрул спрял за проверка  лек автомобил “Форд”, управляван от  К.К./60г./  от гр. Враца. Пробата за алкахол е положителна-  0,77 промила .
След ОИМ за кражба на радиокасетофон, документи и ключове от незаключен пътнически микробус „Пежо”, извършена на  19.10.2013г. в с.Селановци е установено, че  извършител на деянието е лицето С.И./24г./ от с.Селановци.
След ОИМ за увреждане и кражба на арматура от 13 железобетонни стълбове от неработещ далекопровод в землището на гр.Оряхово, извършена за времето от месец август 2013 г.до 05.11.2013 г., е установено, че извършител на деянието е лицето С.Б./38г./ от гр.Оряхово.
След ОИМ за кражба на 4 кокошки от частен имот в село Стояновци, извършена на 11.11.2013г. е  установено, че извършител на кражбата е лицето Е.Ф./57г./ от с.Глава.
                          Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

                                                                          

Врачанинът Мирослав Петков стана шампион на писта с поредица от атрактивни изпреварвания


Мирослав Петков с Пежо 106 група Н е новият шампион в клас А6 на пистовият ни шампионат.
Той бе коронован след победа в директен двубой с конкурента си за титлата Михаил Симеонов(Ситроен С2) в последният кръг от националния шампионат на пистата Серес в Гърция.
Класиралия се по-напред от двамата пилоти ставаше шампион. Петков успя да спечели пол-позишън в класа си с убедителна преднина, но още в началото на втората квалификация му се счупи мотора. Това наложи ремонт до късно на двигателя  от Рангелов Моторспорт с помощта на колеги, но издържливостта на мотора за състезанието оставаше под сериозен въпрос.
Мирослав Петков:
Квалификацията бе много трудна защото във втората част когато пистата бе най-бърза успях да направя само 3 обиколки преди двигателя да изхвърли маслото. Все пак последната ми обиколка бе достатъчно добра за пол-позишън.
Въпреки че успя да стартира с въпросителните около издържливостта  на двигателя за състезанието, още на старта напрежението и умората си казаха думата и Мирослав Петков загуби няколко позиции преди първия завой. В следващите завои до края на обиколката обаче той бързо настигна и се залепи зад конкурента си за титлата Мишо Симеонов. Петков прилагаше силен натиск върху конкурента си и така в 3-тата обиколка поведе след много успорвана битка с младия си съперник. След като поведе Петков нямаше проблем да се откъсне напред и да финишира първи осигурявайки си шампионската титла в клас А6.
Мирослав Петков:
Няколко коли ми взеха старта, но ги изпреварих още в първата обиколка и се залепих зад Мишо Симеонов. Той ме баваше една-две обиколки и на третата обиколка го изпреварих, но веднага на правата той си върна позицията. Все пак в края на старт-финала спрях по-късно и го изпреварих отново. След това в завоите успях да му се откъсна и продължих малко по-малко да го оставям назад. Накрая от отбора му подадоха контестация срещу мен заради първото изпреварване, но по моята кола нямаше и драскотина, така че не бе уважено. Той се опитваше да ме затваря още от първата обиколка, което го правеше много по-бавен и затова оязвим.
Накрая се радвах, че завърших в последните 3 обиколки от състезанието защото двигателя ми издаваше странни звуци. Не вярвах, че мога да финиширам, но двигателя издържа до края.

Предприятията, които изплащат доходи по граждански договори и наеми на физически лица, не трябва да удържат авансов данък за четвъртото тримесечие на 2013 г.


  
Не трябва да се удържа авансов данък за доходите по извънтрудови правоотношения и от наем, платени през четвъртото тримесечие на 2013г. и съответно за тях не се попълват данни в декларацията за дължими данъци по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ (образец 4001).Това изрично е записано в закона, поради което неправомерното удържане на авансов данък е в нарушение на данъчния закон.
От НАП съобщават, че са установили много случаи, в които на физическите лица, на които са изплатени доходи по граждански договори през октомври и ноември, неправилно е бил удържан авансов данък. Затова от приходната агенция призовават платците на доходи, които по силата на закона са задължени да удържат авансово данък за тези доходи, както и за доходите от наем, да обърнат внимание на законовите изисквания. В случай, че данъкът е вече удържан, съветът на НАП е парите да бъдат върнати на физическите лица, а сметките за изплатени суми и служебните бележки към тях, да бъдат преиздадени. Междувременно от Агенцията вече започнаха масова информационна кампания чрез електронната поща сред платците на доходи.
От НАП напомнят още, че авансов данък за четвъртото тримесечие не дължат и физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък. Това са физически лица, които през четвъртото тримесечие са придобили доходи, например в качеството си на наемодатели на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се лица.
Повече информация за попълването на декларациите, плащането на данъците и съответните срокове, може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.
 Юлия Грънчарова 

вторник, 12 ноември 2013 г.

Задържани вещи

По разпореждане на областния управител инж. Венцислав Василев, директорът на ТП Държавно горско стопанство – Враца, инж. Ивайло Ангелов, представи справка за задържаните вещи при констатирани нарушения по Закона за горите в землището на село Враняк.
От справката става ясно, че задържаните вещи от 2011г. до м. юни 2013г. са 7 бр. леки автомобила, 3 бр. моторен трион и 5 бр. закрити товарни автомобила.
Задържаните вещи от месец юли до момента са 5 бр. леки автомобила, 15 моторни триона, 2 бр. товарни автомобила – ГАЗ 53 и 4 бр. закрити товарни автомобила, сочи справката предоставена г-н Ангелов.
В село Враняк бракониерите са изсекли над 450 дка държавни, общински и частни гори.
Областна администрация – Враца, съвместно с органите на реда са положили огромни усилия за опазване на горите във Врачанска област. В най-засегнатите общини Бяла Слатина и Борован, са създадени и мобилни групи за наблюдение и противодействие срещу незаконната сеч. Въпреки многобройните действия за предотвратяване на масовата сеч, набезите на бракониерите продължават.

Стиляна Стоянова

PR - Областна администрация - Враца 

Деца показаха как да се движим безопасно


         Децата от двете групи „Слънчице” и „Пчелица” на ОДЗ „Българчета” във Враца днес показаха какво знаят за правилата за безопасно движение по пътищата. Инициативата се провежда за първи път и е съвместна - на детското заведение и на Общинската комисия по безопасност на движението. Поводът бе предстоящият Световен ден за възпоменаване на жертвите от пътно-транспортни произшествия, който се отбелязва във всяка трета неделя на ноември. С песнички и стихчета децата разказаха какво означават трите цвята на светлините на светофара, къде пресичат пешеходците, дали да тичат след топката, попаднала на пътното платно, къде е мястото на малчуганите в автомобила. В трите игри се включиха също родители и гости. Сред участниците бяха зам.-кметът по устройство на територията инж. Николай Йорданов, управителят на „Тролейбусен транспорт” Илиян Йончев и инспектор Венцислав Александров от сектор „Пътна полиция”.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Крими хроника

На 11.11.2013г., в 13.50ч. е получено съобщение от контрольор автомобилен транспорт при общинско предприятие „Паркинги и гаражи”, който  е заявил, че около 13.45ч. в гр. Враца,  под паркинга пред Дирекция „Социално подпомагане” е възникнал скандал с  непознато за нея лице, което му  нанесло два шамара, при изпълнение на служебните му задължения . След ОИМ е установено, че извършител на деянието е   лицето С.Г./30г./  от гр.Враца. 
В РУП-Б.Слатина е получено съобщение от жител на село Алтимир, който заявил, че за периода  от 15.10.13 до 08.11.13 г., от вила в землището на селото, неизвестно лице е откраднало 16 кв. метра балатум от стая във вилата. След ОИМ е установено, че извършител  на деянието е лицето А.А./53-годишна/ от с.Алтимир.
Около 17.40 часа, по време на обход в района на гората под околовръстен път на АЕЦ-Козлодуй, полицейски патрул установил конска каруца,  в която имало натоварени   дърва. Установени са и две лица от гр.Козлодуй. Лицата са предадени на ДГС-Оряхово, за вземане на отношение по компетентност 
След ОИМ за кражба на 50 литров ел.бойлер и други домакински съдове от необитаем дом в с.Остров е установено, че извършител на деянието е Х.А./39г./ от същото село.
На 11.11.13г.,  в РУП-Враца е получено съобщение, че на 10.11.13г. в  местността „Турканица”, неизвестни лица са извършили кражба на  670 м. далекосъобщителен кабел. Образувано  е дознание.
В РУП-Б.Слатина е получено съобщение,че на 10/11.11.13 г., след като  разбило патронника на врата на заложна къща в гр.Бяла Слатина, неизвестно лице  е извършило кражба на 15 булчински рокли.



 Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


понеделник, 11 ноември 2013 г.

Крими хроника

На 05. 11. 2013г., около 17:30 часа служители на РУП- Мездра извършили проверка на лицето Н.М./31г./ от с. Долна Кремена, криминално проявено и осъждано за кражби, което карало метални винкели и тръби с велосипеда си. Установено е, че винкелите са били откраднати същия ден от вилен имот в  землището на гр. Мездра.
         За времето от 04.11.2013 г. до 10.11.2013 г., на територията на РУ”Полиция” - Мездра бе проведена комплексна СПО. В СПО взеха участие 18 служители от РУ”Полиция” - Мездра /ОП - 13 и КП - 4/ с  7 бр. служебни МПС. Проверени са 115 лица, 44 МПС, 22 питейни заведения, проведени да срещи и беседи с 11 лица. Констатирани са общо 25 нарушения, за които  за което са съставени  8 акта и  5 фиша по ЗДвП, 8 акта по ЗБЛД, 2 акта по  КЗ,  1 акт  по ЗМВР.
         За времето от 04.11.2013г. до 10.11.2013г., на територията на РУП - Козлодуй е проведена комплексна СПО с цел:  предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения, установяване и задържане на извършители на противоправни деяния, издирване и изземване на предмети и вещи обект или средство за извършване на престъпления, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал, превоза на живи животни и продукти от животински произход. Извършени са проверки и в дискотеки, барове, ресторанти, интернет клубове, в които има данни за посещение от деца.  Констатирани са 21 нарушения, за които са съставени  6 акта по ЗДвП, 8 фиш и 7 акта по ЗБЛД. По време на специализираната операция са образувани 6 досъдебни производства. 
На 07.11.2013г. и на 09.11.13 г., на територията на  РУП -Бяла Слатина е  проведена СПО с цел: ефективно противодействие на престъпността, осъществяване контрол по спазване на правилата за движение по пътищата, установяване и задържане на извършители на противообществени деяния и осигуряване на добър обществен ред. Констатираните нарушения са санкционирани с актове по ЗДвП и  по ЗБЛД.
За времето  от 03.11.2013 г.  до 10.11.2013г., на територията на РУП-Роман е проведена СПО с цел противодействие на  престъпността.   Констатирани са   12 нарушения, за които са съставени, 5 акта по ЗБЛД , 3 фиша и   4 акта по ЗДвП . Разкрити са 2 престъпления,  образувани са 2 досъдебни производства.
На 10.11.2013г., в 05.59ч. в РУ”ПОЛИЦИЯ” –Козлодуй е получен сигнал от заведение в гр.Козлодуй. При пристигане на мястото, полицейските служители са установили, че се касае за скандал между четири лица. Скандалът прераснал в побой по време на който едно от лицата е получило контузна рана. Образувано   е дознание.

Регионален говорител на МВР:
   Красимир Василев